
11 Mayıs Cuma günü saat 13:00'de Oktay Ustanın Yeşil Elma programına tekrar konuk oluyorum. Sizlere anneler gününe özel kurabiyeler yapacağız..
Gerekli Malzemeler;
Hamuru için ;
500 gr un
100 gr pudra şekeri
120 gr margarin ( oda ısısında yumuşamış)
4 çorba kaşığı soğuk su
2 adet yumurta (oda ısısında beklemiş)
İçi için
3-4 adet kırmızı elma (rendelenmiş)
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı ceviz içi
½ su bardağı kuru üzüm
2-3 çorba kaşığı su
Üzeri için;
1 yumurta sarısı
pudra şekeri
Öncelikle tart hamurumuzu hazırlayalım. Un ve pudra şekerini yoğurma kabına eleyelim. Ortasını havuz açıp yumurta, yağ ve suyu ilave edelim. Tüm malzemeyi az yoğurarak toparlayalım ve streç filme sarıp buzdolabında 30 dakika bekletelim.
Tüm iç malzemeyi orta boy bir tencere koyup kısık ateşte elmalar yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Fırınımızı 190 dereceye ayarlayalım ve ısıtmaya başlayalım.
Hamurumuzu buzdolabından çıkartıp ikiye bölelim. Tart kalıbımızı yağlayalım. Hamurun ilk yarısını oklava ile açıp kalıbımıza yerleştirelim. Üzerine elmalı içimizi dökelim.
Kalan hamuru , oklava ile açalım ve tartımızın üzerine kapatalım. Bir adet yumurtanın sarısını tartın üzerine sürelim ve bir çatal yardımı ile tartın üzerine yer yer delikler açalım. Ve tartımızı önceden ısıttığımız fırınımıza yerleştirelim. Üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirelim.
Piştikten sonra tartımızın soğumasını bekleyelim. İyice soğuduktan sonra elek ile tartımızın üzerine pudra şekeri dökelim. İsterseniz bir stencil yardımı ile tartınızın üzerine desenler vererek pudra şekeri ile süsleyebilirsiniz.
* bu tarif bu hafta ki Diva dergisinde yayınlanmıştır.
Gerekli Malzemeler;
22 cm çapında bir yuvarlak kalıp için ;
Üzeri için ;
Fırınımızı fan ayarında 170 dereceye ayarlayalım.
Orta boy bir tencereye yağ, çikolata, şeker, süt, vanilya ve Bourbon ( veya bir çeşit aromayı) u koyup düşük ısıda devamlı karıştırarak birbirlerine karışıp homojenleşinceye kadar pişirelim.
Daha geniş bir kaba aktarıp 15 dakika ılımasını bekleyelim. Kakao ve unu ayrı bir kapta harmanlayıp karışımımıza ilave edip karıştıralım. Ve en son yumurtaları ilave edip çıprmaya devam edelim.
Karışımımızı kalıbımıza boşaltalım ve önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 1,5 saat pişirelim. Üzeri sertleşinceye kadar pişirmemiz gerekiyor ama önemli olan hem içini hem de dışını çok sertleştirmememiz gerektiğidir. İçi sulu olmayacak şekilde yumuşak kalmalıdır.
Kekimiz piştikten sonra oda ısısında soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra kalıbından çıkarmadan üzerine krema ile çikolatayı birlikte pişirip sosunu hazırlayıp dökelim. Ve serin bir yerde bekletip üzeri donduktan sonra , kekimizi kalıbından çıkarıp servis yapmanızı öneririm.
İsterseniz, birkaç gün bekleyen kekin üzerine çikolata eritip sıcakken üzerine döküp servis yapabilirsiniz...
MİNİK MEYVELİ CHEESCAKE'LER