Perşembe, Eylül 09, 2010

BEYAZ ROCHES..



Evde çikolata hazırlamak istediğiniz zamanlarda ,en kolay , en iyi sonuç veren ama en yaratıcı ve lezzetli çikolata ; Roches'lar dır.. Kendi adıma içleri marzipanlı veya değişik likörler ile doldurulmuş kalıp çikolatalardan hoşlanmam ama bu tip şekilleri bozuk, içleri kavrulmuş badem, antep fıstık , ceviz ve kuru üzüm dolu çikolatalardan büyük keyif alırım. Birde içerisine 1-2 damla Rum veya Bourbon aroması damlatırsanız değmeyin keyfimize...

Genellikle Roches'lar bitter çikolata ile hazırlanır. Ben onlardan da hazırladım ama neden görüntüsü saflığı ve yalınlığı temsil edecek ve bir o kadar da görsel zenginlikte olacak Roches'lar yapmıyorum ki diye düşündüm .. ve hemen atölyenin deposundan Valonia markalı beyaz kuvertür çikolatalardan çıkardım.. Beyaz (Fildişi) kuvertür zor ve sorunlu bir çikolata türüdür. Bu sebeple isim verip vermeme konusunda çok düşündüm. Bitter veya Sütlü çikolata önerisinde bulunsam sağlam ve inandığım markalar var ama beyaz çikolata olunca öneride bulunmak gerçekten çok zor oluyor. Ama dün deneyip başarılı sonuç aldığım için çekinmeden Pelit'in yan ürünlerinden biri olan Valonia fildişi kuvertürü kullanabilirsiniz. Eğer kuvertür ile uğraşmak istemiyorsanız , ben markete giderim ordan bir paket beyaz çikolata alırım ,diyorsanız o zaman şunu önereceğim :)


rochesasama

Beyaz Roches için gerekli malzemeler ;

  • 500 gr beyaz (fildişi) kuvertür veya beyaz çikolata ( yukarıda marka önerilerinde bulundum)
  • 120 gr badem içi ( bütün tercih)
  • 120 gr ceviz içi ( az kırılmış)
  • 120 gr antep fıstık içi ( bütün tercih)
  • 120 gr kuru üzüm
  • 2 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 1/2 su bardağı içme suyu (oda ısısında)
  • 2-3 damla rum aroması veya bourbon
  • 5-6 gr tuzsuz tereyağı
  • üzeri için arzuya göre altın rengi yenilebilir pullar
Badem, ceviz ve antep fıstıklarını yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisinin üzerine serpiştirelim. Üzerilerine pudra şekeri ve suyu karıştırarak kaşık yardımıyla serpiştirelim. Üzerileri iyice ıslansın. Fırınımızı 180 dereceye getirip kuru yemişlerimizi yaklaşık 15 -18 dakika kadar kavuralım. Kavurduktan sonra tepsiyi tezgaha çıkarıp soğutalım. Soğuduktan sonra erimiş çikolatalarımızın içerisine ilave edelim.

Çikolata yapımındaki önemli bir nokta; çikolataların benmari'de eritilmesi ve eritilme ısısının çok yüksek olmamasıdır. Zira yüksek ısı çikolatanızın kimyasını bozacaktır. İçindeki yağları eriterek çikolatanın rengini ve kalitesini bozacaktır. Bu sebeple (yukarıda benmari'nin üzerini tıklarsınız teknik yapımı ile ilgili detaylı bilgileri görebileceksiniz) kaynattığımız suyu ocaktan hemen alalım. Üzerine kestiğimiz çikolatalarımızı ısıya dayanıklı bir kap içerisinde yerleştirelim. Isıya dayanıklı evde bulabileceğiniz en iyi kaplar fırına girebilen borcamlardır. Yalnız kaplarınızı çok doğru seçmeniz gerekir. Suyu kaynattığınız cezveniz ile üzerine oturtacağınız borcam veya diğer başka bir benmari kabının birebir yerleşmeleri gerekir. Özellikle yukarıda bulunan borcamın alt kısmının, alttaki cezvenin üzerine tam oturması gerekmektedir. Böylece suyun buharı ile çikolatalarımızı kolay ve hızlı bir şekilde eritebiliriz. Çok hızlı bir şekilde karıştırabilirsek, çikolata buharda daha düzgün bir şekilde eriyebilecektir. Benim üst resimde erittiğim kap; IKEA 'dan aldığım benmari kabıdır. Eski yazılarımda borcam kullanmıştım.

Erittiğimiz beyaz çikolatanın içerisine rum aromasını veya bourbon 'u ve tereyağını ekleyip tekrar karıştıralım.Burada aslında tereyağı yerine kakao yağı kullanılması gerekmektedir. Ama kısa sürede ev şartlarında kakao yağı bulmak zor olacaktır. Bu sebeple tuzsuz bir tereyağı ile yine başarılı bir sonuç alabilirsiniz.

Erimiş çikolatanın içerisine kavrulmuş ve soğutulmuş kuruyemişlerimizi ve kuru üzümümüzü ilave edip tekrar karıştıralım. Fırın tepsisine yağlı kağıt serelim ve üzerilerine aralıklar bırakarak bir ceviz büyüklüğünde parçalar bırakalım. Eğer arzu ederseniz çikolataları süslemek için üzerilerine bu aşamada yenilebilir pullardan dökebilirsiniz.

Tepsiyi buzdalobında bekletelim. Normalde bu tip butik çikolataları hazırlarken soğutma aşaması , yine çikolatanın kimyası gereği, oda sıcaklığında bekletilerek yapılmaktadır. Lakin kullandığımız çikolata beyaz olduğu için buzdolabında bekletmemizin bir sakıncası yoktur.




beyazrochesici

Beyaz Roches buzdolabından çıkıp ortadan ikiye bölündüğünde yukarıdaki inanılmaz görüntüyü alıyor. Sadece şu görüntüyü sergileyebilmek için her zaman Roches'ları biraz büyük yapar ve ortalarından ikiye bölerim :)

Bitter Roches tarifi için şurayı okuyabilirsiniz..

Çikolata ve sevgi büyüsünde bayramlar diliyorum.. Her sabahınız bayram sabahı enerjisinde olsun :) !!


Sevgilerimle..

17 yorum:

Unknown dedi ki...

Bayramini en icten duygularimla kutlar herseyin gonlunce olmasini dilerim canim.
Kocaman Sevgiler.

Nadji dedi ki...

Des rochers qui doivent être absolument délicieux.
A bientôt.

Özlem Ceylan dedi ki...

Bayraminizi kutlarim.hayirlara vesile olmasini dilerim ..sevgiler

Unknown dedi ki...

Aileniz ve sevdikleriniz ile birlikte sağlıkl,mutlu,huzur dolu bir bayram geçirmeniz dileğiyler.Bayramınız kutlu olsun.sevgiler.

Fatoş dedi ki...

Tekrar bloğa zaman ayırabilmenize çok sevindim. Özlemiştim sizi. Mutlu bayramlar

rabia dedi ki...

bloğunuz ve tarifleriniz çok güzel.ellerinize sağlık.bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım.hoşçakalın.

Betül KAVAL dedi ki...

en kısa zamanda deniycem bende bunu.. çook severimm...

senide severimm :)

Seçkin Deniz dedi ki...

çok güzel görünüyor ellerinize sağlık. :)
Anneanne usulü notebook testi

Adsız dedi ki...

Ben almanyadan sevgi, gercekten cok guzel bir blog, eger twitter veya facebook sayfasi varsa hemen
ekliycegim.

yemekbiraşk dedi ki...

aaa Burcucum nerelerdeydin geldiğinden hiiçç haberim bile olmadı ne özledim bir bilsen şimdi tesadüfen haberim oldu geri döndüğünden bayramda truff yaptım tabiki senin tarifinle yinede bir girip bakayım yanlış bilgi vermeyeyim diyerek ve süpriz. Ahh ben kimmiyim senin en tutkulu takipcin. (bu samimiyeti belki buradan buluyorum kusura bakmayın artık) Şu an bende blog açtım ve senin bir çok tarifin var heleki o tiramisu pastan varya benimle bütünleşti ve burada herkezin sevgilisi oldu :) Sayfan değişmiş galba sende de değişiklikler olmuş ama ne iyide olmuş ne çok sevindim bilemezsin. Bana pasta yapmayı sevdiren kadın... Yarın sayfamda senin trufların olacak :)
hani insan çook uzun zaman sevdiği can arkadaşını görünce havalara uçar ya aynı öyle oldum.. isterseniz yayınlamayın fazlasıyla laubali bir mesaj oldu galiba :))
Yağmur neler yapıyor annecin neler yapıyor valla onları bile özledim
sürçü lisan ettiysem affola :)
kocaman kucak dolusu sevgiler..

evatolyesi dedi ki...

Ne kadar güzel anlatmışsınız elelrinize sağlık çok güzel görünüyorlar.
Şimdi kahvemin yanında birtanecik olsa ne güzel olurdu:)
Sevgiler...

mutfakteyze dedi ki...

Çok değişik ve lezzetli, görünüyor.. Ellerinize sağlık..

HADİYE dedi ki...

Merhaba Burcu,

Bende seni düşünmüştüm bir kaç gün önce:) Özlüyor insan sevdiklerini. Anlıyorum çok yoğunsun.Bizlerede zaman ayır lütfen.
Çikolatalar harika görünüyorlar.Ellerine sağlık.

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu hanim,sitenizi 2,3 dir takip ediyorum ve bayiliyorum sitenize.Beyaz roches tarifinde rum aromasi kullanmisiniz bu alkollu birsey midir acaba?
Cok merak ediyorum.
Cok tesekkurler. Basarilarinizin devamini dilerim.Sevgiler.

OYA dedi ki...

şahane görünüyorlar.ellerinize sağlık.

fatma baysal dedi ki...

Merhaba,

ilk defa blogunuza girdim, gerçekten çok güzel bilgiler edindim, böyle bi site için sizi tebrik etmek istedim.

Fatma Baysal

Adsız dedi ki...

J'ai appris des choses interessantes grace a vous, et vous m'avez aide a resoudre un probleme, merci.

- Daniel