Bakın son bir ayda başka neler oldu..
Devletşah , sanal olarak yayınladığı yemek.name dergisi için kurabiye ev yapımını görüntülemeye ziyarete geldi. Beraber Yağmurla birlikte kurabiyeden ev yapıp süsledik, o yaptıklarımızı adım adım görüntüledi.
Öncelikle sevgili Esra'nın (büyüleyenmutfakkokusu.blogspot.com) acı haberi ile gerçekten çok üzüldüm. Sanki insana çok uzak olan şeyler, hiç başımıza gelmezmiş gibi hissediyoruz. Sanki akıp giden zaman, hep böyle akıp gidecek zannediyoruz. Sanki blog dünyasında var olan biri hiç göçüp gitmez sanıyoruz, en azından ben öyle sanıyordum. Sonra bu acı olayı okuduğumda inanamadım, ama bir şekilde kabullendim. Mekanın cennet olsun, Kevgir hep yaşasın..
Biliyorum, çoğunuz benden macaronların tarifini bekliyorsunuz ama benim çok acil olarak gingerbread ve kurabiye ev tarifini eklemem gerekiyor. Sebebi ise 9 Aralık Pazar günü Star Tv'de yayınlanmış olan Keyf-i Sibel'de Pastamalzemeleri.com ile ortak olarak hazırladığımız kurabiye evin tarifini izleyenlere ve sizlere sunmak istemem..
Blogger'da ki sorunlarım hala çözülmedi. Bende sevgili Zinnur'un bana gösterdiği Flickr yolu ile blogumu güncellemek için çabalıyorum. Umarım başaralı olabilirim.
Gingerbread, zencefil-tarçın-karanfil ve pekmez ile hazırlanan , mis gibi kokulu ve besleyici bir klasik yılbaşı kurabiyesidir. Kekide yapılır, kurabiyeleride. Süslemek ve çeşitli sanatsal deneylerde kullanılmaya aşırı uygun bir tariftir. Yılbaşı kurabiye çılgınlığı yaşamak isteyenlere şiddetle önerilir :)
Gerekli Malzemeler ;
250 gr margarin (oda ısısında bekletilmiş)
250 gr esmer şeker
330 gr pekmez ( yaklaşık 1 su bardağı + 1/3 su bardağı )
4 oda ısısında bekletilmiş yumurta
1250 gr un ( 8 su bardağı)
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz karanfil
Fırınımızı önceden 175 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Yağ ve esmer şekeri derin bir çırpma kabında kremsi bir yapı alıp şeker eriyene kadar çırpalım. Pekmez ve yumurtaları katıp çırpmaya devam edelim.
Ayrı bir kapta 1,5 su bardağı unu ,tuzu ve tüm baharatları harmanlayalım.
Pekmezli sulu karışıma harmanladığımız toz halindeki karışımı ekleyelim ve tüm malzeme birbirine iyice karışına kadar çırpmaya devam edelim.
Kalan unu azar azar ekleyerek hamur haline getirelim.
Hamurumuzu streç film ile sarıp buzdolabında 30 dakika kadar bekletelim.
Tezgahımıza un serpip hamurumuzu bir parmağın yarısı kalınlığında açalım. Fırın tepsilerine yağlı kağıt serelim . Açtığımız hamurumuzdan ev kalıplarımız ile keserek çatılarını, yan duvarlarını ve ön duvarlarını çıkartıp tepsimize dizelim.
Royal icing hazırlayıp evimizi düz bir zemin üzerinde yapıştırarak birleştirelim.
Royal Icıng
2 su bardağı pudra şekeri
2 yumurtanın akı
3-4 damla limonlu suyu
Tüm malzemeyi çırpma kabına alıp mikser yardımıyla hızlı devirde çırpalım. Eğer sulu olursa çok az pudra şekeri ilave ederek biraz sert ama akışkan olmasını sağlayalım.
Kremamızı sıkma tüpüne veya yağlı kağıttan hazırladığımız sıkma torbasına doldurup kullanmaya başlayabiliriz.
Evi kesebilmek için aşağıdaki linkteki şablondan yararlanabilirsiniz. Normal A4 boyutunda kağıtlara basıp, makas ile keserek kendinizekalıplar oluşturabilirsiniz ;
http://images.allrecipes.com/site/allrecipes/gingerbread_house_diagram.pdf
Ev dışında bu tarifi yılbaşı kurabiyeleri yapımında çeşitli yaratıcılıklarla uygulayıp süsleyebilirsiniz..
Macaron bekleyenler lütfen bana kızmasınlar.. en yakın zamanda macaronlar ile tekrar birlikteyim :)
herkese sevgilerimle..
Kurabiyenin yapılış özelliği malzemeleri mikserin yoğurma ucu ile yoğurmanızdır.
Fırınımızı 190 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Çikolata hariç tüm malzemeyi çırpma kabınızın içerisine yerleştirin. Ben kitchen aid ile yoğurarak hazırladım ama sizde mikserlerinizin hamur yoğurma aparatını kullanabilirsiniz.
Tüm malzemeyi hamur yoğurma ucu ile mikser yardımıyla karıştırıp yoğuralım. Hamurumuz oluşup malzemeleri homojenleşince parmağımızı değdirerek un gerekip gerekmediğini kontrol edelim. Eğer hamur parmağımıza yapışıyorsa 1 su bardağı daha un ekleyip yoğurmaya devam edelim.
Çikolatalarımızı hamurumuza ekleyip yine mikser yardımıyla karıştıralım. Tezgahımıza un serpiştirelim ve hamurumuzu tezgaha alalım. Elimizle un katarak yoğurarak kıvam verelim. Elimize hamur yapışmayıp hafif sertleştiği zaman açmaya başlayabiliriz.
2-3 cm kalınlığında hamurumuzu açalım ve kurabiye kalıplarımızla keselim.
Yağlı kağıt serdiğimiz tepsilerimize hamurlarımızı dizelim. Önceden ısıttığımız fırınımızda üzerleri kızarana kadar pişirelim.
Piştikten sonra tezgahımızda soğumalarını bekletip öyle tepsiden çıkartalım.
Bu kurabiyeler süslemeye müsaittir. Tazeliğini uzun süre koruyup kıtır kalabiliyorlar.
Herkese sevgilerimle..
Birkaç gündür bloguma Berna'nın açılışı için yaptığım cheesecake'lerin tarifini eklemek istiyordum ama ülkece yaşadığımız acıdan dolayı elim bir türlü klavyeye gitmedi. Gerçekten hepimizin morali çok bozuk ve üzgünüz.. Umarım gerçekten ülkece ve dünyaca güzel günler bizleri bekliyordur..
O gün açılış için benden cheesecake yapmamı istediler.. ben büyük mermer tezgahın bana getirdiği mutluluk, heves ve keyifle , tek kişilik mini cheesecake'leri ortaya çıkardım. Havaların soğuması ile benim portakala olan ilgim ve sevgim artar..bu sebeple yazın çok kullandığım frambuaz, böğürtlen , çilek gibi meyveleri kullanmayıp marketlerden en kolay bulunabilecek portakala yöneldim. Yine her zaman rahatlıkla bulabileceğiniz hazır ama çok lezzetli bir kek olan büyük çikolatalı boy dankek'ini kullandım. Sonuçtan sanırım hepimiz memnun kaldık çünkü geriye hiç cheesecake kalmamıştı..
Gerekli Malzemeler ;
Tariften 30 adetten fazla çıkıyor.
Kullanılan kalıp..
Alt taban için ;
Üzeri için ;
İlk önce alt tabanı hazırlayıp kek kağıtlarımızın içerisine yerleştirelim. Bunun için dankek'leri bir kabın içerisine ufaayıp krema ile hamur oluncaya kadar yoğuralım. Ve kekli yumuşak hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar alıp kağıtların veya muffin kalıplarının altlarına bastırarak yerleştirelim. Üzerilerine çikolataları serpiştirelim.
Mikser yardımı ile krem peynirlerimizi iyice homojenleşip yumuşayıncaya kadar çırpalım.
Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Yumuşamış krem peynirin üzerine şekeri ve yumurtayı ilave edip çırpmaya devam edelim. Şeker karışımın içerisinde kaybolup eriyince kremamızı ve portakal aroması veya suyumuzu ilave edip tekrar çırpalım.
Sıvı karışımın üzerine yavaş yavaş un ve nişastayı ilave edip çırpmaya devam edelim. Arzu ederseniz portakal kabuklarını da ekleyebilirsiniz.
Boza kıvamından birazcık daha sulu bir karışım elde etmemiz gerekiyor. Eğer un miktarı az gelmiş ise azar azar çorba kaşığı ile un ilave edebilirsiniz veya karışımınız yoğun oldu ise azar azar krema ekleyerek sulandırabilirsiniz.
İstenilen kıvama gelince hazırladığımız kekli kağıtlarımızın üzerine cheesecake karışımımızı ilave edelim. Ve önceden ısıttığımız fırınımızda cheesecake'lerin çevreleri hafif kızarana kadar pişirelim.
Piştikten sonra tezgahın üzerinde bekletelim ve en az 1 gece cheesecake'lerimizi buzdolabında veya serin bir yerde bekletelim.
İyi bekletişmiş bir cheesecake'in tadına doyum olmaz, bu yüzden acele etmeden bekleyerek yemenizi tavsiye ederim :)
Servis yapmadan önce soğuk jöleyi turuncu gıda boyası ile renklendirip üzerilerine dökebilirsiniz. Veya portakal marmaledı ile süsleyebilirsiniz. Onlarında üzerine portakal dilimleri koyabilirsiniz veya portakal kabuğu rendesi serpiştirebilirsiniz. Veya pırıl pırıl gözükmesini isterseniz yenilebilir pullar ile süsleyebilirsiniz..
Bu cupcake'leri ise Berna hazırladı ve Zeynep Ada üzerilerine kremşanti sıkarak süsledi.. Bence çok şık ve lezzetli oldular..
Herkese sevgilerimle..