Salı, Mart 06, 2007

NOO-NOO VE EVLİLİK TEMALI YAŞGÜNÜ PASTALARI..



















































Son iki pasta çalışmalarım..

Noo-noo temalı pastanın içerisini kestaneli ve çikolatalı yaptım. Bir sonra ki evlilik temalı yaşgünü pastasını ise antep fıstıklı ve çikolatalı hazırladım..

Haftasonu ise çok çok güzel bir eğitime katıldım ve inanılmaz keyifli saatler geçirdim. Detaylarını en kısa zamanda paylaşaçağız :)

Herkese sevgilerimle..

Salı, Şubat 20, 2007

TRUFF'LU VİŞNELİ PASTA VE GÜZEL KAHVALTIMIZ..






































Bu aralar her ne kadar şeker hamuru yoğunlukla çalışsam da, şeker hamuru süslemesiz, klasik tarzdaki pastaları da yapmasını ve yemesini çok özlüyorum. Bu özlemimi sevgili annem giderdi ve benden hafta sonu kendisine gelecek olan arkadaşları için vişneli-çikolatalı güzel bir pasta hazırlamamı istedi. Bende elimin altında ne varsa, o malzemelerle bir pasta hazırladım.

Bir gece öncesinden başka bir sebep için pişirdiğim büyük dikdörtgen bir pandispanya vardı. Onun yarısını kullandım. Böylece dikdörtgen bir pastamız oldu. Üzerini süslerken ise kilerimde file fındıklar vardı ve buzdolabımda da 2 gün önce yaptığım pastanın sert çikolatalı ganaşı vardı. Onunla da truff hazırlayıp pastanın üzerini süsledim..

Truff ile süslenmiş ve vişne ile çikolatanın bir arada kullanıldığı pastalar her zaman aklımı başımdan alır. Umarım yarın annemin ve misafirlerinin de akıllarını başlarından alır :)

Pasta için gerekli malzemeler;

- Pandispanya için ;

Yoğun Çikolatalı Pandispanya

Yarısı kullanılacak ama siz isterseniz daha büyük bir pasta hazırlayabilirsiniz..

- Ara kreması için ;

  • 1 paket kakaolu creme ole
  • 2 su bardağı soğuk süt
  • 1/2 kavanoz Tukaş vişne konservesinin taneleri ve suyu (suyu pandispanyayı ıslatmak için)

-Üzeri için ;

  • 1 paket sıvı krema
  • 6 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 2 su bardağı kadar fındık file
  • 8-9 adet truff
  • arzuya göre, dekor amaçlı şeker hamurundan yapraklar

Pandispanyamızı yukarıdaki tarife göre bir gün veya gece önceden hazırlayalım.

Ben pandispanyanın yarısını kullandım. Ama siz isterseniz tümünü malzemeleri iki katına çıkartarak kullanabilirsiniz.

İkiye böldüğümüz pandispanyayı levye veya büyük tırtıklı bir bıçak yardımıyla üçe bölelim.

Soğuk süt ile creme ole'yi çırpıp iç kremamızı hazırlayalım.

İlk katı pasta standımızın üzerine yerleştirelim. Vişne kompostosunun suyu ile pandispanyamızın ilk katını bir fırça yarımıyla ıslatalım. Üzerine kremamızın yarısını sürelim ve aralara vişne tanelerini serpiştirelim. Aynı işlemleri bir sonra ki kat için tekrarlayalım.

En üste kapattığımız pandispanyayı ıslatmayalım.

Sıvı krema ve pudra şekerini mikser ile çırpıp 10 dakika buzdolabında bekletelim.

Hazırladığımız pastanın dışını kremamız ile sıvayalım.

Sıvadığımız pastanın yanlarını ve üzerini fındık file süsleyelim.

Ve pastamızın ortasına truffalrımızı ve isterseniz yapraklarımızı yerleştirelim.

Buzdolabında saklamanızı öneririm. Ama sofraya getirmeden yarım saat önce yumuşaması için oda sıcaklığına çıkarılmasını tavsiye ederim..




























Ve bu muhteşem kahvaltı (bence brunch) sofrası sevgili Seda'ya ait :) İnanılmaz becerikli ve iyi yürekli ev sahibimize yürekten teşekkür ediyorum tekrar çok çok güzel mamalar ve çok çok güzel sohbetler sundu bizlere..(Sedacığım, hatırlarsan Ufuktan bileçok ben yaptım yediklerini, hem de bayılarak. Zuhal biliyorsun yemedi..bilmiyorum artık..) Ben artık her Çarşamba sizdeyim :)

Sedacığıma hediye götürdüğüm Cheesecake'im..

PİKNİK SOFRASININ BAŞINA GELENLER :)




































































































Pazar, Şubat 18, 2007

PENGUEN PASTASI VE KAMERA ARKASI....
























Yeni blogger'a alışmak ve düzenlemeler yapmak için halen yoğun çalışma içerisindeyim :)

Martha Stewart'ın bir pastasından esinlenerek yaptığım bu pastayı görenler çok şirin buldu :) Bu hafta bu pastadan üç adet yaptım ve yaparken gerçekten çok eğlendim :)



Pandispanyası için;


(kumbet şeklinde Fermo'dan aldığım pasta kalıbımı kullandım)



6 adet yumurta ( oda sıcaklığında)

300 gr bitter küvertur çikolata ( benmaride eritilmiş)

1,5 su bardağı şeker

1,5 su bardağı un

1,5 çorba kaşığı sıvı vanilya vea 1 paket dr.oetker'in vanilya aroması

1 küçük paket sıvı krema ( 200 ml)

1 paket kabartma tozu

5 çorba kaşığı toz kakao


Fırınımızı 180 derecede ısıtalım. Kalıbımızı sıvı ile yağlayıp az miktarda unlayalım.



Yumurta,şeker ve vanilyayı kremsi bir yapı alana kadar çırpalım. Un, kakao ve kabartma tozunu ayrı bir kapta eleyerek karıştıralım.


Yumurtalı karışıma sırasıyla eritilmiş çikolata ve kremayı katarak karıştıralım. Kuru malzemeleride ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. Kalıbımıza karışımımızı dökelim ve önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 50-60 dakika pişirelim.



Krema için ;


- 200 ml sıvı krema,


- 300 gr bitter küvertur ( benmaride eritilmiş)



Krema ile eritilmiş çikolatayı 8 dakika kadar mikser ile çırpıp, 20 dakika buzdolabında bekletelim.


Şeker Hamuru ;

Amerikan cup ölçülerinde ;


5 teaspoon toz jelatin

125 ml glikoz - 1/2 Cup ( pastacılık malzemleri satan yerlerde bulunuyor, özellikle Eminönünden temin edebilirsiniz)

1 tablespoon gliserin ( her eczanede satılıyor )

1 kg inceltilmiş pudra şekeri ( hava sıcaklıklarına göre kullanılan miktar artıp azalabilir)

1 çay kaşığı tylose-c ( öğütülmüş kitre)




Jelatini yarım su bardağı su ile karıştırılalım. Az ateşte devamlı karıştırarak eritelim. İçerisine gliserini ve glikozu da ilave edelim ve birlikte karıştırarak hepsinin erimesini sağlayalım.



1 kg pudra şekerinin yarısını yoğurma kabımıza koyalım. Jelatinli karışımımızı pudra şekerinin üzerine ilave edip tahta kaşık ile karıştıralım. Kalan pudra şekerini ise azar azar ilave edelim ve aynı zamanda yoğurmaya başlayalım. Hamuru sertleştirmeden şeker ilave edelim. Eğer soğuk bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı fazla gelebilir veya sıcak bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı az gelebilir. Normal oda ısısında çalışmanızı tavsiye ederim. Onun için tüm şekeri bir anda kullanmayın . Azar azar ilave edin. Hatta hamur sertleşmeye yakın şeker eklemesini durdurun. Ve hamurunuzu kıvama gelene kadar çok iyi yoğurun. Bu aşamada hamurdan bir miktar ayırıp pastanın kaplamasında kullanalım. Kalan hamura tylose-c ekleyip modelleme için kullanalım.



Şeker hamurunu streçliyip hava almasını engelleyerek oda ısısında uzun süre saklayabilirsiniz.


Pandispanyamızı levye yardımı ile 3'e bölelim. Her bir kata kremamızdan sürelim ve isterseniz fındık, fıstık vb.krokan ilavesi yapabilirsiniz.


Pastamızı muntazam bir şekilde kreama ile sıvadıktan sonra buzdolabında çok kısa bir süre için dinlendirelim.



Bu arada tezgahımızı temizliyip şeker hamurumuzdan bir miktar alıp renklendirelim.


Tezgahımıza az margarin sürerek hamurumuzu mardene ile açalım. Buzdolabından pastamızı çıkarıp açtığımız hamuru pastamızın üzerine dikkatlice bırakalım. Ve yine dikkatlice elimiz ve şeker hamuru ütüsü ile (smoother) hamurumuzu düzgünce pastamızın üzerine kaplayalım.


Diğer görülen herşey şeker hamuru ile yapılmıştır. Özellikle penguenleri yaparken hamurunuzu kitre ile yoğurmanızı tavsiye ederim..

























Hepimize afiyet olsun ..

SEVGİLİLER GÜNÜ HAZIRLIKLARI...






































Aslında bu tip günleri çok abartmayı sevmesem de, biraz bu dönem abarttım galiba :) Sebebi ise temalı çalışmaları uygulamaktan zevk almam ve kalpler ile, kırmızı ile ve çikolata ile çalışmayı sevmem..

Yukarıdaki güllü ve çikolatalı pastayı, sevgililer gününe çok yakıştırdım. .
Sevgili okuyucularımdan Meltem Hanım için bu pastayı hazırlamıştım. Kendisi de eşinin yeni yaşı için yaptırmıştı.. İçi , daha önce yaptığım "en derin sevgi pastası"nın ile aynı. Sadece marzipan ile kaplamadım. Onun dışında çikolata ganaş hazırlayıp pastanın çevresini sıvadım ve en son çikolata duvarı ile bitirdim. Çikolata duvarının yapımı oldukça basittir ve ortaya çıkan sonuç çok şıktır..

Yağlı pişirme kağıdını pastanızın yüksekliğine ve çevre genişliğine göre dikdörtgen kesiyoruz. Sütlü veya bitter küvertur çikolatayı benmaride eritip ne çok ince ne de çok kalın olacak şekilde spatula ile kağıdın üzerine sürüyoruz. Bu hazırladığımız şeridi hızlı bir şekilde pastamızın çevresine yapıştırarak yerleştiriyoruz. Buzdolabında 15 dakika bekletip çıkarttıktan sonra yağlı kağıdı dikkatlice çıkartıyoruz ve alttaki çikolatamız donup duvarımızı oluşturuyor :)




















Yukarıdaki kurabiyeler ise yine sevgili okuyucularımdan Ebru Hanım için yapıldı..
Kendisi kısa bir süre önce nişanlandı ve ben ona nişan hediyesi olarak kurabiye göndereceğime söz vermiştim. İsimlerini ve mesajlarını ,hazırladığım küçük bir etiket ile kurabiyelerin uclarına yerleştirdim. Eğer fotoğrafını gönderseydi, fotoğraflarını da etiketin üzerine yerleştirecektim ama sadece isimlerini yazabildim..

Eğer sizin de fotoğraf basabilen bir printer'ınız varsa Photoshop'ta sevdiğiniz ve sevdikleriniz için küçük etiketler hazırlayıp, bunları delgeç ile delip kurabiyelerinizin veya çikolatalarınızın uçlarına asabilirsiniz :)
Birazdan mutfağa girip 100'e yakın bu tip kurabiyeler hazırlayacağım :))))

























Ve bunlarda , kendimce eşim ve benim için hazırladığım küçük sevgili kurabiyeleri :) Hazırladığım küçük kalpli kurabiyelerin üzerlerini kırmızı şeker hamuru ile kapladım ve baş harflerimizi yazdım. Bunları marketten aldığım kırmızı teneke saksının içerisine strafor ile sabitledim.

Dün marketten alışveriş yaparken ise Lindt'in sevgililer günü için hazırladığı kalpli çikolata kutusunu dayanamayıp aldım ve az önce de dayanamayıp bir tanesini yedim. Dışı sütlüydü ve içi ise yumuşacık bir ganaştı..çok güzeldi :)Onu da kurabiyelerimin yanına yerleştirdim..

13 Şubat Salı günü ise sevgili arkadaşım Zuhal ile Yeşil Elma programına çıkıyoruz.. Bunun için biraz heyecanlıyım :) Şimdiden haber vermek istedim çünkü bu iki gün biraz yoğun olup bilgisayarın başına çok sık geçemeyebilirim ama elimden gelen tüm soruları yanıtlamaya çalışacağım...


Herkese sevgilerimle..

Perşembe, Şubat 08, 2007

SEVGİLİLER İÇİN ÇİKOLATALI TATLAR..
























Çikolatanın tadı, kokusu, görüntüsü bir sevgiyi anlatmaya, sunmaya başlangıç için yetmez mi..
Çikolata, yediğimiz zaman ; beynimize gönderdiği sinyaller ve yayılan mutluluk hormonları , sanırım aşkı, sevgiyi anlatmak için araç olarak kullanılabilecek en güzel yiyeceklerden birisi..
Bir kafenin sevgililer günü menüsünü hazırlarken, kırmızı etten yola çıkmış çikolata şelalesi ile bitirmiştik..ve bizde eşimle o menüden o gece yemiştik ve doğru bir nokta ile sonlandırdığımıza dair ikimizde hem fikir olmuştuk yok yok ben seviyorum hem de çok seviyorum çikolatayı :)
Yaptığım şeker hamurlu pastaların içi bile çikolata dolu. Çikolatasız yaptığım hiç bir şey içime sinmiyor. Bu yüzden tuzlularla aram çok çok iyi değil sanırım :)

Remzi kitapevinden ki olağan kitap inceleme günlerimin birinde Women's Weekly dergisinin kitaplarından Cupcakes & Fairycakes kitabı beni büyüledi..Tek kişilik pastaları, kekleri de çok çok sevdiğim için hemen kitabı incelemeye başladım. İçerisinde çok şık sunumlu ve bir o kadarda çikolata kokan tariflere rastladım ve hemen aldım. Eve geldim inceledim , inceledim ve hepsini yapmak istedim.. İşte dün ilk yaptığım cupcake bu çikolata yoğun olanı. Gerçekten yumuşacık ve çok çok lezzetliydi.. Tarifi birebir uygulamadım ama temelini uyguladım ve sunuş fikrini denedim..


Çikolatalı & Nutella'lı Yumuşak Cupcake'ler

Gerekli Malzemeler ; (cup ölçüleri ile)
  • 1/2 cup (110 gr) kahverengi tozşeker
  • 1/2 cup (75 gr) un
  • 1/2 cup (75 gr) buğday nişastası
  • 1/4 çay kaşığı karbonat
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • 90 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
  • 1/4 cup (60 ml) buttermilk - bunun için sütün içerisine 2-3 damla limon damlatıp 5-10 dakika bekletin
  • 1 adet yumurta (oda ısısında bekletilmiş)
  • 2 çorba kaşığı glikoz
  • 1 su bardağı kadar damla çikolata (kendi ilavem)

Üzeri için;

  • Nutella
  • Bıçak ile kesilmiş sütlü çikolata parçaları

Bu ölçüler ile normal muffin kalıplarında tam 12 adet cupcake oluyor..Cupcake'ler kabaran muffin tarzı kekler değildir. Üzerleri düz kalır ve siz üzerlerini krema vs . ile süsleyebilirsiniz..

Öncelikle fırınımızı 170 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Tüm kuru malzemeyi, un, kabartma tozu, nişasta, tarçın ve tozşekeri, bir kaba alalım. Üzerine tereyağı, glikoz , buttermilk ve yumurtayı ilave edelim. Hepsini mikser ile yavaştan hızlıya doğru iyice homojenleşinceye kadar çırpalım. Karışımımız homojenleşince içerisine damla çikolataları ekleyip alttan üste doğru spatula ile alt üst edelim.

12'li muffin kalıbımızın içlerine muffin kağıtlarımızı yerleştirelim. Ve kağıtcıklarımızın içerisine karışımızı bölüştürelim. Bölüştürürken kağıtların içlerini ağızlarına kadar doldurmayalım. En az 1 parmak pay bırakalım.

Yaklaşık 30 dakika pişirip fırından çıkartalım. Ve tezgahımızda 30 dakika kadar soğutalım.

Cupcake'lerimiz soğurken üzerine yerleştirmek için çikolatalarımızı hazırlayalım. Büyük tırtıklı bir bıçakla çikolatamızı keselim. Bunu yaparken çikolatayı elimize alalım ve yukarısından başlayıp yana doğru dilim keser gibi çikolatamızı ince ince keselim.

Keklerimiz soğuyunca üzerlerine 1 tatlı kaşığı nutella sürelim ve kestiğim çikolatalar ile üzerlerini süsleyelim..



























Birde bir çikolata fikri paylaşmak istiyorum. Daha önce burada bahsettiğim gibi hazırladığım çikolataların üzerine birer minik twix çikolatalardan yerleştirdim. Görüntü olarak ve sunuş olarak benim çok hoşuma gitti. Bu görüntüyü, küçük tablorene veya mars ekleyerek te oluşturabilirsiniz..

Hepimize afiyet olsun..

Pazartesi, Şubat 05, 2007

PASTALAR HAYATIMIN DAHA İÇİNDE..


























Son bir aydır kendimin bile hala şaşkın şaşkın baktığı bir yoğunluğun içerisine girdim.. Artık bol bol kurabiye ve pasta yapıp süslüyor ve yaptıklarımı daha çok insanla paylaşıyorum :) Hatta eşim bile, "artık sana büyük bir mutfak açalım ve birde yardımcı alalım " demeye başladı..Neredeyse mutfaktan hiç çıkmıyor, çok sevdiğim bilgisayarım ve blogumun bile başına daha az gelebiliyorum..Neler mi yapıyorum ?? Butik bir kurabiye ve pasta dükkanı için maket pastalar hazırlıyorum, sipariş pasta ve kurabiyeler hazırlıyorum, arkadaşlarımla buluşup pasta çalışıyorum, bir kafe için sevgililer günü kurabiyeleri hazırlıyorum vs vs..çokkkk mutluyum bol bol çalışmaktan :))

İnsanın hobisini, sevdiği işleri yapması kadar büyük bir mutluluk olamaz bence..Bir zamanlar Gülse Birsel'in bir yazısını okurken , "neden insanlar hobilerini işe dönüştürmezler ki" cümleleri kafamda bir soru işareti belirmesine sebep olmuştu ..bence haklı, neden insanlar hobilerini kendi işlerine dönüştürmezler ki?? Eğer pasta , kurabiye yapmayı sevmesem, mutfakta geçirdiğim her dakika bana eziyet gibi gelirdi..Ama seviyorum ve geçirdiğim her dakikadan çok keyif alıyorum..Oluşum sürecinden sonucuna kadar olan zaman diliminde kendimi büyük bir maceranın içerisinde gibi hissediyorum..Bakalım zamanla bu macera dolu dünya gerçekten işim haline gelebilirmi? Hatta ara sıra yurt dışına çıkıp eksik olan eğitimlerimi bile tamamlamayı düşünüyorum..

Yukarıdaki maket pastayı, bahsettiğim Gayrettepe'de bulunan yer için hazırladım. Modelini daha önce bahsettiğim ve Tren Pastasında da kullandığım " No Time Party Cakes" kitabından beğendik. Uzun zamandır beğendiğim bir modeldi ve sonunda yapmak nasip oldu..



























Cumartesi günü ise sevgili Müge ile şeker hamuru çalıştık. Pandispanyasını kendisi evinde yapıp getirdi. Ama bir daha ki sefere pandispanyamızı birlikte yapacağız çünkü pastamız düzgün kaplanmadı ve yüksekliği yetersiz oldu..

Bizde Cumartesi günü 2 kilo şeker hamuru hazırladık. Pandispanyası için bol çikolatalı bir krema hazırladık. Pandispanyamızı ikiye bölüp kremamızı sıktık ve arasına bol bol taze ananas serpiştirdik. Müge'nin ilk şeker hamuru macaresı olmasına rağmen çok başarılı ve çok eli yatkındı..Çok dar zamanda ancakfotoğrafta gördüğünüz yeşil pastamızı yapabildik. Yarım saat içerisinde hızlı bir gül yapımını gösterebildim . Ama haftaya daha detaylı gül ve çicek çalışabileceğimizi umuyorum :)

YOĞUN ÇİKOLATALI PANDİSPANYA


Tek kişilik pastalarda ise, kullandığım çok lezzetli bir pandispanyanın tarifini paylaşmak istiyorum. Bu pandispanyayı özellikle büyük kare bir kalıpta pişirir ve tek kişilik pasta yapımında kullanırsanız sonucundan çok daha memnun kalırsınız;

Gerekli Malzemeler ;


  • 7 adet yumurta (oda ısısında bekletilmiş)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı irish aroma (monin) veya sıvı vanilya
  • 1 su bardağı un
  • 4 çorba kaşığı toz kakao - tepeleme ( mabel ve altınmarka önerilir)
  • 1 çorba kaşığı kabartma tozu
  • 1 küçük paket sıvı krema ( 200 ml)
  • 200 gr küvertur çikolata ( bitter kullandım)

Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Çikolatalarımızı küçük küçük kesip benmari'de eritelim.

Yumurta,şeker ve aromamızı birlikte yüksek devirde yaklaşık 10 dakika çırpalım. Önemli olan şekerin yumurtaların içerisinde erimesidir. Daha sonra sırasıyla çikolatayı ve kremayı ekleyip çırpmaya devam edelim.

Ayrı bir yere un, kakao ve kabartma tozumuzu eleyelim. Ve yumurtalı - çikolatalı karışımımızın içerisine ilave edelim ve düşükten hızlıya homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım.

Dikdörtgen kalıbımızı yağlayalım. İçerisine karışımımızı dökelim ve önceden ısıttığımız fırınımızda yakşalaşık 35- 40 dakika pişirelim.

Piştikten sonra tezgahımıza alıp bir mutfak örütüsünün üzerine ters çevirerek soğutalım. Soğuduktan sonra dikkatlice kalıbımızdan kekimizi çıkaralım.

Tek kişilik pastalardan bu tarif inanılmaz lezzetli ve browni kıvamında oluyor..Kalpli veya yuvarlak büyük kurabiye kalıplarınızla bu pandispanyadan parçalar kesip arasına çikolatalı krema sürüp çok şık pastalar oluşturabilirsiniz..

Hepimize afiyet olsun..