Perşembe, Eylül 02, 2010

BİBERİYELİ & ZEYTİNLİ & BEYAZ PEYNİRLİ EV TİPİ POĞAÇALAR

pogaca

Uzman Tv için iki haftadır üst üste iki tarif çekimi yaptık. Zannediyorum ki en fazla 10 gün içerisinde tariflerin videoları yayınlanır. Bende haberini alır almaz ilk burada paylaşacağım daha sonra da sosyal medya platformlarında :) Twitter ve Facebook'tan beni takip etmenizi öneririm :)

Tariflerden biri ev tipi poğaça idi. Özellikle 1 Eylül 2010 Çarşamba gününün uzun süren sıcaklardan sonra serin ve yağışlı geçmesi; poğaça yapıp kahve ile içme isteğimi arttırdı ve videoları beklemeden tarifi hazırlayıp fotoğraflarını çekip paylaşmaya karar verdim. Bu paylaşma isteğimin facebook'tan gelen baskılardan da etkilenmediğini itiraz edemem elbette :)

Poğaçanın ev versiyonunu biraz kendime göre harmanladım lakin, şöyle ki ; zeytinyağını fazla kullandım ve farklı bir zeytinyağı kullandım. Rosemary ( biberiye) ile yapılmış çok özel bir zeytinyağı ile; Laleli ile.. Sevgili öğrencim ve arkadaşım Uğur'un buradan kulaklarını çınlatıyorum. 6-7 ay önce zeytinyağı festivaline çağırdılar beni Burhaniye'ye.. Ege aşığı olan Burcu , Burhaniyeyi de Uğuru da çevresindekileri de çok sevdi.. Evime dönerken bana kendi işletmelerinin dünya çapında ödüllü zeytinyağlarından bolca hediye ettiler.. Çok özel zeytinyağları olduğu gibi çeşitli baharatlardan ve meyvelerden yapılmış aromalı yağları da var. Benim Bergamut olanı favorim ama salatalarıma eklemekten bitirdim tükettim :) Diğerlerini denerken bugün gözüme Biberiyeli olana ilişti ve hemen poğaçalarımda denedim. Sonuç ; 10 numara !!


6
Bu fotoğrafı Burhaniye'de Laleli tesislerinde çektim. Özellikle minik zeytinyağı şişelerinden oluşmuş avizeye hayran kaldım. Bu avizenin bir küçük benzerini İstanbul Bebekteki Butik Laleli mağazalarından da görebilirsiniz.. ( hemen Abbas waffle ve Yargıcı 'nın yanında)


Yapımı çok kolay ama sonuç bir o kadar da anneanne-babaanne poğaçası tadı ve kokusunda ;

Gerekli malzemeler ;

  • aldığı kadar un,
  • 1/2 su bardağı yoğurt,
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ ( ben Laleli Biberiye aromalı zeytinyağı kullandım)
  • 125 gr eritilmiş soğutulmuş margarin
  • 1 çay kaşığı kadar kabartma tozu
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 adet yumurta ( birinin sarısını ayırıp üzerilerine sürüyoruz)
İç için ;

  • çatal ile kolayca ezebileceğiniz beyaz peynir (özellikle bakkaldan alın - nedense bakkaldan aldıklarım her zaman çok daha lezzetli oluyor)
  • zeytinyağı -limon- pul biber- kekik - biberiye sosunda beklettiğim siyah zeytinlerim :)
  • üzeri için isteğe göre çörek otu veya susam


IMG_0362
Fırınımızı 200 dereceye getirip önceden ısıtalım.

Yoğurma işlemi için geniş ve yayvan bir kase alalım. Un hariç, hamuru için gerekli olan tüm malzemeyi kasemize ilave edelim. Malzemelerde dikkat edilmesi gerekenler ; margarinin eritilip soğutulmuş olması ve yumurtalardan birinin bütün halinde diğerininde sadece beyazının kullanılması. Kalan sarıyı poğaçaların üzerilerine fırça ile sürmemiz gerekmektedir.

Unu ilave etmeden tüm malzemeyi çırpma teli ile şöyle bir karıştıralım. Yanımıza 5-6 su bardağı kadar un alıp azar azar karışıma ilave edip hamur halin getirelim. Hamurun çok yumuşak kalmaması gerekmektedir. Kulak memesi kıvamı güzel bir benzetmedir. Kulak memesi kıvamında olunca ve elinize yapışmıyorsa hamurumuz hazır demektir.

İçini hazırlamak için, 150 gr kadar beyaz peynir yeterli olacaktır. Eğer lezzetli bir lorda bulursanız onu kullanın derim. Ama yağsız tuzsuz kuru bir lor peyniri varsa elinizde kullanmanızı tavsiye etmem.. ( bu dönem marketlerde özellikle hazır paketlerde satılan lorlar kuru ve lezzetsiz çıkıyor)

Ben zeytini çok sevdiğim için buzdolabımda genellikle soslu kavanozun içerisinde siyah zeytin hazırlar saklarım. Sosunu zeytinyağı, limon suyu, bol baharat ile karıştırarak hazırlarım. Bu zeytinlerden bir avuç kadar alıp çekirdeklerini çıkardım ve beyaz peynir ile karıştırdım.

Poğaça hamurundan mandalina büyüklüğünde koparıp yuvarlayalım. Üzerine elimizle bastırarak çay tabağı büyüklüğünde hamur elde edelim. Ortasına 1 çorba kaşığı kadar iç malzemesinden ilave edip yanlarını güzelce kapatalım. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim.

Üzerilerine ayırdığımız yumurta sarılarını silikon fırça ile sürelim. Arzumuza göre çörek otu ve susam serpiştirelim. Benim mutfağımda o an çörek otu veya susam olmadığı için , poğaçalar fırından çıktıktan sonra sıcakken üzerilerine kuru baharat serpiştirdim.

Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırınımızda yaklaşık 20-25 dakika pişirelim. Üzerileri nar gibi kızarıncaya kadar bekletelim.

Poğaçalarınızı saklarken oda ısısında, ağzı kapalı bir kap içerisinde tutmaya özen gösterin. En fazla 2 gün içerisinde tüketmenizi tavsiye ederim.

Herkese sevgilerimle..


6 yorum:

Chaplin cafe(Burcu) dedi ki...

Ellerine sağlıkgüzelim!
Afiyet olsun,kilocuk olmasın inşallah! :)

GÜL DOĞAN dedi ki...

ellerine sağlık burcu.gene sana yakışır bir tarif,eminim nefis olmuştur.

Adsız dedi ki...

bloga tekrar yazmaya başlamanıza çok sevindim okul gibisiniz elinize ve zengin gönlünüze saglık

TOZPEMBE dedi ki...

Çok güzeller...

bir dilim bir tutam dedi ki...

Bayramini kutluyor Berlinden simsicacik sevgilerimi yolluyorum.

BAŞAK BAŞAK dedi ki...

Kokusu sanki burnuma geldi, ellerine sağlık. :-)))