Çarşamba, Ekim 25, 2006

ÇİKOLATALI & ŞEFTALİLİ PASTA VE BAYRAMDAN SON TATLAR..

































Artık Ramazan da bayram da sona erdi. Güzel sofralarla, paylaşımlarla, dostluklarla, yardımlaşmalarla dolu bir ay sona erdi.. bazen üzülüyorum ama bu değerleri hayatımın her gününde yaşatırsam, üzülmeme sebep olacak bir durumun olmadığını kendime anlatıyorum..

Fotoğraftaki güzel görüntüler ise bayramdan geriye kalan bazı tatlar..pastayı bir bayram ziyareti için hazırladım. Diğerleri ise Neuhaus'un çikolatası ve Chocolate World'un çifte kavrulmuş çikolata kaplamalı lokumları.. Neuhaus çikolataları çok şık ve güzel bir hediye olma özelliğinde ama bayramda en çok ne yedin diye sorarsanız, cevabım "çikolatalı lokumlar" olacaktır çünkü Cevahir Alışveriş merkezinin en üst katındaki Kahve Dünyasından aldığım bu lokumlar, yüzümü en çok güldüren tatlardan biri oldu. Şiddetle lokum ve çikolata sevenlere önerilir :)

Yaptığım pastanın kreması ise , bugüne kadar yaptığım en güzel kremalardan biriydi. Tarifini ilk Bizim Pastane'de görmüştüm. Zinnur'un çektiği fotoğrafı gördüğümde , pudingin kıvamına bayılmıştım ve Zinnur'a yorum yazıp , "bu pudingi ben mutlaka bir pastanın kreması için kullanacağım " diye yazmıştım ve oda bana tarifin orijinal linkini hemen yazmıştı. Bu kremanın tarifi Martha Stewert'a ait. Sadece puding olarak yenilebileneceği gibi pastalarda da kullanılabiliyor. Ben bunu bir pastada deneyerek kanıtladım :) ve gerçekten sonucundan çok memnun kaldık..ve bundan sonra bol bol kullanabileceğimi düşünüyorum. Pastacı kremasından daha lezzetli oluyor çünkü..

Pasta için gerekli malzemeler ;

18 cm'lik bir pandispanya için ;

  • 2 yumurta
  • 5,5 yemek kaşığı un
  • 5,5 yemek kaşığı şeker
  • 1 çorba kaşığı toz kakao
  • 1/2 çay kaşığı vanilya esansı
  • 1/2 poşet kabartma tozu

Krema için ;

Diğer;

  • 1 adet Tukaş Şeftali Kompostosu ( Vişne veya kayısıda olabilir)
  • pastanın etrafını sarmak için 1,5 paket kedi dili bisküvisi
  • bisküvileri ıslatmak için, 2 su bardağı süt ve 2 çorba kaşığı toz nesquik
  • pastanın üzerini süslemek için ; istediğiniz miktarda çikolata rendesi
  • kalpli dekoratif çikolatalar
  • truff

Öncelikle pandispanyamızı hazırlayalım. Bunun için 18 cm'lik kelepçeli bir kalıp kullanalım. Fırınımızı önceden 180 dereceye ayarlayıp çalıştıralım.

Yumurta ve şekeri ilk aşamada çırpalım. İki malzeme birbirine iyice karışana ve yoğun bir kıvam alana kadar çırpmaya devam ediyoruz. Unu, kabartma tozunu ve kakaoyu ayrı bir kaba eleyelim. Yumurtalı karışıma vanilyamızı ekleyip az çırpalım. ve en son toz karışımımızı ilave edip 5-6 dakika daha çırpalım.

Kalıbımızın her tarafını sıvı yağ ile yağlayalım. Karışımımızı kalıbımıza aktaralım ve önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 30 dakika pişirelim.

Pandispanyamızı bir gün önceden yapmanızı tavsiye ederim. Pandispanyamızı soğuttuktan sonra streç filmleyip oda ısısında saklayabilirsiniz.

Kremanın yapımı burada.

20 cm'lik bir kalıbı ,pastamızı oluşturmak için alalım. ve kalıbın en altına 20 cm'lik yuvarlak bir pasta altlığı yerleştirelim.

pandispanyamızı levye yardımıyla 3'e bölelim. Bir katını kalıbın en altına ortalayarak yerleştirelim. Sütümüzü nesquik ile karıştırarak hazırlayalım. Kedi dillerimizi çok az her iki tarafını ıslatarak kalıbımızın etrafına dizelim. Ortasında pandispanyamız kalması gerekiyor.

Kedi dillerimizi sıraladıktan sonra pastamızın ortasını doldurmaya başlayalım. Konservemizin suyunu ve meyvelerini ayıralım. Kompostonun suyunu pandispanyamızı ıslatmak için kullanalım. 2-3 çorba kaşığı komposto suyu ile en alt katını ıslatalım. Üzerine kremamızdan ilave edelim. Meyvelerimizden 2-3 tanesini alıp küp küp keselim ve onları da kremamızın üzerine serpiştirelim. Pandispanyamızın 2.katını yerleştirelim. Aynı işlemleri uygulayalım. En son katında ise, pandispanyayı yerleştirelim. Tekrar ıslatalım. Kalan kremayı dökelim. Artık meyve bu aşamada kullanmayalım. Üzerini çikolata parçacıkları ve truff ile süsleyelim. Ve buzdolabında bir gece veya 4-5 saat bekletelim.

Pastamız soğuduktan ve kendini toparladıktan sonra kalıptan dikkatlice çıkarıp servis tabağımıza aktaralım.

Önerim çevresini geniş bir kurdele ile bağlamanızdır. Çünkü bu görüntü gerçekten çok şık olacaktır..

Hepimize afiyet olsun..



18 yorum:

Adsız dedi ki...

pastacım sakın gördüklerimiz hediye gitti deme en yakın zamanda size yakın bir eve taşınabilirim ellerine sağlık sevgiler(taşınma şaka )

Adsız dedi ki...

pastacım sakın gördüklerimiz hediye gitti deme en yakın zamanda size yakın bir eve taşınabilirim ellerine sağlık sevgiler(taşınma şaka )

Adsız dedi ki...

kurban bayramına size bayramlasmaya gelebilir miyim:) Ya da siz bize gelin.Ya daa artık acın bi pastacı. Benim tatman lazım bunlardan.
Hepsi cok guzel bunların.

Adsız dedi ki...

gerçekten çok müthişşin.trufflarından yaptım bayram için...arife gecesi saat 4,30 a kadar tatlılar ve güzel bir şeyler ortaya çıkarmka için ığraştım.ve sabırım değdi...herkes bayıldı kısaca...çok teşlekkür ederim bizi geliştirdiğin ve bizimle ilgilendiğin için....:)))))))))

Adsız dedi ki...

Harika görünüyor yine. Siteniz bir klavuz niteliğinde. Emeğinize, ellerinize sağlık. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Ellerinize saglik, görünüyorki ,yine tüm marifetlerinizi ortaya koymussunuz.En kisa zamanda trufflardan deneyecegim.Sevgiler...

Adsız dedi ki...

bayram için bende truff yaptım harika oldu ama üstünü sadece kakao ve şekerlemeyle kaplaya bildim çikolata ile kaplamayı beceremedim be kuvertur değil normal çikolata erittim acaba ondanmı kapmala şansım olmadı birde şu kuvertur çikolatasını en kolay nerden bulabilirim teşekkürler sayenizde arkadaşlara yaptıklarımla hava atıyorum :)

Adsız dedi ki...

MERHABA BURCUCUM;BEN DUN TARIFI EKLEMEDEN TAM 3 KERE MESAJ YADIM BURAYA AMA YINEDE CIKMAMIS HAYRET ETTIM YANI...NEYSE...BENDE RESIMDEKILERI MERAK ETMISTIMDE..ELLERINE SAGLIK COK HOS OLMUSLAR YANI..BENDE TRUFFUMU YAPTIM...CIKOLATAYLA KAPLARKEN ERIME RISKI YASADIM O YUZDEN ZORLANDIM AMA YAPTIM..HINDISTAN CEVIZLI;SEKERLI;KAKAOLU;TOZ FINDIKLI...COK GUZEL OLDULAR...SIK CIKOLATA KAPLARINADA KOYUNCA GOTURUP HEDIYE ETTIGIM HERKES HAZIR ZANNETTI...YAPTIGIMI DUYUNCA COK SEVINIP KIM OGRETTI DEDILER.....BENDE GOGSUM KABARA KABARA BURCUCUM OGRETTI DEYIP ANLATTIM SENI VE BLOGUNU....SENI COK SEVIYORUM BURCUCUM KIZINI VE SENI OPUYORUM SEVGILERLE......

Adsız dedi ki...

Yine harika bir pasta yapmissin burcucum ellerine saglik..Ben en cok Neuhausun cikolata paketini begendim cok dekoratif görunuyor...
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Burcu'cuğum, şeker hamurlu pastalar için kıvamı nasıl bu kremanın? Uygun mu sence yoksa yumuşak mı kalır?
Ellerine sağlık nefis görünüyor.

Adsız dedi ki...

bayramınızızın güzel geçmesine çok sevindim.
ilk defa yaptığım halde ilk truff tarifimi herkes çok beğendi. ben kek ile birlikte fındık bile kullandım. çikolata kaplamada çok fazla başarılı olamasamda çok çok da kötü değildim. ilerleyen tariflerde heralde bu işi de kıvırırım. .size ilk sorum çikolatalı yumuşak bir şeyi kaplamada daha pratik bir çözüm yok mu?
hayırlı günler diliyorum :)
tugba

Adsız dedi ki...

acizane yanlış bir cümle kurmuşum yanlış anlaşılmaya mahal vermesin.
truff tarifinizi herkes çok begendi olacaktı :)))

Adsız dedi ki...

Emine, taşın tabiiki, çok memnun olurum :)
evet, hepsi hediye gitti..

Hande, en iyisi gel bize yada ben göndereyim sana :) teşekkür ederim..

Selen, esas ben teşekkür ederim, böyle güzel ve samimi geri dönüşler alınca inanılmaz mutlu oluyorum :)
sevgiyle mutfağa girilince harika eserler çıkacağına adım gibi eminim ..

Rabia,çok teşekkür ederim :)

Seyda, sadece pastayı ben yaptım..öbürleri başka ustaların marifetleri..ama yinede çok teşekkür ederim :)

Belma, sana en yakın kahve dünyasına gitmeni istiyorum :) ben Cevahir alışveriş merkezinin en üst katındakine gidiyorum ve küverturlarımı oradan almaya başladım..inanılmaz lezzetliler ve çok iyi sonuçlar alınıyor..
yakın bir zamanda ise truffları çikolata ile kaplamayı fotoğraflayıp yayyınlayacağım :)

Saliha, bazen blogumda teknik sorunlar yaşabiliyorum..sanırım o zamana denk gelmişsin :(
güzel yorumun için çokkkkkk teşekkür ederim :)) gerçekten yüzümü güldürdün, umarım bende güldürebiliyorumdur..bana en güzel hediye ,en güzel mutluluk bunlar işte :)

Daphne, merhaba canım..
bende Neuhaus'un paketlerini ve sunumlarını çok beğeniyorum..görür görmez aldımz zaten :)

Burcucum, bende bu hafta sonu bu kremayı şeker hamurunda deneyeceğim..sana mutlaka geri dönüş yaparım..ama uygun olacağını düşünüyorum..

Tuğba, yok yok yanlış anlamadım :)
aslında benim yöntemim çok pratik..ben o yöntemi fotoğraflayacağım..o zaman daha rahat anlaşılır..

herkese sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Burcucugum ellerine saglik yine cok guzel bir pasta yapmissin. Tesaduf bende bayramda kedi dili ve evdeki hazir cikolata sosunu kullanarak pasta yapmistim katlar arasindada bol findik vardi. Tabi benim pastam seninki gibi dekoratif olmadi ama tadi fena degildi. tekrar ellerine saglik, sevgilerimle

Adsız dedi ki...

nezaket, eminim senin pastan çok çok güzel olmuştur..ve kalbimiz sanırım karşı karşıyaymış:)

sevgiler..

Adsız dedi ki...

burcucuğum selam......göğsümü kabartarak ve yüksek sesle söylüyorumkiiii.TRUFFLARIM SÜPER VE SÜPER ÖTESİ oldular..ee öğretmen süper olunca öğrenciye ne iş kalıyorki.çok teşekkür ederim Allah herşeyi gönlüne göre versin.sevdiğimiz ve herzaman hazır almak durumunda olduğumuz tatların aslında yapımının bu denli kolay olduğunu kolay olmayanların ise uğraşarak ne kadar keyif verdiğini ve dee kendi el emeğimizi sevdiklerimize sunmak ve gördüğümüz memnuniyet ve şaşkınlık....sayende bunlarıda öğrenmiş olduk...sevgiler.... kucaklar dolusu....

Adsız dedi ki...

Beste, ellerine sağlık :)
inanın güzel sonuçlar almanıza ve burada tekrar paylaşmanıza çok seviniyorum :)
sevgi ile yapılan herşey hakettiği yeri bulur bence :)

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Burcucum merhaba,
İnan harikalar yaratıyorsun. Ben pastanın üzerindeki minik beyaz kalp çikolatalardan istiyorum (link çalışmıyoz sanırım) Onlarda kahve dünyasından mı acaba?