



Kızım ve ben Remzi kitap evinde dolaşmayı çok seviyoruz..o çocuk bölümüne yöneliyor bende yemek kitaplarının olduğu bölüme :) ama bu sefer yeni çıkan kitapları incelerken işte bu mavi cupcakelere vuruldum..Butterfly'ın kurucuları olan Leyla Akçağlılar ve Ebru İpekçi yeni bir kitap yayınlamışlardı..Butterfly'dan Özel Tatlar..kitabı fazla kurcalamadan satın aldım ve eve varır varmaz bu cupcake'ler den yapmaya başladım. Keki tamamen kitaptaki tarife uyarak hazırladım, süslemesini ise kendi yöntemlerime göre yaptım. Bu arada kitabın görselliği harika..fotoğrafları ve tasarımı çok başarılı..tarifler ise muhteşem..görsellik ve damak tadı adına müthiş bir şölen yaşatıyor..kaynaklarınızın arasında yer almasını öneririm..
Gerekli Malzemeler ;
Öncelikle fırınımızı 180 derecede ısıtalım. Muffin kalıplarımızı yağlayalım. Unu, şekeri, karbonatı ve tuzu bir kapta karıştıralım. Küçük bir tencerede sütü, kakaoyu ve tereyağını kaynatalım. Ateşten alıp unlu karışımın üzerine dökelim ve mikser ile çırpalım. Homojen bir karışım elde ettikten sonra en son yumurta ve vanilyayı ilave edelim ve tekrar çırpalım.
Hazırladığımız karışımımuffin kalıplarımıza paylaştıralım ve önceden 180 derecede ısıttığımız fırınımızda 25 dakika pişirelim.
Piştikten sonra tezgahımızda soğutalım. Soğuduktan sonra kalıplardan dikkatlice çıkartalım ve küçük muffin kağıtcıklarının ortalarına yerleştirelim.
Krema için ;
Sıvı krema ile pudra şekerini mikser ile yaklaşık 6-7 dakika çırpalım. Sıvı bir kremamız olması gerekiyor. Muffinlerizin üzerine yaklaşık 2 çorba kaşığı kremamızdan dökelim ve hemen buzdolabına koyalım.
Süslemesi için ben şeker hamurundan küçük mavi güller hazırladım. Gül yapımına buradan ulaşabilirsiniz.
Eğer isterseniz renkli kremalar hazırlayıp sıkma torbası ile farklı desenlerde üzerilerini süsleyebilirsiniz. Ya da gerçek güllerle veya çiceklerle cupcakeleriniz süsleyebilirsiniz. Süsleme sizin yaratıcılığınıza kalıyor :)
Hepimize afiyet olsun..
Fırınımızı 180 derece ısıtmaya başlayalım. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serelim.
Önce şekeri, yumuta akını ve portakal suyunu kabımıza alıp kaşıkla iyice karıştıralım. Daha sonra unu ve yağı ekleyip iyice yoğurarak güzel bir hamur elde edelim. Eğer hamur elinize yapışırsa biraz daha azar azar un ilave edebilirsiniz.
Hazırladığımız hamuru tezgahımıza biraz un serpiştirerek çok ince olmayacak şekilde açalım. Elinizdeki kurabiye kalıbına göre hamurdan şekil çıkarın. Ben yukarıdada bahsettiğim gibi yuvarlak şekiller çıkardım ve ortasını kalp şeklinde açtım. Ortalarına şeker yerleştirelim. Ama şeker yerleştirirken açtığımız delik kadar şeker koymamaya çalışın. Her zaman açtığınız delik koyduğunuz şekerden büyük olsun. Böylece eriyen şeker kurabiyelerin dışına taşmaz.
Hazırladığımız tepsiyi önceden ısıttığımız 180 derece fırında 15 dakika pişirlim. ve piştikten sonra tezgahımızda soğutalım.
Bu hazırladığımız şeker kurabiyeleri pastalarımızda dekor olarakta kullanabiliriz..ya da sofra süslemesinde dekor olarak kullanabiliriz..
Yarın "mavi güllü cupcake"lerin tarifi gelecek ve sevgililer günü pastası önerilerim devam edecek..
Hepimize afiyet olsun..
İç malzemesi için ;
Öncelikle tart hamurumuzu hazırlayalım. Un , kabartma tozu ve tuzu bir kapta harmanlayalım. Beceli ve yoğurdu ekleyip güzel bir hamur hazırlayalım. ( eğer un yetersiz kalırsa yoğururken azar azar ilave edelim) Fırınımızı 175 dereceye getirip ısıtalım. 20-22 cm'lik bir tart kalıbını güzelce yağlayıp unlayalım ve hamurumuzu elimizle tart kalıbının içerisine yayalım. Çatalla hamurumuzun yanlarını bastıralım ve ortasına delikler açalım. İlk önce 10 dakika sadace hamuru pişirelim.
Bu arada bizde içini hazırlayalım. Bütün malzemeleri karıştıralım. 10 dakika pişen hamuru ırından çıkartıp eğer biraz kabarmışsa kabaran yerleri çatalla ezerek düzeltelim. Hazırladığımız içi tartın üzerine dökelim ve fırına tekrar atalım. Üzeri iyive kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirelim.
Sıcakken veya ılıkken servis yapabilir, üzerini kiraz domates ile süsleyebilirsiniz..
Sütü, irmiği ve şekeri orta boy bir tencereye ekleyelim ve muhallebi pişirir gibi devamlı karıştırarak pişirelim. Ama pişmesi muhallebiye göre daha uzun sürüyor lütfen telaşlanmayın :)
İrmikli muhallebimiz piştikten sonra dikdörtgen bir borcama muhallebimizin yarısını dökelim. Üzerine 1 paket kakaolu büskuvimizi dizelim. Arasına biraz fındık veya ceviz serpiştirelim. Kalan muhallebiyi kakaolu büskuvilerin üzerine dökelim. En son toz kakaomuzu eleyerek pastamızın üzerine dökelim. Ve dövdüğümüz fındıkları pastanın üzerine dökelim.
Pastamızı en az bir gece buzdolabında bekletelim. Ve kare kare keserek servis yapalım.
Hepimize afiyet olsun..
Keki için ;
Çikolatalı sos için ;
İçi için ;
Fırınımız öncelikle 150 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. 20 cm'lik kelepçeli bir kalıbın her yerini pişirme kağıdı ile kaplayıp hazır edelim.
4 adet yumurta beyazını tüm şekerlerle ve bir tutam tuzla mikserde yüksek devirde sürekli karıştıralım. Yaklaşık 10 dakika kadar çırpalım. Daha sonra bir tam yumurtayı da ekleyip çırpmaya devam edelim. Tüm karışım beyazlaşınca ve şekerler iyice eriyince çırpmaya son verelim.
Ayrı bir kaba unu ve kakaoyu eleyelim. Elediğimiz karışıma fındık tozunu da ekleyip karışımı harmanlayalım. Ve yumurtalı karışımın içerisine ilave edip tekrar çırpalım. En son erimiş tereyağını da ekleyip bir kez daha çırpalım.
Hazırladığımız karışımı hazırladığımız kalıbımıza döküp önceden ısıttığımız fırınımızda ilk önce 150 derecede 30 dakika daha sonra ısıyı 180 dereceye getirip 20 dakika daha pişirelim. Pişip pişmediğini kekin ortasına batıracağınız bir kibrit çöpü ile anlayabiliriz.
Kekimiz piştikten sonra fırın teli üzerinde soğutmaya bırakalım.
Sosumuz için kremamızı bir büyük cezvenin içerisine boşaltalım. Ve orta hararetli bir ateşin üzerine alalım. Bu arada krema ısınırken içerisine çikolatalarımızı küçük küçük kırıp ilave edelim. Tahta bir kaşıkla devamlı karıştırarak çikolataları eritelim. Çikolata tamamen eriyince sosumuzun rengi iyice koyulaşınca ateşten alalım. Ve devamlı karıştırarak soğutalım.
Kekimizi ortasında ikiye bölelim. Bir katını servis tabağımıza alıp üzerine sosumuzda bir miktar döküp kaşıkla yayalım. Üzerine ince ince dilimlediğimiz portakalların bir kısmını dizelim. Portakalların üzerine tekrar sosumuzdan bir miktar döküp yine kaşıkla yayalım.
Daha sonra diğer katı üzerine kapatalım ve kalan sosun tamamını yavaş yavaş pastamızın üzerine döküp spatula ile dikkatlice yayalım. Üzerini kalan portakal dilimlerimizle süsleyelim.
Ve evinizde bulunan diğer süsleme malzemeleriyle pastamızın ortasını süsleyelim. Buzdolabında en az 2 saat bekletip servis yapabiliriz.
Hepimize afiyet olsun...
İlk önce yumurtalarımızı çırpma teliyle elimizle çırpalım. Daha sonra unu ilave edip yavaş yavaş karıştırarak çırpalım. Daha sonra sırasıyla tuzu, şekeri,sütü ve en sonda tereyağını ilave edip çırpalım. Karışım homojenleşince ağızını streç filmleyip en az 2 saat oda ısısında bekletelim.
Daha sonra pişirmek istediğimiz zaman eğer özel krep tavamız varsa o tavamızı yoksa 30 cm genişliğinde genişce bir tavayı ısıtmaya başlayalım. Üzerini azar azar tereyağlıyalım. Isınan tavaya bir çorba kepçesi krep hamurundan dökelim. Tavaya dikkatlice yayalım. Her iki tarafını birer dakika pişirip tavadan alalım. Diğerlerinide hamur bitene kadar aynı şekilde yapalım. Ve pişen kreplerimizi bir tabakta biriktirelim.
Çikolata sosu için ise ;
Önce sütümüzü bir cezvede ısıtalım. Çikolatalarımızı bıçakla ince ince keselim. Ve sütün içerisine ilave edip çırpma teliyle karıştırarak eritelim. İçerisine un ve kakaoyu ekleyip ocağın altını ağır ateşe alalım. Ve ağır ateşte devamlı karıştırarak 2-3 dakika sosu pişirelim.
Servis tabağımıza bir krep koyalım. Üzerine sosumuzdan biraz ilave edip güzelce yayalım. Üzerine bir diğer krebi koyalım. Yineüzerine sosumuzdan sürelim. Bu şekilde 4 adet krebi üst üste koyarak sosumuzu bitirelim. Ben çok aç olduğum için 3 kattan yaptım. Ama siz arzu ettiğiniz gibi yapabilirsiniz.
En son üzerini dövülmüş antep fıstığı ile süsledik. Ve dilimleyip servis yaptık.
Hepimize afiyet olsun..
Renkli patates toplarını yaparken ben tereyağı yerine rendelenmiş taze kaşar peyniri kullandım..gerçekten çok lezzetli ve şık oldular. Üç renkli börekte ise, çemensiz pastırma, taze kaşar ve ıspanak kullandım. Hemen bitti :) Tiramusi'de ise yapılışını aynı yaptım fakat süslemesinde üzeri için çicek desenli stencil kullandım. Pastanın yanlarına rulo kat büskuvileri bıçakla ikiye böldüm ve tüm etrafını kapladım. En son bir kurdele ile bağlayarak masaya götürdüm. Herkesin görüntüsü çok hoşuna gitti :) Şu anda da dolapta sadace bir dilim kaldı :)
*****************
Sevgili okuyucular, sanmayın ki bütün bayram sadace biz yedik içtik..bunca yemek fotoğrafını yayınlayınca kendime "acaba çokmu yedik" diye sordum..Türk gelenek ve görenekleri doğrultusunda bilirsiniz ki bayramlarda eş dost ağırlanır ve güzel yemekler paylaşılır. Ama ben,eşim, Yağmur ve üç öğrencim böyle güzel yiyecekleri hazırlayıp çikolatalarımızı yaptırıp Bayramda Darülaceze'ye gidip oradaki yaşlılarımızla, hastalarımızla sofralarımızı paylaşıp hallerini hatırlarını sorduk. Ve artık devamlı ziyarete gitmeye karar verdik..(gerçi bunu yazmıyacaktım ama nedense çok fotoğraf koyunca yazmak istedim umarım yanlış anlaşılmam..)
Bir hafta sonra görüşmek üzere..
Herkese sevgilerimle..