Çarşamba, Ağustos 03, 2005

MOZAİK DİLİMLERİ


Bu tarifin hem yapımı çok kolay hem de tadı çikolata severler için harika.(bu sözleride bu aralar çok kullanmaya başladım) tarifi okuduğunuz zaman içinde çiğ yumurta var diyebilirsiniz. Doğru içinde çiğ yumurta var ancak yumurtaları çırptıktan sonra hemen üzerine eritilmiş sıcak margarini ekleyip sadace ikisini soğutana kadar çırpıyorum. Demek istediğim yumurta çiğliğinden bu şekilde kurtuluyor.Zaten bu tarif pastacılıkta kullanılan temel tariflerden biridir. Onun için mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Bugüne kadar bu pastayı beğenmeyen kişi hiç olmadı :)

Malzemeler ;
  • 1,5 paket petibör büskuvi
  • 200 gr margarin (yağ oranı azaltılmış ve tuzsuz)
  • 3 adet yumurta
  • 6 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 6 yemek kaşığı kakao
  • az su

Öncelikle margarinimizi eritelim. O erirken yumurtaları mikser yardımıyla iyice çırpalım. Üzerine eritilmiş margarini döküp hızlıca soğutana kadar çırpalım. Daha sonra üzerine şekeri ve kakaoyu ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım.

Ayrı bir kapta büskivilerimizi küçük küçük kıralım. Kırdığımız büskuvileri çikolatalı karışıma ekleyelim ve tahta bir kaşık ile iyice karıştıralım. Üzerine çok az 2 çorba kaşığı kadar su ilave edelim ve iyice tekrar karıştıralım.Karışım çok sert ya da yoğun olmamalı.Hafif akışkan olmalı ama bu sıvı anlamına gelmemeli.

İstediğimiz kıvama ulaşınca alimünyum folyoya karışımımızı dökelim. Ben silindir bir şekil verip hafif tepesinden bastırarak elips şekli veriyorum. Sizde arzu ettiğiniz şekli verebilirsiniz. Buzlukta en az 5 saat soğumalı ve daima buzlukta muhafaza edilmeli.

Bu pastanın üzerine çikolata sosu veya çilek sosu çok yakışıyor. Ben çikolata sosu hazırladım. Tarifi ;

  • 250 ml süt
  • 75 gr tozşeker
  • 10 gr nişasta
  • 200 gr çikolata
  • 15 gr kakao

Süt ve şekeri beraber kaynatalım. Kakao ve nişastayı bir miktar su ile eritip kaynayan süte ekleyelim. Çikolatalarımızı küçüp küçüp kırıp hazırladığımız karışıma ekleyelim ve homojen bir karışım elde edinceye kadar tahta kaşıkla karıştıralım. Bu sosu aklınıza gelebilecek tüm tatlılarda kullanabilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun :)

50 yorum:

Sibel dedi ki...

Tüketici tim gerek bu kadar pastaya:) Ya da cafelere vermek -ki sen öyle yapıyorsun sanırım. Eline sağlık yine harikalar yaratmışsın!

Songül dedi ki...

Merhaba, tarifleriniz süper ellerinize sağlık. Benim sormak istediğim çikolata sosunu saklama imkanız var mı?
Sevgiler

nilüfer dedi ki...

Merhaba,

Pastalarınızın hepsi birbirinden güzel ellerinize sağlık ama hepsinde margarin kullanıyorsunuz bu pastaları zeytinyağ ile yapmak mümkün değil mi ?

pastaci dedi ki...

sibel çok teşekkür ederim güzel sözlerin için , bu ara cafelere daha az pasta yapıyorum çünkü tatil yaz vs..,daha çok bizim evdekiler ve sevdiklerimle tüketiyoruz..
songül hanım merhaba, öncelikle çok teşekkür ederim. Evet bu sosu buzdolabında en fazla 1 hafta saklayabilirsiniz.Tatlıları servis yaparken üzerine dökebilirsiniz :)
nilüfer hanım merhaba ,
öncelikle sizede çok teşekkür ederim, bende genelde margarini pek tercih etmem. yemeklerimide hep zeytinyağı ile yaparım. ama bazı temel tariflerde margarin nerdeyse şart olmuş durumda. eğer margarin değilde sıvı yağ kullanılırsa kıvamı tutmaz, başka birşey ortaya çıkar. ama mümkün olduğu kadar tariflerimde ya hiç yağ kullanmam ya da miktarını azaltırım. margarinide dikkat ederseniz yağ oranı azaltılmış olanı kullanın diye not ettim. yinede daha az margarin kullanmaya gayret edeceğim.
sevgiler..

eliz dedi ki...

yeni, güzel bir tarif daha hemde benim yapabilecegimden!ellerine saglik..
seftalili pastani dayanabilirsem yarin yapicam,misafirlerim icin.mozaik pastayida en kisa zamanda yapicam, böyle devam ederse güzel tariflerim olucak elimin altinda.belkide senin o zor dedigim katli pastalarindanda denerim birgün.ama hepside birbirinden lezzetli ve cok güzel görünüyorlar.tadinin nasil oldugunuda yarin yazicam aksama.
kolay gelsin sana, güzel fikirlerin, hamaratligin ve pastaya olan hevesin hic bitmezde biz de aliriz nasibimizi.böylece sayende yeni lezzetler kesfetmis olurum....
sevgilerimle

pastaci dedi ki...

sevgili eliz,
inan yazdıklarını her okuduğumda yüzümde kocaman bir tebessüm oluşuyor :) ne yapsam diye düşünürken hep sen aklıma gelmeye başladın. yazdığın bütün güzel sözler için çok teşekkür ederim..pastayı yaptıktan sonra lütfen yorum yazmayı unutma..

yemekvebiz dedi ki...

Merhaba Pastaci,
cok guzel hakikaten pastalarin, ellerine saglik,
ben mozaik pastaya hic yumurta koymadan yapiyorum, boylelikle cig yumurta olayindan da kurtulmus oluyorum bir bakima, hicbir fark olmuyorum tadinda, yumurtali yapmayi biraktim dolayisi ile, tadinda goruntusunde degisiklik olmayinca boyle devam ettirdim hep,
ama bir daha yaptigimda senin cukulata sosu deneyecegim,
tesekkurler

zeynep

pastaci dedi ki...

merhaba zeynep,
bende aynı senin gibi düşünüp bir kere mozaik pastayı yumurtasız yaptım. ama yiyen kişiler aynısı olmadığını idda etti.(cafelerede bazen götürüyorum)sonra eşimde "bu olmamış" dedi. acaba sen daha farklımı yapıyorsun? başka malzemelerde katıyormusun? beni bilgilendirirsen çok memnun olurum..
teşekkürler :)

Adsız dedi ki...

sevgili pastacı bütün yaptıkların harika görünüyor.benim sormak istediğim:cheescake yaparken krem peynir yazıyor bazı tariflerde.açıkta satılan krem peynirler olabilirmi yoksa pakette beyaz yada labnemi gerekir?bu soruya ancak sen uygun cevabı verirsin diye düşündüm..:))teşekkürler

pastaci dedi ki...

merhabalar,
öncelikle çok teşekkür ederim.
genellikle cheesecake'ler de marketlerde satılan labne peynirleri kullanılıyor.(kutu) ben trakya çiftliği ve ya dia'nın kendi labnesini kullanıyorum. eğer bulamazsam ülkerin labnesini alıyorum. bazı tariflerde ise "krem peyniri" kullanın diyor. o zaman labne değil yine kutularda satılan sürülebilir krem peynir almalısın. ben yine aynı markaların krem peynirini kullanıyorum. Hanımlar genelde pınar marka alıyorlar ama ben tavsiye etmem hiç iyi sonuçlar alamadım.
umarım yardımcı olabilmişimdir.
sevgiler..

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Acaba margarin yerine aynı miktarda tereyağı kullansak lezzette bir fark olur mu?

teşekkürler

pastaci dedi ki...

merhaba :)

açıkcası hiç tereyağı ile denemedim ama benim fikrimce biraz tadı ağır olur. çünkü tereyağı pişmeye müsaittir. margarin ise(her ne kadar çok sevmesemde) bu tip donan pastalar için müsaittir.belki yağı azaltılmış bir margarin daha işinizi görür..

sevgiler..

yelda dedi ki...

pastacı ellerine sağlık.Mükemmel şeyler bunlar...benim sorum ileride bir spor salonu açmayı da düşünür müsün.ben tariflere baktıkça yaptım yaptıkça dayanamadım yedim.şimdi de şiştim.ama değer çok güzel tarifler bunlar.....görüşmek üzere

pastacı dedi ki...

yelda merhaba :)
ileride spor salonu açma fikri hiç aklıma gelmemişti doğrusu, ben hep butik bir pastane hayal ederim..kısmet tabi :)
bu arada afiyet olsun..çok teşekkür ederim..

sevgiler..

pastacı dedi ki...

yelda merhaba :)
ileride spor salonu açma fikri hiç aklıma gelmemişti doğrusu, ben hep butik bir pastane hayal ederim..kısmet tabi :)
bu arada afiyet olsun..çok teşekkür ederim..

sevgiler..

bahar dedi ki...

Merhaba, Tarifinizi yaptım, çok güzel oldu sadece bize biraz acı geldi.Bu nedenle bir dahaki sefere kakouyu 4 kaşık koyacağım.Bir de henüz sosunu yapmadım, sosta bahsedilen nişasta hangi tür nişasta acaba?

pastaci dedi ki...

bahar merhaba,
pastayı beğenmene çok memnun oldum..kakaosunu fazla bulduysan ister kakaosunun 1 kaşık azaltabilir yada şekerini bir kaşık arttırabilirsin.
sostaki nisaşta ise "buğday nişastası"
bence mutlaka sosu dene çok lezzetli oluyor..

sevgilerimle..

bahar dedi ki...

Bu akşam hemen deneyeceğim, yanıtınız için çok teşekkürler :)

almila dedi ki...

Merhaba,ben sitenizi ''portakal ağacı''nda gördüm ve çok beğendim.Sorum şuki,ben hamileyim ve portakal ağacında bir tarif gördüm ''bulgurlu toplar'' diye bir türlü tarifini bulamıyorum siizn sitenizde aradım ama maalesef yok,nasıl bulabilirim?

almila dedi ki...

Merhaba,ben sitenizi ''portakal ağacı''nda gördüm ve çok beğendim.Sorum şuki,ben hamileyim ve portakal ağacında bir tarif gördüm ''bulgurlu toplar'' diye bir türlü tarifini bulamıyorum siizn sitenizde aradım ama maalesef yok,nasıl bulabilirim?

pastaci dedi ki...

almila merhaba,
öncelikle hayırlı olsun, umarım güzel ve huzur dolu bir hamilelik geçirirsin ve bebeğinize sağlıkla kavuşursunuz :)),
"bulgurlu toplar" tarifini senin için bende biraz araştırdım ama bulamadım..bende maalesef bilmiyorum..portakal ağacında gördüğüne göre haticeye direk mail atıp sorsan o sana yardımcı olur..
ama canın tatlı çekerse ben seve seve her zaman sana yardımcı olurum :)

sevgilerimle..

Gülçin dedi ki...

Merhaba siteni sık sık girip ne yeni buluşların var diye bakıyorum zencefilli maffin tarifini yaptım unun yarı ölçüsünü kepekli unla uyguldım sonuç çok iyi senden ricam yurtdışında mükemmel kurabiye çeşitleri var annenin fransızca bildiğini sana tarifleri tercüme ettiğini okumuştum şöyle güzel uygulanabilir kurabiye tariflerini bize aktarmanda da yardımcı olsa diyorum kolaygelsin.

Gülçin dedi ki...

Merhaba siteni sık sık girip ne yeni buluşların var diye bakıyorum zencefilli maffin tarifini yaptım unun yarı ölçüsünü kepekli unla uyguldım sonuç çok iyi senden ricam yurtdışında mükemmel kurabiye çeşitleri var annenin fransızca bildiğini sana tarifleri tercüme ettiğini okumuştum şöyle güzel uygulanabilir kurabiye tariflerini bize aktarmanda da yardımcı olsa diyorum kolaygelsin.

pastaci dedi ki...

Gülçin merhaba,
ben bu ara zaten kurabiye yapımına fazlaca merak saldım :) Annem Fransızca olanlarını bende İngilizce olanlarını tercüme ediyoruz. Tam bir takım ruhuyuz anlayacağın :) uamrım yaptıklarımı beğenirsin..

sevgilerimle..

seda dedi ki...

günaydın. dün mozaik pasta yaptım. yanlız ölçülerini biraz değiştirdim. mesela 2 yumurta, yağı azalttım kakao mikt.azalttım. sonuç çok güzeldi. bir daha ki sefere kendi ölçüleri ile deneyeceğim. teşekkürler pastacı

Heather dedi ki...

Thank you!
[url=http://esnycplr.com/zmpv/aiey.html]My homepage[/url] | [url=http://jueemoag.com/avgr/ymit.html]Cool site[/url]

Lionel dedi ki...

Great work!
My homepage | Please visit

Heidi dedi ki...

Well done!
http://esnycplr.com/zmpv/aiey.html | http://mrejntre.com/mupr/oxeq.html

Joy dedi ki...

Good design!
[url=http://trngxnje.com/gver/noai.html]My homepage[/url] | [url=http://ngqrwgax.com/whqb/ovwt.html]Cool site[/url]

Ann dedi ki...

Great work!
My homepage | Please visit

Kevin dedi ki...

Well done!
http://trngxnje.com/gver/noai.html | http://nfnzetje.com/iscd/etjp.html

Kevin dedi ki...

Well done!
http://trngxnje.com/gver/noai.html | http://nfnzetje.com/iscd/etjp.html

hande dedi ki...

sostaki çikolta biter mi sütlü mü?

FATMA dedi ki...

İlk defa bugün gazetede okuyunca böyle blogların olduğunu öğrendim.hemen hepsini tek tek inceledim.Ve sizin mozaik pasta tarifinizi yapacağım daha önce hiç yapmamıştım.Ama anlatanlar çok beğenmiş eminim çok güzeldir.Yemek kitaplarının hastasıyımdır, bu site çok hoşuma gitti gerçekten çok yaratıcısınız. Tebrikler....

pastacı dedi ki...

Hande merhaba,
bitter çikolata olacak..

Fatma Hanım merhaba,
blogumu beğenmenize çok memnun oldum..uamrım pastayıda tadınca beğenirsiniz..
güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim :)

sevgilerimle..

aslı dedi ki...

pastaların goruntusu cok guzel.bende kızımıcın bır suslu bır pasta hazırlamak ıstıyorum.pastaların uzerındekı motıflerı hazırlamak ıcın hangımalzemeler gerekıyor?rek vermek ıcın gıda boyasımıkullanmam gerek?tesekkurler sıtenızı bundan sonra takıp edecegım

pastacı dedi ki...

Aslı merhaba,

öncelikle güzel kızının yeni yaşını şimdiden kutlarım..

anasayfadaki gibi şeker hamurundan pastalarmı yapmak istiyorsun? onları şeker hamurundan yapıyoruz ve evet renklerdirmek için gıda boyası kullanıyoruz..şeker hamrundan yapılan pastaların detaylarını okursan birçok bilgi bulacaksın..takıldığın noktalar olurda ben buradayım..

sevgiler..

capricorn dedi ki...

slm pastacı sana hayranım çok marifetlisin.kafama takılan bişey var çikolata sosundaki gr ölçüleri yemek keşıgı tatlı kaşığı olarak vermen mümkünmü?

pastacı dedi ki...

capricorn merhaba,

250 ml süt - 1 su bardağı
75 gr tozşeker - 5 çorba kaşığı
10 gr nişasta - 1,5 çorba kaşığı
200 gr çikolata
15 gr kakao - 2 çorba kaşığı

umarım işini görür :)

sevgilerimle..

capricorn dedi ki...

Çok teşekkür ederim pastacı.Siteni araştırıp karıştırdıkça birşey dikkatimi çekti.Pastaların başta amatör bi meraklının ürünleriyken gitgide profesyonel bir hal almış kendini geliştirmen ve çaban çok hoş işte kadınların gücü:))) ÇİKOLATA RENKLİ RÜYALARA DALMAN DİLEĞİYLE....İYİ GECELER..

Neslihan dedi ki...

Merhaba,
Limonlu cheese cake süperdi. Mozaik pastayı da yaptım ama karışım çok koyu oldu. Biraz akışkan olması gerekmez mi? Bisküiler karışım katı olduğu için zor birbirine karıştı. Ve daha baskın olan tat bisküi. Neyi yanlış yapmış olabilirim.
Teşekkürler

mine dedi ki...

selamm ben 17 yaşındayım hayatımda ilk dafa bi tatlı yapcam oda bu olucakk:umarım beceririmmm çok tşkrler

Elif dedi ki...

Merhabalar,
Ben de bugun bu tatliyi deneyecegim. Mozaik pastayi hep yaparim ama yumurtali hic yapmamistim. CIkolata sosu ozellikle cok guzel gorunuyor. Sorum su olacak; cikolata sosunu pasta buzluktan ciktiktan sonra koyuyorsunuz degil mi?
Cok tesekkurler.. Sevgiler...

Elif

pastaci dedi ki...

Elif Hanım, evet sosu pastanızı buzdolabından çıkardıktan sonra döküyorsunuz..

herkese sevgilerimle..

ESRA dedi ki...

ben esra 14 yasındayım kardesimle birlikte bu pastayı yaptık çook güzel oldu saolun fakat ben sosunu acı çikolatalı yaptım biraz çok acı oldu o bi de evdekiler soslu sevmedi bugün yapıcağımı sossuz yapıcam :)

Adsız dedi ki...

ben 17 yaşındayım ismim ece ben bu pastayı bi kere arkadaşım getirmişti orda yedim aman tadı damagımda kaldışimdi ewde yapacam ama buzdolabımız derin dondurucu deil olmaz mı

Adsız dedi ki...

MERHABA ÖNCELİKLE SİZİ TEBRİK EDERİM SİTENİZİN SESSİZ TAKİPÇİSİYDİM ARTIK BİR TEŞEKKÜR NOTU BIRAKMAK ŞART DİYE DÜŞÜNDÜM
ELLERİNİZE SAĞLIK
MOZAİK PASTANIZI YAPTIM AMA BİR SORUNUM OLDU KARIŞIM ÇOK KOYU DİKKAT ETTİM TARİFTE SÜT YOK ACABA O YÜZDENMİ DİYE DÜŞÜNÜYORUM YADA GERÇEKTEN SÜT KOYULMADANMI YAPILIYOR DA VE BEN BECEREMEDİM DİYORUM ŞU KAFAMA TAKILAN SÜT MESELESİNE YANIT VERİRSENİZ ÇOK MEMNUN OLACAĞIM SAYGI VE SEVGİLER
www.june25.blogcu.com

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu 1saattir blogunda dolaşıyorum çikolata merakım sayesinde sana ulaştım,çabalarını ve bu yola böylesine ciddi bir şekilde gönül verişini takdir ediyorum,mozaik pasta tarifini almak istedim fakat tarifteki m argarin oranı (kurabiyelerdede)beni korkutuyor,yağ oranı daha az veya sıvı yağla yapılan kurabiye tarifleri verirsen memnun olurum.hem damak tadı,hem sağlık dileğiyle,yaşamın çikolata tadında geçsin






9

Adsız dedi ki...

Merhaba, iki soru:
1- Sut yok mu bu tarifin icinde?
2- Pudra seker yerine normal seker kullanilabilir mi?
Tesekurler!
Melis

Esra dedi ki...

Selam Mozaik pastayi buzluga kaymasak da kek gibi pisirsek ne olur? Biraz kabartma tozu aratak ayni tarifi firina vaersek nasil olur acaba??
Yumurtadan emin olmak icin. Ya da yumurta koymasak ne degisir. Tesekkurler?