Pazartesi, Eylül 17, 2007

EN PRATİK MİNİ TARTLAR VE FİGÜR ÇALIŞMAK..






































Kafanız dalgın bir şeylerle uğraşırken, o akşamüstü arkadaşınızın sizi ziyarete geleceğini hatırlarsınız. Özellikle bu arkadaşınız çikolatayı ve tatlıları çok seven biri ise :) Hemen saate bakarsınız, çok az bir zaman kalmıştır Evde de hazır bir şey yoktur, dolaşırsınız düşünürsünüz oflarsınız puflarsınız ve daha önce de başıma geldiği gibi kafanızda aniden bir şimşek çakıverir !

Artık kendi ağzımla yazmaya devam edebilirim ; hafta başında Işıl'la Metro'dan aldığım hazır tart tabanları aklıma geldi. Merak edip almıştım, birkaç blog gezinmelerimde yapılanları görmüştüm ve görüntüleri çok hoşuma gitmişti. Her çeşidini almıştım, büyük boyları, mini boyları, tatlısı, tuzlusu.. Hemen mini tatlı tart tabanlarını çıkardım. İçlerine çikolatalı ganaş yapmak istedim ama bu seferde kremaları tükettiğimi gördüm. Yine dolabı araştırırken aldığım yeni labne kutusunu gördüm. Ganaşı labne ile yapmaya karar verdim, sonuçta özleri aynı idi ; süt...

Bir kutu (200 gr) labneyi 150 gr kadar erittiğim bitter çikolata ile çırptım. (Zambo'nun % 70 kakao içerenini kullanıyorum ama biraz şekersiz gelebilir, siz isterseniz kakao oranı daha düşük bir bitter çikolatayı kullanabilirsiniz)
Kıvamı ve tadı gerçekten çok lezzetli olan bir krema elde ettim. Belki ganaştan alacağım lezzetten daha fazlasını labne ile yakalamış oldum.

Hemen hazırladığım kremayı mini tart kalıplarıma sıkma torbasının büyük ağzı ile sıktım. Üzerlerine dondurucudan çıkarttığım frambuazlardan birer tane yerleştirdim. Ve servis tabağına altlarına çikolata kağıdı yerleştirerek dizdim. Görüntüden çok memnun kalmıştım.

Gelecek olan arkadaşım Hilal'di.. Eğer oda beğenirse rahatlayacaktım. Sanırım beni yanıltmadı ve oda sevdi :) Belki çok zor , çok detaylı bir şey değildi hazırladığım ama çok kısa bir sürede (15 dakika kadar) arkadaşımı mutlu edecek lezzetli ve çikolatalı bir tatlı hazırlayabilmiştim. Hemen yanına kahvelerimizi yapıp kısa zamanımızı uzun değerlendirdik.

Hazır tart tabanları Metro Gross marketlerde, Macro Center'da ve büyük marketlerin pastacılık veya ekmek bölümünde bulabilirsiniz.. Tatları da hiç fena değildi.


























Bu dönem ise pek fazla yeni tarif denemeye fırsat bulamadım. Daha çok maket pasta ve figür çalışıyorum. İnsan figürlemede istediğim düzeyde değilim. Hatta bana göre kötüyüm. Bende bu durumumu iyileştirme çabaları içerisindeyim. Bir dönem liseye giderken 3-4 ay kadar güzel sanatlar kurslarına devam etmiştim. Kara kalem çalışmayı çok severdim, hatta MSÜ 'de ders veren bir öğretmenim vardı. Bana insan anatomisini çok anlatır ve çalıştırırdı. Bende o dönem , çocuk kafasıyla çok fazla anlayamazdım, neden anatomi bu kadar önemli diye...

Evet, gerçekten önemliymiş. İnsan figürü yapmaya başlarken, nereden başlamalıyım, nereden devam etmeliyim, duruş oldu mu, orantılar oldu mu, yüz hiç olmadı gibi kaygılarla kendi kendime tekrar işi çözmeye çalışıyorum. Anatomide oran çok önemlidir , tüm vücudun oranları birbirleri ile aynı, sayılar aynıdır. Mesela boyumuzun uzunluğu ile kollarımızın iki yana dümdüz açılmış halini sırtımızdan ölçersek (bunu sizin için başkası yapsın mümkünse) aynı sayıya eşit olduğunu göreceksiniz..

Kursa giderken çalıştığım kitabı geçen gün tekrar kitapçıda gördüm. Benim eski kitabımın nerede olduğundan emin olamadığım için yenisini tekrar aldım. İyi ki de almışım, nedense kendimi daha iyi hissetmeye, eski günlerime geri dönmeye başladım. Birde tesadüfen Ikea'dan hep almak istediğim hareketli mankeni eşim ile görüp almıştık, artık mankenimi ve kitabımı figür çalışırken tekrar kullanmaya başladım. Umarım figürlerimi iyileştirebilirim..

Ve çalışırken müzik dinlemek kaçınılmaz bir şeydir.. Sizi rahatlatır ve o an olmak istediğiniz yerde olabilirsiniz veya olmak istediğiniz yerde iseniz bu durumdan daha da keyif alabilirsiniz..

Pink Martini'nin son CD'si harika bir seçim bence :)




En sevdiğim ay hoş geldin




Herkese sevgilerimle..

19 yorum:

Adsız dedi ki...

Pratik tartların çok şık ve leziz görünüyor Burcucum..Bende denemiştim bu hazır tartları ama senin kullandıkların daha kalın ve değişik sanırım , bunları da denemek lazım ilk fırsatta..Bu hafta bende insan figürü deneyeceğim kardeşimin doğumgünü için..İlk olacak ama umarım son olmaz..Ara ara çalışmalarından resim eklersen bizede tercüman olursun şekerim :)
Kolaylıklar diliyorum sana

karamelam dedi ki...

burcu bu kadar işine önem vermen kendini geliştirmen çok güzel. bizde senin sayende yeni ve farklı şeyler öğreniyoruz. insan modeli için anatomi kitabı almak kimin aklına gelirdi ki? tartın da nefis gözüküyor. eline saplık

pastacik sezer dedi ki...

Burcu,
tart ve peynir seven biri olarak hemen bu tartı deneyeceğim. eminim çok lezzetlidir.ELLERİNE SAĞLIK.

Esra Kars dedi ki...

Burcu merhaba.Beni hatırladın mı?Spıder man kırabiyeleri ve Ayşem desem :)
Ben seni çok sevdim inan.Yaptığın herşey gibi sende harikasın.Mini tartlarda muhteşem gözüküyor. Ellerine sağlık.Öpüyorum seni.
Sevgiler,Esra.
www.benimutfagim.blogspot.com

Adsız dedi ki...

pastacım hayırlı ramazanlar.bu tartlar pişmiyor galiba tam anlayamadım ama öyle olması lazım dimi? kendine iyi bak sevgiler

NiNo dedi ki...

tartlar harika ellerien sglik burcu ve yeni harika figur calismalarinida bekliyoruz sevgiler tirandna

Adsız dedi ki...

Burcu,görüntü harika..Tadı da öyleymiş,Hilal söyledide :))
Figür çalışmanda da kolaylıklar dilerim...Tamirci pastan çok şirin olmuş,ellerine sağlık...

Tijen dedi ki...

Tatlı Burcu'cuğum,
Tam yemelik olmuş bunlar. Gözünü kapat, ardı ardına at ağzına. Şimdi oraya gelip elimi uzatmam gerekecek üfff!

Adsız dedi ki...

:)
aynur

hilal imrak dedi ki...

Kelimelerle anlatılamaz güzellikte bir tart ve ince detaylara verdiği önemle bilinen mükemmel bir dost. Yine unutamayacağım saatlari yaşattın bana, iyiki varsın, iyiki seni tanımışım canım arkadaşım..
Herşey ama herşey gönlünce olsun..

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık çok güzel görünüyor. Bu pazar bir aksilik olamz ise ben de deneyeceğim. Sevgiyel kal.

Neslihan dedi ki...

Burcu, ben de görmüştüm markette ve acil durumlar için kullanırım diye düşünmüştüm, ee sen acil durum krema fikride vermişsin artık yapmak gerek:) Son derece lezzetli görünüyorlar tadını da beğenmişsiniz, gönül rahtlığı ile alırım artık. Bu arada modellemelerin bence çok başarılı, hele büyükbaba süper olmuş, ellerine sağlık
Sevgiler

Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili Burcu pratik de olsa yine güzel bir lezzet yakalamışsın bizlere ellerine sağlık...Bence insan figürü çalışmana gerek bile yok çünkü senin tarzın bu.Ve bizler seni bu tariflerinle sevdik.Ama eminim ki onu da başaracaksın
sevgiler..

acemi pastaci dedi ki...

merhabalar Burcu Hanim. size cok danismak istedigim konular var.yardimlarinizi umutla bekliyorum. su an cok gec bir saat yarin insallah sizinle paylasacagim. Isvicre den sevgiler.

Adsız dedi ki...

sevgili burcu sesin soluğun çıkmıyor uzun süredir tartlar nefisti bu arada...ellerine sağlık.bugün oktay ustanın proğramında konuklara yeşil elma kurabiyesi hediye ettier kurabiyeler şeker hamuru kaplı elma şeklinde ve çubukluydu..aynen senin tarzın yani..ve ramazan sonrası bu kurabiyeyi yapan kişi bunların yapılışını size gösterecek dedi..o kişi senmisim burcu yoksa sanki senin elin değmiş gibiydi o kurabiyelere...sana kolay gelsin diyorum ve sevgiler yolluyorumm BESTE

sinem dedi ki...

Merhaba Burcu hanım,

bende birçok kişi gibi sitenize hayran kalıp bende yapabilir miyim diye düşünerek kendi blogumu açan bir hayranınızım :) Hergün yazılarınızı okuyup ilk fırsatta denemeler yapıyorum. Bu tart kalıplarını Metro da bulamadım ben Hadımköy mağazasına gidiyorum acaba orada bulunmayabilir mi?

masalmutfagi dedi ki...

Burcu nerelerdesin...:(..merak etmeye başladım..Alışık değilim sayfanı aynı bulmaya, umarım yoğun çalışmalardasın da başka bir şey yoktur...

Adsız dedi ki...

SLM BURCU TARTLAR ENFES GÖZÜKÜYOR,ELLERİNE SAĞLIK.BEN BLOG AÇMAK İSTİYORUM AMA OLMUYOR NASIL YAPA BİLİRİM YARDIMCI OLURSAN ÇOK SEVİNİRİM.İYİ RAMAZANLAR.

Ferah Gülşen dedi ki...

Selam Burcu,

Sayfanı büyük beğeni ile takib ediyorum. Geçenlerde senin tariflerinden kakaolu kurabiyeyi kızımla beraber yaptık. Çok güzeldi. Teşekkürler. Resmini bloğumuzda görebilirsin. Sevgiler.