Pazar, Ocak 28, 2007

SEVDİKLERİMİZE EL YAPIMI ÇİKOLATA..

































O kadar çok amaçlı kullanılabilinir ki bu çikolatalar..Annemizi, akrabalarımızı, arkadaşlarımızı, eşimizi, öğretmenimizi, sevdiklerimizi ve sevgilimizi ziyarete giderken..

Yapımı az vakit alıyor sadece süslemesi için biraz zaman harcamanız gerekebilir..
Dikkat etmeniz gereken nokta, el yapımı çikolata hazırlarken küvertur çikolata veya yurt dışında iseniz özel "dessert chocolate" kullanmanız gerektiğidir..Çünkü eğer marketten aldığınız herhangi bir çikolatayı eritip tekrar kullanmak isterseniz, çikolatalarınız donduktan sonra başınızdan aşağıya tonlarca kaynar su dökülebilir :) Çünkü üzerileri bembeyaz olur..

Beyazlaşmayı önlemenin en temel yöntemleri; küvertur (eritmeye uygun) çikolata kullanmanız ve buzdolabına sokmamanız..Dondururken ve saklarken mutlaka oda ısısında muhafaza etmeniz gerekmektedir.

Bu çikolatalarda, benmari üsulu erittiğim sütlü küvertur çikolataların içerisine bir miktar rende hindistancevizi ekledim . Ve kaşıkla erittiğim çikolataları küçük truff kağıtlarına doldurdum. Bir tepsiye dizip oda ısısında bir gece bekleterek dondurdum.
Dondurmadan önce , üzerileri yumuşakken hazırladığım şeker hamurundan yaptığım çicekleri ve yaprakları süsleyerek üzerilerine dikkatlice bıraktım.

Kullandığım çicek ve yaprak kalıpları Wilton'un. Sevgili Berna dün getirdi ve bende akşam eve dönünce annem için hemen denedim, kendisine çok teşekkür ediyorum..

Hepimize afiyet olsun ..

Cuma, Ocak 26, 2007

FRAMBUAZLI & ÇİKOLATALI YUMUŞAK MUFFİNLER VE HAKKIMDA BİLMEDİĞİNİZ 5 ŞEY..

































Bu aralar galiba tekrar mimleşmeye başladık :) Uzun bir süredir birbirimizi sobelemiyorduk..Bu aradan sonra, blog dünyasına hızlı bir giriş yapan ve profesyonel bir tasarım ile çalışan beğendiğim blogculardan sevgili Hülya benden sorularını cevaplamamı istemiş..bende pasta ve kurabiyelere kısa bir ara verip soruları cevaplamak istedim..
Bu arada kurabiyeler ve pasta ile ilgili gelen tüm sorulara tek tek cevap vereceğim..gecikme için üzgünüm..

Market alışverişi yaparken yeni ürünleri alıp mutlaka denerim.

Evet , denerim..Hatta özellikle pastacılıkla ve gıda ile ilgili yeni çıkan tüm ürünleri tek tek inceler ve alıp evde denemeye gayret gösteririm..ayrıca haftada bir markette tek başıma detaylı dolaşıp alışveriş yapmayı çok severim..o turlarımın sonunda ortaya ilginç çalışmalar çıkabiliyor :)




İnternetten gazete okumayı hiç sevmem.

Ana sayfamızda Milliyet vardır. İnternetten gazete okurum. Bence internet günlük hayatımızı kolaylaştıran, iletişimi hızlandıran, dünyayı küçülten çok değerli bir teknolojidir..hayatımı kolaylaştıran herşeyi seviyorum :)

Hiç sigara içmedim, tadını bilmem.

Maalesef, sigara içtim ve tadınıda biliyorum..ama Yağmur'a hamileliğimin öncesinde ve sonrasında sigarayı bıraktım ve yaklaşık 5 senedir içmiyorum.

Sevgi, saygı ve hoşgörüyü hayatımdan çıkartmayacağım kavramlardır. Ukalalıktan nefret ederim.

Aslında ukala insanlara çok kızmam ama bu bahsedilen üç değerli kavramdan uzaklaşarak ukalalık yapan insanları bir türlü anlayamam. Bana göre sevgiden, saygıdan ve hoşgörüsüzlükten uzaklaşmış insanlar bencillerdir ve bencillik beni üzen ve depresifleştiren tek ve en kötü kavramdır..

Futbolu seviyorum.

Yalan söylemeye hiç gerek yok..maalesef sevmiyorum..

Bende bu soruları Zuhal'e ve Tarçın'a yöneltiyorumm....


Diva dergisinde geçen hafta çıkan ve Burcu ile Işıl'ın çok beğendikleri muffin tarifim ;


FRAMBUAZLI & ÇİKOLATALI YUMUŞAK MUFFİNLER

Gerekli Malzemeler ;
· 2 yumurta ( oda ısısında bekletilmiş)
· 1,5 su bardağı un
· 1 su bardağı toz şeker
· 1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı sıvı vanilya
100 ml sıvı krema ( yarım küçük paket)
150 -200 gr dondurulmuş ahududu
100 gr bitter çikolata


24 adet orta boy yumuşak muffin için ;

Öncelikle fırınımızı 170 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Şeker, yumurta ve sıvı vanilyayı homojen bir karışım oluncaya kadar mikser ile çırpalım . Un, ve kabartma tozunu ayrı bir kapta eleyelim.

Yumurtalı karışım homojenleşince içerisine yavaş yavaş kremayı ilave edelim ve çırpmaya devam edelim. Elediğimiz unlu karışımı yumurtalı karışımın içerisine ilave edelim ve düşük devirden hızlı devire doğru çırpalım

Ahududuları buzdolabının sebze bölümünde 3-4 saat bekleterek çözdürelim. Çikolatalarımızı küçük küçük kıyarak keselim.

Hazırladığımız muffin karışımımızın içerisine en son ahududuları ve çikolataları beraber ekleyip, tahta bir kaşık ile alttan üste doğru karıştıralım.

Muffin kalıbımızın altlarına muffin kağıtlarımızı yerleştirelim ve üzerilerine 2 tatlı kaşığı kadar karışımımızdan ekleyelim Muffin kağıtlarına karışımımızdan doldururken 1 parmak pay bırakmaya dikkat edelim.

Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 35-40 dakika üzerileri kızarana kadar pişirelim. Piştikten sonra tezgahımızda soğutup ağzı kapalı bir kutuda saklayalım. Eğer ağızları açık saklarsanız üstleri kurur ve yumuşaklıklarını kaybederler.

Cumartesi, Ocak 20, 2007

ÇİCEKLERİN ÜZERİNDE DİNLENEN TOMBİK PERİCİK..

































Tombul peri pastasının oluşum hikayesi sevgili Burcu ile başladı :) Bize geldiğinde birlikte çicek modelleri çalışmaya başladık. Ortaya birkaç değişik çicek modelimiz çıktı. Ufukta o gün bizimle birlikte olmuş ve bizi izlemişti. Benden çiceklerimizi değerlendirmemizi istediler..

Bende onlar gittikten sonra birkaç çicek daha yaptım. Yapraklarını yaptım. Ve kurumaları için kaldırdım. Diğer gün biraz yoğun olduğum için çiceklerimizİ değerlendiremedim ama Cumartesi günü "birşeyler yapmalıyım" dedim. Kahvaltıdan sonra küçük bir kalıba bol çikolatalı bir kek hazırladım. Kek soğurken insan figürleri çalışmaya karar verdim. Ama inanın insan figürü çalışmak gerçekten çok zor bir iş..Bir yabancı sitede bebek yüzü yaparken kalıp kullandıklarını görmüştüm. Bende Yağmur'un odasından küçük bir bebek kaçırdım. Küçük bir modelleme hamuruna bebeğin yüzünü bastırdım ve kalıp oluşturmaya çalıştım. Sonra onu kuruttum. Ten renginde hazırladığım hamurun bir kısımını kuruyan hamurun içerisine bastırdım ve bebeğin yüzünün şeklini hamura aktarmış oldum. O an gözüme fena gözükmemiştii ama sonrasında tombik bir surat oluştu ve Miss Piggy'e benzeyen bir karakterim oldu :)


Vucüdunu oluştururken ve kıyafetlerini hazırlarken fazla zorlanmadım ama istemeden tombik yapmam bana iyi bir ders vermiş oldu..demek ki çok nazik ve ince yapmam gerekiyormuş..

Eteklerine kıvrım verirken kürdan kullandım. Bu detayları fotoğraflayıp sizlerle daha sonra paylaşmak istiyorum..

Pastayı, hazırladığım kekin üzerine yaptım. Krema kullanmadım. Ama siz krema ilavesi yaparak gerçek bir pasta hazırlayabilirsiniz.


Şeker hamuru ile tamamladığım pastayı -kesinlikle - buzdolabına kaldırmadım. Çünki, şeker hamuru ile hazırlanan pastalar, kuru ve serin bir ortamda saklanmalıdır. Ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Evin en soğuk odasında, fazla kir toz olmayan ve güneş ışığı almayan bir yerde saklamanız doğru olacaktır.

Sevgilerimle..

Çarşamba, Ocak 17, 2007

HEDİYE ÖRNEKLERİ..























Bu ara hediye yapma fikrine kendimi fazla kaptırdığım için sürekli birşeyler yapıp süslemeye çalışıyorum..Kurabiyeleri, muffinleri, truffları vb. birçok hediye götürebileceğim tatlıları süslüyorum. Süslemenin sadece yiyecekler üzerinde yeterli olmadığını, ambalajın, poşetin,kurdelenin, küçücük bir detayın , servisin ne kadar önemli olduğunu yaptıkca çok daha iyi görebiliyorum..

Arasıra hazırladığım hediye önerilerini sizlerle paylaşacağım. Bunları yine bir arkadaşım için hazırladım. (ismini sonra vereceğim) Hazırladığım çikolatalı muffinleri tek tek jelatinledim ve Ikea'dan aldığım yeşil elyaf ile bağladım.Aslında bu noktada elyafı bağlarken renkli boncuklar geçirmeyi düşünüyordum ama boncuklarımı maalesef bulamadım. Muhtemelen Yağmurcuk onları bir oyun için kullandı..

Jelatinlediğim muffinleri, büyük bir kutunun içerisine yerleştirdim. Kutuyu yılbaşından önce yine Ikea'dan almıştım. Ama 1 hafta önce gittiğimde kutuları tekrar göremedim maalesef..

Ve en son kutuyu kurdeleler ile bağladım..çokta abartıp daha fazla süsleme yapmak istemedim. Çünkü ne kadar yalın süslenirse o kadar şık duracağına inanıyorum . Hatta birşeyleri süslerken hep "Less is more "( az en çoktur) sözü aklıma gelir ve dururum..tabii herkesin zevkleri , görüşleri değişir. Bu da benim yaklaşımım diyeyim :)


Çikolatalı muffin tarifi için..


Herkese sevgilerimle..

Pazartesi, Ocak 15, 2007

pastaci.net & ÇİKOLATALI YUMUŞAK MİNİK MUFFINLER..


























Artık yeni sitem hakkında yavaş yavaş bilgi vermemim zamanı geldi :)

Bu blogtan tek farkı bir web sitesi olması ve daha profesyonel bir kullanımda olması olacak..
Blogger'da yaklaşık 2 senedir pastacı blogunu kullanmaktayım ve inşallah daha uzun zamanda kullanmaya devam edeceğim..Ama bazı sistemlerde blogspot veya benzeri uzantılı sitelerin açılmasına izin verilmiyor. Çoğu işyerlerinde veya başka yerlerde aynı sorunla yüzyüze gelebiliyorum. Bu yüzden blogspot uzantısız ve tüm sistemlerin açabileceği bir internet sitesine ihtiyaç duyuyordum. Bu blogumuda kapatmak istemiyordum ve aklıma böyle bir çözüm geldi. Pastaci.com adresi kullanılmaktaydı. Bende pastaci.net adresini almaya karar verdim. Önce sadece bir sipariş sitesimi hazırlamalıyım diye düşündüm daha sonra siparişten vazgeçtim. Blog tadında ama biraz daha profesyonel bir site oluşturma fikri bana daha uygun geldi..

Arşiv'im deki birçok tarifi pastaci.net'e aktarıyorum. Ayrıca benden bir tarif aramak istediğiniz zaman , sitede oluşturduğumuz bölümler ve arama motoru sayesinde aradıklarınıza daha kolay ulaşabileceksiniz. Aynı burada olduğu gibi oradada tariflerin altına yorum bırakabilip bana sorular yöneltebileceksiniz..Özel olduğunu düşündüğünüz ama herkesin okumasını istemediğiniz sorularınızı iletişim bölümü ile bana yöneltebileceksiniz. Etkinliklerimiz ve haberlerimiz olduğu zaman, yine sitenin anasayfasından takip edebileceksiniz. Mail grubumuz sayesinde , pastacı'da ki güncellemelerden ve daha birçok şey hakkında öncelikli olarak bilgi sahibi olabileceksiniz.

Şu an aklıma gelenler ve aktarmak istediklerim bunlar. Ama zamanla siteyi daha zenginleştirip daha aktif hale getirmeyi planlıyorum. Ve pastaci.blogspot.com ile pastaci.net aynı anda güncellenecek. Ama özel yazı ve fotoğrafları sadece blogum olan pastaci.blogspot.com 'da paylaşmayı düşünüyorum.

Sizlerinde site hakkında düşünceleriniz ve önerileriniz olursa lütfen bana yazın..çok memnun olurum :)

Yeni mail adresim ; burcugencoglu@pastaci.net

diğer e-mail adresimi de kullanmaya devam ediyorum..



ÇİKOLATALI YUMUŞAK MİNİK MUFFINLER..

































Bu küçük muffinleri ise geçen hafta kurabiyelerle birlikte hediye olarak gönderdim. Aslında hediye kutularına kurabiyeler, kekler ve trufflar koyma fikri çok hoşuma gidiyor. Ama İstanbul dışına göndereceğim kutulara sadece kurabiye ve kek koymayı tercih ediyorum. Truff erimeye müsait bir çeşit olduğu için kargoda başına neler gereleceği ve paketin içerisindeki diğer hediyelere neler yapacağı hiç belli olmaz..

Ama bu hafta İstanbul için götürmeyi planladığım bir kutu daha hazırlayacağım ve onların içerisine trufflarımıda ekleyeceğim. Hediye kutusu hakkında detaylı bir post hazırlamayı bu hafta içerisinde hazırlamayı düşünüyorum :)


Gerekli Malzemeler ;

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 çorba kaşığı sıvı vanilya & 1 çorba kaşığı ameretto
  • 2 yumurta ( oda ısısında bekletilmiş )
  • 3 çorba kaşığı toz kakao
  • 100 ml sıvı krema ( yarım paket)
  • 150 gr çikolata ( 1 paket bitter mabel kullandım)

Öncelikle fırınımızı 170 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurta, toz şeker ,vanilya ve ameretto'yu çırpma kabımıza alıp orta devirde çırpmaya başlayalım. İsterseniz ameretto eklemeyebilirsiniz.

Un ve kakaoyu ayrı bir kaba eleyelim.

Yumurtalı karışımımız homojenleşince içerisine yavaş yavaş kremamızı ilave edelim. Ve çırpmaya devam edelim. Unlu karışımımızı da ilave edip yavaştan hızlı devirde karışımımızı iyice çırpalım.

Çikolatamızı küçük küçük bıçakla kesip karışımımızın içerisine ilave edelim. Tahta bir kaşıkla alttan üste doğru havalandırarak karıştıralım.

Muffin kalıplarımıza muffin kağıtlarımızı yerleştirelim. Ve üzerilerine yaklaşık 2 tatlı kaşığı karışımımızdan koyalım. Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 20 dakika pişirelim. Fırınınız küçükse daha çabuk pişecektir. Dikkatli olun..üzeri sertleşince fırından çıkaralım.






































Fırından çıktıkları zaman, muffinlerin üzerileri biraz sert olacaktır. Ama yarım saat soğumalarını bekledikten sonra ağzı kapalı bir kapta bekletir ve muhafaza ederseniz, sonradan muffinleriniz yumuşacık olacaktır.

Ben hediye olarak göndermek için Fermo'dan aldığım Wilton'un kalpli poşetlerini kullandım. Ve ağızlarını sıkıca bağladım. Böylece hava almadan yumuşak olarak kendilerini koruyabileceklerdi.

Hepimize afiyet olsun..

Perşembe, Ocak 11, 2007

KURABİYE ÇALIŞMALARI 2 ..





Birkaç gündür yoğun bir şekilde , kurabiyelerden ve küçük çikolatalı muffinler'den oluşan bir hediye paketi oluşturmaya çalışıyorum. Neyse ki bugün öğlen , paketimiz bitti ve bizde Yağmurcuk ile kargoya verip biraz rahatladık :) Şimdi sırada 2.kutuyu hazırlamak var..Bu kutu için ilave olarak truff'lar yapacağım. Çünkü bu kutuyu kendi ellerimle götüreceğim. Kargoya vereceğim kutulara truff veya benzeri eriyebilecek ürünler koymaya çekiniyorum.. Bu yüzden uzak yerlere gidecek hediyelere kurabiyeler ve kekler koyuyorum :)

Gelen sorular için bazı açıklamalar yapmak istiyorum;
Kurabiyelerin tasarımlarını kendim oluşturuyorum. Fermo'dan kalpli tek kişilik pasta altlıklarından satın almıştım. Ve o altlıklara uygun bir adet kalpli kurabiye kalıbı aldım. Kurabiyeleri bu kalıpla kesip hazırladım. Üzerilerini şeker hamuru ile kapladım . Üzerine verdiğim desenleri Wilton'un yuvarlak dönen uçlu bir pasta aparatı ile yaptım. Fotoğrafların birinde nasıl kullandığımı göstermeye çalıştım. Gerçi modelimiz Yağmurdu :) Ama kurabiyelerin üzerine şeker hamuru ile şekil verirken, evdeki birçok malzemeden , fimo araçlarından, oyuncaklardan ve aklınıza gelebilecek birçok şeyden yararlanabilirsiniz.

Renkli boncukları Nüans'tan(Eminönü), küçük inci şekerlemeleri ise Fermo'dan satın aldım. Jelatinleri yine Eminönün'den Nüans'ın sokağından satın aldım. Boy boy jelatin satılmakta, siz kendinize uygun olanı bulabilirsiniz. Kurdeleleri ben Ikea'dan almıştım. Ama Eminönü'n de Fermo'nun sırasında çok benzerlerini gördük ve aldık.

Üzerindeki papatyaları çicek kalıbım ile yaptım. Yapraklarıda, yine kalıpla yaptım . Ama Fermo'da yaprakların hazır yapılmışları satılıyor. Kalıpların kullanışlarını ayrıca çekip yayınlamayı düşünüyorum.

Kurabiyeleri süsledikten sonra kalpli altlığımızın üzerine kurabiyeleri yerleştirdim ve tek tek jelatinleyerek ağızlarını kurdele ile bağladım. Altlık kullanmamın sebebi, kargoda kurabiyelerin kırılmasını engellemek ve şık bir görüntü vermek içindi..

Birde küçük çikolatalı yumuşak muffinler hazırladım. Bu muffinleri Wilton'un kalpli poşetlerine bölüştürerek yerleştirdim. Ağızlarını torbanın içerisinden çıkan pembe teller ile sıkıca bağladım.

Ve yine Ikea'dan aldığım kutulardan birisine hediyelerimi yerleştirdim. Bir adet kutlama mesajı yazıp paketin üzerine yerleştirdim.

Bu arada pastaci.net'in çalışmalarını devam ettiriyorum. Site, tam olarak tamamlanmadı ama en kısa süre de tamamlayıp açılışını tekrar duyuracağım. Bu arada ben daha sitenin açılışından bahsetmeden siteye girip yorum yazan ve mail grubuna üye olan herkese çok teşekkür ederim..


not: yukarıda kullandığım PictoBrowser 'ı sevgili Zinnur'un blogunda gördüm ve çok beğendim. Ve bende deneme amaçlı kullanmaya karar verdim..teşekkür ederim Zinnur..