Bu Kütük Pastayı yarın kızımın okulu için yaptım..Sabah yeni yıl partisi veriyorlar ve noel baba gelip bizim bıdıklara hediyeler dağıtacamış..bizlerde davetliyiz ama ben maalesef o saatlerde işte olduğum için artık Babası biraz katılacak :)
Pastanın tarifini yarın öğlen sonra yazacağım..
Devamı- kütük pastayı hayatımıza kattığı için "Paganlar"a teşekkür etmeliyiz..Paganlar yılın en kısa günü olan 21 Aralıkta kütükler toplayıp bütün gece güneş için yakarlarmış.Temel amaçları güneşin tekrar dünyaya gülümseyişini kutlamakmış. Zamanla bu inanış kütük pasta olarak yer değiştirmiş..
Kızımın okulunda yaptığım kütük pasta çok beğenilmiş ve afiyetle yenilmiş :) Onun için gönül rahatlığı ile sizlerle tarifi paylaşıyorum..
Gerekli Malzemeler ;
pandispanya için
- 4 çorba kaşığı tereyağı
- 100 gr un
- 6 yumurta
- 120 gr tozşeker
- 6 tatlı kaşığı kakao
- 80 ml su
- 1 paket vanilya
Çikolatalı krema için ;
- 500 ml süt (ben nestlenin çocuk sütünü kullandım )
- 6 yumurta sarısı (4 veya 5 kullanılabilir)
- 125 gr tozşker
- 1,5 çorba kaşığı un
- 1,5 çorba kaşığı mısır nişastası
- 80 gr çikolata ( ben sütlü kullandım )
Üst krema için
- 1 paket krem şanti
- 1 su bardağı süt ( ben yine nestle çocuk sütü kullandım )
- 3-4 çorba kaşığı nesquik
Süsleme için ;
- eminönünden aldığım yılbaşı pasta süsleri ( veya evinizde bulunan noel baba, çam ağacı vb. küçük objeleri kullanabilirsiniz)
- üzerine serpmek için toz kakao
- isteğe bağlı beze,
- isteğe bağlı şeker hamurundan yapılmış süslemeler..
Öncelikle pandispanyamızı hazırlıyalım. Tereyağını benari usulü eritelim. Eriyen tereyağımızın içerisine bir paket vanilyamızı ilave edip karıştıralım. Diğer bir yandan küçük bir cezvenin içerisinde suyumuzu ısıtalım. İçerisine kakaomuzu koyup iyice eriyene kadar karıştıralım.
Ayrı bir çırpma kabında şeker ile yumurtaları iyice mikser ile çırpalım. Kabarmaya başlayınca kabı sıcak su dolu başka bir kabın içerisine oturtarak çırpmaya devam edelim. Karışım hafif açık sarı bir renk alana kadar bu işleme devam edelim.
Kakaolu suyumuzu karışımımıza ilave edelim. Arkasından erimiş tereyağımızı köpürene kadar çırpıp karışımımıza ilave edelim. En son da unumuzu eleyerek ilave edelim ve karışımımızı spatula iyice güzelce bir karıştıralım.
Fırınımızı 200 dereceye getirip ısıtalım. Büyükce bir fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerini tereyağlıyın. Karışımımızı tepsinin üzerine dökün ve eşit olarak dağıtın. Fırına koyacağımız zaman ısıyı 180 dereceye düşürün ve yaklaşık 13-15 dakika pişirelim.
Bu arada bizde iç kremayı hazırlıyalım. Sütü ikiye ayıralım. Birini şekerle birlikte kaynatalım, birini ise küçük bir tencereye koyup çikolata hariç dğer malzemeyi soğukken ekleyip çırpma teli ile iyice karıştıralım. Şekerli sütümüzde kaynayınca ikisini birleştirelim ve orta ateşte bevamlı karıştırarak pişirelim. Bu arada çikolatamızı benmari usulü eritelim ve pişen kremamızın içerisine ilave edip çırpma teli ile yice çırpalım.
Bu arada pandispanyamızın pişmiş olması gerekiyor. Pişen pandispanyayı fırından çıkaralım. Büyük bir fırın tepsisine yağlı kağıt serelim diğerinin üzerine kapayalım. Ters yüz edelim. Sıcak tepsiyi kaldıralım. Soğuk tepsiye aktardığımız pandispanyanınüzerindeki sıcak kağıdı çıkaralm ve atalım. 5 dakika bekleyip kremamızı ikiside ılıkken üzerine dökelim. her yerine eşit olarak dağıtalım. Alttaki kağıt yardımıyla pastamızı rulo şeklinde sarmaya başlayalım. Mümkün oldukça sıkı sarmaya gayret gösterelim. Sardıktan sonra iyice elimizle şeklini düzeltelim. En uçtaki şekli bozuk yerleri keselim. Pastanın uçlarından çok kısa keselim. Uzun kalan bölümü servis tabağımıza alalım. Kestiğimiz iki parçanın yanlarını biraz yamuk keselim. ve pastanın yanlarına yapıştıralım. Biraz buzdolabına koyup dinlendirelim.
Bu arada bizde kremşantimize nesquik ekleyip sütle çırpalım. İyice sertleşince buzdolabında hazırladığımız pastayı çıkaralım. Kesme yerleri hariç her yerini güzelce kremamız ile kaplayalım. Kaplama işlememiz bitince üzerine kakaomuzu serpiştirelim. Ve çatal yardımı ile pastanın üzerine kütük görüntüsü vermeye çalışalım. Elimizdeki süsleme malzemesine göre pastamızı isteğimize göre süsleyelim..
Hepimize afiyet olsun..