Salı, Mart 28, 2006
Çarşamba, Mart 22, 2006
EN SEVDİĞİM EL YAPIMI ÇİKOLATA ; ROCHES..
Çikolatanın bademi, fıstığı, cevizi bol olmalı..birazcık kalın olmalı..bu sözleri televizyondaki bir çikolata reklamında kulak misafiri olarak yakaladım. ve o an canım acayip olarak o tarzda bir çikolata yapmak istedi. Hemen aklıma benim çok sevdiğim "roches"lar geldi. Bu çikolatanın yapımı çok kolaydır ama kolaylığına nazaran da çok lezzetli bir çikolatadır. Ben kendi sevdiğim gibi ölçülerini yazdım. Siz kendi arzunuza göre miktarlarını azaltıp veya çoğaltabilirsiniz..
Gerekli malzemeler ;
- 200 gr bitter çikolata ( ince kıyılmışm)
- 100 gr badem
- bir avuç kadar antepfıstığı
- arzuya göre ceviz
- yarım su bardağı su
- 2 tatlı kaşığı pudra şekeri
Öncelikle fırınımızı 200 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. Bademlerimiz, antepfıstıklarımızı ve isterseniz bir miktar cevizimizi fırın tepsimize serdiğimiz yağlı kağıt veya silpat üzerine serpiştirelim. Kuru yemişlerin üzerine pudra şekeri ile suyu karıştırarak serpiştirerek dökelim. Tepsimizi fırına vererek 10 dakika kadar pişirelim. Fırından çıkarıp soğumaya bırakalım. Kuruyemişlerin soğurken biraz şekerlenmesi gerekmektedir.
Bu arada çikolatalarımızı benmaride eritelim. Soğuyup az şekerlenmiş kuruyemişlerimizi çikolata ile karıştıralım. Düz bir zemine yağlı kağıt veya silpat serelim. Çikolatalı karışımımızdan bir çorba kaşığı kadar alıp yağlı kağıdın üzerine şekilsiz dökelim.
Tepsimizi biraz soğukça bir oda sıcaklığında donduralım. Oda sıcaklığı 18-22 derecede soğutmalıyız ve direk güneş ışığına maruz bırakmamalıyız.
Soğuduktan sonra yağlı kağıdın üzerine de çikolatalarımızı spatula ile çıkaralım. İstediğimiz gibi servis yapalım.
Hepimize afiyet olsun..
Pazartesi, Mart 20, 2006
ÇİKOLATALI & PORTAKALLI KEK..
Annemin tariflerinden harika bir kek :) Haftasonu Anneme uğradığımda, Annem beraber kek yapmamızı teklif etti..bende bu tip tekliflere asla hayır diyemeyeceğim için hemen mutfağa giriştik..Annem çikolata ile portakalı bir arada çok seviyor. Bende çok seviyorum. O yüzden Annemin tarif defterindeki "Portakallı Çikolatalı Kek"i yapmaya karar verdik..
Kek daha pişerken acayip güzel koktu ve pişmesini gerçekten zor bekledik. Annemin küçük fırını çok başarılı bir fırın olmamasına rağmen keki çok güzel kabarttı. Eminim daha da iyi bir fırın olsaydı çok daha güzel pişen bir kekimiz olurdu. Biz yerken keke bayıldık :) Daha sonra Annem arkadaşlarınada ikram etmiş ve onlarda keki çok beğenmişler..
Gerekli Malzemeler ;
- 3 su bardağı un
- 1 su bardağı yoğurt veya süt ( biz süt ekledik)
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı tozşeker
- 3 yumurta (oda ısısında beklemiş)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 100 gr çikolata ( ince kıyılmış)
- 2 adet portakal kabuğu rendesi
Sosu için ;
- 2 adet portakalın suyu
- 3 tatlı kaşığı şeker
Öncelikle fırınımızı 160 dereceye getirelim ve ısıtmaya başlayalım. 26 cm'lik bir kek kalıbını güzelce yağlayıp unlayalım.
Şeker ile yumurtaları mikser ile homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. Daha sonra sırasıyla yoğurdu veya sütü ve yağı ekleyerek çırpmaya devam edelim. Ayrı bir kapta unu,kabartma tozunu ve vanilyayı eleyelim. Ve diğer karışımımız ile birleştirip tüm malzemeyi son bir defa çırpalım. Kıyılmış çikolatalarımızı ve portakal kabuğu rendemizide ekleyip spatula ile öyle bir karıştıralım.
Karışımı kek kalıbımıza boşaltalım. Ve önceden ısıttığımız fırınımızda üzeri iyice kabarıp kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirelim.
Kekimizi pişirirken ayrı bir kapta portakal suyumuz ile şekerimizi bir iki taşım kaynatalım. Ve soğumaya bırakalım.
Kekimiz piştikten hemen sonra sosumuzu üzerine dökelim. Ve soğumaya bırakalım. Yaklaşık 1 saat sonra kekimiz servise hazırdır..
Hepimize afiyet olsun..
Cumartesi, Mart 18, 2006
ÇİKOLATALI NUTELLALI ACIBADEM KURABİYESİ DENEMESİ
İbekingtan aldığım bir yorumda benden Senem Betil'in çikolatalı acıbadem kurabiyelerinin tarifini istiyordu. Bende o günden beri bu kurabiyeleri tatmak için can atmaya başladım. En son bu pazartesi Nişantasına gitme şansım oldu ve Senem Betil'in o şirin dükkanına koşarak uğradım. Hemen "buranın çok meşhur çikolatalı kurabiyeleri varmış, onlar hangisi acaba?" diye sordum oradaki güler yüzlü kişiye. Oda hemen çikolatalı acıbadem kurabiyelerini gösterdi. Kurabiyelerin kilosunun 48 YTL olduğunu öğrenince sadece 4 adet aldım ve mutlu bir şekilde dükkanı terk ettim :)
Yolda ağzıma bir tane attım. Tadı ve görüntüsü hemen hemen İtalya San Remo'da yediğimiz Baci ile aynı tatta geldi bana. Hatta Senem Betil'inkilerin görüntüsü bana göre çok daha güzeldi.
Bir kaç gündürde bu kurabiyelerin tarifini oluşturmaya çalışıyorum. Beyaz Mutfağın kitabında "çikolatalı acıbadem" tarifine rastladım. Tarif kafama çok uydu. Yapmaya karar verdim ve yapmaya başladım.
Salı, Mart 14, 2006
ANTEP FISTIKLI & ÇİKOLATALI PASTA..
Neredeyse bir hafta süren rahatsızlığım beni blogumdan ve sizlerden çok uzaklaştırdı. İnternette kişisel bir günlük tutmak başlangıçta sadace keyif verirken şimdi ise hem keyif hem de sorumluluk veriyor :) sanki devamlı maaşlı çalıştığım bir iş gibi görmeye başladım pastacıyı..ama pasta yapmayı, kurabiye, kek yapmayı çok sevdiğim için ve karşılığında sizlerden samimi ve destekleyici yorumlar aldığım için
bu işi çok severek yapıyorum..hepinize çok teşekkür ederim :)şöyle bir düşünüyorum da, yaptığınız işin karşılığında sizlerden destekleyici yorumlar gelince bu paradan daha değerli oluyor..
Bu pastayı ise kafamda uzun süredir var olan bir düşünceden yola çıkarak yaptım. Eşim şamfıstığını çok seviyor. Bende nerdeyse hiçbir pastamda fıstık kullanmamıştım. Yağmurun yaşgünüde yaklaşmakta..eşim yağmurun pastasını çikolatalı ve fıstıklı yapmamı önerdi. bende Yağmura yapmadan önce bizim için antep fıstıklı bir pasta yapmaya karar verdim. Bakalım hoşuma gidecekmiydi..
Pastayı dün Yağmurla yediğimizde Yağmur pastaya bayıldı :) Yağmurun fıstıklı çikolatalı pastadan hoşlanması beni yaşgününde fıstıklı pasta yapmaya karar verdirtti..tabiiki ben onunkinin üzerini şeker hamuru ile kaplayacağım..ve pandispanyasınıda çikolatalı yapacağım..
Yarın Yağmur'un yaşgünü hazırlığı için Eminönüne gideceğim..bakalım aradığım pastacılık malzemelerinden bulabilecekmiyim :)
Gerekli Malzemeler ;
Pandispanya için :
- 1 çay fincanı tozşeker
- 5 yumurta
- 1 tutam tuz
- 1 çorba kaşığı ekstra çekilmiş şeker
- 1 çay fincanı + 2 çorba kaşığı un
- 95 gr tereyağı (eritilmiş)
- 50 gr toz antep fıstığı (yaklaşık 1 su bardağı kadar)
Diğer malzemeler :
- 1 su bardağı antep fıstığı
- 300 gr bitter çikolata
- 200 ml sıvı krema
Fırınımız öncelikle 150 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. 20 cm'lik kelepçeli bir kalıbın her yerini pişirme kağıdı ile kaplayıp hazır edelim.
4 adet yumurta beyazını tüm şekerlerle ve bir tutam tuzla mikserde yüksek devirde sürekli karıştıralım. Yaklaşık 10 dakika kadar çırpalım. Daha sonra bir tam yumurtayı ve yumurta sarılarınıda ekleyip çırpmaya devam edelim. Tüm karışım beyazlaşınca ve şekerler iyice eriyince çırpmaya son verelim.
Ayrı bir kaba unu eleyelim. Elediğimiz karışıma şam fıstığı tozunuda ekleyip karışımı harmanlayalım. Ve yumurtalı karışımın içerisine ilave edip tekrar çırpalım. En son erimiş tereyağınıda ekleyip birkez daha çırpalım.
Hazırladığımız karışımı hazırladığımız kalıbımıza döküp önceden ısıttığımız fırınımızda ilk önce 150 derecede 30 dakika daha sonra ısıyı 180 dereceye getirip 20 dakika daha pişirelim. Pişip pişmediğini kekin ortasına batıracağınız bir kibrit çöpü ile anlayabiliriz.
Kekimiz piştikten sonra fırın teli üzerinde soğutmaya bırakalım.
300 gr çikolatamızı benmari usülü eritelim. 100 gr'lık kısmını 1 su bardağı antep fıstığına bulayalım. Yağlı bir kağıdın üzerine antep fıstıklı çikolatalı karışımımızı serelim ve soğumaya bırakalım. (oda ısısında)
1 paket sıvı kremamızı diğer geriye kalan 200 gr çikolatamız ile mikserin yüksek devrinde çırpalım. ve buzdolabında biraz bekletelim.
Bu arada pandispanyamızı ortasından ikiye bölelim. Gerekli yerlerini traşlayalım. Kekimizin ortasına hazırladığımız kremamızdan 2-3 kaşık dökelim. üzerine çikolatalı şamfıstıklarımızı parçalayıp serpiştirelim. Onun üzerine tekrar 2-3 kaşık krema dökelim. Üzerine pandispanyamızın diğer yarısını ekleyelim. Kalan kremamızı ise pastamızın her tarafına eşit miktarda yayalım.
Pastamızı süslemek için bir miktar bitter çikolatayı ince ince kıyalım ve pastamızın üzerine serpiştirelim.
Pastamızı buzdolabında 2-3 saat bekletelim.
Hepimize afiyet olsun..
Pazar, Mart 12, 2006
MEYVE SOSLU KOLAY PASTA..
Birkaç gündür süren rahatsızlığım sebebiyle blogumu ve birçok işimi çok fazla ihmal ettim..ama ancak kendime gelebiliyorum :) Blogumun 1 hafta tarifsiz kalmaması için arşivimden çok güzel bir pasta seçtim..bu güzel ve pratik pastayı sevgili arkadaşım Ebrunun çok sevdiğim ablası Emel Abla bizlere hazırlamıştı.
Vaktiniz kısıtlı olduğu zamanlarda hemen hazırlayabileceğiniz çok pratik ve gerçektende çok lezzetli bir pasta..
Bugünden itibaren daha çok mutfağıma girip yeni yeni tariflerimle burada olacağım :)
Gerekli malzemeler ;
Pandispanya için :
- 5 yumurta (oda sıcaklaığında bekletilmiş)
- 12 yemek kaşığı un
- 12 yemek kaşığı şeker
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı yoğurt
Üzeri için :
- 1 paket kremşanti
- 1 su bardağı soğuk süt
- 1 paket hazır meyve sosu
Öncelikle pandispanyamızı pişirmek için fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. 26 cm'lik kelepçeli kalıbımız veya kek kalıbımızı yağlayıp unlayalım.
Yumurta ve şekeri mikser ile 6-7 dakika çırpalım. İçerisine vanilya ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edelim. Ayrı bir kaba unu ve kabartma tozunu eleyelim. Yumurtalı karışıma unumuzu ilave edip tüm malzemeyi son kez homojen hale gelene kadar çırpalım.
Daha sonra kalıbımıza karışımımızı döküp önceden 180 derece ısıttığımız fırınımıza atalım. Yaklaşık 30-35 dakika üzeri kızarana kadar pişirelim.
Piştikten sonra fırınımızda alalım ve fırın tezgahımızda soğutalım. Bu arada bizde kremşantimizi hazırlayalım. 1 poşet kremşantiyi 1 su bardağı soğuk süt ile çırpalım. Ve şantimizi sırası gelene kadar buzdolabında bekletelim.
Meyve sosunu ise Emel abla hazır paket meyve soslarından üzerinde yazan gibi hazırlamıştı. Ama isterseniz 500 gr çileği 2 su bardağı şeker ile rondodan iyice geçirerek yine çok güzel ve sağlıklı bir sos elde edip pastanın üzerine dökebilirsiniz.
Soğuyan pandispanyamızın üzerini büyük tırtıklı bir bıçak ile traşlayalım. Üzerine krem şanitimizi sürelim. Ve en sonda sosumuzu üzerine dökelim. Buzdolabında 2-3 saat bekletelim.
Hepimize afiyet olsun ..
Salı, Mart 07, 2006
KURU KAYISILI & ÇİKOLATALI KURABİYELER..
Bu ara kurabiye yapımına merak saldım :) Değişik kurabiyeler yapmak ve onları sevdiklerimle paylaşmak gerçekten çok hoşuma gidiyor..bir de Yağmur kurabiyelere bayılıyor..sıcak sıcakken bile yemek istiyor :)
Birde sabahları erken işe gittiğimizde sıcak bir çayın yanına evde yaptığımız güzel bir kurabiyeden yemek gerçekten güne enerji katıyor..insana moral veriyor ( en azından ben böyle hissediyorum )
Bazende hazırladığımız güzel bir sofraya değişik lezzetli çikolatalı kurabiyeler getirmek özellikle çocukları ve beni çok sevindiriyor..
Sanırım kurabiye ile ilgili ütopik dünyamdan aktaracaklarım uzayıp gider..herkese umarım neşeli bir şeyler ifade ediyordur kurabiyeler..en iyisi kısaca tarife geçmek :)
Gerekli Malzemeler ;
- 125 gr yumuşak yağ ( oda ısısındaki tereyağı veya margarin, ben 250gr'lık becel'in yarım paketini kullandım)
- 1 su bardağından 1 parmak eksik esmer şeker ( 140 gr)
- hafif çırpılmış 1 yumurta
- 1 çorba kaşığı toz kakao ( 30 gr)
- 1 su bardağından 2 parmak eksik un (90 gr)
- 1 su bardağı kadar kurutulmuş kayısı ( çok ince doğranmış)
- 1 kare paket bitter çikolata ( 80 gr - ince kıyılmış)
Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. Fırın tepsimize silpat veya yağlı pişirme kağıdı serelim.
Yağımızı ve şekeri mikser ile krema kıvamına gelene kadar çırpalım. Daha sonra içerisine yumurtamızı ilave edeilm ve tekrar çırpalım.
Un ve kakaomuzu ilave edip karışımımıza çırparak yedirelim. En son ince kıyılmış kuru kayısılarımızı ve çikolatalarımızı ilave edip şöyle bir karıştıralım.
Hazırladığımız fırın tepsimize karışımımızı dikkatlice ve çok ince bir tabaka olacak şekilde dökelim. Üzerini spatula ile düzgünleştirelim. Ve 180 derecede ısıttığımız fırınımıza atıp 20 dakika pişirelim.
Piştikten sonra 5 dakika bekletip istediğiniz şekildeki kurabiye kalıbıyla veya bir su bardağının ağzı ile kurabiyemizi parçalara ayıralım. Tezgahımıza alıp soğutalım.
Soğuduktan sonra servis edebiliriz. Bu arada yanına süt veya çay veya kahve çokkk yakışıyor :)
Hepimize afiyet olsun..
Pazar, Mart 05, 2006
ÇİKOLATALI SUFLE..
Çikolatalı sufle benim en sevdiğim tatlılardan biridir..hatta bayılırım diyebilirim..yapmasını ve yemesini çokkk seviyorumm..
Suflenin lezzeti kullandığımız çikolatanın kalitesine göre değişir. Sufleyi en iyi kalite ,kakao oranı yüksek bitter çikolata ile yapılmalıyız. Üzerine ise sadace sıvı krema ilave ederek yemeliyiz. Ama sufle, içerisine şeker eklenmeden yapıldığı için biz Türkler üzerine pudra şekeri ekleyerek yemesini tercih ediyoruz. Ama ben hiçbir şey ilave etmeden yemesini çok seviyorummm :))
Gerekli Malzemeler ;
( 4 kişilik )
- 30 gr tereyağı
- 2 çorba kaşığı un
- 250 ml süt ( 1 su bardağı +1/4 su bardağı)
- 200 gr kakao oranı yüksek bitter çikolata
- 4 yumurta sarısı (çırpılmış)
- 1 yumurta beyazı
Fırınımızı 210 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Sufle kalıplarımızın içerisini eritilmiş tereyağı ile yağlayalım ve azar azar şeker ekleyerek her tarafını bulayalım.
Tereyağımızı bir küçük tencereye koyup eritelim. Eridikten sonra üzerine unumuzu ilave edelim ve devamlı tahta kaşık ile karıştıralım. Rengi ballaşınca ve baloncuklar çıkınca üzerine sütümüzü ilave edelim. Ara sıra karıştırarak sütümüzü kaynatalım. Kaynadıktan sonra sütümüzü ocaktan alıp içerisine çikolatalarımızı ilave edelim ve devamlı karıştırarak çikolataların iyice erimesini sağlayalım. Daha sonra üzeribe çırpılmış yumurta sarılarını ilave edip hepsini iyice yedirelim.
Bu arada yumurta akını mikser ile köpürene kadar çırpalım. Köpüğü ve diğer çikolatalı karışımı birleştirip kaşıkla şöyle bir karıştıralım.
Sufle kalıplarımıza karışımımızı paylaştıralım. Önceden 210 derecede ısıttığımız fırınımızda suflelerimizi 15 dakika pişirelim.
Fırından çıkarınca hemen servis yapalım. Üzerine sıvı krema veya pudra şekeri serpiştirerek süsleyebiliriz.
Hepimize afiyet olsun..
Çarşamba, Mart 01, 2006
FINDIKLI KEDİ DİLİ..
İlk defa yaptığım pastanın tarifini yayınlamak istemiyorum..bu ara biraz kafam yoğundu ve pek yaratıcı bir hafta geçirdiğimi söyleyemeyeceğim..
ama kedi dillerinin tarifini yazıyorum..sonuçta kedi dili ile en başta tiramusi olmak üzere çok güzel pastalar hazırlanıyor..sizde hayal gücünüzü kullanarak çok değişik pastalar yaratabilirsiniz..
ama benim kedi dili çalışmalarım sona ermiyor..birkaç girişimin daha olacak :)
Kedi dili büskuvisi ( Savoiardi );
Gerekli Malzemeler ;
- 3 yumurta, oda sıcaklığında bekletilmiş ve sarıları ve beyazları ayrılmış
- 1/2 çay kaşığı badem aroması
- 1/4 çay kaşığı tuz
- yarım su bardağından 1 parmak fazla tozşeker (100 gr)
- 1/2 su bardağı un
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
Önce fırınımızı 180 derecede ısıtalım.
Yumuırtanın sarılarını inceleşene kadar ve limon rengi alana kadar çırpalım. Daha sonra içerisine badem aroması ekleyip tekrar çırpalım.
Yumurta aklarını şeker ile çırpalım. Çok sertleştirmeden beyazlaştıralım.
Yumurta sarılarını yumurta aklarının içerisine yavaşca ekleyelim.
Kalan malzemelerimizede ilave edip tahta kaşıkla şöyle bir karıştıralım.
Fırın tepsimizin üzerine yağlı pişirme kağıdı veya silpat serelim. Ve sıkma torbamızın en kalın ucu ile hamurumuzdan 13 cm uzunluğunda 1 cm genişliğinde parmak şeklinde şekiller sıkalım.
Önceden ısıttığımız fırınımızda üzeri hafif pembeleşinceye kadar 10 dakika pişirelim. Tezgahımızın üzerinde soğumaya bırakalım .
Ben kedi dillerini fındık tozu ilave ederek yaptım. Çok lezzetli oldular fakat istediğim gibi kabarmadılar. Ama siz bu orijinal tarifle istediğiniz kıvamda kedi dilleri elde edebilirsiniz.
Hepimize afiyet olsun :)