Gerekli Malzemeler ;
• 500 gr kuş başı kesilmiş piliç but’u
• 200 gr kültür mantarı
• 1 çay bardağı soya sosu
• az tuz
• ½ çay bardağı riviera zeytinyağı
• ½ çay bardağı su
• 1 su bardağı kadar kırık ceviz
• süslemek için Akdeniz yeşillikleri
Öncelikle kuş başı kestirttiğiniz veya kendiniz kestiğiniz tavuk butlarını yıkayıp tuz ile biraz ovalayalım.
Mantarlarımızı ince ince kesip limonlu suyun içerisinde 5 dakika kadar bekletelim.
Ağzı kapaklı büyük bir tavamıza zeytinyağımızı döküp biraz ısınmasını bekleyelim. Daha sonra tavuğu ve mantarları ilave edip soya sosumuzu üzerine dökelim. Suyumuzu da ilave edip tavamızın ağzını kapatalım ve orta hararetli ateşte kaynamaya bırakalım. Mantarlar ve tavuklar renk değiştirip pişmeye başlayınca ateşimizin altını biraz açalım. İçerisine cevizlerimizi ilave edip yüksek ateşte sotelediğimiz yemeğimizi biraz kızartıp suyunu çektirelim.
Servis yaparken isterseniz tabağınızın çevresini Akdeniz yeşillikleri ile süsleyebilirsiniz veya yanına nefis bir pirinç pilavı ile menü ‘yü zenginleştirebilirsiniz..
Gerekli malzemeler;
• 3-4 adet kabak
• yarım demet dereotu
• 200 gr beyaz peynir
• 2 yumurta
• ½ su bardağı sıvı krema
• 3 çorba kaşığı un
• 1 çay kaşığı tuz
Öncelikle kabaklarımızın içlerini sebze bıçağı ile kıvırarak çıkartalım. Veya tüm kabağı rendeleyerek de kullanabilirsiniz. Ama daha hoş bir görüntü elde etmek isterseniz kıvırarak kesebilirsiniz.
Dere otlarımızı ince ince doğrayalım. Beyaz peynirimizi çatal yardımıyla ezelim.
Kabakları, dereotunu ve peyniri büyük bir kasenin içerisine koyup karıştıralım. Üzerine un, yumurta , krema ve tuzu ilave edip 2-3 dakika tekrar karıştıralım.
Fırınımızı 180 dereceye getirip ayarlayalım. Borcam büyüklüğünde bir fırın kabına karışımımızı dökelim ve yaklaşık 30 dakika üzeri kızarana kadar pişirelim.
Piştikten sonra tezgahımızda 15-20 dakika bekletip servis yapabilirsiniz.
AVAKADO EZMELİ PASTIRMA SARMASI
Gerekli Malzemeler; ( 4-5 kişilik)
• 5-6 dilim yağsız ve arzuya göre çemensiz pastırma ( dana antrikot olması tercih)
• 1 adet olgunlaşmış avakado
• 2 diş sarımsak
• ½ çay bardağı sızma zeytinyağı
• ½ limon suyu
• az tuz
• süslemek için dereotu
Keyifli bir başlangıç ve aperatif olarak tercih edilebilir.
Bir adet olgunlaşmış ve yumuşamış avakadoyu soyalım. Eğer aldığınız avakadolar sert ise , buzdolabında diğer meyvelerinizin arasında 1-2 hafta yumuşamasını bekleyebilirsiniz. Üzerine bastırdığınız zaman hissedilir derecede yumuşamış ise, kullanabilirsiniz.Aksi takdirde acı ve sert olacağı için yemesi keyifli olmaz.
Soyduğumuz avakadoyu çatal ile ezelim. İki diş sarımsağı tuz ile havanda dövelim. Sarımsakları, zeytinyağını, limon suyunu ve tuzu ezdiğimiz avakadonun içerisine ilave edip tüm malzemeyi karıştıralım.
Bir dilim pastırmamızın ortasına ezmemizden 1-2 kaşık koyup yayalım. Pastırmayı rulo yapıp servis tabağına dizelim. En son üzerilerine dereotlarını kesmeden dal halinde kullanarak süsleyelim.
KABAKLI & BEYAZ PEYNİRLİ KİŞLER
Gerekli malzemeler;
-12’li muffin kalıbı
Hamuru için;
• 250 gr un
• 150 gr tereyağı (soğuk ve küp küp kesilmiş)
• 1 yumurta sarısı
• 3 gr tuz
• 60 gr su
İç harcı için;
• 2 adet orta boy kabak (rendelenmiş)
• 150 gr ezine peyniri (çatal ile ezilmiş)
• 6-7 dal dereotu (ince kıyılmış)
• 1 küçük paket krema(250 gr )
• 1 yumurta sarısı
Üzeri için ;
• 1 su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)
Önce hamurumuzu hazırlayalım. Unu genişce bir yoğurma kabına eleyelim. Ortasını havuz gibi açıp ufalanmış tereyağını ve tuzu ekleyelim. Yavaş yavaş yağ ile unu birbirine yedirerek hamurumuzu oluşturmaya başlayalım. Yumurtayı ilave edelim. ve yoğurmaya devam edelim. En son suyu ekleyip hamuru çok vıcık vıcık yapmadan hemen toparlayıp streç film ile saralım ve yarım saat buzdolabında dinlendirelim.
Hamurumuz buzdolabında dinlenirken biz iç harcımızı hazırlayalım. Tüm iç harcı malzemelerini karıştıralım.
Hamurumuz buzdolabında bekledikten sonra temiz bir tezgaha un eleyelim ve hamurumuzu unun üzerine koyalım. Oklava yardımıyla hamuru , şekline önem vermeden yarım parmak kalınlığında açalım. Açtığımız hamuru orta boy bir su bardağı yardımı ile yuvarlak dairelere bölelim. Böldüğümüz hamurları kalıbın bölümlerine elimizle düzelterek yerleştirelim. Ve ortalarına iç harcımızı yayalım. Üzerilerine kaşar peynirlerini serpiştirelim.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında en az 20 dakika pişirelim. Piştikten sonra tezgahımızda kişlerimizi soğutalım ve servis yapalım.
İZMİR TULUMLU VE KIVIRCIK MAYDANOZLU AKDENİZ SALATASI
Gerekli Malzemeler ;
• Yarım demet kıvırcık maydanoz
• Yarım paket hazır Akdeniz yeşillikleri
• ½ su bardağı doğranmış yarı kurutulmuş domates
• 2 çorba kaşığı toz parmesan peyniri
• fesleğenli hazır salata sosu (toz olanlardan)
• 100 gr İzmir tulumu (küp küp doğranmış)
• ½ su bardağı sızma zeytinyağı
• isteğe göre balsamik sirke
Yeşilliklerimizi yıkayıp 10 dakika kadar sirkeli suda bekletelim.
Hazır salata sosumuzu üzerinde yazan tarife göre zeytinyağı ve su ile hazırlayalım. Boş bir kaseye yeşilliklerimizi kurulayıp aktaralım. Üzerine kurutulmuş domatesleri, parmesan peynirini ve sosu ilave edip iyice harmanlayalım.
Servis tabağımıza salatamızı aktaralım. Üzerine tulum peynirlerimizi serpiştirelim. Tulum peynirlerinin üzerine sızma zeytinyağı ve balsamik sirkeyi gezdirerek dökelim.
Servise hazırdır..
Herkese sevgilerimle..