
Dün gece seri üretimdeydim..
Öncelikle patateslerimizi iyice haşlayalım. Haşlandıktan sonra soğuk suya tutup soğumalarını sağlayalım. Daha sonra patateslerin kabuklarını soğalım ve küp küp doğrayalım. Doğradığımız patatesleri bir fırına girebilen borcama koyalım. Üzerine zeytinyağı gezdirelim ve tuz,kırmızı pul biber ve kekik serpiştirelim. Fırında patatesleri 180 derecede 15-20 dakika daha pişirelim. Fırından çıktıktan sonra tezgahaın üzerne alıp soğutalım.
Bu arada akdeniz yeşilliklerimizi yıkayıp bir kaba koyalım. Üzerine peynirimizi elimizle ezerek ilave edelim. Kurutulmuş domatesleri ince ince tahtada kesip yeşilliklerin üzerine ilave edelim. küçük bir kaseye toz sosu dökelim. Üzerine yarım su bardağı kadar zeytinyağı dökelim ve çok az içme suyu döküp iyice karıştıralım. Yeşilliklerin olduğu kaba sosumuzu döküp patates hariç tüm malzemeyi iyice karıştıralım. Mümkünse peynirler iyice ezilsin.
Servis tabağımıza hazırladığımız salatayı koyalım. Üzerine fırından çıkartıp soğuttuğumuz patatesleri ekleyelim.
Gerçekten çok lezzetli ve doyuru bir salata oluyor..
Hepimize afiyet olsun :)
Öncelikle pandispanyamızı hazırlayalım. Bu tarifi "çikolatalı kek-2 " olarak yayınlamıştım. Aynısını burada verdiğim malzemelerle yapıyoruz. Pandispanyamız piştikten sonra soğutalım.
Orta krema için 1,5 su bardağı sıvı kremanın yarım su bardağı olan kısmını kullanıyoruz. Yarım su bardağı kremayı çırpıyoruz. Sertleştikten sonra içerisine yarım paket nutellayı ekliyoruz ve iyice ikisini çırpıp 5-10 dakika buzdolabına kaldırıyoruz.
Soğuyan kekimizi rtadan ikiye ayırıyoruz. Muzlarımızı dilimliyoruz. Buzdolabından kremamızı çıkartıyoruz ve pandispanyamızın arasına sürüyoruz. Üzerine muzlarımızı diziyoruz ve pandispanyamızın kalan kısmını pastanın üzerine kapatıyoruz. Buzdolabında biraz bekletiyoruz.
Bu arada dış kremayı hazırlıyalım. 1 su bardağı sıvı kremayı 3 çorba kaşığı pudra şekeri ile çırpıyoruz. Katılaşınca içerisine 1 paket krema sertleştiricisi ekliyoruz. Ve bu hazırladığımız kremayı buzdolabından kekimizi çıkarıp her tarafına spatula ile düzgünce sürüyoruz. Sürdükten sonra tekrar buzdolabına kaldırıyoruz ve bu arada bizde şeker hamurumuzu hazırlıyoruz.
İsterseniz hazır marzipan hamurlarından alıp aynı şekli verebilirsiniz. Hazırladığımız yeşil şeker hamurunu tezgahımıza pudra şeker serperek merdane ile düzgünce açıyoruz. Pastamızı buzdolabından çıkartıp açtığımız hamuru üzerine giydiriyoruz. Bunu yaparken sakin ve dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Elimizle düzgün bir şekil veriyoruz. Sonra tekrar buzdolabına kaldırıyoruz. Bu arada bizde süslemesini hazırlıyoruz.
Mavi hamur hazırlıyoruz. Bu hamuru yine merdane ile açıp üzerine kurabiye kalıpları bastırarak şekiller veriyoruz. Pastamızın üzerine şekillerin arkasına bal veya glikoz sürerek yapıştırıyoruz. Süslemesi sizin zevkinize ve marifetlerinize kalıyor..
Eğer şeker hamurundan evinizde güzel pastalar hazırlıyorsanız lütfen bana resimlerini gönderiniz. Blogumda yayınlamak istiyorum..
Herkese afiyet olsun :)
Öncelikle fırınımızı 185 dereceye getirip ısıtalım. 20 cm genişliğinde ki bir kelepçeli bir kek kalıbımızın her yerini alüminyum folyo ile kaplayalım.
Öncelikle tereyağını orta boy bir cezvede eritelim. Eridikten sonra çikolatayı içerisine kırıp eritelim. Tereyağı ve çikolata iyice eriyerek birbirlerine karışınca ocaktan alalım ve bir kenara bırakalım.
Şeker, yumurta ve vanilyayı derin bir çırpma kabında mikser ile çırpalım. Üzerine yoğurt ve reçeli ekleyip tekrar mikser ile çırpalım. erimiş tereyağı ve çikolatamızı da ekleyip tekrar çırpalım. En son unu, kakaoyu ve kabartma tozunu birlikte eleyerek ekleyelim ve homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım.
Her tarafını alüminyum folyo ile sardığımız 20 cm'lik kelepçeli kalıbımıza kek karışımımızı dökelim. Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 1 saat pişirelim. Kekin piştiğini içerisine 1 kibrit çöpü batırarak anlayabilirsiniz.
Piştikten sonra tezgahımızda soğutalım ve kalıbımızdan çıkarıp servis tabağımıza koyalım. Ben üzerine yine Paul'dan aldığım macaronlarla süsledim.
Hepimize afiyet olsun..
Şeker hamuru hazırlamasını ve gül yapımı daha önce yazmıştım.
Gıda boyaları : Genellikle ithal ürünlerdir. Toz,sıvı ve jel halinde satılır. Resimdekiler ve benim tercihim toz gıda boyalarıdır. Çünkü toz boya daha güzel renk veriyor ve azar azar kullanıldığı için aha uzun süre kullanılabiliniyor. Üç ana renk renk almanızı öneririm. Bunlar ; kırmızı,sarı ve mavi. Bu üç ana renkten ara renkleri elde edebilirsiniz ;
kırmızı + sarı : turuncu
sarı + mavi : yeşil
kırmızı + mavi : mor gibi.
Glikoz : Glikoz hammaddesini bulmak göründüğü gibi kolay olmuyor. Büyük işletmeler veya pastahaneler kilolarla satın aldıkları için daha rahat buluyorlar . Ama büyük bir işletme değilsiniz ve evinizde yapmak istiyorsanız azar azar bulmak zor oluyor. Daha önce fermodan,sancarlardan ve beyaz mutfaktan azar azar bulup alabiliyordum. Ama son 2 aydır bulamıyorum. En sonunda dün Beysaya yaptığım ziyaretten sonra beyaz mutfaktan bana 300 gr glikoz satmayı kabul ettiler :) (kendi kullandıklarından) bunun için çok teşekkür ederim :))
Ama mutlaka Eminönünden veya Kasımpaşadan glikoz temin edilebilinir veya tanıdık pastahaneler varsa onlardan satın alabilirsiniz.
Pudra şekeri ve yumurta : İki ana maddedir, olmazsa olmazlardan. Heryer en rahat bulunabilen malzemelerdir. Ama ders aldığın pasta şefim bana hep Bağdat marka pudra şekerini öneriyordu.
Flower tool set (çicek yapma seti) : Bunuda dün Beysadan aldım. Aslında çok daha önce almam gerekiyordu ama ben çatalla,bıçakla,kaşık saplarıyla işimi görüyordum :) Çok çeşitli setler satılmakta. Ben bana en uygun olanının Wilton marka olduğunu düşündüm. Genellikle Wilton ürünlerini tercih ederim ve her zaman memnun kalmışımdır. Bu set sadace çicek yapımında değil ayrıca diğer şeker hamurundan yapılacak her şekilde kullanılıyor. Hayvan,insan,eşya şeklleri gibi.
Şimdilik bilgilerim bu kadar ama bundan sonra daha sık şeker hamurundan pastalar yapacağız..
Herkese sevgiler..
Bu tarifen toplam 24 adet muffin çıkıyor. Siz 10-12 kişilik yapmak isterseniz ölçülerini yarı yarıya kullanabilirsiniz.
Önelikle pandispanyamızı hazırlayalım. Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. 26 cm'lik kelepçeli bir kalıpta pandispanyamızı pişirelim. Yumurta ve şekeri mikser ile derin bir kapta iyice çırpalım. Rengi beyazlaşınca içerisine vanilyayı ekleyip 1 dakika daha çırpalım. Unu,kabartma tozunu ve nescafeyi eleyerek yumurtalı karışıma ekleyelim. Homojen bir karışım elde edinceye kadar hepsini iyice mikser ile çırpalım. Kalıbımızı iyice yağlayıp karışımımızı içerisine boşaltalım. Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 30 dakika kek kabarana kadar pişirelim.
Pandispanyamız pişerken bizden kremamızı hazırlayalım. Bu kremayı hem pastanın ortası için hem de dışını kaplamak için kullanacağız. Öncelikle çikolatalarımızı benmari usülü eritelim. Kremamızı gerin bir kapta 5-6 dakika iyice çırpalım. Eritilmiş çikolatayı kremaya ekleyip 2-3 dakika daha çırpalım. Kremamız sertleşince buzdolabına kaldıralım.
Pişen pandispanyamızı tezgahta 15-20 dakika ılınması için bekletelim. Ilındıktan sonra ortadan ikiye bölelim. Her iki tarafınıda 1 bardak sütümüzle ıslatalım. Kekin orta katına buzdolabından çıkardığımız kremamızdan bir miktar sürelim. Bu miktar 7-8 çorba kaşığı kadar olmalıdır. Kremanın üzerine önce muzlarımızı ,muzların üzerinede kivilerimizi dizelim. Kekimizin diğer yarısını üzerine kapatalım. Ve kalan tüm kremayı pastanın etrafına sürelim. Spatula ile her yerini düzgünleştirelim. Pastanın yanlarını ben tırtıklı bir spatula ile düz çizgiler çizdim. Siz bu şekli çatallada verebilirsiniz.
Pastamızın üzerini şeker hamurundan güller ile ve yanlarınıda şeker hamurundan küçük toplar ile süsledim. Gül yapımını buradan görebilirsiniz.
Hepimize afiyet olsun..