Geçen gün yorumları okurken Meltem'in benden "çikolatalı tart" istediğini okudum. Çikolatalı tartı bende çok seviyorum. En son Alkent'te bulunan Butterfly'da çikolatalı tart yemiştim. Çok güzeldi ama içinde kullanılan kremaya tereyağı ve yumurta konulması ( çiğ olarak) beni her zaman rahatsız etmişti. Bende kendi hazırladığım tarta sadece çikolata ve krema kullandım. Kıvamı dışarıda yediğime çok benzedi, tadı daha lezzetli oldu ve içime sinerek yedim :)
Ben Eminönü Fermo'dan aldığım küçük kalıplara tartı hazırladım. Siz isterseniz büyük bir tart kalıbına aynı şekilde hazırlayabilirsiniz.
Gerekli malzemeler ;
Tart Hamuru için ,
- 1,5 su bardağı un
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 100 gr tereyağı ( oda ısısında bekletilmiş)
- 1/2 çay kaşığı karbonat
- 1 yumurta
İç kreması için ;
- 100 gr sıvı krema
- 60 gr sütlü çikolata
- 60 gr bitter çikolata
Kalıpları yağlamak için sıvı yağı
Öncelikle tart hamurumuzu hazırlayalım. Unu, pudra şekerini ve karbonatı hamur yoğurma kabına eleyelim. Tereyağını ufak ufak kesip unun üzerine ekleyelim. Yumurtamızı da kırıp hamurumuzu elimizle yoğurmaya başlayalım. Tereyağı iyice eriyip hamura karışana kadar hamuru iyice yoğuralım. Hamur oluşunca buzdolabı poşetine sarıp buzdolabında 20 dakika bekletelim.
Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. Kalıplarımızı veya kalıbımızı sıvıyağı ile yağlayalım.
Hamurumuzu buzdolabından çıkartalım. Tezgahımıza biraz un serpiştirelim. Hamurumuzu merdane ile yarım parmak kalınlığında açalım. Bir su bardağının ağzı ile hamurdan yuvarlak parçalar çıkaralım. Eğer bütün yapacaksanız bu açtığınız hamuru tart kalıbına yağınız. Küçük küçük yapıyorsanız yuvarlak parçaların her birini kalıplara elinizle yerleştirin.
Yerleştirdikten sonra bir çatalla hamurun üzerine yer yere delikler açalım. Alüminyum folyo alıp her bir tartın üzerine birer parça koyalım. İçerisine nohut, fasulye gibi kuru bakliyat ilave edelim. Bu hamura ağırlık yapıp pişerken kabarmasını engelleyecektir.
Hamurlarımızı iyice kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirelim. Piştikten sonra tezgahımızda soğumaya bırakalım.
Kremamız için, klasik bir şekilde kremamızı önce kaynatalım. Çikolatalarımızı küçük küçük kıyalım. Kaynamış kremanın içerisinde çikolatalarımızı eritelim. Ve devamlı karıştırarak ılıtalım. Bu işlem için kremayı ayrı bir kaba alıp, cezvenin sıcaklığından uzaklaştırın. Çok soğutmadan tartlarımıza paylaştıralım. Ve buzdolabına kaldıralım. En az 1 saat buzdolabında bekletmeliyiz.
Bu arada eğer hamurunuz çok az artarsa içerisine damla çikolata ekleyip kurabiye yapabilirsiniz. Ya da çok az kremanız artarsa herhangi bir meyveyi küp küp kesip bu kremaya batırıp ,üzerine birer kürdan batırıp bu dolabına kaldırabilirsiniz. Akşam yemekten sonra bu meyvelerden ikram edip süpriz yapabilirsiniz..
Hepimize afiyet olsun :)