Salı, Nisan 18, 2006

BEYAZ ÇİKOLATALI & ÇİLEKLİ KLASİK PASTA..




































Çok fazla beyaz renkte pasta yapmadığımı fark ettim hatta nerdeyse hepsi kahverengi..
Yapacağım beyaz pastanın da çikolatasız olması bana nedense hiç cazip gelmiyor. O halde yapılması gereken tek şey "beyaz çikolata " kullanmaktı..
Nedense piyasadaki beyaz çikolataların tadını çok beğenmiyorum, bana hep "biz çok yağlıyız" hissini veriyor. Geçen hafta sonu Carousel Alışveriş Merkezinde eşim ile dolaşırken, Bind Çikolatacısının önünden geçerken gözüme kuvertür çikolataları ilişti ve hemen bir adet 225 gr'lık beyaz kuvertüründen satın aldım.
Daha bugün denemeye fırsatım oldu ve beklediğimden daha kaliteli ve lezzetli bir kuvertür ile karşılaştım.
Çoğu alışveriş merkezlerinde Bind'in standları var. Ben Profilo ve Carousel'de gördüm. Belki fark etmediğim diğer alışveriş merkezlerinde de vardır. 225 gr kuvertur 9,5 YTL idi.
Üzerindeki çikolata ise Dubai'den eşimin bana hediye getirdiği % 82 oranında kakao içeren özel Venuzuella çikolatası. 

Not: Bitter çikolata aşkı çikolata aşkında da üstün bir aşktır...


Gerekli Malzemeler ;
- 5 yumurta
-11 yemek k.un
-11 yemek k.şeker
-1 paket vanilya

-1 paket kabartma tozu

Krema için ;

  • 225 gr beyaz kuvertür
  • 200 ml sıvı krema

Arası için ;

  • 300 gr çilek

Kekimizi 20 cm dikdörtgen bir kek kalıbında pişirelim.

Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtalım.

Yumurta, şeker ve vanilyayı şekerler iyice eriyene kadar çırpalım. Ayrı küçük bir kaba unu ve kabartma tozunu eleyelim. Ve ikisini birbirine ekleyelim ve biraz daha çırpalım. Kalıbımızı yağlayıp unlayalım ve hazırladığımız karışımı kalıbımıza dökelim.

Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 40 dakika pişirelim. Piştikten sonra tezgahımızda soğutalım. Ben keki 1 gün önceden pişirdim . Size de önceden pişirmenizi ve 1 gün bekletmenizi tavsiye ederim.

Beyaz çikolatalarımızı benmaride eritelim ve sıvı krema ile çırpalım. Çileklerimizin hepsini ortalarından ikiye bölelim. Kekimizi ortadan ikiye bölelim. ve tüm çileği kekimizin arasına muntazamca dizelim. Üzerine hazırladığımız kremanın %70 'ini dökelim. Üzerini kekin diğer tarafı ile kapatalım.

Üzerine kalan kremamızı sürelim. ve istediğiniz gibi süsleyin.

Ben üzerini fazla süslemeden sade bıraktım ve bir acı çikolata koydum..

Hepimize afiyet olsun..


Pazar, Nisan 16, 2006

FIRIN CHEESECAKE ( BAKED CHEESECAKE) ..































Her haftamız gerçekten çok yoğun geçiyor..Eskisine göre blogumu güncellemem ve yorumlara cevap yazmam yavaşlamaya başladı.. ben kendi tempomdan hiç memnun değilim.Ya da sanırım baharın gelmesi insanda biraz tembellik duygusunu uyandırıyor..İçimden hep kırlara yeşillikliklere gitmek ve oralarda bir gün boyunca keyif yapmak geliyor..son 10 gündür ise bahçeli ev hayallerim başladı..Bahçede kurulan sofralar, 5 çayları, mangal partileri gözlerimin önünden bir fim şeridi gibi geçsede daha birkaç sene beklememiz gerekecek..

Bu fırın cheesecake ise kurstan öğrendiğim bir tarif. Ben her ne kadar çok benzerlerini yapsamda bu kekin kıvamı ve tadı çok güzel tutmuştu. hem görünüşlerinide ben çok sevmiştim..bazı blog takipçilerimde bu tarifi benden isteğince bende haftaya güzel bir cheesecake tarifi ile başlamak istedim. Bu cheesecake biz neli istersek yapılabiliniyor. Ben ana tarifini vereceğim, siz içerisine başka alternatifler ekleyerek farklı tatlar yakalayabilirsiniz..



Gerekli malzemeler ;

  • 300 gr labne peyniri
  • 50 gr tozşekeri
  • 50 gr krema
  • 2 yumurta
  • 25 gr nişasta
  • 25 gr un
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 1 yumurtanın beyazı
  • 25 gr tozşeker

Crumble Hamuru için ;

  • 75 gr tereyağı veya margarin
  • 75 gr tozşeker
  • 1/2 su bardağı un
  • 25 gr toz badem

bu cheesecake için 18-20 cm kelepçeli kalıp kullanılmalı.

Fırınımızı 100 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Labne peyniri, 50 gr tozşkeri ve kremayı çırpma kabında çırpmaya başlayalım. Yumurtaları tek tek ilave ederek çırparak yedirelim. Nişasta, un, vanilya ve isterseniz bir limonun kabuğunu rendeleyip yumurtalı karışım içerisine ilave edelim. Ve çırparak yedirmeye devam edelim. Ayrı bir kapta 1 yumurta akı ile 25 gr şekeri mereng yapıyormuş gibi çırpalım ve bembeyaz olnca karışıma ilave edip çok az çırpalım.

Taban için ise, yumuşatılmış yağ, şeker, un ve toz bademi elimiz ile yoğurur gibi karıştıralım.

Çemberimizin veya kelepçeli kalıbımızın en altına hazırladığımız tabanı elimiz ile bastırarak eşit miktarda yayalım. Üzerine hazırladığımız peynirli karışımımızı boşaltalım.

Bu arada üzerindek şekli yapmak için 50 gr çikolatayı ister benmaride ister mikroda eritelim. Yağlı bir kağıdı rulo sıkma torbası yapıp eritilmiş çikolatayı içerisine dökelim. Daha fırına atmadığımız cheesecakemizin üzerine çikolatadan büyük bir spiral çizelim.(döndürerek) şekli çizdikten sonra elimize bir kürdan alalım ve spiralin ortasından kenarlarına doğru bir ileri bir geri dikkatlice çizgiler çizelim. şeklimiz oluşacaktır.

Daha sonra kekimizi fırınıma atabiliriz. Cheesecake 100 derecede yaklaşık 2 saatte pişecektir. Pişirirken fırınımızın en altına ısıya dayanaklı bir kabın içerisine su koyalım. Ve onun üzerine kekimizi yerleştirelim. Ayrıca fanlı fırınlarda fanın tam karşısına kekimizi koymayalım.

Piştikten ve soğuduktan sonra üzerine istediğiniz her hangi bir mermalettan sürmek üzerindeki parlaklığı nsağlayacaktır.

Piştikten sonra ne kadar bekletir dinlendirirsiniz tadı o kadar oturur ve lezzetli olur..

Hepimize afiyet olsun..


Çarşamba, Nisan 12, 2006

BROWNİE SUFLE..






































Bilirsiniz benim canım devamlı çikolatalı bir şeyler yapmak ve yemek ister :) işte yine dün gece içimde durdurulamaz çikolata isteği oluşmaya başladı ve hemen mutfağa gittim ve malzemelerime göz attım. Her zaman ki gibi bitter çikolatalarım, damla çikolatalarım bana gülümsüyordu...
canım brownie gibi bir kek ama aynı zamanda da sıcak yiyebileciğim bir tatlı istiyordu. Bende "brownieden sufle " yapmaya karar verdim..
Dün fırından ilk çıktığı anın fotoğraflarını yayınladım..hatta çok sıcak iken bile dayanamayıp yemiştim. tabii ki çok sıcak iken kalıplardan çıkaramadığım içim bende kaşık kaşık kalıbın içerisinden yemiştim. Ama fotoğrafta da görüldüğü gibi en az 30-40 dakika beklettikten sonra kalıplardan çok rahat çıkarılabiliyorlar..hatta 2 gün saklanabilir ve yemek istendiği zaman isterseniz ısıtmadan isterseniz de hemen 20 saniye mikro dalgada ısıtarak yiyebilirisiniz..
Yanına bir top vanilyalı dondurma ile yenmesi de şiddetle tarafımdan tavsiye edilir..hatta birde nane yaprağı ile de süslerseniz yemeğe kıyamaz seyredersiniz :)

Gerekli malzemeler ;

  • 200 gr bitter çikolata ( ince kıyılmış)
  • 2 yumurta
  • 1/2 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı tozşeker
  • 1/2 su bardağı damla çikolata
  • 2,5 çorba kaşığı tereyağı
  • 1/4 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • çok az tuz

Öncelikle fırınımızı 190 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

200 gr ince kıyılmış çikolatalarımız ile tereyağımızı birlikte benmari usülü eritelim.

Bu arada yumurta, şeker ve vanilyayı mikser ile 5-6 dakika çırpalım.

Ayrı bir küçük kaba unu, kabartma tozunu ve tuzu eleyip harmanlayalım.

Yumurtalı karışımın içerisine önce erimiş tereyağı ve çikolatalarımızı ekleyip çırpalım. Daha sonra unlu karışımımızı ekleyip çırpalım. En son damla çikolatalarımızı ilave edip tahta bir kaşıkla veya spatula ile şöyle bir karıştıralım.

İsterseniz sufle kalıplarına isterseniz de kalıplarından çıkararak servis yapmak istiyorsanız benim gibi küçük muffin kalıplarına paylaştırabilirsiniz. Ben tupperware'in küçük boy silikon muffin kalıplarından kullandım. Soğuduktan sonra çok rahat çıkarılıyor.

Yaklaşık 20 dakika pişirip soğumaya alıyoruz..

Hepimize afiyet olsun..

Salı, Nisan 11, 2006

CANIM BROWNİ SUFLE ÇEKİNCE & SOBE..































Sevgili Ece beni bazı soruları cevaplamam için sobelemiş..biraz süreyi uzun tuttum galiba, geçiktim cevaplamakta..

1- nelerden korkarım

sokak köpeklerinden, başarısız olmaktan, sevdiklerimden uzaklaşmaktan..

2- hayatta en çok değer verdiğim şey

ailem ( eşim ve kızım ), annem ve babam, sevgi

3- elimde sihirli bi değnek olsaydı

o kadar çok yapmak istediğim şeyler var ki..ama her zaman kendi kendime " keşke büyük bir gücüm olsada insanların birbirlerini daha çok sevip daha çok saymasını sağlayabilsem" derim..sanırım sevgi ve saygıyı arttırırdım..

4- arkadaşım nasıl olsun

arkadaşım, beni anlayan kişi olsun..karşılıksız seven olsun..

5- hayat

yaşadığım her an..

6- aşk herşeyi affeder mi?

hayır..

7- aldatılmak nası bi duygu

yaşamadığım bir duygu..ama çok acı vereceği kesin..

8- gözlerini kapatıp 10 yıl sonra

kızımın ve eşimin yanında , hayatın ilerlemiş halini görebilmeyi isterim..


soruların için çok teşekkür ederim tekrar ece..pek uzun yazmayı beceremiyorum sanırım, ama ben hep duygularımı kısa kısa anlatırım..

Cuma, Nisan 07, 2006

FINDIKLI ACIBADEM KURABİYELERİ ( BİRKAÇI DA ÇİKOLATA KAPLAMALI..)























Ben nedense hiçbir tatlıyı çikolatasız sevemiyorum..benim için tatlı demek çikolata demektir.Sonum ne olacak bilemiyorum..bunu neden mi söylüyorum ?? sebebini anlatıyorum..
Fındıktan acıbadem kurabiyeleri yapmaya karar verdim. İçerisine kakaoda ekledim. Pişirdim ve yedim..gerçekten yumuşaklığı ve tadı çok lezzetli olmuştu..ama beni nedense bir türlü tatmin etmiyordu. bende yarısından biraz fazlasını ayırdım ve kalanları çikolataya bulamaya karar verdim !
Fransadan aldığım %70 kakao içeren tatlı çikolatalarımdan birinin 100 gr'lık kısmını benmaride erittim ve kurabiyeleri çikolataya buladım. Sonra kalanları dayanamayıp tattım, tatmakla kalmayıp bir güzel yedim..Allahım, acı çikolatanın erimiş hafif sıcak hali fındıkla o kadar güzel uyum sağladı ki, 10 kilo daha almayı göze alsaydım oradaki tüm kurabiyeleri çikolatayı eritip eritip yerdim..
Neyse ki hala ayakta kalan iradem beni durdurdu ve sadace 1,5 tane yemekle yetindi..aklım hala mutfakta..benim bu halim nasıl son bulacak gerçekten bilemiyorum..

























Gerekli malzemeler ;
  • 2 su bardağı toz fındık
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 4 adet yumurta akı
  • arzu ederseniz eritilmiş bitter çikolata ( hepsi için 200 gr )

Çikolata hariç tüm malzemeyi tahta kaşıkla karıştıralım, gerekirse elimiz ile yoğurup elimizi kaldırdığımızda aşağı akmıyacak kıvamda bir hamur elde edelim.

Fırınımızı 160 dereceye getirip ısıtalım.

Fırın tepsimize silpat veya yağlı kağıt serip üzerilerine birer çorba kaşığı hazırladığımız karışımdan dökelim.

Önceden ısıttığımız fırınımızada önce 15-20 dakika pişirip fırından çıkarıp dinlendirelim. Sonra 5 dakika daha pişirip fırından çıkaralım.

Tezgahın üzerinde soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra servise hazırdır.

İsterseniz yarısını benim gibi çikolataya bulayabilirsiniz. Eğer bularsanız yine silpatınızın üzerinde oda sıcaklığında bekletip çikolataları dondurunuz. Buzdolabına kaldırmayalım.

Hepimize afiyet olsun..


Çarşamba, Nisan 05, 2006

EŞİMİN DOĞUM GÜNÜ PASTASI..
































Bugün eşimin doğum günü :) az önce onun için yaptığım pasta..umarım hoşuna gider..
İyi ki doğdun..

Devamı- Geçen son iki hafta içerisinde çok yoğun bir trafik yaşadım. Yağmur 28 Mart , eşim ise 5 Nisan doğumlu..Aralarında sadace 1 hafta var..Bu bir hafta gerçekten hem çok zevkli hem de birazcık yorucu geçti..o yüzden blogumu çok sık güncelleyip, gelen sorulara çok kısa zamanda cevap veremedim..bunun için üzgünüm..
Ama artık yaşgünüler geçti :) Yeni mutfak denemelerine ve tariflere yolculuk edeceğiz :)
Dün kü pastayı ise eşim çok beğendi :) Onun beğenmesi beni çok mutlu etti ve tüm yorgunluğa değmiş oldu..yaşgünümüzü evimizde kutladık..tüm ailecek akşam yemeği yedik. Aslında ben sofranın fotoğrafını çekmeyi düşünüyordum ama herkes o kadar açıkmıştı ki , bir baktım herkes bir anda sofraya oturup atıştırmaya başlamış bile..böylece bizede sadace pastamızın fotoğrafları kalmış oldu :) İyi ki pastanın fotoğrafını öğlen pastayı yaptıktan hemen sonra çekmişim, yoksa onada fırsat kalmayacakmış..
Birde blogumun adresi ile yeni bir değişikliğim oldu. Aslında "pastaci.net" ve "pastaci.blogspot.com" bana ait olan alan adlarıdır. Şimdi ise o adlar dahil birde yeni bir TİA aldım. TİA ,Türkçe İnternet Adresi demektir. Bu sayede "www", "com, net" gibi uzantıları kullanmadan sadace sitenin adını yazmak yeterli oluyor. Mesela benim yeni TİA 'm "pastacı", böylece türkçe karakterde kullanabiliyoruz. Adres çubuğuna "www.pastaci.blogspot.com" yazmak yerine, sadace "pastacı" yazarsanız , yine ben karşınızda olacağım :)

Artık içimdekileri yazdıktan sonra pastamızın tarifine geçebiliriz ;

Pastanın pandispanyasını ,"Siyah Güneş " pastasının pandispanyasından yaptım. Şeker hamuru kullanarak pasta yapılırken, pandispanyanın biraz sert olması gerekmektedir. Siyah Güneşin pandispanyası şeker hamuru ile kaplamak için çok ideal. Denedim ve benim çok hoşuma gitti. Ayrıca pandispanyayı 3'e bölmek çok kolay oldu..
Pandispanyayı bir gün önceden hazırlamanızı tavsiye ederim. Böylece kek kendini toparlıyor ve daha rahat bıçakla bölünüp üzerinde daha kolay çalışılabiliniyor..

Kreması için ;
  • 200 ml sıvı krema ( 1 küçük paket )
  • 150 gr bitter çikolata ( ince kıyılmış)
  • arası için bir adet iri muz
  • aralarına serpiştirmek için antepfıstığı

Üzeri için ;

  • 150- 200 gr şeker hamuru ( ben fermodan aldığım hazır şeker hamurunu kullandım )
  • kırmızı gıda boyası

Pandispanyamızı tarifinde yazıldığı gibi en az bir gün önceden hazırlayalım. Ve üç kata bölelim.

Kreması için ,ince kıyılmış çikolatalarımızı benmaride eritelim. Eritilmiş çikolataları krema ile sertleşinceye kadar çırpıp, buzdolabında biraz bekletelim.

Tek tek her kata kremamızdan sürelim ve üzerilerine ince kıyılmış muzu ve antepfısıtıklarını serpiştirelim. En son pastamızın her tarafını kalan krema ile sıvayalım. Sıvarken şeklimizin düzgün ,her tarafının eşit olmasına dikkat edelim.

Pastamızı şeker hamurumuzu hazılayana kadar biraz buzdolabında dinlendirelim.

Bizde bu arada şeker hamurumuzu iyice yoğurup yumuşatalım. Tezgahımızın üzerine biraz nişasta veya pudra şekeri serpip hamurumuzu merdane ile açmaya başlayalım. 1 cm 'dan daha ince oluncaya kadar açalım. Pastamızı buzdolabından çıkartalım ve açtığımız hamuru üzerine düzgünce giydirelim. Bu işlemi yaparken elimizi dikkatli kullanmaya çalışalım. Çünkü düzeltmeleri ve giydirmeyi sadace elllerimiz yardımı ile yapabiliriz.

Ben pastanın üzerini önce beyaz şeker hamuru ile kapladım. Daha sonra hafif kırmızılaştırdığım şeker hamurumu açarak üzerine kalp desenleri çıkardım ( kurabiye kalıpları ile) Siz istediğin her hangi bir rengi kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şeker hamurunu renklendirirken boyaları çok çok az kullanmanız gerektiği ve iyice yoğurmanız gerektiğidir.

Pastamızı buzdolabında veya serin bir yerde muhafaza edelim.

Hepimize afiyet olsun ..


Cumartesi, Nisan 01, 2006

ANTEP FISTIKLI KURABİYELER.. ( BİRİ BENİM İÇİN BİRİ YAĞMUR İÇİN )































Yağmur'un doğum günü geçti ama ben hala kendimi yeni yeni toparlayabiliyorum. Okulda da işler yoğun olunca pek mutfağa ve bloga vakit ayıramadım. Ama aklımda devamlı yapacaklarım şekilleniyordu, vaktimi çokta boş geçirmiş sayılmam :)
Yağmurun pastasının yorumlarında sevgili Funda & Mete benden kurabiye tarifi istedi..üzerinde royal icing olan renkli kurabiye benzerini yapmak istediğini ama yumurta akı kullanmak istemediği söyledi. Bende ona beyaz çikolatayı eriterek kullanabileceğini söyledim. Sonra aklıma hem Yağmur için hem Funda&Mete için hem de bizim için bir kurabiye çeşidi yapmak geldi..
Çok kısa sürede hazırladığım ama lezzettinden hiçbir şey kaybetmeyen kurabiyelerim oldu..Yağmur ise şekillerine, renklerine ve tadına bayıldı :)
Bakalım Funda&Mete 'nin ve eşiminde hoşuna gidecekmi :)
































Gerekli Malzemeler ;
  • 1 su bardağı + 2,5 çorba kaşığı un ( 175 gr)
  • 1 / 2 çay kaşığı karbonat
  • 1 / 2 çay kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı tozşeker ( 10 gr )
  • 50 gr tereyağı
  • 3 çorba kaşığı meyve suyu ( ben elma suyu kullandım )
  • 2,5 çorba kaşığı pudra şekeri ( 50 gr )
  • 1-2 tatlı kaşığı su ( 5- 10 ml)
  • 2 çorba kaşığı toz antep fıstığı )

Üzeri için ;

  • gerektiği kadar bal
  • süsleme şekerleri

Öncelikle fırınımızı 190 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Fırın tepsimizin üzerine yağl pişirme kağıdı veya silpat serelim.

Tereyağımızı meyve suyumuzla birlikte eritelim.

Unu, karbonatı, tarçını ,antepfıstığını ve şekerimizi hamur yoğurma kabımıza alıp harmanlayalım.

Tereyağımız eriyince içerisine pudra şekerimizi ilave edip karıştırarak şekerin erimesini sağlayalım.

Daha sonra unlu karışım ile yağımızı birleştirelim ve önce tahta kaşıkla karıştıralım, toparlanmaya başlayınca elimizle yoğuralım ve suyumuzu azar azar ekleyelim. Hamurumuzu yavaşca yoğuralım.

Tezgahımıza çok az nişasta serpip üzerinde hamurumuzu merdane ile açalım. Kurabiye kalıplarımızla şekiller verip silpat serili tepsimize dizelim. Şekilli kalıplardan sonra arta kalan hamuru elimizle küçük toplar gibi şekillendirelim.

Önceden ısıttığımız fırınımızda 10 dakika pişirip çıkaralım. Ve soğumasını bekleyelim.

Soğuduktan sonra küçük top şeklindekileri küçük muffin kağıtcıklarına koyalım.

Çocuklar için yaptıklarımızın üzerine yumurta fırçası ile azar azar bal sürelim ve üzerilerine şekerlerimiz serpiştirelim. ve donmalarını bekleyelim. Bal yerine eritilmiş beyaz çikolatada kullanabilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun..

Çarşamba, Mart 29, 2006

YAĞMUR'UN EV PASTASI..

































Öncelikle Yağmur'un doğum günü kutlayan, kutlayamayan, yanımızda olan, olamayan herkese tekrar tekrar çok teşekkür ediyorum :))
Dün Yağmurcuğun doğum günüydü..çok güzel bir gündü..Sabah erken saatlerde kutmaya başladık, gece 24:00'de kadarda kutlamaya devam ettik..insan ne kadar kutlasak az geliyor :) Yakın zamanda da yaşgünü yaşayacak olan herkese şimdiden uzun ömürler ve mutluluklar diliyorum.
Ama çok yorulduğumuzu itiraf etmeliyim. Evde yapmadık ama yinede bir haftadır süren alışveriş, organizasyon işleri insanı hayli meşgul ediyor. Dün gece aile yemeğimizi yerken nerdeyse yorgunluktan uyuyakalacaktım..
Sabah Yağmurun okulunda çok güzel bir kutlama yapıldı. Görülen masa Yağmurun okulundaki kutlama masası..Yağmur ve biz okulunda o kadar eğlendik ki, özellikle öğretmenleri Yıldız, Gülsemin ve Melis'e tekrar tekrar teşekkür etmek istiyorum. Aslında çok organize edilmiş bir kutlama değildi. Biz sadace pastasını götürüp kutlayacaktık ama öyle bir şansa denk geldik ki, masamızı hazır bulduk :) herşey çok güzeldi..Katılamayan arkadaşlarınada (playgroup iki gruptan oluşuyor) kendi adıma üzüldüm, keşke onlarda olsaydı Yağmurcuk daha çok eğlenseydi diye..
Pastasını ise Yağmurla beraber yaptık. Yağmur "ev, ev , ev yap anne" deyip duruyordu ve Pazartesi akşamını mutfakta Yağmurla şeker hamurundan ev pasta yaparak geçirdik..Yağmur çıldırdı, ne yapacağını kime anlatacağını şaşırdı :) Bahçesini beraber süsledik..gerçketen yaparken çok eğlendik ama ben temizlerken çok yoruldum...

Akşam ise ailecek Yağmurcuğun doğum günü yemeğini yemeğe gittik..o kadar günlerce uğraş et ve en sonunda benim yorgunluktan uykum gelsin..neyse ki Yağmur gayet formundaydı ve gecenin hakkını sonuna kadar verdi :)
























Gerekli malzemeler ;

Pandispanya için ;
  • 6 küçük veya 5 iri yumurta
  • 1 su bardağı + 1 çorba kaşığı tozşeker ( 190 gr)
  • 1 su bardağı + 1 su bardağından bir parmak eksik un ( 225 gr )
  • 1 çay bardağı nişasta ( 50 gr )
  • 1 paket kabartma tozu ( 1o gr )
  • 150 gr margarin veya tereyağı
  • 1/4 su bardağı süt ( 50 ml )
  • 4 çorba kaşığı kakao

Krema için ;

  • 250 gr bitter çikolata
  • 250 ml sıvı krema
  • Antepfıstığı tozu

Süsleme için ;

  • Yeteri kadar şeker hamuru ( ne kadar gerektiği belli olmuyor, ama en azından 200 gr gerekiyor)
  • gıda boyaları
  • çeşitli şekerleme ve süslemeler
  • çatısı için kedi dili büskuvisi şeklinde portakallı çikolatalı büskuviler
  • pencereleri için Eti'nin kakaolu piknik büskuvisi
  • arzu ederseniz bahçenin etrafı için Ülker çokokrem

Öncelikle pandispanyalarımızı bir gün evvelde hazırlıyalım. Bu verdiğim tarfiten 2 adet 20 cm'lik kalıplık pandispanya çıkıyor. Ben dikdörtgen şeklindeki iki kalıbı kullandım.

Öncelikle fırınımızı 170 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. Margarinimizi veya tereyağımızı eritelim. Yumurta ve tozşekeri 2-3 dakika çırpalım. Un, nişasta, kabartma tozu ve kakaoyu ayrı bir kapta harmanlaalım. Ve karışıma ilave edelim. 3 dakika kadar çırpalım. Daha sonra yağı ve sütü ekleyip 1 dakika daha çırpalım.

Kalıplarımızı yağlayıp unlayalım. Hazırladığımız karışımı kalıplarımıza boşaltıp önceden ısıttığımız fırınımızda pandispanyalarımızı yaklaşık 45- 50 dakika pişirelim.

Pandispanyamız piştikten sonra soğutalıp ve kalıptan çıkardığımız zaman streç film ile sarıp bir gün bekletelim. Bu pandispanya şeker hamuru veya marzipan ile kaplanan pastalar için idealdir, biraz sert olur.

Kremamızı hazırlamak için önce çikolatalarımızı büyük bıçakla ince ince kıyıp benmaride eritelim. Soğuk krema ile eritilmiş çikolatalarımızı mikser ile çırpalım. 2-3 dakika içinde sertleşecek ve koyulaşacaktır. Daha sonra içerisine toz antepfıstıkları koyup kemayı karıştırıp buzdolabında bekletelim.

Bu arada keklerimizinden birini çatı birinide evin gövdesi yapalım. Çatı kısmını üçgen biçiminde düzgünce kesmeye çalışalım. Gövdesini ise çatıya uygun olarak traşlayıp düzgünleştirelim. Evin gövdesini üçe bölelim. Çatıyı ise eğer isterseniz 2'ye bölelim ama ben şekli bozumasın diye bölmedim.

Evin gövdesinin katlarına bol krema sürelim. Sıra çatıya gelince gövdenin en üzerine çatıyla birleşecek yere bol krema sürüp üzerine dikkatlice çatıyı yerleştirelim. ve evin her tarafına güzelce kalan kremamızı sürelim. Tezgahımızın birkısmında şeker hamurumuzu pembe yapıp ince açalım. Ve evimizin tüm görünen kısımlarını dikkatlice şeker hamuru ile kaplayalım. Gerekirse kenarları kaplarken fazlalıkları makas ile dikkatlice keselim.

Evin duvarlarına büyük bir bıçak ile kiremit görüntüsü verdim. Diğer görülen herşeyi Yağmurla kafamıza göre yerleştirdik.Çatıya büskuvileri bal ile yapıştırdık. Çoğu süslemeyi bal ile yapıştırdık. Şeker hamurunun nişasta olan yerlerini ise, yumurta fırçasınıçok az ıslatarak temizledik.

İşte pastamız hazır oldu..mumlarını ise çatının üzerine bir parmak boş yer bırakarak üzerine yerleştirdim..

Hepimize afiyet oısun..

Çarşamba, Mart 22, 2006

EN SEVDİĞİM EL YAPIMI ÇİKOLATA ; ROCHES..






































Çikolatanın bademi, fıstığı, cevizi bol olmalı..birazcık kalın olmalı..bu sözleri televizyondaki bir çikolata reklamında kulak misafiri olarak yakaladım. ve o an canım acayip olarak o tarzda bir çikolata yapmak istedi. Hemen aklıma benim çok sevdiğim "roches"lar geldi. Bu çikolatanın yapımı çok kolaydır ama kolaylığına nazaran da çok lezzetli bir çikolatadır. Ben kendi sevdiğim gibi ölçülerini yazdım. Siz kendi arzunuza göre miktarlarını azaltıp veya çoğaltabilirsiniz..



Gerekli malzemeler ;

  • 200 gr bitter çikolata ( ince kıyılmışm)
  • 100 gr badem
  • bir avuç kadar antepfıstığı
  • arzuya göre ceviz
  • yarım su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı pudra şekeri

Öncelikle fırınımızı 200 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. Bademlerimiz, antepfıstıklarımızı ve isterseniz bir miktar cevizimizi fırın tepsimize serdiğimiz yağlı kağıt veya silpat üzerine serpiştirelim. Kuru yemişlerin üzerine pudra şekeri ile suyu karıştırarak serpiştirerek dökelim. Tepsimizi fırına vererek 10 dakika kadar pişirelim. Fırından çıkarıp soğumaya bırakalım. Kuruyemişlerin soğurken biraz şekerlenmesi gerekmektedir.

Bu arada çikolatalarımızı benmaride eritelim. Soğuyup az şekerlenmiş kuruyemişlerimizi çikolata ile karıştıralım. Düz bir zemine yağlı kağıt veya silpat serelim. Çikolatalı karışımımızdan bir çorba kaşığı kadar alıp yağlı kağıdın üzerine şekilsiz dökelim.

Tepsimizi biraz soğukça bir oda sıcaklığında donduralım. Oda sıcaklığı 18-22 derecede soğutmalıyız ve direk güneş ışığına maruz bırakmamalıyız.

Soğuduktan sonra yağlı kağıdın üzerine de çikolatalarımızı spatula ile çıkaralım. İstediğimiz gibi servis yapalım.

Hepimize afiyet olsun..