Cumartesi soframızın son durağı olan tatlı soframıza geldi sıra..(benim en sevdiğim) Burada iki pasta ve bir limonata çeşidi var. Ben pasta ile az şekerli bir limonatayı veya herhangi bir evde yapılmış meyva suyunu çok seviyorum. Bana göre koladan ve ya gazozdan daha çok yakışıyor sofralara..
Ağlayan pastayı annem komşusu Neyir teyze ile beraber yapmışlar. Ellerine sağlık diyorum, çok lezetli ve hafif olmuştu..
Evetttt, sıra geldi tariflere...
FRAMBUAZLI ÇİKOLATALI PASTABen pasta yapmayı gerçekten çok seviyorum..ama daha çokkkk çalışmam gerektiğini ve bir o kadar da çok şey öğrenmem gerektiğini düşünüyorum. Bu pastanın dışp süslemesi için çok uğraşmıştım. Ama tam bitirmek üzere iken pastanın sol yan tarafı çökmezmi..Allahım o nasıl bir sancıydı benim için anlatamam..tam 3 saattir mutfaktaydım ve tam bitirmek üzereydim ki pasta çöküyor :((Neredeyse ağlamak üzereydim. Hemen pastaya fazla müdahale etmeden dolaba kaldırdım. Ve ertesei sabah pasta donduktan sonra spatula ile çöken yerlerini düzeltmeye çalıştım. Çabalarım takdire değerdi doğrusu :) Ama inanın gerçekten çokkk moralim bozulmuştu..
Gerekli malzemeler ;
- 5 adet yumurta
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 su bardağından biraz fazla tozşeker
- 2,5 kahve fincanı un
- 4 yemek kaşığı nişasta
- 1 çay bardağı toz kakao
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket vanilya
İç krema için,
- 250 ml süt
- 3 yumurta sarısı
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1/2 çay bardağı kepekli un
- 1 tatlı kaşığı buğday nişastası
- yarım çay kaşığı vanilya
- 100 gr frambuaz
- 1 paket kare çikolata veya damla çikolata
- yarım paket vişne jölesi
dışı için ;
- 1 paket krem şanti
- 1 paket krema sertleştiricisi
- 1 su bardağı soğuk süt
- miktarı size bağlı ,şekilleri düzgün frambuaz
- bir miktar çikolata sosu
- arzunuza bağlı frambuaz reçeli
- pastanın yanları için ruf marka ufalanmış çikolatalar
Öncelikle her zaman ki gibi pandispanyamızı yapmaktan işe başlıyoruz. Fırınımızı 175 dereceye ayarlıyıp ısınmaya bırakıyoruz. Yumurtaları,yumurta sarısını ve şekeri mikser ile rengi beyaz olana kadar iyice çırpıyoruz. Un, nişasta,toz kakao ve vanilyayı ayrı bir kapta eleyip diğer şekerli karışımımıza ekleyip yavaş yavaşçırpıyoruz. En son sıvı yağımızı ekleyip çırpma işlemini tamamlıyoruz. 22cm'lik bir kek kalıbına karışımımızı döküp önceden ısıtılmış fırınımızda pandispanyamızın pişmesini bekliyoruz.
Pandispanyamız piştikten sonra soğumaya bırakıyoruz. Bizde bu arada iç kremamızı hazırlayalım. Bütün creme patisserie malzememizi orta boy bir tencere alıp önce soğukken karıştırılam daha sonra orta hararetli bir ocağa alıp devamlı karıştırarak pişirelim. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alıp biraz karıştırarak soğutalım.
Kremamız soğurken bizde pandispanyamızı ortadan ikiye bölelim. Vişne jölemizi paketteki tarife göre hazırlayalım. Frambuazlarımızı yıkayalım ve çikolatalarımızı parça parça bölelim. Pandispanyamızı jöle ile ıslatalım. Bir katın üzerine tüm kremayı dökelim.Kremanın üzerine frambuazları ve çikolataları döşeyelim. Üzerini diğer pandispanya katıyla kapatalım.
Kremşantimizi bir bardak soğuk süt ile çırpalım. Çırptıktan sonra içerisine krem serleştiricisini ekleyip tekrar çırpalım. Pastamızın üzerini ve yanlarını kremşanti ile kaplayalım. Yanlarını daha önce tarif ettiğim gibi bir dikdörtgen olarak kesilmiş fırın kağıdı yardımıyla çikolata ile çevirelim. Pastanın üst kısmını ise zevkinize göre süsleyebilirsiniz. Ben yanlarına frambuazlar döşedim. Sonra pasta süsleme sihirbazımızın en ince ucunu kullanarak çikolata sosunu pastanın ortasına daireler çizerek şekillendirdim. elime bir kürdan alarak pastayı dilimledim. Böylece üzerine hoş bir desen oluşturmuş oldum. Yanlarına frambuazların üzerilerine biraz frambuaz reçeli sıktım.
Pastamızı hava almayan bir pasta kalıbına koyup en az bir gece buzdolabında bekletmemiz gerekmektedir.
AĞLAYAN PASTABu pastayı daha önce dediğim gibi annem ve Neyir teyze birlikte hazırlamış. Ben çok sevdim çünkü hem pratik bir pasta hemde gerçekten çok lezzetliydi..Gerekli malzemeler ;
- 4 yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı un
- 4 yemek kaşığı süt
- 1 paket kakao
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket hazır çikolata sosu
- 1 paket kremşanti
- 1 su bardağı soğuk süt
- 1,5 su bardağı süt
Öncelikle kekimizi pişirelim. Yumurta ve şekerimizi mikser ile çırpalım. Üzerine un,kakao,kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip tekrar çırpalım. Sütümüzüde ilave edip son bir kere daha çırpalım.Dikdörtgen bir borcama karışımımızı döküp 180 derece fırında kekimizi pişirelim. Kekimiz piştikten sonra biraz soğumaya bırakalım.
Kekimiz ılındıktan sonra üzerine 1,5 su bardağı sütümüzü dökelim. Kremşanti ile 1 su bardağı sütümüzüde çırpıp kekimizin üzerine güzelce yayalım. Buzdolabında en az 3-4 saat bekletelim.
Tarifte 1 paket hazır çikolata sosu yazıyor ama ben sosumu kendim yapmayı tercih edenlerdenim. Benim çikolata sosu tarifimi denerseniz sanırım bu pasta daha da lezzetli olur.
2 çay bardağı süt
3/4 çay bardağı tozşeker
1 tatlı kaşığı nişaşta
1 çorba kaşığı kakao
200 gr çikolata
Öncelikle süt ile şekeri birlikte kaynatalım. Küçük bir kapta nişaşta ile kakaoyu az su ile eritelim. Kaynamış sütün içerisine döküp karıştıralım. Üzerine çikolatayı küçük küçük kırıp ilave edelim. Tüm malzemeyi iyice karıştırarak çikolataların erimesini sağlayalım. Piştikten sonra soğutalım.
Servis yaparken pastamızı kare kare kesip üzerine sos döküp sunuyoruz. Gerçekten sunumuda çok şık oluyor..
NANELİ LİMONATAGerekli malzemeler ;- 4 adet iri limon
- 2 su bardağı toz şeker
- istediğiniz kadar taze nane
- 1 litre içme suyu
Öncelikle limonlarımızı sıkalım. Şeker ilave edip kaşık ile karıştıralım. Orta hararetli bir ocağa alıp suyunu ilave edelim. En sonda göz kararı nanelerimizi yıkayıp ekleyelim. Ve kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha altını kısıp pişirelim. Daha sonra bir sürahiye aktarıp soğutalım. Soğuduktan sonra buzdolabına koyup 1-2 saat bekletelim. Sofraya götüreceğiniz zaman içersine buz ve taze nane yaprakları ilave edip servis yapalım.
Hepimize afiyet olsun :)