Pazartesi, Ekim 31, 2005

ŞEKER HAMURU&MARZİPAN İLE GÜL YAPIMI


Ben bu gülün hamurunu daha önce yazdığım gibi hazır şeker hamurundan yaptım. Ama şeker hamurunu evimizde de yapmamız mümkün. Bunun için ;

- 1 kg pudra şekeri(mümkünse bağdat marka)
- 125 gr glikoz
- 22 gr gliserin
- 10 gr toz jelatin
- 80 gr su

jelatinsiz şeker hamuru için ;
- 1 yumurta akı
- 2 çorba kaşığı likit glikoz
- 500 gr pudra şekeri

jelatinsiz hamurun yapımı : glikozu ve yumurtayı hamur yoğurma kabında karıştıralım. Üzerine pudra şekerini eleyerek ekleyelim. Önce spatula ile malzemeyi birbirine yedirelim. Daha sonra elimizle yoğurmaya başlayalım. Rengi beyaz olana kadar mermer tezgahın üzerinde yoğurmaya devam edelim. Hamurun pürüzsüz,beyaz ve ipeksi bir yapıda olması gerekiyor ve iyi yoğurmak çok önemlidir. Hamurumuzu tezgahın üzerine pudra şekeri dökerek merdane ile dikkatlice açmalıyız.

diğer tarifin yapımı :bu malzeme ile büyük bir pasta hazırlayıp üzerini giydirip ,süslerini yapabilirsiniz. Sadace gül yapmak istiyorsanız, bu malzemenin 1/4 'ünü kullanmalısınız. Yapımı ise,glikoz ve gliserini pastacılık malzemeleri satan dükkanlardan bulabilirisin. toz jelatini soğuk suda erit ve eriyindece suyu az ısıtalım. Pudra şekerine tüm malzemeyi ekleyin ve hamur gibi yoğuralım. çok yoğurmadan hamuru parçalara bölüp çok az toz boya ekleyip hamurları renklendirebilirsiniz. boyadan çok az kaşığınızın ucuyla ilave edin. çok yoğun renk verir.

1- hamurdan küçük bir parça koparıp resimde görülen gül filizi şeklini verelim. Gülün yapraklarını bu filizin etrafına tek tek saracağız.

2-Yaprak yapmak için ise, önce resimde görüldüğü kadar bir miktar hamur koparıp elimizle yuvarlayalım. Naylon yardımıyla(resimdeki buzdolabı poşeti) hamurumuzu şekillendireceğiz.

3-Hamuru naylonun ortasına koyup naylonu hamurun üzerine örtelim. Ve parmağımızla hamurun üzerine bastıralım.

4-Ve parmaklarımızla hamuru bastırarak yayalım. Bir gül yaprağı şeklini alacak şekilde çalışalım.

5-6 -Naylonu kaldırdığımızda alttaki hamur gül yaprağı gibi ince olmalıdır.




7-8 - Gül filizinin etrafına yaptığımız ilk yaprağımızı saralım.

9-10 - tek tek aynı yukarıda tarif ettiğim gibi gül yapraklarını filizin etrafına sıra sıra dizelim.

11-12 - gülümüz bittiği zaman bıçakla alttak fazla hamuru keselim.

13- kestiğimiz gülün alt kısmını elimizle nazikce yuvarlayalım. ve istediğinizyuvarlıklığı elimizle tamamlayalım.

14- gülümüz pastamızın üzerinde yer almaya hazır..

sizlere önerim ilk önce bir oyun hamuru ile gül yapımını çalışmaktır. Ben hep önceden oyun hamuru ile çalışır daha sonra şeker hamuruyla şekilleri veririm.

hepimize kolay gelsinn..

Cumartesi, Ekim 29, 2005

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ PASTASI -2



Bugün evlilik yıldönümümüzdü.Dün geceden başladık kutlamaya. Ben ,sizlere dayanamayıp erkenden yayınladığım pastayı hazırladım ve saat gece 24:00'ü geçince,pastayı mumlarla süsleyip salona getirdim :)Böylece evliliğimizi kutlamaya başlamış olduk..
Esas günde ise bana süpriz olarak kapıya kocaman bir çicek geldi :) O kadar sevindim ve beğendim ki çiceğimi, onuda sizlerle paylaşmadan geçemedim. Eğer çiceği getiren kişi kapıyı ısrarla çalmasaydı, kapıyı duyamayıp açamayabilirdim..
Akşam hem iftar hem de evlilik yıldönümümüz için yemeğe çıktık.Çok güzel bir otelin açık büfesine gittik. Gerçekten çok keyifli bir yemekti. Özellikle Yağmur , otelin resturantında çalışan çoğu abinin gönlünü şirinlikleriyle kazanmayı başardı. Özgürce bir o tarafa bir bu tarafa koşuşturup durdu :) Yemeğimizin süprizi ise resimde gördüğünüz pasta oldu :) Eşimin gittiğimiz otelde çalışan bir arkadaşı bize süpriz olarak bu güzel pastayı yapıp göndertmiş. Gerçekten çok nazik bir davranıştı..Yine bu olaya en çok Yağmur sevindi, mumları hevesi geçene kadar devamlı söndürüp yaktırttı :)



Evlilik yıldönümü pastamızın içini ise daha önce Filiz için yaptığım evlilik yıldönümü pastası ile aynı yaptım. Farkli olan tarafı ise dışı ve süslemesi oldu. Çünkü bu ara şeker hamuru ile kaplama üzerine daha yoğun çalışmak istiyorum ve pastamızıda şeker hamurundan kapladım. Üzerindeki gülleri ise yine aynı hamuru renklendirerek yaptım. Şeker hamurunun ana maddelerinden biri glikozdur. Ama ben 2 haftadır çok detaylı bir şekilde piyasada glikoz arıyorum ve bir türlü bulamıyırum. En son Cuma günü Eminönüne gittik ve yine hiçbir yerde bulamadık. Bu yüzden hamurumu kendim hazırlayamadım. Daha önce Mutfak yazımda sizlere tanıttığım hazır şeker hamurunu kullanmak zorunda kaldım.(pembe renkli olan-sugar fondant) Ama çok güze sonuç aldım. Açması ve kaplaması çok kolay oldu. Gerçekten çok kolay şekil aldı,hamurun kıvamı ise tam yerndeydi. Bende ilk kaplama pasta denemelerinizde size bu hazır üründen kullanmınızı tavsiye ederim. Bunu ErenköY Beyazmutfaktan ve Eminönü Fermo'dan rahatlıkla bulabilirsiniz. Pembe,sarı ve yeşil renkleri var.Hatta Fermo'da hazır beyaz hamurda satılıyor. Toz gıda boyaları ile renklendirerek rahatca kullanabilirsiniz.

Gerekli malzemeler;

Pandispanya için,

2 yumurta
1 su bardağı un
125 gr tereyağı
1 su bardağı şeker
3/4 su bardağı toz kakao
1 çay kaşığı kabartma tozu

Krema için ;

2 su bardağı sıvı krema (ben "rama" marka metrodan satın aldığım kremayı kullanıyorum)
2 paket kare bitter çikolata (160 gram)

Diğer malzemeler ;

60 gr taze böğürtlen
yarım su bardağı damla çikolata
1 küçük paket sıvı krema (200 ml) ya da 1 su bardağı sıvı krema
3 çorba kaşığı pudra şekeri
1 paket krema sertleştiricisi
hazır paket şeker hamurunun yarısı
yarım çay kaşığı koyu pembe toz gıda boyası

Öncelikle pandispanyamızı pişirelim. Ben 18 cm'lik kalp şeklinde bir kalıp kullandım. Siz yuvarlak en küçük kalıbınızı kullanabilirsiniz. Fırını 160 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım. Şeker ve yumurtayı renkleri beyazlaşana kadar mikser ile çırpalım. Tereyağımızı bu arada eritelim ve ılınmaya bırakalım. Yumurtalı karışımın içerisine yağ hariç diğer tüm malzemeyi eleyerek ekleyelim. Tekrar çırpalım. En son erimiş yağımızı ekleyip yapladığımız kalıbımıza boşaltalım. Ve pişmek üzere fırınımıza sürelim. Piştikten sonra keki soğumaya bırakalım.

Pandispanyamız soğurken biz kremamızı hazırlayalım. Çikolatalarımızı benmari usülü eritelim. Sıvı kremamızı mikser ile yaklaşık 10 dakika çırpalım ve koyulaşmasını sağlayalım. Koyulaştıktan sonra içerisine benmari usülü erittiğimiz çikolatalarımızı ekleyelim ve iyice koyulaşana kadar tekrar çırpalım. Kıvamımız koyulaştıktan sonra 10 dakika buzdolabında bekletelim.

Soğumuş pandispanyamızı ortasından ikiye bölelim. Arasına kremamızdan bir miktar sürelim. Üzerine damla çikolatalarımızı serpiştirelim. Ve böğürtlenlerimizi bolca arasına dizelim. Üzerini pandispanyamızın diğer yarısı ile kapatalım.

200 ml sıvı kremayı 3 çorba kaşığı pudra şekeri ile mikser yardımıyla çırpalım. Koyulaşmaya başlayınca 1 paket krema sertleştiricisi ekleyip çırpmaya devam edelim. Kremamız koyulaşınca pastamızın her tarafına eşit miktarda düzgünce sürelim. Ve buzdolabında 5-6 dakika bekletelim.

Şeker hamurumzun yarısını kullanalım. Tezgahımızın üzerini temizleyelim. Mutlaka temiz tezgahta çalışmalıyız. Yanımıza pudra şekerimizi alalım. Bir miktar pudra şekerini tezgahımıza serpiştirelim. Hamuru biraz elimizde yumuşatınca kadar yoğuralım. Ve hamur biraz yumuşayınca oklavaımız ile dikkatli bir şeklide açmaya başlıyalım. Tezgahın altına hamur yapışmaması için arasıra hamurun altına azar azar pudra şekeri serpiştirebilirsiniz. Ama çok şeker eklememeye çalışın çünkü fazlası hamuru kurutur ve çatlatır.


Açtığımız hamuru (mümkün olduğunca ince,pestil gibi olsun) dolaptan çıkardığımız pastamızın üzerine düzgünce serelim ve elimizle fazla ezmeden nazikze hamuru pastanın üzerine giydirelim. En alttan sarkan kısımları dönen pizza kesme bıçaklarıyla düzgünce keselim ve bu kalan hamuru ayıralım. Kalan hamuru gıda boyası ile renklendirip gül yapmamız gerekiyor. Gül yapımı aslında çok basittir. Ama ilk önce oyun hamuruyla çalışmanızı öneririm. Mesela çocuğunuza yaşgünü için hayvancıklı pasta hazırlamak istiyorsunuz. Birkaç gün önceden oyun hamurlarıyla şekilleri çalışabilirsiniz.
Gül yapımını en kısa sürede resimleyerek anlatmayı düşünüyorum. O zaman yapımının çok kolay olduğunu göreceksiniz.

Herkese afiyet olsun :)

Perşembe, Ekim 27, 2005

MUTFAĞIM..

Sibelin Kahvesi yazarı ve sakızlı lorlu kurabiyeleri ile ünlenen sevgili arkadaşım Sibel, beni mutfağımı anlatmam içi sobelemiş :)İyi ki de sobelemiş, çünkü ben resimleri çekerken ve anlatırken çok keyif aldım..Zaten bu ara bazı pastacılık malzemeleri ve araçları hakkında yazmayı düşünüyordum. Böylece daha detaylı ve değişik bir anlatım kazanmış oldum.
Teşekkürler Sibel :)

1. Mutfağınızın bir fotoğrafını bizlere gösterir ve kişiliğinizi yansıtan yanını anlatır mısınız?


İşte bu bölüm benim en sevdiğim bölüm. Neden derseniz çünkü pencere kenarı..Bana en çok enerji veren güneş ışığı ve pencerelerdir. Ocağım ve tezgahım tam pencerenin yanında. Bu benim yemek ve pasta yaparken daha çok keyif almamı sağlıyor. Birde ocağın üzerinde kaynayan bir çağdınlıkta varsa değmeyin keyfime :)
Bunu kişiliğmle nasıl bağdaştırabilirim bilemiyorum. Ama ben apartmanları,sokağı,yolu,insanları ve gökyüzünü görmeyi seviyorum sanırım. Böylece yaşadığımı hissediyorum. Bu da bana hayat veriyor. Bazen çok sıkıldığım da mutfak camımın önüne geçer, dışarıyı seyrederim. Bu beni rahatlatır. Geçen arabalara, park edip evlerine çıkan insanlara, sokakta annesinin elinden tutmuş haşarı haşarı yüreyen çocuklara bakarak keyif alırım..





2. Bir dolabınızı açın (istediğinizi), fotoğrafını çekin ve bize ne gördüğünüzü anlatın.


Dolaplarımı açtım, hatta pasta malzemeleri ile dolu olan dolabımın resmini çekmeye karar verdim ama o kadar karanlıktı ki, ne flash ne de başka bir yöntem güzel bir resim almamı sağlayamadı. Bende o dolapta gördüğüm ve en çok sevdiğim şeyin, yeşil çayın, resmini çekmeye karar verdim. Bu çay artık ülkemizde çok sık bulunuyor ve sık tüketilmeyede başlandı. Ama bundan 3-4 sene önce eşimle ilk tanışma günlerimizde , iş seyehatı için Çin'e gitmişti. Ve bana ordan ne istediğimi sormuştu. Ben de ülkemizde o kadar yaygın olmayan çin çayında istemiştim.(yeşil çay) Oda bana bu yeşil çayı ve çay yapma podunu ve bardaklarını getirmişti. Bu nazik davranışı beni çok etkilemişti. Bu yüzden dolabımdan gördüğüm bu görüntüyü sizlerle paylaşmak istedim..

3. En gözde elektrikli mutfak aletinizi bize tanıtır mısınız?
Ben mutfakta çok fazla elektrikli mutfak malzemesi kullanmıyorum.Sadace iki tane kullanıyorum , onlarda elektrikli el mikserim ve rondo aletim. Tahmin edeceğiniz gibi mikserimi pasta ve tatlı yapımında çok sık kullanıyorum. Rondoyuda yine pasta yapımında kullanıyorum ama eskiden yağmura mama yapmakta kullanırdım :)

4. En sevdiğiniz ve her zaman elinizin altında olan malzemeleri bizlerle paylaşır mısınız?


Ben malzeme olarak pasta malzemelerimden bazılarından bahsetmek istiyorum. Ama inanın daha çok malzamem var..En iyisi bölüm bölüm anlatmak istedim. Diğer malzemelerden de başka bir zaman bahsetmek istiyorum.

Rolled Fondant : hazır marzipan. Bunu bir kere beyazmutfaktan almıştım ve beğenerek kullanmıştım. Özellikle şu ara eminöüne gidip hala glikoz alamadığım için (ama yarın gitmeyi planlıyorum artık) ,bu hazır marzipanlar çok işimi görüyor. Hemen bir pastanın üzerini kaplayabiliyor veya pasta süslemesi için güller hazırlıyabiliyorum. Ben pembe rengini aldım. Ama yeşil,sarı ve beyaz renkleride vardı. Hamur hazırlamakta zorlanan ve mutfağında farklılık yaratmak isteyenler için tavsiye ederim..

Damla Çikolata : Sine Qua Non! Olmazsa olmazlardan biri. Evde biter bitmez koşar alırım. Pasta,kurabiye,kek,dondurma,süsleme vb. aklınıza gelecek her yerde kullandığım sihirli bir malzeme :) eminim çoğunuzunda çok kullandığı bir malzemedir. Ve tadıda gerçekten lezzetli. genelde ülkerinkini alıyorum ama beyazmutfağa gittiğimde oradanda kilo ile alıyorum. Ayrıca eminönünde de kilo ile satılıyor.

Muffin Kağıtcıklarım : Muffin yapmasını çok seviyorum. Çünkü Yağmur ve ailecek biz muffinleri çok seviyoruz. Özellikle Yağmur için böyle süslü kağıtlar kullanıyorum. Servisi daha şık,yemesi daha zevkli oluyor :) Beyazmutfakta ve yine eminöününde bu kağıtlardan renk renk bulabilirsiniz. Ayrıca büyük marketlerde de birkaç çeşit muffn kağıtları satılıyor.

Decorative Icing : Pasta süslemesinde çok sık kulanılan royal icing olarakta bilinen hazır renkli dekorasyon kremaları.. Bu malzemeyi pastaların veya her türlü tatlının üzerine desenler yapmak istediğimizde ,kendi hazırladığımız sıkma kağıdı ile kullanabiliriz. Ya da isterseniz ağzına duy takıp yine pastaların üzerine sıkarak şekillendirebilir ve yazılar yazabilirsiniz. İsterhazır satın alabilir isterseniz evde kendiniz royal icing hazırlayabilirsiiz..

Cake Stencils : Benim doğum günü pastasında ve tartımın üzerinde dokerasyon amaçlı kullandığım şekil kalıpları. Bunlar çok pratik ve sonucu çok başarılı oluyor. Üzerine renkli şeker, kakao,tarçın,hindistancevizi vb. dökerek süslemenizi tamamlayabilirsiniz.

Sprinkles : Renkli toz şekerler. Stencilsların üzerine desen verirken kullanılabilir. Ve de kendiniz bir kağıda şekiller vererek makasla kesip , sprinkles ile süsleyebilirsiniz. Çok pratik bir süsleme malzemesidir.

5. En beğenerek kullandığınız mutfak aletinizden bahseder misiniz?



En çok seveek ve ihtiyaç duyarak kullandığım mutfak aletlerim, mutfak tartım,çırpma telim, pasta standım ve kek kalıplarımdır. Birde spatulam var ama onu resme eklemeyi unutmuşum. Bunlarsız ben hiçbir şey yapamam.Gramlar kek ve pasta yapımında çok önemlidir. Her zaman aynı kıvamı ve lezzeti tutturabilmek için mutfak tartısı bir vazgeçilmez haline gelmiştir. Pasta standım ise,tam bir cankurtarandır. Üzerinde pasta yapmak ve süslemek öyle bir zevkli hale gelirki hiç bitmesin istersiniz :)
Çırpma teli zaten bir ihtiyaç. Özellikle krema ve muhallebi yaparken çıprma telim elimden asla düşmez.
Kek kalıpları ise mutfağın vazgeçilmezleridir. Yuvarlak,kalpli,kare,dikdörtgen, kelepçeli,kelepçesiz,tart kalıbı,muffin kalıbı vb. birçok kalıbım vardır. Ve gördükcede alırım.Özellikle eminönünde çok çeşitli ve uygun fiyatlı kalıplar alabiliyorum. Size tavsiyem çok ucuz kalıp almayın. Pahalı kalıplar gerçekten uzun yıllar memnuniyetle kullanılabiliniyor..

Mutfak maceramı çok severek yazdım. Umarım sizlerde zevk alarak okursunuz. Ben aslında tüm arkadaşlarımın mutfak maceralarını okumak isterim ama sobelemem gerekirse Burcu'yu , Filiz'i ve Hatice'yi okumak istiyorum.

KİTAPLARIM..


Sevgili Filiz beni kitaplarım hakkında yazmam için sobelemiş :) "20 rastgele şey" yazımda biraz kitaplardan bahsetmiştim. Daha detayınıda sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağım. Ama daha öncede bahsettiğim gibi, son 3 yıldır istediğim hızda ve düzeyde kitap okuyamadım. Sebebi yeni bir hayat olan Yağmur..yeni yeni düzene girebiliyorum..

En son aldığın kitaplar ?

Yolculuk nereye hemşerim?
Siz (You)
Beyaz Mutfak

Kaç kitabın var?
Gerçekten bilmiyorum ama eşim ile ikimizin ki birleşince 20 metrekarelik bir odayı doldurdu :)

En son okumakta olduğun kitap?
Yolculuk nereye hemşerimi yeni bitirdim. Ve çok keyif aldım..
Şimdi arasıra Siz'i karıştırıyorum ve "içerik sizi düşünmek" adlı kişisel gelişim kitabını okuyorum.

En çok etkilendiğin 4 kitap?
Da Vinci'nin Şifresi
Leonardo Da Vinci'nin hayatının ve eserlerinin yer aldığı biyografisi
Tanrıların Arabaları
Vampirle Konuşma

Bende eğer isterlerse Sibel'i,Wendy'i ve Yonca'yı sobelemk istiyorum..

Pazartesi, Ekim 24, 2005

20 RASTGELE ŞEY..


Bizim Pastane'nin yaratıcı aşçısı ve yazarı sevgili Zinnur ve yeni bir arkadaşımız olan sevgili Tuğçe beni "20 rastgele..." yazmamı istemiş..Zinnur, gerçekten de zormuş..Bugün bütün gün düşünüp durdum. Ama aklıma şuna yazım bunu yazayım gelmedi. Gelenleride şu an unuttum.. En iyisi yazmaya başlamak ve gerisini getirmek olacak sanırım..

1- Ben çok dışa dönük, konuşkan bir insan maalesef değilimdir. Hatta ilk bakıldığında benim için "soğuk" bile denebilir. İşte bazı günler oluyor ki içim mutluluk ve huzur buluyor..ve bu "soğuk" kimliyimden arınıp "sıcak" biri olabiliyorum. İşte bu anlarımı çok seviyorum..
2- Mutfakta çikolata ile çalışmayı çok ama çok seviyorum. Devamlı deneme yanılma halindeyim. Artık herkes çikolata denince ilk akıllarına "ben" geliyorum..bu da beni çok mutlu ediyor :)
3- İçimden pasta yapmak geliyorsa kendimi asla durdurmuyorum..Saat kaç olursa olsun, nerde olursam olayım hemen eve dönüyorum ve pasta yapmaya başlıyorum. En sevdiğim kısım ise süslemesi..özellikle yeni bir teknik bulduğumda ya da yapmakta zorlandığım bir tekniği başardığımda ve görenlerde "çok güzel olmuş" dediklerinde restmen uçuyorum..
4- Bazı kafelere pasta yaptığımı yazmıştım. Bazen yaptığım bir pastayı tanımadığım biri yerken görünce ve gülümsüyorsa da ,o an ne yapacağımı bilemiyorum..
5- Eşimle daha önce gitmediğimiz yerlere gittiğimizde ve keyifli bir yemek yediğimizde o an pasta yapmayı bile erteleyebilirim..hala Paris'i unutamıyorum.Özellikle Lourve müzesini..Orijinal Mona Lisa'ya bakarken hissettiklerimi..
6-Kızımı uyurken seyretmeyi ve nefes alışverişini hissetmeyi ve şükretmeyi..
7- Elime çikolatalı bir tatlı alıp, televizyonun karşısına geçip korku filmi seyretmeyi..Özellikle 50-60'lı yılların gotik korku filmlerini..
8-İnsanların birbirilerini kırmadan ve üzmeden geçirdikleri birgünün arkasından gülümsemek..
9-Araba kullanmayı çok seviyorum ama İstanbul trafiğinde seviyormusun diye sorsalar "pek sayılmaz" derim. Çünkü İstamnul trafiği hakkında söylenecek o kadar çok şey var ki..Yine de akıcı olan bir yolda , sevdiğim bir şarkıyı dinlemek ve eşlik etmek beni acayip rahatlatıyor..Bu ara Yağmurda bana eşlik etmeye başladı :)
10-Bundan 3 sene öncesine kadar daha çok kitap okurdum. Özellikle soluksuz okuduğum kitapların tadı hala damağımdadır. Yine kendime zaman ayırmak ve soluksuz kitap okumak istiyorum En son "da vincinin şifresini" soluksuz okudum..
11-sanat tarihi,beni şu an ki sorumlarımdan ve dünyadan uzaklaştıran tek konudur diyebilirim. Sırf canım sıkıldıyında sanat tarihi kitaplarını ve ansiklopedilerini karıştırır , o dönemleri hayal ederim..Ben şu dönem yaşıyor olsam nasıl olurdum bile derim..
12-Sevdiğim bir insanı veya insanları veya hiç tanımadığım bir insanı hatta sevmediğim birini bile mutlu etmek, beni mutlu eden birkaç şey hariç hiçbirşeyin yerine geçemez..
13-Belki size fazla iyimser gelecek ama, insanları,sevgiyi,saygıyı,bağlılığı,doğayı,bize nimet olarak verilen herşeyi sorgulamadan seviyorum..
14-Uzak doğu ile ilgili herşey çok ilgimi çekiyor. Özellikle uzak doğu felsefesi ,tam anlamıyla öğrenmek ve hayata geçirmek istediğim bir felsefe..Kendimi daha olgun olabilmek adına çok zorluyorum ama bu olgunluk için zamanımın yetmeyeceğini düşünüyorum..
15-Geçen ay sokakta çok güzel ama sokaklarda emekleyen,kirden yüzü başı seçilmeyen bir kız bebek gördüm. Onun o bakışı,kara gözleri,kucağıma aldığımda bana verdiği gülümseyiş hala içimi acıtıyor. Onu eve getirmek istedim ama sonuçta o sokak köpeği vb. değildi ki..Annesi geldi yanıma hemen para vb. istedi tabii..ama benim kalbimin bir parçası o bebekle kaldı..
16-Yağmur playgroup'a başladı :) Okulunda çok güzel resimler,sanat çalışmaları vb. yapıyorlar. Okul çıkışı kızımı almaya gittiğim zaman,öğretmeninin Yağmurun yaptığı çalışmaları göstermesi beni bu aralar ağlatmaya başladı..İnsan nedense inanamıyor..
17-Yağmurun sınıfında Yasemin diye bir arkadaşı var. Okula her gidişimde bana koşarak sarılıyor..Sonra Yağmurda koşarak geliyor ve oda sarılıyor. Sonra bunu gören diğer bıcırıklarda bana sarılıyor..tam bir sevgi yumağı oluyoruz :)) harika..
18-Bu arada blogumla ilgili hiçbir şey yazmadığımı fark ettim. Aslında blogum son 4 aydır hayatımı o kadar dolduruyor ki,sabahları kalkar kalmaz hemen bilgisayarımı açıp yeni yorum gelmişmi ve yeni mail gelmişmi diye bakıyorum. Kalbim kütü küt heyecandan atıyor,sanki canlı yayına çıkacağım :))
19-Blogumdan edindiğim arkadaşlarımın hepsini çok seviyorum..Eğer internet olmasaydı onları belkide hiç tanıyamıyacaktım..
20-son bitirirken yazmak istediğim ; çikolata,çikolata,çikolataaaa :)

Bende wendy(candan)ı,tuhfeyi ve burcukusunu sobelemek istiyorum..yazdıklarınızı okumak için sabırsızlanıyorummm :))

Herkese sevgiler..

Pazar, Ekim 23, 2005

PROFİTEROLLÜ PASTA


Birçoğunuz Beyoğlu'nda ki İnci Pastanesinde profiterol yemeği eminim çok seviyorsunuzdur. Bende seviyorum ama ben pastalar yapmayı ve yemesini daha çok seviyorum :)Ve bu muhteşem tadı bir pastaya nasıl taşıyabileceğimi düşündüm. Bazı pastanelerde "profiterollü pasta" benzeri pastalar var. Ama bu pastaların beni çok tatmin ettiğini söyleyemeyeceğim..
Profiterol, "pate choux" denilen Fransızların çok kullandığı bir hamur türünden yapılmaktadır. Bu hamur türünü çeşit çeşit şekillerle ve farklı kremalarla birleştirip değişik pastalar oluşturmaktadırlar. Hepimizin bildiği ve severek yediği "ekler pastası" da bu hamurdan yapılmaktadır. Bu hamur ne tatlı ne de tuzlu olduğu için, kullanımı çok rahattır ve yaratıcılığı da açık bir hamur türüdür.

Gerekli malzemeler ;

pate choux için ;
  • 250 ml su
  • 100 gr tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 150 gr un
  • 4 yumurta

iç kreması için ;

  • 200 ml sıvı krema (bir küçük kutu)
  • 20 gr pudra şekeri(2 çorba kaşığı)

Çikolata sosu için ;

  • 260 gr bitter çikolata (3,5 kare paket)
  • 500 ml süt
  • 1,5 çay bardağı tozşeker
  • 2 çay kaşığı buğday nişastası
  • 2 çorba kaşığı toz kakao




Pate choux yapımı ; suyu, küp küp kesilmiş tereyağını, tuzu ve şekeri büyük bir cezvenin içerisine koyup ağır ateşte kaynatalım. Tereyağının suyun içerisinde erimesi gerekmektedir. Tereyağı iyice eridikten sonra içerisine unu eleyerek ilave edelim. Ve tahta bir kaşıkla hızlı karıştırarak hamur toparlanana kadar pişirmeye devam edelim.(bu işlem kısa sürüyor) Bu hamurun en önemli özelliği yumurtalarının tek tek eklenmesidir. lütfen buna dikkat edelim..
Hamurumuzu ocaktan alalım. Bir yumurtayı ekleyelim ve mikser ile düşük devirde hamura yumurtayı yedirelim. Aynı işlemi tek tek yumurtaları ekleyerek devam ettirelim. Fırınımızı 175 dereceye getirip ısıtalım.
Hazırladığımız hamurumuzu, fırın kağıdı yerleştirdiğimiz tepsimize ,sıkma torbasına taktığımız en geniş duy ile ceviz büyüklüğünde sıkalım. (kurabiye gibi) Önceden ısıttığımız fırınımıza tepsimizi koyalım. Fırınımızın kapağını tam kapatmayalım, bir adet tahta kaşığın sapını fırının kapağına sıkıştırarak tam kapanmasını önleyelim. Bu hamurun pişirme usulü bu şekilde yapılmaktadır.
Yaklaşık 30-40 dakika pişirdiğimiz hamurlarımızı , fırın telinde soğutalım.
Pate choux soğurken bizde iç kremasını hazırlayalım. Kremamızı derin bir kapta mikser ile önce 6-7 dakika çırpalım. Daha sonra içerisine pudraşekerini ilave edip kremam koyulaşana kadar çırpmaya devam edelim. Kremamız koyulaştıktan sonra buzdolabına beklemeye bırakalım.
Çikolata sosumuzun hazırlanışı ; Sütü ve şekeri küçük boy bir tencereye alıp kaynatalım. Nişasta ve kakaoyu bir miktar su ile karıştırıp eritelim ve kaynayan sütün içerisine dökelim. İyice karıştıralım. Bitter çikolatalarımızı iri iri kıyıp sütün içerisine ilave edelim ve çikolataları sütün içerisinde eritelim. Yoğun bir kıvam oluşuncaya kadar devamlı karıştırarak pişirelim. Koyulaşınca ocaktan alıp ılıtalım.
Bu arada pate chouxlarımızın içerilerini sıkma torbasına takacağımız ince uzun bir duy ile krema ile dolduralım. 20 cm çapındaki kelepçeli bir kalıbın her yerini düzgün bir şekilde fırın kağıdı ile kaplayalım. Krema ile doldurduğumuz pate chouxlarımızı kalıbımızın içerisine güzelce yerleştirelim. Mümkün olduğunca iki kat yapalım ve bir kat dizdikten sonra arasına çikolatalı sosumuzdan dökmeyi ihmal etmeyelim. En son tüm sosu pate chouxların üzerine dökelim. Buzdolabında en az bir gece bekletelim.
Servis yaparken kalıbımızdan dikkatli bir şekilde çıkartalım ve servis tabağımıza aktaralım. Üzerini dekoratif çikolata ile veya toz şamfıstığı ile süsleyebilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun ...

Cumartesi, Ekim 22, 2005

PASTA SANATI VE BİRAZ TARİHÇE..


Bunca güzel pastaların, tatlıların yapımını hep beraber görüyor ve yapmasını deniyoruz. Ve bu iş tıpkı diğer işler gibi devamlı gelişimi ve geliştirmeyi gerektirir. Yeni methodların geliştirilmesi, ve bunları yaparkende gelişimin nasıl olduğunu incelemek bir numaralı prensibimiz haline gelmelidir. Bende elimden geldiğince ve bilgi birikimimin sonucunda bazı pastacılık bilgilerini sizlere aktarmak istiyorum. Eksiklerim olabilir. Bunlarıda sizlerle birlikte doldurmak isterim..

Pastaların temeli keklerdir. Keklerin tarihi Antik çağlara dayanmaktadır. İlk yapılan kekler şimdikilerden farklı, balla yapılan ekmeklere benziyorlardı. Fırında pişirme tekniklerini geliştiren ilk medeniyet ise yine Antik Mısırlılar olmuşlardır.
13.YY'da ise İngilizler kek "CAKE" sözcüğünü kullanmaya başlamışlardır. Modern keklerin ise 17.YY 'da (bir başka deyişle pastaların) Avrupa'da pişirilmeye başlandığı belirtilmiştir. Fırınlamanın gelişimi, rafine yiyeceklerin üretimi (şeker gibi), kalıpların geliştirilmesi, pastacılığın gelişimininde temelini oluşturmaktadır.


Günümüz pastalarını ise 19.YY'da Amerikada görüyoruz. Burada yaşayan şehirli kadınların sosyalleşme eğilimleri, sık sık davetler vermeleri ile bütünleşiyormuş. Ve bu bayanlar konuklarına değişik pastalar yaparak ikram etmekten hoşlanıyorlarmış. Bu merak, pastacılığın gelişiminde önemli bir yere sahiptir.

MUTLULUĞUN GÖSTERGESİ PASTALAR..

Dikkat ederseniz önemli günlerimizde hep finali pasta ile yaparız. Doğum günlerinde, evlilik yıldönümlerinde, düğünlerde,vaftiz törenlerinde, cenazelerde (hıristiyan geleneklerinde), davetlerde..İnsanlar en keyifli günlerinde hep pastaların yanında olmak istemişlerdir. Demek ki pastalar gerçekten çok özel yiyeceklerdir. Tadları, görünüşleri insanları mutlu etmektedir.
Pastaların üzerilerinin sayılarla,kelimelerle,şekillerle süslenmesi onların değerlerini daha da arttıtmıştır. Mesela doğum günü kutlamalarında pastaların üzerilerine 1800 yıllarda "Many Happy Returns Of The Day" yazılırmış.1920 yılında "Happy Brithday To You" şarkısını meşhur olması ile pastaların üzerilerine "Happy Brithday" yazılmaya başlanmış. Pastalar ile güncellik ve mutluluk iç içedir..
Antik dünyada da ekmek ve kek dini seromonilerde kullanılırmış. Törenlerde pasta yenmesi Antik çağlardaki dinsel ritüellere dayanmaktadır. Keklerin şekilleri ise genellikle yuvarlak oluyormuş. Bunun sebebi ise yine dinsel sebeperden, ay ve güneşin dönemsel şekillerini yansıtması ile bağlantılıymış. Ayrıca yuvarlak şekil yaşamın döngüsel doğasını sembolize edermiş. Özellikle güneş ve ayı..Çinliler dolunay şeklinde, Ruslar ise güneş şeklinde hep dinsel sebeplerle özel günlerde pişirillermiş.

Pastaların tarihine dayalı bilgilerimi yazmaya zaman zaman devam edeceğim. Bundan sonraki yazmak istediğim konu ise pasta yaparken ihtiyacımız olan gerekli malzemeler üzerine olacak.Eğer merak ettiğiniz başka bilgilerde varsa cevaplamaktan büyük keyif alacağım.

*resim kaynağım internettir.

Perşembe, Ekim 20, 2005

ÇİKOLATALI KEK


Altı gündür oruç tutamıyorum. Bunun için biraz sıkıntılıydım. Bugün sabah anneme gittim. Öğretmen olduğu için daha eve gelmemişti. Bende hem oruç olmadığım için hem de anneme ve yağmura süpriz yapmak için çikolatalı kek yapmaya karar verdim. Tabi kendi mutfağıma çok alışmışım, anneminkinde mazlemelerin yerini bulurken ve kek kalıbı ararken biraz zorlandım. Birde fırın farklı olunca tam istediğim sonucu alamadım. Ama pişirirken çıkan koku ve sıcak sıcak kekten yemem beni tatmin etti. Annem oruçluydu, o yüzden akşam yemiştir. Daha ondan sonucu öğrenemedim :)
Birde bugün Şişlide açılan ve Avrupanın ikinci büyük alışveriş merkezi olan Cevahir'e gittik. Gerçekten hayran kaldım. Daha düzeni tam oturmamış ve mağazaların hepsi açılmamış ama bu haliyle bile beni büyüledi. Artık sık sık oraya giderim gibi geliyor bana..

Gerekli malzemeler ;

  • 3 adet yumurta (iri ise iki adet)
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 paket şekerli vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • yarım su bardağı light süt
  • yarım su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ(zeytinyağı kullandım)
  • 160 gr bitter çikolata (2 kare paket)

Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtalım. Yumurta ile şekeri mikser ile renkleri beyazlaşana kadar ve iyice özdeşene kadar çırpalım. Üzerine unu,tarçını,kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek ekleyelim. Biraz tahta kaşık ile karıştıralım. Sütü ve yağıda ekleyip mikser ile 2-3 dakika daha çırpalım. Çikolatalarımızı kırıp kırıp karışımın içerisine ilave edelim. 20-22 cm'lik kek kalıbımızı yağlayıp içerisine karışımımızı ilave edelim. Ve önceden ısıttığımız fırınımızda kabarana ve kızarana kadar pişirelim. Yaklaşık 30-40 dakika . Piştikten sonra fırınımızdan çıkarıp soğutalım. Ilıdıktan sonra kekimizi ters çevirerek servis tabağımıza aktaralım. Çikolatalar kekin en üzerinde hafif kızarmış olarak çıkacaktır. Alt tarafıda tarçınlı lezzetli bir kek olucaktır. İki tat birbirine çok güzel yakıştı. Ben en çok hafif yanan çikolataları yerken zevk aldım.

Hepimize afiyet olsun..

Salı, Ekim 18, 2005

KAYINVALİDEMİN İFTAR YEMEĞİ..


İşimiz gereği eşimle daha hiç evimizde iftar yemeğimizi yiyemedik. Bu durumda ben daha hiç iftar sofrası hazırlayamadım. Ama en son kayınvalidem evinde iftar yemeği yedik bende bu ev ortamını ve güzel iftar sofrasını sizlerle paylaşmak istedim. Öncelikle menüyü saymak istiyorum ;

paçanga böreği (vildan abla pişirdi)
su böreği (özsüt)
zeytinyağlı ayşe kadın (kayınvalidem)
şakşuka -domates soslu patates patlıcan kızartması (kayınvalidem)
iftarlıklar (özellikle ortadaki iki katlı iftariyelikleri kayınvalidem hazırladı)
kayısı kompostosu (kayınvalidem)
ezogelin çorbası
etli nohut
pilav
etli lahana ve yaprak sarması (çok güzeldi)
mevsim salatası (görümcem Handan)
yassı kadayıfı (vildan abla)
özsütten her türlü sütlü tatlı (gördüğünüz gibi ben fotoğraf çekmek ve yemek yemek dışında hiçbir şey yapmadım)
baklava
Ve bu güzel sofrayıda resimde de gördüğünüz ,sofradan daha güzel olan yeğenim Günal kurdu :) Ve sofrayı kurduktan sonra poz vermeyide ihmal etmedi..

En kısa zamanda bende güzel bir iftar sofrası kurmak ve mümkün olduğunca tatlıdan tuzluya herşeyi kendim hazırlamak istiyorum. Ama ne kadar uğraşsam kayınvalidem kadar güzel etli sarma dolmalar yapamıyacağım kesin :)

Çok güzel bir gece geçirdik ve herkesin böyle güzel sofralar paylaşması dileğiyle..


PAÇANGA BÖREĞİ

Candanın isteği üzerine paçanga böreğinin tarifini eklemek istiyorum. Çünkü Candan tuzluları çok sever :)

Gerekli malzemeler ;

- 2 adet yufka
- yarım su bardağı sıvı yağ
- 100 - 150 gram pastırma (mümkünse çemensiz)

- 200 gram dilimlenmiş taze kaşar peyniri
- 1 yumurta sarısı
- bir miktar çörek otu.

Fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım. Yufkalarımızdan birini alalım ve hiç kesmeden tezgahımıza yayalım. Üzerine fırça ile veya elimizle yağ sürelim. Yufkamızın ortasına ince uzun şekilde pastırma ve peynirlerimizi dizelim. Ve yufkamızı yanlarından kapatalım. İnce uzun bir içi dolu yufka elde etmemiz gerekiyor. Bunu yağladığımız fırın tepsisine koyalım. Diğer yufka ile de aynı işlemi yapıp tepsiye yanyana koyalım. Üzerilerini yumurta sarısı ve çörek otu ile süsleyelim. Ve fırınımıza atalım. Üzerileri nar gibi kızarana kadar ve hafif sertleşene kadar pişirelim.

Hepimize afiyet olsun :)

Pazar, Ekim 16, 2005

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ PASTASI- 1



Bu ay benden iki tane evlilik yıldönümü pastası göreceksiniz. Biri çok sevdiğim bir arkadaşım için biri de ben ve eşim için..Bu pasta ise sevdiğim arkadaşım ,çok güzel takılar yapan Filiz içindi. Filize eşiyle ve kızları ile birlikte ömür boyu mutluluklar diliyorum..Umarım birbirinizden hiç ayrılmadan mutlu ve huzurlu bir hayat geçirirsiniz :)
Bu arada pastanın yapımına geçmek istiyorum. Daha önce yaptığım "Seni Seviyorum Pastası"na yapımı biraz benziyor. Seni seviyorum pastası muzlu-çikolatalı idi ,bu pasta ise böğürtlenli-çikolatalı. Birde kreması farklı ve büskuvi hiç kullanmadım.

Gerekli malzemeler ;
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 125 gr tereyağı
  • 1 su bardağı şeker
  • 3/4 su bardağı toz kakao
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Krema için ;

  • 3,5 su bardağı sıvı krema (ben "rama" marka metrodan satın aldığım kremayı kullanıyorum)
  • 3 paket kare bitter çikolata (240 gram)

Diğer malzemeler ;

  • 200 gr taze böğürtlen
  • yarım su bardağı damla çikolata
  • pastanın yanlarını süslemek için bitter çikolata (yaklaşık 200-240 gram)
  • kurutulmuş küçük güller
  • kalpli stencil (ortasındaki kalp şeklini vermek için)
  • az toz kakao (stencilin üzerine serpmek için)




Öncelikle pandispanyamızı pişirelim. Ben 18 cm'lik kalp şeklinde bir kalıp kullandım. Siz yuvarlak en küçük kalıbınızı kullanabilirsiniz. Fırını 160 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım. Şeker ve yumurtayı renkleri beyazlaşana kadar mikser ile çırpalım. Tereyağımızı bu arada eritelim ve ılınmaya bırakalım. Yumurtalı karışımın içerisine yağ hariç diğer tüm malzemeyi eleyerek ekleyelim. Tekrar çırpalım. En son erimiş yağımızı ekleyip yapladığımız kalıbımıza boşaltalım. Ve pişmek üzere fırınımıza sürelim. Piştikten sonra keki soğumaya bırakalım.

Pandispanyamız soğurken biz kremamızı hazırlayalım. Çikolatalarımızı benmari usülü eritelim. Sıvı kremamızı mikser ile yaklaşık 10 dakika çırpalım ve koyulaşmasını sağlayalım. Koyulaştıktan sonra içerisine benmari usülü erittiğimiz çikolatalarımızı ekleyelim ve iyice koyulaşana kadar tekrar çırpalım. Kıvamımız koyulaştıktan sonra 10 dakika buzdolabında bekletelim.

Soğumuş pandispanyamızı ortasından ikiye bölelim. Arasına kremamızdan bir miktar sürelim. Üzerine damla çikolatalarımızı serpiştirelim. Ve böğürtlenlerimizi bolca arasına dizelim. Üzerini pandispanyamızın diğer yarısı ile kapatalım. Kalan kremayı pastamızın heryerine eşit miktarda sürelim.

2oo gr bitter çikolatayı benmari usülü eritip şekilli pasta streç filmlerinin üzerine döküp soğutursak, pastanın yanlarını süslediğim çikolatalardan elde edebiliriz. Bu malzemeyi eminönünden satın alabilirisiniz. Pastanın üzerinde gülleride birçok baharatcıda bulabilirsiniz. Stencili ise daha öncede bahsettiğim gibi, bağdat caddesi erenköyeki beyazmutfaktan satın aldım.

Pastanın süslemesini verdiğim öneriler doğrultusunda istediğiniz şekilde yapabilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun :)

Cumartesi, Ekim 15, 2005

NAR YE- ÇİKOLATALI NARLI TARTÖLETLER


Nar seçimi her ne kadar muhteşem bir fikir olsada benim için çok zor bir seçimdi. Çünkü narı sadace güllacın üzerine süs veya aşurenin üzerine süs olarak kullanan birisiyim. Bir aydır ne olabilir diye düşünüp duruyordum. En sonunda şöyle bir karar verdim , canım o ara ne çekiyorsa onlardan yapayım ve nar ile tadlandırayım. Bu hafta canım çikolata tart çekti. Nar çikolataya yakışırmı hiç bir fikrim yoktu. Hemen mutfakta çalışmalara başladım. Bol çikolatalı küçük tartoletler pişirdim. Ve en son üzerilerine bolca nar serpiştirdim. Sonuçmu nasıldı, bana göre harika !
Hem tad uyumu çok bşarılı oldu hem de görünüşleri..utanmasam sevecektim "aman ne şirnsiniz" diye..
Bu vesile ile Dilek'e çok teşekkür ediyorum, hem bana narla tartlar pişirttiği için hemde narı seçmiş olduğu için :)

Gerekli Malzemeler ;

Tart hamuru için ,
  • 120 gr oda ısısında yumuşamış tereyağı
  • 1 su bardağı + 3/4 su bardağı un
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 3 çorba kaşığı toz kakao
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 yumurta

Kreması için ,

  • 1,5 su bardağı sıvı krema
  • 2 kare paket bitter çikolata (160 gr)

Üzeri için,

  • yarım iri nar



Öncelikle tartımızı hazırlayalım. Bunun için 6 küçük dar tartölet kalıbına ve ilaveten 2 orta küçük boy tartölet kalıbına ihtiyacımız var.
Un,pudra şekeri,kakao ve kabartma tozunu eleyerek hamur yoğurma kabımıza koyuyoruz. Üzerine küçük küçük parçaladığımız tereyağımızı ve yumurtamızı ekliyoruz.Ve yoğurmaya başlıyoruz. Güzel, yumuşak bir hamur elde etmemiz gerekiyor. Fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım. Bu arada kalıplarımızı yağlayalım. Hamurumuzdan cevizden az büyük parçalar koparıp kalıplarımıza yayalım. Çatalla yer yer delikler açalım. Ve fırın telinde 20 dakika kadar pişirelim. Piştikten sonra fırınımızdan tartlarımızı çıkarıp soğumaya bırakalım.




Kremamız için çikolatalarımızı benmari usülü eritelim. 1,5 su bardağı sıvı kremamızı 5-6 dakika yüksek devirde çırpalım. İçerisine eritilmiş çikolatayı ekleyip 3 dakika daha sertleşinceye kadar çırpalım.

Tartlarımızı kalıplarından çıkaralım. Kremamızı krema sıkma torbamıza koyalım. Ve yıldız şeklindeki ucumuzu kullanalım. Tartların içerisine kremamızı düzgünce sıkalım.

Üzerilerine ayıkladığımız narlarımızı bolca dökelim. İsterseniz hemen servis yapabilirsiniz, istersenizde buzdolabın 1-2 saat bekletip servis yapabilirsiniz. Ama çok donmuş bir tartölet bana göre çok lezzetli olmuyor.

Hepimize afiyet olsun..

Çarşamba, Ekim 12, 2005

ÇİKOLATALI MUZLU MUHALLEBİ


İftardan sonra hatta sahurda bile çok keyif alarak yediğim tatlılardan birinin tarifini paylaşmak istedim sizlerle..Çikolata muzlu muhallebi..İçerisinde hiç yağ yok,sütünü light sütten , çikolatasınıda %70 kakao içeren siyah çikolatadan yaptım. Tadı çok leziz oldu ve içim nedense daha rahat yiyorum :)
Bu tip kadehlere veya elinizdeki en şık pudding kaplarına koyarak servis yaparsanız ve üzerinide çikolata ile süslerseniz , eminim misafirlerinizde çok beğenecektir.

Gerekli malzemeler ;

- 1 litre yarım yağlı veya yağsız süt
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 5 çorba kaşığı pirinç unu
- 160 gr (iki kare paket) bitter çikolata
- 2 çay bardağı light süt
- 3/4 çay bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı nişaşta
- 1 çorba kaşığı kakao
- 2 adet iri muz veya 3 adet orta boy muz

Öncelikle muhallebimizi pişirelim. 1 litre sütü,1,5 su bardağı şekeri ve 5 çorba kaşığı pirinç ununu orta boy bir tencereye alıp çırpma teli ile soğukken karıştıralım. Malzemeler süte karışınca orta hararetli bir ocağa alıp devamlı karıştırarak pişirelim. Muhallebimiz kaynayıp koyulaşınca ocaktan alalım . Büyük bir saklama kabına veya orta boy bir borcama muhallebimiz dökelim. Üzerine muzlarımızı dilimleyip dizelim.
Diğer bir taraftan çikolata sosumuzu hazırlayalım. Kalan süt ve şekeri küçük bir tencerenin veya süt cevzesinin içerisinde kaynatalım. Nisaşta ve kakaoyu bir bardağın içerisinde çok az su ile eritelim. Süt kaynadıktan sonra kakao ve nisaştayı süte dökelim ve karıştıralım. Çikolatalarımızı küçük küçük kırıp sütün içerisine atalım. Ve tüm malzeme homojen bir kıvamda olana kadar karıştıralım.
Pişen sosumuzu muhallebi ve muzlarımızın üzerine dökelim. Ve buzdolabına kaldıralım.
Servis yaparken, servis yapacağımız kadehin veya kabın içerisine muhallebimizi koyalım. Hafif ebruli desenleri oluşacaktır. Üzerindeki çikolatayı bitter çikolatayı benmari eritip fırın kağıdının üzerine döküp buzdolabında dondurup kırıp süs olarak ekleyebilirsiniz. Eğer şekilli olsun istiyorsanız, eminönünden şekilli çikolata kağıtlarından satın alabilir, erittiğiniz çikolatayı bu aldığınız kağıdın üzerine döküp dondurabilirsiniz. Çikolata donunca üzerinde şekiller oluşacaktır.

Herkese afiyet olsun..

Salı, Ekim 11, 2005

KIYMALI SARMA BÖREĞİ


İşte iftar sofralarımız için çok uygun ve lezzetli olduğunu düşündüğüm bir börek tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.Bu böreğin yapımı gerçekten çok pratik ve sonucuda çıtır çıtır lezzetli bir börek oluyor. Nedense iftar davetlerinde ki sofraların böreksiz olmaması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca eşim iftarda börek yemeyi çok seviyor :)
Bu böreği neli istiyorsak yapabiliriz. Ben küçükken teyzem bu böreği yeşil mercimekli yapardı ve tadı gerçekten süper olurdu. Ben bazen ıspanaklı ve beyaz peynirli yapıyorum. Oda çok güzel oluyor. Ama sanki ramazanda kıymalısı daha güzel oluyor..
Tarifini resimlerle anlatmaya gayret ettim çünkü yufkayı kesme kolaylığını ve sarma şeklini göstermek istedim.

Gerekli Malzemeler ;
  • 2 adet hazır yufka
  • 300 gr yağsız kıyma
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • tuz & karabiber
  • 1 su bardağı yoğurt
  • yarım su bardağı sıvı yağ(biz mısırözü yağı ile yaptık)
  • 1 yumurta sarısı
  • çörek otu




Öncelikle böreğimizin içini hazırlayalım. Soğanımızı yemeklik kesip az yağda teflon bir tencerede kavuralım. Rengi pembeleşince kıymamızı ekleyelim ve kavurmaya devam edelim. Tuz ve karabiberimizi azar azar ekleyip ocağımızın altını kapatalım.

1- Yufkalarımızı dörde bölelim.Böylece elimizde 8 parça yufka olması gerekiyor.
2- Bir parçasını alıp üzerine önce bir miktar sıvı yağı sonra üzerine bir miktar yoğurdumuzu sürelim.
3- Bu parçanın üzerine bir kat yufka daha ekleyelim ve üzerini düzgünce kapatalım.
4- Hazırladığımız yufkayı üç eşit parçaya bölelim.


5- Üçe böldüğümüz yufkamızın alt orta kısımlarını kıymalı içimizden eşit miktarlarda bölüştürelim.
6-7 -8 Şekil görüldüğü şekilde sarmaya başlayalım. Önce yanlardan kulakçık gibi kapatalım. Sonra alt kısımdan sarıp böreğin altını kapatalım.(kese gibi) En sonda yuvarlayarak uçunu kapatalım.


9- Aynı işlemleri diğer kalan yufkalar için tekrarlayalım.
10- Hazırladığımız börekçikleri yağladığımız fırın tepsimize dizelim. Fırınımızı 180 dereceye ayarlayalım.
11- Böreklerimizin üzerine yumurta sarısını sürelim. Ve isterseniz çörek otu ise süsleyelim. 180 derecede ısıttığımız fırınımızda böreklerimiz nar gibi kızarana kadar pişirelim.
12- İftara 40 dakika kala fırına atmanızı tavsiye derim. Böylece tam iftar zamanı sofraya sıcacık sunabilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun :)

Cuma, Ekim 07, 2005

ÇİKOLATALI İFTAR PASTASI



Her ne kadar "iftar pastası" dediysemde biz bu pastayı sahura yakın yedik :)Çünkü daha hiç evde iftar yapamadık ve eve geldikten sonra sahura yakın ve hatta sahurda pastamızdan yedik.Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, bu pasta tam olarak "çikolata delilerine" göre geliştirilmiştir :) Tadında yoğun çikolata ve ahududu vardır..
Yani benim favorilerimden bir olmuştur şimdiden..eşim çok beğenmedi çünkü o çikolata delisi değil..o tam bir klasik osmanlı mutfağıkolik :)Hamur tatlılarının alasını yer..ama buna rağmen mozaik pasta, cheesecake gibi eşsiz lezzetlerede hayır demez. Ama gelin görün kü yaptığım tatlı eğer çok fazla çikolata yoğunsa , onu yiyemez..
Ama eğer sizde bendenseniz ,çikolatakolik, o zaman pastamı iftiharlara sunuyorum..

Gerekli malzemeler ;

Pandispanya için ;
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 125 gr tereyağı
  • 1 su bardağı şeker
  • 3/4 su bardağı kakao
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Ganaş için ;

  • 150 ml sıvı krema (yaklaşık 1 çay bardağı)
  • 1/2 yemek kaşığı glikoz veya 1/2 yemek kaşığı bala 1 damla limon sıkılacak
  • 160 gr çikolata (2 kare paket)
  • 12,5 gr tereyağı (1/2 çorba kaşığı kadar)

Ara malzemesi ;

  • 250 gr ahududu veya başka bir kırmızı meyva
  • 1 su bardağı toz şeker
  • yarım limon
  • 1 paket krem şanti
  • 1 çay fincanı soğuk süt
  • 1 su bardağına yakın ılık süt

Süsleme için ;

  • 1 büyük paket beyaz çikolata




Öncelikle ahududulu reçelimizi hazırlamamız gerekiyor. Bunun için ahududuları orta boy bir tencereye koyalım. Üzerine şekerimizi dökelim ve orta hararetli ateşin üzerine koyalım. Üzerine yarım limonumuzu sıkalım. Ve 40 dakikaya yakın pişirelim. Ahududularımız ağdalaşınca ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.

Diğer adımımız pandispanyamız. Öncelikle fırınımızı 160 derecede ısınmaya bırakalım. Yumurta ve şekerimizi renkleri beyazlaşana kadar ve homojen bir karışım olana kadar mikser ile çırpalım. Tereyağımızı eritelim. Yumurtalı karışımın üzerine unu,kabartma tozunu ve kakaoyu eleyerek ekleyelim. Tereyağımızıda ekleyelim ve mikser ile 2-3 dakika daha çırpalım. 18 cm'lik bir kek kalıbını yağlayıp karışımımızı dökelim. Ve önceden ısıtılmış fırınımızda yaklaşık 40 dakika pişirelim.

Sıra ganaşımızı hazırlamaya geldi. Ganaşımızı pastanın her yeri için kullanıcağız.Süt kreması ile ballı limonumuzu birlikte kaynatalım. Ufak bir kabın içerisine çikolatalarımızı kıralım. Ve üzerine kaynamış kremamızı dökelim. Karıştırarak çikolataları eritelim ve homojen bir sıvı elde edene kadar iyice karıştıralım. 10 dakika kadar ılınmaya bırakalım. Ilındıktan sonra içerisine tereyağını atıp onuda içinde eritelim ve iyice karıştıralım.

Bu arada kremşantimizide 1 çay fincanı süt ile çırparak hazırlayalım. İçerisine çırptıktan sonra 1 kaşık ganaşımızdan ilave edip tekrar çırpalım ve buzdolabına kaldıralım. Pandispanyamızı ortasından ikiye bölelim. Servis tabağımıza birini alalım. Önce ılıtılmış süt ile çok az ıslatalım. Sonra üzerine ganaşımızdan bir dökelim.(dökme işlemi yavaş yavaş olmalıdır) Üzerine ahududu reçelimizi dökelim ve düzgün bir biçimde yayalım. Onunda üzerine kremşantimizi ekleyelim ve onuda şekline göre güzelce yayalım. Pandispanyamızın diğer yarısına pastanın üzerine eklemeden ganaş ile ıslatalım. Pastamızın üzerini örtelim. Ve en üzerine ılık sütümüzden çok az daha dökelim. Ganaşımızın kalanını yavaş yavaş dökerek pastamızın üzerine döküp her yerine eşit miktarda dağıtılmasını sağlayalım. Ve bu işlem bittikten sonra buzdolabına kaldıralım.
Bu arada benmari usülü beyaz çikolatamızı eritelim. Bir fırın tepsisinin üzerine yağlı fırın kağıdı serelim. Üzerine erittiğimiz beyaz çikolatayı döküp spatulamız ile ince bir tabaka haline getirelim. Ve buzdolabında 10 dakika bekletelim. 10 dakika sonra hem pastamızı hem beyaz çikolatamızı çıkaralım. Beyaz çikolatadan arzumuza göre şekliller çıkarıp pastamızın yanlarını ve üzerini süsleyelim. Ve tekrar buzdolabına kaldıralım . Burada bir uyarı vermek istiyorum, çikolata ile çalışmak büyük bir titizlik ister çünkü çikolata çabuk eriyen bir malzemedir. Gerekirse işinizi yaparken arasıra buzdolabında bekletin.

Pastamızı 4-5 saat buzdolabında bekletelim..

Hepimize afiyet olsun :)

Perşembe, Ekim 06, 2005

SAHUR VAKTİ ÖNERİLERİ- 1

ÇİLEK KOMPOSTOSU


Sahur zamanı çok zorlandığımı itiraf etmiştim..genellikle sahur menülerimiz şöyle oluyor ; tost, pide arası kaşar&jambon, makarna, light ballı süt. evet işte bu kadar, bu çeşitleri bir döngü şeklinde yeniliyorum. Ama güzel bir yumuşak poğaca, yanına güzel bir meyva kompostosu fikride hoşuma gitmeye başladı..Işıl için yaptığım poğacalardan birkaç tane kalmıştı. Dün gece yedim ve hiçte fena olmadı. Hatta beni bayayı tokta tuttu. Yanına süt veya meyva kompostasıda harika gidiyor.En azından meyva kompostalarını iftar ve sahur zamanları için denemenizi öneririm. Hem daha sağlıklı hem daha lezzetli oluyor. Böylece çocuklarımız ve midelerimizde kola,fanta vb. zararlı içeceklerden kurtulmnuş oluyor..
Komposta yapması çok kolay :) Benim yaptığım çilekli naneli komposta. Çilek zamanında aldığım ve derin dondurucuda dondurduğum çileklerle yaptım. Ama aynı tarifi başka meyvalarada uyarlayabilirsiniz.
Gerekli malzemeler ;
  • 300-350 gr çilek
  • damak zevkinize göre şeker, ben 1,5 su bardağı kullandım.
  • yarım demet taze nane

çileklerle şekerlerimizi orta boy bir tencereye koyalım. Üzerine göz kararı içme suyu ekleyelim. Ben meyvaları bir karış geçecek kadar su ekledim. Ve orta hararetli bir ateşte kaynatalım. Kaynadıktan sonra ateşi düşürelim. İçerisine nane yapraklarımızı ilave edelim. Ve 10-15 dakika daha kısık ateşte pişirelim. Daha sonra soğumasını bekleyip bir sürehiye aktaralım. Ve buzdolabına kaldıralım. Kompostonun sabahtan yapılmasını tavsiye ederim. Böylece hem tadı tam oturuyor hem de içecek güzelce soğuyor..


YUMUŞAK POĞACA



Gerekli malzemeler ;
  • aldığı kadar kepek unu
  • 1 yumurta (akı içerisine sarısı dışına)
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • az tuz
  • yarım su bardağı zeytinyağı
  • 200 gr becel
  • 1 çay kaşığı karbonat

yumurta sarısı hariç tüm malzemeyi yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayalım. İçerisine ne istersek koyabiliriz. Ben beyaz peynirli ve zeytin ezmeli yapmıştım. Tabii ki maydonoz eklemeyide ihmal etmemiştim. Hazırladığımız hamurdan mandalina büyüklüğünde koparıp ortalarına malzemelerimizi koyup üstlerini kapatalım. Fırın tepsimize sıra ile dizelim. Üzerilerine yumurta sarımızı sürelim. İsterseniz çörek otu veya susam ile üzerilerini süsleyebilirsiniz. 160 derece fırında poğacalarımızı üstleri kızarana kadar pişirelim. Mis gibi kokularını duymaya başladığınızda fırınımızı kapatabilirsiniz :)

Hepimize afiyet olsun :))

Çarşamba, Ekim 05, 2005

HOŞGELDİN RAMAZAN !!


Evetttt sonunda Ramazan ayı geldi..Benim için çok önemlidir bu güzel ay.Çünkü tarif edilemez bir huzur bulurum..Elimden geldiğince (sağlık şartlarım el verdiğince) orucumu tutarım. Ve o muhteşem iftar sofralarına oturmayı, insanlarla yiyeceklerimizi paylaşmayı çok severim. İtiraf etmeliyim ki biraz sahur zamanı zorlanıyorum, kalkmak, yiyecek hazırlamak,yemek , ama sonradan düşününce bu da ramazanın tadı tuzu diyorum..

Herkesin bu güzel ayını, Ramazanını, tüm kalbimle kutlarım...

Herkese sevgiler :)

Salı, Ekim 04, 2005

DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN !!!


Bu pastayı iki kişi için yaptım. Biri İstanbulda biri ise Mersinde..İstanbuldaki arkadaşım takı yorum blogunun sahibesi Filizdi,dün gece eşi Mustafa ve ofis arkadaşı Onura süpriz yaparak bu pastayı yediler. Diğer arkadaşım ise Mersinde ve onun bugün doğum günü. En azından görüntüsünü ona armağan ediyorum ve buradan elimden geldiğince doğum gününü kutluyorum ;

DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN CANDAN

Esas pastayı yiyen Mustafa ve Onur Beylerin yaşgünlerini tüm kalbimle kutluyorum :) Umarım tadını beğenmişinizdir...

Candan ise blogtan arkadaşım. Ve yorumları ile hepimiz aslında yakından tanıyoruz..
Candancım yeni yaşın kutlu ve mutlu olsun..Ömür boyu tüm sevdiklerin ile mutluluklar dilerim..
Güzel yüzünden gülücüklerin hiç eksik olmasın :)))

Doğum günlerini gerçekten çok seviyorum ve çokta değer veriyorum. En çokta anneler için çocuklarının doğum günleri önemli olsa gerek..

Pastanın tarifinide geçerek, belki sizlerde sevdikleriniz için güzel bir doğum günü pastası yapmak isterseniz, diye başlıyorum ;




Gerekli malzemeler

Pandispanya için ;
  • 5 yumurta
  • 11 yemek kaşığı un
  • 11 yemek kaşığı tozşeker
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

İçi için ;

  • 1 paket kremşanti
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 paket eti kakaolu büskuvi
  • 1 kare paket bitter çikolata(80 gr)
  • 2 adet muz

Islatmak için ;

  • hindistan cevizi suyu konservesi (yarısı)

Üzeri için ;

  • 3 paket kremşanti
  • 2,5 su bardağı soğuk süt
  • 1 paket damla çikolata
  • kırmızı süsleme tozşekeri



Öncelikle pandispanyamızı pişirerek pastamızı yapmaya başlıyoruz. Fırınımızı 170 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım. Şeker ile yumurtaları mikser ile renkleri beyazlaşana kadar iyice çırpalım. Vanilyamızı ekleyip tekrar çırpalım. Ayrı bir kaba unu, kakaoyu ve kabartma tozunu eleyelim. Ve yumurtalı karışımımıza ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. 26 cm'lik yuvarlak bir kek kalıbının altına pişirme kağıdı yerleştirip karışımımızı boşaltalım. Ve önceden ısıttığımız fırınımızda 20-25 dakika pişirelim.

Pandispanyamız piştikten sonra soğutmaya bırakalım. Bizde bu arada pastanın içini hazırlayalım. 1 paket kremşantiyi 1 bardak soğuk sütle çırpalım. Büskuvileri ve çikolatayı rondodan geçirelim ve un haline getirelim. İstersek çikolataları biraz iri bırakabiliriz. Kremşanti ile çikolatalı karışımı birbirine katıp karıştıralım ve buzdolabına sırası gelene kadar kaldıralım.

Soğuyan pandispanyamızı ortadan ikiye bölelim. Ben bu aşamadan sonra pasta standımın üzerinde çalışıyorum. Sizlerde yüksek bir şeyin üzerinde çalışab
lirsiniz. Pasta standımızın üzerine karton altlığımızı yerleştirelim. Ve pandispanyanın ilk katını üzerine koyalım. Konserve hindistan cevizi suyumuzu açıp bir miktarı ile kekin her yerini iyice ıslatalım. Buzdolabından iç kremamızı çıkartalım.Muzlarımızı dilimleyelim. Pandispanyamının üzerine önce kremanın hepsini güzelce döküp yayalım. Kremanın üzerinede muzlarımızı dizelim. Pandipanyanın ikinci katını üzerine kapatalım. Ve bu katıda iyice hindistan cevizi suyu ile ıslatalım.

Pastamızın dışı için, 3 paket kremşantimizi 2,5 su bardağı süt ile çırpalım. Bir miktarının sıkma torbasının içerisine ayırıp (süsleme için) kalanının hepsini pastanın heryerine eşit miktarda spatula ile yayalım. En üzerini spatula ile dümdüz yapalım. Pastanın yanlarını damla çikolata ile süsleyelim. Bunun için,daha önceden anlattığım gibi, bir karış eninde kesilmiş dikdörtgen bir pişirme kağıdından yardım alalım. Kağıdın üzerine çikolatayı koyup pastanın yanlarına düzgünce yapıştıralım. Bu işlemi çok dikkatli ve temiz yapmamız gerekmektedir. Pastanın tüm çevresini damla çikolata ile kapladıktan sonra buzdolabında 10 dakika soğumaya koyalım.

On dakika sonra pastamızı buzdolabından çıkartalım. Ben "happy brithday" yazılı hazır şablonumu kullanarak pastanın ortasına yazı yazdım. Yazıyıda yine beyazmutfaktan satın aldığım kırmızı süsleme şekerini kullanarak yazdım. Sizde çikolata eritip yine sıkma torbasını kullanarak "mutlu yıllar" yazabilirsiniz. Pastanın yanlarını resimde görüldüğü gibi ya da kendi arzunuza göre sıkma torbasını kullanarak kremşantimizi sıkalım.

Ve pastamızı 1 gece buzdolabında bekletelim. Evetttt pastamız hazır..Umarım pastamızınn tadını severek tüm sevdiklerinizle paylaşarak yersiniz..

Hepimize afiyet olsun ...

Pazar, Ekim 02, 2005

AHUDUDULU ÇİKOLATALI TART


Cumartesi öğleden sonrası liseden ve 2 yıldırda görüşemediğim arkadaşım Işıl bizi ziyarete geldi. İyi ki de geldi :)Gerçekten onu çok özlemişim..En son birbirimizi ben Yağmura sanırım 7 aylık hamiliyken görmüştük..zaman gerçekten çok çabuk geçiyormuş.
Arkadaşım için çok çeşit yiyecekler hazırlayamadım. Çünkü zamanım pek olmadı,Işıl sabah arayıp ben 1 saat sonra geliyorum dedi. Cuma akşamı bloguma hiç tart tarifi eklememişim deyip tart yapmaya karar vermiştim. Ve cuma geceside tart yapmıştım. İyi ki de yapmışım , böylece sabah hemen bir mayalı poğaça hazırlayabildim :)
Ayrıca cuma öğleden sonrası Erenköy'de ki Beyaz Mutfağa uğradım. Uğramaktan öte onun için Bağdat Caddedsine gittim :) Oradan pasta süsleme ekipmanları satın aldım.Pastaların üzerine şekil vermek için kullanılan "cake stencils" (şablon) ve "sprinkles" (renkli tozşeker)..
Akşam eve dönüncede tartı hazırladım ve üzerini hemen satın aldığım sprinkles'ların bir tanesi ile süsledim. Benim çok hoşuma gitti. Umarım sizlerde beğenmişinizdir.

Tart için gerekli malzemeler
Hamur için ;
  • 1,5 su bardağı un
  • 100 gr yumuşak tereyağı (odasıcaklığında beklemiş)
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 3 çorba kaşığı toz kakao
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı karbonat

Kreması için ;

  • 1 su bardağı + 3/4 su bardağı süt
  • 4 çorba kaşığı tozşeker
  • 2 çorba kaşığı nisaşta
  • yarım paket krem peynir(trakya çiftliği)
  • 6-7 yemek kaşığı ahududu marmeladı(ben elma-ye etkinliği için yaptığım elma&ahududu marmeladını kullandım)

Öncelikle tartımızın hamurunu hazırlayalım. Fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım. Unu hamur yoğurma kabımıza eleyelim. Tereyağını küp küp kesip unumuzun ortasına koyalım. Diğer tüm malzemeyide ekleyip hamur oluşturalım. Oluşturduğumuz hamuru iyice yoğuralım. Bu oluşturduğumuz hamuru oklava ile açalım. Tart kalıbımızı yağlayıp hamurumuzu düzgünce yerleştirelim. Üzerine çatal ile yer yer delikler açalım. Ve önceden ısıttığımız fırınımzda 20 dakika kadar pişirelim.

Tart hamurumuz piştikten sonra biraz soğumasını bekleyelim. Soğuduktan sonra kremamızı hazırlamaya başlayalım. Orta boy bir tencereye şeker ,nişasta ve sütü koyup önce soğukken karıştıralım sonra hararetli bir ateşe alıp devamlı karıştırarak muhallebi yapar gibi pişirelim. Kremamız piştikten sonra 5 dakika daha devamlı karıştırarak soğutalım. Daha sonra içerisine krem peyniri ve marmeladı ekleyip mikser ile 2-3 dakika çırpalım. Tüm malzeme birbirine özdeşene kadar çırpmamız yeterlidir, çok çırparsak krema sulanabilir.

Soğumuş tart hamurumuzun üzerine hazırladığımız kremamızı dökelim. Üzerini düzgünleştirip buzdolabına kaldıralım. Süsleme için tartımızın soğumasını beklemeliyiz. Eğer şekil şablonlarınız yoksa üzerine sadace toz kakao eleyerekte süsleyebilirsiniz. Ya da hiçbir süsleme yapmadanda servis yapabilirsiniz. Evde sosunuz varsa , soslada servis yapabilirsiniz.

Herkese afiyet olsun :)