Pazartesi, Mayıs 14, 2007

FOTOĞRAFLI KURABİYE YAPIMI..

























Yeşil Elma programını kaçıran ve adım adım fotoğraflı kurabiye yapımını görmek isteyen herkes için ;


















1- İlk önce bize gereken malzeme ve araç-gereçlerden bahsetmek istiyorum;
  • hamur açma zemini (şeker hamurunun yapışmaması için)
  • küçük mardene
  • şeker hamuru(hazır veya kendi yaptığınız olabilir)
  • kurabiyeleri pişirdiğimiz kalıp
  • çok az su ve suyu sürebilmemiz için bir suluboya fırçası
  • glikoz
  • yenilebilir pirinç kağıdına basılmış fotoğraflar
  • yenilebilir gıda kalemi

Kurabiye tarifi;

http://pastaci.blogspot.com/2006/12/yilbai-kurabiyeleri-2.html

2- Fotoğraflı kurabiyeler tamamen yenilebilir malzemeler ile yapılıyor. Üzerindeki fotoğraf yenilebilir. Yenilebilir olmasını sağlayan özellikler, kullanılan mürekkebin gıda kartuşu olması ve fotoğrafın üzerine basılan kağıdın pirinç kağıdı (icing sheet) olması. Pirinç kağıdı ithal gelen bir üründür, bu yüzden biraz maliyetlidir.

Bunları kullanabilmeniz için gıda kartuşlarına uygun bir printer(yazıcı) almanız gerekmektedir. Bunu gıda kartuşunu alabileceğiniz firmalardan seçebilirsiniz.

Veya ben printer vb. almak istemiyorum derseniz, bazı pasta malzemeleri satan yerlerin bu kağıdı bastıklarını öğrendim. Eğer "şeker hamuru kağıdı" derseniz yardımcı olurlar. Ben basımını kendim yapıyorum.

Fotoğrafı bilgisayarda ayarlayıp (ben photoshop ile ayarlıyorum) bastıktan sonra, dikkat edilmesi gereken şey, kağıdın hava almasını engellemenizdir. Bunun için fotoğraftaki gibi ağzı kilitli, hava almayan torbalarda en fazla 1 gün saklayabilirsiniz. Eğer hava alırsa ve daha uzun süre saklanırsa, kuruyup kırılabilir.




















3- Kurabiyelerimizi pişirip soğuttuktan sonra kurabiyemizi yapmaya başlayabiliriz. Kurabiyeyi keserken kullandığımız kalıbın aynısını,kurabiyeleri şeker hamuru kaplamak için kullanıcağız.

4- Aynı zamanda kalıbımızı, fotoğrafımızı kesmek için de kullanacağız. Fotoğrafta da görüldüğü gibi baskı yaptığımız kağıdımızın üzerine kalıbımızı koyup gıda kalemi ile çerceve çiziyoruz.

Yenilebilir gıda kalemlerini www.pastamalzemeleri.com sitesinden satın alabilirsiniz.
















5- Kalıbımızla çercevesini çizdiğimiz yeri makas ile dikkatlice kesiyoruz.

6- Kurabiyemizin üzerine çok ince bir tabaka glikoz sürelim. Glikoz yerine bal da kullanabilirsiniz. Ama balın çok sıvı ve akışkan olmamasına dikkat edin. Biraz sert ve kıvamlı bir bal olması gerekiyor. Aksi takdirde şeker hamurunuzu eritir ve yanlarından kayma yapar.

















7- Az bir miktar şeker hamurumuzu yapışmaz zeminde çok ince olmayacak şekilde açıyoruz. Açtıktan sonra yine kalıbımız ile kesiyoruz.

8- Glikoz sürdüğümüz kurabiyemizin üzerine dikkatlice hamurumuzu yapıştırıyoruz.


















9- Şeker hamurumuzun üzerine fırça yardımıyla çok az su sürüyoruz. Bu su kağıdın hamura iyice yapışmasını ve çatlamamasını sağlayacaktır.

10- Ve en son, kestiğimiz fotoğrafımızı şeker hamurumuzun üzerine düzgünce yapıştırıyoruz.

İsterseniz kurabiyenin çevresini ine şeker hamurundan yaptığınız çeşitli süslerle süsleyebilirsiniz. Süsleri yapıştırmak için yine glikozdan yardım alabilirsiniz.

Herkese sevgilerimle..

40 yorum:

mutfakperisi dedi ki...

çok güzel.ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

burcu super olmuslar ellerıne saglık uzun zamandır bu tarıfını beklıyordum. Prınterı nerden temın edebılırız? Tesekkurler Oya

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu Hanım,
Anneme anneler günü için hazırladığınız resimli çikolatalar o kadar çok beğenildi ki..Size tekrar yürekten teşekkür ederim.Ellerinize sağlık.ŞEBNEM ÖZCAN

kamiş dedi ki...

Merhaba Burcu, açıklayıcı bilgiler için çok teşekkürler. Lindt marka kuvertur kullandığını okudum, nerden alıyorsun? Ben de almak istiyorum da, iyi çalışmalar :)

Adsız dedi ki...

burcu eline saglik,pastaci nette gordugum yumusak ve en bol cikolatali kekin tarifinide bizimle paylasirmisin tesekkurler
gelincik

Calimero Mutfakta dedi ki...

aaa.. ellerinize saglik.. ilk kez evde de resimli pasta kagidi basilabilecegini ogrendim.. super

Adsız dedi ki...

burcu ben printirin fiyatini merak ettim diger printirlarla ayni mi yoksa bir fark varmi?
bizi gene kendine hayran biraktin nasil boyle degisik seyler bulabiliyorsun kimsenin yapmadigi seyleri yapiyorsun sana hayranim
sevgiler
guliz

Adsız dedi ki...

burcu ben kumbet seklinde kalip istiyorum fermo da bulabilirmiyim kac cm lik kalip almami tavsiye edersin sen ne kadara almistn yardimlarin icin cok sagol
tesekkurler

Adsız dedi ki...

pastaci nette gordugum o yumusak ve bol cikolatali keke bayildim dogrusu ne kadar istah acici burcu cok guzel seyler yapiyorsun rica etsem onunda tarifini bizimle paylasirmisin arzu

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık arkadaşım hep merak etmişimdir bu kurabiyeleri ve çok da hoşuma gidiyorlar..:))Paylaşımın için teşekkürler..

Adsız dedi ki...

pastacım yine harikasın diyecek söz bulamıyorum ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

burcu merhaba,
yesil elmada seni izlemek cok guzeldi ama kisa surmesi beni hayal kirikligina ugratti o kadar beklemeye umarim ilerde sana daha genis yer ayirirlar bizde daha keyifle izleriz bence sana yemek programi yaptirmalilar tv de program yapan bir cok kisiden kat ve kat cok guzel seyler yapiyorsun insallah gunun birinde kendi programin olur
burcu, bu arada sana gonderdigim havale ptt den almadigin icin bize geri geldi onumuzdeki gunlerde tekrar geri gondericez havaleyi izmirdeyken yaptigim icin kiz kardesim sana geri gondereck gondrmedn once sana haber veririm
sevgiler
zeynep sarac

Adsız dedi ki...

Merhabalar Burcu,
Bu resimli kurabiyelere bayılıyorum....Benim sana sormak istediğim Bu baskı makinaları pahalı mıdır? (normal fotokopi makinalarını gıda kartuşu ile kullanıyorlarmış, doğru mu?) Çünkü Ankara'da pastaneler çekmiyorlar...Bir de resimler için photoshop programını satın almak mı gerekir? (hangi sürümü?) sevgiler...fatos

Adsız dedi ki...

merhaba burcu,
cok merak ediyorum senin bir gunun nasil geciyor neler yapiyorsun ozelliklede mutfagin nasil cok merak ediyorum bir gun sitende bunlari anlatirmisin eminim benim gibi cok merak eden vardir
bir de burcu sunu merak ediyorum celal ustanin pudra sekerinin kilosu ne kadar bana bu konuda da yardimci olursan cok sevinirim
sevgiler
filiz

Adsız dedi ki...

burcu marhaba
seni yeşilelmada izleyemediğim için çok üzüldüm..geçmiş anneler günün kutlu olsun..bu kurabiyeleri daha önce yabancı bir sitede görmüştüm çok hoşuma gitti. ama evde yapılabileceğini tahmin etmemiştim doğrusu .süper olmuş..ellerine sağlık.sevgilerle..

Adsız dedi ki...

Burcu'cuğum çok becerikli kadınsın maaşallah, kurabiyelerin çok güzel.
Süpersin!

Sevgiler

Yemekbahane dedi ki...

Burcu,

yine mi senden birşey öğrenir insan.. Tatlıya pastaya dair her ne yapıyorsam bakıyorum da çoğunun kaynağı sensin benim için.
Bu resimli kurabiye işini çok merak ediyordum, seni aramam yakındı :) Teşekkür ederim yine tüm detayları ile adım adım anlattığın için. Sen iyi bir hocasın.Ne de olsa hamurunda var :)
Selamlar,
Müge

Figen Karavas dedi ki...

Burcu cummm,
Ellerine kollarına saglık, uzun suredir blogları dolasamıyordum girdim ki ne goreyim:)
Süper olmus emekelrine saglık, ne guzel bir paylasım bu? Cok teşekkür ederim kendi adıma resmen kurs gibisin:)
Opüyorummm,
Figen

Nukhet dedi ki...

Sevgili Burcu

Hala bu kadar aciklayici postlarla ugrasman cok cok anlamli ve guzel. Tesekkurler. Sevgiler

Burcu ÜNAL dedi ki...

Gülşah, teşekkür ederim..

Oya, printer'i , printer satışı olan heryerden temin edebilirsin. Canon veya HP'nin yeni modellerine bakmalısın.

Şebnem Hanım,rica ederim..çok memnun oldum..Annenize afiyetler olsun..

Kamiş merhaba,
Bilgiler işinize yarıyorsa ne mutlu bana :)
Evet,Lindt kullanıyorum. Ben Lindt'i kendi ithalatcı firmalarından alıyorum ama Nişantaşı reasürans pasajında Chocolate charm mağazasında perakende olarak satışını yapıyorlar.özellikle %70 bitterini tavsiye ederim.

Gelincik merhaba,
O kek benim her zaman pastalarımda pandispanya olarak kullandığım kek aynı zamanda, tarifi blogta var. (krema ile yaptığım)

Calimero, ekipmanların tam olduğu müddetce her yerde basıp kurabiyelerinizi hazırlayabilirsiniz :)

Güliz, öncelikle nazik iltifatın için çok çok teşekkür ederim..
Fiyatı , dediğim gibi aynı. zaten piyasada satılan HP veya Canon gıda kartuşlarına uyumlu.

Merhaba,evet Fermo'da kumbet şeklinde kalıp var. İki boyu var. Ben büyük boyunu almıştım, diğeride çok küçük zaten. Sanırım 20 cm kadar.

Arzu , o kekin tarifini aslında her zaman paylaşıyorum :) her zaman pandispanyalarım kullandığım, çikolata ve krema ile yaptığım kek..tarifi pasta tarifleri içerisinde yer alıyor..

Ülviyeciğim, rica ederim :) artık senden de farklı versiyonlarını bekliyorum :)

Emineciğim, teşekkür ederim :)

Zeynep merhaba,
O kadar ünlü olmadığım için :P bana o kadar yer ayırıyorlar, ne yapayım :) ama nazik görüşlerin için çok teşekkür ederim..

Postane bana uzak olduğu için bir türlü gidemedim, kusuruma bakmayın lütfen sizi yormak istemezdim. Aslında hiç önemli değil, hediyem olsun, kardeşin hiç yorulmasın..lütfen..

Fatoş, bahsettiğim gibi normal printerlar bu işi görüyor. ama gıda kartuşuna uyumlu olmaları gerekiyor. fonksiyonları daha az olan bir printer'a göre daha pahalı tabiiki.
ama fotokopi ile bu iş yapılabilinitmi çok emin değilim. Benim makinam hem printer, hem fotokopi ,hem scanner, hem faks, alacaksen sende öyle özellikli alabilirsin.
Program için ise, herhangi bir fotoğraf programı olabilir. Ama ben photoshop'a alışkın olduğum için hep onu kullanıyorum. senin devamlı kullandığın bir program varsa oda işini görür.

Filiz, gerçekten hiç aklıma böyle birşey gelmemişti, hani digiturk'te elma kanalında mankenlerin birgünerini gösteriyorlar.bende önce kuaföre gider 4 saat bakım yaptırırım,
sonra alışverişe çıkıp kıyafet dener gösteririm, sonra acıkıp bir cafede salata yerim, sonra çok yorulup evime dönerim :) şaka bir yana bir günüm hiç yukarıda yazdığım gibi geçmiyor. Mutfakta,bilgisayar başında,malzeme peşinde vs. geçiyor..belki birgün bir arkadaşım fotoğraflarımı çekerse paylaşabilirim :)
Celal usta'da pudra şekerinin 5 kg'luk bir paketi en son 5 YTL idi, yani kilosu 1 YTL. Ama değişmiş vs. olabilir.ben en son 3 hafta önce çokca almıştım. Hatta birgünümü yazarken Celal ve Fevzi ustayıda ziyaret ederim :))))

Sofraözlemi merhaba,
sizlerinde anneler günü kutlu olsun, çok teşekkür ederim :)
umarım bilgilerden faydalanabilir, değişik denemeler yapabilirsin..

figenciğim, teşekkür ederim canım..
kurs gibi olamam ama elimden geldiğince bilgilerimi paylaşmaya çalışıyorum. Umarım yardımcı olabiliyorumdur..

Nükhet, sağlığım,yaşamım izin verdiği sürece her zaman buradayım..

herkese sevgilerimle..

Burcu ÜNAL dedi ki...

Filiz,

Emine'den aldığım bilgilere göre hemen pudra şekeri için bir düzeltme yapıyorum;
kilosu 2,5 YTL. Ben yanlış hatırlayıp yanlış bilgi vermişim. Aman kimseye zarar vermeyeyim :)

sevgiler

Selen dedi ki...

Sevgili Burcu,
Daha önce Paul tarzı çilekli tart ve çikolata kaplı truff tariflerini denemiştim ve enfes oldular. Bu resimli kurabiyelere ise bayıldım, insan yemeye kıyamaz. Ellerine sağlık, harikasın.

Adsız dedi ki...

merhaba burcucuğum senin çok sıkı takipçinim.bu aralar kurabiye yapımına takılmış durumdayım.royal icingli kurabiye yapmak istiyorum.kalpli kurabiyelerini denedm herkes çok beğendi.yalnız o kadar bağımlı olmuşum ki sayfayı açtığımda yeni bir şeyler görmeyince üzülüyorum.akşama kadar defalarca giriyorum belki yenileri yüklemiştir die.

banus pasta dedi ki...

Gerçekten çok yaratıcı bir çalışma olmuş ellerinize sağlık..Umarım bir gün ben de böyle şaheserler yapabilirim..
Sevgilerimle,
Banu

hayatkazanbenkepce dedi ki...

Sizi hiç tanımıyorum ama hayran oldum yaptığınız sanat eserlerine ve de samimiyetinize ,sıcaklığınıza.Bu resimli kurabiyeler de tam benlik.Benim printerım hp marka ama normal renkli kartuşla kullanıyorum.Gıda kartuşuna uyumlu olup olmadığını nasıl anlayabilirim?gıda kartuşunu ve özellikle de pirinç kağıdını nereden temin edebilirim ?Yardımcı olursanız çok sevinirim. Ben de yeni bloggerli olarak desteğinizi bekliyorum .Gerçekten mükemmelsiniz sevgiler...

Reyhan dedi ki...

Burcu hanım tebrikler. Çalışmalarınız çok yaratıcı.

Resimli Pasta yapmak için gerekli olan yazıcı ve gıda boyası şu adresten uygun fiyata bulunabiliyor

www.pastamam.com

Adsız dedi ki...

uzun zaman dır takıp edıyorum sızı gercekteen guzel seyller yapıyorsunuz teskler (http://pastamadi.spaces.live.com/)

Adsız dedi ki...

ya pastalar çok güzel bende çok meraklıyım bu konuyo ... ii çalışmalar

Adsız dedi ki...

merhaba, elinize sağlık öncelikle... ben iki farklı konuda bilgi rica edecektim mümkünse: 1. Pirinç kağıdına çıkış alan bir yer biliyor musunuz? Yani printer almadan bu işi çözebilir miyiz? ve maliyeti hakkında yaklaşık bir bilginiz var mı? 2. Şeker hamurunun üzerine yazı yazarken kullandığınız şey matbaaların klişelerine benzer bir şey mi? Nereden edinebiliriz?
Teşekkürler
Pelin

yelda dedi ki...

merhaba 22 ocakta kızım yağmur kısmetse 2 yaşına girecek ve ben ona fotoğraflı kurabiyelerden yapmak istiyorum fakat bulunduğum erde pirinç hamuru bulmam mümkün değil internetten sipariş vermek istedim adres bulamadım nolur yardımcı olun müthiş derecede bu kurabiyeleri denemek istiyorum ya bir adres ya farklı bir öneri ile bana geri dönün lütfen

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar Resimli pasta kurabiye yapımında kullanılacak yazıcı kartuş ve kağıtlar için bilgi almak isteyenler için bir site önerebilirim.
www.resimlipastaci.com

Adsız dedi ki...

arkadaşlar resimli pasta için her türlü ürünü ayrıca gıda boyalarını temin edebileceğiniz bir önerim var www.resimlipastasistemi.com veya www.birr-images.com ben ürünlerini kullanıyorum

elif dedi ki...

çok yararlı bir bilgi olmuş .teşekkürler.

sahra dedi ki...

Elinize sağlık çok güzel görünüyorlar. Bende denemek istedim fakat bu resimleri bastıracak pasta malzemeleri satan yerler İstanbul'da varmı? Fermo'da bulamadım.

OĞUZ ATA BİLGİN dedi ki...

merhaba oncelikle kolay gelsin:). benim sorumda su ki netten bu foto basilan kagidi arattigimda iki cesit bisey cikti karsima. bi tanesi yenilebilir gofret plaka, bi tanesi de sekerli kagit olarak geciyo. resimlerde ikisinin fonksiyonuda ayni gibi gorunuyo ama arada coookk ciddi bir fiyat farki var. hangisini kullanmaliyiz? ( umarim birincisidir o daha ucuz cunku) :))

OĞUZ ATA BİLGİN dedi ki...

merhaba oncelikle kolay gelsin:). benim sorumda su ki netten bu foto basilan kagidi arattigimda iki cesit bisey cikti karsima. bi tanesi yenilebilir gofret plaka, bi tanesi de sekerli kagit olarak geciyo. resimlerde ikisinin fonksiyonuda ayni gibi gorunuyo ama arada coookk ciddi bir fiyat farki var. hangisini kullanmaliyiz? ( umarim birincisidir o daha ucuz cunku) :))

oktay dedi ki...

Printer isteyen kişiler bana ulaşabilir yardımcı olurum size bitmeyen kartuşu ile printer satışıyorum.

printersatis@yandex.com





oktay dedi ki...

Ayrıca ellerine sağlık.Çok güzel olmuş gerçekten

printersatis@yandex.com

Adsız dedi ki...

Merhaba burcu hanım,
çok güzel olmuş ellerinize sağlık. Size bir şey sormak istiyorum. aynı teknik kullanılarak resimli çikolata yapabilir miyiz?
bilgi verirseniz çok sevinirim.
teşekkürler

Adsız dedi ki...

Bende soru soracam