Salı, Kasım 29, 2005

DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE & ÇİKOLATALI TATLI ( CHOCOLATE CHIP COOKIES)

































Bu haftamı hep kurabiye ve muffin yapmakla geçirdim diyebilirim..Devamlı muffin ve kurabiye denemelerim sürüyor. En son dün tarifini yabancı bir kaynakta bulduğum(hangi kaynak olduğunu hatırlamıyorum, not almışım) "chocolate chip cookies" tarifni denedim. Yalnız tarifin bir kısmında esmer şeker kullanılmasını istiyordu, evde toz esmer şekerim olmadığı için mecburen hepsini beyaz toz şekerle yaptım. Akşam eve eşim gelince tattırdım, birde Starbuckstan orijinal cookieslerden alıp karşılaştırma yaptık, neredeyse tadı ve görüntüsü hemen hemen aynıydı. Demek istediğim tadı çok güzeldi :)
Birde evde dün bir haftalık kurumuş çikolatalı kek olduğunu hatırladım :) Onunla ne yapabilirim diye düşündüm. Aklıma çikolatalı sos hazırlayıp içerisine kurumuş kekleri ufalayarak atmak geldi..Hemen denedim ve az önce tattım. Hımmmmmmmmm çok enfes bir tat olmuştu..Eğer evinizde kek artar ve kurursa böyle bir tarifle kekinizi kurtarabilirsiniz..



































Gerekli Malzemeler ;
  • 120 gr oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı
  • 1/2 su bardağı toz beyaz şeker
  • 1,5 su bardağı esmer şeker
  • 2 yumurta
  • 2,5 çay kaşığı vanilya
  • 2,5 su bardağı un
  • 3/4 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 2 su bardağı damla çikolata

Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Derin bir çırpma kabında yağ,şeker ,yumurta ve vanilyayı çırpalım. Ayrı bir kapta un,tuz,kabartma tozu ve karbonatı eleyelim. İki karışımı birleşitirip 5-6 dakika daha mikser ile çırpalım. En son çikolataları katıp tahta kaşık ile karıştıralım.

İki fırın tepsisine pişirme kağıdı serelim. 2 Çorba kaşığı kadar bir sıraya 3 adet kurabiye gelecek şekilde dökelim. Bir tepside toplam 9 adet kurabiye olsun ve kurabiyeleri çok yan yana koymayalım. Çünkü pişerken kurabiyeler yayılıyor ve yanyana olurlarsa yapışırlar.

Önceden ısıttığımız fırınımızda kurabiyeler pişene kadar tutalım. Zamanı değişebilir. 10-20 dakika arası pişirelim. Piştikten sonra tezgahta soğutalım.

Hepimize afiyet olsun..

Pazartesi, Kasım 28, 2005

ÇİKOLATALI MAVİ CUPCAKE & ÇİKOLATALI COOKIE
































Haftasonu için yaptığım muffinleri gördünüz. İşte bu muffin yapma maratonum başlarken ilk yaşadığım deneyim bana farklı sonuçlar oluşturarak geri döndü.Şöyle açıklayayım, evde unum çok az kalmıştı. Ama ben azimle alışverişe çıkmadan önce elimde kalan malzemelerle muffinlerin bir kısmını yapmak istedim ve çikolatalı ile başladım. Malzemeleri sırası ile kullanırken sıra una geldi ve 6 kahve fincanı un kullanmam gerekirken benden 5 fincan çıktı. Ben yapmaya devam ettim ve sonucunu merak ederek fırına attım. Gittim geldim fırının camından muffinlere baktım..Bir gördüm kü muffinler kabarmıyor..Üzeri aynı cookies gibi yayılıyor. İyice pişirdim,neredeyse 1 saate yakın pişirdim. Fırından çıktığında üzeri cookies görünümlü kabarmamış muffinlerim olmuştu..Ben bu yaptıklarımdan yararlanmak için üzerilerini bıçakla kestim ve tadına baktım. Aynı çikolatalı cookie tadındaydı :) Üzeri kesik muffinlerin üzerine ise krema hazırlayıp cupcake yapmaya karar verdim :)

































Gerekli malzemeler ;



2 yumurta (oda sıcaklığında bekletilmiş)
4 kahve fincanı tozşeker
2 kahve fincanı sıvı yağı (mümkünse mısır özü)
2 kahve fincanı yoğurt
5kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
3 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı damla çikolata

üzeri için ;

1 su bardağı sıvı krema
1 çay bardağı pudra şekeri
3/4 çay kaşığı mavi gıda boyası
üzerini süslemek için yenilebilir inci



Öncelikle fırınımızı 170 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurtalarımızı ve şekerimizi mikser ile iyice rengi beyazlaşana kadar mikser ile çırpalım. Yoğurdu ve sıvı yağı ekleyip 1 dakika daha çırpalım. Üzerine un,kabartma tozu ve kakaoyu eleyerek ekleyelim. Hepsini mikser ile homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. En son damla çikolatayı ekleyip tahta bir kaşıkla karıştıralım. Muffin kalıplarımıza muffin kağıtcıkları yerleştirip karışımımızı eşit miktarda dağıtalım. Üzerilerine damla çikolata serpiştirelim. Artanı saklayıp muffinler piştikten sonra tekrar kalıplara döküp pişirebilirsiniz. Bekletmenin bir sakıncası yoktur. Muffinler yaklaşık 1 saat pişirelim. Üzerilerini bıçak ile kesip ayrı bir yere alalım.
1 su bardağı krema ile 1 çay bardağı pudra şekerini mikser ile sertleşene kadar çırpalım. Sertleştikten sonra çay kaşığımızın ucuyla çok az gıda boyamızı katıp 2 dakika daha çırpalım. Hazırladığımız kremayı üzerini kestiğimiz keklerin üzerine krema sıkma torbası ile sıkalım. Ve en son yenilebilir incilerle süsleyelim..

Hepimize afiyet olsun :)

Cumartesi, Kasım 26, 2005

ÜZÜMLÜ MUFFIN& ÇİKOLATALI MUFFIN






































Muffinlerin görünüşlerini ve tek porsiyon olmalarını gerçekten çok seviyorum. Bir fincan kahvenin veya çayın yanına o kadar çok yakışıyorlar ki..
Yaptığım bu muffinler benim artık geleneksel tarifim oldu. Hep aynı kıvamı ve tadı yakalayabiliyorum. Ama biraz farklı muffin arayışlarına gireceğim galiba çünkü bu tarifim artık benim için klasikleşti ve farklı tatlara gitmek gerektiğini düşünüyorum.
Ama sizlerin en az bir kere bu muffinlerden denemenizi tavsiye ederim. Özellikle benim favorim çikolatalı olanlar, eşimin favorisi ise üzümlü olanlar :)

Gerekli malzemeler ;


  • 2 yumurta (oda sıcaklığında bekletilmiş)
  • 4 kahve fincanı tozşeker
  • 2 kahve fincanı sıvı yağı (mümkünse mısır özü)
  • 2 kahve fincanı yoğurt
  • 6 kahve fincanı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı zencefil
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı sıcak suda beklemiş kuru üzüm

Bu ölçülerde yaklaşık 14 adet muffin çıkıyor.

Öncelikle fırınımızı 170 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurtalarımızı ve şekerimizi mikser ile iyice rengi beyazlaşana kadar mikser ile çırpalım. Yoğurdu ve sıvı yağı ekleyip 1 dakika daha çırpalım. Üzerine un, kabartma tozu, zencefil ve tarçını eleyerek ekleyelim. Hepsini mikser ile homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. En son sıcak suda yumuşattığımız kuru üzümlerin suyunu süzüp karışımımıza ekleyelim ve tahta bir kaşıkla karıştıralım. Muffin kalıplarımıza muffin kağıtcıkları yerleştirip karışımımızı eşit miktarda dağıtalım. Artanı saklayıp muffinler piştikten sonra tekrar kalıplara döküp pişirebilirsiniz. Bekletmenin bir sakıncası yoktur. Muffinler yaklaşık 40 dakika üzerleri kızarıp şişene kadar pişmelidir. Piştikten sonra tezgahta 10 dakika soğutup servis tabağına alabiliriz.








































Çikolatalı muffinin malzemeleri ve tarifi üzümlü muffinin aynısı. Sadece kakao ve damla çikolata ekliyoruz..

Gerekli malzemeler ;


  • 2 yumurta (oda sıcaklığında bekletilmiş)
  • 4 kahve fincanı tozşeker
  • 2 kahve fincanı sıvı yağı (mümkünse mısır özü)
  • 2 kahve fincanı yoğurt
  • 6 kahve fincanı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 1 su bardağı damla çikolata



Bu ölçülerde yaklaşık 14 adet muffin çıkıyor.

Öncelikle fırınımızı 170 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurtalarımızı ve şekerimizi mikser ile iyice rengi beyazlaşana kadar mikser ile çırpalım. Yoğurdu ve sıvı yağı ekleyip 1 dakika daha çırpalım. Üzerine un, kabartma tozu ve kakaoyu eleyerek ekleyelim. Hepsini mikser ile homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. En son damla çikolatayı ekleyip tahta bir kaşıkla karıştıralım. Muffin kalıplarımıza muffin kağıtcıkları yerleştirip karışımımızı eşit miktarda dağıtalım. Üzerlerine damla çikolata serpiştirelim. Artanı saklayıp muffinler piştikten sonra tekrar kalıplara döküp pişirebilirsiniz. Bekletmenin bir sakıncası yoktur. Muffinler yaklaşık 40 dakika üzerleri kızarıp şişene kadar pişmelidir. Piştikten sonra tezgahta 10 dakika soğutup servis tabağına alabiliriz.

Hepimize afiyet olsun...

MUFFINLER,BİR CUP CAKE VE ÇİKOLATALI COOKIES































Dün gece seri üretimdeydim..

Cuma, Kasım 25, 2005

PATATES SALATASI..
































Benim Filiz ile buluştuğumuz gün en çok severek yediğim yiyecek işte bu salata oldu..Çünkü ben patatesi,tulum peynirini,kurutulmuş domatesi ve akdeniz yeşilliklerini birlikte çok seviyorum. En çok patates salatasının tarifi merak edilmidiği içinde ilk önce salatayı yazmak istedim.Hem Filizde" lütfen yazarmısın eşime yapmak istiyorum" dedi..

Malzemeler ;

  • 4 adet orta boy patates
  • 1 büyük kase karışık akdeniz yeşillikleri
  • 150 gr Taciroğlu tulum peyniri (yarım paket)
  • 6-7 adet konserve kurutulmuş domates
  • 1 paket knorr fesleğenli-kekikli salata sosu tozu
  • gerektiği kadar sızma zeytinyağı
  • toz pul biber - kekik - tuz

Öncelikle patateslerimizi iyice haşlayalım. Haşlandıktan sonra soğuk suya tutup soğumalarını sağlayalım. Daha sonra patateslerin kabuklarını soğalım ve küp küp doğrayalım. Doğradığımız patatesleri bir fırına girebilen borcama koyalım. Üzerine zeytinyağı gezdirelim ve tuz,kırmızı pul biber ve kekik serpiştirelim. Fırında patatesleri 180 derecede 15-20 dakika daha pişirelim. Fırından çıktıktan sonra tezgahaın üzerne alıp soğutalım.

Bu arada akdeniz yeşilliklerimizi yıkayıp bir kaba koyalım. Üzerine peynirimizi elimizle ezerek ilave edelim. Kurutulmuş domatesleri ince ince tahtada kesip yeşilliklerin üzerine ilave edelim. küçük bir kaseye toz sosu dökelim. Üzerine yarım su bardağı kadar zeytinyağı dökelim ve çok az içme suyu döküp iyice karıştıralım. Yeşilliklerin olduğu kaba sosumuzu döküp patates hariç tüm malzemeyi iyice karıştıralım. Mümkünse peynirler iyice ezilsin.

Servis tabağımıza hazırladığımız salatayı koyalım. Üzerine fırından çıkartıp soğuttuğumuz patatesleri ekleyelim.

Gerçekten çok lezzetli ve doyuru bir salata oluyor..

Hepimize afiyet olsun :)

ÖĞRETMENLER GÜNÜ PASTASI..
































Dün gece Yağmurun okulu için hazırladığım "Öğretmenler Günü Pastası". Çocuklarla parti verilecek yenilecek..Şimdi Yağmurun okuluna pastayı götürüyorum..Götürmeden resmini çekip sizlerle paylaşmak istedim..

Devamı- Okuldan geldim ama sevdilermi sevmedilermi yine bilmiyorum..dediğim gibi ben biraz soğuk ve utangacımdır..Pastaya bakmalarını beklemeden verdim ve kaçtım :) Umarım çocuklar tadınıda beğenmişlerdir.
Şeker hamuru ile daha güzel pastalar yapmak istiyorum ,bir de yaşgünüm yaklaşıyor. Kendime iyi bir fotoğraf makinesi aldırtmayı planlıyorum. Bu arada kara kara yaşgünü pastamı nasıl yapsam diye düşünüyorum. Şeker hamurundan yapacağım ama şekli ,rengi nasıl olsun bilemiyorum. Birçok sugarcraft kitapları inceliyorum hatta iki ader Remzi kitapevinden satın aldım. Gece gündüz kitapları seviyorum :)Kitaplarda o kadar harika pastalar var ki..
Bu pastayı ise yine kitaplara bakarken kafamda oluşturdum. Dünya şekline benzer bir pasta vardı. Kurabiye kalıplarndan şekiller veriyorlardı. Gece yaptığım için çok zora gitmeyeyim dedim ve kalıplarla yapmak istedim. Normal pastamı hazırladıktan sonra en zevkli kısmı üzerine yeşil şeker hamurunu açmak ve düzgünce yerleştirmek oldu. Sonra mavi hamur hazırlayıp kurabiye kalıplarından şekiller verdim. En son ortasına ne yapayım derken, böyle bir yaratık ortaya çıktı :)Sonuçta çocuklar için yaptığımdan şeker birşey olsun istedim..



Gerekli Malzemeler ;
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 120 gr tereyağı
  • 80 gr bitter çikolata (1 kare paket)
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 çorba kaşığı reçel
  • 1paket vanilya&kabartma tozu
  • 3 kaşık toz kakao
  • 1,5 su bardağı sıvı krema
  • yarım paket nutella veya nesquik fındık kreması
  • 1 büyük boy muz
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
  • şeker hamuru

Öncelikle pandispanyamızı hazırlayalım. Bu tarifi "çikolatalı kek-2 " olarak yayınlamıştım. Aynısını burada verdiğim malzemelerle yapıyoruz. Pandispanyamız piştikten sonra soğutalım.

Orta krema için 1,5 su bardağı sıvı kremanın yarım su bardağı olan kısmını kullanıyoruz. Yarım su bardağı kremayı çırpıyoruz. Sertleştikten sonra içerisine yarım paket nutellayı ekliyoruz ve iyice ikisini çırpıp 5-10 dakika buzdolabına kaldırıyoruz.

Soğuyan kekimizi rtadan ikiye ayırıyoruz. Muzlarımızı dilimliyoruz. Buzdolabından kremamızı çıkartıyoruz ve pandispanyamızın arasına sürüyoruz. Üzerine muzlarımızı diziyoruz ve pandispanyamızın kalan kısmını pastanın üzerine kapatıyoruz. Buzdolabında biraz bekletiyoruz.

Bu arada dış kremayı hazırlıyalım. 1 su bardağı sıvı kremayı 3 çorba kaşığı pudra şekeri ile çırpıyoruz. Katılaşınca içerisine 1 paket krema sertleştiricisi ekliyoruz. Ve bu hazırladığımız kremayı buzdolabından kekimizi çıkarıp her tarafına spatula ile düzgünce sürüyoruz. Sürdükten sonra tekrar buzdolabına kaldırıyoruz ve bu arada bizde şeker hamurumuzu hazırlıyoruz.

İsterseniz hazır marzipan hamurlarından alıp aynı şekli verebilirsiniz. Hazırladığımız yeşil şeker hamurunu tezgahımıza pudra şeker serperek merdane ile düzgünce açıyoruz. Pastamızı buzdolabından çıkartıp açtığımız hamuru üzerine giydiriyoruz. Bunu yaparken sakin ve dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Elimizle düzgün bir şekil veriyoruz. Sonra tekrar buzdolabına kaldırıyoruz. Bu arada bizde süslemesini hazırlıyoruz.

Mavi hamur hazırlıyoruz. Bu hamuru yine merdane ile açıp üzerine kurabiye kalıpları bastırarak şekiller veriyoruz. Pastamızın üzerine şekillerin arkasına bal veya glikoz sürerek yapıştırıyoruz. Süslemesi sizin zevkinize ve marifetlerinize kalıyor..

Eğer şeker hamurundan evinizde güzel pastalar hazırlıyorsanız lütfen bana resimlerini gönderiniz. Blogumda yayınlamak istiyorum..

Herkese afiyet olsun :)


Perşembe, Kasım 24, 2005

DÜNYANIN EN GÜZEL İNSANLARININ GÜNÜ KUTLU OLSUN..



Bugün Öğretmenler günü..Dünyanın en kutsal görevini yapan ,sabırla bizleri yetiştiren ve emeklerini ne yapsak ödeyemiyeceğimiz ulu insanların bu özel gününü tüm içtenliğimle kutlarım..
Öğretmenliği ben annemden öğrendim,annemden sevdim.. Hala azimle çalışan ve emekli olmayan anneminde öğretmenler gününü sevgiyle kutlarım..

Çarşamba, Kasım 23, 2005

FİLİZ VE EZGİYLE AKŞAM ÜZERİ..

































Sevgili arkadaşım ve Takı Yapıyorum blogunun yazarı Filiz ve kızı Ezgi bu akşam üzeri benim misafirlerimdi :) Ezgiyi okuldan alıp gelen Filiz yağmurdan sırılsıklam olmuştuı..Benim Yağmur ise odasında uyuyordu :) Aynı zamanda 2 aylık hamile olan arkadaşıma ne hazırlayacağımı şaşırdım..Biraz elim ayağıma dolandı..yaptıklarımı çok beğenmedim, Filiz'e daha güzel şeyler hazırlamak isterdim. Talihsizliğim sabah muffin yaparken şeker kavanozunun kırılmasıyla ve bir saat temizlik yapmamla başladı ve turtamın kırılmasıyla devam etti..
Ama güzel sohbet ve sıcak çaylarımızla yemeklerimizi yedik :)
Menümüz ;
  • Ispanaklı börek
  • Benim özel patates salatam
  • Üzümlü Muffin
  • Çikolatalı Tart



İTALYAN BINDI ÜRÜNLERİNİ TATTIM..

Bugün Feriye Lokantasında tanıtımı yapılan İtalyan Bindi marka pastaların ve tatlıların tanıtımına katıldık. Görüntüsünü ve lezzetini beğendiğim ürünleri sizlerle paylaşmak istedim..



























































































































Pazar, Kasım 20, 2005

ÇİKOLATALI KEK -2






































Bugün Brunch için İstanbul Nispetiye caddesindeki Paul Cafeye gittik. Benim en çok beğendiğim, hayranlıkla vitrininden ayrılamadığım, yerken tatlarına doyamadığım ender mekanlardan biridir. Hayalimdeki pastane ve fırın örneğidir benim için. Tabaklarından ,peçetesine kadar her şeyini beğenirim. Brunchına biz bir senedir gidiyoruz ve çok memnunuz. Belki bin bir çeşidi yok ama sundukları çeşitleri bize fazlasıyla yeterli geliyor. Özellikle peynirleri, mantarları, röştisi ve çikolatalı keki benim favorilerim. Bugün eve geldikten sonra sitesini ziyaret ettim. Türkçe web sitesi yok, orijinali Fransızca. Siteyi incelememim asıl amacı eşimin brunchtaki çikolata keki çok sevmesi ve benden o keki istemesi :) Sitede Paul'un çikolatalı kekinin çok ünlü olduğunu öğrendim. Gerçekten de ününü hak ediyor bence, çünkü gerçekten çokkkkk lezzetli bir kek.


















Fotoğraflarda da ne kadar müthiş şeyler olduğunu görüyorsunuz :))

İşte Pauldan yola çıkarak ,eşimin o çok sevdiği kekin benzerini nasıl yapabilirim diye düşündüm. İşin kötüsü bende çook sevdim o keki hatta Yağmurda yedi o kekten :) Evdeki kitaplarımı ve dergilerimi karıştırdım. Tam o keke benzer bir tarif bulamadım ama birkaç yabancı kaynakta kekin benzerlerini gördüm. Tarifleri inceledim ve kafamdan bir tarif çıkardım. Eğer sonucu tutmasaydı sizlere kesinlikle yazmayacaktım. Ama ne yazık ki kekin tadı yüzde 60-70 tuttu :) Çok güzel bir kek oldu.Umarım akşam eşim eve gelince keki beğenir.

Gerekli Malzemeler ;


  • 4 yumurta
  • 120 gr tereyağı
  • 1 kare paket bitter çikolata (80gr)
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 su bardağından 1 parmak az un
  • 3 kaşık yoğurt
  • 1 kaşık ahududu reçeli (veya evinizde hangi reçelden varsa)
  • 3 yemek kaşığı toz kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket toz vanilya

Öncelikle fırınımızı 185 dereceye getirip ısıtalım. 20 cm genişliğinde ki bir kelepçeli bir kek kalıbımızın her yerini alüminyum folyo ile kaplayalım.

Öncelikle tereyağını orta boy bir cezvede eritelim. Eridikten sonra çikolatayı içerisine kırıp eritelim. Tereyağı ve çikolata iyice eriyerek birbirlerine karışınca ocaktan alalım ve bir kenara bırakalım.

Şeker, yumurta ve vanilyayı derin bir çırpma kabında mikser ile çırpalım. Üzerine yoğurt ve reçeli ekleyip tekrar mikser ile çırpalım. erimiş tereyağı ve çikolatamızı da ekleyip tekrar çırpalım. En son unu, kakaoyu ve kabartma tozunu birlikte eleyerek ekleyelim ve homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım.

Her tarafını alüminyum folyo ile sardığımız 20 cm'lik kelepçeli kalıbımıza kek karışımımızı dökelim. Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 1 saat pişirelim. Kekin piştiğini içerisine 1 kibrit çöpü batırarak anlayabilirsiniz.

Piştikten sonra tezgahımızda soğutalım ve kalıbımızdan çıkarıp servis tabağımıza koyalım. Ben üzerine yine Paul'dan aldığım macaronlarla süsledim.

Hepimize afiyet olsun..