Çarşamba, Şubat 08, 2006

BİR BROWNİE'NİN SEVGİLİLER İÇİN YAPABİLECEKLERİ..








































Bugün okullar açıldı :) Aradan tam 1 ay 3 gün gibi uzun bir süre geçti. Çocuklar beni bugün o kadar çok yordu ki hepsi enerji dolmuşlardı :) Çocukları ,onların bakışlarındaki güzelliği, saflıklarını ,onlara dair olan her şeyi çok seviyorum. Benim 250 çocuğum çok şanslı çünkü sağlıklılar okullarına gelebiliyor, arkadaşlarıyla oynayabiliyorlar; peki ya sağlıkları yerinde olmayan, okullarına devam edemeyen ,koşamayan çocuklarımız..
Bloglar gerçekten de bir çok insana ulaşabilen ve bunu faydalı alanlara kanalize edebileceğimiz önemli araçlar haline geliyor. Burada mutluluklarımızı, hüzünlerinizi, duygularımızı ,yaptığımız pastaları veya yemekleri, el emeklerimizi birbirimizle paylaşıyoruz. İşte bu düşünceden yola çıkan ,benim çok sevdiğim sevgili arkadaşım Zinnur bizlerle fikir alışverişinde bulundu. Sevgili İpek'in fikriyle I.U Pediyatrik Hemotoloji/Onkoloji dernegine Lösemeli çocuklar için bağış yapmaya karar verdik..ve hepimizde bağışta bulunanlar için ufak tefek hediyeler ortaya koyduk. Detaylı bilgi ve proje takibi için ilk proje blogunu sıklıkla ziyaret edebilirisiniz.. Böylece belki o okula gitmek isteyen, arkadaşlarıyla aynı sırada Öğretmenleri ile olmak isteyen bir kaç çocuğumuza destek olabiliriz.

















Gelelim brownie ile yaptığım bir kaç kolay tatlıya. Bu çikolataları ve pastayı yapmak gerçekten çok kolay. Önce orta büyüklükteki dikdörtgen bir fırın tepsisinde chocolate chip brownimden hazırladım. Soğumasını bekledim. Kenarları kuru olan yerleri bıçakla keserek ayırdım. Yumuşak orta bölümü kalpli kurabiye kalıbımla kestim ve yaklaşık 16-17 adet küçük kalpli brownilerim oldu. Üzerlerine biraz ceviz içi , birazda ince ince doğradığım kuru kayısıları düzgünce yerleştirdim. En son 150 gr %70 kakao içeren çikolatamı benmari usulü eritip üzerlerine döktüm. Bu işlemleri fotoğrafta da görüldüğü gibi yağlı kağıt üzerinde yaptım.



Pastayı ise, kalan browni parçalarından yaptım. Bir kaba kalan browni artıklarını ufalayarak koydum. İçerisine yine istediğim kurutulmuş meyvelerden ve cevizden ilave etim. Sosu içinse 100 gr krema ile 100 gr çikolatayı eriterek yaptım. Sıcakken karışımın üzerine döktüm ve tahta kaşıkla hepsini güzelce karıştırdım. Karışımımı alüminyum folyo ile sarıp buzdolabında 1 gece beklettim. Ertesi gün yiyeceğimiz kadar kısmı kesip folyosunu ayıkladım. Ve ince ince mozaik pasta gibi keserek servis yaptım. Ayrıca servis yaparken de frambuaz sosu ile tabağımı süsledim.

Hepimize afiyet olsun..

Pazartesi, Şubat 06, 2006

MAVİ GÜLLÜ CUPCAKE & AFRODİZYAK ÇİKOLATA..

































Sevgililer günü deyince aklıma kırmızı güller ve çikolata geliyor..sevgililer günü için şekerli kurabiyeler hazırladım ama beni nedense tatmin edemedi..bana göre aşkı ve sevgiyi anlatmak için daha güçlü bir lezzete ihtiyaç var..oda çikolata..
Digiturk'un 54 no'lu kanalı olan Home Tv'de çok sevdiğim bir çikolata programı var..Sunan ve hazırlayan Jacques Torres..bana göre tam bir sanatcı, hayranlıkla her programını seyretmeye çalışıyorum..Bu programdan bir çok çikolata ile süsleme stillerini öğreniyorum. Ama dün ki programında ilgimi çeken başka bir şey oldu.Amerika'da ünlü olan Blammer Chocolate fabrikasına konuk olundu ve çikolata yapım aşamalarını gösterdiler..
Çikolatanın kalitesinde kakao çekirdekleri toplanıyor. Bu çekirdekler önce temizleniyor ve daha sonra fırınlanıyor..Fırınlandıktan sonra çekirdeklerin kabukları çıkarılıyor. Kabukların içerisinden kakao özleri çıkarılıyor.Bu öz aynı zamanda bildiğimiz "acı çikolata" olarak adlandırılıyor. Acı çikolata basınç makineleri ile 2 hammadeye ayrılıyor..Kakao yağına ve katı kakaoya ulaşılıyor. Katı kakao ezilerek toz kakaoya dönüştürülüyor..Kakao yağından ise o yediğimiz müthiş çikolatalar yapılıyor. Böylece çikolatanın ana maddeleri Kakao yağı, şeker ve süt oluyor. Tahmin edeceğiniz gibi tüm bu maddelerin oranları çikolatanın cinsine göre arttırılıyor veya azaltılıyor..Mesela ben acı çikolata severim, o zaman kakao yağı oranı arttırılıyor şeker ve süt oranı azaltılıyor. ve hepsi son aşamada karıştırılıyor..
Kokusuyla, görüntüsüyle ve tadıyla çikolata bana göre sevginin en güzel göstergelerinden biri..

Geçen hafta yaptığım Siyah Güneş pastasından eşim sadace bir dilim yiyebilmişti..bu yüzden benden dün tekrar bu pastadan yapmamı istedi..bende dün tekrar siyah güneş pastanı yaptım ama bu sefer biraz değişiklikler de yaptım..Bu pastanın sevgililer gününe çok yakışıcağını düşündüğüm için ve ayrıca eşimide çok sevdiğim için bu pastayı kalp şeklinde ve çilekli yapmaya karar verdim :) Gerçekten siyah güneş pastasının çilekli ve kalp şeklinde olması daha da güzel ve şık oldu..eğer sevgililer gününde eşinize veya sevgilinize veya sevdiğiniz bir insana süpriz yapmak isterseniz, bu pastanın gününüze çok neşe getireceği kesin :)

































Sevgililer günü sofrasına yakışacak çok şık ve lezzetli pastacıklar..her ne kadar gülün rengi mavi olsada "mavi" asil bir renktir ve karşınızdakine asalet ve saygı hissettirir..ama biraz aralara kırmızı rengide eklerseniz aşkınızı ve sevginizide hissettirebilirsiniz..
Butterfly benim sık sık ziyaret ettiğim ve gerçekten çok beğendiğim butik bir pastane..Daha öncede biraz Butterfly'dan bahsetmiştim..

Kızım ve ben Remzi kitap evinde dolaşmayı çok seviyoruz..o çocuk bölümüne yöneliyor bende yemek kitaplarının olduğu bölüme :) ama bu sefer yeni çıkan kitapları incelerken işte bu mavi cupcakelere vuruldum..Butterfly'ın kurucuları olan Leyla Akçağlılar ve Ebru İpekçi yeni bir kitap yayınlamışlardı..Butterfly'dan Özel Tatlar..kitabı fazla kurcalamadan satın aldım ve eve varır varmaz bu cupcake'ler den yapmaya başladım. Keki tamamen kitaptaki tarife uyarak hazırladım, süslemesini ise kendi yöntemlerime göre yaptım. Bu arada kitabın görselliği harika..fotoğrafları ve tasarımı çok başarılı..tarifler ise muhteşem..görsellik ve damak tadı adına müthiş bir şölen yaşatıyor..kaynaklarınızın arasında yer almasını öneririm..



Gerekli Malzemeler ;

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1 çimdik tuz
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı tereyağı (küp küp doğranmış)
  • 1/2 su bardağı kakao
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı vanilya esansı

Öncelikle fırınımızı 180 derecede ısıtalım. Muffin kalıplarımızı yağlayalım. Unu, şekeri, karbonatı ve tuzu bir kapta karıştıralım. Küçük bir tencerede sütü, kakaoyu ve tereyağını kaynatalım. Ateşten alıp unlu karışımın üzerine dökelim ve mikser ile çırpalım. Homojen bir karışım elde ettikten sonra en son yumurta ve vanilyayı ilave edelim ve tekrar çırpalım.

Hazırladığımız karışımımuffin kalıplarımıza paylaştıralım ve önceden 180 derecede ısıttığımız fırınımızda 25 dakika pişirelim.

Piştikten sonra tezgahımızda soğutalım. Soğuduktan sonra kalıplardan dikkatlice çıkartalım ve küçük muffin kağıtcıklarının ortalarına yerleştirelim.

Krema için ;

  • 1 su bardağı sıvı krema
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri

Sıvı krema ile pudra şekerini mikser ile yaklaşık 6-7 dakika çırpalım. Sıvı bir kremamız olması gerekiyor. Muffinlerizin üzerine yaklaşık 2 çorba kaşığı kremamızdan dökelim ve hemen buzdolabına koyalım.

Süslemesi için ben şeker hamurundan küçük mavi güller hazırladım. Gül yapımına buradan ulaşabilirsiniz.

Eğer isterseniz renkli kremalar hazırlayıp sıkma torbası ile farklı desenlerde üzerilerini süsleyebilirsiniz. Ya da gerçek güllerle veya çiceklerle cupcakeleriniz süsleyebilirsiniz. Süsleme sizin yaratıcılığınıza kalıyor :)

Hepimize afiyet olsun..

Pazar, Şubat 05, 2006

SEVGİLİLER GÜNÜ İÇİN.. & 1






















Sevgililer günü yaklaşıyor..şöyle bir geriye dönüp bakıyorumda bu ara hep güzel günleri kutladık..yılbaşı için, bayramlar için, tatildeki davetler için hep güzel pastalar ve yiyecekler hazırladık..bazen diyorum ki "acaba yemek içinmi yaşıyorum ?" . Bu soruyu bana 4-5 yıl önce sorsalardı kesinlikle " hayır, yaşamak için yiyorum " derdim..şu an ise bir kendime bakıyorum ki , "artık yemek için yaşıyorsun Burcu" diyorum..gerçekten yemek işi beni öyle bir büyüledi ki, her geçen gün yeni bir mutfak keşfetmeyi, yeni bir tarz öğrenmeyi istiyorum..her güne anlam katacak değişik sunumlarda yemekler ve pastalar hazırlamak istiyorum..ne oldu dersiniz bana ?
Bu ara yeni bir pasta kursuna da başladım..pasta yapmayı seven insanlarla bir arada olmak ve heyecanlı bir şefinizin olması gerçekten çok güzel..bazen sadace onları seyretmek bile bana büyük keyif verdi..herkese güzel bir mutfak kursuna katılmasını ve orada deşarj olmasını şiddetle tavsiye ederim.
Gelelim bu yaptığım sevgililer günü kurabiyelerine..aslında bu kurabiyeler daha çok noelde yapılıyor ve çam ağacı şeklindeki kurabiyelerin aralarına koyuluyor. ve hazırlanan şekerli kurabiyeler yılbaşı çamlarını süslüyor..ben bu kurabiyeleri sevgililer gününe uyarladım..önce hamurumu merdane ile açtım. Yuvarlak kurabiye kalıbımda onları önce daireler haline getirdim. Sonra ise dairelerin içerisene küçük kalpli kalıbımla kalpler açtım..kalplerin içerisine üç adet saydam renkli şekerimden yerleştirdim. kalan küçük kalplerin ise ortalarına birer delik açtım. ve hepsini fırına attım. 15 dakika pişirdikten sonra hemen şekerler yanmadan çıkarttım. Görüldüğü gibi dairelerin ortalarındaki kalplerde mozaik görünümünde şekerler oluştu..küçük kalpli kurabiyelerimi ise güzel bir kurdeleye geçirdim..























Gerekli malzemeler ;
  • 1 su bardağı + 1 çay bardağı un
  • 75 gr tereyağı ( oda sıcaklığında küçük küçük kesilmiş)
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 yumurtanın beyazı
  • 2 yemek kaşığı portakal suyu
  • yaklaşık 1 avuçtan fazla 200 gr renkli şeffaf şeker (en küçük boy)
  • arzunuza göre kurdele

Fırınımızı 180 derece ısıtmaya başlayalım. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serelim.

Önce şekeri, yumuta akını ve portakal suyunu kabımıza alıp kaşıkla iyice karıştıralım. Daha sonra unu ve yağı ekleyip iyice yoğurarak güzel bir hamur elde edelim. Eğer hamur elinize yapışırsa biraz daha azar azar un ilave edebilirsiniz.

Hazırladığımız hamuru tezgahımıza biraz un serpiştirerek çok ince olmayacak şekilde açalım. Elinizdeki kurabiye kalıbına göre hamurdan şekil çıkarın. Ben yukarıdada bahsettiğim gibi yuvarlak şekiller çıkardım ve ortasını kalp şeklinde açtım. Ortalarına şeker yerleştirelim. Ama şeker yerleştirirken açtığımız delik kadar şeker koymamaya çalışın. Her zaman açtığınız delik koyduğunuz şekerden büyük olsun. Böylece eriyen şeker kurabiyelerin dışına taşmaz.

Hazırladığımız tepsiyi önceden ısıttığımız 180 derece fırında 15 dakika pişirlim. ve piştikten sonra tezgahımızda soğutalım.

Bu hazırladığımız şeker kurabiyeleri pastalarımızda dekor olarakta kullanabiliriz..ya da sofra süslemesinde dekor olarak kullanabiliriz..

Yarın "mavi güllü cupcake"lerin tarifi gelecek ve sevgililer günü pastası önerilerim devam edecek..

Hepimize afiyet olsun..

Çarşamba, Şubat 01, 2006

ISPANAKLI&PEYNİRLİ TART , İRMİKLİ PRENSES PASTASI..






















Sevgililer günü yaklaşıyor..bunun için hazırlık yapmak lazım :) Fotoğrafta gördüğünüz mavi güllü cupcake'leri aslında sevgililer gününü düşünerek hazırladım..tarifini Leyla Akçağlılar ve Ebru İpekçinin yeni yayınladığı Butterfly'dan Özel Tatlar kitabından aldım. Tarifini ve detaylarını artık yarına saklıyorum..ama inanın çok şık ve lezzetliydiler..diğer sevgililer günü seçenekleride yakında geliyor..

Gelelim bugünkü tariflerimize..Tartı bu ay ki Lezzet dergisinden görerek esinlendim. Normalde ben hep kiş yapmayı sevmişimdir. Bu tarifte aslında aynı kişe benziyor, ama nedense ben kiş hamurunu tart hamurundan daha lezzetli buluyorum. Ama yinede çok lezzetliydi. Ben hamurunu iyice kızartarak pişirdim. Tarifinde her ne kadar 30 dakika dediysede ben içerisinde yumurta olduğu için 45 dakika pişirdim ve çok severek yedik..

Gerekli Malzemeler ;


  • 125 gr margarin ( ben yarım paket zeytinyağlı becel kullandım)
  • 13 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz

İç malzemesi için ;

  • 300 gr az haşlanmış ıspanak ( hemen 5 dakika haşlayın)
  • 200 gr beyaz peynir (çatalla ezilmiş)
  • 2 yumurta ( ben 1 yumurta kullanmanızı tavsiye ederim)
  • yarım su bardağı süt kreması
  • yarım su bardağından bir parmak az süt

Öncelikle tart hamurumuzu hazırlayalım. Un , kabartma tozu ve tuzu bir kapta harmanlayalım. Beceli ve yoğurdu ekleyip güzel bir hamur hazırlayalım. ( eğer un yetersiz kalırsa yoğururken azar azar ilave edelim) Fırınımızı 175 dereceye getirip ısıtalım. 20-22 cm'lik bir tart kalıbını güzelce yağlayıp unlayalım ve hamurumuzu elimizle tart kalıbının içerisine yayalım. Çatalla hamurumuzun yanlarını bastıralım ve ortasına delikler açalım. İlk önce 10 dakika sadace hamuru pişirelim.

Bu arada bizde içini hazırlayalım. Bütün malzemeleri karıştıralım. 10 dakika pişen hamuru ırından çıkartıp eğer biraz kabarmışsa kabaran yerleri çatalla ezerek düzeltelim. Hazırladığımız içi tartın üzerine dökelim ve fırına tekrar atalım. Üzeri iyive kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirelim.

Sıcakken veya ılıkken servis yapabilir, üzerini kiraz domates ile süsleyebilirsiniz..




































Sizlerden gelen yoğun istek üzerine Kayınvalidemin İrmikli Prenses Pastasının tarifini yayınlıyorum :)) Özellikle haftasonu yapmak isteyenler için aceleye etmeye gayret ettim..
Yapımı çok kolay yemesi çok lezzetli bir pasta..çoğunuzun bildiğinizi düşünüyorum..

Gerekli malzemeler ;

  • 1 litre süt
  • 5,5 yemek kaşığı irmik
  • 12 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket Eti kakaolu büskuvi
  • 200 gr dövülmüş fındık veya ceviz
  • 2 yemek kaşığı kakao

Sütü, irmiği ve şekeri orta boy bir tencereye ekleyelim ve muhallebi pişirir gibi devamlı karıştırarak pişirelim. Ama pişmesi muhallebiye göre daha uzun sürüyor lütfen telaşlanmayın :)

İrmikli muhallebimiz piştikten sonra dikdörtgen bir borcama muhallebimizin yarısını dökelim. Üzerine 1 paket kakaolu büskuvimizi dizelim. Arasına biraz fındık veya ceviz serpiştirelim. Kalan muhallebiyi kakaolu büskuvilerin üzerine dökelim. En son toz kakaomuzu eleyerek pastamızın üzerine dökelim. Ve dövdüğümüz fındıkları pastanın üzerine dökelim.

Pastamızı en az bir gece buzdolabında bekletelim. Ve kare kare keserek servis yapalım.

Hepimize afiyet olsun..

Salı, Ocak 31, 2006

SİYAH GÜNEŞ PASTASI ( SOLEIL NOIR )

























Fransız lezzetleri serüvenine bugün tekrar Annemle bıraktığımız yerden devam ettik.. Fransız Cuisine dergisinin bu ay ki tariflerinde yer alan Siyah Güneş (Soleil Noir) pastasını yapmaya karar verdik. Annem tercümanlığımı yaptı bende hazırlamasının :)
Ayrıca birde peynirli ıspanaklı tart yaptık. Onunda tarifi yarın gelecek :)

Bu pastaya tam 5 yıldız veriyorum. Mutlaka yapılması ve tadılması gereken bir lezzet. Özellikle Çikolata aşıklarına tavsiye ediyorum :)

Gerekli Malzemeler

Keki için ;

  • 1 çay fincanı tozşeker
  • 5 yumurta
  • 1 tutam tuz
  • 1 çorba kaşığı buğday şekeri ( Türkiye'de bu ürün yok bu yüzden normal şeker veya esmer şeker ilave edebilirsiniz)
  • 1 çay fincanı toz kakao
  • 1 çay fincanı un
  • 95 gr tereyağı (eritilmiş)
  • 50 gr toz fındık (yaklaşık 1 su bardağı kadar)

Çikolatalı sos için ;

  • 200 gr bitter çikolata ( ben özel tatlı çikolatası kullandım - dessert chocolate - )
  • 200 ml sıvı krema

İçi için ;

  • bir adet iri portakal veya çilek
  • üzeri için çeşitli pasta süsleme malzemeleri

Fırınımız öncelikle 150 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. 20 cm'lik kelepçeli bir kalıbın her yerini pişirme kağıdı ile kaplayıp hazır edelim.

4 adet yumurta beyazını tüm şekerlerle ve bir tutam tuzla mikserde yüksek devirde sürekli karıştıralım. Yaklaşık 10 dakika kadar çırpalım. Daha sonra bir tam yumurtayı da ekleyip çırpmaya devam edelim. Tüm karışım beyazlaşınca ve şekerler iyice eriyince çırpmaya son verelim.

Ayrı bir kaba unu ve kakaoyu eleyelim. Elediğimiz karışıma fındık tozunu da ekleyip karışımı harmanlayalım. Ve yumurtalı karışımın içerisine ilave edip tekrar çırpalım. En son erimiş tereyağını da ekleyip bir kez daha çırpalım.

Hazırladığımız karışımı hazırladığımız kalıbımıza döküp önceden ısıttığımız fırınımızda ilk önce 150 derecede 30 dakika daha sonra ısıyı 180 dereceye getirip 20 dakika daha pişirelim. Pişip pişmediğini kekin ortasına batıracağınız bir kibrit çöpü ile anlayabiliriz.

Kekimiz piştikten sonra fırın teli üzerinde soğutmaya bırakalım.

Sosumuz için kremamızı bir büyük cezvenin içerisine boşaltalım. Ve orta hararetli bir ateşin üzerine alalım. Bu arada krema ısınırken içerisine çikolatalarımızı küçük küçük kırıp ilave edelim. Tahta bir kaşıkla devamlı karıştırarak çikolataları eritelim. Çikolata tamamen eriyince sosumuzun rengi iyice koyulaşınca ateşten alalım. Ve devamlı karıştırarak soğutalım.


Kekimizi ortasında ikiye bölelim. Bir katını servis tabağımıza alıp üzerine sosumuzda bir miktar döküp kaşıkla yayalım. Üzerine ince ince dilimlediğimiz portakalların bir kısmını dizelim. Portakalların üzerine tekrar sosumuzdan bir miktar döküp yine kaşıkla yayalım.

Daha sonra diğer katı üzerine kapatalım ve kalan sosun tamamını yavaş yavaş pastamızın üzerine döküp spatula ile dikkatlice yayalım. Üzerini kalan portakal dilimlerimizle süsleyelim.

Ve evinizde bulunan diğer süsleme malzemeleriyle pastamızın ortasını süsleyelim. Buzdolabında en az 2 saat bekletip servis yapabiliriz.

Hepimize afiyet olsun...

SANREMO VE ABUR CUBURLARIM..





















Güney Fransanın Doğu sınırında Menton'a sınırı olan İtalyan şehri Sanremo..Güzelim bir sahili sımsıcak insanları var..Akdenizliliği Fransaya nazaran daha çok yaşayan bir yer burası..Yiyecekleri muhteşem..İtalyan mutfağı artık benim bir numaralı mutfağım :)
Dar sokaklarından açık pazarına doğru yürürken karşımıza ilk önce buranın festivaller şehri olsuğunu hatırlatan bir sokak şovu bizi karşıladı..Orta çağ kıyafetleriyle bir pandominci kedileriyle şov yapıyordu ve yaptığı şov "fareli köyün kavalcısı"ndan bir alıntıydı. Yağmurun şaşkın ve mutlu bakışları içerisinde hepimiz bir süre bu şovu izledik..
Pazar dönüşü yine dar taş sokaklarında yürürken gözüme bir çok butik pastane çarptı..Ve sokaklarda insanların elinde birer torba içerisindeki çikolatalı tatlıları gördük. Sonunda ben hemen bir pastaneye yanaştım ve vitrinden bize gülümseyen "Bacı"lerden bir paket satın aldım. Yoğun bir badem ezmesi tadında çikolatalı acıbademlerdi yediklerimiz. Eşim ve Yağmur bayıldılar..ben ise pek bademle aram olmadığı için ehh işte..Ama acıbadem sevenlere mutlaka yolları Sanremo'ya veya İtalyaya düştüklerinde Bacılardan bir paket satın almalarını tavsiye ederim..
Bacılerden sonra meydanda Bar Colombo'da birer expresso yudumladık..Geniş ama daracık oturma planlı bir dükkandaki Bacı ve expresso deneyimi denenmeye değerdi..



























Sevgili Nilay ise bana abur cuburlarımı sormuş..
Şimdi bu fotoğraftaki çikolata benim çocukluğumdan beri yediğim en büyük ve en sevdiğim abur cuburum..Babam THY çalışırdı ve bana her zaman bu marka çikolatalardan getirirdi..bütün çocukluğum boyunca bu çikolata tadı ile büyümüştüm. Daha sonra bir ara Türkiye de de bu marka çikolata çeşitleri satılmaya başlamıştı ve ben çokkkkk mutluydum :) ama artık bu markanın çeşitleri Türkiye de çok azaldı ve ben maalesef her zaman yiyemiyorum. Ama bu sefer Fransa da ki Freeshoptan çikolatamı satın aldım :)) ve şimdi arasıra afiyetle yiyorum..işte bu benim abur cuburum..
Ayrıca bir diğer çok tüketiğim abur cubur ise Diet Cola..inanılmaz çok seviyorum ve azaltmaya çalışıyorum..
Birde soğan halkalarını çok seviyorum :)
Başka da abur cubur grubuna girecek bir yiyeceğim yok..ben pek kuruyemiş, cips vs. sevmem..

Bende Candanın abur cuburlarını merak ediyorum...

Herkese sevgilerimle..

Cumartesi, Ocak 28, 2006

ÇİKOLATALI KREP PASTA..































Bugün Annemle birlikte Fransız tatlıları yapma deneyimimize başladık :) Annemin Fransızcası süper olduğu için getirdiğim dergilerdeki çoğu tarifi kendisine çevirttim..yani bugün tam bir takım ruhu içerisindeydik. Carrefour'dan aldığım bir yemek dergisinde özel krep bölümü vardı. O kadar güzel krep sunumları vardı ki mutlaka bunlardan birisini yapmalıyım diye düşündüm. Ağırlıklı olarak tuzlu tariflere yer verilmişti . Ama ben yeni aldığım çeşit çeşit tatlı çikolatalarını(dessert chocolate) denemek istediğim için, çikolata soslu bir krep pastası yapmaya karar verdim.
Annem işin krep yapma kısmını devraldı. Bende açmaya kıyamadığım bir paket tatlı çikolatasını açıp yarım paketini kullanarak kreplere sos hazırladım. Sonuçta gerçekten çok güzel bir tatlı ortaya çıktı..önce ben iyi bir not verdim, sonra Annem iyi not verdi, en sonda Annemin komşuları iyi not verdiler :)İşte denemenizi mutlaka tavsiye ettiğim pratik bir çikolatalı pasta..

Klasik Krep Tarifi ;
  • 250 gr un
  • 4 yumurta ( biz 2 adet kullandık )
  • 500 ml süt
  • 1 çorba kaşığı tozşeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 50 gr tereyağı (eritilmiş)

İlk önce yumurtalarımızı çırpma teliyle elimizle çırpalım. Daha sonra unu ilave edip yavaş yavaş karıştırarak çırpalım. Daha sonra sırasıyla tuzu, şekeri,sütü ve en sonda tereyağını ilave edip çırpalım. Karışım homojenleşince ağızını streç filmleyip en az 2 saat oda ısısında bekletelim.

Daha sonra pişirmek istediğimiz zaman eğer özel krep tavamız varsa o tavamızı yoksa 30 cm genişliğinde genişce bir tavayı ısıtmaya başlayalım. Üzerini azar azar tereyağlıyalım. Isınan tavaya bir çorba kepçesi krep hamurundan dökelim. Tavaya dikkatlice yayalım. Her iki tarafını birer dakika pişirip tavadan alalım. Diğerlerinide hamur bitene kadar aynı şekilde yapalım. Ve pişen kreplerimizi bir tabakta biriktirelim.




Çikolata sosu için ise ;

  • 100 gr bitter çikolata (ben özel tatlı çikolatası kullandım)
  • 1 çay fincanı süt
  • yarım çorba kaşığı un
  • 1,5 çorba kaşığı toz kakao

Önce sütümüzü bir cezvede ısıtalım. Çikolatalarımızı bıçakla ince ince keselim. Ve sütün içerisine ilave edip çırpma teliyle karıştırarak eritelim. İçerisine un ve kakaoyu ekleyip ocağın altını ağır ateşe alalım. Ve ağır ateşte devamlı karıştırarak 2-3 dakika sosu pişirelim.

Servis tabağımıza bir krep koyalım. Üzerine sosumuzdan biraz ilave edip güzelce yayalım. Üzerine bir diğer krebi koyalım. Yineüzerine sosumuzdan sürelim. Bu şekilde 4 adet krebi üst üste koyarak sosumuzu bitirelim. Ben çok aç olduğum için 3 kattan yaptım. Ama siz arzu ettiğiniz gibi yapabilirsiniz.

En son üzerini dövülmüş antep fıstığı ile süsledik. Ve dilimleyip servis yaptık.

Hepimize afiyet olsun..

Perşembe, Ocak 26, 2006

NICE ( FRANSA )..
































Bir haftalık tatilimizden dün döndük..İstanbul karlar altındaydı..ve uçağımız çok zor indi..benim rengimin alttığını söylüyor eşim ama İstanbula varabildiğimize gerçekten çok mutlu oldum ,buradaki herşeyi herkesi çok özlemişim..
Ama aşık olduğum bir yerden geliyoruz..Fransanın güney doğu sahillerinde yer alan Nice sahilinden..Nice hayatımda gördüğüm en güzel yerlerden birisi..Ben zaten Annemden dolayı Fransaya karşı çok ilgili bir insandım, gidip gördükcede daha çok seviyorum..Sahilleri, sokakları, yemekleri, pastaneleri gördüğüm herşeyi çok sevdim..
İstanbulda ki kar yağışından dolayı ADSL hizmeti alamıyoruz. Bu yüzden normal internet bağlantısı ile zar zor bağlanabildim. Fotoğraflar blogger'a çok zor aktarılıyor..bu yüzden şu an sadace tek bir fotoğrafı sizlerle paylaşabiliyorum.
Ama ADSL hizmetimiz geri döndüğü zaman o kadar çok paylaşacağım pasta ve tatlı fotoğraflarım var ki :)
Nice, Cannes ,Grasse, Monaco (Monte Carlo), Sen Remo (İtalya) gittiğimiz bölgeler. Nice başlı başına gidip görülmesi gereken bir sahil merkezi, Cannes film ve eğlence festivalleri ile ünlü inanılmaz bir sahil ve eğlence merkezi hatta bizim gittiğimiz günlerde "Midem" başlıklı müzik festivali devam ediyordu, Grasse dünyanın parfüm merkezi. Dünyada üretilen parfümlerin %80 'i bu kasabada üretiliyormuş. Monaco zaten hepimizin bildiği gibi zenginliği ile ünlü bir merkez ama ben Manto Carloda çok vakit harcamayı tercih etmedim, daha çok sahil kasabalarını ve İtalyayı gezmeyi tercih ettim. Sen Remo ise İtalyaya ait bir sahil kasabası, Fransa Menton'a sınırı var ve vizeniz ile geçiş çok kolay. Özellikle araba kiralanırsa tüm bu saydığım yerler çok kolay görülüp gezilebiliniyor. Biz bu sayede her istediğimiz yerde durduk, ben nerdeyse tüm marketlere girip çikolata, Pastacılık malzemeleri ve peynir çeşitleri aldım.
Özellikle İtalyan yemeklerine daha çok hayran oldum..Pizzaları,salataları, makarnaları ve peynirleri süper..Fransa'nın ise Patisserie 'sine hayranım..Ekmekleri, pastaları, tatlıları ve çikolataları dehşet derecede lezzetli..ve ben ne yazık ki kilo aldım :((
En kısa sürede fotoğraflarla görüşmek üzere...






















Biraz daha fotoğrafları derleyip yediğimiz pasta ve tatlılar hakkında bilgi vermek istedim. Nice 'te akşamları yemek yemek için dışarı çıktığımızda sıra sıra İtalyan Restorantlarıyla karşılaştık. İlk gittiğimiz gün "La Pizza" isimli tipik bir İtalyan resturantını tercih ettik. Ben "domatesli soğanlı peynirli" pizza sipariş ettim. Ve merakla beklemeye başladım. Çok kısa sürede siparişlerimiz geldi ve ben hayatımda yediğim en güzel pizzayı yemiş oldum..İncecik ama çok lezzetli bir hamurun üzerine inanılmaz bir mozeralla peyniri birleşimi beni gerçekten çok mesut etti :) İnanılmaz lezzetliydi ve ben bundan sonra klasik Amerikan pizzalarını nasıl yiyebileceğimi düşünmeye başladım. Sanırım İstanbulda gerçek İtalyan pizzası yapan yerler aramaya başlasam iyi olacak. Ayrıca yine aynı resturantta diğer bir akşam "domatesli mozarellalı fesleğen soslu" salatadan yedim ve artık evimde de bu salatayı devamlı yapmaya karar verdim. Yaptığım ilk gün tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum...Biz aynı resturantta tam 4 kez gittik çünkü gerçekten bayıldık :)
























Yine aynı resturantta tatlı olarak "profiterol"ü tercih ettim. Ama bizim yediğimizden farklı bir sunumda ve tatta bir tatlı ile karşılaştık. Profiterol hamurunun tadı aynıydı ama boyutları daha büyük ve içerisinde vanilyalı dondurma vardı. Üzerine bol kremşanti sıkılmış ve çok az çikolata sosuyla bezenmişti..Ama hem görüntüsü hemde tadı çok göz doldurucuydu.


En yukarıdaki yediğimiz tatlıları ise en baştan sona doğru anlatmaya başlayayım en iyisi :)
İlk görülen pastayı en son gün yedik. Meydanda bulduğumuz bir cafeye oturduk ve orada yedik. Cafenin adı Haagen-Dazs'dı. Menüsünü verdiğim linkten inceleyebilir ve yediğim pastanın fotoğrafınıda menüsünde görebilirsiniz. Ama bu yediğimiz pasta gerçekten hem tat olarak hem de görüntü olarak çok başarılıydı. Yanına bir top frambuaz dondurması konulması ve üzerinede frambuaz sosu dökülmesi çikolataya çok yakışmıştı..yanına ise iyi bir cafe Americano bu pastayla süper uyum sağladı..

Pastanın yanındaki görülen süper tatlı ise inanılmaz bir lezzetti. Tatlıyı Nice'te ki butik bir pastane olan "Specialites Belges"ten aldım. Satın alırken bayayı zorlandım ama sonunda doğru bir seçim yaptığma karar verdim. Tatlının üzeri tamamiyle çikolata ganaş kaplamaydı. İçi ise badem ezmeli ince bir kekin üzerine dökülmüş bezeden oluşuyordu..

Diğer yan tarafında görülen pasta ise tamamiyle süt kreması ve benmari usülü eritilmiş çikolatadan yapılmış bir pasta çeşitlemesiydi. Burada önemli olan kremanızın kalitesi ve çikolatanın çeşididir. İyi bir bitter tatlı çikolatası ile yapıldığını tahmin ediyorum. Bu tip pastanın yanına bir fincan espresso içmenizi öneriyorum..

Çilekli görülen tatlıyı ise carrefour'un fırınından satın aldık. Ayrıca hemen sıradaki iki tatlıyıda yine aynı fırından aldık. Ama ben maalesef görüntüleri kadar tatlarını beğenmedim. Ama eşim üzeri çikolata ve beyaz kremadan ebruli desenli tatlıyı çok beğenerek yedi. Milföy pastanın çok benzeri bir pasta türüydü. Diğer görülen ise çikolatalı föndü. Ama ben Özsütte yediğim çikolatalı föndü tadını hala hiçbir yerde bulamıyorum..

Nane yaprağı ile süslenmiş olan müthiş çikolatalı ıslak sıcak kek ise benim kalbimi tam onikiden fethetti..Bunu Nice'te bulunan Old City denilen bölgedeki Romen resturantında yedim..ve bayıldım..artık aynı lezzeti yakalamaya çalışacağım kesin..

En sondaki çikolatalı ıslak kek'i ise yine Carrefour'da bulunan bir resturant'ta yedim. Mikro dalgada kendiniz ısıtıp yiyorsunuz ama benim ağzıma çok yumurta tadı geldiği için çok severek yiyemedim..

Fotoğrafların ve yazıların devamı gelecek..

Çarşamba, Ocak 18, 2006

DAVETLER & BİR HAFTALIK ARA..























Uzun süren davet günlerinden sonra çektiğim fotoğrafları bir toparlamaya karar verdim..Bu yazımıda yazdıktan sonra sizlerden bir hafta süre ile ayrı kalacağım..Çünkü biz yarın (eşim, kızım ve ben ) tatile çıkıyoruz.Benim ara tatilde olmam ve eşiminde bayramdan sonra ki hafifleyen işleri bizleri tatil yapmaya karar verdirtti..Yağmurunda biraz gezmesini istiyoruz :)
Bu bir hafta içerisinde farklı ülkelere, farklı şehirlere gideceğiz..ve emin olun oradada aklımda siz olacaksınız ve çektiğim fotoğraflarla tekrar burada olacağım :)
Evet gelelim geçen davetlere..sondan başa doğru yazmaya karar verdim..en son dün benim davetim vardı..Gerçekten zevkli ve yorucu bir gün geçirdim ama değdiğine inanıyorum..Menümüzde ;






Renkli patates toplarını yaparken ben tereyağı yerine rendelenmiş taze kaşar peyniri kullandım..gerçekten çok lezzetli ve şık oldular. Üç renkli börekte ise, çemensiz pastırma, taze kaşar ve ıspanak kullandım. Hemen bitti :) Tiramusi'de ise yapılışını aynı yaptım fakat süslemesinde üzeri için çicek desenli stencil kullandım. Pastanın yanlarına rulo kat büskuvileri bıçakla ikiye böldüm ve tüm etrafını kapladım. En son bir kurdele ile bağlayarak masaya götürdüm. Herkesin görüntüsü çok hoşuna gitti :) Şu anda da dolapta sadace bir dilim kaldı :)

































Bir önceki gün ise Annemin daveti vardı. İzmirden Ergül teyzem yaklaşık 1 haftadır annemde misafir..Ve teyzem annemin daveti için tüm güzel yiyecekleri hazırladı..bende yardıma gittim ve pasta hazırladım..Teyzem gerçekten çok lezziz şeyler yapmıştı. Tariflerini tatil dönüşü yayınlamak istiyorum..
Menüde ;




  • Kayseri mantısı (Annem cevahir alışveriş merkezinin üst katından almış ama çokkkk lezzetliydi)
  • Ispanaklı börek
  • Mercimek köftesi
  • Kereviz salatası
  • Salatalıklı patates salatası
  • Çikolatalı meyveli pasta
  • Kalburabastı













*****************



































Bir önceki davet ise sevgili Kayınvalideme aitti..menümüz çok güzel ve lezzetliydi..
Menümüzde ;


  • Etli kavurmalı pilav
  • Arnavut böreği (kıymalı)
  • Patates &havuç salatası
  • Zeytinyağlı biber dolması
  • Havuçlu kek ( Görümcem Handan yapmış)
  • İrmikli prenses pastası















En yakın zamanda Havuçlu kekin ve prenses pastasının tarifleri gelecek :)

*********************
















Evet son olarakta sevgili arkadaşımın Işıl'ın bizim için verdiği davet ..Annesiyle birlikte hazırlımıştı Işıl bu güzel yiyecekleri..ona herşey için tekrar çok teşekkür ediyorum..Menümüzde ise,


  • Kıymalı gül böreği,
  • Örgü poğaca (benim favorim)
  • Mercimek köftesi
  • Tuzlu ve tatlı kurabiyeler
  • Şekerpare

Sevgili okuyucular, sanmayın ki bütün bayram sadace biz yedik içtik..bunca yemek fotoğrafını yayınlayınca kendime "acaba çokmu yedik" diye sordum..Türk gelenek ve görenekleri doğrultusunda bilirsiniz ki bayramlarda eş dost ağırlanır ve güzel yemekler paylaşılır. Ama ben,eşim, Yağmur ve üç öğrencim böyle güzel yiyecekleri hazırlayıp çikolatalarımızı yaptırıp Bayramda Darülaceze'ye gidip oradaki yaşlılarımızla, hastalarımızla sofralarımızı paylaşıp hallerini hatırlarını sorduk. Ve artık devamlı ziyarete gitmeye karar verdik..(gerçi bunu yazmıyacaktım ama nedense çok fotoğraf koyunca yazmak istedim umarım yanlış anlaşılmam..)

Bir hafta sonra görüşmek üzere..

Herkese sevgilerimle..

Pazartesi, Ocak 16, 2006

MEYVELİ & ÇİKOLATALI PASTA































5 Gündür yoğun bir davet trafiği yaşıyoruz. Nerdeyse hergün arka arkaya davetlerimiz oldu ve davetlere katıldık :) Artık en son yarın bende toplanıyoruz. Davetlerden tüm görüntüleri ve tarifleri yarın toparlayıp yayınlayacağım. Ondan sonrada bana bir hafta müsadeniz olacak :)
Bu pastayı dün gece Annemim bugünkü daveti için hazırladım. Yine pastayı kafamdan tasarladım ve sonuçta böyle bir pasta ortaya çıktı. Hem çikolatalı hem meyveli yaptım ki herkese hitap etsin..tadını herkes beğendiğini söyledi, zaten bunu biten tabaklardan anladık :)

Gerekli malzemeler ;
  • Pandispanya için Paul tarzı çikolatalı kek
  • 1 su bardağı sıvı krema
  • 4 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 1 paket krema sertleşticisi
  • 300 gr dondurulmuş veya taze kırmızı meyve
    (ben dondurduğum ahududuları kullandım)
  • üzeri için 1 su bardağı sıvı krema
  • 240 gr bitter çikolata (3 kare paket)
  • süslemek için damla çikolata

Pandispanyamızı burada anlatığım şekilde pişirip soğutalım.

Meyvelerimizi küçük bir tencereye alalım ve üzerini kapatacak kadar su ve biraz tozşeker serpiştirip bir kere kaynatalım. Ve soğumaya bırakalım.

1 su bardağı sıvı kremamızı 4 çorba kaşığı pudra şekeri ile çırpalım. Çırptıktan sonra içerisine 1 paket krema sertleştiricisi ilave edelim. Ve çok az daha çırpalım. Buzdolabında sırası gelene kadar bekletelim.

Bir su bardağı sıvı kremamızı orta boy bir cevzede bir taşım kaynatalım. Ve hemen altını kapatalım. Çikolatalarımızı küçük küçük kırıp hemen sıcak kremanın içerisinde devamlı karıştırarak eritelim ve soğumaya bırakalım.

Kekimiz soğuduktan sonra ortasından ikiye keselim. Soğuttuğumuz meyvelerin suyu ile keki her iki tarafınıda biraz ıslatalım. Kekin ortasına buzdolabından kremamızı çıkartıp yayalım. Kremanın üzerine meyvelerimizi dizelim. Ve en son kekin ikinci bölümünü meyvelerin üzerine kapatalım.

Fırın telimizi yuvarlak geniş bir borcamın üzerine yerleştirelim.Telin üzerine hazırladığımız pastamızı dikkatlice yerleştirelim. Telin ve borcamın tam ortasına yerleştirelimki üzerine dökeceğimiz ganaş tezgaha bulaşmasın. Çikolatalı ganaşımızı pastanın üzerine yavaş yavaş bekleyerek dikkatlice dökelim. 3 dakika kadar bekletelim. Başka bir borcam veya kap alıp telimizi bu sefer onun üzerine koyalım. Öbür kapta kalan ganaşı tekrar pastanın üzerine dikkatlice yavaş yavaş dökelim. Yine bekletelim. Ve aynı işlemi 5-6 kere tekrarlayalım. Ganaş bitmeyebilir,az kalan ganaşıda siz yiyebilirsiniz :)

Son işlemden sonra telin üzerinde bir müddet pastayı bekletelim. 10 dakika kadar sonra pastayı dikkatlice servis tabağına aktaralım. Yanlardan taşan yerleri spatula ile düzeltelim. En son üzerine damla çikolata serpiştirelim ve üzerini fanus ile kapatıp buzdolabına kaldıraım. En az bir gece pastamızı buzdolabında bekletelim.

Hepimize afiyet olsun :)



Sevgili Sedanın ve Neslihanın güzel pastalarını pastalarımız bölümünde paylaşıyoruz..