Salı, Mart 20, 2007

ÇİKOLATALI ÇATLAK KURABİYE







































Devamlı çikolatalı tatlar ,özellikle cheesecake'ler ve kurabiyeler yapma girişimindeyim.

ÇİKOLATALI ÇATLAK KURABİYE

İşte bu kurabiyeler gerçekten çok güzeldi.. Fırından çıktıktan sonra üzerleri biraz sertleşip çatladı ama içleri yumuşacık kaldı. Aynı çikolatalı acıbadem gibi oldular. Denemenizi şiddetle öneririm :)

Gerekli Malzemeler;

- 100 gr bitter çikolata ( ben %70 kakao içeren Lindt küverturu kullandım)

-80 gr tereyağı ( küp küp kesilmiş- margarinde olabilir)

-1 cup tozşeker ( 220 gr)

-1 yumurta ( çırpılmış)

-1 cup un (150 gr)

- 2 çorba kaşığı toz kakao ( Altınmarkanın kakaosunu öneririm-sonuçlar çok başarılı oluyor)

-1/4 çay kaşığı karbonat

- üzeri için 40 gr pudra şekeri

Çikolata ve yağı birlikte benmaride eritelim. Ve biraz tavlayarak soğutup bir metal kaba aktaralım. Şeker, yumurta, un, kakao ve karbonatı üzerine ilave edip karıştıralım. Bu karışımı streç filmleyip buzdolabında yaklaşık 15 dakika ( elimizle şekil verecek düzeye gelene kadar) bekletelim.

Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. Fırın tepsimize yağlı kağıt veya silpat serelim.

Buzdolabından torbamızı çıkaralım. Bir çorba kaşığı yardımıyla parçalar koparalım. Bir tabağa pudra şekerimizi dökelim. Ve kopardığımız parçaları pudra şekeri üzerinde yuvarlayarak ( her tarafı şekerlensin) tepsiye dizelim. Üzerlerini bir kere parmağınız ile bastırabilirsiniz. Dizerken aralarında 8 cm boşluk bırakalım çünkü pişerlerken genişliyorlar.

Yaklaşık 15 dakika pişirip çıkartalım. Fırından çıkardığımız zaman çok sulu gözükebilirler.. Beklettiğimiz zaman dışları sertleşecek içleri yumuşak kalacaktır..

Ebruli cheesecake tarifi burada...

Herkese sevgilerimle.




Cuma, Mart 16, 2007

ÇOCUK KURABİYELERİ..

















































Yağmurcuk dahil hangi çocuğa renkli veya saplı kurabiye versem , o kadar çok mutlu oluyorlar ki; artık en büyük ödül olarak hep kurabiye öneriyorum. "Anneciğim sana ayıcıklı kurabiye vereceğim, anneciğim sana renkli kurabiyeler hazırlayacağım... " gibi.

Bugün kalan hamurla kalpli kurabiyeler kesip çöp şişler taktım. Üzerilerini erittiğim çikolataya batırdım ve en son yine üzerilerine çikolata ile çizgiler çizdim ve oda ısısında dondurmaya bıraktım. Akşam üzeri Yağmur çok güzel bir resim yaptı ve bende ona süpriz olarak ,saplı kurabiyelerden bir adet ve yanında ise bir bardak sade süt sundum.. O kadar şaşırdı ve mutlu oldu ki, o heyecanın içerisinde bu fotoğrafı çok zor çektim :)


Çocuklar için kurabiye sunum önerisi..

Tarif için ;
http://pastaci.blogspot.com/2006/12/kurabiye-alimalari.html

Perşembe, Mart 08, 2007

EMİR BEBEK İÇİN HOŞGELDİN KURABİYELERİ..
























BADEMLİ BROWNI ..




















Uzun zamandır bloguma uzun uzun yazamıyordum. Gerçi ben pek uzun uzun yazmasını yapım itibari ile beceremem ama kendimden pek bu aralar bahsetmediğimi farkettim. Bir anda beni çok mutlu edecek bir yoğunluğun içerisine düştüm :) Daha çok pasta ve kurabiye yapmaya, daha çok yazı yazmaya, daha çok tarif denemeye başladım. Ama yoğun ve yorgun olduğum için yaptığım herşeyi tek tek bloguma yansıtamadım.

Bol bol maket pasta çalışmaya başladım. Sevgili Ebru'nun girişimleriyle Behiye Hanım ve Fungi için maket pastalar hazırlamaya başladım. Bir başka kafe'den gelen istek üzerine onlar içinde maket pastalar hazırlamaya başladım. Hatta Fungi'de sergilenen maket pastalarım için sipariş almaya başladım. Ve pasta yaptığım için o kadar mutlu ve huzurluyum ki..mutfakta geçen saatler bana rahatlama ve yaşama kaynağım halinde geri dönüyorlar..

Evimin mutfağı şu an da bir atelye edasında bize hizmet ediyor. Celal Usta'dan aldığım pudra şekerlerini bile koyacak yer bulamıyorum ve arabamın bagajı utanarak yazıyorum ki bana depo hizmeti veriyor :) Dün Göztepe Örnek Mahallesinde ki Celal Usta'nın atelyesine uğradım .Ama sadace Celal Usta'nın adını yazmak yanlış olur çünkü orada canıyla ve sevgisiyle çalışan çok büyük bir usta olan Fevzi Usta var..Celal ve Fevzi Usta'lar kardeşler ve gerçekten işlerini çok seven başarılı insanlar. Buradan tekrar kendilerine saygılarımı gönderiyorum.


Pastaci.net haraketlendi. Ve daha da haraketlendirmek için yeni projeler düşünüyorum..

Ben bol bol pasta yapıyorum, kurabiye süslüyorum,partiler için masalar düzenliyorum ve çokkkk eğleniyorum :) Bu arada sizlerden birçok e-mailler ve yaptığınız muhteşem pastaların fotoğraflarını alıyorum. Bunlar beni inanılmaz mutlu ediyorlar. Ama geri dönüşümlerimde biraz geçikiyorsam lütfen beni affedin..

Gelelim bollllll çikolatalı tarifime ;

Gerekli malzemeler ;

30 x 20 cm boyutlarında ki dikdörtgen kalıp için

  • 6 adet iri (jumbo boy)yumurta - eğer yumurtalarınız küçükse 8 adet küçük boy
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 3 çorba kaşığı toz kakao
  • 200 gr %70 kakao içeren bitter çikolata (Lindt küvertur)
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 2/3 su bardağı kefir
  • 2 çorba kaşığı Irish aroma ( vanilya veya başka çeşit bir aromada olabilir)
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı kabukları soyulmuş çiğ badem

Öncelikle fırınımızı 170 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurta, toz şeker ve aromamızı homojen hale gelene kadar çırpalım.

Çikolata ve tereyağını birlikte benmaride eritelim. Yumurtalı karışımın içerisine hem kaıştırıp hem de yavaş yavaş dökelim. 1-2 dakika çırptıktan sonra kefirimizi ilave edelim ve çırpmaya devam edelim.

Bademlerimizi benmari için kaynatmış olduğumuz suyun içerisinde 5 dakika kadar bekletelim.

Un, kakao ve kabartma tozunu birlikte eleyelim . Karışımımızın içerisine ilave edelim ve düşük devirde 2-3 dakika daha çırpalım. Hızlı devire geçirip 3 dakika aha çırplaım.

Bademleri sudan çıkaralım. Ve mutfak havlusu ile kuruluyalım. Karışımımızın içerisine ilave edip spatula ile alttan üste doğru karıştıralım.

Kalıbımızı yağlayalım ve karışımımızı dökelim. Kalıbı şöyle bir sallayarak üzerini düzgünleştirelim ve önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 35-40 dakika pişirelim.

Keki çok sert pişirmeyelim ve hafif nemli kalmasına özen gösterelim.

Piştikten sonra fırında çıkarıp soğutalım. Biraz soğuduktan sonra mutfak havlusu yardımıyla ters çevirerek bir gece oda ısısında bekletelim.

Servis yaparken kalıbımızdan dikkatlice çıkarıp ıslak bir bıçakla dilimleyelim.

Bu arada Flash haberimiz;

Pasta malzemeleri satacak olan sitemiz bugün açıldı :)

www.pastamalzemeleri.com

Herkese sevgilerimle..

Salı, Mart 06, 2007

NOO-NOO VE EVLİLİK TEMALI YAŞGÜNÜ PASTALARI..



















































Son iki pasta çalışmalarım..

Noo-noo temalı pastanın içerisini kestaneli ve çikolatalı yaptım. Bir sonra ki evlilik temalı yaşgünü pastasını ise antep fıstıklı ve çikolatalı hazırladım..

Haftasonu ise çok çok güzel bir eğitime katıldım ve inanılmaz keyifli saatler geçirdim. Detaylarını en kısa zamanda paylaşaçağız :)

Herkese sevgilerimle..

Salı, Şubat 20, 2007

TRUFF'LU VİŞNELİ PASTA VE GÜZEL KAHVALTIMIZ..






































Bu aralar her ne kadar şeker hamuru yoğunlukla çalışsam da, şeker hamuru süslemesiz, klasik tarzdaki pastaları da yapmasını ve yemesini çok özlüyorum. Bu özlemimi sevgili annem giderdi ve benden hafta sonu kendisine gelecek olan arkadaşları için vişneli-çikolatalı güzel bir pasta hazırlamamı istedi. Bende elimin altında ne varsa, o malzemelerle bir pasta hazırladım.

Bir gece öncesinden başka bir sebep için pişirdiğim büyük dikdörtgen bir pandispanya vardı. Onun yarısını kullandım. Böylece dikdörtgen bir pastamız oldu. Üzerini süslerken ise kilerimde file fındıklar vardı ve buzdolabımda da 2 gün önce yaptığım pastanın sert çikolatalı ganaşı vardı. Onunla da truff hazırlayıp pastanın üzerini süsledim..

Truff ile süslenmiş ve vişne ile çikolatanın bir arada kullanıldığı pastalar her zaman aklımı başımdan alır. Umarım yarın annemin ve misafirlerinin de akıllarını başlarından alır :)

Pasta için gerekli malzemeler;

- Pandispanya için ;

Yoğun Çikolatalı Pandispanya

Yarısı kullanılacak ama siz isterseniz daha büyük bir pasta hazırlayabilirsiniz..

- Ara kreması için ;

  • 1 paket kakaolu creme ole
  • 2 su bardağı soğuk süt
  • 1/2 kavanoz Tukaş vişne konservesinin taneleri ve suyu (suyu pandispanyayı ıslatmak için)

-Üzeri için ;

  • 1 paket sıvı krema
  • 6 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 2 su bardağı kadar fındık file
  • 8-9 adet truff
  • arzuya göre, dekor amaçlı şeker hamurundan yapraklar

Pandispanyamızı yukarıdaki tarife göre bir gün veya gece önceden hazırlayalım.

Ben pandispanyanın yarısını kullandım. Ama siz isterseniz tümünü malzemeleri iki katına çıkartarak kullanabilirsiniz.

İkiye böldüğümüz pandispanyayı levye veya büyük tırtıklı bir bıçak yardımıyla üçe bölelim.

Soğuk süt ile creme ole'yi çırpıp iç kremamızı hazırlayalım.

İlk katı pasta standımızın üzerine yerleştirelim. Vişne kompostosunun suyu ile pandispanyamızın ilk katını bir fırça yarımıyla ıslatalım. Üzerine kremamızın yarısını sürelim ve aralara vişne tanelerini serpiştirelim. Aynı işlemleri bir sonra ki kat için tekrarlayalım.

En üste kapattığımız pandispanyayı ıslatmayalım.

Sıvı krema ve pudra şekerini mikser ile çırpıp 10 dakika buzdolabında bekletelim.

Hazırladığımız pastanın dışını kremamız ile sıvayalım.

Sıvadığımız pastanın yanlarını ve üzerini fındık file süsleyelim.

Ve pastamızın ortasına truffalrımızı ve isterseniz yapraklarımızı yerleştirelim.

Buzdolabında saklamanızı öneririm. Ama sofraya getirmeden yarım saat önce yumuşaması için oda sıcaklığına çıkarılmasını tavsiye ederim..




























Ve bu muhteşem kahvaltı (bence brunch) sofrası sevgili Seda'ya ait :) İnanılmaz becerikli ve iyi yürekli ev sahibimize yürekten teşekkür ediyorum tekrar çok çok güzel mamalar ve çok çok güzel sohbetler sundu bizlere..(Sedacığım, hatırlarsan Ufuktan bileçok ben yaptım yediklerini, hem de bayılarak. Zuhal biliyorsun yemedi..bilmiyorum artık..) Ben artık her Çarşamba sizdeyim :)

Sedacığıma hediye götürdüğüm Cheesecake'im..

PİKNİK SOFRASININ BAŞINA GELENLER :)




































































































Pazar, Şubat 18, 2007

PENGUEN PASTASI VE KAMERA ARKASI....
























Yeni blogger'a alışmak ve düzenlemeler yapmak için halen yoğun çalışma içerisindeyim :)

Martha Stewart'ın bir pastasından esinlenerek yaptığım bu pastayı görenler çok şirin buldu :) Bu hafta bu pastadan üç adet yaptım ve yaparken gerçekten çok eğlendim :)



Pandispanyası için;


(kumbet şeklinde Fermo'dan aldığım pasta kalıbımı kullandım)



6 adet yumurta ( oda sıcaklığında)

300 gr bitter küvertur çikolata ( benmaride eritilmiş)

1,5 su bardağı şeker

1,5 su bardağı un

1,5 çorba kaşığı sıvı vanilya vea 1 paket dr.oetker'in vanilya aroması

1 küçük paket sıvı krema ( 200 ml)

1 paket kabartma tozu

5 çorba kaşığı toz kakao


Fırınımızı 180 derecede ısıtalım. Kalıbımızı sıvı ile yağlayıp az miktarda unlayalım.



Yumurta,şeker ve vanilyayı kremsi bir yapı alana kadar çırpalım. Un, kakao ve kabartma tozunu ayrı bir kapta eleyerek karıştıralım.


Yumurtalı karışıma sırasıyla eritilmiş çikolata ve kremayı katarak karıştıralım. Kuru malzemeleride ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. Kalıbımıza karışımımızı dökelim ve önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 50-60 dakika pişirelim.



Krema için ;


- 200 ml sıvı krema,


- 300 gr bitter küvertur ( benmaride eritilmiş)



Krema ile eritilmiş çikolatayı 8 dakika kadar mikser ile çırpıp, 20 dakika buzdolabında bekletelim.


Şeker Hamuru ;

Amerikan cup ölçülerinde ;


5 teaspoon toz jelatin

125 ml glikoz - 1/2 Cup ( pastacılık malzemleri satan yerlerde bulunuyor, özellikle Eminönünden temin edebilirsiniz)

1 tablespoon gliserin ( her eczanede satılıyor )

1 kg inceltilmiş pudra şekeri ( hava sıcaklıklarına göre kullanılan miktar artıp azalabilir)

1 çay kaşığı tylose-c ( öğütülmüş kitre)




Jelatini yarım su bardağı su ile karıştırılalım. Az ateşte devamlı karıştırarak eritelim. İçerisine gliserini ve glikozu da ilave edelim ve birlikte karıştırarak hepsinin erimesini sağlayalım.



1 kg pudra şekerinin yarısını yoğurma kabımıza koyalım. Jelatinli karışımımızı pudra şekerinin üzerine ilave edip tahta kaşık ile karıştıralım. Kalan pudra şekerini ise azar azar ilave edelim ve aynı zamanda yoğurmaya başlayalım. Hamuru sertleştirmeden şeker ilave edelim. Eğer soğuk bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı fazla gelebilir veya sıcak bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı az gelebilir. Normal oda ısısında çalışmanızı tavsiye ederim. Onun için tüm şekeri bir anda kullanmayın . Azar azar ilave edin. Hatta hamur sertleşmeye yakın şeker eklemesini durdurun. Ve hamurunuzu kıvama gelene kadar çok iyi yoğurun. Bu aşamada hamurdan bir miktar ayırıp pastanın kaplamasında kullanalım. Kalan hamura tylose-c ekleyip modelleme için kullanalım.



Şeker hamurunu streçliyip hava almasını engelleyerek oda ısısında uzun süre saklayabilirsiniz.


Pandispanyamızı levye yardımı ile 3'e bölelim. Her bir kata kremamızdan sürelim ve isterseniz fındık, fıstık vb.krokan ilavesi yapabilirsiniz.


Pastamızı muntazam bir şekilde kreama ile sıvadıktan sonra buzdolabında çok kısa bir süre için dinlendirelim.



Bu arada tezgahımızı temizliyip şeker hamurumuzdan bir miktar alıp renklendirelim.


Tezgahımıza az margarin sürerek hamurumuzu mardene ile açalım. Buzdolabından pastamızı çıkarıp açtığımız hamuru pastamızın üzerine dikkatlice bırakalım. Ve yine dikkatlice elimiz ve şeker hamuru ütüsü ile (smoother) hamurumuzu düzgünce pastamızın üzerine kaplayalım.


Diğer görülen herşey şeker hamuru ile yapılmıştır. Özellikle penguenleri yaparken hamurunuzu kitre ile yoğurmanızı tavsiye ederim..

























Hepimize afiyet olsun ..

SEVGİLİLER GÜNÜ HAZIRLIKLARI...






































Aslında bu tip günleri çok abartmayı sevmesem de, biraz bu dönem abarttım galiba :) Sebebi ise temalı çalışmaları uygulamaktan zevk almam ve kalpler ile, kırmızı ile ve çikolata ile çalışmayı sevmem..

Yukarıdaki güllü ve çikolatalı pastayı, sevgililer gününe çok yakıştırdım. .
Sevgili okuyucularımdan Meltem Hanım için bu pastayı hazırlamıştım. Kendisi de eşinin yeni yaşı için yaptırmıştı.. İçi , daha önce yaptığım "en derin sevgi pastası"nın ile aynı. Sadece marzipan ile kaplamadım. Onun dışında çikolata ganaş hazırlayıp pastanın çevresini sıvadım ve en son çikolata duvarı ile bitirdim. Çikolata duvarının yapımı oldukça basittir ve ortaya çıkan sonuç çok şıktır..

Yağlı pişirme kağıdını pastanızın yüksekliğine ve çevre genişliğine göre dikdörtgen kesiyoruz. Sütlü veya bitter küvertur çikolatayı benmaride eritip ne çok ince ne de çok kalın olacak şekilde spatula ile kağıdın üzerine sürüyoruz. Bu hazırladığımız şeridi hızlı bir şekilde pastamızın çevresine yapıştırarak yerleştiriyoruz. Buzdolabında 15 dakika bekletip çıkarttıktan sonra yağlı kağıdı dikkatlice çıkartıyoruz ve alttaki çikolatamız donup duvarımızı oluşturuyor :)




















Yukarıdaki kurabiyeler ise yine sevgili okuyucularımdan Ebru Hanım için yapıldı..
Kendisi kısa bir süre önce nişanlandı ve ben ona nişan hediyesi olarak kurabiye göndereceğime söz vermiştim. İsimlerini ve mesajlarını ,hazırladığım küçük bir etiket ile kurabiyelerin uclarına yerleştirdim. Eğer fotoğrafını gönderseydi, fotoğraflarını da etiketin üzerine yerleştirecektim ama sadece isimlerini yazabildim..

Eğer sizin de fotoğraf basabilen bir printer'ınız varsa Photoshop'ta sevdiğiniz ve sevdikleriniz için küçük etiketler hazırlayıp, bunları delgeç ile delip kurabiyelerinizin veya çikolatalarınızın uçlarına asabilirsiniz :)
Birazdan mutfağa girip 100'e yakın bu tip kurabiyeler hazırlayacağım :))))

























Ve bunlarda , kendimce eşim ve benim için hazırladığım küçük sevgili kurabiyeleri :) Hazırladığım küçük kalpli kurabiyelerin üzerlerini kırmızı şeker hamuru ile kapladım ve baş harflerimizi yazdım. Bunları marketten aldığım kırmızı teneke saksının içerisine strafor ile sabitledim.

Dün marketten alışveriş yaparken ise Lindt'in sevgililer günü için hazırladığı kalpli çikolata kutusunu dayanamayıp aldım ve az önce de dayanamayıp bir tanesini yedim. Dışı sütlüydü ve içi ise yumuşacık bir ganaştı..çok güzeldi :)Onu da kurabiyelerimin yanına yerleştirdim..

13 Şubat Salı günü ise sevgili arkadaşım Zuhal ile Yeşil Elma programına çıkıyoruz.. Bunun için biraz heyecanlıyım :) Şimdiden haber vermek istedim çünkü bu iki gün biraz yoğun olup bilgisayarın başına çok sık geçemeyebilirim ama elimden gelen tüm soruları yanıtlamaya çalışacağım...


Herkese sevgilerimle..