İki gündür çok hastayım..Yapmak istediğim çoğu şeyi maalesef yapamadım..dün akşamüstü saat 16:00 gibi bir yattım ve o zamandan bu sabaha kadar hep uyudum. Bu yüzden çoğu yoruma cevap yazamadım. Şimdi cevaplamayaçalışacağım..
Yarın ise kızımın okulunda yılbaşı partisi var. Parti için Yağmur'a kostüm bile aldık :) Çok şirin bir pamukprenses elbisesi..O kadar çok mutlu oldu ki, neredeyse hiç üzerinden çıkarmak istemiyor..Bende yarın ki partilerine pasta ve kurabiye yapmayı çok istiyordum..Dün sabah kendimi zorladım ve biraz kurabiye yaptım. Sanırım kendimi biraz fazla zorlamışım çünkü kurabiyelerim hiç güzel olmadılar..nasıl olduysa o kadar çok ince yapmışım ki, elimize alır almaz kırılıyorlar..Bu durumda bir pasta hazırlamak istedim. Ama dediğim gibi dün erkenden yattım ve pandispanya hazırlayamadım.
Ama içim içimi yiyip durdu. Bende sabah bir güç toplayarak uyandım. Yağmuru okuluna bıraktım. Oradan markete gittim. Mecbur kalarak hazır pastaban aldım. Baktım çok inceler, iki tane aldım. Birini çikolatalı birini sade aldım. Birde 1 kg'luk krema aldım , eve geri döndüm. Bir saat daha yattım. Çünkü hayli başım dönmüştü..Sonra yine hemen kalktım ve zar zor bu pastayı yapabildim. Oysa ki ne hayaller kurmuştum.. sadece şeker hamuru kaplayacaktım. Kendim noel babalar yapacaktım vs vs..Belki iyileşirsem Pazar gününe bu hayalimi gerçekleştirebilirim ama amacım sizlere Pazardan önce sunabilmekti..
İstediğim pastayı sunamıyorum ama bunlarda fena olmadı..Şöyle bir güzellikleri var; oldukca pratik :)
Çikolatalı & Antep Fıstık Krokanlı Pasta
Gerekli Malzemeler;
- 1 adet sade, 1 adet kakaolu hazır pastaban (Uno)
- 500 ml sıvı krema (tikveşli)
- 400 gr küvertur çikolata ( 100 gr sütlü + 300 gr %70 kakao içeren kullandım)
- 3 paket koska antep fıstıklı krokan (Dia'dan bulup aldım, ilaç gibi geldi)
- 1 su bardağı damla çikolata
- kekleri ıslatmak için meyve suyu veya süt veya kestane şekeri şurubu ya da kendinizin hazırlayabileceği şurup veya rom ( ne isterseniz)
- süslemek için yılbaşı kurabiyeleri
- ganaş çikolata
- 2007 yazısı için şeker hamuru
- hazır pasta süsleri
Pandispanyalarımız hazır olduğu için öncelikle kremamızı hazırlayalım. Küvertur çikolatalarımızı benmaride eritelim. Erimiş çikolataları kremanın içerisine döküp, iyice katılaşıncaya kadar çırpalım. Ve 10 dakika buzdolabında bekletelim.
Pastabanlarımızı ambalajlarından çıkartalım. Pasta standımızın altına bir tane pasta altlığı yerleştirelim ve ilk pandispanyamızı yerleştirelim. Ben pastayı kestikleri zaman iki renkli bir dilim ile karşılaşmalarını istedim. Bu yüzden bir katına kakaolu bir katına sade pandispanya yerleştirdim.
İlk katımızı ıslatalım. (fırça ile) Üzerine kremamızdan sürelim. Arasına krokanımızı küçük küçük parçalayıp serpiştirelim ve damla çikolatalarımızıda aralarına serpiştirelim. Tüm katlar bitene kadar aynı işlemleri tekrarlayalım. Kalan kremamızı pastamızın çevresine spatulamız ile düzgünce sıvayalım. Benimki bugün biraz bozuk oldu, dengem şaşmış durumdaydı :)
Çikolata ganaşımızı bıçakla üzerinden sürterek küçük küçük parçalar çıkaratalım. Bunları pastamızın en altına yapıştıralım. Pastamızın yanlarına yılbaşı kurabiyelerimizden yapıştıralım. Çikolata ganaştan bir miktar daha kesip pastanın üst çevresinide yapıştıralım. İnce bir kurdele ile kurabiyelerin çevresini bağlayalım. Hem görüntü daha sevimli oluyor hem de kurabiyelerin iyice yapışıp düşmemelerini sağlıyor.
Pastanın üzeri için şeker hamurundan çok az elimize alıp kırmızı jel boya ile renklendirelim. Tezgahımıza çok az margarin sürüp hamurumuzu açalım. Ve sayı kalıpları ile 2007 sayısını çıkartalım. Pastanın üzerine yerleştirelim. Sayı kalıplarımı bana sevgili Tulosh kargo ile gönderdi :) Kendisi Maltepe Migros'tan satın almış. Çok Çok teşekkür ediyorum tekrar..
Pasta üzerindeki diğer tüm süsleri Fermo'dan satın almıştım. Bu gibi durumlarda imdadıma yetişti :)
Yarına kadar pastayı buzdolabında bekleteceğim..Üzeri krema olduğu için buzdolabında saklamanızı tavsiye ederim.
KESTANELİ & BEYAZ ÇİKOLATALI YILBAŞI PASTASI
Bu pastayı ise geçen hafta Annem'in bir arkadaşı için yapmıştım. Yılbaşı için uygun olabileceğini düşünüyorum çünkü hem rulo şeklinde hem de kestaneli :)
Pandispanyasını, yine acelem olduğu için hazır kekun ile yapmıştım. Gerçi iyi ki denemek için almışım, çünkü pandispanya hazırlarken unu, kabartma tozunu vs. eleyerek kullanırız. Bu hazır paketlerde un ve kabartma tozu birlikte elenilip kullanılmış. Çok ince çok güzel bir kıvamı vardı. Zaten diğer tüm malzemeyi siz ekliyorsunuz.
Gerekli Malzemeler ;
- 1 paket hazır kekun (Sökeun)
- paketin üzerinde yazan tüm malzemeleri kullandım ;
- sadece margarin yerine 1 su bardağı sıvı yağı kullandım.
- 4 yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 paket vanilya
Krema için ;
- 300 gr beyaz küvetur çikolata (fildişi)
- 350 ml sıvı krema
- kestane şekeri
Öncelikle fırınımızı 170 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Pansipanyamızı paketin üzerinde yazan talimatlara göre hazırlayalım. Büyük dikdörtgen fırın tepsimize pişirme kağıdı serelim ve karışımımızı üzerine dökelim. Üzerini dümdüz yapana kadar yayalım.
Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 20-25 dakika pişirelim. Kekimizi yaydığımız için diğerlerine göre daha çabuk pişecektir. Bunun için fırının kapağını açmadan bol bol camından bakarak kontrol edelim. Sünger kek gibi kabarmış güzel bir kekimiz olacaktır.
Fırından çıkardığımız zaman çok sıcak ken, az süt veya rom veya likör (ne isterseniz) keki ıslatıp dikkatlice rulo yapalım. Ama bu işlemi yaparken çok yavaş ve dikkatli olalım. Sıcak ken bu işlemi yapmamıza rağmen yine de acele edersek kırılmalar olabilecektir. Yağlı kağıt sermemizin kolaylığını bu rulo yapma işlemi sırasında çok hissedeceksiniz..
Rulo halde 5-6 dakika keki bırakabilirsiniz. Bu arada kremamızı hazırlayalım.
Beyaz küverturumuzu benmaride eritelim ve kremamız ile çırpıp buzdolabında 10 dakika kadar bekletelim.
Rulo yaptığımız pandispanyamızı açalım. Kremamızı buzdolabından çıkaralım. Kekin yanlarına çok yaklaştırmadan kremamızdan düzgünce sürelim. Aralarına kestane şekeri koyalım. Pastamızı rulo yapalım. Yanlardan kremalar biraz taşabilir telaşlanmayın.
Pastamızın rulo yaptıktan sonra biten yerini, servis tabağının altına saklayalım. Yanlardan çirkin duran yerlerini bıçakla keselim.
Kremamızın geri kalanını pastamızın üzerine sürelim. Ben bir odun kütüğü görüntüsü vermek için spatulayı en son düz düz şeritler halinde çektim.
Pastanın üzerine kalan kremamızı sıkma torbasına koyup üzerine süslemeler yapalım. Ve birer kestane şekeri yerleştirelim.
Pastanın üzerindeki yılbaşı süslerini Fero'dan satın aldım.
Buzdolabında bekletin.
Gelen yorumlara biraz dinlendikten sonra cevap yazacağım. Lütfen kusurma bakmayın..
Herkese sevgilerimle..