Cuma, Temmuz 07, 2006

KREMA ÇEŞİTLERİ..

Pastacıda en çok ne görmek istersiniz sorusuna gerçekten çok faydalı ve beni çalışmaya sevk edecek cevaplar geldi.. İsteklerden yola çıkarak ve benim şu an ki farklı konumum nedeniyle ( hoş görürsünüz ki hamileliyin etkileri çok oluyor ) çeşitli denemelere ve eklemelere başladım..

Şu an en çok yararlı olabilecek konulardan biri ise "krema çeşitleri"..en çok kullanılan çeşitleri yazmaya gayret ve daha fazla krema bilgileri öğrendikce de buraya eklemeye devam edeceğim..

KREMŞANTİ


Kremşanti, hepimizin çok kullandığı, çok can kurtaran ve asla bizi yanılmayan krema çeşitlerinden birisidir. Toz halde ve sıvı halde satılır.
Toz halde kullandığımız kremşantiyi süt ile çırparız. Genellikle 1 paket kremşanti için 1 su bardağı süt kullanılır. Biraz daha katı olmasını istersek çırptıktan sonra içerisine krema sertleştiricisi ilave edip çok az daha çırpabiliriz.
Sıvı haldeki kremayı ise çok çeşitli kullanabiliriz. Ama kremşanti yapmak istersek 1 su bardağı kadar sıvı kremayı (200 ml) 6-7 çorba kaşığı pudra şekeri ile çırparsak yine kremşanti elde edebiliriz. Biraz daha yoğun kıvamlı olsun istersek 1-2 kaşık daha pudra şekeri ilave edebiliriz.

Fotoğraftaki pasta için : Karaorman Pastası


YAĞLI KREMA ( BUTTERCREAM )


Kremşantiyi sevmeyen için önerebileceğim ve pastanelerde en çok kullanılan krema çeşitlerinden birisidir.
22 cm'lik bir pasta için ;



125 gr tuzsuz tereyağı veya margarin(oda sıcaklığında bekletilmiş)

250 gr pudra şekeri

2 çay kaşığı kaynamış su

kakaolu yapmak istenirse + 30 gr toz kakao ilave edilir.

Öncelikle yağımızı kremsi bir hal alanakadar mikser ile çırpıyoruz. Daha sonra pudra şekerini ilave edip yağın ve şekerin birbirine iyice karışmasını sağlıyoruz. En son suyumuzu ekleyip kıvamını verene kadar çırpmaya devam ediyoruz.

Bu krema 3 ay boyunca derin dondurucuda saklanabilir. Kullanacağınız zaman, bir gün önceden derin dondurucudan normal buzdolabına kaldırmanız yeterli olacaktır.

ÇİKOLATALI KREMA


Yağlı kremayı kullanabileceğimiz gibi sıvı kremadanda bu tip bir krema elde edebiliriz.

100 gr bitter çikolatayı benmaride eritip 1 su bardağı (200 ml) sıvı krema ile birlikte çırparsak güzel bir krema elde edebiliriz.

Pasta için : Evlilik Yıldönümü Pastası





ÇİKOLATA GANAŞ


Son zamanlarda en çok kullandığım ve çok lezzetli bulduğum bir krema çeşididir. Sacher'de ve çoğu çikolata pasta kaplamasında bu çeşit ganaşlar kullanılır. Önemli olan çikolatamızın lezzeti ve kalitesidir.
Yapımı çok kolaydır. Birebir ölçü kullanılır. Mesela 200 gr çikolataya 200 ml sıvı krema kullanılır.
Öncelikle kremamızı kaynatmadan ısıtırız. Küçük küçük kestiğimiz çikolatalarımızı bu sıcak kremanın içerisinde devamlı karıştırarak eritiriz ve 1 saat kadar oda ısısında hafif koyulaşmasını bekleyip öyle pastamızı sıvarız..

Pasta için : Siyah Güneş



ICING KAPLAMA ( GLACE ICING )

Daha çok kurabiye kaplamasında ve cupcakelerin üzerilerini süslemek için kullanılır. Likit ve parlak bir görünümü olur, kurabiyelerin üzerlerinde ise donduktan sonra mat bir görünüm alırlar.

22 cm'lik bir pasta için ;

185 gr pudra şekeri

1 çay kaşığı tuzsuz tereyağı veya margarin

4-8 çay kaşığı süt veya su ( kıvamına bağlı )

isteğe göre gıda boyası ( toz veya jel )

Tüm malzemeyi ısıya dayanıklı bir kabın içerisine koyalım. Ağzı geniş bir cezvede su kaynatalım ve kaynamış suyun üzerine malzemelerimiz ile dolu kabı yerleştirelim ve buharında devamlı karıştırarak koyulaştıralım. İstediğimiz kıvama gelince buhardan alıp hafif karıştırarak ılıtıp kekin üzerilerine dökelim.

Eğer kurabiyelerin üzerilerine kullanmak istiyorsanız sondurmadan birazcıkdaha ılıtıp kullanın.

ROYAL ICING



Daha çok pastaların üzerilerine yazı yazmak ve şekiller çizmek için kullanılan bu sert krema , bazı özel durumlarda pastaların üzerilerinide süslemektedir. Mesela bazı özel düğün pastalarının üzerileri daha dayanıklı olması için royal icing ile kaplanır. Bol şekerli bir tadı vardır ama görüntünün uzun süre bozulmadan aynı kalması özel bir durumda sizin için önemli ise bu kremayı önerebilirim.

3 adet yumurta akı
1 paket pudra şekeri ( 250 gr)
1/4 limon suyu
kürdanın ucuyla toz gıda boyası ( renklendirmek isterseniz)

Yumurta akları ile pudra şekerini birlikte çırpıyoruz. ( yavaştan hızlıya) Limonun suyunu da ilave edip krem şanti kıvamında bir karışım elde edinceye kadar çırpmaya devam ediyoruz. Renklendirmek istersek bu aşamadan sonra çok az boya ilave edipçok az daha çırpıyouz.

Pasta için : En Derin Sevgi

PASTACI KREMASI

En çok kullanılan krema çeşitlerinden birisidir. Pastaların üzerilerine sürebileceğimiz gibi pastaların arasına , profiterolün içkısmına, tartların içlerine vb. bir çok alanda kullanabiliriz.

250 gr süt
1 çay bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı un
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
3 yumurta sarısı
1 çay kaşığı vanilya

Bütün malzemeyi soğukken tencereye koyalım ve devamlı karıştırarak (puding gibi) pişirelim. Arzu ederseniz piştikten hemen sonra içerisine kıvam vermesi için çok az margarin ilave edip karıştırabilirsiniz. Ama ben margarin kullanmayı tercih etmiyorum. Hazırladığım kremayı devamlı karıştırark soğutuyorum.

Fotoğraf için : Çilekli Tart

keşfedilçe çeşitlerin eklenmesine devam edilecektir..

Çarşamba, Temmuz 05, 2006

ÇİLEKLİ ÇİKOLATALI PASTA..


































Birinci yaşgünümüz için hemen aklıma güzel bir çikolatalı pasta hazırlamak geldi. Ben nedense pasta denilenince aklıma mutlaka bol çikolatalı bir pasta yapmak geliyor ya da şeker hamurundan hazırlanmış şık bir pasta..mesela bir yere kahve veya çay içmeye gittiğimizde hemen çikolatalı pasta varmı diye bakınırım..özellikle "Devil's Food Cake" görürsem dayanamam..bu pasta, bol çikolatalı ve üzerinde kocaman bir çilekle hazırlanır..işte yaptığım bu pastada o bahsettiğim pastanın hayali ile yapıldı. Artı ben içerisine de çilek ekledim..

Pastadan öyle bir bahsettim ki , sanki Devil's Food Cake yapmışım gibi hissettim..her ne kadar çok benzesede yaptığım o değil..Devil's 3 katlı yapılıyor, benimkisi 2 katlı..birde pandispanyası biraz daha süngerimsi oluyor, bu pandispanya ise biraz daha ipeksi ve daha tok bir kek..ve ayrıca içerisinde çilek var..ama dediğim gibi görüntüsü ve tadı çok benzedi :))

Gerçi bu ara canım tatlıdan çok tuzlu ve meyve istiyor..peynir, limonata, zeytinyağlı, sucuk, kiraz, karpuz..daha pastadan bir dilim zor yedim..


Gerekli Malzemeler ;

Pandispanya için :

  • 110 gr bitter çikolata ( mümkünse kuvertur çikolata )
  • 200 gr tereyağı veya margarin ( ben tereyağı kullandım )
  • 200 gr esmer şeker ( 1 su bardağı + 1 çorba kaşığı )
  • 1 çay kaşığı vanilya özü veya 1 paket toz vanilin
  • 4 yumurta ( oda ısısında bekletilmiş )
  • 200 gr un ( 10 çorba kaşığı )
  • 1 tutam tuz

Krema için ;

  • 200 ml sıvı krema ( 1 küçük paket- mümkünse tikveşli )
  • 275 gr bitter çikolata ( kuvertur )

Arası ve süsleme için ;

  • 200-250 gr çilek
  • çikolata parçaları
Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

2o cm'lik yuvarlak kelepçeli kalıbımızın her tarafını pişirme kağıdı ile kaplayalım.

Benmaride 110 gr olan çikolatalarımızı eritelim. Bu arada şekeri ve yağı birlikte kremsi bir kıvam alıncaya kadar yüksek devirde çırpalım.

Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını birbirlerinden ayıralım. Yumurtanın sarılarını vanilya ile birlikte çırptığımızı yağ + şeker karışımına ekleyelim. Biraz çırpıp eritilmiş çikolatayıda ilave edip tekrar çırpalım. Unu ve tuzu birlikte eleyerek karışıma ilave edelim ve homojenleşene kadar çırpmaya devam edelim.
Ayrı bir yerde yumurtanın aklarını köpürene kadar çırpalım. Ve diğer karışıma ekleyip çok az daha çıpalım.
Hazırladığımız karışımı 20 cm'lik kalıbımıza döküp önceden ısıttığımız fırınımızda 25-30 dakika pişirelim. Pişip pişmediğini 25 dakikadan sonra içerisine 1 adet kibtir çöpü sokarak kontrol edebiliriz. Eğer yapışmıyorsa pişmiştir.

Bu arada önceden kremamızı hazırlayalım. Çikolatalarımızı ince ince kıyalım. Orta boy bir cezvede kremamızı kaynatmadan ısıtalım. Isındığını anlayınca ateşten alalım ve hemen içerisine çikolatalarımızı ekleyip devamlı karıştıralım. Tüm çikolatanın krema içerisinde erimesini ve karışımının homojen olmasını sağlayalım. Daha sonra hazırladığımız bu ganaşı serin bir yerde bekletelim .( buzdolabına koymayın )

Kekimiz piştikten sonra tezgahın üzerine alıp soğutalım. Soğuduktan sonra kalıbından dikkatlice çıkaralım. İsterseniz bu keki 1 gün önceden hazırlayabilirsiniz. Böyle 2 ye veya 3 e bölerken daha düzgün kesmiş oluruz. Keki ortasından ikiye bölelim.
Pasta standına veya tabağına pandispanyanın birinci katını koyup üzerine çikolatalı ganaştan dökelim. Çileklerden düzgün olanlardan 5-6 tane ayırıp kalanları küp küp keselim. ve çikolatalı ganaşın üzerine serpiştirelim. Üzerine tekrar pandispanyamızı kapatalım. Ve kalan ganaşın hepisini pastanın üzerine ve yanlaraına sıvayalım. Ganaş sıvarken dikkat etmeniz gereken ganaşın en az 40-50 dakika oda ısısında beklemiş olup hafif katılaşmasıdır. Sıcak sıcak ken veya hafif katılaşmadan kullanılması çok zordur.

Pastamızı sıvadıktan sonra üzerini çileklerle ve çikolata parçacıkları ile süsleyebilirsiniz.

Buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra servis yapabiliriz.

Hepimize afiyet olsun..

Pazartesi, Temmuz 03, 2006

PASTACI 1 YAŞINDA !!






























Tam bir sene önce Mayıs ayında aldığım blogspot adresimi kullanmaya başlamıştım..Belki günlük tutmaya başlamam bir sene bile sürmez diye düşünüyordum. Ama sürdü..bunda sizlerin emeği ve desteği var..eğer olmasaydı sürmezdi, biterdi..o yüzden sizlere sonsuz şükranlarımı borçluyum..ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM..
Geçtiğimiz son bir ayım ise gerçekten çok aktif ve yorucu geçti. Bir çok şey oldu hayatımda..Öncelikle okulumla çok bol ilgilendim. Öğrencilerimizin bazılarını mezun ettik, bazılarını yaz okuluna bıraktık. Sonra tekrar ders verdik. Sonra tekrar sınav yaptık ve tekrar kurulu topladık,geçen ve kalanlara karar verdik. Çok az kişinin sene tekrarına karar verdik..Böylece çok az kalan idari işlerim dışında bu okul dönemini noktalamış bulundum..
Sonra 2 gün önce KPSS sınavına girdim. Sabah ve öğlen oturumuna katıldım. Sorular çok zor gelmedi ama tabiiki tam kesin ne yaptım bilemiyorum. Gerçekten merakla sonucu bekliyorum. Umarım sınava giren herkesin sınavı olumlu geçmiştir.
Ve en son bol mide bulantıları, bol halsizlikler ve bol bazı yiyeceklere karşı aşırı istek bazılarına ise aşırı isteksizlik duymaya başladım. Ve Yağmura yeni bir kardeş geleceğini öğrendik..Şu an, en başta mutluluk duysamda duygularım sanırım hormonel durumlarımdan dolayı karışık..Çok heyecanlıyım ve sebebini bilmeden korkuyorum. Sanırım bu korkum zamanla geçecek ve yerini çok güzel duygulara bırakacak..Hamilelik gerçekten insanın tadabileceği en güzel en kutsal en özel aynı zamandada en karışık duygularından bir tanesiymiş...Sizlerinde çoğu bu duyguları tatmıştır ve belki daha da farklılarını..hayat gerçekten bir çok mucizelerle ve süprizlerle dolu..
E bunca şeyden sonra bir kutlama pastası yapmaya karar verdim :))
Hem gelecek yeni üyemiz için hem de Yağmurun iyi gelen "Playgroup Karnesi" için ve tabii ki hem de "Pastacının 1.yaşı" için...

Herkese sevgilerimle..

Salı, Haziran 27, 2006

MÜSLİLİ PROBİYOTİK YOĞURTLU ÇİLEKLİ PRATİK TATLI..































Gerçektende çok şatafatlı bir adı oldu ama başka nasıl adlandırabilirdim bilemedim..bu ilginç tatlıyı iki gün önce yeni başlayan bir yemek programında gördüm. Beyaz'ın konuk olduğu programda birbirinden farklı ve modern tariflere yer veriyorlar.

Beyaz tatlıyı yerken öyle bir beni güldürdükü ve bu aylarım yiyeceklere karşı hassas geçtiği için çok canım çekti ve hemen malzemeleri alıp yaptım. Aslında buna tatlı demek hem doğru hem yanlış olur. Çünkü içerisinde müsli olduğu için ben sabahlarıda evden çıkmadan önce yer oldum :)




Gerekli malzemeler ;


  • istediğiniz kadar probiyotik yoğurt ( ben çilekli olanı ile ve sade olanı ile yaptım, ikisinide sevdim)
  • 3-4 çorba kaşığı müsli ( ben çikolatalı parçacıklı müsli kullanıyorum)
  • 100 gr çilek ( şeftali, kayısı ,böğürtlen, ahududu ile de çok güzel olur)
  • isteğe göre bal

Öncelikle tatlımızı yapacağımız kaseleri veya kadehleri tezgahımızın üzerine hazırlıyoruz. Ben kadehlerde yapmayı tercih ediyorum, gözüme daha havalı gözüküyor:)

Ben ilk başta 3 kadeh bu tatlıdan yaptım. 2 paket yoğurt yeterli geldi. yoğurtları bir kaseye alıp önce güzelce çırparak karıştırdım (çatal ile) sonra kadehlerin en altına 2 kaşık müsli koydum, üzerine 2 çorba kaşığı yoğurt ilave ettim, yoğurdun üzerine bal döktüm ve balında üzerine küp küp doğradığım çileklerden serpiştirdim. Tekrar bir kat daha müsli - yoğurt - bal- çilek katını ilave ettim. Üzerilerine azıcık daha bal sıkıp birer nane yaprağı ile süsledim.

Buzdolabında 30-50 dakika beklettikten sonra yedim. Kalanlarını 2-3 gün buzdolabında bekletebilirsiniz. Durdukça lezzeti daha da artıyor..

Hepimize afiyetolsun..

Cumartesi, Haziran 24, 2006

BROWNIE CHEESECAKE..
































Bu aralar her ne kadar makineye ihtiyaç duyulmadan yapılan dondurma çeşitlerine merak salsam da , eşimin çok sevdiği bu pastayı yapmadan geçemedim. Gerçi iyi ki de yapmışım çünkü ağırmış hissi uyandırsa da çok lezzetli ve hafif geldi bize.. Özellikle çeşitli yaz meyveleri ile süslendiği zaman hem görsel bir şov yaratıyor hem de hoş aromatik tadıyla midelerimize bayram yaptırtıyor :)

Aklımda probiyotik yoğurttan yapılan pratik yaz tatlıları ve değişik cheesecakelerden yapılan dondurulmuş (dondurmayı andıran )tatlılar yapmak var. En kısa zamanda onları da yayınlayacağım.


Gerekli Malzemeler ;


Brownie alt taban için ;

  • 160 gr çikolata
  • 1 su bardağından biraz az sıvı yağı
  • 2 yumurta ( oda sıcaklığında beklemiş )
  • yarım paket vanilya veya 1 çay kaşığı vanilya esansı
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 su bardağından 1 parmak az un

Cheese üst taban için ;

Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

20 cm'lik yuvarlak kelepçeli bir kalıbı alümunyum folyo ile kaplayalım.

Önce brownie'mizi hazırlayalım. Çikolatayı küçük küçük keselim. Benmari usulü eritelim.

Yağ, yumurta ve şekeri en az on dakika yüksek devirde çırpalım. Şekerlerin iyice eridiğinden emin olalım. Ayrı bir kapta unu ve vanilyayı eleyelim. Sıvı vanilya kullanacaksanız çırptığımız karışıma direk ekleyebiliriz.

Erittiğimiz çikolatayı yumurtalı karışıma ilave edip 2-3 dakika daha çırpalım. Bu sırada sıvı vanilyayı ekleyebilirsiniz.

En son elenilen unu ekleyip tekrar çırpalım. 3-4 dakika çırpmamız yeterli olacaktır. 20 cm'lik kalıbımızın en altına hazırladığımız brownie karışımını döküp üzerini düzgünleştirelim.

Cheese bölümü için, yumurta ve şekeri 6-7 dakika yüksek devirde çırpalım. İçerisine krem peynirimizi ilave edip karışım homojenleşinceye kadar çırpalım. Sıvı kremamızı ekleyip tekrar iyice çırpalım. En son unumuzu ekleyip güzel beyaz renkte homojen bir karışımımız oluşana kadar çırpalım.

Brownie'nin üzerine cheese karışımımızı da ilave edip önceden ısıttığımız fırınımıza yerleştirelim. İlk 15 dakika pişirdikten sonra ısıyı 160 dereceye düşürüp en az 30 dakika daha pişirelim. Cheese bölümün üzeri kızarınca pastamız pişmiş demektir. O zaman fırınımızı kapatıp tezgaha pastamızı soğutmak için çıkarabiliriz.

Pastamız tezgahın üzerinde soğuduktan sonra buzdolabına kaldıralım. Ve en az 6-7 saat bekletelim. Unutmayın cheesecake ler ne kadar buzdolabında bekletilirse o kadar lezzeti artar.

Hepimize afiyet olsun..

Çarşamba, Haziran 21, 2006

OKULUMU SEVİYORUM..
























Sizlere daha önce bahsettiğim gibi pek bu aralar sesim soluğum çıkmıyor. Sebebim ise okulum..Okullarımızı Pazartesi günü tatil ettik. Karneleri dağıttık.Ama bazı öğrencilerimiz bazı derslerden başarılı olamadı. Şube Öğretmenler Kurulu toplandık. Bazı öğrencilerin kurul kararı ile geçmesine karar verdik, yetersiz bulduklarımızı ise kursa ekledik. Bir sene bir şey öğremneyen çocuk 8-9 günde ne öğrenir ki diye düşünebilirsiniz..bence öğreniyorlar..çünkü sınıf sayımız tabiiki azalıyor, sınıf sessizleşiyor, dikkat dağıtan faktörler azalıyor, amaçları daha belirgenleşiyor, ve yıl sonunda öğrendiği konuları bol örnekler ile pekiştiriyorlar..özellikle 8.sınıflardan kalanlar "öğretmenim meğerse bu konular çok kolaymış diyorlar" bu da beni çok mutlu ediyor..
Fotoğraftaki öğrencilerim ise 7.sınıf öğrencilerimin bir kısmı. Yıl sonu partisinde çok eğlenirlerken dayanamayıp fotoğraflarını çekmiştim..hepsini gerçekten çok seviyorum..bazen dayanamayıp onların kafalarını okşuyorum, yanaklarını sıkıştırıyorum..ama sanırım abartmamam gerekiyor ne de olsa ergenlik çağlarına adım atıyorlar ,fazla çocuk gibi sevilmek hoşlarına gitmeyebilir :)
1 Temmuz akşamı işlerim sona eriyor..Sevgili Hacer Sevim bana KPSS belgemi sormuş, maalesef banada daha ulaşmadı ve sebebini bilmiyorum. Birkaç gün daha beklemeyi ve eğer elime ulaşmaz ise Ankara'ya telefon açmayı düşünüyorum.
Sorduğunuz tüm soruları en kısa zamanda yanıtlayacağım..
Bu arada Sevgili gulonuntakilari bana bir uyarı yorumu göndermiş. Lütfen bu siteye bir göz atın. Bir çok blogcu arkadaşların yaptığı tarifler ve fotoğraflar izinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanıyor. Kendilerini şiddetle KINIYORUM !

Herkese sevgileirmle..

Salı, Haziran 13, 2006

KOLAY TARİFLER DOSYASINDAN: ÇİKOLATALI BÜSKUVİ PASTASI
































Geçen Perşembe günü Çorlu'da yaşayan arkadaşlarımızın evlerine akşam yemeğine gittik. Hava yağmurlu ve soğuktu..bahçede yapmayı plandığımız mangal keyfini maalesef dışarıda oturarak yapamadık .Ama yinede erkekler yağmurun altında çok zor şartlarda kendilerini heba ederek mangalda etleri pişirmeyi göze aldılar :) Hatta eşim yağmurdan korunmak için kolsuz mont ve şapka takmıştı ve ben onunla "ipragaz" diye hayli eğlendim bile.. bütün bu zor şartlardan sonra çok keyifle yemeklerimizi tükettik..Yemekten sonra Sevgili arkadaşım Nursel, İkea'dan aldıkları dolabı kurdurtmak için tekrar erkeklere bir girişimde bulundu..size çay yaparız, hadi yanına pastada yaparız derken eşler "büskuvi pastası yaparsanız olur" dediler..evet, bir büskuvi pastası onları 3 saat sürecek olan diğer zorlu bir maratona girişmeye ikna ettirtti :))
Büskuvi pastasını ben uzun zamandır yapmıyordum. Hemen çocuklarla güzel bir kakaolu puding pişirdik, piknik büskuvileri yine çocuklara borcama dizdirttik ve üzerine bol hindistan cevizi serpip buzdolabına attık..çok donmasını beklemedende yumuşak yumuşak hafif ılıkken yedik..gerçekten o an çok ama çok lezzetli geldi banada..Onlar üst katta dolap kurmaya çalışırken, bende salonda tek izlediğim dizi olan Hırsız-Polis'in sezon finalini keyifle seyrettim..

(fotoğraftaki pasta o geceden kalan değil ; benim Cuma günü tadı damağımda kalınca tekrar evde yaptığımın görüntüleri )



Gerekli malzemeler ;


Kreması için ;

  • 4 su bardağı süt
  • 4 çorba kaşığı un
  • 4 çorba kaşığı tozşeker
  • 50 gr bitter çikolata
  • 50 gr sütlü çikolata

Diğer malzemeler ;

  • 3 paket sade piknik büskuvisi
  • 2 paket kakaolu piknik büskuvisi
  • üzeri için çikolata rendesi, kırıntıları veya hindistan cevizi veya fındık,ceviz vb.

Öncelikle kremamızı hazırlayalım. Eğer bizdeki gibi evinizde puding karıştırmaya meraklı küçük afacanlar varsa onlara karıştırta bilirsiniz :)

Çikolata hariç diğer malzemeleri orta küçük boy bir tencereye koyalım. Önce soğuk sütte malzemeleri karıştırarak eritmeye çalışalım, daha sonra ocağa alıp devamlı karıştırarak pişirelim. Ben karıştırırken çırpma teli kullanıyorum , böylece topaklanma gibi bir sorun hiç yaşamıyorum..

Bu arada çikolatalarımızı küçük küçük doğrayalım. Kremamız tam pişmek üzereyken çikolataları içerisine ilave edelim ve devamlı karıştırarak erimesini ve kremanın yoğunlaşmasını sağlayalım.

Kremamız piştikten sonra bir kenarda kısa süreliğine bekletelim. Büskuvilerin önce sade olanlarını dikdörtgen bir borcamın altına dizelim. Dizmede önce borcamı çok az ıslatılım ve daha sonra büskuvileri dizelim. İlk sıra tamamlanınca üzerine bir miktar kremadan dökelim. Üzerine çikolatalı büskuvimizi dizelim. Tekrar üzerine kremamızı dökelim. En üst kata kalan sade büskuvilerimizi dizelim ve kalan kremamızıda üzerine dökerek düzgünleştirelim.

Buzdoalbında 1 saat bekletebilirsiniz. Bir saatin sonunda yumuşak, hafif ılık bir pastanız olacak. İsterseniz biraz daha bekterek ılık olmasını engelleyebilirsiniz. Size bağlı..

Üzerini istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Ben çikolata ganaş ile süsledim. Çikolata ganaşın üzerini büyük tırtıklı bir bıçak ile traşladım. ve ince çikolata parçacıkları elde ettim. Çikolatalı ganaşı bir çok pasta süslemesinde kullanabilirsiniz. Ben Elit marka kullanıyorum ve Metrodan satın almıştım. Ayrıca pastacılık malzemesi satan birçok dükkanda bulabilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun..

Cuma, Haziran 09, 2006

PASTA SIVAMA & HAZIRLIK..































Uzuncaaaa bir listem oluştu..sizlere sorduğum soru karşısında çok güzel cevaplar ve istekler aldım. Bunun için hepinize çok teşekkür ederim. Elimden geldiğince, bilgilerim ve imkanlarım ışığında sizlerin isteklerini sizlere sunacağım.
Bunun için hazırlıklarıma başladım. Kitaplarım karıştırılıyor, yeni kitaplar için piyasa kolaçan ediliyor, çevredekilere ve ustalara soruluyor, kendi bildiklerim yazılıyor ve eksikler tamamlanıyor..
Bu arada okul için notlarımı teslim ettim. Sözlülerle ve ödevlerle dolu bir okul haftası geçirdim. Ağlayanlar, sevinenler, üzülenler..duygusal zekamın sınırlarını zorlayan gelişmeler..kalanlar için 8-9 günlük bir kurs yapacağız. Bu kursun sonunda tekrar anlattıklarımızdan sınav yapacağız. Eğer hala geçemiyorsa branş öğretmenlerinden oluşan bir kurul kurulacak ve geçen kalanlar tamamen belli olacak.bu arada KPSS çalışmaya biraz ara verir gibi oldum. KPSS için biraz daha hızlanmam gerekiyor. Bu hafta ise not defterlerimi tamamlayacağım ve başka idari işleri tamamlayacağım. KPSS çalışmalarımı hızlandıracağım ve Pastacı için olşturduğum listeyi hayata geçirme çalışmalarına devam edeceğim. Okul ve sınav işlerim 1 Temmuz akşamı itibari ile sona erecek. Sonra ise sadace Pastacı kalacak..



























Gelen isteklerin pek çoğunda pastaların nasıl düzgün sıvanacağına dair endişeler vardı..Endişe diyorum çünkü gerçekten pastaların kremalarını düzgünce sıvamak deneyim ve beceri istiyor. Öncelikle bu iş için gereken en temel malzemeleri belirtmek istiyorum ;




  • Dönebilir pasta standı
  • Pastacı Spatulası
  • İsteğe ve ihtiyaca bağlı spatulalar

Eğer önemli bir kutlama öncesi güzel bir pasta yapmanız gerekiyorsa veya bu işi iyice öğrenmek istiyorsanız, pasta şekline benzer bir kutunun üzerine pastacı spatulası ile traş köpüğü sıkarak çalışmayı deneyebilirsiniz. Traş köpüğü ile önceden çalışmak gerçekten çok işe yarar.. Pastayı muntazam sürmek zamanla kazanacağınız bir beceridir. Veya eliniz bu işlere çok yatkınsa bir kaç denemeden sonra bu işi kıvırabilirsiniz. Ama dediğim gibi döner bir pasta standının üzerinde pasta için çalışmak çok daha kolaydır. Elimizdede büyük bir pastacı spatulası varsa pastamızı düzgün sıvamak çok kolay olacaktır.

Fotoğraftaki diğer küçük plastik spatulalar ise pastanızın yapım aşamasında el altında bulunması gereken ve çok amaçlı kullanılan malzemelerdir. Kenarları zik zaklı olan ise ;pastamızın üzerini krema ile sıvadıktan sonra üzerine veya yan çevresine düz çizgi halinde şekiller vermek için kullanılır.

Bu ekipmanları pasta malzemeleri satan neredeyse her dükkanda bulabilirsiniz. Ben pasta standımı Beysa'dan, diğerlerini ise Eminönü Fermo'dan almıştım. Ama herşeyden önce iyi bir pastacı spatulası almanızı öneririm.

Bu arada isteklerinizin ve sorularınızın devamını buraya ekleyeme devam edebilirisiniz..

Pazartesi, Haziran 05, 2006

EN ÇOK HANGİ TARiFLERİ GÖRMEK İSTERSİNİZ ??

Herkese merhabalar,
Son zamanlarım okulumdan dolayı biraz yoğun geçiyor ve istediğim sıklıkta tarif ekleyemiyorum..ama bu hafta notlarımın teslimiyle biraz daha rahatlıyacağım ve daha yoğun mutfak çalışmalarıma geri döneceğim. ( tabii ki kalanlar için kurs açılmazsa ve KPSS'ya ayırmam gereken süreyi iyi dengeleyebilirsem)
Sizlerden ricam Pastacıda en çok hangi tarifleri görmek istemeniz ??
Sizlerden gelen istekler doğrultusunda bir liste çıkarıp sırasıyla yapıp yayınlamak istiyorum. Ve yapım aşamalarınıda fotoğraflamak isityorum..
Herkesin cevaplarını sabırsızlıkla bekliyorum..

Herkese sevgilerimle..

Perşembe, Haziran 01, 2006

EN KOLAY ÇİKOLATALI PASTA..



































Artık yoğunluğumun son günlerini yaşıyorum..okulların tatil zamanı yaklaştıkca bende sınavları ,sözlüleri tamamlama gibi bir telaşa düştüm. Son bir hafta içerisinde tüm sınıflarımı yazılı yaptım..onlardan çok ben yoruldum..şimdi bu üç boyunca hatta daha kısa sürede, yazılıları değerlendirmek zorundayım. Sözlülerini tamamlamak , ödevlerini okumak zorundayım..Zorundayım diyorum ama aslında hiç şikayetci değilim, zevk alarak yapıyorum..özellikle yazılı kağıtları başarılı olunca içimi tarif edilemez bir mutluluk sarıyor..ama yazılı kağıtları kötü olanlarda ise gerçekten çok üzülüyorum ve ek nerelerden not verebilirim diye saatlerce düşünüyorum..o yüzden benimkiler bu kadar uzun sürüyor galiba..
Pastaya gelince ,
Aslında çilekle yapılması planlanan bu pasta, çilek bulunamayınca muz ile yapılmasına karar verildi.. Çok kısa sürede misafirlere ikram edilmesi gereken yada çikolatalı tatlı krizlerimizin yaşadındığı o uç noktalarda imdadımıza yetişebilecek lezzetli bir pasta tarifi..
Ayrıca iyi bir fanus içerisinde ,buzdolabında bir hafta boyunca aynı yumuşaklığı ve lezzetiyle saklanabiliyorda..

Gerekli malzemeler ;

Pandispanya için ;

  • 3 yumurta
  • 11 yemek k.un
  • 11 yemek k.şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabatma tozu
  • 3,5 yemek kaşığı kakao

Kreması için ;

  • 200 ml sıvı krema (bir küçük kutu)
  • 240 gr bitter çikolata

Arası ve üzeri için ;

  • istediğiniz mevsim meyvesi, özellikle çilek ve muz çok yakışıyor.

Öncelikle pandispanyamızı hazırlıyoruz. Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlıyoruz.

şeker, yumurta ve vanilyayı önce iyice çırpın. daha sonra ayrı bir kapta un,kakao ve kabartma tozunu eleyin ve yumurtalı karışıma ekleyip tekrar çırpın. 26cm'lik bir kelepçeli kalıba önce altına yağlı fırın kağıdı kesip serin üzerinede kek karışımını dökün ve 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin.

Pandispanyamızın piştikten sonra soğuması için bekleyin.

Orta boy bir cezveye sıvı kremamızı ilave edelim ve kaynatalım. Dikkat edilmesi gereken, kremanın çok çabuk kaynamasıdır.Dibinin tutmamasına dikkat edin. Çikolatalarımızı ince ince kıyalım ve kaynayan kremanın içerisine atıp devamlı karıştırarak çikolataların erimesini sağlayalım.

Çikolatalar eriyince kremamızı soğumak için en az 1-1,5 saat bekleyelim. Kremanınbiraz kendini toparlaması ve donması gerekmektedir.

Daha sonra kekimizi ortadan ikiye bölelim. İsterseniz biraz ılık sütle keki ıslatabilirsiniz. Arasına biraz krema dökelim. Kremanın üzerine küçük küçük doğradığımız meyveleri serpiştirelim. Meyvelerin üzerine biraz daha krema dökelim. Pandispanyanın diğer yarısını üzerine kapatalım ve en son pastanın her tarafını krema ile kaplayalım.

Süslemesini kendi zevkinize göre kullandığınız meyveler ile yapabilirsiniz. Eğer vaktiniz daha da kısıtlıysa hazır pandispanyada kullanabilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun..