Perşembe, Eylül 29, 2005

ÇİKOLATALI PASTA


Yarın Annemin doğum günü..Ama annem yarın akşam kuzenimin nişanına katılmak için yola çıkacak. Bu sebeple bende bugün annem için bir pasta hazırladım ve birazdan evine gidip pastasını vereceğim. Ben fotoğraf çekerken biraz tadına baktım, yağmurda küçük bir dilimi bitirdi..Sonuçta tadı güzel oldu..
Tek katlı bir pasta hazırladım. Çikolata yoğun bir pasta olduğu için ,adına en çok çikolatalı pastanın yakışacağını düşündüm. Kremşanti sevmeyen arkadaşlarımız içinde güzel bir alternatif oldu. Üzerini çikolata parçacıkları ile süsledim. Bu şekilde süslemek hem çok şık hem de yapması pratik oluyor.
ANNECİM DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN :)



Gerekli Malzemeler ;

  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 125 gr tereyağı
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3/4 su bardağı toz kakao
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Krema için ;

  • 100 gr çikolata
  • 100 gr tereyağı
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri

Üzeri için ;

  • 1 kare paket bitter çikolata (80 gr)
  • renkli pasta süsleme şekeri






Öncelikle pandispanyamızı hazırlayalım. Fırınımızı 170 dereceye ayarlayalım ve ısıtmaya başlayalım. Şekerimizi ve yumurtalarımızı renkleri beyazlaşana kadar mikser ile çırpalım. Unu, kakaoyu ve kabartma tozunu eleyerek karışımımıza ekleyelim. Bu arada tereyağını eritelim ve ılınmaya bırakalım. Eklediğimiz malzemeleri iyice mikser yardımı ile çırpalım. Sert bir karışım elde edeceğiz telaşlanmayın. Erittiğimiz tereyağını karışımımıza ekleyelim ve mikserle biraz daha çırpalım. Küçük dikdörtgen bir kalıba karışımımıza dökelim. Ve fırınımıza atıp en az 30 dakika pişirelim.
Bu arada bir kare paket bitter çikolatamızı benmari usülü eritelim. Bir tepsiye yağlı fırın kağıdı serelim ve erittiğimiz çikolatayı kağıdın üzerine dökelim.Renkli süsleme şekerlerini çikolatanın üzerine serpiştirelim. Buzdolabına dondurmak için koyalım.
Pandispanyamız piştikten sonra soğumaya bırakalım. Bu arada bizde kremamızı hazırlayalım. Çikolatalarımızı yine benmari usülü eritelim ve ılınmaya bırakalım. Oda sıcaklığında beklettiğimiz tereyağı ile pudra şekerini mikser ile 8 dakika çırpalım. Erimiş ılınmış çikolatayıda ekleyip 5 dakika daha mikser ile çırpalım.
Ilınmış kekimizin üzerine kremamızı sürelim. Buzdolabından hazırladığımız çikolatalırı çıkaralım. İstedimiz şekilde kırıp pastanın üzerini dokere edelim.
Pastamızı mümkün olduğu kadar buzdolabına koymayalım. Çünkü kekimiz sertleşebilir. En güzeli o gün yapıp bitirmektir.

Hepimize afiyet olsun :)

Salı, Eylül 27, 2005

ZENCEFİLLİ MUFFIN


Geçen hafta glikoz aramak için Bakırköy'e gitmiştim. Ama sonuç başarısız oldu. Sanırım tekrar Eminönüne gitmem gerekecek..Bu arada baharatçıları dolaşırken bazı değişik baharatlar ve süsleme malzemeleri buldum aldım. Bunlardan biri benim için yeni ama sizin bildiğinizi düşündüğüm "zencefil"di. Daha hiç zencefil satın alıp bir tarif denemişliğim olmamıştır. Zencefille ne yapsam diye çok düşündüm. Bir çok tarif karıştırdım. Sonunda hem temel muffin tarifini baz alarak hem de kendimce oranlarıyla oynayarak "zencefilli muffin" yapmaya karar verdim. İyi ki de vermişim çünkü daha muffinler pişerken bile inanılmaz güzel bir koku bıraktı ve tadı da (benim çikolata dışındaki tatlılara pek sıcak bakmadığımı düşünürseniz) süperdi..
Yağmur bile fırından çıkınca alabilmek için bayayı uğraştı :)

Gerekli malzemeler ;
  • 2 adet yumurta
  • 2 kahve fincanı toz şeker - 2 kahve fincanı pudra şekeri
  • 2 kahve fincanı sıvı yağ(ben zeytinyağı kullandım)
  • 2 kahve fincanı yoğurt (ben light yoğurt kullandım)
  • 6 kahve fincanı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 tatlı kaşığı toz zencefil
  • 2 tatlı kaşığı toz tarçın

Öncelikle fırınımız 170 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.




Yumurta ve şekerleri derin bir çırpma kabında mikser ile renkleri beyazlaşana kadar çırpalım. Sıvı yağı ve yoğurdu ekleyip az biraz daha çırpalım. Ayrı bir kaba unu, kabartma tozunu, zencefili ve tarçını eleyelim. Elediğimiz unlu karışımı yumurtalı karışıma ekleyip tekrar mikser ile 2 dakika çırpalım.

Karışımı muffin kalıplarına boşaltalım. Ben 12'li muffin kalıbı kullandım. Ama bu tariften 14 adet muffin çıkıyor.

Muffinleri kabarıp üzerileri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirelim.

Çayın veya sütün yanına süpriz bir ikram yapabilirsiniz :)

Hepimize afiyet olsun :)

Pazartesi, Eylül 26, 2005

PRATİK VANİLYALI & ÇİKOLATALI SOĞUK KREMA


Havalar soğumaya başladı. Ama ne kadar soğuk olursa olsun ,ben yaz&kış dondurma yiyenlerdenim. Yağmurda alıştı. Kışın kar yağarken bile dondurma yiyebiliyor. Canım bu haftasonu pasta değilde,şöyle soğuk birşeyler yemek istedi. Bende ne zamandır kolay bir tatlı tarifi yapmak istiyordum. En sonunda dün yaptım. Yapması çok kısa sürdü. Çünkü çok kolay ve pratik bir tatlı.Hemde güzel bir sunum ile servis yapılırsa, gayet beğenilen ve çok ta emek harcanılmış gibi duran bir tatlı gibi oluyor :)

Gerekli malzemeler ;
  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 250 gr vanilyalı dondurma (ben algida kullandım)
  • yarım paketten az fazla eti kakaolu büskivu
  • 2 kare paket bitter çikolata(160 gr)

Öncelikle kremşatimizi 1 bardak soğuk süt ile çırparak hazırlayalım.Kakaolu büskuviyi ve çikolataları rondodan iyice geçirelim. Çırptığımız kremşantiyi ikiye bölelim. Yarısına dondurmayı ekleyip mikser ile 2 dakika çırpalım. Yarısını da kakaolu karışımı ekleyip mikser ile çırpalım.




Küçük boy muffin kalıplarının dibine önce vanilyalı karışımdan üzerinede çikolatalı karışımdan ekleyip en az 1 gece buzlukta bekletelim. Benim çikolatalı karışımım artmıştı. Bende kalanı Tupperware'den aldığım küçük kurabiye kalıplarına koyup buzlukta beklettim. Servis yaparken tabaklara süs olarak ekliyorum.

Sorbenin üzerinede çikolatalı sos yapıp servis yaparken dökelim.Çikolata sosunu biraz koyu ve bol koyarsanız, kremanın yemesi daha zevkli bir hal alacaktır.



Hepimize afiyet olsun :)

Cumartesi, Eylül 24, 2005

HEDİYE..

KELEBEK..


Şu güzel manzarayı sizlerle paylaşmadan geçemedim..Haftaiçi kahvaltı etmek için Etiler Alkent'te bulunan Butterfly Pastanesine gittik.Tam anlamıyla çok şık butik bir pastane. Çok harika pastalar,kurabiyeler ,çikolatalar vardı. En çok hoşuma giden şeylerden biriside imalathanenin görünüyor olmasaydı. Yani kurabiyeler,pastalar vb. şeyler yapılırken siz aşçıları seyredebiliyorsunuz :)


Önce ne yemek istediğimize karar vermek için içeride yiyeceklere uzuncaaaa baktık. Sonra ben kurabiyeleri çok beğendim ve biraz ortaya istedim. Dışarı çıkıp oturduk. Çayımızı gümüş demlikte getirdiler. Kurabiyeleri süper şık gümüş pastalıkta getirdiler. Limonata ise şahaneydi ,bol naneli buz gibiydi.Gerçekten çok zevkli bir kahvaltı yaşadık.

Çarşamba, Eylül 21, 2005

SENİ SEVİYORUM PASTASI & EŞİM İLE NASIL TANIŞTIM...


Sevgili adaşım Burcu beni eşim ile nasıl tanışmamı anlatmam için sobelemiş :) Bu aralar internette dolaşan bu sobeleme oyunları benim gerçekten hoşuma gidiyor. Bu sayede hergün takip ettiğimiz arkadaşlarımızı daha iyi tanıma fırsatı buluyoruz. İnsanları daha iyi tanımak benim için önemli çünkü yaptıkları yemeklere kişiliklerinide kattıklarını düşünüyorum. Böylece yapılan güzel yemekler gözüme daha da güzel gözüküyor :)
Hem günün anlam ve önemine uygun olduğunu düşündüğüm "seni seviyorum pastası"nın da tarifini bu bölümde yayınlamak istedim..

3 sene önce yoğun iş arama dönemlerimdi. Ben iktisat mezunu pazarlama masterı olan bir iş arayan olarak bayayı bir kapıları çalmıştım.O dönemde daha faal olarak çalışan bir "e-pazaryeri"nin pazarlama kadrosu için başvuru yapmıştım. 3 kez yapılan görüşmelerin arkasından işe kabul edildim. Gerçekten zevkli bir işti. Ama ne yazık ki ben biraz satış konusunda yeteneksizim galiba.. neyse, biz firmalardan randevu almaya ve onlarla görüşmeye ayarlamaya çalışıyorduk(klasik) Benden daha deneyimli bir abim müşteri ziyaretlerinde benide yanında götürmek istedi.(olaya hakim olabilmem için) O bir firmayla anlaşmak üzereydi. ve görüştüyü kişide çok zorlu bir müşteriydi(benim eşim yani) Sende gel ,gör bak nasıl müşteri ile baş ediyorum dedi. Biz gittik iş yerine, sekreter yukarı ofisine gönderdi bizi. Ben hemen çok biliyormuş gibi yukarı çıkar çıkmaz iş arkadaşımı beklemeden daldım odaya..Eşimle ilk o anda göz göze geldik :) ve hayatım boyunca o anı unutamam..normal şartlarda çok sinirli olan eşim nedense benim öyle girişime kızamadı. ve zor yapılacak gözüyle bakılan anlaşma nedense hemen ertesi gün imzalanıverdi :) diğer tüm işleriyle ben ilgenmiştim. Ürünlerin resimlerinin çekimi, metinlerin hazırlanması vb. tabi bunları yaparken de devamlı mailleşiyorduk. 2 hafta sonra bana haftasonu için kahvaltı etme teklifinde bulundu.. ben genelde o sıralar haftasonları annem ile kahvaltı ettiğimiz için öğleden sonra buluşabileceğimizi söyledim. ve ilk defa arnavutköy'de ki "aşşşk kafe"de buluşmuştuk..ondan sonraki 3 ay içinde evlendik ve şimdi de yağmur isminde bir kızımız var :) Eşimi gerçekten çokkkk seviyorum :))

Ben eşleriyle nasıl tanıştıklarını anlatması için Zinnur'u, Yeşim'i ve Tuhfe'yi sobeliyorum....



SENİ SEVİYORUM PASTASI

Gerekli malzemeler ;
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 125 gr tereyağı
  • 1 su bardağı şeker
  • 3/4 su bardağı toz kakao
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

iç krema için ;

  • 1 paket kremşanti
  • 2 paket eti çikolatalı rondo büskuvi
  • 40gr bitter çikolata(yarım kare paket)
  • yarım su bardağı sığuk süt
  • 1 adet dilimlenmiş muz veya istediğiniz herhangi bir meyva

diğer ;

  • üzerine sürmek için istediğiniz bir marmelad(ben ahududu&elma marmeladını sürdüm)
  • bir miktar renkli marzipan(şeker hamuru)
  • üzeri için kurutulmuş gül(bakırköyden bir baharatçıdan aldım)

Öncelikle pandispanyamızı pişirelim. Ben 18 cm'lik kalp şeklinde bir kalıp kullandım. Siz yuvarlak en küçük kalıbınızı kullanabilirsiniz. Fırını 160 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım. Şeker ve yumurtayı renkleri beyazlaşana kadar mikser ile çırpalım. Tereyağımızı bu arada eritelim ve ılınmaya bırakalım. Yumurtalı karışımın içerisine yağ hariç diğer tüm malzemeyi eleyerek ekleyelim. Tekrar çırpalım. En son erimiş yağımızı ekleyip yapladığımız kalıbımıza boşaltalım. Ve pişmek üzere fırınımıza sürelim. Piştikten sonra keki soğumaya bırakalım.

Ben bu arada şeker hamuru hazırladım. 1 yumurta akı, 2 çorba kaşığı glikoz ve 500 gr elenmiş pudra şekeri ile çok güzel bir şeker hanuru elde edebilirsiniz. Ben az hazırlayıp kırmızı boya ile pembeleştirdim. ve yuvarlak toplar hazırladım.

İç kreması için, 1 paket kremşanti ile yarım su bardağı sütü çırpın. 1 paket rondo büskuviyi ve çikolatayı rondodan geçirip kremşanti ile karıştırıp dolaba kalıdralım.


Bu arada soğuyan pandispanyamızı ortadan ikiye bölelim. Muzlarımızı dilimleyelim. Kekimizin ilk katının üzerine kremamımızı sürelim. Üstüne muzlarımızı dizelim. Muzların üzerinide kekin ikinci katını örtelim. Pastanın en üzerine bir miktar marmeladımızı sürelim. Şekillendirdiğimiz marzipanlarımızı pastanın üzerine çerceve gibi dizelim. Güllerle de süslememize devam edelim. İkinci büskuvi paketimizi açıp, içerinden çıkan yapışık büskuvileri ortalarından ayıralım. Bir parçasının arkasına marmelat sürüp pastanın yanına yapıştıralım. Bu şekilde pastanın tüm çevresini sarıp süslememizi bitirelim.
Buzdolabında 1-2 saat bekletmemiz yeterlidir.

Hepimize afiyet olsun..

Salı, Eylül 20, 2005

FRAMBUAZLI ÇİKOLATALI PASTA & AĞLAYAN PASTA & NANELİ LİMONATA


Cumartesi soframızın son durağı olan tatlı soframıza geldi sıra..(benim en sevdiğim) Burada iki pasta ve bir limonata çeşidi var. Ben pasta ile az şekerli bir limonatayı veya herhangi bir evde yapılmış meyva suyunu çok seviyorum. Bana göre koladan ve ya gazozdan daha çok yakışıyor sofralara..
Ağlayan pastayı annem komşusu Neyir teyze ile beraber yapmışlar. Ellerine sağlık diyorum, çok lezetli ve hafif olmuştu..
Evetttt, sıra geldi tariflere...


FRAMBUAZLI ÇİKOLATALI PASTA

Ben pasta yapmayı gerçekten çok seviyorum..ama daha çokkkk çalışmam gerektiğini ve bir o kadar da çok şey öğrenmem gerektiğini düşünüyorum. Bu pastanın dışp süslemesi için çok uğraşmıştım. Ama tam bitirmek üzere iken pastanın sol yan tarafı çökmezmi..Allahım o nasıl bir sancıydı benim için anlatamam..tam 3 saattir mutfaktaydım ve tam bitirmek üzereydim ki pasta çöküyor :((
Neredeyse ağlamak üzereydim. Hemen pastaya fazla müdahale etmeden dolaba kaldırdım. Ve ertesei sabah pasta donduktan sonra spatula ile çöken yerlerini düzeltmeye çalıştım. Çabalarım takdire değerdi doğrusu :) Ama inanın gerçekten çokkk moralim bozulmuştu..
Gerekli malzemeler ;
  • 5 adet yumurta
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 su bardağından biraz fazla tozşeker
  • 2,5 kahve fincanı un
  • 4 yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı toz kakao
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya

İç krema için,

  • 250 ml süt
  • 3 yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1/2 çay bardağı kepekli un
  • 1 tatlı kaşığı buğday nişastası
  • yarım çay kaşığı vanilya
  • 100 gr frambuaz
  • 1 paket kare çikolata veya damla çikolata
  • yarım paket vişne jölesi

dışı için ;

  • 1 paket krem şanti
  • 1 paket krema sertleştiricisi
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • miktarı size bağlı ,şekilleri düzgün frambuaz
  • bir miktar çikolata sosu
  • arzunuza bağlı frambuaz reçeli
  • pastanın yanları için ruf marka ufalanmış çikolatalar

Öncelikle her zaman ki gibi pandispanyamızı yapmaktan işe başlıyoruz. Fırınımızı 175 dereceye ayarlıyıp ısınmaya bırakıyoruz. Yumurtaları,yumurta sarısını ve şekeri mikser ile rengi beyaz olana kadar iyice çırpıyoruz. Un, nişasta,toz kakao ve vanilyayı ayrı bir kapta eleyip diğer şekerli karışımımıza ekleyip yavaş yavaşçırpıyoruz. En son sıvı yağımızı ekleyip çırpma işlemini tamamlıyoruz. 22cm'lik bir kek kalıbına karışımımızı döküp önceden ısıtılmış fırınımızda pandispanyamızın pişmesini bekliyoruz.

Pandispanyamız piştikten sonra soğumaya bırakıyoruz. Bizde bu arada iç kremamızı hazırlayalım. Bütün creme patisserie malzememizi orta boy bir tencere alıp önce soğukken karıştırılam daha sonra orta hararetli bir ocağa alıp devamlı karıştırarak pişirelim. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alıp biraz karıştırarak soğutalım.

Kremamız soğurken bizde pandispanyamızı ortadan ikiye bölelim. Vişne jölemizi paketteki tarife göre hazırlayalım. Frambuazlarımızı yıkayalım ve çikolatalarımızı parça parça bölelim. Pandispanyamızı jöle ile ıslatalım. Bir katın üzerine tüm kremayı dökelim.Kremanın üzerine frambuazları ve çikolataları döşeyelim. Üzerini diğer pandispanya katıyla kapatalım.


Kremşantimizi bir bardak soğuk süt ile çırpalım. Çırptıktan sonra içerisine krem serleştiricisini ekleyip tekrar çırpalım. Pastamızın üzerini ve yanlarını kremşanti ile kaplayalım. Yanlarını daha önce tarif ettiğim gibi bir dikdörtgen olarak kesilmiş fırın kağıdı yardımıyla çikolata ile çevirelim. Pastanın üst kısmını ise zevkinize göre süsleyebilirsiniz. Ben yanlarına frambuazlar döşedim. Sonra pasta süsleme sihirbazımızın en ince ucunu kullanarak çikolata sosunu pastanın ortasına daireler çizerek şekillendirdim. elime bir kürdan alarak pastayı dilimledim. Böylece üzerine hoş bir desen oluşturmuş oldum. Yanlarına frambuazların üzerilerine biraz frambuaz reçeli sıktım.

Pastamızı hava almayan bir pasta kalıbına koyup en az bir gece buzdolabında bekletmemiz gerekmektedir.


AĞLAYAN PASTA
Bu pastayı daha önce dediğim gibi annem ve Neyir teyze birlikte hazırlamış. Ben çok sevdim çünkü hem pratik bir pasta hemde gerçekten çok lezzetliydi..
Gerekli malzemeler ;
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı un
  • 4 yemek kaşığı süt
  • 1 paket kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket hazır çikolata sosu
  • 1 paket kremşanti
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1,5 su bardağı süt

Öncelikle kekimizi pişirelim. Yumurta ve şekerimizi mikser ile çırpalım. Üzerine un,kakao,kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip tekrar çırpalım. Sütümüzüde ilave edip son bir kere daha çırpalım.Dikdörtgen bir borcama karışımımızı döküp 180 derece fırında kekimizi pişirelim. Kekimiz piştikten sonra biraz soğumaya bırakalım.

Kekimiz ılındıktan sonra üzerine 1,5 su bardağı sütümüzü dökelim. Kremşanti ile 1 su bardağı sütümüzüde çırpıp kekimizin üzerine güzelce yayalım. Buzdolabında en az 3-4 saat bekletelim.

Tarifte 1 paket hazır çikolata sosu yazıyor ama ben sosumu kendim yapmayı tercih edenlerdenim. Benim çikolata sosu tarifimi denerseniz sanırım bu pasta daha da lezzetli olur.


2 çay bardağı süt
3/4 çay bardağı tozşeker
1 tatlı kaşığı nişaşta
1 çorba kaşığı kakao
200 gr çikolata
Öncelikle süt ile şekeri birlikte kaynatalım. Küçük bir kapta nişaşta ile kakaoyu az su ile eritelim. Kaynamış sütün içerisine döküp karıştıralım. Üzerine çikolatayı küçük küçük kırıp ilave edelim. Tüm malzemeyi iyice karıştırarak çikolataların erimesini sağlayalım. Piştikten sonra soğutalım.

Servis yaparken pastamızı kare kare kesip üzerine sos döküp sunuyoruz. Gerçekten sunumuda çok şık oluyor..




NANELİ LİMONATA

Gerekli malzemeler ;

- 4 adet iri limon
- 2 su bardağı toz şeker
- istediğiniz kadar taze nane
- 1 litre içme suyu

Öncelikle limonlarımızı sıkalım. Şeker ilave edip kaşık ile karıştıralım. Orta hararetli bir ocağa alıp suyunu ilave edelim. En sonda göz kararı nanelerimizi yıkayıp ekleyelim. Ve kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha altını kısıp pişirelim. Daha sonra bir sürahiye aktarıp soğutalım. Soğuduktan sonra buzdolabına koyup 1-2 saat bekletelim. Sofraya götüreceğiniz zaman içersine buz ve taze nane yaprakları ilave edip servis yapalım.


Hepimize afiyet olsun :)

Pazar, Eylül 18, 2005

KISIR VE PEYNİRLİ ISPANAKLI GÜL BÖREĞİ & KABAKLI PEYNİRLİ KİŞ



Cumartesi günü çok güzel bir gün geçirdik..Annemin evinde organizasyonumuz başladı. Ben Frambuazlı çikolatalı pasta, beze, misket sucuk köfte ,naneli limonata ve kabaklı peynirli kiş hazırladım.Annemde kısır, peynirli ıspanaklı gül böreği ve ağlayan kek hazırladı.
Misafirlerimiz ise Kayınvalidem, annemin komşusu Neyir Teyze ve benim çok sevdiğim arkadaşlarım Aslıcım ve Ebrucumdu...
Bu tip buluşmaları eskiden hiç sevmezdim..ama zaman geçtikce, aileme ve arkadaşlarıma daha çok değer vermeye başladım..ve herkesten daha hevesli çıktım buluşma günleri hazırlamakta..Beraber bir araya gelmek, güzel yiyecekler hazırlayıp yemek, sohbetler etmek, kahveler içip fallar bakmak artık bana çokkk güzel geliyor..Yaşlanıyormuyum neyim :)Ama şunu bilinki daha altın günü,paralı gün gibi organizasyonlara katılmadım. Ama beraber olmak adına ne gerikiyorsa da yapmaya karar verdim :))
Menümüz ;
Ispanaklı peynirli gül böreği
Kısır
Kabaklı Peynirli Kiş
Sucuklu Misket Köfte
Beze
Ağlayan Pasta
Frambuazlı Çikolatalı Pasta
Naneli Limonata

Yaptıklarımızdan Beze ve Kişin tariflerini daha önce blogumda yayınlamıştım. Kiş yapılışı aynı tarifteki gibi ,tek farkı iç malzemesinin kabaktan oluşması. İki orta boy kabak rendesi ve bir miktar dereotu iç malzemesine ekleniyor.
Bezeleri ise temel olarak aynı tarfiten yaptım ama bu sefer 4 yumurta akından yaptım ve şekerinide göz kararı koydum. Üzerinide yarım kare paket bitter çikolatayı eritip çatal ile üzerilerine attırdım. Böylece üzerilerinde gelişigüzel desenler oluşturdum.


KISIR


Gerekli malzemeler ;

* 2 su bardağı köftelik ince bulgur

* 4 su bardağı kaynar su

* miktarı isteye bağlı biber&domates salçası

* bir demetten az maydanoz

* 3-4 baş kuru soğan

* 2 adet taze soğan

* isteye bağlı salatalık turşusu veya salatalık

Öncelikle bulgurumuzu güzelce ayıklayıp yıkıyalım. Temizlendikten sonra üzerine bir miktar tuz serpiştirelim. 4 su bardağı suyumuzu kaynatalım ve bulgurlarımızın üzerine döküp kabarmasını bekleyelim. Bu arada soğanlarımızı küçük küpler halinde kesip az sıvı yağla kavuralım. İçerisine bir çorba kaşığı kadar salça ilave edip soğanlarımızı pembeleştirelim. 15-20 dakika beklettiğimiz bulgurlarımızın içerisine soğanlarımızı ekleyelim ve iyice birbirlerine yedirelim. Ayrı bir yerde maydanozlarımız, taze soğanımızı, salatalık ve turşumuzu yıkayıp küçük küçük keselim. Bulgurun içerisine ilave edip karıştıralım. Bu arada salçası az geldiyse biraz daha salça ekleyebiliriz. Acı seviyorsanız az miktar pul biber ekleyebiliriz.

Kısırımız servise hazırdır. Arzu ederseniz kısırın üzerine göbek salata kesip süsleyebilirsiniz..



PEYNİRLİ ISPANAKLI GÜL BÖREĞİ

  • 4 adet yufka
  • 350 gr ıspanak
  • 150 gr beyaz peynir
  • 1 adet kru soğan
  • 4 çorba kaşığı yoğurt
  • 1/4 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta sarısı
  • bir miktar çörek otu
  • tuz&karabiber

Öncelikle böreğimizin içini hazırlayalım. Ispanaklarımızı yıkayıp doğrayalım. Soğanımızı soyup doğrayalım. Az sıvı yağla teflon tavada kavuralım. Ispanaklarımızı ekleyip tekrar kavuralım. Ispanaklarımız sönünce ateşin altını kapatalım. Biraz soğutup içerisine peynirimizi ekleyip tüm iç malzemeyi karıştıralım. Bir miktar tuz ve karabiber ilave etmeyide unutmayalım.

Yufkalarımızı dörde ayıralım.Yani önceden ikiye keselimj sonrada kestiğimiz parçalarıda ortalarından ikiye ayıralım. Bir parçayı elimize alalım. yoğurt ve sıvı yağı bir kapta karıştıralım ve bu karışımı parça yufkamızın üzerine fırça ile sürelim. Parçanın geniş tarafına içi ince bir şerit olarak koyalım. Ve yufkayı sigara böreği sarıyor gibi sarıp en son tekrar yuvarlayarak sarıp gül görünümünü verelim.(keşke annem böreği nyaparken resimleyebilseymişim ama ben o sırada kiş yapmakla meşgüldüm)

Böreklerimi tarif ettiğim şekilde sarıp tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısını sürelim ve en sonda çörek otumuzu üzeerilerine serpiştirelim.

180 derece fırında iyice kızarana kadar pişirelim..

Bu böreğin yapımı hem çok kolay oluyor hem de tadı çok güzel oluyor.

Hepimize afiyet olsun..



KABAKLI PEYNİRLİ KİŞ


kiş hamurunu daha önce peynirli salamlı kiş tarifinde anlatmıştım. Hamurla ilgili herşeyi aynen bu tarifte de uyguluyoruz.
içi için , 250 gr beyaz peynir (mümkünse ezine koyun peyniri olsun)
1 küçük kutu sıvı krema(yarısından biraz fazla)
göz kararınıza göre bir miktar dereotu
tuz,karabiber

2 orta boy rendelenmiş kabak

1 yumurta sarısı

istediğimiz kadar rendelenmiş kaşar peyniri (ben light kullandım)


Öncelikle hazırladığımız hamuru buzdolabında 30 dakika dinlenmeye burakıyoruz. Bu arada bizde fırınımızı 170 dereceye getirip iç malzemeyi hazırlamaya başlıyoruz. Beyaz peyniri bir kabın içerisine küçük küçük çatalla ezerek ufalıyoruz. Üzerine derotlarını ince ince doğrayıp ve kabaklarımızıda rendeleyip ekliyoruz. Krema, yumurta, tuz ve karabiberi de ekleyip güzelce malzemelerimizi karıştırıyoruz. Bu arada hamuru dolaptan çıkarıyoruz. Yaklaşık 27-28 cm yuvarlak bir tart kalıbına veya borcama hamurumuzu oklava ile açarak yerleştiriyoruz. Yerleştirmeden önce borcamı az sıvı yağ ile yağlayabiliriz. Hamurumuzu yerleştirirken , tabanının eşit ,yanlarınında dik olmasına dikkat ediyoruz. Daha sonra hamurumuzun üzerine karışımımızı döküyoruz. En üzerine de rendelenmiş kaşar peyniri serpiştiriyoruz.


Önceden ısıttığımız 170 derecelik fırınımızda kişimizin üzeri nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra pizza gibi dilimleyip servis yapıyoruz. Bu kişi sıcak veya soğuk yiyebilirsiniz

Hepimize tekrar afiyet olsun :)

CUMARTESİ SOFRAMIZ

TATLILARIMIZ


TUZLULARIMIZ

Cuma, Eylül 16, 2005

ISLAK KEK


Geçen haftasonu annem için yaptığım ıslak keki yayınlamak için elma gününün geçmesini bekledim. Bu kek gerçektende çok ıslak ve güzel oldu. Tarifini yemek ve biz blogundan aldım.Sevgili Figenin tarifi.
Ben farklı olarak içerisine şamfıstığı ekledim. Yarım su bardağı şamfıstığı ayıklayıp çok az rondodan geçirdim. Bunun dışındaki tüm tarife harfiyen uydum. Gerçekten çok ıslakkkk bir kek oldu ve çokta lezzetli...
Tarif için teşekürler Figen..
Tarif için burayı tıklayın..
Hepimize afiyet olsun :)