Çok katılmak istediğim Hurma-YE gününe dün bu pastayı yapmıştım. Ama dün gece ki rahatsızlığımdan dolayı daha yeni uyanabildim ve sanırım günü kaçırdım. Şu an da çok halim olmadığı için sadace resmini yayınlamak istedim. Sanırım yarın tarifimide eklerim.
Devamı- Evet, bugün çok daha iyiyim. Bu eşimin ve sizlerden ve sevdiklerimden gelen güzel dilekler sayesinde :) Herkese tekrar çok teşekkür ederim..
Yemek Zevk'inin ev sahibesi Melda bu ay ki yemek etkinliğinde "Hurma"yı bizim için seçmişti.Ben hurmayı aslında tek başına yemesini çok seviyorum. Pek tatlıların veya yemeklerin içerisinde çok hoşuma gitmiyor. Ama bugün yapılan enfes tatları gördüm ve fikrimi yavaş yavaş değiştirmeye başladım sanırım..Özellikle Zinnur'un yaptığı kekler enfes gözüküyordu..Sonra saymakla bitmez ki..Sibelin,Dileğin,Tuhfenin,Devlatşahın,Haticelerin...Bütün blogların yaptıkları ve katılımcıların tarifleri muhteşemdi..ne diyebilirim ki..herkesin ellerine sağlık :)Yiyen şanslı kişilere ise afiyetler olsun :))
Gelelim kendime..Neyse ki hastalanmadan bir gün önce pastamı yapıp fotoğraflarını çekmişim. Sanki hastalanacağımı hissedecekmiş gibi. Ama bu seferde tembellik edip yazısını hazırlamamıştım. Bu yüzden de zamanında yayınlayamadım. Hastalandığım gece yazıyı yazarım diyordum..Geç oluyor ama şimdi tarifimi paylaşmak istiyorum. Tarif,kendime ait. Oturup düşündüm, çizdim vb. sonunda böyle bir pastanın hurma ile güzel olabileceğini düşündüm. Dün tadamadım pastadan çünkü bütün gün hiçbir şey yiyemedim. Ama bugün biraz tadabildim ve beğendim :)Umarım sizlerde beğenirsiniz..
Gerekli malzemeler ;
- yarım su bardağı un
- 1,5 çorba kaşığı kakao
- yarım çay kaşığı kabartma tozu
- 80 gr bitter çikolata (1 kare paket)
- 2 yumurta
- 1 su bardağından 1 parmak eksik tozşeker
- 100 gr tereyağı
- 350 gr hurma (marketlerde satılan paketlerden bir tane)
- 1 su bardağı tozşeker
- yarım çay bardağı su
- yarım limonun suyu
- 1 küçük paket krema
- yarım çay bardağı tozşeker
- 6 çorba kaşığı çikolatalı veya vanilyalı dondurma
- 1 paket krema sertleştiricisi
Öncelikle pastamızın alt tabanını oluşturan kekimizi hazırlayalım. Fırnımızı 180 dereceye getirip ısıtalım. Tereyağını orta boy bir cezveye alıp eritelim. Eridikten sonra çikolatayı tereyağının içerisine kırıp ikisini iyice eritip karıştıralım ve bir kenara ayıralım. Yumurta ve şekeri mikser ile iyice çırpalım. Unu ve kabartma tozunu karışımımıza ekleyelim. Mikser ile 5 dakika çırpalım. Daha sonra tereyağı&çikolatayı içerisine ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar iyice çırpalım. 20 cm'lik bir kelepçeli kalıbın her tarafını alümunyum folyo veya pişirme kağıdı ile sarıp karışımımızı boşaltalım. Önceden ısıttığımız fırınımızda 20 dakika pişirip çıkartalım.Kekin üzeri kıtır duracak ama içi tam pişmemiş olacak, telaşlanmayın.
Hurmalarımızı güzelce ayıklayıp küçük boy bir tencereye koyalım. Üzerine 1 su bardağı şekerimizi ve suyumuzu ilave edip ağır ateşte kaynatalım. 2-3 dakika kaynattıktan sonra limonumuzu sıkalım. Biraz daha kaynatıp ocaktan alalım. Patates ezici ile veya onun işlevini gören benzer bir aletle hurmaları sıcakken iyice ezelim. Ve ılınmaya bırakalım.
1 küçük paket kremamızı yarım çay bardağı şeker ile yaklaşık 10 dakika çırpalım. İçerisine krema sertleştiricisini ekleyip tekrar 2 dakika daha çırpalım. İçerisine ılınmış hurmalarımızı ekleyip iyice karışana kadar çırpalım. Ve en son dondurmamızı ekleyip 2 dakika daha çırpalım.
Ilınmış kekin üzerine karışımımızı ekleyelim ve buzdolabına kaldıralım. En az 1 gece buzdolabında bekletelim. Sabah veya 6-7 saat sonra kalıbımızdan çıkarım. Etrafındaki kağıtları güzelce temizleyelim ve servis tabağımıza aktaralım. Üzerini 5-6 hurma tanesi ile süsleyelim.
Hepimize afiyet olsun..