Çarşamba, Temmuz 13, 2005

CRAZY FOR CHOCOLATE


En faydalı çikolata delisi kaynağı benim için ! Bu kitabın içinde birbirinden lezzetli çikolatalı pasta, kek, kurabiye, tatlı ve truf tarifleri var. Zaman zaman bu tarifleri deniyorum.

Salı, Temmuz 12, 2005

VİŞNELİ ÇİKOLATALI ISLAK KEK


Dün gece eşimden gelen istekler doğrultusunda bu pastayı hazırlamaya karar verdim. Islak kekli pasta eşimin en sevdiği pastamdır. Islak keke istediğiniz meyveyi ve jöleyi eklediğinizde inanılmaz güzel bir tat oluşuyor. Çikolatayı ve meyveyi bir arada sevenleriniz için bu pastayı öneririm.


Malzemeler ;
  • 1/2 su bardağı ayçicek yağı
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 4 adet oda ısısında yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 3/4 su bardağı toz kakao
  • 2 su bardağı un

Üzerini ıslatmak için ;

  • 160 gr sütlü çikolata
  • 80 gr bitter çikolata
  • yarım çay bardağı su

Süs için ;

  • 200 gr vişne (böğürtlen,çilek vb.)
  • 1 paket tart jölesi

Kekin hazırlanışı ;

İlk önce yumurta ve şekeri çırpma kabına alıp mikser ile özdeşene kadar çırpıyoruz. Daha sonra sırasıyla yağı katıp çırpıyoruz, sütü katıp çırpıyoruz. Unu, kakaoyu ve vanilini ayrı bir kapta eleyerek harmanlıyoruz. Ve diğer karışıma katıp tekrar hepsi özdeşene kadar çırpıyoruz.

Karışımı dikdörtgen bir borcama döküyoruz.(kalıbı ıslatmadan veya yağlamadan) Önceden 170 derece ısıttığımız fırınımızda kekimizi 45 dakika pişiriyoruz.

Kekimiz piştikten sonra kekin soğumasını beklemeden çikolatalı sosumuzu hazırlıyoruz. Bir büyük cezveye tüm çikolataları kırıp kırıp atıyoruz ve üzerine suyumuzu ekliyoruz. kısık ateşte karıştırarak çikolataları suyun içinde eritiyoruz. hepsi tamamen eridikten sonra kekin üzerine sosu döküyoruz. Yarım saat kekin sosu çekmesini bekliyoruz. Bu arada meyvelerimizi yıkayarak hazırlıyoruz. Kek sosunu çektikten sonra meyveleri kekin üzerine yerleştiriyoruz. Tart jölesini paketteki tarifine göre hazırlayıp ve karıştırarak soğutup meyvelerin üzerine döküyoruz. Daha sonra buzdolabına kaldırıyoruz. 2 saat bekletmek için yeterli oluyor. Ama sakın pastamızı dondurmayın herzaman buzdolabını en alt rafında muhafaza ediniz.

Herkese afiyet olsun !


Pazartesi, Temmuz 11, 2005

KAYNAKLAR


Mutfağımın baş köşesi..en sevdğim yemek kitaplarım ve dergilerim..

TARÇINLI ELMA VE KAYISI KOMPOSTOSU


Sıcak yaz aylarında hepimiz serinlemek için bişeyler ararız. Birde evde yaşayan bir afacanınız varsa onada hem sağlıklı hemde lezzetli içecek seçenekleri sunma durumunda kalabiliyorsunuz. İşte bende bu sebeplerden yola çıkarak az şekerli bir meyve suyu(kompostosu) hazırlamaya karar verdim.

MALZEMELERİ ;

- 3 adet iri elma
- 3 adet yumuşak taze kayısı
- 2 su bardağı esmer şeker
- 1 adet tarçın çubuğu

siz kendi arzunuza göre miktarları artırabilirsiniz. Önce elmaları yıkayıp ve soyup ufak ufak parçalara bölün.Üzerinede kayısıları yıkayıp doğrayın. Bunu arzu ederseniz kuru kayısı ile de yapabilirsiniz. Meyvelerin üzerine şekeri dökün ve üzerine 4-5 parmak su ilave edin. Önce yüksek ateşte meyveleri kaynatın daha sonrada kısık ateşe alıp 5-10 dakika daha kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra bir sürahiye kompostomuzu dökün ve içine 1 adet tarçın çubuğunu koyup karıştırın. Ve çubuğu içinde bırakın. Sürahimizi soğutmak için dolaba koyun.

hepimize afiyet olsun ..

Cumartesi, Temmuz 09, 2005

BAHAR PASTASI



Herkese merhabalar,
bir alışveriş merkezinin anneler gününde düzenlediği pasta yarışmasında ikinci olmuştum.(bu sene 2005)

Bahar Pastası

-3 yumurta
-11 yemek k.un
-11 yemek k.şeker
-1 paket vanilya
-1 paket kabatma tozu
- 3,5 yemek kaşığı kakao

klasik kek yapılışı gibi; şeker, yumurta ve vanilyayı önce iyice çırpın. daha sonra ayrı bir kapta un,kakao ve kabartma tozunu eleyin ve yumurtalı karışıma ekleyip tekrar çırpın. 26cm'lik bir kelepçeli kalıba önce altına yağlı fırın kağıdı kesip serin üzerinede kek karışımını dökün ve 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin.

ara krema;
- 1 paket krem şanti
- 1 su bardağı soğuk süt
- 1 paket çilekli rondo bisküvi
- 1 paket muzlu rondo büskivi

önce krem şantiyi hazırlayın. daha sonra büskivileri rondodan geçirin.un gibi olsun. daha sonra bunu krem şantiye katıp kaşıkla karıştırın. ve buzdolabında kekimizi soğuyuncaya kadar bekletin.

diğer malzemeler;
- 300 gr çilek
- 1 hindistan cevizi
- 2 çorba kaşığı gülsuyu

çilekleri yıkayıp küçük küçük doğrayın.pastayı süslemek için bir kısmını ayırın. hindistan cevizi kırın. suyunu bir bardakta ayırın. hindistan cevizinin meyvesini ise rondodan iyice geçirin.

kek soğuyunca ortadan ikiye bölün. önce alt keki ıslatmamız gerekiyor. ıslatmak için orta boy bir cevveye su ve şekeri koyup şeker eriyinceye kadar ısıtın. sonra içine hindistan cevizi suyunu ve gül suyunu ekleyin. ve keki bu sıvıyla ıslatın. orta keki ıslattıktan sonra üzerine hazırladığımız ara kremayı dökelim. kaşıkla yayalım.üzerine bol çilek serpelim.sonra üst kekikede iyice ıslatıp pastamızı kapatalım.

üst krema için;
- 1 paket krem şanti
- 1 bardak soğuk süt
- 1 paket krema sertleştirici
- hindistan cevizi(daha önce hazırladığımız)
- az çilek
- 3-4 adet gül

önce kremşantiyi hazırlayın. içine hindistan cevizi katıp kaşıkla karıştırın. pastamızın üzerini muntazam bir şekilde kremayı sürelim. çilekleri ortarında diklemesine kesip pastanın yanlarına yerleştirelim.pastamızın ortasını ise güllerle süsleyelim. ve buzdolabında 1 gece bekletelim.

herkese afiyet olsun

NEFİS ÇİKOLATALI KURABİYELER


bu kurabiyeyi 2 yaşındaki kızım yağmur bayıla bayıla yiyor. bende çocuklarınızı düşünerek tarifi sizlerle paylaşmak istedim.umarım hoşunuza gider

-1.5 su bardağı un
-100 gr tuzsuz tereyağı
-2 çorba kaşığı pudra şekeri
-1 yumurta
-yarım çay kaşığı karbonat

bol çikolatalı isterseniz ;
- 2 kare paket eti veya nestle sütlü çikolata
normal çikolatalı olsun derseniz;
- 1 paket(80gr) sütlü çikolata

hazırlanışı ;
önce unu bir kaba eleyin. daha sonra ortasını açın. ve diğer tüm malsemeyi ekleyin. tereyağını biraz oda sıcaklığında bekletip eklerseniz yoğurması daha kolay oluyor. en son hamur olduktan sonra çikolataları kırıp kırıp ekleyin. ve az daha yoğurun. fırını 180 dereceye getirin ve ısıtmaya başlayın. fırın tel ızgarasını dışarı çıkarın ve üzerine yağlı fırın kağıdı serin. kurabiyelerimizi fırın telinin üzerinde pişireceğiz. hamuru oklava
le 1 parmak kalınlığında açın. ben şekiller kullandım(ayı,tavşan,kalp vb.)kalıplar yardımı ile hamuru ayırın. yada kalıp yoksa bir çay bardağını şekil vermek için kullanabilirsiniz.ızgaramıza kurabiyelerimizi yerleştirdikten sonra 20-25 dak. pişirin. piştikten sonra en az 10 dak.tel üzerinde soğutun. afiyetler olsun