Pazartesi, Kasım 12, 2007

HİNDİSTANCEVİZLİ VE DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYELER..






































Aslında ihmal etmeyi ve edilmeyi hiç sevmem ama bazen insanın elinde olmadan sevdiklerini ihmal edebiliyormuş. Doğrusu çoğu şey bizlerin elinde , ve bende bu sabah bunu düşünerek sayfamı güncellemek için bilgisayarımın başına oturdum. Olmadığım zamanlarda beni merak edip e-posta gönderen herkese çok çok teşekkür ediyorum :)

Bu dönem yoğunnnn bir kurabiye yapımına giriyorum ve girdimde.. İlk önce kızımın okulunda kurabiye yapmaya başladık. Okullarının uygulaması çok hoşuma gitti, her hafta sınıftan bir veliyi davet edip sınıf ile bir etkinlik yapmanızı istiyorlar. Hikaye okuyabilirsiniz, masal anlatabilirsiniz, benim gibi kurabiye yapabilirsiniz, ya da elişi faaliyetleri vb. Bende malzemelerimi toplayıp kızımın okulunun yolunu tuttum. İnanılmaz heyecanlandım, sanki milyonlarca kişinin önünde şov yapacakmış gibi hissettim kendimi..

Mutfaklarında hatta onların sınıf masalarında etkinliğimizi yapmaya karar verdik. Ben titreyen ellerimle malzemelerimi çıkarttım, daha sakinleşmemişken sınıf koşturarak bağırarak yanıma geldi :) İşte o an heyecanım geçti, yerine ise garip bir mutluluk içimi kapladı... Çocukluğumu o an o kadar özledim ki, gerçekten çocukluk dönemi insanın hayatında yer alan çok çok özel ve önemli günlermiş.

İlk başta ben hamuru hazırladım onlar beni izledi. Buraya kadar her şey doğal ve sakindi. Sonra ben ne zaman ki yeşil gıda boyasını ve kaplumbağa kalıbımı çıkarttım, onlarda bir panik bir heyecan başladı !!

Okullarında her sınıfın bir adı var, bizimkilerinin de adı "Kaplumbağalar Sınıfı". Bende bunu bilerek kaplumbağa kalıbı ve yeşil gıda boyası yanımda götürdüm. Kaplumbağaları süslemeye vaktimiz olamayacağı için hamuru biraz renklendirmeye karar verdim.

Hamuru renklendirip un ile yoğurdum. Tezgahta açtım ve kalıplarla kestim. Onlarda tepsilere öğretmenleri ile yerleştirdiler. Sonra kalan hamuru paylaşıp onlar hamurdan şekiller çıkardılar..

İnanılmaz keyifli oluyormuş çocuklarla çalışmak ama tabii başınızda iki tane deneyimli öğretmen varken :)





















Hindistan cevizli kurabiyeleri ise şans eseri ortaya çıktı. Gelen bir kurabiye siparişini değerlendirirken hamurun içerisine bol miktarda hindistancevizi atmaya karar verdim. Ve elimde son kalan damla çikolataların hepsini yine bolca hamurun içerisine boca ettim.

Piştikten sonra tattığımda damağımda çok yoğun hindistancevizi tadı kalmadı ama tüm malzemelerin uyumu ile çok farklı ve lezzetli bir tat hissettim . Hindistancevizi hamurun kimyasını değiştirmiş ve çok farklı bir kıtırlık ve lezzet oluşturmuştu. Özellikle aralardan hissedilen yoğun çikolata tadı ise enfesti..

Çok beğendiğim için hemen kurabiyeleri süslemeyi beklemeden fotoğraflarını çekip tarifi yayınlamak istedim. Görüntüsü parça çikolatalı kurabiyelere benziyor ama inanın lezzeti çok farklı oluyor..

Gerekli malzemeler;

  • 3 su bardağı un ( + kıvam için ve yoğurmak için )
  • 2 su bardağı pudraşekeri ( özellikle ince çekilmiş olmalı =
  • 2 yumurta (oda sıcaklığında )
  • 1 paket margarin ( hüner)
  • 4 çorba kaşığı nişasta
  • 2 su bardağı hindistancevizi rendesi
  • 2 su bardağı damla çikolata (özellikle Bakel ve Altınmarkanın damlaları çok lezzetli)
  • 1 çay kaşığı karbonat

Kurabiyenin yapılış özelliği malzemeleri mikserin yoğurma ucu ile yoğurmanızdır.

Fırınımızı 190 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Çikolata hariç tüm malzemeyi çırpma kabınızın içerisine yerleştirin. Ben kitchen aid ile yoğurarak hazırladım ama sizde mikserlerinizin hamur yoğurma aparatını kullanabilirsiniz.

Tüm malzemeyi hamur yoğurma ucu ile mikser yardımıyla karıştırıp yoğuralım. Hamurumuz oluşup malzemeleri homojenleşince parmağımızı değdirerek un gerekip gerekmediğini kontrol edelim. Eğer hamur parmağımıza yapışıyorsa 1 su bardağı daha un ekleyip yoğurmaya devam edelim.

Çikolatalarımızı hamurumuza ekleyip yine mikser yardımıyla karıştıralım. Tezgahımıza un serpiştirelim ve hamurumuzu tezgaha alalım. Elimizle un katarak yoğurarak kıvam verelim. Elimize hamur yapışmayıp hafif sertleştiği zaman açmaya başlayabiliriz.

2-3 cm kalınlığında hamurumuzu açalım ve kurabiye kalıplarımızla keselim.

Yağlı kağıt serdiğimiz tepsilerimize hamurlarımızı dizelim. Önceden ısıttığımız fırınımızda üzerleri kızarana kadar pişirelim.

Piştikten sonra tezgahımızda soğumalarını bekletip öyle tepsiden çıkartalım.

Bu kurabiyeler süslemeye müsaittir. Tazeliğini uzun süre koruyup kıtır kalabiliyorlar.

Herkese sevgilerimle..

24 yorum:

Ferah Gülşen dedi ki...

Selam. Nihayet Burcu'cum senden haber alabildik. Sayfana bakim derken her seferinde gördükçe elbette dediğim 'Yaşatacağız' yazısını görücem sanıyordum :) Yeni bi şey eklenince çok sevindim. Allah sağlık versin de hep koşturalım. Tatlı telaşlar yaşayalım. Çocuklarla yaptığın aktivite sana iyi gelmiştir. Terapi gibi. Ellerine sağlık.
Ferah

Esra Kars dedi ki...

Burcu merhaba bende seni çok merak etmiştim ama içimden dedim Burcu yok ortalarda ama dönüşü muhteşem olur diye :)
Bu arada benide oğlumun okulundan çağırdılar kurabiye yapmam için (her hafta okula kurabiye gönderince) ama ben hala cesaretimi toplayıp gidemedim.Gittiğim zaman umarım senin kadar başarılı olabilirim.
İyi haftalar...

Adsız dedi ki...

BURCU HN. MERHABA
SİTENİZİ ÇOK BEĞENİYLE İZLİYORUM.
KURABİYELER ÇOK HOŞ.
bENİM SİZDEN BİR RİCAM VAR.
ANKARADA PASTTARTTAN BAŞKA KURS VEREN YER VARMIDIR. BANA BİLGİ VERİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM.
MAİL ADRESİM leyla.uzun@fmc-ag.com
yada leylauzun@yahoo.com

Adsız dedi ki...

Şükür kavuşturuna burcucum özlemiştik tariflerini yazılarını.iyi olduğuna sevindim yoğunluktan buralarla ilgilenemediğini biliyorduk.tatlı yorgunlıklarımız inş hiç bitmez.yağmuruda senide öpüyorum.kendine iyi bak.sevgiler.

cilek-marzipan dedi ki...

Hoşgeldin, ve bir boşluğu doldurdun:)) Bu arada çocuklarla yapılan her şey çok zevkli kesinlikle katılıyorum sana, özellikle anne olduktan sonra iyice anladım bunu..Kurabiyelerin her zamanki gibi harika gözüküyor ellerine sağlık...
Sevgiler
Ezgi

karamelam dedi ki...

burcu eline sağlık. çocuklarla gün geçirmek çok zevkli olmuştur. kızım ela da henüz 1.5 yaşında ama özellikle şeker hamuruna aşırı ilgisi var. umarım onunla da kurabiye de yapacağımız günler gelir:))

xxxx dedi ki...

merhaba selin,
biz blog bayanlarının bir arada olabileceği, eski tarif defteri tadında bir forum yapmaya çalıştım,

beklerim...
www.hanimhanimcik.com

ayşegül laçinler dedi ki...

Merhaba Burcu hanım, sitenizi büyük bir zevkle takip etmeye başladım. Ne kadar güzel bir uğraşınız var, gıpta ediyorum doğrusu. Blog dünyasıyla tanışıklığım daha çok yeni ama sizlerden çok şey öğrendim. İzninizle sayfanızı kendi sayfama eklemek isterim. Ve ben de sizleri beklerim.
Kurabiyeleriniz hakkında ne diyebilirimki, diğerleri gibi harika görünüyorlar. Ellerinize sağlık, görüşmek üzere.

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu

Kurabiyeler harika görünüyor. Pek alakası yok ama birşey sormak istiyorum. Markette sıvı şeker gördsüm. Acaba glikoz yerine kullanılabilir mi??

Adsız dedi ki...

çocuklarla böyle bir çalışmaya bende katılacağım ama 20 çocuğa ne kadar hamur hazırlamak lazım içinden çıkamadım.birde basit bir hamur olsun istiyorum.onlar oynadıkça bozulmasın.yardımcı olursan sevinirim.melis

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık yine harika bir tarifle döndünüz.Herzaman ki gibi ;) Acaba hindistan cevizi eklemeden yapsak ya da yerine alternatif?Ben sevmiyorum da hindistancevizini:(
bereketli mutfaklar
sema

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Burcu Hn. merhaba,
Evet uzunca bir ara oldu ama,geri gelişiniz de muhteşem ve çok bıcır bıcır olmuş:))
Çocuklarla çalışmanın zevkini çok iyi bilirim, insanın içini huzur doldurur ve o masumane sorular için için katılarak güldürür:))
Bu arada ben de sizlerin sitelerinizi takip ederken, birden kendimi blog dünyasında buldum.Aralarda sizi ve kıymetli yorumlarınızı beklerim:)
Size ve tatlı Yağmur'a sevgiler....

NİRVANA dedi ki...

merhabalar...ellerinize sağlık blogtaki ve sitenizdeki her pasta muhteşem görünüyor.hayal gücünüze hayran kaldım.uzun süredir yemek ve pasta bloglarını izliyorum ama gecen ay bende blog acmaya karar verdim.mutfakdoktoru.blogspot.com.beklerim...ayrıca buradan takip ettigim Ayşe hanımı oktay ustada görmek çok mutluluk vericiydi.cumaları iple çektim.yalnız tek sorun benim glikoz bulamamam diğer şeker hamuru malzemelerini netten temin ettim ama glikoz bulamıyorum.acaba bende balla yapsam olurmu? bana yardımcı olursanız sevinirim...

Dört Yapraklı Yonca dedi ki...

merhaba canım. pek yazamasam da seni takip etmeye çalışıyorum. Kendin için, çocuğun için, ailen için o kadar güzel şeyler yapıyorsun ki, senin arkadaşın olduğum için kendimi şanslı hissesiyorum. sevgiler

Ceylan dedi ki...

Burcu'cum selam! ben de Bakü'de Mert'İn okulunda her hafta gidiyorum ve aynen çok güzel ifade ettiğin gibi şeyler hissediyorum !İlk seferinde ciddi gözüm korktu çünkü inanılmaz bir ilgi vardı. Artık onlar da ben de öğrendim ve p kadar tatlı yapıyorlar ki inanamazsın. Üzerine çikolata parçacıkalrı, üzümler, yıldızlarla bir süsleyişleri var, alla hepimizi ceplerinden çıkarırlar! Sevgiler canım!

Adsız dedi ki...

merhaba burcu hanım ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar
dün kızımın doğum günüydü yuvada kutladık ve herşeyini senin tariflerinle kendi ellerimle hazırladım şeker hamurlu kurabi yaptım çocuklar bağıldı tadı mütiş oldu öğretmenler benim yaptığıma inanamadı şimdi çubuklu olarak yapıcam kurabiyeleri gerçekten süperdi sana çok tekkürederiz. çiğdem

Adsız dedi ki...

Mis gibi kokuttun buraları be üstaddd !!!!

pastacı cafe dedi ki...

yine yeni yeniden hoşgeldin burcu
epey merakta kaldık ama deydi tarifi aldım yazdım ve denedim sonuçmu süperr.ellerine sağlık seni seviyoruz.

Cafe Gusto dedi ki...

Merhaba Burcu hepinizin ellerine sağlık çocuklarla çalışmak zor ama çok da zevkli.
sevgiler...

Ilker Erdem dedi ki...

Sevgili Burcu ellerine saglik.Siteni begeni ile izliyorum. Tek kelime ile muhtesemsiniz. baska soze gerek yok. sizi tebrik ediyorum. Sevgilerimi sunuyorum.

MELEĞİN DÜNYASI dedi ki...

Burcu hanım merhabalar sitenizin sessiz müdavimlerindeni.Ellerinize sağlık ve tşekkürler.Birebir uygulayamasamda pek çok konuda sayenizde fikir sahibi oldum.Bu kurabiye tarifinde 2-3 cm.kalınlığında hamuru açın diye yazmışsınız.Fazla kalın değilmi?Resimde de daha ince açılmış görünüyor.Bilgi verirseniz sevinirim sevgiler

NiNo dedi ki...

Lütfen Esra için Kevgir’de yer almak istiyorsanız alttaki yazıyı okuyun ve tercihinizi yorumla belirtmek için Selen‘i ziyaret edin. Teşekkürler.

Biliyorsunuz ki üç gün önce hepimiz sevgili Esra ile vedalaştık. Esra’nın Zerrin ile birlikte hazırladığı, tariflerinin dışında bize en güzel hediyesi Kevgir dergisi oldu. Kevgir Aralık sayısına kavuşmamıza da sayılı gün kaldı. Zerrin’in önerisiyle biz de istedik ki bu yeni sayı Esra’ya hediye gelsin. Onun sevdiği yemekler, onun kendi tarifleri bizim uygulamalarımız ile yeni sayıda yer alsın. Hüzünlü, mutsuz yazılar değil, mutlu, güzel anılarla dolu eğlenceli bir sayı olsun, Esra’yı gülümsetelim ve sevindirelim. Düşünün ki bu ona bir veda değil sürpriz hoş geldin hediyesi. Esra ile tanışmanızdan, komik anılarınızdan, yorumlaşmalarınızdan, paylaştıklarınızdan bahsedin. Fazla bir paylaşımınız olmadıysa da tarifini o kadar lezzetli pişirin ki anısız da olsa ondan bir aferin kapın.

Önümüzde sadece 2 gün var. Bu iki gün içinde aşağıdaki listeden seçeceğiniz yemeği pişirip fotoğrafını da çekerek yazınızla birlikte “esraicin@gmail.com” adresine mail atın. Listedeki her kategoriden seçim yapabilirsiniz. Tariflere ulaşmak için başlıklara tıklayabilirsiniz.


Sizden tek ricam seçim yapınca yorum ile tercihinizi iletmeniz. İKİ seçim yapın ki biri sizden önce davrandıysa ikinci tercihiniz size verilsin. Yarın sabah 09.00 itibariyle kişiler ve yemekler listesi hazır olacak. Mail atmak için son gün ve saat de 29.11.2007 Perşembe akşam saat 21.00. Bu tarihten sonra gelecek mailler maalesef kabul edilmeyecek.

Lütfen yandaki banner’ı sayfanıza koyarak herkesi bu faaliyetten haberdar edin ve detaylar için banner’a tıklamalarını rica edin.

Haydi! Esra’ya yüreğindeki kocaman sevgisine layık olduğumuzu gösterelim.


ÇORBALAR
1) Yayla çorbası


ANA YEMEKLER
1) Kuzu tandır
2) Kuzu haşlama
3) Hamburger
4) Biber dolması
5) Kabak dolması
6) Lahana Sarması
7) Yoğurtlu Köfte
8) Hasanpaşa köftesi
9) Fırında karışık kızartma
10) Paşa kebabı
11) Poşette tavuk ve peynirli makarna
12) Yufkada tavuk
13) Patatesli tavuk
14) Mantarlı tavuk
15) Kıymalı patlıcan
16) İçli köfte
17) Karnıyarık
18) Tavuk köfte ve patates püresi
19) Köfte çeliği
20) Köfte kebabı
21) Poşette köfte
22) Et sote
23) Shoarma
24) Rulo köfte
25) Poşette tavuk
26) Kıymalı patlıcan
27) Tavuk pane
28) Patlıcan Kebabı

SALATALAR
1) Basit kumpir

MAKARNALAR
1) Tavuklu makarna
2) Köfte ve makarna
3) Kıymalı makarna

PİLAVLAR
1) Bulgur pilavı ve cacık
2) Tavuklu erişte pilavı
3) Bulgur pilavı
4) Tavuklu pilav

BÖREKLER
1) Kıymalı patatesli börek
2) Kol böreği
3) Peynirli kızartma börek
4) Etli börek
5) Köfteli börek
6) Rulo börek
7) Bohça böreği
8) Sultan kebabı (böreği)
9) Tandır böreği (gözleme)
10) Rulo patatesli börek

EKMEKLER
1) Brioche (Fransız ekmeği)


HAMUR İŞLERİ
1) Peynirli pamuk poğaça
2) Trabzon kıymalısı
3) Şekerpare
4) Hazır yufkadan baklava
5) Minik pizza
6) Minik kıymalı pide
7) Et burger
8) Açma
9) Krep parizyen
10) Pizza
11) Zeytinli Rulo
12) Patates mücver
13) Mayalı poğaça
14) Haşhaşlı çörek

KEK VE MUFFINLER
1) Cevizli ve üzümlü kek
2) Browni muffin
3) Pudingli, meyveli ve damla çikolatalı kek
4) Peynirli ve Zeytinli muffin
5) Muzlu muffin
6) Çikolatalı ve kremalı muffin
7) Browni
8) Kekstra
9) Fındıklı ve çikolatalı muffin
10) Sucuklu muffin
11) Reçelli kek
12) Zeytinli muffin
13) Cheesecake, prens ve prenses
14) Krem karamelli kek
15) Muçari
16) Kuru meyveli muffin
17) Çikolatalı muffin
18) Zeytinli ve kurutulmuş domatesli kek
19) Kayısılı kek
20) Kremole tart
21) Kirazlı muffin
22) Çilekli kek

KURABİYELER
1) Fındıklı kurabiye
2) Elmalı tart
3) Fındık ezmeli kurabiye
4) Fındıklı tartoletler
5) Marmelatlı kurabiye


PASTALAR
1) Çikolatalı yaban mersinli pasta
2) Elmalı pasta
3) Çikolata Muslu tart
4) Çikolatalı pasta
5) Cheesecake
6) Şeker hamurlu pasta
7) Çikolatalı parfe
8) Yaş pasta
9) Basit elmalı pasta
10) Muzlu ve çikolata soslu yaş pasta
11) Kremalı ıslak kek

Adsız dedi ki...

merhaba burcu
bu kurabiyeleri geçen hafta yaptım. çok lezzetli, uzun ömürlü ve bereketli oldu.

yeni aldığım kedidilleriyle senin tariflerini denemeye devam edicem. sonuçları yaptıkça sana bildiririm.

teşekkürler ellerin dert görmesin.

binnaz

dizzyblurry dedi ki...

dün anneler günü için gezinirken birden sizin "bake shop"u fark edip içeriye girdim ve hemen bir gingerman ile ayak seklindeki kurabiye kaliplarindan aldim. e eve gelip bunlari denememek olmazdi:)
hemen blogunuz acip hindistancevizli ve damla çikolatali kurabiyelerinizi denedim; hem de saat 24:00'de! eşim "yine nelere daldin sen orda" diye sorarken önüne 2 saatlik emeğimi koydum ve sonuç art arda yenen 4 kurabiye oldu!:)
sahiden de enfes, koca bir kase içerisinde her dakika azalarak duruyor kurabiyelerimiz.
sizinle taniştiğim ve bu enfes tarifi denediğim için çok mutluyum. yaşasin!:)