Salı, Ekim 09, 2007

ÇİKOLATA İLE İLGİLİ BİLGİLER..


























Ramazan ayı bitmek üzere, bu da demek oluyor ki bayram yaklaşıyor :) Birçoğumuz evimizde kendi ellerimizle sevdiklerimize çikolata yapmak isteyebiliriz, gelen misafirlerimize "bunu kendim hazırladım" gururuyla çikolata ikram etmek isteyebiliriz veya kapıya gelen küçük konuklarımıza yine kendi ellerimizde hazırladığımız truff'lardan veya saplı kurabiyelerden hediye edebiliriz .. yaratıcılık bizim elimizde !

Bende bana gelen sorulardan yola çıkarak kısaca çikolata yapımı ile ilgili bilgilerimi sizlerle paylaşmak istedim , bylece sizde kendi çikolatalarınızı kendiniz yaratabilirsiniz..

Gerekli malzemeler ;

  • Çikolata kalıpları , veya en mini boy silikon kalıplar
  • Kuvertür çikolatalar ( bitter ,sütlü veya fildişi)
  • çikolata için ayrı kesme tahtası ve bıçağı
  • benmari için su kaynatma için herhangi bir cevze ve üzerine yerleştirmek için ısıya dayanıklı kap
  • saf alkol ve az pamuk ( kalıpları temizlemek için)
  • çikolataların içerisine arzunuza göre katmak için file badem, antep fıstığı veya fındık çeşitleri ve belki kuru üzüm ( fındık ve üzüm inanılmaz yakışıyor)

Çikolata yapabilmemiz için öncelikle kuvertür çikolatalarımızı eritmemiz gerekiyor. Bunun için çikolata kesimi için ayrı tutmanız gereken bir kesme tahtası üzerinde büyük bir bıçak yardımıyla çikolatalarınızı küçük küçük kesiniz. Böylece eritirken çok rahat edecek ve kısa sürede tamamiyle birbirine karışırak erimiş bir çikolatanız olacaktır.

http://pastaci.blogspot.com/2006/10/ikolata-ile-alimak-sacher-aama-1.html

yukarıdaki linkten benmari aşamalarını görebilirsiniz..

Benmarinin özelliği, çikolatanın suya değmeden , kaynayan suyun üzerinde buhar yardımıyla eritme işlemini başka bir kabın içerisinde yapabilmektir. (yukarıdaki linkten detaylı fotoğrafı görebilirsiniz)

Çikolata yaparken dikkat etmemiz gereken, suyu kaynamaya yakın ateşten almamız ve suyun buharı 40-45 derece iken , çikolatayı çok fazla ısıtmadan karıştırarak eritmemizdir. Eğer çikolatayı devamlı kaynayan bir suyun buharında eritirsek, bu suyun derecesinin devamlı arttığı bir buharda çikolata eritmek demektir, buda çikolatanın kimyasını bozacaktır ve çikolatalarımız donduktan sonra her yeri beyaz beyaz olacaktır( yağları yüzeye çıkacaktır)

Veya yukarıdaki gibi çikolatayı benmaride erittiken sonra özellikle bitterin içerisini çok az ( 1 tatlı kaşığı kadar) tereyağı ilave ederseniz, çok parlak ve beyazlaşmayan çikolatalarınız olacaktır.

Kalıplar ; eğer kalıp ile çalışmak isterseniz, öncelikle çikolata kalıplarınızı bir parça pamuğa çok az süreceğiniz saf alkol ile temizlemeniz gerekmektedir. Ve alkol uçması için çok az bekletmeniz. Temiz kalıplarımıza erittip 10-15 dakika soğuttuğumuz çikolatalarımızı küçük bir çay kaşığı ile veya sıkma torbası ile doldurabiliriz. Üzerilerini düzgünleştirmek için kalıpları sağa sola hafifce havaya kaldırmadan sallamanız yeterlidir..

Kalıplarımızı 15-18 dereceyi geçmeyecek kuru bir ortamda donmaları için bekletmemiz gerekmektedir. Çikolatalar donduktan sonra dikaktlice kalıplarımızı ters çevirerek , hafif tezgaha vurarak çıkartmamız gerekecektir, zaten iyice dondukları zaman kendilerinden parça parça çıkacaklardır.

Hazırladığımız çikolataların pırıl pırıl kalmasını istiyorsak, kesinlikle buzdolabında saklamamamız gerekmektedir. Yine çok sıcak olmayan oda şartlarında kısa sürede tüketmek şartıyla saklamamız gerekmektedir. ( tüm bayram süresi yeterlidr) Eğer dolaba koyup çıkartırsak değişen ısı şartları çikolataların terlemesine ve beyazlaşmasına neden olacaktır.

























Geçmiş çikolata tarifleri ;

Tüm dosyalar..


Herkese sevgilerimle..

23 yorum:

Burcu Özdoğan dedi ki...

Sevgili Burcu ellerine sağlık ne güzel bilgiler vermişsin:)
Bayramını şimdiden kutlarım...
sevgiler
Not:mutfağı sevenler listenden beni kaldırmışsın:((

karamelam dedi ki...

tam internetten çikolata kalıbı siparişi verirken bu yazıyı görmek beni mutlu etti:)) dereceyi anlamak için şeker termometresine ihtiyacımız var değil mi? ya da başka yöntem var mı? iyi ki varsın iyi bayramlar...

Adsız dedi ki...

Burcu hanım;
bloğunuz çok güzel ve çok başarılısınız verdiğiniz bilgiler çok işime yarıyor. Çikolata ile ilgili pek bilgim olmadığından size sorma ihtiyacı duydum. Bulunduğum yerde marketler dışında çikolata alabileceğim bir yer yok, verdiğiniz linkteki çikolatalara bakınca kafam biraz karıştı.Kuvertür,Ganaj ve konfiseri ne tür çikolatalardır. Konfiseri ve ganajın fiyatı daha uygun bunlarla aynı tarifinizi uygulayabilirmiyim.Bizim marketlerden aldığımız 70-80 gr 'lık paketlerdeki çikolataları bunların hanginin yerine kullanabiliriz.Bir de çikolata kalıbım yok plastik buz kalıplarını kullanabilirmiyim.Teşekkür ederim.

masalmutfagi dedi ki...

Burcu ellerine kollarına sağlık hem verdiğin bilgiler hem fotoğraflar harika,hatırlamak güzel ve iştah açıcıydı..:))

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu,

Senden çok güzel şeyler öğreniyorum. Gene çok işimize yarayacak bilgiler vermişsin. Sağolasın.
Bu arada arşivini dolaşırken çikolatalı fıstıklı harika bir pasta gördün ve ona yorum yazdım. Vaktin olursa cevaplarsan çok sevinirim. Malzemeleri aldım cevabını bekliyorum. Özellikle kalıp konusunda baton kalıp kullanabilirmiyim diye sormuştum.

Şimdiden iyi bayramlar diliyorum.

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Merhaba Burcu

Sanırım bu ilk yorumum olacak ama her zaman takip ettiğim sayfalar arasındasın. Yaptıklarını beğenerek izliyorum. Uzun zaman blog açıp açmamakda kararsız kaldıktan sonra bende blog dünyasına katıldım. http://sicakpaylasimlar.blogspot.com/ Biraz acemiyim bu konuda artık siz ustalardan yardım alarak bir şeyler yapmaya çalışacağım.

Bayramınızı da kutluyorum. Aysel.

Adsız dedi ki...

Merhaba burcu abla ben nilufer sana daha önceden sıvı krema nasıl birşey diye sormuştum sen de bana resmini göndermiştin hatırladın mı? hala siteni takip ediyorum ve senden aldığım tarifleri arkadaşlarıma yapıyorum hepsi çok beğeniyor çok teşekkür ederim ellerine sağlık:) yalnız birşey sorucam çikolata yapmak için küvertür çikolatadan başka çikolata kullanılmaz mı? ve küvertür çikolata marketlerde satılır mı?

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Burcu'cuğum,
Bugün çalışmasaydım hep aklımdaydı hediye çikolata hazırlamak senin tariflerinle :((

Bayramını kutluyor, sevdiklerinle birlikte sağlıklı ve mutlu bir bayram diliyorum.

munevver dedi ki...

Bayramınız kutlu olsun sevgili Burcu.

Nane Limon.

MAVİ VE PORTAKAL dedi ki...

ÖZLEDİYSEN GİT BUL
KIRDIYSAN AF DİLE
KIRILDIYSAN AFFET
SEVİYORSAN SÖYLE
ÇÜNKÜ;
BU GÜN BAYRAM...

http://maviveportakal.blogspot.com/

gülriz dedi ki...

Burcucuğum, senin ve kıymetli ailenin bayramını kutluyor; huzurun, neşenin ve mutluluğun hakim olduğu nice güzel baramlar diliyorum. Kocaman sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Güzel bir bayram gecirmenizi dilerim.Sevgiler.

Unknown dedi ki...

ÖZLEDİYSEN GİT BUL,

KIRDIYSAN AF DİLE,

KIRILDIYSAN AFFET,

SEVİYORSAN SÖYLE

ÇÜNKÜ;

BUGÜN BAYRAM...

"RAMAZAN" Bayramın Kutlu Olsun =)

http://ykslnbsk.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

pastacım ramazan bayramını tebrik ederim herkese hayırlı bayramlar dilerim

etki alanı dedi ki...

Sevgili Burcu
Mailini aldım.Teşekkür ederim.Ben de ailenle birlikte mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmeni diliyorum.
Sevgiler.
Tütü

Nalan Kaplan dedi ki...

Hayırlı bayramlar,sevgiler !

Berna İDİKUT dedi ki...

Sevgili Burcu,
En sevdiklerinle birlikte Mutlu , Huzurlu ve bol çukulatalı bir bayram geçirmen dileğiyle:)
Sevgiler...

NiNo dedi ki...

bayraminiz kutlu olsun

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Sevgili Burcu, merhaba!
Chef's dergisindeki yazılarını beğeniyle okuyorum! Bir önceki sayıda yaptığın Truff'lu Pasta'nın Truff tarifini uyguladım, sitemde yayımlıyorum! Sitendeki bilgiler, çikolatalar da müthiş!Ellerine sağlık, bizşlerle bu tarifleri paylaştığın için çok çok teşekkürler!
Truff tarifini nasıl uyguladığımı, çikolataların nasıl göründüğünü merak ediyor musun? Ziyaretini, yorumunu merakla bekliyorum!
Bir de sen kuvertürü nasıl bulabiliyorsun? Bazı firmalar bu işi ticarete dökmüşler, paket başına düşündüğün zaman pahalıya mal oluyor! Beni bu konuda bilgilendirirsen çok mutlu olurum!
İyi Bayramlar!

Adsız dedi ki...

merhabalar burcu hanım.ANNE WİLLAN'IN KİTABINI ALMAK İSTİYORUM,(çikolatalı tatlılar ve pastalar kitabını)Fakat bulunduğum yerden temin edemedim.İnternetten sipariş etsem sizce bu zahmete değecek bir kitap mı?Bir de tercümesi nasıl acaba?faydalı bilgiler var mı içinde?SİZDEN CVP BEKLİYCEM:(NOLUUUUR

Ceylan dedi ki...

Burcu, en iyi etmişsin böyle faydalı bir yazıyı yazmakla! Derhal kenara ayırdım bu yazıyı zira çikolata ile oynamak beni de çok çok mutlu ediyor! Ellerine sağlık, sevgiler !

buzlubadem dedi ki...

Tavlama yapmamanızın sebebi çikolatanın markası mı?

pasta menüsü dedi ki...

merhaba.gercekten cok guzel bılgıler vermıs sınız,cok faydalı olduguna emın olabılırsınız.en kısa surede bende deneyecegım..elleınıze emegınıze saglık..
bu