Bugün sevgili Filiz'in yeni doğan 1,5 aylık bebeklerini ziyarete gidiyorum..
Filiz'in olağanüstü tatlı bebeğini ziyaret ettik..Allah anneli babalı ablalı, uzun, sağlıklı ve huzur dolu bir ömür yaşamasını nasip eder inşallah.. neyse yakışıklı bebekten çok bahsetmeyeyimde nazarımız değmesin :)
Bu pastayı tatlı bebiş için Yağmurla yaptık. Birkaç aşamasını görüntülüyebildim çünkü evde Yağmurla ikimiz olduğumuz için şeker hamurunu yoğururken benim fotoğrafımı çekmek imkansız hale geliyor.. Şeker hamuru tarifini bu sefer farklı bir tariften denedim. Daha öncede bahsetiğim gibi Emel Başdoğan'ın şeker hamuru ile ilgili kitabında ki tarifi uyguladım. Tariften memnun kaldım. Memnun kalmamım en önemli sebeplerinden biri içerisinde yumurta akının olmayışıydı. Yapımı kolaydı. içerisinde glikoz dışında yabancı bir katkı maddesi yoktu. Ve tadı da hiç fena değildi. Diğer şeker hamurları gibi hızlı çalışmamızı gerektiriyor çünkü çabuk kuruyor.
Mesela şeker hamurunun bir kısmıyla ayrı ayrı renklendirip çalışırken diğer kısmını poşete sarıp hafif ılık bir yerde bekletmemiz gerekiyor. Hazır şeker hamurumu, yumurtalı tarif mi yoksa Emel Başdoğan'ın tarifimi derseniz , tabi en kolay hazırı ile çalışmak ama tadı ve içerdiği katkı maddeleri nedeniyle içimiz rahat yiyemiyoruz. yumurtalı olan ile de yine yumurtaçiğ olduğu için içimiz rahat etmiyor. Emel Başdoğan'ın tarifinde ise yumurta ve aşırı katkı maddesi yok, insanın daha içine siniyor..sanırım birkaç defa daha Emel Hanım'ın tarifi ile çalışacağım ve düşüncelerimi daha kendimden emin yazacağım. Ama çıkardığım bir sonuç varsa oda bu tarifi beğenmem..
Gerekli Malzemeler ;
Emel Başdoğan'ın şeker hamuru tarifi için ;
- 70 gr su
- 15 gr toz jelatin ( ben metro gross marketten agar agar bulabiliyorum. Onunla yaptım. Ama bulamazsanız renkli kentonun bitkisel jöleleri ile de yapabilirsiniz )
- 80 gr glikoz ( ben dolu dolu 3 çorba kaşığı kullandım )
- 1 kg pudra şekeri
- + hamuru açmak ve çalışmak için ekstra pudra şekeri ( elimizin altında bulunması için )
Pandispanya için ;
- 3 yumurta
- 100 gr toz şeker ( 3,5 çorba kaşığı )
- 150 gr un ( 4 çorba kaşığı )
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 30 gr kakao ( 2 çorba kaşığı )
Ara krema için ;
- istediğiniz miktarda Nutella
- 1 adet bebek yoğurdu
- 1 su bardağı çilek, ahududu, frambuaz vb. kırmızı mevsim meyvesi
- 1 çorba kaşığı bal
- 6-7 adet bebe bisküvisi
Diğer malzemeler ;
- gıda boyası ( ben toz kullanıyorum )
- merdane, tahta kaşık vb. şekillendirme araçları
- gümüş şekerleme incileri
- eni geniş kurdele
Öncelikle meyveli kremamızı hazırlayalım. Rondoya yoğurdu, meyveyi, bebe bisküvisini ve balı koyup iyice püre haline getirelim ve buzdolabında 2 saat bekletelim.
Pandispanyamızı hazırlayalım. Fırınımızı 180 dereceye getirip ayarlayalım.20 cm'lik yuvarlak kelepçeli kalıbımızı pişirme kağıdı ile kaplayalım.
Yumurta ve şekeri önce yavaş, sonra hızlıda 7-8 dakika çırpalım. Diğer malzemleride eleyerek ilave edelim ve 5 dakika daha çırpalım.
Karışımımızı kalıbımıza dökelim ve 30 dakika önceden ısıttığımız fırınımızda pişirelim. Piştikten sonra tezgahımızda soğutalım.
Şeker hamurunu hazırlamak için ,
70 gr suyu orta boy bir cezvenin içerisinde kaynatalım. Kaynayan suya toz jelatini atıp karıştırarak eritelim. glikozu ekleyip onuda eritelim. Karışımı hamur yoğurma kabına alalım ve üzerine 1 kilo pudraşekerini eleyerek ekleyelim. Mikserin hamur yoğurma ucuyla karıştırarak önce bir hamur elde edelim. Daha sonra elimizle yoğurarak sert ve kıvamlı bir hamur elde edelim. Bu işlemleri yaparken her zaman elimizin altında bir miktar pudra şekeri bulunsun.
Kullanacağımız kadar kısmını alıp kalanını bir naylon poşete hava almıyacak şekilde sarıp ılık bir yerde bekletelim. Şeker hamuru hava alırsa hemen kurur.
İlk olarak 1. fotoğraftaki bebeği hazırladım ve bir tabağın üzerinde beklettim.
Pandispanya soğuduktan sonra 2. fotoğraftaki gibi pandispanyayı dilimleyelim. Dilimlerin aralarından ortadan ikiye bölelim ve önce nutella sürelim , üzerine meyveli kremamızı sürelim. Tüm dilimleri bitirdikten sonra 3. fotoğrarfatki gibi dizip bir beşik şeklini verelim.
Üzerini önce beyaz şeker hamuru ile kapladım. Bebeğin yattığı yeri beyaz şeker hamurundan sonra yastık yapıp koydum. Yastığın ortasını parmaığınızla bastırın, çünkü buraya bebeğin kafasını yerleştireceğiz ve yastığın bombeli durmasını sağlayacağız.
Bebeğimizi yastığa yatırdıktan sonra üzerine beyaz şeker hamurundan örtü yapıp örtebilirsiniz. Örtünün yanlarını çatalla, kaşıkla vb. araçlarla şekillendirebilirsiniz.
4.fotoğrafta şeker hamuru çalışırken tezgahımın nasıl göründüğünü göstermeye çalıştım. Eğer sizinki de çok dağılırsa telaşlanmayın, hepimizin ki çokkk dağılıyor :)
Beğişi istediğiniz renkte ve istediğiniz şekilde zevkinize göre süsleyebilirsiniz. Ama en son şık bir kurdela pastayı bence çok daha güzel gösteriyor. Özellikle hediye edecekseniz karşı tarafında çok hoşuna gidiyor :)
Pastayı serin bir yerde, balkonda, buzdolabının alt raflarında saklayabilirsiniz..
Hepimize afiyet olsun..
45 yorum:
BURDAKİ SİZLERDEN GELENLER ADI ALTINDAKİ PASTA RESİMLERİNİN TARİFLERİNE NERDEN ULAŞABİLİRİM ÇOK GÜZELLER
OOOO SÜPERSİN BURCU'CUĞUM NE KADAR GÜZEL OLMUŞ ELLERİNE SAĞLIK MÜKEMMEL GÖRÜNÜYOR.BUGÜN DR.A DA GİDİYORMUŞSUN İNŞALLAH GÜZEL HABERLERLE DÖNERSİN BENİMDE ARKADAŞIM YARIN SABAH 7.00DE DOĞUM YAPACAKMIŞ BEN DE ONUN ZİYARETİ İÇİN BİRŞEYLER HAZIRLAMALIYIM AMA BAKALIM NE YAPACAĞIM BEN BİLE MEREK EDİYORUM DOĞRUSU ÇÜNKÜ BU SICAKLARDA MUTFAKTA BİRŞEYLER YAPMAK ZOR GELİYOR İNSANA;((AKŞAM TELEFONUNU BEKLİYORUM CANIM.
SEVGİYLE KAL...
OOOO SÜPERSİN BURCU'CUĞUM NE KADAR GÜZEL OLMUŞ ELLERİNE SAĞLIK MÜKEMMEL GÖRÜNÜYOR.BUGÜN DR.A DA GİDİYORMUŞSUN İNŞALLAH GÜZEL HABERLERLE DÖNERSİN BENİMDE ARKADAŞIM YARIN SABAH 7.00DE DOĞUM YAPACAKMIŞ BEN DE ONUN ZİYARETİ İÇİN BİRŞEYLER HAZIRLAMALIYIM AMA BAKALIM NE YAPACAĞIM BEN BİLE MERAK EDİYORUM DOĞRUSU ÇÜNKÜ BU SICAKLARDA MUTFAKTA BİRŞEYLER YAPMAK ZOR GELİYOR İNSANA;((AKŞAM TELEFONUNU BEKLİYORUM CANIM.
SEVGİYLE KAL...
Ayyyy coook guzel görunuyor benim bebegim 5. ayina girecek bana kimse böyle pasta getirmedi :(
Burcu ne güzel bir pasta bu!!Filiz Tülü değil mi doğum yapan<*sayfandan tanıyorum onu da.Selam ve sevgilerimi ilet lütfen.Bebeği de kokla yerime.Eee muayeneye gittin mi?Ne oldu?Mail atar mısın ya da artık arar mısın???Ya da en azından msn falan?Üzülüyorum ama:((
Burcu ne güzel bir pasta bu!!Filiz Tülü herhalde Emre'nin annesi.Sayfalarından tanıyoruz onu.Emre'yi koklar mısın benim için?Bugün doktora gidiyormuşsun.Ne oldu?Mail atar mısın,madem aramıyorsun?Zuhal'in sayfasında da görüşürüz.
Çok güzel bir bebek hediyesi bu:)) Emre Bebeğe uzun ve sağlıklı yıllar dilerim.
Cok sirin bir sey olmus bu! Insanin yiyesi geliyor o bebecigi :) Cifte Burcu'lar, ozendiriyorsunuz seker hamuru ile pasta yapmaya.
Emre bebeğe hoş geldin diyorum.
Ayrıca bu hediye çok güzel.
Sevgiler
Ben de epeydir merak ediyordum, ne yaptı, bebisi nasil oldu diye. Bu guzel haber icin tesekkurler. Pasta da çok guzel bir hediye olmus, ellerine saglik
merhaba sitenizi tesadüfen buldum bende cheesecake manyaklığı var teşekkürler bu harika site için. benim siteme de arada bir bakarsanız sevinirim.=) teşekkürler ..
Burcu'cum pastan için ve geldiğin için çok teşekkür ederim ...Çok lezzetli olmuş evdekiler son dilimi kim yiyecek diye kapıştı...Bu arada emre daha 6 haftalık..Benim ince düşünceli ve bir o kadarda yetenekli arkadaşım sana tekrar teşekkür ederim..Yakında toparlayıp ben de bloguma geri dönüş yapacağım..Kötü giden bir hamilelik döneminden sonra şimdide gazlı bir bebekle uğraşıyoruz..Ama şikayetim yok bu zamanlarda geçecek ve bana hatıra olacak..Tekrar görüşmek üzere..kendine iy bak ne zaman sıkılırsan bekler,im..nasıl olsa bende avdeyim artık...
Fatma merhaba,
o pastaların bazılarının tarifleri altlarında yazılı ,bazılarının ki ise yok. Sebebi ise bizlere model olsun, fikir versin amacıyla paylaşıyoruz..
eğer özellikle istediğin bir pasta tarifi varsa lütfen bana belirt, bende sahibinden tarifini isteyip yayınlayalım..
Zuhalcim,güzel sözlerin için çok teşekkür ederim..en kısa zamanda tekrar konuşuruz :)
Daphne merhaba,
çok tatlısın, ne yazacağımı şaşırdım..emin ol benim yakınım olsan sana yapar getirirdim, aslında bizler sanalda olsa yakınız, istersen yapıp getiririm.. arzu edersen, pastaci.burcu@gmail.com adresine mail yazabilirsin..
Arzucum, en iyisi ben sana mail yazayım, anlatacak çok şey var..
Annelog, çok teşekkür ederiz :)
Zinnurcum merhaba,
açıkcası ben dört gözle senin şeker hamuru pastalarını bekliyorum..yaptığın gülleri gördüm, muhteşemdiler..eminim sen ne harikalar yaparsın..
Pembeli, beğenmen çok hoş,çok teşekkür ederiz :)
nurdan merhaba,
evet filizi merak edenler böylece gelişmelerden haberdar olabildiler..iyi oldu sanırım :)
Rüzgarbala merhaba,
tabi ki bloguna uğrarız, bu arada güzel sözlerin için çok teşekkür ederim :)
Filizcim,
hemen 3 ayı düzelttim..kusuruma bakma lütfen..
esas ben çok teşekkür ederim, verdiğin destek ve herşey için..dünyanın en güzel bebeklerinden birini gördüm sayende, Allah sizlere bağışlasın..çok yazmaktan korkuyor oldum..
bu arada tekrar rahatsız ederiz sizi, merak etmeyin :)
herkese sevgilerimle..
Burcu, valla bende isterim bu pastadan söylemedi deme. Coook güzel olmus, ellerine saglik. Filiz in bebegine de uzun ve saglikli uzun bir ömür dilerim. Sevgilerimle, cok opuyorum.
Burcu Masaallahin var, Filiz Hanim'da cok sansli,kimbilir ne guzel bi bebek ziyareti olmustur boyle sirinlerden sirin bi pastayla...becerine hemen her postta daha bi baska hayran birakiyorsun:)
Selamlar,
Çok şirin bi pasta gerçekten.Arkadaşınızın yerinde olmak varmış.Sevgilerimle...
Merhaba,
Sizden gelenler bölümünde Ülviye Hanım'ın bir pastası var,yeşil bir pasta,arabalar gidiyor,tekerlekler var..harika bir model olmuş,tarifini öğrenebilirseniz çok sevinirim.
Teşekkürler
Burcu merhababende emel başdoğanın kitabını aldım şeker hamuruyla pasta yapmayı çok istiyorum.Fakat bulunduğum yerde ne jelatin nede glikoz bulamadım.Jelatin için toa jölelerden kullanabilirim fakat glikoz için başka bir önerin varmı?cevap verirsen sevinirim.Sevgiler...
Nezaketcm merhaba,
ne demek , gerçekten yapıp gndermeği çok isterdim. ben bu kargo olayını araştırayım :)
bu arada nerelerdesin diye
sormuyorum,tahmin ediyorum, yoğunsundur, sana hayırlı olsun ve kolay gelsin diyorum..
Arzu merhaba,
gerçekten güzel bir ziyaret olmuştu,arkadaşım bana yakın oturuyor o yüzden daha sıklaşacak gibi ziyaretlerimiz:)
bu arada güzel sözlerin için çok teşekkür ederim, gerçekten moral verdin :))
Begüm merhaba,
çok teşekkür ederim :))ben istersen sana da bir gün yaparım..
ecemsu merhaba,
Ülviye sanırım şu an tatilde ama ben ona hemen bir mail gönderiyorum. cevabı gelir gelmez yayınlarım. bu hafta içerisinde pastalarımız bölümünü ziyaret edersen sevinirim :)
herkese sevgilerimle..
armeda merhaba,
evet toz jelatin yerine renkli jölelerde kullanabilirsin ama glikoz yerine başka bir alternatif yok ne yazık ki..bir yerde bal diye okumuştum ama deneyince olmadı. nerede oturuyorsun ?istersen sana bir kavanoz alıp kargo ile gönderebilirim.
sevgilerimle..
Merhabalar, ellerinize sağlık gerçekten çok şık bir pasta olmuş.Şeker hamuru ile süslenen pastalardan hiç yemedim pasta kısmı eminim çok lezzetlidir ama üst süslemeden dolayı oldukça kalın bir şeker hamuru kullanılmak durumunda sanırım.Şeker hamuru ile yapılan pastanın tadında olumsuz bir değişiklik oluyor mu?
merhaba, yine ben :) herzamanki gibi sorum var ama önce yine kutluyorum sizi çooook güzel bi pasta olmuş yine.
sorumu soruyorum :) glikoz, toz gıda boyası ve toz jelatini ben yeteneksizliğimden mi şanssızlığımdanmıdır nedir bilemiyorum yine bulamadım :) o yüzden istanbulda yaşıyan arkadaşımdan istemeye karar verdim, ama bi erkeğe git ara bul denmiycek malzemeler olduğu için hepsini "kesinlikle" bulabiliceği bi yer önerirsiniz diye umdum. bi gün kurslar ve malzemeler yüzünden istanbula taşınıcam kafaya koydum :) olmuyo böyle :)
sevgiler...
Çok güzel görünüyor. Bana böyle bir hediye gelmiş olsa kıyıp da yiyemem sanırım. Ellerinize sağlık.
Fatma merhaba,
çok kalın bir şeker hamuru ben açmıyorum. hatta mümkün olduğu kadar inceltmeye çalışıyorum. Açıkcası yumurta ile yapılan şeker hamurunu bende yemek istemiyordum ama bu tarifte yumurta olmayışı daha rahat yememi sağladı. tadı çok kötü, bol şeker tadı işte :) isterseniz sıyırabilirsiniz, amaç sunuşta mutluluk yaratmak, sonrasında ise tadında mutluluk yaratmak :)
Yasemin merhaba,
sanırım Ankara'da oturuyorsun. Pastart'ta bildiğin gibi pastacılık kursları veriliyor. belki orada malzeme satışı veya teminide yapılıyordur. yana sana nerelerden bulabileceğin konusunda yardımcı olabilirler.
bulamazsan arkadaşın eminönü fermoya gitsin. orada herşey var, hatta çok yardımcı oluyorlar. ama toz jelatini marketlerden de bulabilirsin..eğer orada metro varsa orada rahat bulunuyor,yada klasik bildiği meyveli jöleleride kullanabilirsin..
Rabia merhaba,
çok teşekkür ederim :) vaal biz kıyıp kesip yedik..ama bazen benimde içim gidiyor kesilirken :))
herkese sevgilerimle..
Fatma , ben şeker hamuru için yanlışlıkla "tadı çok kötü " yazmışım..
"tadı çok kötü değil" yazacaktım..yanlış anlaşılma olmasın :)
Merhaba Sayfanizdaki tarifler ve Resimler cok güzel. Ben gördügüm Sato Pastanin tarifini cok merak ediyorum. Malesef yazmiyor. Siteye tarifi eklenecekmi? Eklenirse cok sevinirim.
Songül merhaba,
sanırım Songül'ün Şato pastasının tarifini merak ediyorsun. Orada Songülün birkaç tarifi yer alıyor. o tariflerden yola çıkarak yaptığını düşünüyorum. sadace şekil vermesi biraz emek istemiştir. istersen o pastanın altına yorum bırakır,nasıl şeklini oluşturduğunu sorarsan, sana detaylı anlatacağına eminim..
sevgilerimle..
merhaba
nete pek takılamadığımdan sitenizi tesadüfen gördüm.pek çok kişi gibi hayallerimin süslenmesindeki şeker hamuru tarifini arıyordum.Samimiyetle paylaştığınızı düşündüm. ve mümkünse şu hamurun sizin ölçilerinizle yapılışını vererek benim gibilerin dualarını alsanız tam ölçüsüz kıvam tutturmak herkesin yapabileceği bir şey değilde..:) sizleri izlemeyi sürdüreceğimden emin olun iyi çalışmalar sağlıkla kalın..
Meral merhaba,
70 gr su - 1 kahve fincanı kadar oluyor
15 gr toz jelatin- yarım çorba kaşığı kadar
diğerlerini ise yazmışım..
umarım işinizi görür..
sevgiler.
ıyı gunler pastalar ıcın mukemmelden baska ne demeliki
jelatın yerıne bıtkısel jole kullanırsak yıne 15 gram mı kullanacıgız?
sevgıyle kalın
Gizem merhaba,
öncelikle pastalar için çok teşekkür ederim :)
evet, 15 gr kullanacaksın..
sevgiler..
slm,ellerinize saglik cok guzel gorunuyor.uzun suredir sitenizi takip ediyorum ve bende mutfakta yaratici gucumu kullanarak yeni birseyler yapmaya bayiliyorum ve bunlari paylasmak amaciyla bir blogta ben actim.bu tarifinizdeki seker hamuruyla bir pasta yaptim gorunusu gercekten harika ezbedici oldu ama sizinde bildiginiz gibi asiri sekerli bir hamur oldugu icin tadi hic hos s
degildi.buzdolabinda alt rafa koydugum halde sekeleri dertlesri bile.hazir seker hamurunun tarifini tekrar deneyip en iyi sonucu alana kadar denemelerim devam edecek.sevgilerimle
Songül merhaba,
az önce bloguna göz attım, gerçekten şeker hamurundan olan pastanı çok çok güzel yapmışsın..ellerine sağlık :)
eğer şekeri sertleşiyorsa, demek ki hamurunu çok iyi yoğumamışsındır demektir. hamurunu çok yoğur..şekerleri iyice ez..
başarılar dilerim.
sevgilerimle..
çoooooooooooook gözel dermişim
çoooooooooooook gözel dermişim
çoooooooooooook gözel dermişim
çoooooooooooook gözel dermişim
çoooooooooooook gözel dermişim
banada pasta yapıp gönderirmisiniz?adres. hasan basri çantay mahallesi cengiz topel caddesi algın sokak no 1
banada pasta yapıp gönderirmisiniz?adres. hasan basri çantay mahallesi cengiz topel caddesi algın sokak no 1
banada pasta yapıp gönderirmisiniz?adres. hasan basri çantay mahallesi cengiz topel caddesi algın sokak no 1
Harikasınız ya.Süper bunlar.Tamda aradığım bir site benim oğluşlarım bu pastaları görse yemek yerine oynarlar eminim..
sevgiler
Öncelikle ictenliginiz ve samimiyetiniz icin sizi tüm kalbimle kutlarim. Inaniyorum ki tüm bilgilerinizi severek paylasiyorsunuz, ki bu da cagimizda az bulunan bir erdem. Ben sitenizi 4 aydir takip ediyorum ve cok sey ögrendigime inaniyorum. Insallah daha da iletletecegim bilgilerimi. Bugün kizimin dogumgünü icin sizin güllü pastanizi yaptim. Burada (Almanya) seker hamuru malzemeleri bulamayacagimi düsündügüm icin hazir marzipan hamuru kullandim ve ism bitince pastayi buzdolabina koydum, fakat pastanin üzerindeki marzipandan gül ve yapraklar bir süre sonra biraz yumusadilar, ben de derhal buzdolabindan cikarip soguk bir odaya aldim. Dogrusu nedir? Yardimci olursaniz sevinirim. Saygilarimla,
Beni de çok heveslendirdiniz.Adapazarlıyım .Burada malzeme bulabilir miyim şüphedeyim ?
Pastalarınız harika.
Ellerinize sağlık.
Ne şirin bi pasta olmuş bu =) Emeğinize sağlık...
Yorum Gönder