Bundan 5-6 ay önceki yazılarıma veya 2 sene önceki fotoğraflarıma baktığımda çok eğleniyor ve mutlu oluyorum..sebebi ise internette yer alan bu sayfaların aynı zamanda benim günlüğüm olması, paylaştığım tarifler, fotoğraflar, yazılar ve yerler..bunlar benim yüzümü güldürüyor ve bazı yaşadıklarımı tekrar hatırlamamı sağlıyor..bundan 4-5 sene sonra bu sayfaları dolaşırken içimde kelebekler uçacak, geçmiş günleri tekrar hatırlayacağım, yorumları okuyup gözlerimin yaşarmasına engel olamayacağım..
İşte ben bunun için paylaşabildiğim çoğu şeyi burada paylaşıyorum..aynı zamanda benim bir parçam, bir yaşanmışlığım, bir hatırlatma, ilerisi için iz bırakabilme ortamım.. Umarım okuyucularımda, yaşadıklarımı paylaşmayı kabul edenlerde bu gözlüklerle sayfamı takip edebilirler.. Aksi takdirde gerçekten bazı şeyler beni sebepsiz çok üzüyor..
Kafanızı fazla şişirmeden hemen tariflere geçmek istiyorum :) Sadece kendi kendime bir ön giriş yapıp hatırlatmada bulunmak istedim, dediğim gibi bundan 4-5 yıl sonra bu satırları tekrar okurken hislerime engel olamamak istiyorum..
Burada yer alacak tarifler Fransız mutfağından, tarifler tamamen şeflere aittir.
FRAMBUAZLI TART VE LİMONLU BRULE
Tart hamuru için ;
- 20 gr un
- 10 gr tereyağı(soğuk)
- 10 gr tozşeker
- 1 yumurta (oda sıcaklığında)
Tüm malzemeleri karıştırıp yoğurarak hamur haline getirelim. Tartölet kalıplarına paylaştırarak üzerilerine kabarmamaları için yağlı pişirme kağıtları kesip ağırlık yapacak bakliyat ile pişirelim. (180 derecede)
İç harcı ;
- 25 gr frambuaz
- 10 gr tozşeker
- 30 gr badem tozu
- 1 yumurta beyazı
- 1 yumurta sarısı
Tozşeker ve yumurta akını kar haline gelene kadar çırpalım. Ayrı bir kapta yumurta sarısı ile badem tozunu çırpalım. İki karışımı birleştirip tahta kaşık ile şöyle bir alttan üste doğru karıştıralım. Karışama frambuazları ilave edip önceden pişirdiğimiz tartöletlerin üzerilerine paylaştırıp 10 dakika daha 180 derece pişirelim.
Limonlu Brule için ;
- 1 limonun kabuğunun rendesi
- 30 gr tozşeker
- 2 yumurta sarısı
- 15 ml süt
- 15 ml sıvı krema
Tüm malzemeyi bir kabın içerisinde iyice karıştıralım. Seramik sufle kaplarımıza veya fırına dayanıklı cam kaselerimize karışımızı paylaştıralım. Fırınımızı 180 derecede ayarlayalım, kaplarımızı fırın tepsimize dizelim ve tepsinin dibine çok az su dolduralım.
Önceden ısıttığımız fırınımızda 25 dakika kadar pişirelim. Servis ederken taze frambuazlar ile süsleyebilirsiniz..
SEBZELİ VE PEYNİRLİ SUFLE
- 20 gr rokfor peyniri
- 50 gr ıspanak
- 50 gr karışık garnitür
- 10 gr bree peyniri
- 2 adet yumurta
- 4 cl krema
- 20 gr un
- az kabartma
- 5 gr tereyağı
Ispanaklar doğranıp tereyağı ile sotelenir ve bir kenarda soğumaya bırakılır.
Yumurta akı çırpılarak kar haline getirilir, üzerine krema ve un ilave edilir. Peynirler rendelenir. Eğer bree peynirini bulamazsanız, taze kaşar peyniri kullanabilirsiniz.
Bir adet yumurta sarısı ilave edilir. Sebzeler ilave edilip biraz kabartma tozu ilave edilir.
Sufle kaplarına karışım paylaştırılır. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dakika pişirilip sıcak servis yapılır.
Not: Tarifleri , ilgileri ve mutfaklarını bize memnuniyetle açtıkları için Belek Rixos oteline ve Şef Zafer Usta, Şef Hanifi usta ve Şef Hüseyin ustaya tekrar çok teşekkür ediyorum..
Tatil dönüşü inanılmaz şıkışmıştım, 6-7 saat içerisinde yetiştirmem gereken 550 adet düğün kurabiyesi vardı. Tek başıma bu işin altından kalkmam imkansızdı..
Yolda yürürken bile birbirlerine saygılı olmayan, sevgiyi unutan, hiç bir şekilde birbirlerine dayanamayan insanların sayısının arttığı bu dünyada beni inanılmaz duygulandıran, duygularımı kilitleyen arkadaşlarıma gönülden tekrar teşekkür ediyorum.. Yeryüzünde yaşayan melekler olarak görüyorum sizleri.. İyi ki varsınız :) ve herkesin hayatına sizin gibi meleklerin girmesini gönülden diliyorum..
Ruh lezzeti..
Herkese sevgilerimle..