Salı, Temmuz 10, 2007

LINGONBERRY İLE HAZIRLANMIŞ SOĞUK CHEESECAKE VE KISA KISA..






































Yine yazacak çok şey birikti. Aslında bu sefer arayı fazla uzatmamıştım ama pastacılık ve blog dünyasında öyle hızlı gelişmeler oluyor ki şu dönemlerde, yetişemiyorum :)

Aklımda devamlı limonlu yapılan tüm tatlılar, soğuk cheesecake'ler ve yumuşacık mudcake(çamur kek) kıvamında cupcake'ler (küçük kekler) var. Özellikle geçen gün Remzi kitapevindeki kitapları incelerden , gerçekten harika bir kitap buldum;

Luscious Lemon Desserts - Lori Longbotham ait. Tamamiyle orijinal limonlu tariflerle dolu bir kitap. Gözümü kapağında yer alan klasik limonlu tart'a ve limonlu merengli tek kişilik tartlara yönelttim. Onlarında denemeleri ve tarifleri en kısa zamanda sizlerle olacak gibi gözüküyor ..

Ve blog okuyucularından girişimci bir bayanı sizlere tanıtmak istiyorum ; Ezgi Kalkınan..

32 yasında bir kız annesi ve eski bir bankacı. Ama çalışkan bir insan , hem Fransızca özel dersler veriyor hem de eşi ile birlikte Çilek Marzipan Setlerinin üretimini ve pazarlamasını yapıyor. Evet bu noktada bizi en çok ilgilendiren bölüm "marzipan setleri" :)

























Sağolsun bana hemen ürettikleri ve şu an üç çeşitten oluşan setlerini kargo ile gönderdi. Gerçekten kaliteli, kullanışlı ve rengi ile insanın içini açan üç set. ( shoppingtv gibi oldum :) )
Ama , gerçekten Ezgi Hanım'ın girişimi ve yerli bir firmamızın bu tip özel hobi alanlarına ilgi duyguması beni çok heyecanlandırdı ve mutlu etti..Özellikle fiyatları çok uygun.İthal ürünlere göre hayli uygun..

Sizde setlerle ile ilgili Ezgi Hanım ile görüşmek isterseniz;

ezgi@eymez.com
0216 464 21 78

iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz..




















İşte Ikea'dan alıp aşık olduğum Lingonberry reçeli..Frank üzümü ile kızılcık tadında inanılmaz güzel bir tat. Ikea'da İsveç köfteleri vardır..işte asıl olarak bu meyvenin sosu yapılır ve isveç köftesi ile birlikte servis edilir. Hatta şu an Ikea'da dondurulmuş isveç köfteleri, bu reçel ve köfte sosu çok uygun bir fiyata paket halinde satılıyor (ek bilgi)

Ben bu reçel ile soğuk cheesecake yapmaya karar verdim. Çünkü çok tatlı reçel tadını pek sevmiyorum , ekşi ile şeker tadını birlikte daha çekici buluyorum..

Gerekli malzemeler;

Peynirli kısmı için ;
  • 2 çay kaşığı toz jelatin
  • 3 çorba kaşığı su
  • 400 gr krema peyniri (trakya çiftliğinin beyazını kullandım )
  • 1/2 cup - 125 gr toz şeker (1 su bardağının yarısında bir parmak çok)
  • 300 ml sıvı krema
  • 1 çay kaşığı sıvı vanilya

Altı için ;

  • Çikolatalı pandispanyalarımdan arta kalanlar ile yaptım. Eğer elinizde pandispanya yoksa bu tariften orta büyük dikdörtgen bir tepsi pişirip üzerine cheesecake'imizi hazırlayabilirsiniz ;

Yoğun çikolatalı pandispanya

Üzeri için ;

  • Lingonberry reçeli veya frenk üzümü , kızılcık, karışık orman meyveleri veya ahududu,frambuaz reçeli ( hangisini tecih ederseniz)
  • frambuazlı soğuk jöle

Öncelikle eğer hazır elimide kalan pandispanyamız varsa , onları bir kabın içerisine ufalayarak bölelim. Üzerine 3 çorba kaşığı Nutella veya fındıklı pralin ve yarım su bardağı sıvı krema ekleyip karıştıralım. Eğer hala biraz sert ise azar azar süt ilave ederek yumuşatalım ve 30 x 20 cm büyüklüğünde dikdörtgen bir kalıbın alt zeminine yağlı kağıt serip harcımızı yayalım.

Bir cezvenin içerisine jelatini ve suyu koyup kısık ateşte devamlı karıştıralım. Jelatin çözülüp suya iyice karıştıktan sonra ateşten alıp 5 dakika bekletelim.

Ayrı bir kapta krema peyniri ile şekeri mikser ile iyice çırpalım. Üzerine krema ve vanilyayı ilave edip 3-4 dakika daha hızlı devirde çırpalım. Üzerine jelatinimizi ilave edip karışım iyice kabarıp homojenleşinceye kadar çırpmaya devam edelim.

Peynirli karışımımızı kekimizin üzerine dökelim ve üzerini spatula yardımı ile düzgünleştirelim.

5 dakika buzdolabında bekletelim. Daha sonra çıkarıp üzerine arzunuza göre 1 kat frambuaz jölesi sürelim. Daha sonra bir kavanoz reçelin tamamını üzerine döküp yayalım.

En az bir gece buzdolabında bekletelim. Ne kadar uzun beklerse tadı ve kıvamı o kadar güzelleşecektir.

Servis yaparken ister dilimleyip tabaklara koyabilirsiniz istersenizde küçük çemberler ile keserek tek kişilik cheesecake'ler halinde sunabilirsiniz.. Ve üzerine 1-2 yaprak nane şıklık ve ferahlık verecektir.

Herkese sevgilerimle..

16 yorum:

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Muhteşem görünüyor Burcu. Ellerine sağlık. Ayrıca verdiğin bilgiler için de çok teşekkürler. Bahsettiğin Limonlu Tarifler kitabını geçen gün ben de Remzi Kitabevinde elime aldım ve bıraktım. Sonra da çok pişman oldum tabi. Daha doğrusu o kadar güzel kitaplar vardı ki hangisini alacağımı şaşırdım. Limonlu tarifleri bekliyorum sabırsızlıkla.
Sevgiler,

ufukmutfakta dedi ki...

Bu güzelliği yiyen biri olarak tek kelime ile muhteşeeeeeem diyorum Başka da bir şey söylemiyorum.

Ferhanca dedi ki...

Burcu ,şahane görünüyor.Verdiğin bilgiler dergideki yazında çok güzel ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

Yine harikalar yaratmışsın !!
Ustaam !! Seni de bağlantılarıma ekledim.Sende bu çömeze link verirsen sevinirim.

Leziz Tarifler dedi ki...

Burcu'cum,

Çok zevklisin ve yaratıcısın...Başka ne denir..:))
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba,
ben de bu sıralar cupcake yapmaya çalışıyorum sürekli. cupcakeblog.com dan bazı tarifleri deniyorum ama asıl Marta Stewart ın (bu web sitesinde de tarifi var) lemon curd cupcake i denemek istiyorum. yeni cupcake tariflerini dört gözle bekliyorum.
Sevgiler,
Aslı

Unknown dedi ki...

sevgili burcu,
cok yaraticisin ellerine saglik cok guzel gorunuyorlar.verdigin bilgiler icinde cok tesekkur ederim bende ne zamandir uygun fiyata bu tarz setler ariyordum ama hepsi ithal oldugu icin biraz pahali geliyordu cok sevindim:) hemen mail attim ezgi hanima Burcu bize her konuda yardimci oldugun icin tesekkurler cok iyi bir kaynaksin sen:)
sevgilerimle
zeynep sarac

Adsız dedi ki...

pastacım müsait olduğun zamanlar yapım aşamalarınıda gösterebilirmisin bizim gibi acemiler için gerçekten çok faydası oluyor.sevgiler.

Adsız dedi ki...

merhaba burcu
ben bir şey soracaktım..
senin kullandığın franbuazlı jölenin , çikolatalı olanın almıştım, ama tadı bana güzel gelmedi, bu yüzden de kullanmaya cesaret edemedim...

yaptığım çikolatalı bir pastanın üstünü sıvayıp yapsam güzel olurmu bilemiyorum..sen kullandıysan bana nasıl kullanacağım konusunda yardımcı olursan çok sevinirim.
sevgiler
aslı

Yelda Gürbüz Erdoğan, PMP, PMI-ACP, PMI-PBA dedi ki...

Ben de yedim onlardan. Güzel göründükleri kadar lezzetliler de :) En kısa zamanda denenecekler listesinin 1 numarasında. Ellerine sağlık Burcu. Sevgiler...

Cafe Gusto dedi ki...

Burcu'cum yine şahane şeyler yapmışsın.Ben neyi merak ediyorum biliyor musun?Sanırım ailecek tatlı seviyorsunuz.Ben bir cheesecake yaptım 5 gün ben yedim.En son parçanın üstü kurumuştu da onu da attım.Bu güzel lezzetleri tek başınızamı yiyorsunuz.Yoksa eş dost nasipleniyor mu?Ben senin buzdolabını açınca heryerinden pasta fışkıran bir dolap diye düşünmüşümdür hep.Yeni kitaba gelince, bizim burda değişik kitaplar bulmakta zorlanıyorum.Sen tarifini yaz biz yapalım :)Ellerine sağlık

Hülya dedi ki...

Herzamanki gibi çok açıklayıcı nefis bir tat olmuş.Ellerinize sağlık...Çok beğendim...
Takipteyim her zaman...

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu,
böyle güzel bir blog olduğunu hiç bilmiyordum ben ki çok bloglarda gezerim ta ki bu sabah gazetecinin ısrarı üzerine chefs dergisi alana kadar inan yazı ve resmini görünce bundan çok güzel blogcu olur dedim ve birde ne göreyim zaten blogcuymuşsun çok sevindim dergiyi bırakıp hemen netten araştırdım ve o muhteşem blogunla karşılaştım ellerine sağlık herşey çok güzel çok teşekkürler güzel paylaşımların için şimdi yorumumu bıraktıktan sonra bu güzel bloĞa bi dalayım :)) Başarılarının devamını diler banada beklerim... Hoşcakal........

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu Hanım,
Sitenizin sıkı bir takipçisiyim. Bugün daha önce yaptığınız yaşgünü pastanızı denemek istedim maalesef sonuç hüsran.
kek tarifindeki ölçülerin tam yarısını uyguladım 22 cm lik kalıpta pişirdim daha doğrusu pişiremedim :) dışı çok sert bir kabuk içi de sufle gibi oldu :) nerde yanlış yapmış olabilirim acaba ?
yumurtayı ve şekeri yaklaşık 8dk çırptım diğerleride ok ama pişmedi :(
Sevgiler,
Esra

Alev dedi ki...

Burcu'cum
Tatlin yine herzamanki gibi harika gorunuyor. Lezzetide eminim muhtesemdi. Yanlis anlamazsan eger IKEA 'daki kofteler hakkinda bir bilgi vermek istiyorum. Turkiye'de yapilan koftelerde kullaniliyormu emin degilim ama buradaki IKEA"da satilan koftelerde domuz kiymasida bulunuyor. Dondurulmus olanlar eger disaridan geliyorsa onlarda da oldugunu dusunuyorum. Eger senin icinde bir onemi varsa bilgin olsun istedim sadece..

Sevgiler

aysegul ve mutfak dedi ki...

merhaba ben yeni pastacılardanım.bazı eksikliklerim var ve bunu zaman zaman sizinle paylaşmak istiyorum.jelatin yerine toz jöle kullanmak mümkünmü acaba?şimdiden teşekkürler.