Çarşamba, Ağustos 08, 2007

TEK KİŞİLİK LİMONLU FIRIN CHEESECAKE VE SOFRAMIZ..






























Aradan bir hafta geçti, ben daha yeni zaman bulup detayları yazabiliyorum. Evet, bahsettiğim canım arkadaşım Zuhal'in yaş günü daveti.. Zaten Zuhal'in doğum gününü kutlamakta da epey gecikmiştim, şimdi de yazmakta çok geciktim. Kimbilir bana ne çok kızıyordur :) (birde Hilal kızıyor biliyorum)




O günün daha güzel, daha kalabalık, daha bol lezzetli olmasını isterdim ama şartlar ,zaman azlığı ve yorgunluk daha fazlasını yapabilmeme engel oldu maalesef.. O günden bir gece önce Zuhal'in pastasını hazırlarken gerçekten çok yorgundum ve istediğim performansta ve güzellikte bir pasta yapamadım. Ama tadında performans düşüklüğü yoktu ve hepimiz afiyetle yedik :) Keşke şu an tüm okuyanlara ikram etme şansım olsaydı..




Pastasını bollllll çikolatalı ve vişneli hazırladım. Önceleri vişneye burun kıvıran Hilal bile sonra bayılarak yedi :) Zaten ne zaman kendimiz için pasta yapmam gerekse , elim hep bitter çikolataya ve vişnelere gidiyor..en sevdiğim iki lezzet..




O gün Ufuk, Ayşem, Işıl, Seda, Berna, Hilal bizlerle beraberdi.



















Bu nefis ve şık kısır sevgili Ufuk'umuza ait..
























Bu enfes haşhaşlı mini muffin'ler hala tarifini sabırsızlıkla beklediğimiz Ayşem'e ait.. Hadi artık şu tarifi yayınla , gerçekten çok çok lezzetliydiler..

O gün hakkında ne kadar yazsam, ne kadar anlatsam azdır. İyi ki Zuhal doğmuş , iyi ki bir araya gelmişiz, keşke her zaman daha çok kişi ile bir araya gelebilsek :)

TEK KİŞİLİK MİNİ LİMONLU CHEESECAKE’LER

Gerekli malzemeler ;

Peynirli kısmı ;
· 3 paket krema peyniri (600 gr)
· 1 su bardağı sıvı krema
· 1 adet limonun kabuğu ve suyu
· 3 çorba kaşığı un
· 1 çorba kaşığı nişasta
· 1 yumurta
· 1 su bardağı tozşeker

Alt taban ;
· 1 paket yulaflı bisküvi
· 150 gr eritilmiş tereyağı veya margarin

veya

  • traşladığınız pandispanyaların atık kısımlarını süt veya krema ile ıslatıp tekrar hamur haline getirip alt taban olarak kullanabilirsiniz.. Böylece daha yumuşak ve lezzetli bir taban oluşturmuş oluyorsunuz.

Üstü için ;
· 3 çorba kaşığı tozşeker
· 1 limon kabuğunun rendesi ve suyu
· 1 su bardağı su
· 1 yumurta sarısı
· 1 çorba kaşığı mısır nişastası.
· 1 çorba kaşığı tereyağı

İlk önce alt tabağı hazırlayalım. Bisküvilerimizi rondodan un haline gelene kadar geçirelim. Yağı eritelim. Erimiş yağ ile un haline gelmiş bisküvileri bir kaşık ile karıştırıp, muffin kağıtlarının altlarına ince bir katman olacak şekilde paylaştıralım. Paylaştırırken hafifçe bastırıp üzerlerini düzgünleştirelim.

Peynirli ara katı hazırlamak için, önce krema peynirlerini mikser ile beş dakika kadar yüksek devirde çırpalım. Üzerine şekeri ve yumurtayı ilave edelim ve tekrar çırpalım. Sıvı krema ,limon suyu ve limonun kabuklarını ekleyip çırpmaya devam edelim. En son un ve nişastayı ilave edip beş dakika daha çırpıp , cupcake kağıtlarımıza bisküvilerin üzerlerine paylaştıralım.

Fırınımızı 170 dereceye getirip yaklaşık 40 dakika pişirelim. Üzerleri hafif kızarınca fırından çıkarıp soğumaya bırakalım.

Soğuduktan sonra üzerine dökeceğimiz sosu hazırlayalım.

Tüm malzemeyi, tereyağı hariç, hafif ateşte hızlı karıştırarak pişirelim.. Kıvamını biraz su ilave ederek ayarlayalım Tereyağı ekleyip karıştıralım. Biraz soğuyunca cheesecake’lerin üzerlerine paylaştıralım.

Servis ederken birer taze nane yaprağı ile süsleyebiliriz.

Herkese sevgilerimle..

Perşembe, Temmuz 26, 2007

KİŞİYE ÖZEL KARTVİZİTLER..


























Akıllarında kalsın istiyorum , ellerine verdiğimiz kartvizitler.. Sadece üzerinde yazan yazılarmıdır önemli olan , yoksa yazılardan ayıran içeriğimi ..

Her zaman ki gibi pasta, kek, kurabiye tarifi veya fikri vermek istemedim bu sefer, farklı bir fikrimi paylaşmak istedim. Bundan üç veya dört ay önce photoshop'ta kartvizitlerimi kendim tasarladım (tasarlamaya çalıştım ). Şimdi ise kartvizitleri tek tek süslüyorum :) Böylece br köşeya atmaya kıyamasınlar istiyorum :)

Zaman zaman farklı tatlı paylaşımlarımızı da yazmak istiyorum..

Pazar, Temmuz 22, 2007

PRATİKLİK KAZANMAK..






































Geçen hafta içi annem arayıp , sevdiğimiz bir dostumuzu ziyaret etmemizi teklif etti. Bende çok memnun olarak hemen "tamam !" dedim. Bunun üzerine annem, "elimiz boş gitmeyelim, sen hemen çikolata gibi bir şeyler hazırla" , tamam da annem hem hemen gidelim diyordu , hem de hemen bir şeyler hazırla diyordu. "İyi de anneciğim, 10 dakikada çikolata vb. hazırlayamam ki, her şeyin bekleme süresi var", oda "iyi ,düşün o zaman yolumuzun üzerinde bir yer bulup alırız" deyip telefonu kapattı. Bazen annem beni pastane sanıyor gerçekten. Devamlı hali hazırda çikolata, pasta, kurabiye çeşitleri bulundurup hemen teslim ediyorum isteyenlere..

Tabii bu durum benim içime sinmedi. Tamam alırım tabii ki güzel bir pastaneden ufak tefek bir şeyler ama annem kendimi o kadar kötü hissettirmişti ki hemen bir çözüm bulmalıydım. Etrafa bakınırken işte o an şimşek çaktı !!! Hemen buzluğu açtım ve işte oradaydı :))))

Bildiğiniz gibi son dönemlerde oldukça yoğun pasta hazırlıyorum ve pastaları traşlarken elimde oldukça çikolatalı pandispanya artıyor. Ben pandispanyalarımı sadece kakaodan değil çikolatadan yaptığım için kalan parçaları asla atmaya içim razı gelmiyor ve hemen buzdolabı poşetlerine doldurup derin dondurucuya atıyorum. Bizim dolabın derin dondurucu bölümünü açtığınızda zaten karşınıza üzerinize neredeyse yıkılacak gibi duran çikolatalı pandispanya parçaları ve dondurulmuş meyveler çıkıyor :)

İşte bazen pasta hazırlarken krema ve meyvelerde artabiliyor. Bu duruma hemen bir kabın içerisine kalan pandispanyaları bölüyorum. Üzerine kalan krema ve meyveleri ilave ediyorum. Birkaç kaşık pralin de ilave edip güzelce karıştırıyorum. Kubbe kalıbımın içerisine streç film yerleştirip karışımı üzerine döküyorum. Kalıbın üzerini de streç filmleyip derin dondurucuya atıyorum.

İşte kubbe karşımdaydıııı :))) Hemen dolaptan kalıbı çıkartıp içerisindeki pastayı çıkardım. Streçlerini aldım ve pasta altlığının üzerine yerleştirdim. Üzerini ekstra pralin ile kapladım . Eğer pralininiz yoksa Nutella ile kaplayabilir veya çikolatalı ganaş hazırlayıp kullanabilirsiniz. Yine derin dondurucudaki frambuazlardan bir avuç kadar çıkartıp frambuazlı soğuk jöle ile karıştırıp pastanın tepesine döktüm. Bu jölenin hem tadı hem kokusu gerçekten çok güzeldi.

Sonra pastamı kutusuna yerleştirip arabanın arka koltuğuna oturtturdum :) Dondurucudan çıkması çok güzel old, böylece "aman hava çok sıcak, acaba erir mi" korkusu yaşamadan, "hatta biraz erisin daha da güzelleşir" rahatlığı ile annemi evinde aldım. Annem, "şimdi nereden ne alalım" demeye kalmadan arka koltukta uslu uslu oturan kutuyu gördü ve gülümsedi. Başkada diyalog geçmedi aramızda bu konu ile ilgili :)

Sonuçta Annem memnun, ben memnun, ziyaret edilenler memnun olarak günümüzü tamamladık :) Sonuçta pastanın tadı çok güzeldi, hem biraz yumuşamıştı. Özellikle soğuk ve yumuşak olması çok hoşumuza gitti. Zaten içi bol çikolatalı, pralinli ve frambuazlı idi .

Demek ki sonuç olarak, derin dondurucularımızı sevelim, pandispanyalarımızı atmayalım ve buzluğumuzda dondurulmuş meyvelerde bulunduralım :) Kendi ellerinizden çıkan hediyeler her zaman daha değerlidir , bunu da unutmayalım :)

Bugün yine "Göl Evi"ni seyrettim. Digiturk'ün sinema salonlarında oynamaya başladığını gördüm ve hemen DVD 'imi tekrar seyrettim. Ne zaman canım çok sıkılsa, moralim bozulsa veya dinlenmek istesem çok sevdiğim bir filmi seyretmeyi tercih ediyorum. Gerçi benim seyrettiklerim evdekileri çok memnun etmesede "göl evi"ne kimse hayır diyemiyor :) Dün gece yine rahatlama amacıyla "Alacakaranlık" (halflight) filmini seyrettim ve nerede rahatlamak ,ağlamaktan yine tüm moralim alt üst oldu..seyredenler beni anlar sanırım ama tüm gerilime rağmen , ıssız ev, deniz, fener, kumsal çok çok güzeldi..

Bugünlük bende bu kadar, herkese sevgilerimle..

Salı, Temmuz 10, 2007

LINGONBERRY İLE HAZIRLANMIŞ SOĞUK CHEESECAKE VE KISA KISA..






































Yine yazacak çok şey birikti. Aslında bu sefer arayı fazla uzatmamıştım ama pastacılık ve blog dünyasında öyle hızlı gelişmeler oluyor ki şu dönemlerde, yetişemiyorum :)

Aklımda devamlı limonlu yapılan tüm tatlılar, soğuk cheesecake'ler ve yumuşacık mudcake(çamur kek) kıvamında cupcake'ler (küçük kekler) var. Özellikle geçen gün Remzi kitapevindeki kitapları incelerden , gerçekten harika bir kitap buldum;

Luscious Lemon Desserts - Lori Longbotham ait. Tamamiyle orijinal limonlu tariflerle dolu bir kitap. Gözümü kapağında yer alan klasik limonlu tart'a ve limonlu merengli tek kişilik tartlara yönelttim. Onlarında denemeleri ve tarifleri en kısa zamanda sizlerle olacak gibi gözüküyor ..

Ve blog okuyucularından girişimci bir bayanı sizlere tanıtmak istiyorum ; Ezgi Kalkınan..

32 yasında bir kız annesi ve eski bir bankacı. Ama çalışkan bir insan , hem Fransızca özel dersler veriyor hem de eşi ile birlikte Çilek Marzipan Setlerinin üretimini ve pazarlamasını yapıyor. Evet bu noktada bizi en çok ilgilendiren bölüm "marzipan setleri" :)

























Sağolsun bana hemen ürettikleri ve şu an üç çeşitten oluşan setlerini kargo ile gönderdi. Gerçekten kaliteli, kullanışlı ve rengi ile insanın içini açan üç set. ( shoppingtv gibi oldum :) )
Ama , gerçekten Ezgi Hanım'ın girişimi ve yerli bir firmamızın bu tip özel hobi alanlarına ilgi duyguması beni çok heyecanlandırdı ve mutlu etti..Özellikle fiyatları çok uygun.İthal ürünlere göre hayli uygun..

Sizde setlerle ile ilgili Ezgi Hanım ile görüşmek isterseniz;

ezgi@eymez.com
0216 464 21 78

iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz..




















İşte Ikea'dan alıp aşık olduğum Lingonberry reçeli..Frank üzümü ile kızılcık tadında inanılmaz güzel bir tat. Ikea'da İsveç köfteleri vardır..işte asıl olarak bu meyvenin sosu yapılır ve isveç köftesi ile birlikte servis edilir. Hatta şu an Ikea'da dondurulmuş isveç köfteleri, bu reçel ve köfte sosu çok uygun bir fiyata paket halinde satılıyor (ek bilgi)

Ben bu reçel ile soğuk cheesecake yapmaya karar verdim. Çünkü çok tatlı reçel tadını pek sevmiyorum , ekşi ile şeker tadını birlikte daha çekici buluyorum..

Gerekli malzemeler;

Peynirli kısmı için ;
  • 2 çay kaşığı toz jelatin
  • 3 çorba kaşığı su
  • 400 gr krema peyniri (trakya çiftliğinin beyazını kullandım )
  • 1/2 cup - 125 gr toz şeker (1 su bardağının yarısında bir parmak çok)
  • 300 ml sıvı krema
  • 1 çay kaşığı sıvı vanilya

Altı için ;

  • Çikolatalı pandispanyalarımdan arta kalanlar ile yaptım. Eğer elinizde pandispanya yoksa bu tariften orta büyük dikdörtgen bir tepsi pişirip üzerine cheesecake'imizi hazırlayabilirsiniz ;

Yoğun çikolatalı pandispanya

Üzeri için ;

  • Lingonberry reçeli veya frenk üzümü , kızılcık, karışık orman meyveleri veya ahududu,frambuaz reçeli ( hangisini tecih ederseniz)
  • frambuazlı soğuk jöle

Öncelikle eğer hazır elimide kalan pandispanyamız varsa , onları bir kabın içerisine ufalayarak bölelim. Üzerine 3 çorba kaşığı Nutella veya fındıklı pralin ve yarım su bardağı sıvı krema ekleyip karıştıralım. Eğer hala biraz sert ise azar azar süt ilave ederek yumuşatalım ve 30 x 20 cm büyüklüğünde dikdörtgen bir kalıbın alt zeminine yağlı kağıt serip harcımızı yayalım.

Bir cezvenin içerisine jelatini ve suyu koyup kısık ateşte devamlı karıştıralım. Jelatin çözülüp suya iyice karıştıktan sonra ateşten alıp 5 dakika bekletelim.

Ayrı bir kapta krema peyniri ile şekeri mikser ile iyice çırpalım. Üzerine krema ve vanilyayı ilave edip 3-4 dakika daha hızlı devirde çırpalım. Üzerine jelatinimizi ilave edip karışım iyice kabarıp homojenleşinceye kadar çırpmaya devam edelim.

Peynirli karışımımızı kekimizin üzerine dökelim ve üzerini spatula yardımı ile düzgünleştirelim.

5 dakika buzdolabında bekletelim. Daha sonra çıkarıp üzerine arzunuza göre 1 kat frambuaz jölesi sürelim. Daha sonra bir kavanoz reçelin tamamını üzerine döküp yayalım.

En az bir gece buzdolabında bekletelim. Ne kadar uzun beklerse tadı ve kıvamı o kadar güzelleşecektir.

Servis yaparken ister dilimleyip tabaklara koyabilirsiniz istersenizde küçük çemberler ile keserek tek kişilik cheesecake'ler halinde sunabilirsiniz.. Ve üzerine 1-2 yaprak nane şıklık ve ferahlık verecektir.

Herkese sevgilerimle..

Cuma, Temmuz 06, 2007

YENİLEBİLİR ÇİÇEKLERİN SÜSLEDİĞİ BİR PASTA...






































Bu pastayı belki hatırlarsınız, Chef's dergisinin 2007 Mayıs ayındaki son sayısında çıkan tarifime ait. Derginin yeni sayısı çıkmak üzere fazla geciktirmeden yazımı ve tarifi sizlere aktarıyorum ;




MERHABA VE YENİLEBİLİR ÇİÇEKLERİN SÜSLEDİĞİ BİR PASTA..

Çok sevdiğim Chef’s dergisinin bir sayfasında yer alıyorum. Bunun için çok heyecanlı ve çok mutluyum. Bazen ne kadar çok “çok” kelimesini kullandığımı fark ediyorum ve kendi kendime gülüyorum; “ben biraz tutkuluyum galiba”..

Bana göre tutkunun bir yansımasıdır pasta yapmak.. Malzemeleri birleştirmek, lezzetleri harmanlamak, görselliğini ön plana çıkarmak ve duygularımıza tercüman etmek. İşte ben sadece pandispanya, yağ, krema, çikolata gibi bakmıyorum pastalara. Her birini isimlendiriyor, saatlerce üzerinde düşünüyorum. Çünkü bana göre pasta yapmak gerçekten bir tutku ve sanattır.

Pastaları , çoğu zaman gerçek çiçeklerle veya şeker hamurundan hazırladığım çiçeklerle süsledim ve süslüyorum. Peki “yenilebilir çiçeklerle” süslemek gerçekten de heyecan verici bir yöntem olmaz mı sizce de. Aslında asırlardır Türk Mutfağında hakim olan yenilebilir çiçekleri, sanki çok yeni bir şeymiş gibi keşfettiğimde gerçekten çok heyecanlanmıştım. Sebebi de çiçeklerin gerçekten çiçek görünümünde olmaları ve pazara çok hakim olmamalarıydı.


Akasya, Gül, Çiğdem, Erguvan, Karanfil, Menekşe, Latin Çiçeği, Papatya ,Hardal Çiçeği, Krizantem ve Mor Viola yenilebilir çiçekler arasında yer alıyorlar. Dikkat edilmesi gereken nokta, bu saydığım çiçekler hariç her çiçeğin yenilmemesi ve yenilebilir olanlarının da sadece yapraklarının yenmesinin gerektiğidir.

Çiçekleri doğrudan kullanabileceğimiz gibi , çoğunu da aroma olarak yemeklerimize ekleyebiliriz. Son dönemlerde salataları, tatlıları, sirkeleri, likörleri ve bazı özel yemekleri yenilebilir çiçekler süslemekte ve lezzet katmaktadırlar.

Mesela menekşe, Fransa’nın Toulouse kentinde özel olarak üretilip şekerleri ve likörleri yapılmaktadır. Lavanta, tatlılarda ve jölelerde son zamanlarda çok tercih edilmektedir. Örneğin Lavantalı Cheesecake severlerinin sayısındaki artış gibi .. Gül, Türk ve Osmanlı mutfağı dahil birçok yerde kullanılmaktadır. Tatlıdan tuzluya farklı tat, koku ve uyum sağlamaktadır. Yasemin, Uzakdoğu’da çaylarda kullanılmakta ve pilavlara çeşni olarak katılabilmektedir.

Şu an piyasada hazır paketlenmiş olarak satılan türler ise, soğan çiçeği, Latin çiçeği, mor viola, kabak çiçeği ve karanfildir. Pastacılıkta ise daha çok Mor Viola’nın ve Ihlamur çiçeğinin kullanılması önerilmektedir. Ama tatları ve görüntüleri ile bence hepsi birer pastaya anlam katacak kadar değerlilerdir..




ÇİKOLATALI & ANTEP FISTIKLI PASTA

Gerekli Malzemeler ;
4 adet yumurta (oda ısısında bekletilmiş)
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı sıvı vanilya
1 su bardağı un
4 çorba kaşığı toz kakao
1 çorba kaşığı kabartma tozu
1 küçük paket sıvı krema ( 200 ml)
200 gr küvertur çikolata ( bitter )
krema için; 200 ml sıvı krema
150 gr sütlü çikolata
üzeri ve arası için ; antep fıstığı

Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Çikolatalarımızı küçük küçük kesip benmaride eritelim.
Yumurta, şeker ve aromamızı birlikte yüksek devirde yaklaşık 10 dakika çırpalım. Önemli olan şekerin yumurtaların içerisinde erimesidir. Daha sonra sırasıyla çikolatayı ve kremayı ekleyip çırpmaya devam edelim.
Ayrı bir yere un, kakao ve kabartma tozumuzu eleyelim. Ve yumurtalı - çikolatalı karışımımızın içerisine ilave edelim ve düşükten hızlıya homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım.
20 cm’lik yuvarlak kalıbımızı yağlayalım. İçerisine karışımımızı dökelim ve önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 40 – 50 dakika pişirelim.
Piştikten sonra tezgahımıza alıp bir mutfak örtüsünün üzerine ters çevirerek soğutalım. Soğuduktan sonra dikkatlice kalıbımızdan kekimizi çıkaralım.
Krema için, sütlü çikolatamızı benmaride eritelim.
Kremayı erimiş çikolata ile sertleşinceye kadar çırpalım. Ve buzdolabında 5 dakika bekletelim.

Pandispanyamızı levye yardımıyla üçe bölelim. Ve pastamızın arasına ve ortasına krema ve antep fıstıklarını paylaştıralım.
Arzunuza göre pastanızı yenilebilir çiçeklerle süsleyebilirsiniz. Fotoğrafta kullanılan çiçeğin cinsi “Latin Çiçeği”dir.



























Bu tarif ise tek bir tart hamuru ile ne kadar çok farklı ve başarılı lezzet elde edileceğinin bir kanıtı ;

ÇİKOLATA DOLGULU KURABİYELER

Gerekli Malzemeler;

240 gr un ( 1 + 1/2 cup)
110 gr tozşeker (1/2 cup)
140 gr soğuk tereyağı veya margarin
1 yumurta (hafif çırpılmış)
15-20 adet napoliten çikolata

Önce, kurabiye hamurunu hazırlayalım. Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Un, şeker ve yağı yoğurma kabında parmaklarımızın ucuyla yağı eritmeden birbirlerine yedirmeye başlayalım. Yumurtayı ekleyip şöyle bir hamurumuzu toparlayalım. Streç film ile sarıp 30 dakika buzdolabında bekletelim.
30 dakika sonra buzdolabından çıkartıp hamurumuzu unlu tezgahta biraz yumuşayıncaya kadar yoğuralım. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparalım. Bezeleri avucumuzun içerisinde düzgünleştirerek açalım ve ortasına bir adet napoliten veya pul şeklinde çikolata yerleştirelim. Ve yine avucumuzun içerisinde hamuru yuvarlayarak kapatalım. Çikolatalar hamurun ortasında kalmalıdır.

Aynı işlemi tüm hamur bitene kadar tekrarlayalım. Hazırladığımız kurabiyeleri fırın tepsisine dizelim. Üzerlerini çatal ile hafif bastıralım.
Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 20 dakika pişirelim. Piştikten sonra mutfak tezgahımızda 15-20 dakika soğutalım.


Herkese sevgilerimle..


İşte ben buradaydım :)

Perşembe, Temmuz 05, 2007

Salı, Temmuz 03, 2007

FERAH LİMONLU KURABİYELER..






































Bugün Berna ile telefonla konuşurken , "hadi artık yeni bir şeyler koy sitene, hatta mümkünse her gün yeni bir şeyler koy.." dedi :) "Tamam da ben fabrika değilim ki, işte ne yapsam koyuyorum zaten " dedim, "olsun benim için koy, ben her gün bakıyorum" dedi. Bende arkadaşımı kırar mıyım, hemen yeni bir tarif ekliyorum Bernacığım senin için .. Bu arada Berna'nın bugünde itibaren anneyiz.biz web sitesinde bir köşesi olacak :)

http://www.anneyiz.biz/yazarlar/yazidtl.php?yzid=7855654


Kendisinde her girişiminde başarılar diliyorum tekrar :)

Sevgili Münevver hanım'ın nefis limonlu kurabiyelerini tattıktan sonra ne zamandır aklımda olan bir tarifi denemek istedim.

Tarif "Everday With Rachael Ray " dergisinden. Orijinal adı "Lemon Cookies"..

Rachael Ray'ı bilirsiniz , özellikle Digiturk'un Home TV kanalında 30 dakikada çeşit çeşit pratik yemekler yapması ile ve Dünyanın dört bir tarafını dolaşarak (daha çok Avrupa ve Amerika'yı) 40 $ 'a tüm gün neler yiyebileceğini bizlere gezerek göstermesi ile ünlenmiştir.. Benim hoşuma gider hazırladığı programlar hatta güler yüzü ve aktifliği gıpta ile baktığım yönleridir.. Hatta Amerika'da (kendi ülkesinde) Martha Steweart ile ara sıra tatlı rekabet halindedir. Bunu çıkarttığı dergilerden de biraz hissediyorum. Gerçi Martha'nın daha yalın ama etkileyici bir tarzı vardır. Tarz olarak Martha 'yı daha çok beğenirim. Ama Rachhael Ray'in de genç olması, aktifliği, güler yüzlülüğü ve becerikliliği ile beğendiğim insanlar arasındadır..

İşte denediğim bu tarif bu aktif bayanın pratik bir tarifidir. Ben yine her zaman ki gibi ufak tefek değişiklikler ile tarifi kendime göre değiştirdim. Ve bu aralar limonlu tatlılara taktığım için ,nerede limonlu bir tarif görsem denemek için can atıyorum :)


Gerekli malzemeler;


  • 125 gr tereyağı veya margarin
  • 1 1/4 cup tozşeker
  • 2 limonun kabuğu ve bir limonun suyu
  • 1 büyük veya 2 küçük yumurta
  • 3 1/2 cup un ( gerekirse azar azar ekleyebilirsiniz)
  • 1/4 çay kaşığı karbonat ve tuz

Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yağ, şeker ,limon kabuğu ve limon suyunu mikser yardımıyla birbirlerine iyice karışıncaya kadar çırpalım. Daha sonra üzerine yumurta, un, kabartma tozu ve tuzu ilave edip tahta kaşık ile karıştıralım. Hamur çok sert olamayacaktır. Sıvıda kalmaması gerekmektedir. Biraz kıvamlı bir kek harcı gibi olunca ( yayılmayan ve akmayan) hamur olmuş demektir.

Fırın tepsisine yağlı kağıt serelim. Bu tarif ile yaklaşık 2,5 büyük tepsi kurabiyeniz olacaktır. Sebebi de pişerken yayılacağı için yan yana değil aralıklarla geniş alana kurabiyeleri yerleştireceğimiz için.

Birer tatlı kaşığı karışımı bir sıraya 3 tane gelecek şekilde aralıklarla yerleştirelim. Ve önceden ısıttığımız fırınımızda 20 dakika kadar pişirelim. Ben fırından çıkarttıktan sonra üzerlerine çok az limon suyu damlatıp soğuttum. Böylece daha keskin bir limon tadı ve kokusu elde ettim.

Kurabiyeler fırından çıkarken yumuşak olacaklardır. Soğuttuktan sonra kendiliklerinden sertleşeceklerdir.

Limon tadını sevenlere limonlu öneriler bolca sunulacaktır :)



























http://pastaci.blogspot.com/2006/11/ikolatali-findikli-muffin.html



Herkese sevgilerimle..




Dualarımızın ve pozitif enerjimizin Barış Akarsu'nun yanında olmasını diliyorum..

Perşembe, Haziran 28, 2007

TEŞEKKÜR VE LİMONLU MUFFIN CHEESECAKE'LER..


























Eski header'ımı her ne kadar çok ama çookk sevsemde yeni bir header ve logo fikride hoşuma gitmiyor değildi :) Aklımın bir kenarlarında yeni bir çizim ve sayfanın renklerini değişitirip canlandırma fikri vardı ama bunun için vaktim olmuyordu. Sonra bana bir melek bir e-posta gönderdi ve benim için bir çizim yaptığından bahsetti.. Bende hemen "çizimimi görmek istiyorum !!!! " deyince , hemen bana çizimi gönderdi ve ben inanılmaz beğendim. Canlı,dinamik, farklı ..söylecek ne varsa yazmak istiyorum ama ben çok heyecanlanıp veya çok sevindiğimde hep böyle kilitlenirim ve bu yüzden de çoğu insan beni soğuk biri zanneder..ama bilseler dışıma vuramadıklarımı içimde ne karnavallar boyutunda yaşıyorum..

Çizimimin her boyutunu, her şeklini bana ulaştırdı. Hatta teşekkür etmek için buluştuğumuzda bana çizimimin çerceve edilmiş halini bile verdi :) Kendisi gerçekten çok yetenekli, hayal gücü çok güçlü olduğunu düşündüğüm genç bir tasarımcı..Betül Aytaç'a tekrar tekrar teşekkür ediyorum ve hayallerinin peşinden gitmesini ve her zaman destek olacağımı tekrarlamak istiyorum..




















Bende yine elim boş gitmemek ve bir hatıra bırakabilmek için , bir önce ki gün Ayşem için hazırladığım bir tabağa benzer hediye tabağı hazırladım. Bu tabaktaki kekleri ilk kez denedim. Klasik muffinlerden farklı, sıcak günlerde çok ağır gelmeyecek farklı bir tat hazırlamak istedim. Benim her zaman tariflerine ve fotoğraflarına bayıldığım The Australian Women's Weekly dergisinin Cupcakes&Fairycakes kitabından Lemon Pavlova Puffs tarifini denemeye karar verdim. Ben tabi fotoğraftada görüldüğü gibi pavlova yapmadım, sadace kek bölümünü hazırladım ve kendimce birkaç ekleme yapıp cupcake olayına çevirdim :) Tarifi incelerken içerisinde krem peynir olduğunu gördüm . Bu durumda bunlar sadace muffin veya puf değil, cheesecake tarzı birşey olacağını anladım ve gerçekten tadıncada cheesecake- muffin tarzı farklı bir lezzet yakaladığımı fark ettim. Özellikle üzerine piştikten sonra sıktığım ekstra limon sularıda keklere ayrı bir ekşilik ve yumuşaklık kattı. Ayşem'in de hoşuna gitti hatta hangi aromayı kullandın diye sordu ve ben mutlulukla "doğal bir aroma, limon sıktım :) " cevabını verdim..

Yina lafı uzattıkca uzattım, normalde bu kadar laf uzatmayı beceremeyen biriyimdir ama yazarken nedense geveze olabiliyorum :)

Şimdi hemen tarifimize geçelim ;

Gerekli malzemeler;

  • 90 gr yumuşak yağ ( ben Luna kullandım)
  • 90 gr krem peynir ( Pınarın beyazını kullandım- oda sıcaklıında yumuşamış)
  • 2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi ( ben bir orta boy limonun tüm kabuğu rendeleyip kullandım)
  • 2/3 cup- 150 gr tozşeker
  • 2 yumurta
  • 1/3 cup- 50 gr nişasta ( mısır nişastası kullandım ama buğdayda kullanılır)
  • 1/2 cup - 75 gr un



Fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım.

Yağ,krem peynir, limon kabukları, şeker ve yumutaları mikser yardımıyla homojenleşene kadar çırpalım.

Un ve nişastayı eleyerek karışıma ilave edelim ve düşük devirde tüm karışım homojenleşip pürüzsüzleşene kadar çırpalım.

Karışımımızı muffin kalıplarımıza ağızlarında birer parmak pay bırakacak şekilde peylaştıralım.

İsterseniz 20-22 cm'lik büyük bir kek kalıbında da pişirebilirsiniz.

Muffinleri 20 dakika, büyük kalıptakini 30 dakika pişireim.

Piştikten sonra tezgaha alıp soğumaya bırakalım. Ben bu aşamada kabuğunu rendelediğim limonun suyunu sıkıp muffinlerin üzerine birer tatlı kaşığı kadar döktüm ve soğurlarken çekmelerini bekledim. ( şerbetli tatlı yapar gibi biri sıcakken biri soğuk olmalı)

Yaklaşık 20 adet orta boy limonlu muffin cheesecake'lerim oldu. Bunların üzerilerine çok az bal sürüp şeker hamuru ile kapladım ve mesajlarımı yazdım. Siz nasıl arzu ederseniz, hiç süsleme yapmayabilirsiniz. Veya birer dilim limon ile de sade bir sunum yapabilirisiniz.



Ruh hali önerileri : Aklımın iplerini saldım ...

Herkese sevgilerimle..

Çarşamba, Haziran 27, 2007

BAKE SHOP - BEŞİKTAŞ

























Yağmur ile elele verip merak ve heyecan içerisinde Ayşem'in yeni işyerine doğru ilerlerken , bu kadar etkileneceğimi hiç beklemiyordum.. Beşiktaş Cumartesi pazarının kurulduğu eski sokağın başına kafamı şöyle bir uzatıp bakmamla , o güzel tenteyi görüşüm bir oldu.. Sanki İtalya veya Fransa'da ki ara bir sokakta butik bir pastaneye gelmiş gibi hissettim kendimi.. Kesinlikle yeşil nostaljik tante fikri ve arnavut kaldırımları beni inanılmaz etkileyen görüntüler oldu.. Gerçi sokak arnavut kaldırımları ile döşeli değildi ama olsa çok hoş olurdu :) Olsun sokak taşlarıda gayet şık duruyordu..

Etkilenme boyutlarım, içeri girip Ayşem ile uzun uzun sohbet ettikce daha da çok arttı. Ayşem , kendi blogundaki yazısında dükkanını öyle bir anlatmış ki, sanki ufacık minicik, çok ara sokaklarda , bulmanız imkansız gibi..ama öyle değil. Bulmanız görmeniz çok rahat ve dükkan ise hiçte minicik değildi. Girişte birbirinden değişik ve güzel her türlü kalıplar sizi karşılıyor. İlerledikce bir çok modelleme malzemelerini, kitapları, kalıpları vb. görüp incelemeye başlıyorsunuz. Ama beni en çok etkileyen bölümü mermer tezgahın ve mutfağın bulunduğu orta bölüm ve çalan müzikler oldu :)
























Ayşem'e elimiz boş gitmedik tabii ki, ona bir mini cheesecake ve kurabiye tabağı hazırladım. Oda hemen güleç yüzü ile tabağı ile başbaşa poz verdi bana :)

























İşte burası benim çok sevdiğim ve sıcak bulduğum mutfak bölümü..Burası için Ayşem birçok proje düşünüyor, zaten çoğunu kendi sitesinde de sizler ile paylaşır çok yakında..Ama yakında sevgili Hanimiş Işıl burada şeker hamuru dersleri vermeye başlayacakmış.. Şimdiden onlara kolay gelsin diyorum :)

























İşte görüldüğü gibi hiçte küçücük limoncuk , içi dolu turşucuk değil :) Gayet yeterli ve içi dolu bir mekan :) ama sadece ekipman değil aynı zamanda sevgi, ilgi ve paylaşım dolu :)


























Ve bu bölüm Yağmur ile benim çok sevdiğimiz hatta dayanamayıp alışveriş yaptığımız kurabiye kalıpları bölümü..Özellikle çanta, uzun zamandır aradığım ayıcık ve balık kalıplarını bulup hemen el tokalaşıp siftahımı yaptım : ) Hatta Yağmurda kendisine bir adet çatal şeklinde kalıp beğendi ve sevgili Ayşem bize o kalıbı hediye etti :) Tekrar teşekkür ederiz efendim..




















Ayşem için hazırladığım hediyenin üzerine de yazdığım gibi "başarılar " diliyorum..ve mutlu paylaşımların gerçekleştirildiği bir buluşma mekanı olmasını diliyorum..Artık ben çok sık sendeyim Ayşem :) Tülay Hanım ve sen benden bıkana kadar hep ordayım..bu arada dayanamdım arabada hediyeni açtım :) Canım benim, çikolata kalıpları muhteşemdi, ama ben onları kullanırım ve devamını beklerim ( tabiiki hediye olarak değil ) ..

Ayşem'e yaptığım limonlu muffin cheesecake'lerinin tarifi ise çok yakında başka bir teşekkür ile burada olacak..


herkese sevgilerimle..