Pazartesi, Ocak 21, 2008

HİLAL'İN CUPCAKE PASTASI ..






11 Ocak Cuma günü sevgili arkadaşım Hilal'in doğum günüydü. Doğum günü organizasyonlarımızı gerçekleştirdiğimiz ekibin hepsini Hilal'den habersiz davet ettim ama herkesin yoğunluğundan (en başta Hilal'in) Cuma günü kutlamamızı gerçekleştiremedik. Bende Perşembe akşamına Hilal'i bir şekilde bizim eve getirtmeyi başardım ve Ufuk ile Berna'nın katkılarıyla küçük bir kutlama gerçekleştirebildik..

Bu aralar benim sözde diyet furyam sebebiyle bol kalorili bir pasta yapamadım. Bende az yağlı ama her şeye rağmen bol çikolatalı cupcake yapmaya karar verdim. Böylece hem yeni aldığım cupcake silikon kaplarımı kullanabilecektim hem de cupcake standımı :)

"Herkes iş çıkışı bana gelecek, sadece cupcake'mi ikram edeceğim" düşüncesi beni rahatsız etmeye başladı.. Herkes benden sonra yemeğe gideceği için büyük bir sofra hazırlayamazdım, ama akşam saatlerindeki açlık duygusu da cupcake yemekte sevimsizlik yaratacaktı, bende yanına bir tabak kanape yapmaya karar verdim. Aslında bir tabak ta çilek ve ananas tabağı hazırlamıştım ama misafirlerimiz gelene kadar Yağmurcuk o tabağı bitirdi :)


Bu tip kanapeler hazırlamak çok kolaydır. Hem açlığınızı biraz bastırabilir hem de lezzetli bir seçenek oluşturabilir. Mesela ben bu kanapeleri hazırlarken kepekli tost ekmeği, krem peynir, zeytin ezmesi ve antep fıstıklı dana jambon kullandım. Şekil vererek kesmek için ekmeğimin içini kaplayacak şekilde büyük bir papatyalı kurabiye kalıbı kullandım.
Ekmeğin üzerine sırasıyla krem peynir ve siyah zeytin ezmesi sürdüm. Üzerlerine dana jambonu yerleştirip kurabiye kalıbı ile kestim. Kestiğim çiçekleri tabağımın üzerine yerleştirip üzerlerine birer adet kürdan sapladım Sizlerde bu şekilde birbirinden farklı ve lezzetli değişik tek lokmalıklar kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.. ve emin olun geriye bir tane bile kalmıyor..
Tarife geçmeden önce bu aralar başka neler yaptığıma şöyle bir göz atmak istiyorum..Bundan 6-7 ay sonra bu satırları okurken neler yaptığımı hatırlayabilmek istiyorum :) Pasta ve kurabiye siparişlerime devam ediyorum, pastamalzemeleri.com 'un Akatlardaki mağazasında Kurabiye süsleme dersi veriyorum, yeni insanlarla tanışıyorum, bana vefasız diyen arkadaşlarımla görüşüyorum, Ebru'yu yaklaşık 1 sene sonra tekrar görebildim, Hakan ve Nursel bana vefasız dedi ama başıma Lost'u sardılar, çılgın gibi kulaklık takıp Lost'un tüm serilerini seyrediyorum, facebook'ta Pastacı grubunu oluşturdum, yeni insanların katılması beni çok mutlu ediyor, herkesi bekliyorum bu arada :) ilkokul arkadaşlarım hafta sonu buluşacaklarmış, muhtemelen gidemem ama aklımın bir köşesinde yer edecek, bunu da çok iyi biliyorum :)






















Çikolatalı-Fındıklı-Creme Ole'li Cupcake'ler

Gerekli Malzemeler ;

12-13 adet Cupcake için ;

  • 3 adet yumurta (oda ısısında bekletilmiş)
  • 150 gr bitter çikolata
  • 1,5 su bardağı tozşeker
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz fındık
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 1/2 su bardağı sıvı krema
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı sıvı vanilya

Kreması için ;

  • 1 paket çikolatalı creme ole
  • 2 su bardağı soğuk süt

Öncelikle cupcake'lerimizi hazırlayalım.

Yumurta, şeker ve vanilyayı beyazlaşıp köpük haline gelene kadar mikser ile çırpalım. Çikolatamızı benmaride eritelim. Erittiğimiz çikolatayı yumurtalı karışımımıza ilave edip çırpmaya devam edelim.

Ayrı bir kapta un, toz fındık ,kabartma tozu ve kakaoyu tel çırpıcı ile karıştırarak harmanlayalım.

Toz karışımı çikolatalı karışıma katıp düşükten devirden hızlıya devire doğru çırpalım. Toz karışım sıvı karışımın içerisinde kaybolunca kremamızı ilave edip çırpmaya devam edelim.

Silikon kalıplarımı fırın tepsisinin üzerine yerleştirelim. Eğer silikon kalıbınız yoksa normal cupcake kağıtlarının içerisinde veya muffin fırın kalıplarınızın içerisinde de pişirebilirsiniz..

Kalıplara karışımımızı ağızlarına kadar doldurmayalım. Mutlaka 1 parmak pay bırakalım.

Önceden 180 derecede ısıtılmış fırınımızda yaklaşık 20-25 dakika pişirelim. Keklerin çok kabarmaması , kalıp ile aynı hizada kalması gerekmektedir.

Keklerimiz piştikten sonra tezgahımızda soğumaya bırakalım.

Creme Ole'yi 2 su bardağı soğuk süt ile çırpalım. Normalinden daha yoğun, sıkılabilir bir krema olacaktır. Sıkma torbasına takacağınız geniş yuvarlak duy ile cupcake'lerinizin üzerlerine kremanızı sıkabilirsiniz..

Bu aşamadan sonra isterseniz şeker hamurundan yapacağınız çiçekler veya figürleri ile pastanızı süsleyebilir, isterseniz benim gibi sade bırakıp cupcake standına veya iki katlı pasta tabağına yerleştirebilirsiniz..

Üzerine tek tek yerleştireceğiniz mumlar, cupcake'lerinize yaş günü pastası havası verecektir..

Herkese sevgilerimle..


Pazartesi, Ocak 07, 2008

YOĞUN ANTEP FISTIKLI VE ÇİKOLATALI KEKLER..


Bu yoğun kekleri , Çilek Kız pastasını yaptığım zaman , annelere sunulmak üzere istemişlerdi benden. Aslında çocuklar annelerden daha çok ilgi gösterdiler ama olsun çünkü amaç herkes mutlu olsun, herkes afiyetle yesin :)

Temamız çilek kız olunca doğal olarak birçok şeyi çilekli yaptım. Pastanın içini çikolatalı&çilekli, şeker hamurunu çilekli ve süslemeleri çilekli yaptım. Anneler için hazırladığım bu kekin içerisini de daha fazla çilek katmak istemedim. Onu da frambuaz ile zenginleştirip yumuşattım.

Çok sık değişik tarif denesem de, nedense tezgahın başına geçince ,aklımdan oluşanları çırpıp pişirmek istiyorum. Gözümle malzemelerimi inceleyip kafamda belli bir kıvam tutturmaya çalışıyorum. Mesela bu keki browni gibi yapabilirdim. Un, yağ, çikolata beni çok yormaz, yine de güzel bir kek ortaya çıkabilirdi. Ama içime sinmedi ve un miktarını çok aza düşürmeye karar verdim. Pirinç antep fıstıklarını robottan geçirip iyice un haline getirmeye çalıştım.( Klasik olarak badem unu ile bir kek yapmak istemedim ama isterseniz badem unu da kullanabilirsiniz) Çikolata oranını yüksek tuttum, böyle margarin veya başka bir katı yağ kullanmaya gerek duymadım.

30 x 40 cm büyüklüğümdeki , yüksekliği ise 10 cm olan bir pasta kalıp tepsisinde kekimi pişirdim. Pişirme süresini de çok uzatmadım ve içinin yumuşak olmasını sağladım.

Sıra test aşamasına geldiğince , her zaman ki gibi en zor beğenen eşime tabağımı sundum :) Ve bugüne kadar sadece ikinci kez söylediği " bunu hep yapman gerekir, insan yiyince gerisini arıyor" cümlelerini söyledi. Bu durumda bende bloguma tarifi eklemem gerektiğini yoğun bir şekilde hissettim ..

Gerekli Malzemeler;

30 x 40 cm - 10 cm yüksekliğinde bir fırın tepsisi , kalıp veya borcam için,

  • 10 adet orta boy yumurta (oda sıcaklığında bekletilmiş)
  • 1 / 2 su bardağı un
  • 2 su bardağı toz haline getirilmiş antep fıstığı
  • 1 su bardağı toz kakao
  • 200 gr küvertur çikolata ( ben %70 kakao içeren Zambo kullandım. Lindt , Altınmarka veya Bakel'i tavsiye ederim)
  • 1,5 su bardağı dondurulmuş frambuaz
  • 1/2 su bardağı sıvı krema (eğer kıvam yoğun olursa çok az daha krema ilave edebilirsiniz)
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı irish aroması veya sıvı vanilya

Süsleme için ;

  • el yapımı şeker hamuru ( çilek aroması ilave edilmiş)
  • çilek süslemeleri için kırmızı ve yeşil hazır veya kendi yaptığınız şeker hamuru
  • çilek şekillerini vermek için , oyun hamuru setlerinden çıkan çilek kalıbından faydalandım. Ama elinizle de çilek şekilleri verebilirsiniz veya beğendiğiniz bir çilek resmini kesip kalıp olarak kullanarak şeker hamurundan şekiller çıkarabilirsiniz)

Öncelikle fırınımızı 175 C 'ye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurta, şeker ve aromamızı köpürüp beyazlaşıncaya kadar çırpalım.

Çikolatamızı benmaride eritip devamlı karıştırarak soğutalım. Köpüren yumurtalı karışımımıza ekleyip çırpmaya devam edelim.

Ayrı bir kapta unu ve kakaoyu eleyelim. Üzerine toz antep fıstıklarını ilave edip çırpma teli ile tüm kuru malzemeyi harmanlayalım.

Çikolatalı karışımımıza kuru malzememizi katalım ve düşük devirden hızlı devire yavaş yavaş çırpalım.

Devri düşürüp sıvı kremamızı ilave edelim. Tüm malzeme homojenleşip akışkan bir kıvam alınca mikseri kapatalım. Karışımızın içerisine yıkadığımız frambuazları ilave edelim ve spatula ile alttan üste doğru karıştıralım.

Bu arada kalıbımızı hazırlayalım. Eğer kalıbınız benimki gibi teflon ise önce sıvı yağ ile güzelce her yerini yağlayalım, sonra üzerine pişirme kağıdı döşeyelim. Mutlaka pişirme kağıdı veya yağlı kağıdı kalıplarımıza serelim.

Karışımımızı kalıbımıza döküp önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 30 dakika kadar pişirelim. Kürdanı kekimizin ortasına soktuğumuz zaman çok çok az bir nemlilik kalmalıdır. Ama kuru olmamalıdır.

Piştikten sonra tezgahımızda soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra yağlı kağıttan çıkarıp mutfak tezgahımıza yerleştirelim.

Şeker hamurumuzu jel gıda boyası ile renklendirelim. Tezgaha nişasta serperek hamurumuzu açalım. Açtığımız hamuru kekimizin üzerine yerleştirelim. Şeker hamuru düzeltme ütüsü ile hamurun üzerinde şöyle bir geçerek üzerini düzgünleştirelim. Kalpli kalıplarımız ile kekimizi kesmeye başlayalım.

Kalıptan çıkardıklarınızı dikkatlice servis tabağımıza yerleştirelim.

Mutlaka kalan kekler olacaktır Onları truff yapabilir veya buzdolabı poşetlerine doldurup derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Cheesecake veya başka bir tarifte alt taban yapımında kullanabilirsiniz.

Keklerin üzerine çilek süsleri fırça ile sürdüğünüz su ile yapıştırabilirsiniz.

Bu tarif buzdolabında saklamak için müsait değildir. Mümkünse kış aylarında denenecek bir tariftir. Tarifi gece yaparsanız , ağzı kapalı bir saklama kabına yerleştirip kapalı balkonda saklayabilirsiniz. Veya gündüz taze yapıp öğlen servis edebilirsiniz. Ama lütfen ilk yapışta buzdolabında saklamayın.

Herkese sevgilerimle..

Cuma, Ocak 04, 2008

İLKOKUL SINIFIMI BULDUM !


Facebook , iyi birşeymi kötü birşeymi diye düşünürken, ilkokul sınıfımın sayfasını buldum ! Bizim meşhur ağaç resmimizi gördüm. Öyle tuhaf oldum ki, hala inanamıyorum onları bulduğuma..

Demek ki çok ta kötü birşey değilmiş :)

Siz ilkokul arkadaşlarınızı toplu halde bulabilseniz neler hissederdiniz :)

Perşembe, Ocak 03, 2008

2008..


Blog ihmale gelmez.. Bazen sesim soluğum kesiliyor, farkındayım. Hemen kısa bir özetimi geçiyorum :)

Hem Bayram hem yılbaşı beni seyahat etme, biryere gitme içgüdüsüyle devamlı rahatsız edip durdu..Bayramın son 2 günü İzmir'e, yılbaşında ise Bursa'ya gittik. Bu arada birkaç gün İstanbul'a gelip siparişlerimi ve işlerimi hallettim.

Bursa çok güzeldi. Hayatımda ilk defa kayak yapmaya çalıştım. Dağları ve karı oldum olası çok sevmişimdir. Üniversitede dağcılık yapmıştım (biraz) ama Uludağ ve karların üzerinde olma keyfi gerçekten çok farklıymış. Gerçi ben daha kayamıyorum ama çabuk öğrenirmişim diyorlar :) Umarım öğrenebilirim.

Artık evimize döndük ama benim kalbim dağlarda kaldı.

En yakın zamanda tariflerle görüşmek üzere..


herkese sevgiler..

Çarşamba, Aralık 26, 2007

ŞEKERDEN YILBAŞI AĞAÇLARI..


İşte yepyeni bir yıl daha geliyor..Çocukluğumdan beri yeni yıl yaklaşırken çok heyecanlanırım, merak ve umutla yeni yılın gelmesini beklerim. Belki herşey yeniden tertemiz bir safyaya geçiş yapacağı için kendini düzeltebilir diye düşünürüm. Geçmiş yılda yaptığımız hataları, yeni yılda tekrarlayamacağımızı düşünürüm. Umut etmek ve güzel beklentiler içerisinde olmak o kadar da kötü olmasa gerek :)
Yılbaşı için beni ve çevremi 1 aydır büyük bir telaş sardı. Devamlı yılbaşı temalı çalışmalar yapıyor, yapmayı öğretiyorum. Kurabiyelerden karadamlar, yılbaşı çamları, noel babalar, çoraplar vb. yapıp royal icing veya şeker hamuru ile süslüyorum. Bol çikolatalı cupcake'ler hazırlayıp üzerilerini yine yılbaşı temalı süslerle birleştiriyorum. Ve yine bol bol trufflar hazırlayıp onları önce çikolataya sonra yenilebilir altın pırıltı tozlarına buluyorum.. Gerçekten çokkkk zevk alıyorum yaparken..



Bakın son bir ayda başka neler oldu..
Devletşah , sanal olarak yayınladığı yemek.name dergisi için kurabiye ev yapımını görüntülemeye ziyarete geldi. Beraber Yağmurla birlikte kurabiyeden ev yapıp süsledik, o yaptıklarımızı adım adım görüntüledi.
Ama sitesinde bir süredir server'ından kaynaklanan sebeplerden dolayı bir sorun vardı. Sayfa açılamıyor, yemek.name'ye ulaşılamıyordu. Neyse ki sorunlarını çözebilmeşler ve yemek.name'nin Aralık sayısını tekrar yükleyebilmiş. Geçmiş ayları ise en kısa zamanda yükleyecekmiş..benden merak edenlere duyurulur :)
Bu ayın başında ise benim doğum günüm vardı. Bir yıl daha yaşlanmış bulunmamı arkadaşlarım çok güzel bir şekilde kutladılar :) Berna'ya, Ufuk'a, Hilal'a ve Zuhal'e tekrar çok teşekkür etmek istiyorum.. ve ayrıca Yeşil Elma'dan bana mutluluklar dileyen Ayşem'e, devamlı arayan ve en son hediyemi getiren Işıl'a ve yorum yazıp telefon açan herkese çok ama çok teşekkür ediyorum.. İyi ki herkes var..
İki gün evvel ise yine aynı takım ( Berna, Ufuk, Hilal, Işıl, Ayşem) yeniyılı birlikte kendi aramızda düzenlediğimiz minik bir parti ile kutladık :) Bir ay öncesinden hepimiz hediyeleşmek için kura çekmiştik. Bana kurada Hilal çıkmıştı, bende onu mutlu etmek için hediyesini süsledim püsledim..Yukarıdaki mavili kardan adam sepetini ona hazırlayıp içerisini çikolatalar ve birkaç küçük hediye ile doldurdum.. tekrar mutlu yıllar arkadaşım :)
Yukarıdaki şeker ağaçları fikrini ise Martha Stewert'ın Christmas with Martha Stewert Living kitabından aldım. O kadar çok hoşuma gitti ki bende aynısını yapıp sizlerle paylaşmak istedim. Şekerleri elim ile kesip şekillendirdiğim straforun üzerine kürdanlar ile batırdım. Eğer straforunuz yoksa biraz sert kıvamda pişireceğiniz kekleri kesip şekillendirerek çam ağacı görüntüsü verebilirsiniz ve kürdanlara batırdığınız şekerlerle ağacınızı süsleyebilirsiniz. Bu hazırladığınız ağaçları yılbaşı gecesi sofranızı veya evin farklı bölümlerini süslemek için kullanabilirsiniz. Üzerinden şekerleri çıkarıp çıkarıp ağzınıza atabilirsiniz.. Yeni yıla tatlı talı girebilirsiniz :)
Herkesin geçmiş kurban bayramını ve yeni yılını tekrar kutlarım.. Yeni yıla yepyeni , positif , düşünceli ve mutlu olabilmeyi bilen bireyler olarak girebilmemizi diliyorum..
Herkese sevgilerimle..



Pazartesi, Aralık 10, 2007

GINGERBREAD VE KURABİYE EV..


kurabiyeev1, originally uploaded by burcugencoglu.

Öncelikle sevgili Esra'nın (büyüleyenmutfakkokusu.blogspot.com) acı haberi ile gerçekten çok üzüldüm. Sanki insana çok uzak olan şeyler, hiç başımıza gelmezmiş gibi hissediyoruz. Sanki akıp giden zaman, hep böyle akıp gidecek zannediyoruz. Sanki blog dünyasında var olan biri hiç göçüp gitmez sanıyoruz, en azından ben öyle sanıyordum. Sonra bu acı olayı okuduğumda inanamadım, ama bir şekilde kabullendim. Mekanın cennet olsun, Kevgir hep yaşasın..

Biliyorum, çoğunuz benden macaronların tarifini bekliyorsunuz ama benim çok acil olarak gingerbread ve kurabiye ev tarifini eklemem gerekiyor. Sebebi ise 9 Aralık Pazar günü Star Tv'de yayınlanmış olan Keyf-i Sibel'de Pastamalzemeleri.com ile ortak olarak hazırladığımız kurabiye evin tarifini izleyenlere ve sizlere sunmak istemem..

Blogger'da ki sorunlarım hala çözülmedi. Bende sevgili Zinnur'un bana gösterdiği Flickr yolu ile blogumu güncellemek için çabalıyorum. Umarım başaralı olabilirim.

Gingerbread, zencefil-tarçın-karanfil ve pekmez ile hazırlanan , mis gibi kokulu ve besleyici bir klasik yılbaşı kurabiyesidir. Kekide yapılır, kurabiyeleride. Süslemek ve çeşitli sanatsal deneylerde kullanılmaya aşırı uygun bir tariftir. Yılbaşı kurabiye çılgınlığı yaşamak isteyenlere şiddetle önerilir :)

Gerekli Malzemeler ;

250 gr margarin (oda ısısında bekletilmiş)
250 gr esmer şeker
330 gr pekmez ( yaklaşık 1 su bardağı + 1/3 su bardağı )
4 oda ısısında bekletilmiş yumurta
1250 gr un ( 8 su bardağı)
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz karanfil


Fırınımızı önceden 175 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.



Yağ ve esmer şekeri derin bir çırpma kabında kremsi bir yapı alıp şeker eriyene kadar çırpalım. Pekmez ve yumurtaları katıp çırpmaya devam edelim.



Ayrı bir kapta 1,5 su bardağı unu ,tuzu ve tüm baharatları harmanlayalım.



Pekmezli sulu karışıma harmanladığımız toz halindeki karışımı ekleyelim ve tüm malzeme birbirine iyice karışına kadar çırpmaya devam edelim.



Kalan unu azar azar ekleyerek hamur haline getirelim.

Hamurumuzu streç film ile sarıp buzdolabında 30 dakika kadar bekletelim.


Tezgahımıza un serpip hamurumuzu bir parmağın yarısı kalınlığında açalım. Fırın tepsilerine yağlı kağıt serelim . Açtığımız hamurumuzdan ev kalıplarımız ile keserek çatılarını, yan duvarlarını ve ön duvarlarını çıkartıp tepsimize dizelim.

Royal icing hazırlayıp evimizi düz bir zemin üzerinde yapıştırarak birleştirelim.

Royal Icıng

2 su bardağı pudra şekeri
2 yumurtanın akı
3-4 damla limonlu suyu
Tüm malzemeyi çırpma kabına alıp mikser yardımıyla hızlı devirde çırpalım. Eğer sulu olursa çok az pudra şekeri ilave ederek biraz sert ama akışkan olmasını sağlayalım.

Kremamızı sıkma tüpüne veya yağlı kağıttan hazırladığımız sıkma torbasına doldurup kullanmaya başlayabiliriz.

Evi kesebilmek için aşağıdaki linkteki şablondan yararlanabilirsiniz. Normal A4 boyutunda kağıtlara basıp, makas ile keserek kendinizekalıplar oluşturabilirsiniz ;

http://images.allrecipes.com/site/allrecipes/gingerbread_house_diagram.pdf

Ev dışında bu tarifi yılbaşı kurabiyeleri yapımında çeşitli yaratıcılıklarla uygulayıp süsleyebilirsiniz..

Macaron bekleyenler lütfen bana kızmasınlar.. en yakın zamanda macaronlar ile tekrar birlikteyim :)


herkese sevgilerimle..

Pazar, Aralık 09, 2007

AÇIKLAMA..

Blogger'da sebebini hala çözemediğim bir sorun var. Bir haftadır fotoğraf yükleyemiyorum ve bu sebeple tarif yazmakta ve başka yazmam gereken çoğu konuyu yazmakta çok geciktim. En kısa sürede sorunu çözmeyi planlıyorum..


herkese sevgilerimle..

Cuma, Kasım 16, 2007

YILBAŞI KURABİYE EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR..





















Bu dönem kurabiyeler ile çok iç içe olacağımı yazmıştım :) Önümüzdeki ay herkeste tatlı bir yeni yıl heyecanı başlayacağı için, konsept olarak yılbaşı kurabiyelerini tercih ettik..İşte ilki başlıyor ;


23 Kasım Cuma günü http://www.pastamalzemeleri.com/ internet sitesinin Akatlardaki mağazasında saat 10:00-17:00 arasında yılbaşı kurabiyeleri süsleme eğitimim olacaktır..

Katılmak isteyenler ;

http://www.pastamalzemeleri.com/store/newsPageExec.asp?news=12

ilgili link'ini inceleyip iletişime geçebilirler..

Herkese sevgilerimle..