Pazar, Haziran 10, 2007
Salı, Mayıs 29, 2007
KÜÇÜK ATIŞTIRMALIKLAR..
Önceki haftalarda sevgili Zuhal, Ufuk ve Tijen ile olan buluşmamızda Mudcake ile bu ufak atıştırmalık çikolatalı topları da beraberimde götürmüştüm. Anlayacağınız gibi herkesi yine çikolataya boğmuş ve güzel tepkiler almıştım.. Benden bir şey istenildiği zaman aklıma çikolata kullanılmadan yapılan herhangi bir lezzet gelmiyor. Kendimi zorluyorum ama en fazla limonlu cheesecake veya limonlu tart yapabiliyorum. Bu arada yakında limonlu tart tarifi ile sayfamı güncellemeyi düşünüyorum ve emin olun, normalin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları yaşadığımız şu günlerde limonlu tart yeme fikri çok hoşunuza gidecek :)
Son birkaç haftadır kilo takıntım yeniden canlandığı için siparişler dışında çok fazla tatlı denemeleri yapamıyorum. Bu durumun yazın gelmesiyle, mayo giyecek olmam vs ile hiç bir alakası yok. Aslında dış görünüşe neredeyse hiç önem vermeyen, ruhların inceliğine önem veren biriyimdir. Ama çevremden gelen yoğun istek üzerine , daha sağlıklı ve motive görünebilmek için birkaç kilo vermeye karar verdim. Aslında birkaç kilodan çok daha fazlasını vermem gerekiyor ama bu bana o kadar zor geliyor ki.. İki gün çikolatalı bir şey yemesem artık üçüncü günü tehlike alarmları çalmaya başlıyor. Sinirleniyorum, depresif oluyorum, olur olmaz her şeye moralim bozuluyor. Birde İstanbul'un göbeğinde araba kullanmak zorunda kalıyorsam çekilmez bir insan olarak hayatımı sürdürmek zorunda kalıyorum. Sonra eve koşuyorum ve bir iki bitter çikolatayı ağzıma atıyorum.
Öğle ve akşam yemeği çok arayan biri değilimdir neyse ki. Et ,ekmek yemeden masadan kalkmayan biri değilimdir. Biraz yeşillik, zeytinyağlı veya makarna yesem yeterli gelir. Ama bir iki saat sonra çikolata yemezsem ,işte o zaman tehlikeli dakikaların başlangıcı olacak demektir :) Bilmem bu kriz durumlarının nasıl üstesinden geleceğim...
Çok fazla çikolata ve kilolar ile olan sorunlarımı anlatıp sıkıntı yaratmak istemiyorum çünkü hepimizin hayatlarında çikolatadan ve kilolardan çok çok daha önemli , o kadar ince ayrıntı var ki, ben kafamı dağıtmak , küçük sorunlara yoğunlaşpp diğerlerinin üstesinden gelebilmek için anlatıyorum. Ama bilin ki ben bu ara yeme konusunda ne yapacağımı bilemez bir durumdayım..
Biri tatlı biri tuzlu olan iki adet atıştırmalık ve ikramlık tarif sunmak istiyorum. Çikolatalı olandan sizlere bahsettim, tuzlu olan ise kiş hamurundan yapılan inanılmaz yumuşak ve lezzetli bir tarif. Denemenizi öneririm.
BÖĞÜRTLENLİ ÇİKOLATA TOPLARI
Gerekli malzemeler;
· Yaklaşık 400-500 gr hazır çikolatalı kek (artan kekler olabilir)
· 1 su bardağı sıvı krema
· 200 gr dondurulmuş böğürtlen
· 250 gr bitter çikolata
· 1 çorba kaşığı çikolatalı fındık kreması
Keklerimizi büyükçe bir kabın içerisine ufalayalım. Üzerine fındık kremasını ve sıvı kremayı ilave edelim. Ve yumuşak bir kıvam elde edinceye kadar karıştıralım. Eğer kek yumuşamazsa azar azar sıvı krema ilavesi yapabilirsiniz.
Hazırladığımız harçtan ceviz büyüklüğünde elimize alalım. Elimizde düzgünleştirerek açalım. Ortasına bir adet böğürtlen koyalım ve yuvarlayarak köfte gibi kapatalım. Böğürtlen gözükmeyecek şekilde topun içerisinde kalsın.
Tüm harç bitene kadar aynı işlemi tekrarlayalım ve hazırladığımız topları 1-2 saat buzdolabında bekletelim.
Daha sonra bitter çikolatamızı benmaride eritelim. Topları buzdolabından çıkartalım ve iki çatal veya kaşık yardımıyla tek tek çikolataya bulayalım. Çikolataya buladığımız topları yağlı kağıdın üzerine koyup çikolataların oda ısısında donmalarını bekleyelim. Donduktan sonra servis edilmeye veya hediye edilmeye hazırdır.
MİNİK PEYNİRLİ TUZLU KURABİYELER
Gerekli Malzemeler; ( 25-30 adet için)
Hamuru için ;
250 gr un
150gr margarin (oda ısısında yumuşamış)
1 yumurta sarısı
3 gr tuz
60 gr su
İçi için ;
150-200 gr beyaz peynir (ezişmiş)
Üzeri için ;
1 yumurta sarısı
susam
Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Hamurumuzu hazırlamaya başlayalım. Unu genişçe bir yoğurma kabına eleyelim. Ortasını havuz gibi açıp ufalanmış yağı ve tuzu ekleyelim. Yavaş yavaş yağ ile unu birbirine yedirerek hamurumuzu oluşturmaya başlayalım. Yumurtayı ilave edelim. ve yoğurmaya devam edelim. En son suyu ekleyip hamuru çok vıcık yapmadan hemen toparlayıp streç film ile saralım ve yarım saat buzdolabında dinlendirelim.
Hamurumuz buzdolabında bekledikten sonra temiz bir tezgaha un eleyelim ve hamurumuzu unun üzerine koyalım. Oklava yardımıyla hamuru çok şekline önem vermeden yarım parmak kalınlığında açalım. Açtığımız hamuru orta boy bir su bardağı yardımı ile yuvarlak dairelere bölelim. Böldüğümüz hamurun ortalarına iç harcımızı yayalım. Ve tepsiye dizerek üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpiştirelim.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında en az 20 dakika pişirelim. Piştikten sonra fırın telinde soğutalım.
Hepimize afiyet olsun :)
Pazartesi, Mayıs 21, 2007
TEK KİŞİLİK MİNİK ÇİKOLATALI TARTLAR..
Aslında yazmayı çok seviyor ve çok istiyorum ama nedense bazen insan çok istese de yazamıyor. Hatta bazen sayfamı bile açmak gelmiyor içimden ama bugün kendimi zorladım, ve fotoğraflarımı çekip bilgisayarımın başına oturdum. Sonuçta burası benim rahatlama ,paylaşma ve buluşma noktam. Fazla ihmale gelmemeli, öyle değil mi :)
Geçtiğimiz günlerde muhteşem bir buluşma ve tanışma gerçekleştirdik. Bunu daha önce yazmak istiyordum ama içimdeki hevesin gelmesini beklemek durumunda kaldım. Mutfakta Zen demem sanırım yeterli olur..evet, sevgili Tijen İnaltong ile tanıştık !!! Yazılarını, tariflerini keyifle nasıl okuyor, fotoğraflarına bakıp nasıl içinizi ısıtıyorsanız, aynen kendisi de o samimiyette ve sıcaklıkta bir insan. Canım arkadaşım Zuhal bizleri davet etti , Ufuk, Tijen ve ben buluşup davete uçtuk ve gerçekten çok keyifli saatler geçirdik..Zuhal'e aracı olduğu için çok çok teşekkür ediyorum ve Tijen, seni tanımak gerçekten büyük bir mutluluktu benim için ,umarım çok daha sık görüşebiliriz..
O gün Tijen'in şerefine Bourbon'lu Mudcake yapmıştım. Yoğun çikolatalı olmasına rağmen ben ileriki günlerde hızımı alamadım ve çikolatalı tarifler yapmaya devam ettim. Çok severek takip ettiğim The Australian Women's Weekly yayınlarının "Chocolate" kitabından Gourmet Chocolate Tart tarifini denemeye karar verdim. Çünkü ne zaman women's weekly'den bir tarif denesem, sonucundan çok çok memnun kalıyorum.
Evet, gerçekten sonucundan çok memnun kaldım. Ama ben küçük bir değişiklik yaparak, bildiğimiz klasik tart sunumunda servis yapmadım. Onun yerine tartı küçük kareler şeklinde kesip tek kişilik porsiyonlara dönüştürdüm. Benim bu hali çok hoşuma gitti. %70 acı bitter çikolatası ile yapmama rağmen Yağmurcuk bile çok severek yedi..
Çikolatalı Tart için Gerekli Malzemeler;
İçi için ;
- 2 yumurta
- 2 yumurtanın beyazı
- 55 gr tozşeker (1/4 cup)
- 250 gr bitter kuvertur (eritilmiş- %70 kakao içeren Lindt kullandım)
- 200 gr katı yağ( eritilmiş - Hüner kullandım)
Tart tabanı için ;
- 240 gr un ( 1 + 1/2 cup)
- 110 gr tozşeker (1/2 cup)
- 140 gr soğuk tereyağı veya margarin
- 1 yumurta (hafif çırpılmış)
Önce, tart tabanımızın hamurunu hazırlayalım. Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Un, şeker ve yağı yoğurma kabında parmaklarımızın ucuyla yağı eritmeden birbirlerine yedirmeye başlayalım. Yumurtayı ekleyip şöyle bir hamurumuzu toparlayalım. Streç filmleyip 30 dakika buzdolabında bekletelim.
30 dakika sonra buzdolabından çıkartıp hamurumuzu unlu tezgahta merdane yardımıyla açalım. Ne çok ince ne de çok kalın açmamamız gerekmektedir. Orta kalınlıkta olmalıdır.
24 cm çapındaki bir tart kalıbının tabanını iyice unlayıp yağlayalım. Hatta ben kalıptan çıkaramama riskini azaltmak için tabanına pişirme kağıdı yerleştirdim. Özellikle altı çıkabilen bir tart kalıbı kullanırsanız, tartınızı kalıptan çıkartırken daha rahat edersiniz.
Açtığımız hamuru kalıbımıza dikkatlice yerleştirelim. Yer yer çatal ile hamurun üzerine delikler açalım. Pişirme kağıdından 24 cm çapında olacak kadar bir yuvarlak keselim. Bunu tartın üzerine yerleştirelim ve üzerine ağırlık yapması için kuru fasulye, nohut vb. kuru baklagil yerleştirelim. Böyle tart hamurumuz pişerken kabarmayacaktır.
Isıttığımız fırınımızda tart tabanımızı yaklaşık 10 dakika kadar pişirelim.
Bizde bu arada tartımızın içini hazırlayalım. Yumurta, yumurta beyazları ve şekeri ısıya dayanıklı bir kabın içerisine koyun. Bu kabı üzerine oturtabileceğiniz bir cezve veya tencerenin içerisinde çok az su kaynatın ve buhar elde edin. Buharın üzerinde yumurtalarımızı mikser ile çırpalım. Ve şekerin iyice erimesini sağlayalım. En son yağ ve çikolatayı ekleyip karışımızı homojenleşene kadar çırpmaya devam edelim.
10 dakika sonra fırından tart tabanımızı çıkartalım. Üzerinde kuru baklagilleri ve pişirme kağıdını alalım. Hazırladığımız iç harcını tartın üzerine dikkatlice dökelim ve tekrar fırınımıza atalım. Yaklaşık 10 dakika daha pişirip fırınımızdan tartımızı çıkaralım. Üzerinin pişerken katılaşmasını beklemeyin, eğer süreyi uzatırsanız tartınızın üzeri yanacaktır. Bir gece veya 4-5 saat buzdolabında beklediği takdirde üzeri sertleşecektir.
Pazartesi, Mayıs 14, 2007
FOTOĞRAFLI KURABİYE YAPIMI..
Yeşil Elma programını kaçıran ve adım adım fotoğraflı kurabiye yapımını görmek isteyen herkes için ;
1- İlk önce bize gereken malzeme ve araç-gereçlerden bahsetmek istiyorum;
- hamur açma zemini (şeker hamurunun yapışmaması için)
- küçük mardene
- şeker hamuru(hazır veya kendi yaptığınız olabilir)
- kurabiyeleri pişirdiğimiz kalıp
- çok az su ve suyu sürebilmemiz için bir suluboya fırçası
- glikoz
- yenilebilir pirinç kağıdına basılmış fotoğraflar
- yenilebilir gıda kalemi
Kurabiye tarifi;
http://pastaci.blogspot.com/2006/12/yilbai-kurabiyeleri-2.html
2- Fotoğraflı kurabiyeler tamamen yenilebilir malzemeler ile yapılıyor. Üzerindeki fotoğraf yenilebilir. Yenilebilir olmasını sağlayan özellikler, kullanılan mürekkebin gıda kartuşu olması ve fotoğrafın üzerine basılan kağıdın pirinç kağıdı (icing sheet) olması. Pirinç kağıdı ithal gelen bir üründür, bu yüzden biraz maliyetlidir.
Bunları kullanabilmeniz için gıda kartuşlarına uygun bir printer(yazıcı) almanız gerekmektedir. Bunu gıda kartuşunu alabileceğiniz firmalardan seçebilirsiniz.
Veya ben printer vb. almak istemiyorum derseniz, bazı pasta malzemeleri satan yerlerin bu kağıdı bastıklarını öğrendim. Eğer "şeker hamuru kağıdı" derseniz yardımcı olurlar. Ben basımını kendim yapıyorum.
Fotoğrafı bilgisayarda ayarlayıp (ben photoshop ile ayarlıyorum) bastıktan sonra, dikkat edilmesi gereken şey, kağıdın hava almasını engellemenizdir. Bunun için fotoğraftaki gibi ağzı kilitli, hava almayan torbalarda en fazla 1 gün saklayabilirsiniz. Eğer hava alırsa ve daha uzun süre saklanırsa, kuruyup kırılabilir.
3- Kurabiyelerimizi pişirip soğuttuktan sonra kurabiyemizi yapmaya başlayabiliriz. Kurabiyeyi keserken kullandığımız kalıbın aynısını,kurabiyeleri şeker hamuru kaplamak için kullanıcağız.
4- Aynı zamanda kalıbımızı, fotoğrafımızı kesmek için de kullanacağız. Fotoğrafta da görüldüğü gibi baskı yaptığımız kağıdımızın üzerine kalıbımızı koyup gıda kalemi ile çerceve çiziyoruz.
Yenilebilir gıda kalemlerini www.pastamalzemeleri.com sitesinden satın alabilirsiniz.
5- Kalıbımızla çercevesini çizdiğimiz yeri makas ile dikkatlice kesiyoruz.
6- Kurabiyemizin üzerine çok ince bir tabaka glikoz sürelim. Glikoz yerine bal da kullanabilirsiniz. Ama balın çok sıvı ve akışkan olmamasına dikkat edin. Biraz sert ve kıvamlı bir bal olması gerekiyor. Aksi takdirde şeker hamurunuzu eritir ve yanlarından kayma yapar.
7- Az bir miktar şeker hamurumuzu yapışmaz zeminde çok ince olmayacak şekilde açıyoruz. Açtıktan sonra yine kalıbımız ile kesiyoruz.
8- Glikoz sürdüğümüz kurabiyemizin üzerine dikkatlice hamurumuzu yapıştırıyoruz.
9- Şeker hamurumuzun üzerine fırça yardımıyla çok az su sürüyoruz. Bu su kağıdın hamura iyice yapışmasını ve çatlamamasını sağlayacaktır.
10- Ve en son, kestiğimiz fotoğrafımızı şeker hamurumuzun üzerine düzgünce yapıştırıyoruz.
İsterseniz kurabiyenin çevresini ine şeker hamurundan yaptığınız çeşitli süslerle süsleyebilirsiniz. Süsleri yapıştırmak için yine glikozdan yardım alabilirsiniz.
Herkese sevgilerimle..
Perşembe, Mayıs 10, 2007
TEKRAR YEŞİL ELMA'DAYIM...
Pazartesi, Mayıs 07, 2007
ÇİKOLATALI&BADEMLİ&FRAMBUAZLI PRATİK PASTA KEK
Canımızdan çok sevdiğimiz annelerimizin özel günü yaklaşıyor.. Aslında her zaman onlar için çok özel günlerdir ve biz ne yapsak onlara hep özel gelir ama yine de anneler ister istemez "o gün" kendilerine dair birşeyler bekliyorlar..
Annenize muhteşem bir çiçekle, kendi elinizden çıkma bir aksesuarla, yine kendi ellerinizden çıkma bir pasta , kurabiye , çikolata veya cheesecake ile çok çok mutlu edebilirsiniz..Ben her zaman karşı tarafından elinden çıkma hediyeleri tercih etmişimdir. Nedense bu bana daha anlamlı ve değerli gelir. Ya da hediye edeceğim şeyin çok özel olmasını ve ona özel yapılmasını isterim..
Size anneler gününe yakışacağını düşündüğüm iki tarifi ve daha önce tariflerini verdiğim bazı lezzetlerin listesini sunmak istiyorum..Unutmayın onlar çok değerli..
Ayrıca Cuma günü sizlere yine anneler gününde uygulayabileceğiniz bir hediye önerisi ile Canlı yayına çıkacağım. Bunun detaylarını yakında vereceğim..
ÇİKOLATALI & BADEMLİ & FRAMBUAZLI PRATİK PASTA KEK
Gerekli Malzemeler;
20 cm'lık yuvarlak kalıp için
-1 su bardağı un
-1/2 su bardağı toz badem
-200 gr bitter küvertur ( benmaride eritilmiş)
-1 su bardağı sıvı krema
-1 tatlı kaşığı sıvı vanilya
-eğer isterseniz 1 tatlı kaşığı rom
-5 yumurta ( oda sıcaklığında)
-1 su bardağı toz şeker
-1 paket kabartma tozu
-2çorba kaşığı toz kakao
-2 su bardağı dondurulmuş frambuaz
Üzeri için ;
-hazır çikolatalı soğuk jöle veya profiterol sosu
-çikolata parçacıkları
Öncelikle kek'imizi hazırlayalım. Fırınımızı 170 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Yumurta, şeker , vanilya ve isterseniz rom'u hızlı bir şekilde çırpmaya başlayalım. Ayrı bir kapta un, kabartma tozu ve kakaoyu eleyelim. Ve toz bademi de ilave edip hepsini kaşıkla karıştıralım.
Yumurtalı karışımımıza erittğimiz çikolatalarımızı ilave edelim ve çırpmaya devam edelim. Sırasıyla kremayı ilave edip çırpmaya devam edelim. Karışıma toz malzemelerimizi de ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpmaya devam edelim.
En son sularını dondurulmuş frambuazlarımızı karışımımıza ekleyip tahta kaşık ile alttan üste doğru karıştıralım. Alttan üstte doğru karıştırmamızın sebebi, karışımın hava almasını sağlamamızdır..
20 cm'lik kalıbımızı iyice yağlayıp karışımımızı içerisine dökelim. Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 40 dakika pişirelim. Piştikten sonra tezgahımızın üzerinde 2 saat bekletelim.
Kek'imiz soğuduktan sonra kalıbımızdan çıkartalım. Ve soğuk jölemiz ile kekimizin her tarafını spatula yardımıyla sıvayalım. Soğuk jöle kullanmak istemezseniz krema ve çikolatadan ganaj hazırlyıp bir çorba kaşığı sıvı glikoz ilave ederek pastanızı kaplayabilirsiniz.
ANNELER GÜNÜ FİKİR LİSTESİ ;
Truff'lu Vişneli Pasta
Çikolatalı ve Şeftalili Kedidili Pastası
Hindistancevizli Klasik Pasta
Çilekli Mini Tartlar
2006 Anneler günü yarışma pastam
Çikolatalı Mudcake ve Minik Cheesecake'ler
Çikolatalı cupcake'ler ve minik twix'li çikolatalar
Kahve granüllü şık minik kekler
Brownie Cheesecake
Çikolatalı Marshmallow'lu Yumuşak Süpriz Kurabiyeler
Kakaolu Kalpli Kurabiyeler
Çikolata Kaplı Truff
Sunum Önerisi
Eğer vaktim yok sipariş vermek istiyorum derseniz;
Sipariş önerileri
Sipariş Formu için ..
* Fotoğraflı Kurabiyelerim bu ay ki Leziz Dergisinin Gurme Top 10 listesinde..
Sevgilerimle..
Çarşamba, Mayıs 02, 2007
CHEF'S DERGİSİNDEYİM..
Salı, Mayıs 01, 2007
BAZEN KAÇMAK LAZIM..
Haftasonu ve Pazartesi günü dahil, küçük bir kaçamak yapıp, benim ruhumu ve bedenimi yenilediğim Ege kıyılarında küçük bir yolculuk yaptık. Eşimle senelerdir, rahatlamak ve huzur bulmak için gittiğimiz Ayvacık ilçesi olan Assos'a (Behramkale) tekrar gittik ve Yağmurcuğa biraz tarihi turlar attırdık :) Gerçi Yağmur bahane, ben ne kadar tur atsam bıkmam ve her gidişimde tekrar gezmek isterim.
Çanakkale - Truva- Ezine - Assos , ruh tazelemek ve tarihi havayı solumak için ideal rotalar..Ülkemizin her noktası tarih ve güzellik dolu.. Çok şanslı olduğumuzu ve daha çok korumamız ve bilgilenmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bundan sonra ki rotamız ise Gelibolu olacak..
Orada yaşamak ve solumak çok keyifli ama dönmesi o kadar zor ki.. Ayvacık'a girerken sizi yeşillikler ve temiz hava karşılarken , İstanbul'a girişte sizi inanılmaz bir trafik karşılıyor.. Herşeye rağmen mutluluk çok uzaklarda değil aslında :)
Çarşamba, Nisan 25, 2007
YOĞUN ÇİKOLATALI , NUTELLALI VE MUZLU CUPCAKE..
Bu hafta , anneler gününün temposuna girmeden, bol bol kurabiye ve cupcake çalışmak istedim. Özellikle cupcake çalışmam fazla olmadığı için çikolatalı ve şeker hamuru süslemeli cupcake'lere yöneldim.
Süslemesi ne olursa olsun , bildiğiniz gibi içi bol ve yoğun çikolatalı tatlardan hoşlanıyorum. Benim gibi çikolata aşığı iseniz, eminim bu yoğun çikolatalı kekin tadını çok çok beğeneceksinizdir. Dün akşam kızımla denediğimizde Yağmurcuk 2 adedini bayılarak yedi :)
Gerekli Malzemeler ;
· 3 adet oda ısısında bekletilmiş yumurta
· 1 su bardağı toz şeker
· 1 çorba kaşığı sıvı vanilya
· 1 su bardağı + 1 çorba kaşığı un
· 2 çorba kaşığı toz kakao (tepeleme)
· ½ çorba kaşığı kabartma tozu
· 200 gr bitter çikolata ( ben %70 oranında kakao içeren Lindt kuvertürünü kullandım)
· 100 ml sıvı krema
· 1 adet olgunlaşmış muz
· üzeri için nutella
15 adet orta boy muffin ölçüsüdür.
Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Şeker, yumurta ve vanilyayı birlikte homojenleşene kadar çırpalım. Çikolataları benmaride eritelim. Erimiş çikolatayı yumurtalı karışıma ilave edip çırpmaya devam edelim.
Un, kakao ve kabartma tozunu ayrı kaba eleyelim. Muzu bir çatal yardımıyla ezelim. Çikolatalı karışımımıza önce muzu ilave edelim ve çırpalım , daha sonra unlu karışımı ilave edelim ve düşük devirde çırpmaya devam edelim. Çırparken yavaşça kremamızı da ilave edelim ve tüm malzemenin birbirleri ile homojenleşmesini sağlayalım.
Muffin kalıplarımızın içlerine muffin kağıtlarımızı yerleştirelim ve kalıpların üzerinde 1 parmak pay kalacak şekilde karışımımızı paylaştıralım.
Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 20 dakika pişirip çıkartalım ve tezgahımızda soğutalım.
Tezgahta muffinlerin soğumasını yaklaşık 40 dakika kadar bekleyelim ve soğudukları zaman bir bıçak yardımıyla üzerlerine istediğimiz miktarda nutellayı sürelim. Saklamak istediğiniz zaman ağzı kapalı hava almayan özel bir kalıpta saklamanızı öneririm.
Herkese sevgilerimle..
Pazar, Nisan 22, 2007
ELMALI PAY & GEÇEN ZAMAN İÇERİSİNDEN KALAN BİR KAÇ FOTOĞRAF...
Geçen süre içerisinde çok fazla tarif yazıp , yaşadıklarımı çok fazla paylaşamadım. Hayatın farklı saatleri, günleri ve haftaları oluyor.. Bazen fiziksel olarak yorgun, bazen de zihinsel olarak yorgun oluyorum. Ama iki seneden fazla bir zamandır bloguma tarif ve yaşadıklarımı yazmak o kadar büyük bir alışkanlık oluşturmuş ki, yazamadığım, ilgilenemediğim zamanlar devamlı bir suçluluk duygusu hissetmeye başlıyorum. Zannetmeyin ki sıkıldım vs. Sadece yorgun oluyorum, konsantremi toparlayamıyorum, motive olmaya çalışıyorum vs..
Ama inanın bulunmaktan en keyfi aldığım yerlerden biri burası, internet.. Paylaşmaya başladığım ilk günden , bugüne kadar geçen sürede kazandıklarım çok oldu. Çok fazla dost ve arkadaş kazandım, deneyim kazandım, mutluluğumu - hüznümü paylaştım ve bunları yapmaya da devam edeceğim. Neden bunlardan bahsettim bilmiyorum, sanırım sadece geçen arayı ifade edebilmek için birazcık yazmak istedim ve rahatlamak istedim..
Bu gönderinin sonuna geçen zamanda paylaşamadığım bazı fotoğrafları da ekleyeceğim. Umarım fotoğraflara bakmaktan da keyif alırsınız :)
Ve biriken tariflerden birini paylaşmak istiyorum ..eminim çok seveni vardır :)
ELMALI PAY
Gerekli Malzemeler;
Hamuru için ;
500 gr un
100 gr pudra şekeri
120 gr margarin ( oda ısısında yumuşamış)
4 çorba kaşığı soğuk su
2 adet yumurta (oda ısısında beklemiş)
İçi için
3-4 adet kırmızı elma (rendelenmiş)
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı ceviz içi
½ su bardağı kuru üzüm
2-3 çorba kaşığı su
Üzeri için;
1 yumurta sarısı
pudra şekeri
Öncelikle tart hamurumuzu hazırlayalım. Un ve pudra şekerini yoğurma kabına eleyelim. Ortasını havuz açıp yumurta, yağ ve suyu ilave edelim. Tüm malzemeyi az yoğurarak toparlayalım ve streç filme sarıp buzdolabında 30 dakika bekletelim.
Tüm iç malzemeyi orta boy bir tencere koyup kısık ateşte elmalar yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Fırınımızı 190 dereceye ayarlayalım ve ısıtmaya başlayalım.
Hamurumuzu buzdolabından çıkartıp ikiye bölelim. Tart kalıbımızı yağlayalım. Hamurun ilk yarısını oklava ile açıp kalıbımıza yerleştirelim. Üzerine elmalı içimizi dökelim.
Kalan hamuru , oklava ile açalım ve tartımızın üzerine kapatalım. Bir adet yumurtanın sarısını tartın üzerine sürelim ve bir çatal yardımı ile tartın üzerine yer yer delikler açalım. Ve tartımızı önceden ısıttığımız fırınımıza yerleştirelim. Üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirelim.
Piştikten sonra tartımızın soğumasını bekleyelim. İyice soğuduktan sonra elek ile tartımızın üzerine pudra şekeri dökelim. İsterseniz bir stencil yardımı ile tartınızın üzerine desenler vererek pudra şekeri ile süsleyebilirsiniz.
* bu tarif bu hafta ki Diva dergisinde yayınlanmıştır.
Ufuk ; www.ufukmutkafta.blogspot.com
Müge ; www.yemekbahane.blogspot.com