Cumartesi, Eylül 09, 2006

FINDIK KROKANLI & ÇİKOLATALI PASTA VE SONUNDA..
































Finduk zamanı için hazırladığım pasta.. Pastanın dış görüntüsünü Günal'ın bana hediye ettiği kitabın kapağındaki pastadan örnek aldım..Birde o pastayı gördüğümden beri her yerde gümüş pasta tabağı arıyorum. Akmerkez'deki Mudo'da bir tane gördüm ama tam içime sinmedi..bilenler varsa lütfen bana yardımcı olsunlar, benim için ne kadar önemli olduğunu anlatamam..

Birde Hırsız- Polis dizisinin yakında başlayacağından bahsettim..gerçekten bu diziyi hayranlık derecesinde çok seviyorum. Genelde pek televizyon ile aram yoktur ama bu diziyi keşfettiğimden beri hep o günü bekler oldum. Kurgusu, senaryosu, görüntüleri, oyuncuları, diyalogları herşeyi beni çok etkiledi..Diziyi ilk eşim keşfetmiş ve bana bahsetmişti..özellikle "Aksak" karaterinin babasıyla olan diyaloglarında çalan fon müziği beni nerdeyse ağlatıyor..birde sanırım ben aşk hikayelerinide çok seviyorum..bir hırsızla polisin aşkı bana gerçekten derin geldi..Özellikle Timuçin Esen ve Uğur Yücel'in oyunculuklarına şapka çıkarmadan geçemeyeceğim..benim için Hırsız-Polis 10 numara..

Pastada ise, görüntüyü kitaptan örnek aldım. ama keki, kreması ve krokan tarif olarak benim kafamın içinde oluştu..eşim çok beğendi ve dün geceden beri yiyiyor..bende maalesef aynen onun yolunu izliyorum :) evet, tarif aklımdan gitmeden hemen yazmalıyım..



Gerekli malzemeler ;

  • 200 gr bitter çikolata ( mümkünse kuvertur )- benmaride eritilmiş
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı vanilya aroması ve dr.oetker'ın yeni çıkardığı vanilya esansı ( bir paket )
  • 1 paket dr.oetker'ın yeni çıkardığı Ameretto aroması ( yada ameretto şurubu eklenebilir veya bulamazsanız bu malzemeyi eklemeyebilirsiniz)
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket hamur kabartma tozu
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağı ( ben riviera zeytinyağı kullanıyorum )
  • 2 tatlı kaşığı toz kakao

Kreması için ;

  • 200 gr sıvı krema ( özellikle tikveşli veya eğer imkanınız varsa Metro'dan Rama marka krema kullanmanızı öneririm. Rama marka olan ithal bir ürün ve üzeri mor-beyaz renklerde )
  • 200 gr kuvertur çikolata veya bitter

Krokan için ;

  • 1 su bardağı ayıklanmış fındık içi
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 çorba kaşığı margarin veya tereyağı

Öncelikle kekimizi pişiriyoruz. Ben kekin üzerine krema sürdüm ve üzerini krokanla süsledim. Siz bu keki pastayı çevirmek isterseniz krema miktarının iki katına çıkartıp yarısını ara kata sürebilirsiniz.

20 cm'lik bir kelepçeli kalıbı yağlayalım. Ben alt tabanına pişirme kağıdı yerleştiriyorum, yanlarına peçeteyi yağla ıslatıp sürüyorum. Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurta , şeker, vanilya ve ameretto aromasını birlikte çırpmaya başlayalım. 5 dakika çırptıktan sonra içerisine sırayla yağı ve yoğurdu ekleyelim ve 2-3 dakika daha çırpalım. Ayrı bir kapta unu, kabartma tozunu ve kakaoyuyu birlikte eleyerek harmanlıyalım. Ve yumurtalı karışımımıza ilave edelim. Bu arada benmaride eritilmiş çikolatamızıda ilave edip tüm karışımı homojen hale gelene kadar iyice çırpalım.

Hazırladığımız kalıba karışımızı döküp önceden ısıtılmış fırınımızda yaklaşık 1 saat pişirelim. Pişip pişmediğini içerisine 1 kürdan sokarak anlayabiliriz.Kürdana kekin yapışmaması yeterlidir.

Kekimiz piştikten sonra tezgahta soğumasını bekleyelim.

Bizde bu arada krokanları hazırlayalım. Fındığı, şekeri ve yağı bir tencere alıp orta ateşte devamlı tahta kaşıkla çevirerek kavuralım. Şekerin ve yağın iyice eriyip hafif kahverengi bir renk alana kadar pişirmemiz gerekmektedir. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerine hazırladığımız karışımı dökelim ve üzerini kaşıkla düzleştirip soğumaya bırakalım.

Krema için , sıvı kremayı orta bir cezvede kaynatalım. Çikolatamızı küçük küçük keselim. Ve kaynamış kremanın içerisine çikolatayı ekleyip iyice tahta kaşıkla karıştırarak malzemenin birbirine karışmasını sağlayalım. 10 dakikalığına buzdolabına kaldırıyoruz.

Bu arada kekimizi kalbından çıkartalım. Donan krokanı küçük küçük parçalar halinde kırıyoruz.

Kremamızı dolaptan çıkaran, büyük pastacı spatulası ile kekimizi gelişi güzel sıvıyoruz. Özellikle gelişigüzel sıvamak pastaya ayrı bir hava verecektir. Kremamız bittikten sonra pastanın üzerine krokanlarımızı serpiştiriyoruz.

Pastamızı buzdolabında 1 saat beklettikten sonra servis yapabilirsiniz. Eğer yumuşak pastalardan hoşlanıyorsanız yemeden yarım saat önce buzdolabında çıkarmanızı öneririm..

Herkese afiyet olsun..



veee..
























Beklediğim gün 21 Eylülmüş..

36 yorum:

filiz dedi ki...

sevgili burcu bende hırsız polisi bekleyenlerden biriyim. Geçen dönem çok severek izlediğim bir diziydi. Bu dönemde merakla bekliyorum Mavi-Çınar aşkını. Gerçekten kadrosu çok iyi oyuncularla dolu bu diziyi seyretmeyenlerede tavsiye ediyorum.Tüm dizi ekibine başarılar diliyorum.

zuhal dedi ki...

Burc'cuğum ellerine sağlık arkadaşım süper olmuş lezzetti de bu kadar güzel çeşitler varken içinde ve senin elin değmişse zaten muhteşem olmuştur lezzet ustası arkadaşım da(Eşin) beğendiyse zaten sorun yoktur denemeden bile defterime ekleyebilirim;))
SEVGİYLE KALIN ÇOK ÖPTÜM;))

Limon Cicegi dedi ki...

Burcu ellerine saglik. Cok ama cok lezzetli gorunuyor. Kisin gelmesi ile cikolata damarim kabardi zaten.. ilk firsatta deniyorum.

beste dedi ki...

sevgili BURCU.Sen nekadar güzel şeyler yapıyosun böyle ellerine sağlık.birkaç şey sormak istiyorum izin verirsen.krokanlar çok sert olmuyormu yerken rahat yeniyormu?Ameretto aroması nasıl bir tat veriyor yada neye benziyor?son olarakta fotoğraftaki pasta senin yaptığın pasta değilmi?çünki sen kremayı kekin üstüne sürdüğünü yazmışsın.en kısa zamanda deneyeceğim.çook sevgilerr.zuhalciğim bu arada senide çok sıkı takip ediyorum ama bi türlü yorum yazmayı beceremiyorum .neyapmam gerekiyo hayatım kısaca anlatabilirmisin.öptüüm..

beste dedi ki...

sevgili BURCU.Sen nekadar güzel şeyler yapıyosun böyle ellerine sağlık.birkaç şey sormak istiyorum izin verirsen.krokanlar çok sert olmuyormu yerken rahat yeniyormu?Ameretto aroması nasıl bir tat veriyor yada neye benziyor?son olarakta fotoğraftaki pasta senin yaptığın pasta değilmi?çünki sen kremayı kekin üstüne sürdüğünü yazmışsın.en kısa zamanda deneyeceğim.çook sevgilerr.zuhalciğim bu arada senide çok sıkı takip ediyorum ama bi türlü yorum yazmayı beceremiyorum .neyapmam gerekiyo hayatım kısaca anlatabilirmisin.öptüüm..de çok sıkı takip ediyorum ama bi türlü yorum yazmayı beceremiyorum .neyapmam gerekiyo hayatım kısaca anlatabilirmisin.öptüüm..

hanimis dedi ki...

Selam Burcu..
Bahsettiğin gümüş pasta tabağı hani yine bahsettiğin o kitabın kapağındaki gibi mi? Öyleyse ben yaz başı Galeria YKM'nin alt katında görmüştüm. Hatta yanlış hatırlamıyorsam iki katlı idi dilersen tek kat dilersen iki kat olarak kullanılabiliyordu. Hala var mıdır bilmem ama yakınında YKM varsa bir bak istersen.

elcinin_mutfagi dedi ki...

Bayiliyorum pastalarina bu da harika görünüyor ellerine saglik uzun bir tatilden sonra kacirdigim bütün tariflerine baktim ve hepsi herzamanki gibi muhtesem görünüyor..bende yine aranizdayim basladim tariflerime:)
öptüm sevgiler..

Ülviye dedi ki...

Günaydın Burcucum,Hafta sonu çatladım meraktan...pasta yapacaktınya ...:))vee bu sabah beklenen an geldiii..:))harika olmuş tabiki,evde hazır krokanımda var en kısa zamanda deneyeceğim. Pancake yapacaktım ama kızım maalesef yanımızda olmadığı için hiç onsuz içimden geçmedi..:(..dönünce hemen yapıp haber veririm sana...:)

sebnem dedi ki...

Merhaba Burcucum harikasın kek ve pasta turü hamur işini çok severim hele krokanlı ve profitöröllü olunca bayılırım ben ordan bir dilim alabilirmiyim hazır çayımda varken ellerine sağlık

pastacı dedi ki...

Filiz merhaba,

benim gibi seninde Hırsız-Polis'i beklemene çok sevindim :) duyguları paylaşmak güzel..ben Çınar'a ne oldu merakındayım..kaza geçirmişti ya..Perşembe gecesini merakla bekliyorum..

Zuhalcim merhaba,

Tadına bakmadan bizim damak tadımıza güvenmen müthiş birşey , çok teşekkür ederim :)sana yaptığım pastaya çok benziyor, sadace içerisine ameretto ekledim..senden bugün gelişmeler hakkında haber bekliyor olacağım :)

Limon Çiceği merhaba,

Kışın gelmesi insanın çikolataya olan ilgisini daha da arttıyor gerçekten..Çikolata deyince, içimiz ısınıyor sanki :) Bende bol çikolata olacak merak etme :)

Beste merhaba,

sırasıyla sorularını cevplayayım ;
Fındık kroka , evet sert birşey..ama pasta yumuşak , o sert olunca yemesi keyfili oluyor..ben krokanları az kırdım..sen bir torbanın içerisine krokanları doldurup biraz daha ufalarsan yemesi kolay ve zevkli olacaktır..

Ameretto aroması, badem özünden yapıla bir aroma..pastaya badem ve sanki rom tadı veriyor..

Fotoğraftaki pasta, benim yaptığım pasta elbette..kitabın kapağındaki pastanın süslemesini örnek aldığımı yazdım. Kitaptaki resme bakarsan görünüşlerinin çok benzediğini göreceksin..

Zuhal adınada ben hemen cevaplayayım :)
her bir yazının altında ( buna postta diyoruz) permalink, comments gibi yazılar var. Yorum yazmak için Comments'in üzerini tıklayacaksın. Comment ingilizce yorum demektir.Tıkladığın zaman o yazıya gelen tüm yorumlar görülecektir. Yorumların en altında yorum gönder yazısı var. Onu tıkladığında sana açılan pencereye yorumunu yazıp göndermen yeterli olacaktır..

Işıl merhaba,

Çok teşekkür ederim..yakında Cevahir'e gitmek istiyordum. yanılmıyorsam orada YKM var. orayı bir telan edeyim..ayrıca tepe home ve zara home mağazalarınada bakayım..işin yoksa senide beklerim :)

Elçincim merhaba,

geri dönmene çok sevindim canım.bende ümidi kesmeye başlamıştım :( senden yorum alınca çok mutlu oldum ama, hoşgeldinnn :)

Ülviyecim bende senden yorum bekliyordum..
sen pasta istedin diye pasta yaptım. ne garip değilmi sanki sana ikram edecekmiş gibi sana pasta yapıyorum ama bir yiyiyoruz :)
Pancake'i ise her zaman yapabilirsin, hiç dert değil :)

Şebnem merhaba,
hemen sana bir dilim gönderiyorum..hele ki çayla çok güzel oluyor gerçekten..benim buna bir çözüm bulmam gerekiyor :)

herkese sevgilerimle..

Ülviye dedi ki...

Affiyet şeker olsun ben gördükçe yemiş kadar oluyorum..:))Ellerine sağlık..:)

134|19298134|19298134|19298134; WIDYMD=#31065:FIJ#; KIDYMD=#307355:FIJA#300787:FH]B#296942:FHZA# dedi ki...

Burcu hanım,
Beste hanım için yaptığınız açıklamalara bir düzeltme yapmak istiyorum. Amaretto çok ünlü bir badem likörüdür. Amaretto aroması -ki bunu bende bolca kullanırım.Özellikle keklerimin içine koyacağım üzüm gibi kuru meyveleri 1 gece önceden içinde bekletirim.-badem likörünün esansıdır. Evet ayrıca badem aroması da mevcut. Bana Hollanda'ya giden bir arkadaşım getirmişti. Amandel adında bir esans.
Ama sadece badem kokusu mevcut.
Bu arada sitenizi beğeniyor, zaman zaman ziyaret ediyorum.
Sevgiler,
Leyla

damak-tadı dedi ki...

Sevgili Burcu,
Muhteşem bir pasta olmuş ellerine sağlık.Zuhalinde dediği gibi lezzeti de nefistir.Pastalarını yakından takip ediyorum fakat henüz deneme imkanım olmadı.Sanırım evdekilerin fazla çikolat sevmemelerinden kaynaklanıyor.Artık ufaklıklar tatilden döndüler bundan sonra kış aylarında sı sık yapar,işe de getirir yerken seni anarız.Aekadaşlaımda resmen ekranın içine girecekler nerdeyse.Pastaya hayran oldular.Ellerine sağlık..Çok güzel haftalar seninle olsun..

Sevgiler.

damak-tadı dedi ki...

Çınarla maviyi hepimiz dört gözle bekliyoruz.Harika bir dizi ve usta oyunculuk..))

pastacı dedi ki...

Leyla Hanım merhaba,

verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. ben kullandığımın badem aroması olduğunu vurgulamak istemiştim ama işin uzmanından daha detaylı bilgiler daha iyi oldu :)çünkü likörden bahsetmeyi unutmuşum..tekrar teşekkürler..

Damak-tadı merhaba,

evdekiler değil ama sanırım ofistekiler çikolatayı seviyor :) çikolata hiç sevilmezmiiiii !!! eğer bir tarifimi denerseniz lütfen haberim olsun..

herkese sevgilerimle..

zuhal dedi ki...

Burcu'cuğum harikasın Beste sanırım benim ne kadar kabiliyetsiz olduğumu bilmiyor olacakki bu soruyu bana yöneltmiş ama benim hızır Burcum herzaman ki gibi olayı hemen toparlamış sağol can arkadaşım;))))
Besteciğim herzaman beklerim bana bilgisayar dışında her soruyu yöneltebilirsin seve seve cevap veririm;))
SEVGİYLE KALIN...

nezaket dedi ki...

Burcu, cok guzel olmus pasta. Simdiye kadar senin blogdan yaptigim butun tarifler beni cok memnun etti. Bunu da denemek uzere defterime kaydediyorum. Ellerine saglik canim.

armeda dedi ki...

Burcu merhaba pastan harika görünüyor ellerine sağlık..Şu şeker hamuruyla başım dertte sonunda glikoz ve jelatine ulaştım İstanbuldan getirttim ama jelatin yaprak olandan SANIRIM AYARLAYAMADIM KIZIMIN DOĞUM GÜNÜ PASTASI FİYASKOYDU BURCU LÜTFEN YARDIM ETTT şu şeker hamurunu nasıl yapcam yaprak jelatini nekadar kulanmam gerektiği konusunda bir fikrin varmı acaba çok teşekkürler

armeda dedi ki...

Burcu merhaba pastan harika görünüyor ellerine sağlık..Şu şeker hamuruyla başım dertte sonunda glikoz ve jelatine ulaştım İstanbuldan getirttim ama jelatin yaprak olandan SANIRIM AYARLAYAMADIM KIZIMIN DOĞUM GÜNÜ PASTASI FİYASKOYDU BURCU LÜTFEN YARDIM ETTT şu şeker hamurunu nasıl yapcam yaprak jelatini nekadar kulanmam gerektiği konusunda bir fikrin varmı acaba çok teşekkürler

armeda dedi ki...

Burcucum gümüş pasta tabağı arıyordun ya beyaz fırının sitesini gezerken gördüm ayaklı gümüş ikram tabağı istersen bir bak sevgiler

yonca dedi ki...

merhaba canım;
çok emin değilim ama tiffany & co. mağazalarında çok güzel gümüş ürünler var belki bulabilirsin. Bu arada Kanyon'da bir mağazası var.

pastacı dedi ki...

Zuhalcim aşkolsun..hiçte kabaliyetsiz filan değilsin..ben sadace hazır beste'ye cevap veriyorken o soruyuda yanıtlamak istedim. valla başka birşey aklıma gelmedi..iş çabuklaşsın diye..

Nezaketcim merhaba,
eminim pastayı denediğin zaman seveceksiniz..çünkü yanılmıyorsam sizlerde çikolatayı seviyorsunuz..hatta benim eşimin çikolatayı az sevdiğini göz önüne alırsak, ona bile yedirttim :)

Armeda merhaba,

dur sakin ol..ben herzaman yardımcı olurum :)
yaprak jelatin kullanmak gerçekten zor iştir.benim sana tavsiyem benim "hoşgeldin bebek" pastasındaki Emel Başdoğan'ın şeker hamuru tarifini denemen ve yaprak jöle yerine her markette bulunan dr.oetker'ın normal meyveli jölelerini kullanmandır. o jöleler renkli ama , en azından muzlusunu kullanırsan rengi açık olur ve tadıda çok lezzetli olur..

bu arada gümüş pasta tabağı arama çalışmalarıma destek olduğun için çok teşekür ederim :)
içerisinde dondurmalı macaron olan tabaktanmı bahsediyorsun ?

herkese sevgilerimle..

pastacı dedi ki...

Yoncacım merhaba,

çok teşekkür ederim :) demekki Kanyon'a da gitmem gerekiyor..tüm alışveriş merkezleri beni bekleyin, gümüş tabak arayan Burcu geliyorrrrrr..

sevgilerimle..

meltem dedi ki...

Selam,
Hırsız Polis in yayın tarihini sayenizde öğrendim teşekkürler
meltem

NESLİHAN dedi ki...

BURCU MERHABA PASTAN SÜPER GÜMÜŞ TABAK İÇİN BEYAZ FIRINA BAKMALISIN www.beyazfirin.com adresinde beyaz fırın ürünlerinin altında diğer ürünler-gümüş ürünler seçeneğini tıkla ayaklı gümüş ikram tabağının resmini ve siparişini verebilirsin 60 ytl fiyatı tam senin istediğin gibi o kitabın kapağındakinden daha güzel görünüyor. kendine iyi bak görüşmek üzere hoşçakal.

pastacı dedi ki...

Meltem, rica ederim :)

Neslihan merhaba,
beni düşünüp haber verdiğin için çok teşekkür ederim :)

bende gördüm o pastalığı..beğendim aslında ama yakından görme imkanımda olsa keşke..bu ara çok kafayı taktım bu işe :)

herkese sevgilerimle..

metin dedi ki...

arkadaşlar niye sitedeki erkek ziyaretci sayısı az erkekler pasta yemiyomuu!!

pastacı dedi ki...

metin bey, aslında pastaları en çok erkekler seviyor ..ama eşlerinin veya kız arkadaşlarının pastayı elleriyle hazırlayıp , tabak içerisinde getirip sunmasından hoşlanıyorlar :)

metin dedi ki...

valla ben hem kendim yapim hem kendim yiyim derim=)

metin dedi ki...

bu sitedeki bütün arkadaşlarıda tebrik ederim,çoğu pastanelerden daha iyi pasta yaptıkları ortada!bir gün bende yaparım inş=))

hakan dedi ki...

pasta ve tarifler istiyoruz

mine dedi ki...

Merhaba PASTA HARIKA GOZUKUYOR EMINIM TADIDA OYLEDIR EVDEKI YAPTIGIMIZ KURI PASTALAR NEDEN ACABA PASTAHANELER DEKI GIBI OLMUYOR TARIFLERINIZ VARSA ONLAR GIBI YAZARMISINIZ TESEKKURLER

veysel dedi ki...

neden acılmıyo

Adsız dedi ki...

bu site süper

jasmine dedi ki...

sevgili burcu hanım lütfen siteye yeni tarifler ekleyin.Başarılar diliyorum.:)

Özgür Baykal dedi ki...

Burcu hnm merhaba

Sitenizi dikkatle takip ediyorum.Bu pastanın pandispanyasıyla ilgili küçük bir sorum var.yumurta şeker ve aromayı çırptıktan sonra, aynı pandispanyayla yaptığınız başka pastaların tarifinde önce unlu karışım sonra yoğurt en son yağın ilave edileceğini yazmıştınız.bu pastanın tarifinde önce yumurtalı karışıma yoğurt ve yağ en son unlu karışımın ilave edileceğini yazmışsınız.Bu pastayı yapmak istiyorum ve her zaman da pandispanyasını kullanmak istediğimden dolayı 1.sorum: yumurta ve yoğurdu unlu karışımdan önce mi ilave edeyim.2.sorum: unlu karışımı ilave ettikten sonra mixerin düşük devrinde çırpmayıp spatula katlama hareketiyle karışımı homojenleştirsem daha mı iyi bir sonuç alırım.Sevgiler..Özgür baykal