Perşembe, Şubat 08, 2007

SEVGİLİLER İÇİN ÇİKOLATALI TATLAR..
























Çikolatanın tadı, kokusu, görüntüsü bir sevgiyi anlatmaya, sunmaya başlangıç için yetmez mi..
Çikolata, yediğimiz zaman ; beynimize gönderdiği sinyaller ve yayılan mutluluk hormonları , sanırım aşkı, sevgiyi anlatmak için araç olarak kullanılabilecek en güzel yiyeceklerden birisi..
Bir kafenin sevgililer günü menüsünü hazırlarken, kırmızı etten yola çıkmış çikolata şelalesi ile bitirmiştik..ve bizde eşimle o menüden o gece yemiştik ve doğru bir nokta ile sonlandırdığımıza dair ikimizde hem fikir olmuştuk yok yok ben seviyorum hem de çok seviyorum çikolatayı :)
Yaptığım şeker hamurlu pastaların içi bile çikolata dolu. Çikolatasız yaptığım hiç bir şey içime sinmiyor. Bu yüzden tuzlularla aram çok çok iyi değil sanırım :)

Remzi kitapevinden ki olağan kitap inceleme günlerimin birinde Women's Weekly dergisinin kitaplarından Cupcakes & Fairycakes kitabı beni büyüledi..Tek kişilik pastaları, kekleri de çok çok sevdiğim için hemen kitabı incelemeye başladım. İçerisinde çok şık sunumlu ve bir o kadarda çikolata kokan tariflere rastladım ve hemen aldım. Eve geldim inceledim , inceledim ve hepsini yapmak istedim.. İşte dün ilk yaptığım cupcake bu çikolata yoğun olanı. Gerçekten yumuşacık ve çok çok lezzetliydi.. Tarifi birebir uygulamadım ama temelini uyguladım ve sunuş fikrini denedim..


Çikolatalı & Nutella'lı Yumuşak Cupcake'ler

Gerekli Malzemeler ; (cup ölçüleri ile)
  • 1/2 cup (110 gr) kahverengi tozşeker
  • 1/2 cup (75 gr) un
  • 1/2 cup (75 gr) buğday nişastası
  • 1/4 çay kaşığı karbonat
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • 90 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
  • 1/4 cup (60 ml) buttermilk - bunun için sütün içerisine 2-3 damla limon damlatıp 5-10 dakika bekletin
  • 1 adet yumurta (oda ısısında bekletilmiş)
  • 2 çorba kaşığı glikoz
  • 1 su bardağı kadar damla çikolata (kendi ilavem)

Üzeri için;

  • Nutella
  • Bıçak ile kesilmiş sütlü çikolata parçaları

Bu ölçüler ile normal muffin kalıplarında tam 12 adet cupcake oluyor..Cupcake'ler kabaran muffin tarzı kekler değildir. Üzerleri düz kalır ve siz üzerlerini krema vs . ile süsleyebilirsiniz..

Öncelikle fırınımızı 170 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Tüm kuru malzemeyi, un, kabartma tozu, nişasta, tarçın ve tozşekeri, bir kaba alalım. Üzerine tereyağı, glikoz , buttermilk ve yumurtayı ilave edelim. Hepsini mikser ile yavaştan hızlıya doğru iyice homojenleşinceye kadar çırpalım. Karışımımız homojenleşince içerisine damla çikolataları ekleyip alttan üste doğru spatula ile alt üst edelim.

12'li muffin kalıbımızın içlerine muffin kağıtlarımızı yerleştirelim. Ve kağıtcıklarımızın içerisine karışımızı bölüştürelim. Bölüştürürken kağıtların içlerini ağızlarına kadar doldurmayalım. En az 1 parmak pay bırakalım.

Yaklaşık 30 dakika pişirip fırından çıkartalım. Ve tezgahımızda 30 dakika kadar soğutalım.

Cupcake'lerimiz soğurken üzerine yerleştirmek için çikolatalarımızı hazırlayalım. Büyük tırtıklı bir bıçakla çikolatamızı keselim. Bunu yaparken çikolatayı elimize alalım ve yukarısından başlayıp yana doğru dilim keser gibi çikolatamızı ince ince keselim.

Keklerimiz soğuyunca üzerlerine 1 tatlı kaşığı nutella sürelim ve kestiğim çikolatalar ile üzerlerini süsleyelim..



























Birde bir çikolata fikri paylaşmak istiyorum. Daha önce burada bahsettiğim gibi hazırladığım çikolataların üzerine birer minik twix çikolatalardan yerleştirdim. Görüntü olarak ve sunuş olarak benim çok hoşuma gitti. Bu görüntüyü, küçük tablorene veya mars ekleyerek te oluşturabilirsiniz..

Hepimize afiyet olsun..

20 yorum:

Adsız dedi ki...

Yazdıklarını okurken resmen ağzımın sulandığını hissettim.Çikolataya bayıldığım için muhakkak yapmalıyım,ama glikozum yok.Erenköy taraflarında bulabilirmiyim acaba..........

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu..

Sendeki de ne hız ama güzelim,insanın ruhunu okşayıcı güzelikler çıkarıyorsun ortaya.iyki varsın güzelim..

Adsız dedi ki...

Merhabalar :) Buna bayıldım işte. Nefis görünüyorlar. Bir de tarifleri cup olarak değilde bardak olarak verseniz :) Tam anlamıyorum da :) Bir de küvertur çikolataların parasını yazarsanız sevinirim.

Adsız dedi ki...

merhaba Burcu
Women's Weekly dergisinin kitaplarından Cupcakes & Fairycakes kitabını kızım Nil seçip almamı istedi. Ve bugün az önce onunla beraber chocolate valentines leri yaptık ...Denemelisin muhteşem oldular bende yukarıdaki tarifi deneyeceğim
Not: metro da jelatin hangi bölmede pastacılık malzemeleri bölümünde bulamadım. Fırsat bulup cevap veririsen çok sevinirim.
nıur

Adsız dedi ki...

ellerine sağlıkkkkk
burcu'cuğum yine çok güzel fikirler yaratıcılığına ve becerilerine hayranımm ellerine sağlık.ben şu anda çıldırıyorum o cup cakelerden ve çikolatalardan yemek ve yapmak için ama malasef bi süre ben pek çikolata yiyemiycem allerji dolayısıyla:(( umarım geçerde en kısa zamanda cup cakeleri denerim.bu arada içine glikoz koymasam olur mu çünkü ankarada glikoz 5 kg lik satılıyor bende o yüzden almadım.canımm tekrar ellerine sağlıkkkk çok güzellerrrr
SEVGİLERR

Adsız dedi ki...

Sevgili Pastacı'm.. Sana bir kaç şey daha yazmak istiyorum. Bunlara İstanbul'da olmadığım için ulaşmam çok zor oluyor. İstediğim şeyler : İnci süslemeleri , küvertur çikolata 2 adet( fiyatını da yazarsan sevinirim ) bu kadar sadece. Bunların tek tek fiyatlarını ve toplam fiyatlarını yazarsan sevinirim. Hatta her malzemenin tek tek fiyatını yazarsan sevinirim. Bir de bir pandispanya tarifi verebilir misin? Yeni bir pasta kalıbı aldım. ( sitemde var ) Ve bu kalıba tam olarak yetecek bir pandispanya tarifi verirsen sevinirim Pastacı...

Adsız dedi ki...

Yine harikasın.Yaratıcılığın da muhteşem.
Hele o mor pastalar çok hoş gözüküyor...
Ellerine sağlık...
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

tek kelimeyle harikasınız
birde bu yetmezmiş gibi bu yoğunlukta bizlerin sorularına da cevap veriyorsunuz...10 parmağında 10 marifet dedikleri bu olsa gerek...
ayrıca bana vermiş olduğunuz cevap içinde çok teşekkür ederim.ama anlayamadığım tek nokta sıkma torbasına ayırdığım kremayı pandispanyanın ortasına mı yoksa kenarlarına mı sürmem sabah sabah anlayamamış olabilirim :o( çünkü ofise gelir gelmez ilk işim sizen sitenize girmek oluyorda... :o) bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için kendi adıma çok teşekkür ederim..

Adsız dedi ki...

Kendimi çikolata cennetinde gibi hissettim..:)))ne güzel burayı ziyaret ettikçe huzur buluyorum.Ellerine sağlık hepsi muhteşem..:)))

Adsız dedi ki...

Merhaba Burcu;
Seni hayranlıkla takip ediyorum.Tek kelimeyle muhteşemsin.Herşeyi okadar öğretici anlatıyorsun ki; adeta sanal ortamda kurs alıyor gibiyim.Güne her sabah seninle başlıyorum.

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Sevgili Pastacı, Size olan yorumlarım her zaman hayranlığımı bildirmek için. Hayallerinizin peşinden o kadar güzel emin adımlarla gidiyorsunuz ki size gıpta etmemek imkansız... O yüzden her gün takip etmeme rağmen yorum yapamıyorum. Çünkü yazdığım tek şey var "ben sizin hayranınızım"...

Adsız dedi ki...

pastacım harika bunlar başka ne denir bilmiyorum sevgiler

Adsız dedi ki...

blogunu okurken içim açılıyor. hatta yorumları okumak bile ayrı keyif.

hindistan cevizli çikolata fikrine bayıldım. kadıköyde çeşmeci gıda diye bir yere denk geldim, 2.5 kg lık elit bitter küvertür alıp en kısa zamanda deneyeceğim.

Adsız dedi ki...

Imm harika gözüküyor burcu ellerine sağlık bende çok seviyorum çikolatayı ve onunla yapılan her türlü lezzeti hele birde böyle yumuşak ve çikolatalı ben bunu bu hafta sonu deneyeyim sağol arkadaşım

Adsız dedi ki...

Pastacım bende herkes gibi harika olduklarını düşünüyorum ama yapmaktan daha önemlisi sunmak bence görünümü ve sunumu muhteşem elimi uzatıp almak ve afiyetle yemek istiyorum.Saglıgın ve huzurun yerinde olsunda hep böyle güzel şeyler yap inşaallah..sevgiler

Adsız dedi ki...

sevgili Burcu bir süre yorumlara ara vermek zorunda kalmıştım cupcakeleri de görünce çok sevindim artık devamını sabırsızlıkla bekliyorum... sevgiler

Adsız dedi ki...

Hepsi çok güzel görünüyor ...ellerine sağlık canım...Selam ve sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Burcu Hanım ben de glikoz yerine ne kullanabileceğimi öğrenmek istiyorum ve tarifte malzemeleri sıralarken karbonat tarifi yazarken kabartma tozu demişsiniz..Aceba farketmez anlamında mı yoksa hangisini kullandığımız önemli mi?teşekküler.nisa

Adsız dedi ki...

burcucuğum ellerine sağlık tam bana göre bir tat bu yoğun çikolata, daha ne isterim ki :)

Adsız dedi ki...

ben pastacı olmak istiyorum.kız meslek lisesine gidip yiyecek içecek bölümünü seçicem 2 yıl yüksekokul sonrasında pastacılık. :D ne güzel demi