Pazar, Ekim 16, 2005

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ PASTASI- 1



Bu ay benden iki tane evlilik yıldönümü pastası göreceksiniz. Biri çok sevdiğim bir arkadaşım için biri de ben ve eşim için..Bu pasta ise sevdiğim arkadaşım ,çok güzel takılar yapan Filiz içindi. Filize eşiyle ve kızları ile birlikte ömür boyu mutluluklar diliyorum..Umarım birbirinizden hiç ayrılmadan mutlu ve huzurlu bir hayat geçirirsiniz :)
Bu arada pastanın yapımına geçmek istiyorum. Daha önce yaptığım "Seni Seviyorum Pastası"na yapımı biraz benziyor. Seni seviyorum pastası muzlu-çikolatalı idi ,bu pasta ise böğürtlenli-çikolatalı. Birde kreması farklı ve büskuvi hiç kullanmadım.

Gerekli malzemeler ;
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 125 gr tereyağı
  • 1 su bardağı şeker
  • 3/4 su bardağı toz kakao
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Krema için ;

  • 3,5 su bardağı sıvı krema (ben "rama" marka metrodan satın aldığım kremayı kullanıyorum)
  • 3 paket kare bitter çikolata (240 gram)

Diğer malzemeler ;

  • 200 gr taze böğürtlen
  • yarım su bardağı damla çikolata
  • pastanın yanlarını süslemek için bitter çikolata (yaklaşık 200-240 gram)
  • kurutulmuş küçük güller
  • kalpli stencil (ortasındaki kalp şeklini vermek için)
  • az toz kakao (stencilin üzerine serpmek için)




Öncelikle pandispanyamızı pişirelim. Ben 18 cm'lik kalp şeklinde bir kalıp kullandım. Siz yuvarlak en küçük kalıbınızı kullanabilirsiniz. Fırını 160 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım. Şeker ve yumurtayı renkleri beyazlaşana kadar mikser ile çırpalım. Tereyağımızı bu arada eritelim ve ılınmaya bırakalım. Yumurtalı karışımın içerisine yağ hariç diğer tüm malzemeyi eleyerek ekleyelim. Tekrar çırpalım. En son erimiş yağımızı ekleyip yapladığımız kalıbımıza boşaltalım. Ve pişmek üzere fırınımıza sürelim. Piştikten sonra keki soğumaya bırakalım.

Pandispanyamız soğurken biz kremamızı hazırlayalım. Çikolatalarımızı benmari usülü eritelim. Sıvı kremamızı mikser ile yaklaşık 10 dakika çırpalım ve koyulaşmasını sağlayalım. Koyulaştıktan sonra içerisine benmari usülü erittiğimiz çikolatalarımızı ekleyelim ve iyice koyulaşana kadar tekrar çırpalım. Kıvamımız koyulaştıktan sonra 10 dakika buzdolabında bekletelim.

Soğumuş pandispanyamızı ortasından ikiye bölelim. Arasına kremamızdan bir miktar sürelim. Üzerine damla çikolatalarımızı serpiştirelim. Ve böğürtlenlerimizi bolca arasına dizelim. Üzerini pandispanyamızın diğer yarısı ile kapatalım. Kalan kremayı pastamızın heryerine eşit miktarda sürelim.

2oo gr bitter çikolatayı benmari usülü eritip şekilli pasta streç filmlerinin üzerine döküp soğutursak, pastanın yanlarını süslediğim çikolatalardan elde edebiliriz. Bu malzemeyi eminönünden satın alabilirisiniz. Pastanın üzerinde gülleride birçok baharatcıda bulabilirsiniz. Stencili ise daha öncede bahsettiğim gibi, bağdat caddesi erenköyeki beyazmutfaktan satın aldım.

Pastanın süslemesini verdiğim öneriler doğrultusunda istediğiniz şekilde yapabilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun :)

Cumartesi, Ekim 15, 2005

NAR YE- ÇİKOLATALI NARLI TARTÖLETLER


Nar seçimi her ne kadar muhteşem bir fikir olsada benim için çok zor bir seçimdi. Çünkü narı sadace güllacın üzerine süs veya aşurenin üzerine süs olarak kullanan birisiyim. Bir aydır ne olabilir diye düşünüp duruyordum. En sonunda şöyle bir karar verdim , canım o ara ne çekiyorsa onlardan yapayım ve nar ile tadlandırayım. Bu hafta canım çikolata tart çekti. Nar çikolataya yakışırmı hiç bir fikrim yoktu. Hemen mutfakta çalışmalara başladım. Bol çikolatalı küçük tartoletler pişirdim. Ve en son üzerilerine bolca nar serpiştirdim. Sonuçmu nasıldı, bana göre harika !
Hem tad uyumu çok bşarılı oldu hem de görünüşleri..utanmasam sevecektim "aman ne şirnsiniz" diye..
Bu vesile ile Dilek'e çok teşekkür ediyorum, hem bana narla tartlar pişirttiği için hemde narı seçmiş olduğu için :)

Gerekli Malzemeler ;

Tart hamuru için ,
  • 120 gr oda ısısında yumuşamış tereyağı
  • 1 su bardağı + 3/4 su bardağı un
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 3 çorba kaşığı toz kakao
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 yumurta

Kreması için ,

  • 1,5 su bardağı sıvı krema
  • 2 kare paket bitter çikolata (160 gr)

Üzeri için,

  • yarım iri nar



Öncelikle tartımızı hazırlayalım. Bunun için 6 küçük dar tartölet kalıbına ve ilaveten 2 orta küçük boy tartölet kalıbına ihtiyacımız var.
Un,pudra şekeri,kakao ve kabartma tozunu eleyerek hamur yoğurma kabımıza koyuyoruz. Üzerine küçük küçük parçaladığımız tereyağımızı ve yumurtamızı ekliyoruz.Ve yoğurmaya başlıyoruz. Güzel, yumuşak bir hamur elde etmemiz gerekiyor. Fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım. Bu arada kalıplarımızı yağlayalım. Hamurumuzdan cevizden az büyük parçalar koparıp kalıplarımıza yayalım. Çatalla yer yer delikler açalım. Ve fırın telinde 20 dakika kadar pişirelim. Piştikten sonra fırınımızdan tartlarımızı çıkarıp soğumaya bırakalım.




Kremamız için çikolatalarımızı benmari usülü eritelim. 1,5 su bardağı sıvı kremamızı 5-6 dakika yüksek devirde çırpalım. İçerisine eritilmiş çikolatayı ekleyip 3 dakika daha sertleşinceye kadar çırpalım.

Tartlarımızı kalıplarından çıkaralım. Kremamızı krema sıkma torbamıza koyalım. Ve yıldız şeklindeki ucumuzu kullanalım. Tartların içerisine kremamızı düzgünce sıkalım.

Üzerilerine ayıkladığımız narlarımızı bolca dökelim. İsterseniz hemen servis yapabilirsiniz, istersenizde buzdolabın 1-2 saat bekletip servis yapabilirsiniz. Ama çok donmuş bir tartölet bana göre çok lezzetli olmuyor.

Hepimize afiyet olsun..

Çarşamba, Ekim 12, 2005

ÇİKOLATALI MUZLU MUHALLEBİ


İftardan sonra hatta sahurda bile çok keyif alarak yediğim tatlılardan birinin tarifini paylaşmak istedim sizlerle..Çikolata muzlu muhallebi..İçerisinde hiç yağ yok,sütünü light sütten , çikolatasınıda %70 kakao içeren siyah çikolatadan yaptım. Tadı çok leziz oldu ve içim nedense daha rahat yiyorum :)
Bu tip kadehlere veya elinizdeki en şık pudding kaplarına koyarak servis yaparsanız ve üzerinide çikolata ile süslerseniz , eminim misafirlerinizde çok beğenecektir.

Gerekli malzemeler ;

- 1 litre yarım yağlı veya yağsız süt
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 5 çorba kaşığı pirinç unu
- 160 gr (iki kare paket) bitter çikolata
- 2 çay bardağı light süt
- 3/4 çay bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı nişaşta
- 1 çorba kaşığı kakao
- 2 adet iri muz veya 3 adet orta boy muz

Öncelikle muhallebimizi pişirelim. 1 litre sütü,1,5 su bardağı şekeri ve 5 çorba kaşığı pirinç ununu orta boy bir tencereye alıp çırpma teli ile soğukken karıştıralım. Malzemeler süte karışınca orta hararetli bir ocağa alıp devamlı karıştırarak pişirelim. Muhallebimiz kaynayıp koyulaşınca ocaktan alalım . Büyük bir saklama kabına veya orta boy bir borcama muhallebimiz dökelim. Üzerine muzlarımızı dilimleyip dizelim.
Diğer bir taraftan çikolata sosumuzu hazırlayalım. Kalan süt ve şekeri küçük bir tencerenin veya süt cevzesinin içerisinde kaynatalım. Nisaşta ve kakaoyu bir bardağın içerisinde çok az su ile eritelim. Süt kaynadıktan sonra kakao ve nisaştayı süte dökelim ve karıştıralım. Çikolatalarımızı küçük küçük kırıp sütün içerisine atalım. Ve tüm malzeme homojen bir kıvamda olana kadar karıştıralım.
Pişen sosumuzu muhallebi ve muzlarımızın üzerine dökelim. Ve buzdolabına kaldıralım.
Servis yaparken, servis yapacağımız kadehin veya kabın içerisine muhallebimizi koyalım. Hafif ebruli desenleri oluşacaktır. Üzerindeki çikolatayı bitter çikolatayı benmari eritip fırın kağıdının üzerine döküp buzdolabında dondurup kırıp süs olarak ekleyebilirsiniz. Eğer şekilli olsun istiyorsanız, eminönünden şekilli çikolata kağıtlarından satın alabilir, erittiğiniz çikolatayı bu aldığınız kağıdın üzerine döküp dondurabilirsiniz. Çikolata donunca üzerinde şekiller oluşacaktır.

Herkese afiyet olsun..

Salı, Ekim 11, 2005

KIYMALI SARMA BÖREĞİ


İşte iftar sofralarımız için çok uygun ve lezzetli olduğunu düşündüğüm bir börek tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.Bu böreğin yapımı gerçekten çok pratik ve sonucuda çıtır çıtır lezzetli bir börek oluyor. Nedense iftar davetlerinde ki sofraların böreksiz olmaması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca eşim iftarda börek yemeyi çok seviyor :)
Bu böreği neli istiyorsak yapabiliriz. Ben küçükken teyzem bu böreği yeşil mercimekli yapardı ve tadı gerçekten süper olurdu. Ben bazen ıspanaklı ve beyaz peynirli yapıyorum. Oda çok güzel oluyor. Ama sanki ramazanda kıymalısı daha güzel oluyor..
Tarifini resimlerle anlatmaya gayret ettim çünkü yufkayı kesme kolaylığını ve sarma şeklini göstermek istedim.

Gerekli Malzemeler ;
  • 2 adet hazır yufka
  • 300 gr yağsız kıyma
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • tuz & karabiber
  • 1 su bardağı yoğurt
  • yarım su bardağı sıvı yağ(biz mısırözü yağı ile yaptık)
  • 1 yumurta sarısı
  • çörek otu




Öncelikle böreğimizin içini hazırlayalım. Soğanımızı yemeklik kesip az yağda teflon bir tencerede kavuralım. Rengi pembeleşince kıymamızı ekleyelim ve kavurmaya devam edelim. Tuz ve karabiberimizi azar azar ekleyip ocağımızın altını kapatalım.

1- Yufkalarımızı dörde bölelim.Böylece elimizde 8 parça yufka olması gerekiyor.
2- Bir parçasını alıp üzerine önce bir miktar sıvı yağı sonra üzerine bir miktar yoğurdumuzu sürelim.
3- Bu parçanın üzerine bir kat yufka daha ekleyelim ve üzerini düzgünce kapatalım.
4- Hazırladığımız yufkayı üç eşit parçaya bölelim.


5- Üçe böldüğümüz yufkamızın alt orta kısımlarını kıymalı içimizden eşit miktarlarda bölüştürelim.
6-7 -8 Şekil görüldüğü şekilde sarmaya başlayalım. Önce yanlardan kulakçık gibi kapatalım. Sonra alt kısımdan sarıp böreğin altını kapatalım.(kese gibi) En sonda yuvarlayarak uçunu kapatalım.


9- Aynı işlemleri diğer kalan yufkalar için tekrarlayalım.
10- Hazırladığımız börekçikleri yağladığımız fırın tepsimize dizelim. Fırınımızı 180 dereceye ayarlayalım.
11- Böreklerimizin üzerine yumurta sarısını sürelim. Ve isterseniz çörek otu ise süsleyelim. 180 derecede ısıttığımız fırınımızda böreklerimiz nar gibi kızarana kadar pişirelim.
12- İftara 40 dakika kala fırına atmanızı tavsiye derim. Böylece tam iftar zamanı sofraya sıcacık sunabilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun :)

Cuma, Ekim 07, 2005

ÇİKOLATALI İFTAR PASTASI



Her ne kadar "iftar pastası" dediysemde biz bu pastayı sahura yakın yedik :)Çünkü daha hiç evde iftar yapamadık ve eve geldikten sonra sahura yakın ve hatta sahurda pastamızdan yedik.Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, bu pasta tam olarak "çikolata delilerine" göre geliştirilmiştir :) Tadında yoğun çikolata ve ahududu vardır..
Yani benim favorilerimden bir olmuştur şimdiden..eşim çok beğenmedi çünkü o çikolata delisi değil..o tam bir klasik osmanlı mutfağıkolik :)Hamur tatlılarının alasını yer..ama buna rağmen mozaik pasta, cheesecake gibi eşsiz lezzetlerede hayır demez. Ama gelin görün kü yaptığım tatlı eğer çok fazla çikolata yoğunsa , onu yiyemez..
Ama eğer sizde bendenseniz ,çikolatakolik, o zaman pastamı iftiharlara sunuyorum..

Gerekli malzemeler ;

Pandispanya için ;
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 125 gr tereyağı
  • 1 su bardağı şeker
  • 3/4 su bardağı kakao
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Ganaş için ;

  • 150 ml sıvı krema (yaklaşık 1 çay bardağı)
  • 1/2 yemek kaşığı glikoz veya 1/2 yemek kaşığı bala 1 damla limon sıkılacak
  • 160 gr çikolata (2 kare paket)
  • 12,5 gr tereyağı (1/2 çorba kaşığı kadar)

Ara malzemesi ;

  • 250 gr ahududu veya başka bir kırmızı meyva
  • 1 su bardağı toz şeker
  • yarım limon
  • 1 paket krem şanti
  • 1 çay fincanı soğuk süt
  • 1 su bardağına yakın ılık süt

Süsleme için ;

  • 1 büyük paket beyaz çikolata




Öncelikle ahududulu reçelimizi hazırlamamız gerekiyor. Bunun için ahududuları orta boy bir tencereye koyalım. Üzerine şekerimizi dökelim ve orta hararetli ateşin üzerine koyalım. Üzerine yarım limonumuzu sıkalım. Ve 40 dakikaya yakın pişirelim. Ahududularımız ağdalaşınca ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.

Diğer adımımız pandispanyamız. Öncelikle fırınımızı 160 derecede ısınmaya bırakalım. Yumurta ve şekerimizi renkleri beyazlaşana kadar ve homojen bir karışım olana kadar mikser ile çırpalım. Tereyağımızı eritelim. Yumurtalı karışımın üzerine unu,kabartma tozunu ve kakaoyu eleyerek ekleyelim. Tereyağımızıda ekleyelim ve mikser ile 2-3 dakika daha çırpalım. 18 cm'lik bir kek kalıbını yağlayıp karışımımızı dökelim. Ve önceden ısıtılmış fırınımızda yaklaşık 40 dakika pişirelim.

Sıra ganaşımızı hazırlamaya geldi. Ganaşımızı pastanın her yeri için kullanıcağız.Süt kreması ile ballı limonumuzu birlikte kaynatalım. Ufak bir kabın içerisine çikolatalarımızı kıralım. Ve üzerine kaynamış kremamızı dökelim. Karıştırarak çikolataları eritelim ve homojen bir sıvı elde edene kadar iyice karıştıralım. 10 dakika kadar ılınmaya bırakalım. Ilındıktan sonra içerisine tereyağını atıp onuda içinde eritelim ve iyice karıştıralım.

Bu arada kremşantimizide 1 çay fincanı süt ile çırparak hazırlayalım. İçerisine çırptıktan sonra 1 kaşık ganaşımızdan ilave edip tekrar çırpalım ve buzdolabına kaldıralım. Pandispanyamızı ortasından ikiye bölelim. Servis tabağımıza birini alalım. Önce ılıtılmış süt ile çok az ıslatalım. Sonra üzerine ganaşımızdan bir dökelim.(dökme işlemi yavaş yavaş olmalıdır) Üzerine ahududu reçelimizi dökelim ve düzgün bir biçimde yayalım. Onunda üzerine kremşantimizi ekleyelim ve onuda şekline göre güzelce yayalım. Pandispanyamızın diğer yarısına pastanın üzerine eklemeden ganaş ile ıslatalım. Pastamızın üzerini örtelim. Ve en üzerine ılık sütümüzden çok az daha dökelim. Ganaşımızın kalanını yavaş yavaş dökerek pastamızın üzerine döküp her yerine eşit miktarda dağıtılmasını sağlayalım. Ve bu işlem bittikten sonra buzdolabına kaldıralım.
Bu arada benmari usülü beyaz çikolatamızı eritelim. Bir fırın tepsisinin üzerine yağlı fırın kağıdı serelim. Üzerine erittiğimiz beyaz çikolatayı döküp spatulamız ile ince bir tabaka haline getirelim. Ve buzdolabında 10 dakika bekletelim. 10 dakika sonra hem pastamızı hem beyaz çikolatamızı çıkaralım. Beyaz çikolatadan arzumuza göre şekliller çıkarıp pastamızın yanlarını ve üzerini süsleyelim. Ve tekrar buzdolabına kaldıralım . Burada bir uyarı vermek istiyorum, çikolata ile çalışmak büyük bir titizlik ister çünkü çikolata çabuk eriyen bir malzemedir. Gerekirse işinizi yaparken arasıra buzdolabında bekletin.

Pastamızı 4-5 saat buzdolabında bekletelim..

Hepimize afiyet olsun :)

Perşembe, Ekim 06, 2005

SAHUR VAKTİ ÖNERİLERİ- 1

ÇİLEK KOMPOSTOSU


Sahur zamanı çok zorlandığımı itiraf etmiştim..genellikle sahur menülerimiz şöyle oluyor ; tost, pide arası kaşar&jambon, makarna, light ballı süt. evet işte bu kadar, bu çeşitleri bir döngü şeklinde yeniliyorum. Ama güzel bir yumuşak poğaca, yanına güzel bir meyva kompostosu fikride hoşuma gitmeye başladı..Işıl için yaptığım poğacalardan birkaç tane kalmıştı. Dün gece yedim ve hiçte fena olmadı. Hatta beni bayayı tokta tuttu. Yanına süt veya meyva kompostasıda harika gidiyor.En azından meyva kompostalarını iftar ve sahur zamanları için denemenizi öneririm. Hem daha sağlıklı hem daha lezzetli oluyor. Böylece çocuklarımız ve midelerimizde kola,fanta vb. zararlı içeceklerden kurtulmnuş oluyor..
Komposta yapması çok kolay :) Benim yaptığım çilekli naneli komposta. Çilek zamanında aldığım ve derin dondurucuda dondurduğum çileklerle yaptım. Ama aynı tarifi başka meyvalarada uyarlayabilirsiniz.
Gerekli malzemeler ;
  • 300-350 gr çilek
  • damak zevkinize göre şeker, ben 1,5 su bardağı kullandım.
  • yarım demet taze nane

çileklerle şekerlerimizi orta boy bir tencereye koyalım. Üzerine göz kararı içme suyu ekleyelim. Ben meyvaları bir karış geçecek kadar su ekledim. Ve orta hararetli bir ateşte kaynatalım. Kaynadıktan sonra ateşi düşürelim. İçerisine nane yapraklarımızı ilave edelim. Ve 10-15 dakika daha kısık ateşte pişirelim. Daha sonra soğumasını bekleyip bir sürehiye aktaralım. Ve buzdolabına kaldıralım. Kompostonun sabahtan yapılmasını tavsiye ederim. Böylece hem tadı tam oturuyor hem de içecek güzelce soğuyor..


YUMUŞAK POĞACA



Gerekli malzemeler ;
  • aldığı kadar kepek unu
  • 1 yumurta (akı içerisine sarısı dışına)
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • az tuz
  • yarım su bardağı zeytinyağı
  • 200 gr becel
  • 1 çay kaşığı karbonat

yumurta sarısı hariç tüm malzemeyi yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayalım. İçerisine ne istersek koyabiliriz. Ben beyaz peynirli ve zeytin ezmeli yapmıştım. Tabii ki maydonoz eklemeyide ihmal etmemiştim. Hazırladığımız hamurdan mandalina büyüklüğünde koparıp ortalarına malzemelerimizi koyup üstlerini kapatalım. Fırın tepsimize sıra ile dizelim. Üzerilerine yumurta sarımızı sürelim. İsterseniz çörek otu veya susam ile üzerilerini süsleyebilirsiniz. 160 derece fırında poğacalarımızı üstleri kızarana kadar pişirelim. Mis gibi kokularını duymaya başladığınızda fırınımızı kapatabilirsiniz :)

Hepimize afiyet olsun :))

Çarşamba, Ekim 05, 2005

HOŞGELDİN RAMAZAN !!


Evetttt sonunda Ramazan ayı geldi..Benim için çok önemlidir bu güzel ay.Çünkü tarif edilemez bir huzur bulurum..Elimden geldiğince (sağlık şartlarım el verdiğince) orucumu tutarım. Ve o muhteşem iftar sofralarına oturmayı, insanlarla yiyeceklerimizi paylaşmayı çok severim. İtiraf etmeliyim ki biraz sahur zamanı zorlanıyorum, kalkmak, yiyecek hazırlamak,yemek , ama sonradan düşününce bu da ramazanın tadı tuzu diyorum..

Herkesin bu güzel ayını, Ramazanını, tüm kalbimle kutlarım...

Herkese sevgiler :)

Salı, Ekim 04, 2005

DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN !!!


Bu pastayı iki kişi için yaptım. Biri İstanbulda biri ise Mersinde..İstanbuldaki arkadaşım takı yorum blogunun sahibesi Filizdi,dün gece eşi Mustafa ve ofis arkadaşı Onura süpriz yaparak bu pastayı yediler. Diğer arkadaşım ise Mersinde ve onun bugün doğum günü. En azından görüntüsünü ona armağan ediyorum ve buradan elimden geldiğince doğum gününü kutluyorum ;

DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN CANDAN

Esas pastayı yiyen Mustafa ve Onur Beylerin yaşgünlerini tüm kalbimle kutluyorum :) Umarım tadını beğenmişinizdir...

Candan ise blogtan arkadaşım. Ve yorumları ile hepimiz aslında yakından tanıyoruz..
Candancım yeni yaşın kutlu ve mutlu olsun..Ömür boyu tüm sevdiklerin ile mutluluklar dilerim..
Güzel yüzünden gülücüklerin hiç eksik olmasın :)))

Doğum günlerini gerçekten çok seviyorum ve çokta değer veriyorum. En çokta anneler için çocuklarının doğum günleri önemli olsa gerek..

Pastanın tarifinide geçerek, belki sizlerde sevdikleriniz için güzel bir doğum günü pastası yapmak isterseniz, diye başlıyorum ;




Gerekli malzemeler

Pandispanya için ;
  • 5 yumurta
  • 11 yemek kaşığı un
  • 11 yemek kaşığı tozşeker
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

İçi için ;

  • 1 paket kremşanti
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 paket eti kakaolu büskuvi
  • 1 kare paket bitter çikolata(80 gr)
  • 2 adet muz

Islatmak için ;

  • hindistan cevizi suyu konservesi (yarısı)

Üzeri için ;

  • 3 paket kremşanti
  • 2,5 su bardağı soğuk süt
  • 1 paket damla çikolata
  • kırmızı süsleme tozşekeri



Öncelikle pandispanyamızı pişirerek pastamızı yapmaya başlıyoruz. Fırınımızı 170 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım. Şeker ile yumurtaları mikser ile renkleri beyazlaşana kadar iyice çırpalım. Vanilyamızı ekleyip tekrar çırpalım. Ayrı bir kaba unu, kakaoyu ve kabartma tozunu eleyelim. Ve yumurtalı karışımımıza ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. 26 cm'lik yuvarlak bir kek kalıbının altına pişirme kağıdı yerleştirip karışımımızı boşaltalım. Ve önceden ısıttığımız fırınımızda 20-25 dakika pişirelim.

Pandispanyamız piştikten sonra soğutmaya bırakalım. Bizde bu arada pastanın içini hazırlayalım. 1 paket kremşantiyi 1 bardak soğuk sütle çırpalım. Büskuvileri ve çikolatayı rondodan geçirelim ve un haline getirelim. İstersek çikolataları biraz iri bırakabiliriz. Kremşanti ile çikolatalı karışımı birbirine katıp karıştıralım ve buzdolabına sırası gelene kadar kaldıralım.

Soğuyan pandispanyamızı ortadan ikiye bölelim. Ben bu aşamadan sonra pasta standımın üzerinde çalışıyorum. Sizlerde yüksek bir şeyin üzerinde çalışab
lirsiniz. Pasta standımızın üzerine karton altlığımızı yerleştirelim. Ve pandispanyanın ilk katını üzerine koyalım. Konserve hindistan cevizi suyumuzu açıp bir miktarı ile kekin her yerini iyice ıslatalım. Buzdolabından iç kremamızı çıkartalım.Muzlarımızı dilimleyelim. Pandispanyamının üzerine önce kremanın hepsini güzelce döküp yayalım. Kremanın üzerinede muzlarımızı dizelim. Pandipanyanın ikinci katını üzerine kapatalım. Ve bu katıda iyice hindistan cevizi suyu ile ıslatalım.

Pastamızın dışı için, 3 paket kremşantimizi 2,5 su bardağı süt ile çırpalım. Bir miktarının sıkma torbasının içerisine ayırıp (süsleme için) kalanının hepsini pastanın heryerine eşit miktarda spatula ile yayalım. En üzerini spatula ile dümdüz yapalım. Pastanın yanlarını damla çikolata ile süsleyelim. Bunun için,daha önceden anlattığım gibi, bir karış eninde kesilmiş dikdörtgen bir pişirme kağıdından yardım alalım. Kağıdın üzerine çikolatayı koyup pastanın yanlarına düzgünce yapıştıralım. Bu işlemi çok dikkatli ve temiz yapmamız gerekmektedir. Pastanın tüm çevresini damla çikolata ile kapladıktan sonra buzdolabında 10 dakika soğumaya koyalım.

On dakika sonra pastamızı buzdolabından çıkartalım. Ben "happy brithday" yazılı hazır şablonumu kullanarak pastanın ortasına yazı yazdım. Yazıyıda yine beyazmutfaktan satın aldığım kırmızı süsleme şekerini kullanarak yazdım. Sizde çikolata eritip yine sıkma torbasını kullanarak "mutlu yıllar" yazabilirsiniz. Pastanın yanlarını resimde görüldüğü gibi ya da kendi arzunuza göre sıkma torbasını kullanarak kremşantimizi sıkalım.

Ve pastamızı 1 gece buzdolabında bekletelim. Evetttt pastamız hazır..Umarım pastamızınn tadını severek tüm sevdiklerinizle paylaşarak yersiniz..

Hepimize afiyet olsun ...

Pazar, Ekim 02, 2005

AHUDUDULU ÇİKOLATALI TART


Cumartesi öğleden sonrası liseden ve 2 yıldırda görüşemediğim arkadaşım Işıl bizi ziyarete geldi. İyi ki de geldi :)Gerçekten onu çok özlemişim..En son birbirimizi ben Yağmura sanırım 7 aylık hamiliyken görmüştük..zaman gerçekten çok çabuk geçiyormuş.
Arkadaşım için çok çeşit yiyecekler hazırlayamadım. Çünkü zamanım pek olmadı,Işıl sabah arayıp ben 1 saat sonra geliyorum dedi. Cuma akşamı bloguma hiç tart tarifi eklememişim deyip tart yapmaya karar vermiştim. Ve cuma geceside tart yapmıştım. İyi ki de yapmışım , böylece sabah hemen bir mayalı poğaça hazırlayabildim :)
Ayrıca cuma öğleden sonrası Erenköy'de ki Beyaz Mutfağa uğradım. Uğramaktan öte onun için Bağdat Caddedsine gittim :) Oradan pasta süsleme ekipmanları satın aldım.Pastaların üzerine şekil vermek için kullanılan "cake stencils" (şablon) ve "sprinkles" (renkli tozşeker)..
Akşam eve dönüncede tartı hazırladım ve üzerini hemen satın aldığım sprinkles'ların bir tanesi ile süsledim. Benim çok hoşuma gitti. Umarım sizlerde beğenmişinizdir.

Tart için gerekli malzemeler
Hamur için ;
  • 1,5 su bardağı un
  • 100 gr yumuşak tereyağı (odasıcaklığında beklemiş)
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 3 çorba kaşığı toz kakao
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı karbonat

Kreması için ;

  • 1 su bardağı + 3/4 su bardağı süt
  • 4 çorba kaşığı tozşeker
  • 2 çorba kaşığı nisaşta
  • yarım paket krem peynir(trakya çiftliği)
  • 6-7 yemek kaşığı ahududu marmeladı(ben elma-ye etkinliği için yaptığım elma&ahududu marmeladını kullandım)

Öncelikle tartımızın hamurunu hazırlayalım. Fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım. Unu hamur yoğurma kabımıza eleyelim. Tereyağını küp küp kesip unumuzun ortasına koyalım. Diğer tüm malzemeyide ekleyip hamur oluşturalım. Oluşturduğumuz hamuru iyice yoğuralım. Bu oluşturduğumuz hamuru oklava ile açalım. Tart kalıbımızı yağlayıp hamurumuzu düzgünce yerleştirelim. Üzerine çatal ile yer yer delikler açalım. Ve önceden ısıttığımız fırınımzda 20 dakika kadar pişirelim.

Tart hamurumuz piştikten sonra biraz soğumasını bekleyelim. Soğuduktan sonra kremamızı hazırlamaya başlayalım. Orta boy bir tencereye şeker ,nişasta ve sütü koyup önce soğukken karıştıralım sonra hararetli bir ateşe alıp devamlı karıştırarak muhallebi yapar gibi pişirelim. Kremamız piştikten sonra 5 dakika daha devamlı karıştırarak soğutalım. Daha sonra içerisine krem peyniri ve marmeladı ekleyip mikser ile 2-3 dakika çırpalım. Tüm malzeme birbirine özdeşene kadar çırpmamız yeterlidir, çok çırparsak krema sulanabilir.

Soğumuş tart hamurumuzun üzerine hazırladığımız kremamızı dökelim. Üzerini düzgünleştirip buzdolabına kaldıralım. Süsleme için tartımızın soğumasını beklemeliyiz. Eğer şekil şablonlarınız yoksa üzerine sadace toz kakao eleyerekte süsleyebilirsiniz. Ya da hiçbir süsleme yapmadanda servis yapabilirsiniz. Evde sosunuz varsa , soslada servis yapabilirsiniz.

Herkese afiyet olsun :)