Pazartesi, Ocak 07, 2008

YOĞUN ANTEP FISTIKLI VE ÇİKOLATALI KEKLER..


Bu yoğun kekleri , Çilek Kız pastasını yaptığım zaman , annelere sunulmak üzere istemişlerdi benden. Aslında çocuklar annelerden daha çok ilgi gösterdiler ama olsun çünkü amaç herkes mutlu olsun, herkes afiyetle yesin :)

Temamız çilek kız olunca doğal olarak birçok şeyi çilekli yaptım. Pastanın içini çikolatalı&çilekli, şeker hamurunu çilekli ve süslemeleri çilekli yaptım. Anneler için hazırladığım bu kekin içerisini de daha fazla çilek katmak istemedim. Onu da frambuaz ile zenginleştirip yumuşattım.

Çok sık değişik tarif denesem de, nedense tezgahın başına geçince ,aklımdan oluşanları çırpıp pişirmek istiyorum. Gözümle malzemelerimi inceleyip kafamda belli bir kıvam tutturmaya çalışıyorum. Mesela bu keki browni gibi yapabilirdim. Un, yağ, çikolata beni çok yormaz, yine de güzel bir kek ortaya çıkabilirdi. Ama içime sinmedi ve un miktarını çok aza düşürmeye karar verdim. Pirinç antep fıstıklarını robottan geçirip iyice un haline getirmeye çalıştım.( Klasik olarak badem unu ile bir kek yapmak istemedim ama isterseniz badem unu da kullanabilirsiniz) Çikolata oranını yüksek tuttum, böyle margarin veya başka bir katı yağ kullanmaya gerek duymadım.

30 x 40 cm büyüklüğümdeki , yüksekliği ise 10 cm olan bir pasta kalıp tepsisinde kekimi pişirdim. Pişirme süresini de çok uzatmadım ve içinin yumuşak olmasını sağladım.

Sıra test aşamasına geldiğince , her zaman ki gibi en zor beğenen eşime tabağımı sundum :) Ve bugüne kadar sadece ikinci kez söylediği " bunu hep yapman gerekir, insan yiyince gerisini arıyor" cümlelerini söyledi. Bu durumda bende bloguma tarifi eklemem gerektiğini yoğun bir şekilde hissettim ..

Gerekli Malzemeler;

30 x 40 cm - 10 cm yüksekliğinde bir fırın tepsisi , kalıp veya borcam için,

  • 10 adet orta boy yumurta (oda sıcaklığında bekletilmiş)
  • 1 / 2 su bardağı un
  • 2 su bardağı toz haline getirilmiş antep fıstığı
  • 1 su bardağı toz kakao
  • 200 gr küvertur çikolata ( ben %70 kakao içeren Zambo kullandım. Lindt , Altınmarka veya Bakel'i tavsiye ederim)
  • 1,5 su bardağı dondurulmuş frambuaz
  • 1/2 su bardağı sıvı krema (eğer kıvam yoğun olursa çok az daha krema ilave edebilirsiniz)
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı irish aroması veya sıvı vanilya

Süsleme için ;

  • el yapımı şeker hamuru ( çilek aroması ilave edilmiş)
  • çilek süslemeleri için kırmızı ve yeşil hazır veya kendi yaptığınız şeker hamuru
  • çilek şekillerini vermek için , oyun hamuru setlerinden çıkan çilek kalıbından faydalandım. Ama elinizle de çilek şekilleri verebilirsiniz veya beğendiğiniz bir çilek resmini kesip kalıp olarak kullanarak şeker hamurundan şekiller çıkarabilirsiniz)

Öncelikle fırınımızı 175 C 'ye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurta, şeker ve aromamızı köpürüp beyazlaşıncaya kadar çırpalım.

Çikolatamızı benmaride eritip devamlı karıştırarak soğutalım. Köpüren yumurtalı karışımımıza ekleyip çırpmaya devam edelim.

Ayrı bir kapta unu ve kakaoyu eleyelim. Üzerine toz antep fıstıklarını ilave edip çırpma teli ile tüm kuru malzemeyi harmanlayalım.

Çikolatalı karışımımıza kuru malzememizi katalım ve düşük devirden hızlı devire yavaş yavaş çırpalım.

Devri düşürüp sıvı kremamızı ilave edelim. Tüm malzeme homojenleşip akışkan bir kıvam alınca mikseri kapatalım. Karışımızın içerisine yıkadığımız frambuazları ilave edelim ve spatula ile alttan üste doğru karıştıralım.

Bu arada kalıbımızı hazırlayalım. Eğer kalıbınız benimki gibi teflon ise önce sıvı yağ ile güzelce her yerini yağlayalım, sonra üzerine pişirme kağıdı döşeyelim. Mutlaka pişirme kağıdı veya yağlı kağıdı kalıplarımıza serelim.

Karışımımızı kalıbımıza döküp önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 30 dakika kadar pişirelim. Kürdanı kekimizin ortasına soktuğumuz zaman çok çok az bir nemlilik kalmalıdır. Ama kuru olmamalıdır.

Piştikten sonra tezgahımızda soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra yağlı kağıttan çıkarıp mutfak tezgahımıza yerleştirelim.

Şeker hamurumuzu jel gıda boyası ile renklendirelim. Tezgaha nişasta serperek hamurumuzu açalım. Açtığımız hamuru kekimizin üzerine yerleştirelim. Şeker hamuru düzeltme ütüsü ile hamurun üzerinde şöyle bir geçerek üzerini düzgünleştirelim. Kalpli kalıplarımız ile kekimizi kesmeye başlayalım.

Kalıptan çıkardıklarınızı dikkatlice servis tabağımıza yerleştirelim.

Mutlaka kalan kekler olacaktır Onları truff yapabilir veya buzdolabı poşetlerine doldurup derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Cheesecake veya başka bir tarifte alt taban yapımında kullanabilirsiniz.

Keklerin üzerine çilek süsleri fırça ile sürdüğünüz su ile yapıştırabilirsiniz.

Bu tarif buzdolabında saklamak için müsait değildir. Mümkünse kış aylarında denenecek bir tariftir. Tarifi gece yaparsanız , ağzı kapalı bir saklama kabına yerleştirip kapalı balkonda saklayabilirsiniz. Veya gündüz taze yapıp öğlen servis edebilirsiniz. Ama lütfen ilk yapışta buzdolabında saklamayın.

Herkese sevgilerimle..

20 yorum:

Aynur dedi ki...

DAVETIYE

Merhaba arkadaslar bu gün saat 14.00 te Türkiye saati ile 15.00 te AYYA Bayan blogcular kahvesinin acilisi var.Tüm blogcu arkadaslari davet ediyoruz,buyursunlar. Aynur Yaren

www.ayyachat.blogspot.com

capankizimutfakta dedi ki...

MERHABA BURCU HANIM, ELLERINIZE SAGLIK YINE DOKTURMUSUNUZ... ISTANBULDA YASIYOR OLSAM PASTALARIMI SIZDEN SIPARIS EDERDIM KESINLIKLE. HARIKA TATLAR YAPIYORSUNUZ. ELIMDEN GELDIGI KADAR BENDE TARIFLERINIZI DENIYORUM. ANNEMIN DOGUM GUNU YAKLASTI, BANA YAPABILECEGIM GUZEL BIR PASTA FIKRINIZ VARMI???

Feyza Fidan dedi ki...

Burcu'cum nasıl güzel olmuş bu keklerr..Hemde yoğun çikolatalı:)
Tam benlik yani..
Ellerine sağlık,
Sevgiler...

♥ Suzi ♥ dedi ki...

Burcu,görüntü süper...Resmen okurken ağzım sulandı,ellerine sağlık..

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Sevgili Burcu,
Tam da damak tadıma uygun bir kek:)) Fıstık, çikolata daha ne ister ki insan hayattan:))En kısa sürede ben de deneyeceğim.
Ellerinize sağlık,
Sevgiler......

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Pastacım,
Çok lezzetli olduğu her halinden belli olan bu keki denemek için sabırsızlanıyorummmm...

Eya dedi ki...

Merhaba Burcu

yine süper irse cikarmissin.Ellerine saglik...

sevgilerimle

zehra

mtalhakoz dedi ki...

Yine süper lezzet ellerine sağlık pastacım görüntüsü bile beni ye diyor.başarılar hayırlı kazançlar dilerim canım.

Bianka dedi ki...

Harika!!!!

Mutfak Havlusu dedi ki...

harika bir görüntü hele o çilekler ne kadar hoş olmuş gene döktürmüşsünüz.
ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu hanim.Siteniz gercekten harika.Tebrik ederim.Bu arada blogda dolasirken arada bir yerde ikinci hamilelik haberinizi okudum bebis geldimi acaba ?

Adsız dedi ki...

gerçekten çok güzel olmuş. ellerinize sağlık. sitenize girdiğimde severek ve ağzım sulanarak bakıyorum:) sizin kadar güzel yapamasamda birşeyler yapmaya çalışıyorum..

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık, harika görünüyor,yalnız şunu sormak isterim,örneğin antep fıstığı tozunu 1 subardağı kullanırsak,onun yerine 1 su bardağı un mu eklemek gerekir?Aralarındaki korelasyon bu şekilde mi işliyor acaba?şimdiden teşekkür ederim cevabınız için..kolay gelsin

Nilay Cinisli dedi ki...

Burcucuğum,
Çok sevimli ve lezzetli görünüyorlar..Ellerine sağlık canım

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

Burcu çoooook şirinler ya ben yapabilirmiyim böyle pastacıklar?ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

merhaba siteniz çok güzel ben birşey sormak istiyorum 2005 yılında beze yapmışsınız acaba fırını ısıttınız mı?netten beze tariflerine baktım sizinki hem beyaz hem entresan ve hoş görünüyorlar ama sıcak fırınamı soğuk fırınamı olucak bilemedim cvp verirseniz sevinirim.Teşekkürler

Cafe Gusto dedi ki...

Burcucuğum ellerine sağlık yine harika tadlar ortaya çıkartmışsın.sevgiler..

Hale dedi ki...

en kısa zamanda deneyeceğim harika görünüyorlar:)

banu kırmızıgül dedi ki...

nefıss gorunuyor ellerınıze saglık mutlaka denıyecegım..

Serra dedi ki...

Çok güzel görünüyorlar.Eminim tatlarıda nefistir. Zaten senin yaptığın herşey nefis oluyor.Ellerine sağlık. En kısa zamanda bu tarifi deneyeceğim.