Aslında yazmayı çok seviyor ve çok istiyorum ama nedense bazen insan çok istese de yazamıyor. Hatta bazen sayfamı bile açmak gelmiyor içimden ama bugün kendimi zorladım, ve fotoğraflarımı çekip bilgisayarımın başına oturdum. Sonuçta burası benim rahatlama ,paylaşma ve buluşma noktam. Fazla ihmale gelmemeli, öyle değil mi :)
Geçtiğimiz günlerde muhteşem bir buluşma ve tanışma gerçekleştirdik. Bunu daha önce yazmak istiyordum ama içimdeki hevesin gelmesini beklemek durumunda kaldım. Mutfakta Zen demem sanırım yeterli olur..evet, sevgili Tijen İnaltong ile tanıştık !!! Yazılarını, tariflerini keyifle nasıl okuyor, fotoğraflarına bakıp nasıl içinizi ısıtıyorsanız, aynen kendisi de o samimiyette ve sıcaklıkta bir insan. Canım arkadaşım Zuhal bizleri davet etti , Ufuk, Tijen ve ben buluşup davete uçtuk ve gerçekten çok keyifli saatler geçirdik..Zuhal'e aracı olduğu için çok çok teşekkür ediyorum ve Tijen, seni tanımak gerçekten büyük bir mutluluktu benim için ,umarım çok daha sık görüşebiliriz..
O gün Tijen'in şerefine Bourbon'lu Mudcake yapmıştım. Yoğun çikolatalı olmasına rağmen ben ileriki günlerde hızımı alamadım ve çikolatalı tarifler yapmaya devam ettim. Çok severek takip ettiğim The Australian Women's Weekly yayınlarının "Chocolate" kitabından Gourmet Chocolate Tart tarifini denemeye karar verdim. Çünkü ne zaman women's weekly'den bir tarif denesem, sonucundan çok çok memnun kalıyorum.
Evet, gerçekten sonucundan çok memnun kaldım. Ama ben küçük bir değişiklik yaparak, bildiğimiz klasik tart sunumunda servis yapmadım. Onun yerine tartı küçük kareler şeklinde kesip tek kişilik porsiyonlara dönüştürdüm. Benim bu hali çok hoşuma gitti. %70 acı bitter çikolatası ile yapmama rağmen Yağmurcuk bile çok severek yedi..
Çikolatalı Tart için Gerekli Malzemeler;
İçi için ;
- 2 yumurta
- 2 yumurtanın beyazı
- 55 gr tozşeker (1/4 cup)
- 250 gr bitter kuvertur (eritilmiş- %70 kakao içeren Lindt kullandım)
- 200 gr katı yağ( eritilmiş - Hüner kullandım)
Tart tabanı için ;
- 240 gr un ( 1 + 1/2 cup)
- 110 gr tozşeker (1/2 cup)
- 140 gr soğuk tereyağı veya margarin
- 1 yumurta (hafif çırpılmış)
Önce, tart tabanımızın hamurunu hazırlayalım. Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Un, şeker ve yağı yoğurma kabında parmaklarımızın ucuyla yağı eritmeden birbirlerine yedirmeye başlayalım. Yumurtayı ekleyip şöyle bir hamurumuzu toparlayalım. Streç filmleyip 30 dakika buzdolabında bekletelim.
30 dakika sonra buzdolabından çıkartıp hamurumuzu unlu tezgahta merdane yardımıyla açalım. Ne çok ince ne de çok kalın açmamamız gerekmektedir. Orta kalınlıkta olmalıdır.
24 cm çapındaki bir tart kalıbının tabanını iyice unlayıp yağlayalım. Hatta ben kalıptan çıkaramama riskini azaltmak için tabanına pişirme kağıdı yerleştirdim. Özellikle altı çıkabilen bir tart kalıbı kullanırsanız, tartınızı kalıptan çıkartırken daha rahat edersiniz.
Açtığımız hamuru kalıbımıza dikkatlice yerleştirelim. Yer yer çatal ile hamurun üzerine delikler açalım. Pişirme kağıdından 24 cm çapında olacak kadar bir yuvarlak keselim. Bunu tartın üzerine yerleştirelim ve üzerine ağırlık yapması için kuru fasulye, nohut vb. kuru baklagil yerleştirelim. Böyle tart hamurumuz pişerken kabarmayacaktır.
Isıttığımız fırınımızda tart tabanımızı yaklaşık 10 dakika kadar pişirelim.
Bizde bu arada tartımızın içini hazırlayalım. Yumurta, yumurta beyazları ve şekeri ısıya dayanıklı bir kabın içerisine koyun. Bu kabı üzerine oturtabileceğiniz bir cezve veya tencerenin içerisinde çok az su kaynatın ve buhar elde edin. Buharın üzerinde yumurtalarımızı mikser ile çırpalım. Ve şekerin iyice erimesini sağlayalım. En son yağ ve çikolatayı ekleyip karışımızı homojenleşene kadar çırpmaya devam edelim.
10 dakika sonra fırından tart tabanımızı çıkartalım. Üzerinde kuru baklagilleri ve pişirme kağıdını alalım. Hazırladığımız iç harcını tartın üzerine dikkatlice dökelim ve tekrar fırınımıza atalım. Yaklaşık 10 dakika daha pişirip fırınımızdan tartımızı çıkaralım. Üzerinin pişerken katılaşmasını beklemeyin, eğer süreyi uzatırsanız tartınızın üzeri yanacaktır. Bir gece veya 4-5 saat buzdolabında beklediği takdirde üzeri sertleşecektir.