Finduk zamanı için hazırladığım pasta.. Pastanın dış görüntüsünü Günal'ın bana hediye ettiği kitabın kapağındaki pastadan örnek aldım. Birde o pastayı gördüğümden beri her yerde gümüş pasta tabağı arıyorum. Akmerkez'deki Mudo'da bir tane gördüm ama tam içime sinmedi bilenler varsa lütfen bana yardımcı olsunlar, benim için ne kadar önemli olduğunu anlatamam..
Birde Hırsız- Polis dizisinin yakında başlayacağından bahsettim gerçekten bu diziyi hayranlık derecesinde çok seviyorum. Genelde pek televizyon ile aram yoktur ama bu diziyi keşfettiğimden beri hep o günü bekler oldum. Kurgusu, senaryosu, görüntüleri, oyuncuları, diyalogları her şeyi beni çok etkiledi. Diziyi ilk eşim keşfetmiş ve bana bahsetmişti özellikle "Aksak" karakterinin babasıyla olan diyaloglarında çalan fon müziği beni nerdeyse ağlatıyor birde sanırım ben aşk hikayelerini de çok seviyorum bir hırsızla polisin aşkı bana gerçekten derin geldi. Özellikle Timuçin Esen ve Uğur Yücel'in oyunculuklarına şapka çıkarmadan geçemeyeceğim benim için Hırsız-Polis 10 numara..
Pastada ise, görüntüyü kitaptan örnek aldım. ama keki, kreması ve krokan tarif olarak benim kafamın içinde oluştu eşim çok beğendi ve dün geceden beri yiyor. Bende maalesef aynen onun yolunu izliyorum :) evet, tarif aklımdan gitmeden hemen yazmalıyım...
Gerekli malzemeler ;
- 200 gr bitter çikolata ( mümkünse kuvertur )- benmaride eritilmiş
- 4 yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı vanilya aroması ve dr.oetker'ın yeni çıkardığı vanilya esansı ( bir paket )
- 1 paket dr.oetker'ın yeni çıkardığı Ameretto aroması ( yada ameretto şurubu eklenebilir veya bulamazsanız bu malzemeyi eklemeyebilirsiniz)
- 1 su bardağı un
- 1 paket hamur kabartma tozu
- 1 su bardağı yoğurt
- 1/2 su bardağı sıvı yağı ( ben riviera zeytinyağı kullanıyorum )
- 2 tatlı kaşığı toz kakao
Kreması için ;
- 200 gr sıvı krema ( özellikle tikveşli veya eğer imkanınız varsa Metro'dan Rama marka krema kullanmanızı öneririm. Rama marka olan ithal bir ürün ve üzeri mor-beyaz renklerde )
- 200 gr kuvertur çikolata veya bitter
Krokan için ;
- 1 su bardağı ayıklanmış fındık içi
- 1 su bardağı tozşeker
- 1 çorba kaşığı margarin veya tereyağı
Öncelikle kekimizi pişiriyoruz. Ben kekin üzerine krema sürdüm ve üzerini krokanla süsledim. Siz bu keki pastayı çevirmek isterseniz krema miktarının iki katına çıkartıp yarısını ara kata sürebilirsiniz.
20 cm'lik bir kelepçeli kalıbı yağlayalım. Ben alt tabanına pişirme kağıdı yerleştiriyorum, yanlarına peçeteyi yağla ıslatıp sürüyorum. Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Yumurta , şeker, vanilya ve ameretto aromasını birlikte çırpmaya başlayalım. 5 dakika çırptıktan sonra içerisine sırayla yağı ve yoğurdu ekleyelim ve 2-3 dakika daha çırpalım. Ayrı bir kapta unu, kabartma tozunu ve kakaoyu birlikte eleyerek harmanlayalım. Ve yumurtalı karışımımıza ilave edelim. Bu arada benmaride eritilmiş çikolatamızı da ilave edip tüm karışımı homojen hale gelene kadar iyice çırpalım.
Hazırladığımız kalıba karışımızı döküp önceden ısıtılmış fırınımızda yaklaşık 1 saat pişirelim. Pişip pişmediğini içerisine 1 kürdan sokarak anlayabiliriz. Kürdana kekin yapışmaması yeterlidir.
Kekimiz piştikten sonra tezgahta soğumasını bekleyelim.
Bizde bu arada krokanları hazırlayalım. Fındığı, şekeri ve yağı bir tencere alıp orta ateşte devamlı tahta kaşıkla çevirerek kavuralım. Şekerin ve yağın iyice eriyip hafif kahverengi bir renk alana kadar pişirmemiz gerekmektedir. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerine hazırladığımız karışımı dökelim ve üzerini kaşıkla düzleştirip soğumaya bırakalım.
Krema için , sıvı kremayı orta bir cezvede kaynatalım. Çikolatamızı küçük küçük keselim. Ve kaynamış kremanın içerisine çikolatayı ekleyip iyice tahta kaşıkla karıştırarak malzemenin birbirine karışmasını sağlayalım. 10 dakikalığına buzdolabına kaldırıyoruz.
Bu arada kekimizi kabından çıkartalım. Donan krokanı küçük küçük parçalar halinde kırıyoruz.
Kremamızı dolaptan çıkaran, büyük pastacı spatulası ile kekimizi gelişi güzel sıvıyoruz. Özellikle gelişigüzel sıvamak pastaya ayrı bir hava verecektir. Kremamız bittikten sonra pastanın üzerine krokanlarımızı serpiştiriyoruz.
Pastamızı buzdolabında 1 saat beklettikten sonra servis yapabilirsiniz. Eğer yumuşak pastalardan hoşlanıyorsanız yemeden yarım saat önce buzdolabında çıkarmanızı öneririm..
Herkese afiyet olsun..