Cumartesi, Temmuz 30, 2005

TATİLİN ARDINDAN...


Tatil çok güzeldi ve herzaman da tatiller benim için çok güzeldir. Ama bu tatilde beni mutlu eden çok önemli birşey oldu. Çok harika tatlıları ve pastaları tanıma fırsatım oldu ! Gittiğimiz tatil köyünün mutfağı çok iyiydi ama benim için "hayati önem taşıyan" tatlı ve pastalar bölümü dahada iyiydi.Bende çekebildiğim kadar güzel pastaların resimlerini çektim. Beni etkileyen en önemli pasta kiremit pastaydı. Ama ne yazık ki onun resmini çekemedim. Ama hep o tadı tutturmaya çalışacağıma eminim...

Perşembe, Temmuz 21, 2005

SERTAB ERENER KONSERİ VE BİR HAFTALIK PASTA YAPAMAMA..




Dün gece gerçekten ruhuma hitap eden bir müzik şöleni yaşadım. Rumelihisarı açık hava konserlerinden Sertab Erener'in konserine gittik. Ve iyikide gitmişiz diyorum. Uzun zamandır kulaklarım ve ruhum açmış meğer...Kızım Yağmur bile büyük bir zevkle konseri dinledi.(ama yarısında uyuyakaldı)
Bu gece de yine Rumelihisarında Sertabın konseri var. Eğer yarın tatile çıkmayacak olsaydık tekrar gitmek isterdim. Bir de Pink Martini konserini kaçıracağım için gerçekten çok çok üzülüyorum.(28 Temmuzda)
Anlayacağınız gibi bir haftadan biraz uzun süre olmayacağım.(yani pasta yapamayacağım..) ama döndüğümüzde burdayım.Herkese sevgilerimi sunuyorum.

hoşçakalın..

Çarşamba, Temmuz 20, 2005

VANİLYALI MİLFÖY PASTA


Arkadaşım Yoncayla paylaştığımız Akşamüstü Sofrasından vereceğim son tarif "vanilyalı milföy pastası". Yapımı çok kolay ve sunumu çok gösterişli..
Ben pastanın üzerini Metro marketten aldığım "yenilebilir çicekle" süsledim. Eğer evde şeftali olsaydı(Yağmur hepsini yemiş bitirmişti..) pastanın üzerini şeftali ve çicekle süsleyecektim. Size önerimde mutlaka meyve ile süsleyin. Tadı daha güzel oluyor.

Malzemeler;
20 cm'lik kelepçeli kalıp kullanılmalı

  • 7 adet kare milföy
  • yarım kilo süt
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 2,5 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya

üzeri için ;

  • çilek veya şeftali
  • isteğe göre yenilebilir çicek
  • pudra şekeri

Öncelikle kare milföylerimizi kalıbımızın etrafına istediğimiz şekilde diziyoruz. Kalan tek bir kare milföyüde pastanın tabanına yerleştiriyoruz. Çatalla milföylerimiz üzerilerine yer yer delik açıyoruz. 160 derecelik fırında milföylerimizi pişiriyoruz. Piştikten sonra fırın telinde soğumaya bırakıyoruz.

Milföylerimiz soğurken biz bir yandan pastamızın içini hazırlayalım. Bu iç tarifi aynı zamanda vanilyalı muhallebi tarifi gibidir. Canınız vanilyalı muhallebi çektiğinde bu light tarifi kullanabilirsiniz. Tüm malzemeyi küçük bir tencereye koyup karıştırarak iyice pişirin. Ve muhallebiyide soğumaya bırakın. Hem milföylerimiz hem de muhallebimiz soğuduktan sonra muhallebimizi milföylerimizin içine dökelim. Üzerine arzunuza göre meyvelerle süsleyin ve en son pudra şekeri serpiştirin. Buzdolabının alt rafında en az 2-3 saat bekletin.

Hepimize afiyet olsun..

Salı, Temmuz 19, 2005

ISPANAKLI LORLU KİŞ (QUİCHE)



Daha öncede bahsettiğim gibi kiş yapmayı ve yemeyi gerçekten çok seviyorum. Dün arkadaşım Yonca için ıspanaklı kiş yapmaya karar verdim. Bunu duyan annemde hemen akşamüstü sofrasına katılmak için uçarak yanımıza geldi..

Gerekli malzemeler;
-muffin kalıbı (benimki 12'li)
Hamuru için;
  • 250 gr un
  • 150 gr tereyağı
  • 1 yumurta sarısı
  • 3 gr tuz
  • 60 gr su

İç harcı için;

  • 300 gr ıspanak
  • 150 gr lor peyniri
  • 1 küçük paket krema(tikveşli)250 gr
  • 2 yumurta sarısı



Önce hamurumuzu hazırlamamız gerekiyor. Unu genişce bir yoğurma kabına eleyelim. Ortasını havuz gibi açıp ufalanmış tereyağını ve tuzu ekleyelim. Yavaş yavaş yağ ile unu birbirine yedirerek hamurumuzu oluşturmaya başlayalım. Yumurtayı ilave edelim. ve yoğurmaya devam edelim. En son suyu ekleyip çok vıcık vıcık yapmadan hamuru hemen toparlayıp streç film ile saralım ve yarım saat buzdolabında dinlendirelim.
Hamurumuz buzdolabında dinlenirken biz iç harcımızı hazırlayalım. Ispanaklarımızı 15-20 dakika tuzlu suda haşlayalım. Haşlanmış ıspanaklarımıza tüm malzemeyi ekleyip iyice yedirerek karıştıralım.
Hamurumuz buzdolabında bekledikten sonra temiz bir tezgaha un eleyelim ve hamurumuzu unun üzerine koyalım. Oklava yardımıyla hamuru çok şekline önem vermeden yarım parmak kalınlığında açalım. Açtığımız hamuru orta boy bir su bardağı yardımı ile yuvarlak dairelere bölelim. Bu hamurdan benim kalıbıma göre 12-13 adet kiş çıkıyor. Böldüğümüz hamurları kalıbın bölümlerine elimizle düzelterek yerleştirelim. Ve ortalarına iç harcımızı yayalım. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında en az 20 dakika pişirelim. Piştikten sonra fırın telinde kişlerimizi soğutalım.
Hepimize afiyet olsun :)

GÜZEL BİR AKŞAMÜSTÜNÜN ARDINDAN...



Dün akşamüstü uzun bir süredir görüşemediğim yüksek lisanstan arkadaşım bizi ziyarete geldi. İş çıkışı geleceği için hem aç hem de yorgundur diye düşünüp ona göre yiyecekler hazırlamaya çalıştım. Menümüz ;

  • ıspanaklı lorlu kiş
  • tulum peynirli&kurutulmuş domatesli akdeniz salatası
  • fırında patates ve sosis
  • browni
  • vanilyalı milföy pastası
  • çilek kompostosu

Pazartesi, Temmuz 18, 2005

FRAMBUAZLI BROWNİ PASTA


İyi bir browni asla kaçırmak istemeyeceğim bir lezzettir. Ve bu lezzeti pastalara taşımak ayrı bir lezzeti beraberinde getirir. Daha öncede bahsettiğim gibi çikolata ve meyvenin bir arada sunumu beni acayip cezbediyor. Brownili pasta hem yapımı çok basit hem de yemesi çok keyifli bir pastadır. Ben ilk defa bu pastayı eşimin yaşgününde yapmıştım. Ve eşim çok beğenmişti. Dün bu pastayı sevdiğimiz akrabalarımızın yazlığına götürdük. Yolda götürürken biraz sıcaktan eridi ve şekli hafiften bozuldu. O yüzden fotoğraflardan tam istediğim sonucu alamadım. Yine de bana göre çok lezzetli görünüyor :))

26 cm'lik bir kelepçeli kalıp kullanılmalı
Browni 180 derece fırında en az 30 dakika pişirilmeli.

Browni malzemeleri ;
  • 1 su bardağı un
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 80 gr. bitter çikolata
  • 3 yumurta
  • 1.5 su bardağı tozşeker
  • 200 gr tereyağı

Öncelikle tereyağını eritelim. Ve soğumasını beklemeden çikolatamızı tereyağının içine kırıp karıştıralım. Bu karışım bir köşede beklerken çırpma kabına şeker ve yumurtamızı koyalım. Ve iyice çırpalım. Yumurtalı karışıma tereyağlı karışımı ekleyip tekrar iyice çırpalım. Ayrı bir kaba unu,kakaoyu ve kabartma tozunu eleyelim. ve çırptığımız karışıma ekleyip iyice mikser ile çırpalım. 26 cm'lik kalıbımıza hazırladığımız karışımı dökelim. Bu arada kalıbımızı yağlamayı unutmayalım. ve önceden ısıttığımız fırına brownimizi atalım. En az 30 dakika pişirmeliyiz. Hatta pişmediyse pişene kafar fırında tutmalıyız. Piştikten sonra fırın telinde brownimizi soğumaya bırakalım.

Krema malzemeleri ;

  • 2 paket krem şanti
  • 2 bardak süt
  • 1 paket labne peyniri

Süslemek için ;

  • 300 gr frambuaz veya çilek
  • üzeri için frambuaz, çilek veya vişne

Brownimiz soğuduktan sonra kalıbından çıkartıp kekimizi ortadan ikiye bölelim. Krem şantiyi süt ile hazırlayalım. Ve en son labneyi ilave edip tekrar iyice çırpalım. Browninin arasına bol olarak kremayı sürelim. ve arasına bolca meyveyi dizelim. Browninin diğer yarısını meyvelerin üzerine örtelim. Kalan kremayı pastanın her yerine yayalım. Çok az kremayı ayırıp pasta süsleme aparatının içine koyalım ve resimdeki gibi pastanın üzerine yuvarlak şekiller yapalım. Şekillerin üzerine birer meyve koyalım. Pastamızı buzdolabında bekletelim.

herkese afiyet olsun..

HAFTASONU İZLERİ


Bu haftasonunda önce eşim kızım ve ben Beyoğluna gittik. Ve Markizde enfes bir çikolatalı vişneli tatlı ile espresso molası verdik. Markiz her zaman beni etkiler.Daha sonra Pazar günü ziyaret edeceğimiz akrabalarımız için Böğürtlenli Browni pasta pişirdim. Ve devam eden Paris hayallerim.(Biraz Markizin etkisi sanırım)
Böğürtlenli Browni pastanın hikayesini hazırlamak için ayrılıyorum şimdilik...

Cumartesi, Temmuz 16, 2005

DOUBLE CHOCOLATE CHEESECAKE


Cheseecake yapmasını ve yemesini çok seviyorum. Ama pişen cheesecake yapmasını daha çok tercih ediyorum. Birde cheesecake'te kullanılan krem peynir çok önemli. Ben Trakya Çiftlik markalı krem peyniri tavsiye ediyorum. Eğer bulamazsanız Ülkerin ve Dia'nın krem peynirleri de iyi sonuç veriyor.
20 cm'lik bir kelepçeli kalıp kullanılmalı
önceden ısıtılmış 180 derece fırında 50-60 dakika pişirilmeli.

malzemeleri ;
  • 150 gr eti kakaolu bisküvi
  • 75 gr tuzsuz tereyeğı
  • 80 gr sütlü çikolata
  • 80 gr bitter çikolata
  • 500 gr sürülebilir krem peynir
  • 100 gr tozşeker
  • 1 paket vanilin veya 5 ml vanilya esansı
  • 2 yumurta



Öncetereyağımızı eritelim. Bisküvilerimizirondodan geçirelim. Tereyağının bir kısmını kalıbın heryerine sürelim. Kalan tereyağını büskiveler ile karıştırıp kalıbımızın hem altına hem de yanlarına yayalım. Ve iç kısmı hazırlarken kalıbımızı buzdolabında bekletelim.

İç Kısım için önce krem peyniri çırpma kabına koyalım ve mikser ile iyice çırpalım. Sonra üzerine şeker ve vanilyayı ilave edelim ve pürüzsüz bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. Yumurtaları teker teker ekleyelim. Yani önce birinci yumurtayı ekleyelim çırpalım sonra ikinciye aynı işlemi yapalım. En son çikolata eritmemiz gerekiyor. Çikolatayı benmari usülü eritip karışımımıza ekleyip iyice çırpalım. Daha sonra kalıbımızı dolaptan çıkarıp peynirli içi büskivilerin üzerine döküp yayalım.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında bir saatte yakın pişirelim. Piştikten sonra fırın telinde soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra buzdolabında pastamızı bekletelim. En az 6 saat buzdolabında beklemeli. Ne kadar uzun beklerse lezzeti o kadar artar. Ben servis yapmadan önce üzerine ince bir kat Nutella sürdüm ve çikolata&meyve ile pastamı süsledim. Süslemesini siz kendi zevkinize göre yapabilirsiniz.
Hepimize afiyet olsun..

PASTA VİTRİNİ



Frambuazlı çikolatalı pasta, frambuazlı cheesecake ve tiramisu...
Vitrinlere yapışasım geliyor. Yemesem bile saatlerce bu manzaraları seyrederek doyabilirim. Bu gece double chocolate cheesecake(çift çikolatalı cheesecake) yaptım. Şu an dolapta bekliyor. Yarın fotoğraflarını çekip yayınlayacağım. Umarım beğenirsiniz..

Cuma, Temmuz 15, 2005

the cook next door!


Sevgili Semaver ve Başak beni sobelemiş ! Bende hemen cevaplarıma geçmek istiyorum..

İlk mutfak maceran neydi? Neler hatırlıyorsun?
İlk mutfağa girdiğimde çok küçük olduğumu hatırlıyorum. Ve babama tatlı yapma derdinde olduğumu da!Çikolataları eritirdim ve babama muhallebi pişirirdim. Ve zorlada yedirirdim..

Yemek yapma stilini en çok etkileyen kim?
Beni 16 yaşıma kadar annemin teyzesi olan Hikmet teyzem büyüttü. Ve teyzem mutfağı çok seven ve çok ta güzel yemekler hazırlayan bir bayandı. Sanırım stilimi ondan almışım. Birde halam beslenme uzmanıdır. Onuda mutfaktayken çok incelemişimdir. Ondanda birşeyler kaptığımı düşünüyorum.

Yemeğe ve yemek yapma dünyasına ilgini kanıtlayan bir resmin var mı? Bize göstermek istermisin?
Sanırım sitemde yayınladığım pasta yarışmasındayken çekilmiş olan resimlerim biraz olsun ilgimi kanıtlar..

Mutfakta fobin var mı? Avuçlarını terleten bir yemek mesela?
Evet var. Tencere yemekleri ve kızartma yapmak. Birde soğan kavurmak. Ama mecburen hepsini yapıyorum.

Mutfakta hangi yardımcını vazgeçilmez buluyorsun? Alıpta çok gereksiz bulduğun nedir mutfakta?
Mikserimi,süzgeçlerimi,küçük işlevsel kaplarımı ve spatulamı. Çok gereksiz olan bişeyim olmadı. Hepsini kullanıyorum.

Bir kaç garip belki de komik yemek çeşidi söyle, senin sevdiğin ama senden başka kimsenin sevmeyeceğini düşündüğün bir yemek.
Nutella ile Beyaz peynir yemeği çok seviyorum. Benim çevremde bunu yapan başka birini hiç görmedim. Ve türlü lezzete açığım.(aşırılı etli lezzetler hariç)

Hangi 3 malzemeden veya yemekten vazgeçemezsin?
çikolata, çikolata, çikolataaa! onun dışında yoğurt ve zeytinyağı.

Üç kısa soru daha
En çok sevdiğin dondurma çeşidi...
Tahmin edeceğiniz gibi çikolatalı dondurma. Özellikle Madonunki. Birde İzmir Bostanlıda bulunan Bravo pastanesinin yoğurtlu dondurmasını çok beğendim.

Asla yemeği düşünmediğin şey...
İşkembe,kokoreç,beyin,dil,tuzlama vs...

Özel bir yemeğin/spesiyalin var mı?
Çikolatalı pasta ve tatlılar dışında, sebzeli ve peynirli her türlü kiş yapmasını çok seviyorum. Ve kişlerim çokta beğenilir. Tariflerini sitede yayınlayacağım.

Seni sobeleyen aşçı:
Sevgili Semaver ve Başak.

Senin sobelediğin 3 aşçı:
Bilmiyorum kabul edermi ama Ruki, Binnur ve Sevgi