Pazar, Ağustos 21, 2011
Çarşamba, Ağustos 17, 2011
Pastacinet , Maja Davet ile işbirliği yapmaya karar verdi ve atölyesini K.Armutlu'ya taşıdı :)
İşbirliği ile çıkan çalışmaları görmek için lütfen tıklayınız.. (albümü görebilmeniz için facebook hesabınız olması gerekmektedir)
sevgilerimizle..
Burcu ÜNAL
Pazar, Temmuz 10, 2011
Çarşamba, Haziran 29, 2011
FOOD&LIFE PATISSERIE DERGİSİ HAZİRAN-TEMMUZ SAYISI
Food&Life Patisserie dergisinin Haziran ve Temmuz sayısında bazı pasta bloglarından bahsetmişler. Ve blogların içerisinde -eskisi kadar aktif olamasamda- "pastacı" olarak blogumda yer alıyor. Öncelikle çok teşekkür ederim bu paylaşım için :)
Ve Patisserie dergisini elime aldığımdaki ve okuduğumdaki sıcak duygularımı buraya aktarmak ta istiyorum. Sektöre yakışır , kaliteli ve farklı bir dergi olmuş. Daha önce okumadığım ve elime bir türlü geçmiş olmadığı için çok üzüldüm. Demek ki doğru zaman bu zamanmış ve Patisserie dergisine bana ulaşılıp adresime güzel dergilerini postaladıkları için çok teşekkür ediyorum..
sevgilerimle
Pazartesi, Haziran 13, 2011
Salı, Aralık 28, 2010
KURABİYE İLE İLGİLİ İPUÇLARI !!
Hepimiz yılbaşı deyince , çocuklarımıza veya arkadaşlarımıza mis kokulu kurabiyeler hazırlamak isteriz.. Bu kurabiyeler ister süslü olsun ister şekilli olsun ortak özellikleri baharatlı olmalarıdır. Baharattaki amaç ,mis gibi tarçın kokusunu, yiyenlerin duyma istekleridir. Tarçın, zencefil, bal, pekmez vb. yılbaşı kurabiyelerine çok yakışan lezzetler ve kokulardır.. Koku önemlidir, çünkü bu kokuyu içine çekme insanları mutlu eder, şımartır, eğlendirir, iştah arttırır..
Bu olumlu havayı yaratabilmek için mutfaklarına sabırsızlıkla girecek çok insan vardır.. ama her ne kadar kurabiye yapmak çok kolay gözükse de aslında sonuç çoğu zaman hüsran ile buluşturabilir hevesli mutfak severleri !
Ve bildiğiniz gibi gerek yazılı basında gerekse sosyal medyada çok fazla kurabiye tarifi yer almaktadır. Bu tariflerden birini seçerken , ne kadar başarılı yorum almış olmasına ve kaç kişi tarafından denendiğine dikkat etmenizi öneririm. Özellikle margarin yerine tereyağı ile yapılmış olan tarifleri denemenizi ve tereyağını soğuk kullanmanızı tavsiye ederim.
İşte bu hüsran havasını minimuma indirgemek ve olumlu enerjiyi en üst düzeyde yukarı çıkarabilmek için sizlere öneriler vermek istiyorum ;
1-HAMURU AYIRIN
Tarifinize göre hazırladığınız hamuru ayırarak kullanın. Tüm hamuru açıp kesmeye çalışmayın. Bu işinizi güçleştirecek ve hamuru çatlatacaktır veya çok yumuşatacaktır. Böldüğünüz hamurun yarısını diğer hamuru açıp kesip tepsiye yerleştirinceye kadar buzdolabında bekletin.
2-FIRIN TEPSİSİ ÖNEMLİDİR
Kurabiyelerin, temiz, ağır alüminyum tepsilerde pişirilmesi gerekir. Özellikle mutfağa çok düşkün biri iseniz, bu tip tepsileri sanayi tipi yerlerde hesaplı bir şekilde fırın ölçülerinize uygun olarak yaptırtabilirsiniz. ve tepsinin aynı zamanda dümdüz ,girinti çıkıntısı olmayan bir yapıda olması gerekir.
3 -TEPSİNİN YAĞLANMASI
Yağlı pişirme kağıtları çok tercih edilen bir yöntem olmasına karşın, esas yapılması gereken sıvı margarin tarzı bir yağ ile püskürtülerek tepsinin yağlanmasıdır. Bu tip malzemeler bir dönem marketlerde yer alsa da daha çok sert margarinler ülkemizde daha çok bulunmaktadır. Bunun yerine sürülmesi kolay, yumuşak margarin tarzındaki yağları tercih edebilirsiniz. Ama yurt dışında iseniz; "baking sprey" veya sıvı margarin bulup kullanmanızı öneririm.
4- FIRIN SICAKLIĞI
Genel olarak bilinen yöntem , fırın önceden istenilen dereceye getirilir ve pişirilmek istenen yiyecek fırın ısındıktan sonra yerleştirilir. Kurabiyeler de ise, fırını önceden ısıtmanıza gerek yoktur. Fırını tepsileri yerleştirdikten sonra çalıştırmaya başlayın, yani soğuk fırına kurabiyelerinizi yerleştirin ve en fazla (tarifte belirtilen baz alınarak) 170 dereceyi geçmeyen bir ısıda pişirin.
Kurabiye ; kek , börek gibi yiyeceklere göre daha hızlı pişer. Bu sebeple sık sık tepsinizi kontrol ediniz. Ve belirtilen zamanı geçmeyin.
Kurabiyeleriniz yumuşakken fırından alın. Pişerken sertleşmesini beklemeyin. Piştikten sonra hemen tezgahınıza tepsinizi alın ve soğumasını bekleyin. Kurabiyeler soğurlarken sertleşeceklerdir.
5- KURABİYELERİN SAKLANMASI
Ağzı kapalı bir cam kavanozda saklayabilirsiniz. Hava aldıkça bayatlama süreleri hızlanır. Eğer çok fazla kurabiyenin arttı ise yine hava almayacak bir şekilde paketleyip buzdolabında 1-2 hafta saklayabilirsiniz.
Yazının başındaki fotoğrafta yılbaşı kurabiyeleri ile çam ağacını süsledik. Bunun yapmak çok kolaydır. Hamurumuzu açıp kalıplarla kesip fırın tepsimize yerleştirdikten sonra her hangi bir yuvarlak uç ile hamuru istediğimiz yerlerinden kesebiliriz. Ve delikler açtıktan sonra kurabiyelerinizi pişirin. Pişip soğuduktan sonra arzu ederseniz şeker hamuru veya royal icing ile süsleyip , deliklerden kurdele geçirip istediğiniz her yeri süsleyebilirsiniz..
Herkese neşe dolu yepyeni bir yıl dilerim..
Sevgilerimle..