Çarşamba, Nisan 05, 2006

EŞİMİN DOĞUM GÜNÜ PASTASI..
































Bugün eşimin doğum günü :) az önce onun için yaptığım pasta..umarım hoşuna gider..
İyi ki doğdun..

Devamı- Geçen son iki hafta içerisinde çok yoğun bir trafik yaşadım. Yağmur 28 Mart , eşim ise 5 Nisan doğumlu..Aralarında sadace 1 hafta var..Bu bir hafta gerçekten hem çok zevkli hem de birazcık yorucu geçti..o yüzden blogumu çok sık güncelleyip, gelen sorulara çok kısa zamanda cevap veremedim..bunun için üzgünüm..
Ama artık yaşgünüler geçti :) Yeni mutfak denemelerine ve tariflere yolculuk edeceğiz :)
Dün kü pastayı ise eşim çok beğendi :) Onun beğenmesi beni çok mutlu etti ve tüm yorgunluğa değmiş oldu..yaşgünümüzü evimizde kutladık..tüm ailecek akşam yemeği yedik. Aslında ben sofranın fotoğrafını çekmeyi düşünüyordum ama herkes o kadar açıkmıştı ki , bir baktım herkes bir anda sofraya oturup atıştırmaya başlamış bile..böylece bizede sadace pastamızın fotoğrafları kalmış oldu :) İyi ki pastanın fotoğrafını öğlen pastayı yaptıktan hemen sonra çekmişim, yoksa onada fırsat kalmayacakmış..
Birde blogumun adresi ile yeni bir değişikliğim oldu. Aslında "pastaci.net" ve "pastaci.blogspot.com" bana ait olan alan adlarıdır. Şimdi ise o adlar dahil birde yeni bir TİA aldım. TİA ,Türkçe İnternet Adresi demektir. Bu sayede "www", "com, net" gibi uzantıları kullanmadan sadace sitenin adını yazmak yeterli oluyor. Mesela benim yeni TİA 'm "pastacı", böylece türkçe karakterde kullanabiliyoruz. Adres çubuğuna "www.pastaci.blogspot.com" yazmak yerine, sadace "pastacı" yazarsanız , yine ben karşınızda olacağım :)

Artık içimdekileri yazdıktan sonra pastamızın tarifine geçebiliriz ;

Pastanın pandispanyasını ,"Siyah Güneş " pastasının pandispanyasından yaptım. Şeker hamuru kullanarak pasta yapılırken, pandispanyanın biraz sert olması gerekmektedir. Siyah Güneşin pandispanyası şeker hamuru ile kaplamak için çok ideal. Denedim ve benim çok hoşuma gitti. Ayrıca pandispanyayı 3'e bölmek çok kolay oldu..
Pandispanyayı bir gün önceden hazırlamanızı tavsiye ederim. Böylece kek kendini toparlıyor ve daha rahat bıçakla bölünüp üzerinde daha kolay çalışılabiliniyor..

Kreması için ;
  • 200 ml sıvı krema ( 1 küçük paket )
  • 150 gr bitter çikolata ( ince kıyılmış)
  • arası için bir adet iri muz
  • aralarına serpiştirmek için antepfıstığı

Üzeri için ;

  • 150- 200 gr şeker hamuru ( ben fermodan aldığım hazır şeker hamurunu kullandım )
  • kırmızı gıda boyası

Pandispanyamızı tarifinde yazıldığı gibi en az bir gün önceden hazırlayalım. Ve üç kata bölelim.

Kreması için ,ince kıyılmış çikolatalarımızı benmaride eritelim. Eritilmiş çikolataları krema ile sertleşinceye kadar çırpıp, buzdolabında biraz bekletelim.

Tek tek her kata kremamızdan sürelim ve üzerilerine ince kıyılmış muzu ve antepfısıtıklarını serpiştirelim. En son pastamızın her tarafını kalan krema ile sıvayalım. Sıvarken şeklimizin düzgün ,her tarafının eşit olmasına dikkat edelim.

Pastamızı şeker hamurumuzu hazılayana kadar biraz buzdolabında dinlendirelim.

Bizde bu arada şeker hamurumuzu iyice yoğurup yumuşatalım. Tezgahımızın üzerine biraz nişasta veya pudra şekeri serpip hamurumuzu merdane ile açmaya başlayalım. 1 cm 'dan daha ince oluncaya kadar açalım. Pastamızı buzdolabından çıkartalım ve açtığımız hamuru üzerine düzgünce giydirelim. Bu işlemi yaparken elimizi dikkatli kullanmaya çalışalım. Çünkü düzeltmeleri ve giydirmeyi sadace elllerimiz yardımı ile yapabiliriz.

Ben pastanın üzerini önce beyaz şeker hamuru ile kapladım. Daha sonra hafif kırmızılaştırdığım şeker hamurumu açarak üzerine kalp desenleri çıkardım ( kurabiye kalıpları ile) Siz istediğin her hangi bir rengi kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şeker hamurunu renklendirirken boyaları çok çok az kullanmanız gerektiği ve iyice yoğurmanız gerektiğidir.

Pastamızı buzdolabında veya serin bir yerde muhafaza edelim.

Hepimize afiyet olsun ..


Cumartesi, Nisan 01, 2006

ANTEP FISTIKLI KURABİYELER.. ( BİRİ BENİM İÇİN BİRİ YAĞMUR İÇİN )































Yağmur'un doğum günü geçti ama ben hala kendimi yeni yeni toparlayabiliyorum. Okulda da işler yoğun olunca pek mutfağa ve bloga vakit ayıramadım. Ama aklımda devamlı yapacaklarım şekilleniyordu, vaktimi çokta boş geçirmiş sayılmam :)
Yağmurun pastasının yorumlarında sevgili Funda & Mete benden kurabiye tarifi istedi..üzerinde royal icing olan renkli kurabiye benzerini yapmak istediğini ama yumurta akı kullanmak istemediği söyledi. Bende ona beyaz çikolatayı eriterek kullanabileceğini söyledim. Sonra aklıma hem Yağmur için hem Funda&Mete için hem de bizim için bir kurabiye çeşidi yapmak geldi..
Çok kısa sürede hazırladığım ama lezzettinden hiçbir şey kaybetmeyen kurabiyelerim oldu..Yağmur ise şekillerine, renklerine ve tadına bayıldı :)
Bakalım Funda&Mete 'nin ve eşiminde hoşuna gidecekmi :)
































Gerekli Malzemeler ;
  • 1 su bardağı + 2,5 çorba kaşığı un ( 175 gr)
  • 1 / 2 çay kaşığı karbonat
  • 1 / 2 çay kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı tozşeker ( 10 gr )
  • 50 gr tereyağı
  • 3 çorba kaşığı meyve suyu ( ben elma suyu kullandım )
  • 2,5 çorba kaşığı pudra şekeri ( 50 gr )
  • 1-2 tatlı kaşığı su ( 5- 10 ml)
  • 2 çorba kaşığı toz antep fıstığı )

Üzeri için ;

  • gerektiği kadar bal
  • süsleme şekerleri

Öncelikle fırınımızı 190 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Fırın tepsimizin üzerine yağl pişirme kağıdı veya silpat serelim.

Tereyağımızı meyve suyumuzla birlikte eritelim.

Unu, karbonatı, tarçını ,antepfıstığını ve şekerimizi hamur yoğurma kabımıza alıp harmanlayalım.

Tereyağımız eriyince içerisine pudra şekerimizi ilave edip karıştırarak şekerin erimesini sağlayalım.

Daha sonra unlu karışım ile yağımızı birleştirelim ve önce tahta kaşıkla karıştıralım, toparlanmaya başlayınca elimizle yoğuralım ve suyumuzu azar azar ekleyelim. Hamurumuzu yavaşca yoğuralım.

Tezgahımıza çok az nişasta serpip üzerinde hamurumuzu merdane ile açalım. Kurabiye kalıplarımızla şekiller verip silpat serili tepsimize dizelim. Şekilli kalıplardan sonra arta kalan hamuru elimizle küçük toplar gibi şekillendirelim.

Önceden ısıttığımız fırınımızda 10 dakika pişirip çıkaralım. Ve soğumasını bekleyelim.

Soğuduktan sonra küçük top şeklindekileri küçük muffin kağıtcıklarına koyalım.

Çocuklar için yaptıklarımızın üzerine yumurta fırçası ile azar azar bal sürelim ve üzerilerine şekerlerimiz serpiştirelim. ve donmalarını bekleyelim. Bal yerine eritilmiş beyaz çikolatada kullanabilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun..

Çarşamba, Mart 29, 2006

YAĞMUR'UN EV PASTASI..

































Öncelikle Yağmur'un doğum günü kutlayan, kutlayamayan, yanımızda olan, olamayan herkese tekrar tekrar çok teşekkür ediyorum :))
Dün Yağmurcuğun doğum günüydü..çok güzel bir gündü..Sabah erken saatlerde kutmaya başladık, gece 24:00'de kadarda kutlamaya devam ettik..insan ne kadar kutlasak az geliyor :) Yakın zamanda da yaşgünü yaşayacak olan herkese şimdiden uzun ömürler ve mutluluklar diliyorum.
Ama çok yorulduğumuzu itiraf etmeliyim. Evde yapmadık ama yinede bir haftadır süren alışveriş, organizasyon işleri insanı hayli meşgul ediyor. Dün gece aile yemeğimizi yerken nerdeyse yorgunluktan uyuyakalacaktım..
Sabah Yağmurun okulunda çok güzel bir kutlama yapıldı. Görülen masa Yağmurun okulundaki kutlama masası..Yağmur ve biz okulunda o kadar eğlendik ki, özellikle öğretmenleri Yıldız, Gülsemin ve Melis'e tekrar tekrar teşekkür etmek istiyorum. Aslında çok organize edilmiş bir kutlama değildi. Biz sadace pastasını götürüp kutlayacaktık ama öyle bir şansa denk geldik ki, masamızı hazır bulduk :) herşey çok güzeldi..Katılamayan arkadaşlarınada (playgroup iki gruptan oluşuyor) kendi adıma üzüldüm, keşke onlarda olsaydı Yağmurcuk daha çok eğlenseydi diye..
Pastasını ise Yağmurla beraber yaptık. Yağmur "ev, ev , ev yap anne" deyip duruyordu ve Pazartesi akşamını mutfakta Yağmurla şeker hamurundan ev pasta yaparak geçirdik..Yağmur çıldırdı, ne yapacağını kime anlatacağını şaşırdı :) Bahçesini beraber süsledik..gerçketen yaparken çok eğlendik ama ben temizlerken çok yoruldum...

Akşam ise ailecek Yağmurcuğun doğum günü yemeğini yemeğe gittik..o kadar günlerce uğraş et ve en sonunda benim yorgunluktan uykum gelsin..neyse ki Yağmur gayet formundaydı ve gecenin hakkını sonuna kadar verdi :)
























Gerekli malzemeler ;

Pandispanya için ;
  • 6 küçük veya 5 iri yumurta
  • 1 su bardağı + 1 çorba kaşığı tozşeker ( 190 gr)
  • 1 su bardağı + 1 su bardağından bir parmak eksik un ( 225 gr )
  • 1 çay bardağı nişasta ( 50 gr )
  • 1 paket kabartma tozu ( 1o gr )
  • 150 gr margarin veya tereyağı
  • 1/4 su bardağı süt ( 50 ml )
  • 4 çorba kaşığı kakao

Krema için ;

  • 250 gr bitter çikolata
  • 250 ml sıvı krema
  • Antepfıstığı tozu

Süsleme için ;

  • Yeteri kadar şeker hamuru ( ne kadar gerektiği belli olmuyor, ama en azından 200 gr gerekiyor)
  • gıda boyaları
  • çeşitli şekerleme ve süslemeler
  • çatısı için kedi dili büskuvisi şeklinde portakallı çikolatalı büskuviler
  • pencereleri için Eti'nin kakaolu piknik büskuvisi
  • arzu ederseniz bahçenin etrafı için Ülker çokokrem

Öncelikle pandispanyalarımızı bir gün evvelde hazırlıyalım. Bu verdiğim tarfiten 2 adet 20 cm'lik kalıplık pandispanya çıkıyor. Ben dikdörtgen şeklindeki iki kalıbı kullandım.

Öncelikle fırınımızı 170 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. Margarinimizi veya tereyağımızı eritelim. Yumurta ve tozşekeri 2-3 dakika çırpalım. Un, nişasta, kabartma tozu ve kakaoyu ayrı bir kapta harmanlaalım. Ve karışıma ilave edelim. 3 dakika kadar çırpalım. Daha sonra yağı ve sütü ekleyip 1 dakika daha çırpalım.

Kalıplarımızı yağlayıp unlayalım. Hazırladığımız karışımı kalıplarımıza boşaltıp önceden ısıttığımız fırınımızda pandispanyalarımızı yaklaşık 45- 50 dakika pişirelim.

Pandispanyamız piştikten sonra soğutalıp ve kalıptan çıkardığımız zaman streç film ile sarıp bir gün bekletelim. Bu pandispanya şeker hamuru veya marzipan ile kaplanan pastalar için idealdir, biraz sert olur.

Kremamızı hazırlamak için önce çikolatalarımızı büyük bıçakla ince ince kıyıp benmaride eritelim. Soğuk krema ile eritilmiş çikolatalarımızı mikser ile çırpalım. 2-3 dakika içinde sertleşecek ve koyulaşacaktır. Daha sonra içerisine toz antepfıstıkları koyup kemayı karıştırıp buzdolabında bekletelim.

Bu arada keklerimizinden birini çatı birinide evin gövdesi yapalım. Çatı kısmını üçgen biçiminde düzgünce kesmeye çalışalım. Gövdesini ise çatıya uygun olarak traşlayıp düzgünleştirelim. Evin gövdesini üçe bölelim. Çatıyı ise eğer isterseniz 2'ye bölelim ama ben şekli bozumasın diye bölmedim.

Evin gövdesinin katlarına bol krema sürelim. Sıra çatıya gelince gövdenin en üzerine çatıyla birleşecek yere bol krema sürüp üzerine dikkatlice çatıyı yerleştirelim. ve evin her tarafına güzelce kalan kremamızı sürelim. Tezgahımızın birkısmında şeker hamurumuzu pembe yapıp ince açalım. Ve evimizin tüm görünen kısımlarını dikkatlice şeker hamuru ile kaplayalım. Gerekirse kenarları kaplarken fazlalıkları makas ile dikkatlice keselim.

Evin duvarlarına büyük bir bıçak ile kiremit görüntüsü verdim. Diğer görülen herşeyi Yağmurla kafamıza göre yerleştirdik.Çatıya büskuvileri bal ile yapıştırdık. Çoğu süslemeyi bal ile yapıştırdık. Şeker hamurunun nişasta olan yerlerini ise, yumurta fırçasınıçok az ıslatarak temizledik.

İşte pastamız hazır oldu..mumlarını ise çatının üzerine bir parmak boş yer bırakarak üzerine yerleştirdim..

Hepimize afiyet oısun..

Çarşamba, Mart 22, 2006

EN SEVDİĞİM EL YAPIMI ÇİKOLATA ; ROCHES..






































Çikolatanın bademi, fıstığı, cevizi bol olmalı..birazcık kalın olmalı..bu sözleri televizyondaki bir çikolata reklamında kulak misafiri olarak yakaladım. ve o an canım acayip olarak o tarzda bir çikolata yapmak istedi. Hemen aklıma benim çok sevdiğim "roches"lar geldi. Bu çikolatanın yapımı çok kolaydır ama kolaylığına nazaran da çok lezzetli bir çikolatadır. Ben kendi sevdiğim gibi ölçülerini yazdım. Siz kendi arzunuza göre miktarlarını azaltıp veya çoğaltabilirsiniz..



Gerekli malzemeler ;

  • 200 gr bitter çikolata ( ince kıyılmışm)
  • 100 gr badem
  • bir avuç kadar antepfıstığı
  • arzuya göre ceviz
  • yarım su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı pudra şekeri

Öncelikle fırınımızı 200 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. Bademlerimiz, antepfıstıklarımızı ve isterseniz bir miktar cevizimizi fırın tepsimize serdiğimiz yağlı kağıt veya silpat üzerine serpiştirelim. Kuru yemişlerin üzerine pudra şekeri ile suyu karıştırarak serpiştirerek dökelim. Tepsimizi fırına vererek 10 dakika kadar pişirelim. Fırından çıkarıp soğumaya bırakalım. Kuruyemişlerin soğurken biraz şekerlenmesi gerekmektedir.

Bu arada çikolatalarımızı benmaride eritelim. Soğuyup az şekerlenmiş kuruyemişlerimizi çikolata ile karıştıralım. Düz bir zemine yağlı kağıt veya silpat serelim. Çikolatalı karışımımızdan bir çorba kaşığı kadar alıp yağlı kağıdın üzerine şekilsiz dökelim.

Tepsimizi biraz soğukça bir oda sıcaklığında donduralım. Oda sıcaklığı 18-22 derecede soğutmalıyız ve direk güneş ışığına maruz bırakmamalıyız.

Soğuduktan sonra yağlı kağıdın üzerine de çikolatalarımızı spatula ile çıkaralım. İstediğimiz gibi servis yapalım.

Hepimize afiyet olsun..

Pazartesi, Mart 20, 2006

ÇİKOLATALI & PORTAKALLI KEK..
































Annemin tariflerinden harika bir kek :) Haftasonu Anneme uğradığımda, Annem beraber kek yapmamızı teklif etti..bende bu tip tekliflere asla hayır diyemeyeceğim için hemen mutfağa giriştik..Annem çikolata ile portakalı bir arada çok seviyor. Bende çok seviyorum. O yüzden Annemin tarif defterindeki "Portakallı Çikolatalı Kek"i yapmaya karar verdik..
Kek daha pişerken acayip güzel koktu ve pişmesini gerçekten zor bekledik. Annemin küçük fırını çok başarılı bir fırın olmamasına rağmen keki çok güzel kabarttı. Eminim daha da iyi bir fırın olsaydı çok daha güzel pişen bir kekimiz olurdu. Biz yerken keke bayıldık :) Daha sonra Annem arkadaşlarınada ikram etmiş ve onlarda keki çok beğenmişler..

Gerekli Malzemeler ;

  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı yoğurt veya süt ( biz süt ekledik)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 3 yumurta (oda ısısında beklemiş)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 100 gr çikolata ( ince kıyılmış)
  • 2 adet portakal kabuğu rendesi

Sosu için ;

  • 2 adet portakalın suyu
  • 3 tatlı kaşığı şeker

Öncelikle fırınımızı 160 dereceye getirelim ve ısıtmaya başlayalım. 26 cm'lik bir kek kalıbını güzelce yağlayıp unlayalım.

Şeker ile yumurtaları mikser ile homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. Daha sonra sırasıyla yoğurdu veya sütü ve yağı ekleyerek çırpmaya devam edelim. Ayrı bir kapta unu,kabartma tozunu ve vanilyayı eleyelim. Ve diğer karışımımız ile birleştirip tüm malzemeyi son bir defa çırpalım. Kıyılmış çikolatalarımızı ve portakal kabuğu rendemizide ekleyip spatula ile öyle bir karıştıralım.

Karışımı kek kalıbımıza boşaltalım. Ve önceden ısıttığımız fırınımızda üzeri iyice kabarıp kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirelim.

Kekimizi pişirirken ayrı bir kapta portakal suyumuz ile şekerimizi bir iki taşım kaynatalım. Ve soğumaya bırakalım.

Kekimiz piştikten hemen sonra sosumuzu üzerine dökelim. Ve soğumaya bırakalım. Yaklaşık 1 saat sonra kekimiz servise hazırdır..

Hepimize afiyet olsun..

Cumartesi, Mart 18, 2006

ÇİKOLATALI NUTELLALI ACIBADEM KURABİYESİ DENEMESİ



































İbekingtan aldığım bir yorumda benden Senem Betil'in çikolatalı acıbadem kurabiyelerinin tarifini istiyordu. Bende o günden beri bu kurabiyeleri tatmak için can atmaya başladım. En son bu pazartesi Nişantasına gitme şansım oldu ve Senem Betil'in o şirin dükkanına koşarak uğradım. Hemen "buranın çok meşhur çikolatalı kurabiyeleri varmış, onlar hangisi acaba?" diye sordum oradaki güler yüzlü kişiye. Oda hemen çikolatalı acıbadem kurabiyelerini gösterdi. Kurabiyelerin kilosunun 48 YTL olduğunu öğrenince sadece 4 adet aldım ve mutlu bir şekilde dükkanı terk ettim :)

Yolda ağzıma bir tane attım. Tadı ve görüntüsü hemen hemen İtalya San Remo'da yediğimiz Baci ile aynı tatta geldi bana. Hatta Senem Betil'inkilerin görüntüsü bana göre çok daha güzeldi.
Bir kaç gündürde bu kurabiyelerin tarifini oluşturmaya çalışıyorum. Beyaz Mutfağın kitabında "çikolatalı acıbadem" tarifine rastladım. Tarif kafama çok uydu. Yapmaya karar verdim ve yapmaya başladım. 
Bademleri önce suda beklettim. Sonra kabuklarını tek tek soydum. Sonra kuruttum. Sonra rondodan 4-5 kez geçirdim. Evde hazır fındık tozu vardı. Onu da kullanmam gerekiyordu. Ama öyle dikkatsiz davranmışım ki tarifte "200 gr toz fındık" yazıyordu. Bende ise sadece 50-60 gr toz fındık vardı :( Bende hamurumu koyulaştırmak için nişasta kullandım. Tabii ki sonuçta hepimizin alışık olduğu acıbadem ortaya çıkmadı ama daha farklı dokuda yine acıbademi anımsatan çok yumuşak ve lezzetli kurabiyelerim ortaya çıktı :) arasına ise krema ile çikolatayı eritip koyacaktım ama bir baktım ki depomdaki kremalarım da tükenmiş. O zaman bende hemen Yağmurun Nutellasına göz diktim ve aralarına Nutella sürdüm. İnanın bana görüntüsü kadar tatları da müthiş oldu. Bazen elimizdeki malzemelerin tükenmiş olması bize farklı ama yine de çok lezzetli tatları keşfetmemizi sağlıyor. İşte mutfağın en keyifli kısmı bence bu tarafı :))

Salı, Mart 14, 2006

ANTEP FISTIKLI & ÇİKOLATALI PASTA..































Neredeyse bir hafta süren rahatsızlığım beni blogumdan ve sizlerden çok uzaklaştırdı. İnternette kişisel bir günlük tutmak başlangıçta sadace keyif verirken şimdi ise hem keyif hem de sorumluluk veriyor :) sanki devamlı maaşlı çalıştığım bir iş gibi görmeye başladım pastacıyı..ama pasta yapmayı, kurabiye, kek yapmayı çok sevdiğim için ve karşılığında sizlerden samimi ve destekleyici yorumlar aldığım için
bu işi çok severek yapıyorum..hepinize çok teşekkür ederim :)şöyle bir düşünüyorum da, yaptığınız işin karşılığında sizlerden destekleyici yorumlar gelince bu paradan daha değerli oluyor..
Bu pastayı ise kafamda uzun süredir var olan bir düşünceden yola çıkarak yaptım. Eşim şamfıstığını çok seviyor. Bende nerdeyse hiçbir pastamda fıstık kullanmamıştım. Yağmurun yaşgünüde yaklaşmakta..eşim yağmurun pastasını çikolatalı ve fıstıklı yapmamı önerdi. bende Yağmura yapmadan önce bizim için antep fıstıklı bir pasta yapmaya karar verdim. Bakalım hoşuma gidecekmiydi..
Pastayı dün Yağmurla yediğimizde Yağmur pastaya bayıldı :) Yağmurun fıstıklı çikolatalı pastadan hoşlanması beni yaşgününde fıstıklı pasta yapmaya karar verdirtti..tabiiki ben onunkinin üzerini şeker hamuru ile kaplayacağım..ve pandispanyasınıda çikolatalı yapacağım..
Yarın Yağmur'un yaşgünü hazırlığı için Eminönüne gideceğim..bakalım aradığım pastacılık malzemelerinden bulabilecekmiyim :)

Gerekli Malzemeler ;

Pandispanya için :

  • 1 çay fincanı tozşeker
  • 5 yumurta
  • 1 tutam tuz
  • 1 çorba kaşığı ekstra çekilmiş şeker
  • 1 çay fincanı + 2 çorba kaşığı un
  • 95 gr tereyağı (eritilmiş)
  • 50 gr toz antep fıstığı (yaklaşık 1 su bardağı kadar)

Diğer malzemeler :

  • 1 su bardağı antep fıstığı
  • 300 gr bitter çikolata
  • 200 ml sıvı krema

Fırınımız öncelikle 150 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. 20 cm'lik kelepçeli bir kalıbın her yerini pişirme kağıdı ile kaplayıp hazır edelim.
4 adet yumurta beyazını tüm şekerlerle ve bir tutam tuzla mikserde yüksek devirde sürekli karıştıralım. Yaklaşık 10 dakika kadar çırpalım. Daha sonra bir tam yumurtayı ve yumurta sarılarınıda ekleyip çırpmaya devam edelim. Tüm karışım beyazlaşınca ve şekerler iyice eriyince çırpmaya son verelim.
Ayrı bir kaba unu eleyelim. Elediğimiz karışıma şam fıstığı tozunuda ekleyip karışımı harmanlayalım. Ve yumurtalı karışımın içerisine ilave edip tekrar çırpalım. En son erimiş tereyağınıda ekleyip birkez daha çırpalım.
Hazırladığımız karışımı hazırladığımız kalıbımıza döküp önceden ısıttığımız fırınımızda ilk önce 150 derecede 30 dakika daha sonra ısıyı 180 dereceye getirip 20 dakika daha pişirelim. Pişip pişmediğini kekin ortasına batıracağınız bir kibrit çöpü ile anlayabiliriz.
Kekimiz piştikten sonra fırın teli üzerinde soğutmaya bırakalım.

300 gr çikolatamızı benmari usülü eritelim. 100 gr'lık kısmını 1 su bardağı antep fıstığına bulayalım. Yağlı bir kağıdın üzerine antep fıstıklı çikolatalı karışımımızı serelim ve soğumaya bırakalım. (oda ısısında)

1 paket sıvı kremamızı diğer geriye kalan 200 gr çikolatamız ile mikserin yüksek devrinde çırpalım. ve buzdolabında biraz bekletelim.

Bu arada pandispanyamızı ortasından ikiye bölelim. Gerekli yerlerini traşlayalım. Kekimizin ortasına hazırladığımız kremamızdan 2-3 kaşık dökelim. üzerine çikolatalı şamfıstıklarımızı parçalayıp serpiştirelim. Onun üzerine tekrar 2-3 kaşık krema dökelim. Üzerine pandispanyamızın diğer yarısını ekleyelim. Kalan kremamızı ise pastamızın her tarafına eşit miktarda yayalım.

Pastamızı süslemek için bir miktar bitter çikolatayı ince ince kıyalım ve pastamızın üzerine serpiştirelim.

Pastamızı buzdolabında 2-3 saat bekletelim.

Hepimize afiyet olsun..




Pazar, Mart 12, 2006

MEYVE SOSLU KOLAY PASTA..
































Birkaç gündür süren rahatsızlığım sebebiyle blogumu ve birçok işimi çok fazla ihmal ettim..ama ancak kendime gelebiliyorum :) Blogumun 1 hafta tarifsiz kalmaması için arşivimden çok güzel bir pasta seçtim..bu güzel ve pratik pastayı sevgili arkadaşım Ebrunun çok sevdiğim ablası Emel Abla bizlere hazırlamıştı.
Vaktiniz kısıtlı olduğu zamanlarda hemen hazırlayabileceğiniz çok pratik ve gerçektende çok lezzetli bir pasta..
Bugünden itibaren daha çok mutfağıma girip yeni yeni tariflerimle burada olacağım :)

Gerekli malzemeler ;

Pandispanya için :


  • 5 yumurta (oda sıcaklaığında bekletilmiş)
  • 12 yemek kaşığı un
  • 12 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı yoğurt

Üzeri için :

  • 1 paket kremşanti
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 paket hazır meyve sosu

Öncelikle pandispanyamızı pişirmek için fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. 26 cm'lik kelepçeli kalıbımız veya kek kalıbımızı yağlayıp unlayalım.

Yumurta ve şekeri mikser ile 6-7 dakika çırpalım. İçerisine vanilya ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edelim. Ayrı bir kaba unu ve kabartma tozunu eleyelim. Yumurtalı karışıma unumuzu ilave edip tüm malzemeyi son kez homojen hale gelene kadar çırpalım.

Daha sonra kalıbımıza karışımımızı döküp önceden 180 derece ısıttığımız fırınımıza atalım. Yaklaşık 30-35 dakika üzeri kızarana kadar pişirelim.

Piştikten sonra fırınımızda alalım ve fırın tezgahımızda soğutalım. Bu arada bizde kremşantimizi hazırlayalım. 1 poşet kremşantiyi 1 su bardağı soğuk süt ile çırpalım. Ve şantimizi sırası gelene kadar buzdolabında bekletelim.

Meyve sosunu ise Emel abla hazır paket meyve soslarından üzerinde yazan gibi hazırlamıştı. Ama isterseniz 500 gr çileği 2 su bardağı şeker ile rondodan iyice geçirerek yine çok güzel ve sağlıklı bir sos elde edip pastanın üzerine dökebilirsiniz.

Soğuyan pandispanyamızın üzerini büyük tırtıklı bir bıçak ile traşlayalım. Üzerine krem şanitimizi sürelim. Ve en sonda sosumuzu üzerine dökelim. Buzdolabında 2-3 saat bekletelim.

Hepimize afiyet olsun ..



Salı, Mart 07, 2006

KURU KAYISILI & ÇİKOLATALI KURABİYELER..

































Bu ara kurabiye yapımına merak saldım :) Değişik kurabiyeler yapmak ve onları sevdiklerimle paylaşmak gerçekten çok hoşuma gidiyor..bir de Yağmur kurabiyelere bayılıyor..sıcak sıcakken bile yemek istiyor :)
Birde sabahları erken işe gittiğimizde sıcak bir çayın yanına evde yaptığımız güzel bir kurabiyeden yemek gerçekten güne enerji katıyor..insana moral veriyor ( en azından ben böyle hissediyorum )
Bazende hazırladığımız güzel bir sofraya değişik lezzetli çikolatalı kurabiyeler getirmek özellikle çocukları ve beni çok sevindiriyor..
Sanırım kurabiye ile ilgili ütopik dünyamdan aktaracaklarım uzayıp gider..herkese umarım neşeli bir şeyler ifade ediyordur kurabiyeler..en iyisi kısaca tarife geçmek :)

Gerekli Malzemeler ;
  • 125 gr yumuşak yağ ( oda ısısındaki tereyağı veya margarin, ben 250gr'lık becel'in yarım paketini kullandım)
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik esmer şeker ( 140 gr)
  • hafif çırpılmış 1 yumurta
  • 1 çorba kaşığı toz kakao ( 30 gr)
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik un (90 gr)
  • 1 su bardağı kadar kurutulmuş kayısı ( çok ince doğranmış)
  • 1 kare paket bitter çikolata ( 80 gr - ince kıyılmış)

Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım. Fırın tepsimize silpat veya yağlı pişirme kağıdı serelim.

Yağımızı ve şekeri mikser ile krema kıvamına gelene kadar çırpalım. Daha sonra içerisine yumurtamızı ilave edeilm ve tekrar çırpalım.

Un ve kakaomuzu ilave edip karışımımıza çırparak yedirelim. En son ince kıyılmış kuru kayısılarımızı ve çikolatalarımızı ilave edip şöyle bir karıştıralım.

Hazırladığımız fırın tepsimize karışımımızı dikkatlice ve çok ince bir tabaka olacak şekilde dökelim. Üzerini spatula ile düzgünleştirelim. Ve 180 derecede ısıttığımız fırınımıza atıp 20 dakika pişirelim.

Piştikten sonra 5 dakika bekletip istediğiniz şekildeki kurabiye kalıbıyla veya bir su bardağının ağzı ile kurabiyemizi parçalara ayıralım. Tezgahımıza alıp soğutalım.

Soğuduktan sonra servis edebiliriz. Bu arada yanına süt veya çay veya kahve çokkk yakışıyor :)

Hepimize afiyet olsun..