Salı, Temmuz 03, 2007

FERAH LİMONLU KURABİYELER..






































Bugün Berna ile telefonla konuşurken , "hadi artık yeni bir şeyler koy sitene, hatta mümkünse her gün yeni bir şeyler koy.." dedi :) "Tamam da ben fabrika değilim ki, işte ne yapsam koyuyorum zaten " dedim, "olsun benim için koy, ben her gün bakıyorum" dedi. Bende arkadaşımı kırar mıyım, hemen yeni bir tarif ekliyorum Bernacığım senin için .. Bu arada Berna'nın bugünde itibaren anneyiz.biz web sitesinde bir köşesi olacak :)

http://www.anneyiz.biz/yazarlar/yazidtl.php?yzid=7855654


Kendisinde her girişiminde başarılar diliyorum tekrar :)

Sevgili Münevver hanım'ın nefis limonlu kurabiyelerini tattıktan sonra ne zamandır aklımda olan bir tarifi denemek istedim.

Tarif "Everday With Rachael Ray " dergisinden. Orijinal adı "Lemon Cookies"..

Rachael Ray'ı bilirsiniz , özellikle Digiturk'un Home TV kanalında 30 dakikada çeşit çeşit pratik yemekler yapması ile ve Dünyanın dört bir tarafını dolaşarak (daha çok Avrupa ve Amerika'yı) 40 $ 'a tüm gün neler yiyebileceğini bizlere gezerek göstermesi ile ünlenmiştir.. Benim hoşuma gider hazırladığı programlar hatta güler yüzü ve aktifliği gıpta ile baktığım yönleridir.. Hatta Amerika'da (kendi ülkesinde) Martha Steweart ile ara sıra tatlı rekabet halindedir. Bunu çıkarttığı dergilerden de biraz hissediyorum. Gerçi Martha'nın daha yalın ama etkileyici bir tarzı vardır. Tarz olarak Martha 'yı daha çok beğenirim. Ama Rachhael Ray'in de genç olması, aktifliği, güler yüzlülüğü ve becerikliliği ile beğendiğim insanlar arasındadır..

İşte denediğim bu tarif bu aktif bayanın pratik bir tarifidir. Ben yine her zaman ki gibi ufak tefek değişiklikler ile tarifi kendime göre değiştirdim. Ve bu aralar limonlu tatlılara taktığım için ,nerede limonlu bir tarif görsem denemek için can atıyorum :)


Gerekli malzemeler;


  • 125 gr tereyağı veya margarin
  • 1 1/4 cup tozşeker
  • 2 limonun kabuğu ve bir limonun suyu
  • 1 büyük veya 2 küçük yumurta
  • 3 1/2 cup un ( gerekirse azar azar ekleyebilirsiniz)
  • 1/4 çay kaşığı karbonat ve tuz

Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yağ, şeker ,limon kabuğu ve limon suyunu mikser yardımıyla birbirlerine iyice karışıncaya kadar çırpalım. Daha sonra üzerine yumurta, un, kabartma tozu ve tuzu ilave edip tahta kaşık ile karıştıralım. Hamur çok sert olamayacaktır. Sıvıda kalmaması gerekmektedir. Biraz kıvamlı bir kek harcı gibi olunca ( yayılmayan ve akmayan) hamur olmuş demektir.

Fırın tepsisine yağlı kağıt serelim. Bu tarif ile yaklaşık 2,5 büyük tepsi kurabiyeniz olacaktır. Sebebi de pişerken yayılacağı için yan yana değil aralıklarla geniş alana kurabiyeleri yerleştireceğimiz için.

Birer tatlı kaşığı karışımı bir sıraya 3 tane gelecek şekilde aralıklarla yerleştirelim. Ve önceden ısıttığımız fırınımızda 20 dakika kadar pişirelim. Ben fırından çıkarttıktan sonra üzerlerine çok az limon suyu damlatıp soğuttum. Böylece daha keskin bir limon tadı ve kokusu elde ettim.

Kurabiyeler fırından çıkarken yumuşak olacaklardır. Soğuttuktan sonra kendiliklerinden sertleşeceklerdir.

Limon tadını sevenlere limonlu öneriler bolca sunulacaktır :)



























http://pastaci.blogspot.com/2006/11/ikolatali-findikli-muffin.html



Herkese sevgilerimle..




Dualarımızın ve pozitif enerjimizin Barış Akarsu'nun yanında olmasını diliyorum..

17 yorum:

ayseyaman dedi ki...

Sevgili Burcu merhaba,
her reklam arasında Rachael Ray'li Dunkin' Donuts gördükten sonra burada da tarifiyle karşılaşınca anladım ki bu hatundan kaçış yok. Henüz hiç bir tarifini denemedim.
Bu hazırladığın tarif çok sade, hafif ve lezzetli görünüyor. Sunumu da nefis olmuş. Ellerine sağlık.
Tam da "Limon Ye" etkinliğine uygun kurabiyeler :)
Ellerine sağlık
Sevgilerle

Adsız dedi ki...

burcu merhaba,
cup ölçüleri bizim ölçülerimizle neye denk geliyor, gramaj olarak ya da bardak ölçüsünde verebilirsen sevinirim, hatta böyle bir ölçüler folder.ı oluşturursan her seferinde sana sormamış oluruz,cup.lar her yerde bulunmuyor malum..eline sağlık..sevgiler

Adsız dedi ki...

burcu merhaba,
harika görünüyor..ellerine sağlık..pastacı nette bir çok tarifsiz pastam var mesela,"yumuşacık en bol çikolatalı kek" veya "ıslak kek" veya "elmalı pie" bu tarifleri çooook uzun zamandır bekliyoruz.Sesimizi duy Burcu..:)))

Selma Alkan dedi ki...

ellerine saglik burcu abla simdi limonlu kurabiyelerin kokusu ne guzeldir..sevgilerimle

gülizar dedi ki...

sevgili burcu yine her zaman ki gibi
harika tarifler sundun bizlere.Sayende pasta yapamak için baya baya cesaretlendim.Siteni linklerime eklemek istiyorum.sende benim sitemi eklersen beni çok mutlu edersin.ilgi ve alakana şimdiden teşekkürler...Ellerin dert görmesin

nihal dedi ki...

ayyy ayyy. .bu kurabiyeleri denemiştim önceden.. yanlız cup ölçüsü bilmem ne ayarlıyim derken karbonatı azıcık kaçıverdi sanırım ve koskocaman oldular... dediğin gibi fırından çıkınca yumuşacıklar.. cup ölçülerini ayarlayabilirsem, bir kez daha denemek isterim, zira çok lezzetliydiler :)

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Burcu öyle güzel bir kaynak ki siten Sayfanda neye imrenip yapsam mükemmel sonuçlar ve övgüler alıyorum bizi hiç bırakma olur mu paylaşımların hiç bitmesin :))
Sevgiler..
Dip Not:Cup ölçüsü soran arkadaşlara iletmek istedim Cup ölçüleri MM Migroslarda var ;)

Adsız dedi ki...

merhabalar burcuuu..
cup dediğin şu ikea.da satılan 4 tane ayrı kaşık şeklinde şeffaf-kırmızlı plastik tarzı ölçüler değil mi?mesela 1 cup şeker dediğin o ölçülerin en büyüğünden 1 tane mi?hemen yapmak istiyorum kurabiyeleri,çok güzel görünüyorlar,ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık..harika olmuş..hemen deneyeceğim..sevgiler..

Unknown dedi ki...

sevgili baris akarsu ya ve kazada olen arkadaslarina Allah tan rahmet diliyorum mekanlari cennet olsun
ailelerinin ve sevenlerinin basi sagolsun,Allah sabir versin
112 olumcul kaza yapilan ve son kazada 3 genc insanin oldugu o yola umarim bundan sonra bir isik koyma zahmetinde bulunurlar.neden acaba bizim ulkemizde bazi seylerin yapilmasi icin insanlarin olmesi gerekiyor bu kadar mi degersiz bizim icin insan hayati..

Adsız dedi ki...

sevgili burcu uzun süredir ugradığm halde yorum yazamıyorum ama seni izlemek benim için çok önemli..yemek okulu gibi sayfan..bu kurabiyeler de harika olmuş.ellerine sağlık canım.selamlar.

Adsız dedi ki...

Kızlarrr yeni bloğum açıldı.Hepinizin ziyaret ve yorumlarını bekliyorum.

www.pastarda.blogspot.com

Burcu ÜNAL dedi ki...

Ayşe merhaba,
Evet gerçekten bu hatundan kaçış yok ama ben memnunum, seviyorum :)
Evet, bu ara limonlu tariflere feci şekilde takmış durumdayım, bu daha başlangıç diyeyim sadace :)

Merhaba,
evet çok çok haklısın, ölçü karşılıklarını bir dosyada hazırlayıp sayfaya yerleştirmeliyim.. ama yine de sorabilirsiniz, ben elimden geldiğince yardımcı olurum..

1 cup: 250 gr ( hemen hemen dolgun bir su bardağına denk geliyor)

Sesinizi duyuyorummmm :)))
Bakın bu akşam yayınlamadığım bazı tarifleri ekledim, elmalı payı daha önce yayınlamıştım ;

http://pastaci.blogspot.com/2007/04/elmali-pay-geen-zaman-ierisinden-kalan.html

Umarım sizi mutlu kılabilmişimdir..

Selmacığım, ben sadece limonu bile çok çok seviyorum, birde kurabiye ile birleşince , evet haklısın çok güzel kokuyorlar :)

Gülizar, çok çok teşekkür ederim sözlerin için..
tabiiki beni linklerine ekleyebilirsin, çok mennun olurum..
bende hemen ekliyorum efendim :)
eğer olurda yine Yağmur çağırır ekleyemeden ayrılırsam, lütfen hatırlatabilirmisin..çok dertliyim çok :)

crafty chica merhaba, aslında ölçüleri ayarlamak çok zor değil,ben en yakın zamanda bir çözüm hazırlayıp ekleyeceğim siteye..umarım yardımcı olabilirim..

Evcilik lezzetleri, canımmm, çok teşekkür ederim :) inan çok mutlu etitn beni..
Bana birşey olmadıkca buradayım, çünkü burayı gerçekten çok seviyorum.. umarım her zaman sözlerine layık olabilirim :)

Merhaba, evet evet işte onlar :) İstanbul ve İzmir'de ki herkes Ikea^ya gidip 4'lü kırmızı ölçülerden alabilirler..Yanlız o ölçülerin en büyüğü 1/2 cup 125 gr'dır. Cup ölçüsünün en büyüğü 1 cup 250 gr'dır. artık ona göre ayarlama yapabilirsiniz..

Birde Ikea dışında yukarıda evcilik lezzetlerinin de yazdığı gibi büyük migroslarda, pasta malzemleri satan yerlerde (Fermo, Nüans gibi) satılmaktadır. Ben kendi çelik cup ölçülerimi Fermo'dan almıştım. Birde geçen hafta Mudo'da cup ve kaşık ölçülerini görmüştüm, bilginize..

Didem, teşekkür ederim :) Limon aşığı ise mutlaka tavsiye ederim..

Zeynep, tamami ile seninle aynı duygu ve düşüncelerdeyim ve ben hala Barış'ın gittiğine inanamıyorum. Gerçekten çok severdim 1 haftadır çok üzgünüm. Aklıma gelince karnım geriliyor..
ve işin kötüsü hala o kavşağa ışık gerekmediğini, yolda sorun olmadığını söylüyor ya karayolları..

Süheyla, yorum bırakamasanda uğraman takip etmen çok çok güzel..ama tabiiki yorumların yeri bende ki mutluluk etkisi bir başka :)
ve sözlerin içinde çok çok teşekkür ederim..

Pastarda, hemen uğruyorummmmm :)


herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Merhaba,
bu kurabiyeleri 2 kez denedim ama bir türlü yayılmadılar. sebebi ne olabilir? birebir tqarifi uyguladım ama olmadı :(

starfish dedi ki...

Merhaba Burcu, Latin Cicegini ingilizce hangi isimle bulabiliriz bir fikriniz var mi acaba? Sevgiler...

Burcu ÜNAL dedi ki...

Aslis merhaba,

Sanırım senin harcın olması gerektiğinden fazla sert olmuş, bu da kullandığın un ile ilgili olabilir. Eğer kullandığınız un sertse, kalınsa 1 bardak daha az kullanılarak tarifi uygulamak gerekir. Bende hemen tarifin yanına bu notu ilave edeyim..

ama iki defa deneyip istediğiniz sonucu alamamana çok üzüldüm..un miktarını azaltırsan emin ol kurabiyelerin güzel olacaktır :)

Starfish merhaba,

Latin çiçeğinin orijinali "nasturtium" dur. Umarım işine yarar :)


sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

merhaba burcu,
burcu diye hitap ediyorum çünkü uzun zamandır takip ettiğim için sanki tanıyormuş gibi hissediyorum kendimi (garip ama internetin soğuk bir iletişim aracı olmasına rağmen sıcak ilişkilerin tek taraflı bile tohumunun atılması)kurabiyedeki un miktarı bende de fazla geldi ve sert bir kurabiye oldu oysa ben çatlak çikolatalı kurabiye gibi olacağını düşünmüştüm ama tadı güzeldi.bugün bende 4 yaşındaki kızımla birlikte önce çatlak çik. kurabiyeyi sonrada çatlak kurabiyenin limonlusunu yaptık ve harika oldu.kesinlikle çatlak kurabiyenin tarifi çok başarılı,vişnelisinide denemeyi düşünüyorum.başarılı olursa mutlaka size yazacağım. birde limonlu cheescakeli muffinleri denedim ama içi hamur kalmış gibi göründü,belkide ben erken çıkardım fırından bilemiyorum..ama sayenizde limonlu tarifler bu yaza damgasını vuracak gibi :) Zehra