Pazartesi, Aralık 10, 2007

GINGERBREAD VE KURABİYE EV..


kurabiyeev1, originally uploaded by burcugencoglu.

Öncelikle sevgili Esra'nın (büyüleyenmutfakkokusu.blogspot.com) acı haberi ile gerçekten çok üzüldüm. Sanki insana çok uzak olan şeyler, hiç başımıza gelmezmiş gibi hissediyoruz. Sanki akıp giden zaman, hep böyle akıp gidecek zannediyoruz. Sanki blog dünyasında var olan biri hiç göçüp gitmez sanıyoruz, en azından ben öyle sanıyordum. Sonra bu acı olayı okuduğumda inanamadım, ama bir şekilde kabullendim. Mekanın cennet olsun, Kevgir hep yaşasın..

Biliyorum, çoğunuz benden macaronların tarifini bekliyorsunuz ama benim çok acil olarak gingerbread ve kurabiye ev tarifini eklemem gerekiyor. Sebebi ise 9 Aralık Pazar günü Star Tv'de yayınlanmış olan Keyf-i Sibel'de Pastamalzemeleri.com ile ortak olarak hazırladığımız kurabiye evin tarifini izleyenlere ve sizlere sunmak istemem..

Blogger'da ki sorunlarım hala çözülmedi. Bende sevgili Zinnur'un bana gösterdiği Flickr yolu ile blogumu güncellemek için çabalıyorum. Umarım başaralı olabilirim.

Gingerbread, zencefil-tarçın-karanfil ve pekmez ile hazırlanan , mis gibi kokulu ve besleyici bir klasik yılbaşı kurabiyesidir. Kekide yapılır, kurabiyeleride. Süslemek ve çeşitli sanatsal deneylerde kullanılmaya aşırı uygun bir tariftir. Yılbaşı kurabiye çılgınlığı yaşamak isteyenlere şiddetle önerilir :)

Gerekli Malzemeler ;

250 gr margarin (oda ısısında bekletilmiş)
250 gr esmer şeker
330 gr pekmez ( yaklaşık 1 su bardağı + 1/3 su bardağı )
4 oda ısısında bekletilmiş yumurta
1250 gr un ( 8 su bardağı)
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz karanfil


Fırınımızı önceden 175 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.



Yağ ve esmer şekeri derin bir çırpma kabında kremsi bir yapı alıp şeker eriyene kadar çırpalım. Pekmez ve yumurtaları katıp çırpmaya devam edelim.



Ayrı bir kapta 1,5 su bardağı unu ,tuzu ve tüm baharatları harmanlayalım.



Pekmezli sulu karışıma harmanladığımız toz halindeki karışımı ekleyelim ve tüm malzeme birbirine iyice karışına kadar çırpmaya devam edelim.



Kalan unu azar azar ekleyerek hamur haline getirelim.

Hamurumuzu streç film ile sarıp buzdolabında 30 dakika kadar bekletelim.


Tezgahımıza un serpip hamurumuzu bir parmağın yarısı kalınlığında açalım. Fırın tepsilerine yağlı kağıt serelim . Açtığımız hamurumuzdan ev kalıplarımız ile keserek çatılarını, yan duvarlarını ve ön duvarlarını çıkartıp tepsimize dizelim.

Royal icing hazırlayıp evimizi düz bir zemin üzerinde yapıştırarak birleştirelim.

Royal Icıng

2 su bardağı pudra şekeri
2 yumurtanın akı
3-4 damla limonlu suyu
Tüm malzemeyi çırpma kabına alıp mikser yardımıyla hızlı devirde çırpalım. Eğer sulu olursa çok az pudra şekeri ilave ederek biraz sert ama akışkan olmasını sağlayalım.

Kremamızı sıkma tüpüne veya yağlı kağıttan hazırladığımız sıkma torbasına doldurup kullanmaya başlayabiliriz.

Evi kesebilmek için aşağıdaki linkteki şablondan yararlanabilirsiniz. Normal A4 boyutunda kağıtlara basıp, makas ile keserek kendinizekalıplar oluşturabilirsiniz ;

http://images.allrecipes.com/site/allrecipes/gingerbread_house_diagram.pdf

Ev dışında bu tarifi yılbaşı kurabiyeleri yapımında çeşitli yaratıcılıklarla uygulayıp süsleyebilirsiniz..

Macaron bekleyenler lütfen bana kızmasınlar.. en yakın zamanda macaronlar ile tekrar birlikteyim :)


herkese sevgilerimle..

16 yorum:

yaseminsakin dedi ki...

Merhaba sevgili Burcu
Bayıldım kurabiye eve!ellerinize saglık!
Keyf-i Sibel proramını seyretmeyi çok isterdim.
benim bir sorum olacak;kuabiye evi nasıl , neyle birlştirdiniz?
sevgiler...

Adsız dedi ki...

Çokk güzel canım ancak galiba blogda sorun var rssden gelince http://pastaci.blogspot.com/2007/12/gingerbread-ve-kurabiye-ev.html
bu adres yok diyor siteye baştan girmek gerekiyor canım sevgiler

ufukmutfakta dedi ki...

Burcu, bu ara bende Flickr yolu ile resim yüklüyorum sayfama. Hani sana bahsettiğim, blogger resimleri küçülterek kabul ediyor, ben büyük istiyorum sıkıntısını böylelikle aşabildim. Bu arada kurabiye ev çok güzel görünüyor. Geçtiğimiz hafta bende yapacaktım. Bir sürü güzel şekerleme almıştım. Ancak Bora şekerlemeleri bulmuş ve ben işteyken çoğunu yemiş. Elde kalanlarla olmaz dedim. İlk fırsatta şekerleme alıp, bu evi pişireceğim.....

Dilek dedi ki...

Merhaba Burcu Hanım;

Kurabiye ev için kullanılacak olan malzemeler listesinde 330 gr. pekmez diye belirtmişsiniz. Ancak yapılış kısmanında suyla karıştırılmış pekmez diye belirtmişsiniz. Bunu anlayamadım. Eğer su kullanacaksak miktarını yazar mısınız?

Teşekkür ederim.

Selin dedi ki...

Ya bayıldım bu kurabiye eveee. Ellerine sağlık :)) Sevgilerimle...

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Ellerinize sağlık, muhteşem olmuş kurabiye ev:))
En yakın zamanda pasta malzemeleri'ne ziyarette bulunmak istiyorum, umarım orada olursunuz:))
Sevgiler..

karamelam dedi ki...

pazar günü eşim 'çabuk koş bak tv de kurabiye yapıyorlar diye seslendi. görür görmez tanıdım aaa burcu dedim. çok sevindim görünce. çok güzeldi herşey elinize sağlık.

Adsız dedi ki...

bir zamanlar bizlerin ve şimdi de çocukların hayal dünyasındaki hansel ve gretelin yemek istedikleri evi yapman, hayali gerçeğe dönüştürdü Burcu..
gerçekten çok etkileyici.
sevgiler.

Adsız dedi ki...

Tebrik ederim gerçekten muhteşem olmuş, her gün merakla açıyorum blogunuzu acaba bu defa ne yaptı diye :) Ellerinize sağlık..
Konuyla alakasız ama birşey sormak istiyorum, şeker hamuru yapımında kullanılan toz jelatin yerine toz jöle kullanabileceğimizi okudum bir yerde, kentonun toz jölelerinin bitkisel olduğu yazıyordu, toz jelatinin bitkisel olanını kayseride bulmam imkansız sanırım, acaba toz jöle kullansam aynı etkiyi verir mi bilginiz var mı? Sevgiler..

Leziz Tarifler dedi ki...

Burcu'cum, görüntü muhteşem. Bu senenin ilk ginger bread house u senden :)) Sevgiler..

♥ Suzi ♥ dedi ki...

Selam,benim mesajlarım ulaşmıyormu?merak ettim,bikaç seferdir göremiyorum yazdıklarımı:(

Ferah Gülşen dedi ki...

Burcu'cum programın sonunda açtım ve sizi kaçırdım. Üzüldüm seyredemediğim için ama yaptığın kurabiyeyi burda görünce sevindim. Eline sağlık.

Bu arada ufuk'un sayfasında okudum. Geçmiş doğumgünün kutlu olsun. Pastanda harika olmuş.

Sevgiler,

Ferah Gülşen dedi ki...

unuttum söylemeyi sayfanın su andaki görüntüsüde hoş olmuş. Kırmızılar yakışmış.

Yaren dedi ki...

Ne kadar sahane gürünüyor,insan yemeye kiyamaz,ama ben bu kurabiyeyi yiyecek kadar cok sevdim mmmm yiyebilirmiyim :)? Ellerine saglik,iyi pazarlar.

SOFRAOZLEMİ dedi ki...

yaptığınız kurabiye ev harika..
ellerinize emeğinize sağlık..
kendime şimdi kızdım star tvyi izleyemediğim için..ama böle programları buradan bizlere haber veririseniz bizimde sizleri ve yaptıklarınızı görme fırsatımız olur:)...
macoronların tarifinide sabırsızlıkla bekliyoruz...
hoşçakalın..sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

acaba bu ev kaç derecede pişiyor ve pişmeden önce mi? birlestirip ev şeklini veriyoruz