Salı, Ağustos 30, 2005

ÇİKOLATALI KARADUT PASTASI



Dün profilo alışveriş merkezindeki Starbucks'a uğradık. Kahvelerini olduğu kadar pasta-kek vitrininide çok severim.Şöyle bir göz gezdirdim vitrine..ve üstü frambuazlı çikolatalı "bella vista" denilen pastasını gözüme kesitirdim. Güzel bir frappacino ,günün kahvesi ve bella vista pastadan satın aldık. Pastaya bayıldım ! Bir saat pastayı inceledim. Nasıl yapmışlar, ne koymuşlar diye. Eve gelincede içimde inanılmız bir istek oluştu o pastanın benzerini yapmaya.Ve 2-3 saat düşündüm,inceledim, araştırdım ve sonuçta "burcu's bella vista" yaptım :)
Tabii ki aynısını yapamadım çünkü en başta evde frambuaz değil karadut vardı. Tabi tam hangi malzemeleri kullanmışlar kestiremedim. Ama ortaya gerçekten çok güzel bir pasta çıktı. Bu pastanın çok benzerini makrocenter'larda bulunan fırında satıyorlar.Umarım hoşunuza gider.
Ayrıca bugün 30 Ağustos Zafer bayramı. Herkesin bu güzel gününü kutlarım..Atatürkü ve ülkemize emeği geçen tüm güzel insanları buradan saygıyla anmak istiyorum..


Gerekli malzemeler ;
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 4 adet yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 3/4 su bardağı toz kakao

Pandispanyamızı yapmaya başlamadan önce fırınımızı 170 dereceye ayarlayalım ve ısıtmaya başlayalım. Öncelikle yumurta ve şekeri mikser ile homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. Sırasıyla yağ katıp çırpalım, sütü katıp çırpalım. Ayrı bir kaba un,kakao ve vanilyayı eleyelim. Bunu diğer karışım ile birleştirip tekrar mikser ile iyice çırpalım.

Biraz büyük dikdörtgen bir kek kalıbını yağlayalım ve karışımımızı döküp önceden ısıttığımız fırınımıza sürelim. Yaklaşık 45 dakika pişirelim. Üstü kabarmıyacak onun için pişip pişmediğini bir kürdan yardımıyla anlayabiliriz. Kürdanı keke batıralım eğer yapışmıyorsa kekimiz pişmiş demektir. Pandispanyamızı soğumaya bırakalım.


Krema malzemeleri ;
  • 8 çorba kaşığı un
  • 6 çorba kaşığı toz kakao
  • 1 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı süt

Tüm malzemeyi orta boy bir tencere alıp önce soğukken karıştıralım daha sonra hararetli bir ocakta pişirmeye başlayalım. Devamlı karıştırarak puding pişirir gibi kremamızı pişirelim. Piştikten sonra biraz soğutalım.

Kremamız soğurken pandispanyamızı kalıbından çıkartalım. İnce bir pandispanyamız olacak endişelenmeyin.Ortadan ikiye bölelim.

  • 1 paket vişne jölesi
  • 6 kaşık ahudud reçeli
  • gerektiği kadar su

Ben pastayı pandispanyayı pişirdiğim kalıbın içinde yaptım. Önce kalıbımızın altına ve yanlarına ister alimünyum folyo istersenizde pişirme kağıdı serelim. (Pastamız hazır olduğunca kalıptan kolayca çıkarabilmek için) En alta ortadan ikiye böldüğümüz pandispanyadan birini koyalım. 1 su bardağı suyun içersine 3 kaşık reçel koyalım ve iyice karıştıralım. Hepsi ile alt keki ıslatalım. Üzerine kremamızın yarısını dökelim ve spatula ile düzgünleştirelim. Diğer kalan pandispanyayıda en üste kapatalım. Yine aynı şekilde 1 bardak reçelli su hazırlayıp kekin üzerine dökelim. En üstede kalan kremanın hepsini dökelim ve spatula ile düzgünleştirelim. Bu şeklide soğutmaya buzdolabına kaldıralım. En az yarım saat bekletelim.

Bu arada 200 gr karadutu veya ahududuyu veya frambuazı(herhangi bir kırmızı meyva) yıkayıp hazırlayalım. Soğumuş pastanın üzerine meyvalarımızı düzgünce yerleştirelim. Jölemizi paketin üzerindeki tarife göre hazırlayalım. Ve meyvalarımızın üzerine az soğutup yavaşça dökelim.

Pastamızı buzdolabında en az bir gece soğutalım. Servis yapmak istediğimiz zaman kalıptan pastamızı dikkatlice çıkartalım ve servis tabağına aktaralım.

Hepimize afiyet olsun :)

Pazartesi, Ağustos 29, 2005

LİMONLU KEK & CEVİZLİ KURABİYELER

Annemin apartmanında ne mutlu ki "komşu" kavramı hala yaşatılıyor. Mesela bizim apartmanda öyle bir kavrama daha rastlayamadım maalesef. Birbirlerini ziyaret ediyorlar, hal hatır soruyorlar, yaptıkları güzel yiyecekleri birbirleriyle paylaşıyorlar. Annemin komşusu Neyir Abla geçen haftasonu dostları için çok güzel bir gün düzenlemiş. Güzel yiyecekler yenilmiş, güzel sözler söylenilmiş. Benim blogumdanda haberdar olan Neyir Abla yaptığı güzel yiyeceklerden bazılarını benim için fotoğraflamış. Tariflerinide yarım saat önce mailime gönderdi. Ben resimleri ve tarifleri alınca hem çok şaşırdım hem de çok mutlu oldum. Şaşırdım çünkü onada şevk gelmiş, mutlu oldum çünkü beni düşünmüş :)İkisinide çok beğendim ama favorim ;limonlu kek..Uzun zamandır iyi bir limonlu kek tarifi arıyordum ve sonundada buldum.İşte tarfiler ;


LİMONLU KEK
* 4 Yumurta
* Yarım Su Bardağı Sıvı Yağ
* 1,5 Su Bardağı Şeker
* 1 Su Bardağı Yoğurt
* 1 Kabartma Tozu
* 1 Vanilya
* 1 Limon Kabuğu Rendesi
* Yarım Limon Suyu
* 2,5 Su Bardağı Un


Öncelikle yumurta ve şekeri mikserle homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. Yağ ve yoğurdu ekleyip karıştırmaya devam edelim. Ayrı bir kaba un,kabartma tozu ve vanilyayı eleyelim. Bunu diğer karışımla birleştirip çırpalım. Limon suyunu ve kabuğunuda karışımımıza ekleyip tahta bir kaşıkla karıştıralım. Fırınımızı 180 dereceye ayarlayalım. İstediğiniz bir kek kalıbınızı yağlayıp karışımımızı içerisine dökelim. Isıttığımız fırınımıza kekimizi sürelim. Yaklaşık 40-45 dakika kekimizi pişirelim. Piştikten sonra soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra kalıbından çıkarıp servis tabağımıza alalım. İsteğinize göre üzerine ceviz veya fındık ile süsleyebilirsiniz.
CEVİZLİ KURABİYELER
* 4 su bardağı un
* 250 gr eritilmiş margarin
* 1 paket kabartma tozu &vanilya
* 2 yumurta
içi için ;
* dövülmüş ceviz
* tarçın ve pudra şekeri

Unumuzu genişce bir kaba eleyelim. Margarinimizi eritip soğumaya bırakalım. Unumuzun içerisine eritilmiş margarini, yumurtaları, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim. Ele yapışmayacak bir hamur elde edinceye kadar hamurumuzu yoğuralım. Ayrı bir yerde cevizlerimizi dövelim. İçerisine tarçın ve pudra şekerini ekleyip karıştıralım. Hamurumuzdan poğaca yapıyor gibi bir parça avucumuza alalım. Tam ortasına cevizli içten koyalım ve yuvarlayarak hamuru kapatalım. Kapalı kısım altta kalacak şekilde kurabiyelerimizi yağlanmış fırın tepsimize dizelim. 180 derece ısıtılmış fırınımızda kurabiyelerimizi 30- 35 dakika kadar pişirelim. Piştikten sonra soğumaya bırakalım. Servis yaparken üzerine pudra şekeri serpelim.
Dostlukların artması dileğiyle hepimize afiyet olsun :)

Pazar, Ağustos 28, 2005

KLASİK BİR LEZZET - TİRAMUSİ...


Artık tiramusi klasik bir lezzet oldu gerçekten. Hangi pastaneye gitsek veya hangi kafeye gitsek tiramusi mutlaka vardır. Çoğu kişi de evinde hazırlar bu güzel tatlıyı. Bende çok seviyorum ve uzun zamandırda yemiyordum. Bazı yerlere yapıyorum ama maalesef tadamıyordum. Haftasonu canım çok çekince hemen yapmaya karar verdim. Bu da benim tiramusi tarifim..
Ben pandispanyasını kendim yaptım ama siz isterseniz hazır kakaolu pandispanya ile de yapabilirsiniz. Ben bazen acelem olduğu zamanlar hazır pandispanya ile de yapıyorum, gerçektende güzel oluyor.

Klasik pandispanya tarifim ;
  • 4 iri yumurta veya 5 orta boy yumurta
  • 11 yemek kaşığı un
  • 11 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin

Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirelim. Ve ısıtmaya başlayalım. Çırpma kabına şeker ve yumurtayı koyup iyice mikser ile çırpalım. Ve vanilini ekleyip çırpmaya devam edelim. Kek yaparken şeker ve yumurta çırpılması çok önemli bir noktadır. İki malzemenin birbirine çok iyi karışması gerekir. Ve rengi açılana kadar çırpılması gerekir. Bunu "homojen bir karışım" elde edinceye kadar çırpın diyerek tarif ederler.

Ayrı bir kapta un,kakao ve kabartma tozunu eleyelim. Ve bunu şekerli karışıma ilave ederek iyice çırpalım.

26 cm'lik kelepçeli bir kalıba veya kek kalıbına ,pişirme kağıdını 26 cm keserek altına koyalım ve karışımımızı dökelim. Önceden 180 derece ısıttığımız fırınımızda kekimizi 20 dakika kadar(kabarana kadar) pişirelim. Piştikten sonra soğumaya bırakalım.

İç kreması ;

  • 500 ml-yarım kilo süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 kutu labne peyniri

Orta boy bir tencereye süt ve peynir hariç tüm malzemeyi koyalım ve iyice kaşıkla karıştıralım. Üzerine sütü ekleyelim ve orta ateşte karıştırarak pişirmeye başlayalım. Ben muhallebileri çırpma teliyle karıştırarak pişiriyorum böylece topaklanma vb. riskleri minimuma indirmiş oluyorum. Kremamız piştikten sonra soğumasını beklemeden labne peynirini ekleyelim. Mikser ile peynir ve kremayı birbirlerine iyice yedirelim. Ayrı bir kaba alıp buzdolabında 10 dakika kadar soğutalım.

diğer malzemeler ;

  • 1 orta boy cevze su
  • 1 adet nescafe 3ü1 arada
  • üzerine serpmek için gerektiği kadar toz kakao




Pandispanyamız soğuduktan sonra ortadan ikiye bölelim. 1 orta boy cevzedeki suyumuzu hafif ısıtalım. Ilındıktan sonra içerisine nescafe 3ü1 arada kahvemizi ekleyelim. Eğer 3ü1 arada yoksa 1 çorba kaşığı nescafe+1 çorba kaşığı süttozu+1 çorba kaşığı tozşekerli bir karışım hazırlayabilirsiniz. Kekimizin iki tarafınıda bu karışımla ıslatalım. Kremamızın yarısını kekin ortasına sürelim. Üzerini diğer kekimizle kapatalım. Üzerine kalan kremayı döküp pastanın her tarafına kremayı yayalım. Spatula ile düzeltelim. Üzerine toz kakaoyu elememiz gerekiyor. Ben portakal ağacı forumundan sevgili Şenay Gül'ün yaptığı birşeyi denemek istedim.

Daha önce tabak süslemesinde kullandığım "çatal kaşık" methodunu pastanın üzerinde denedim. Pastamızın üzerine kakao serpmeden önce bir çatal ve bıçağı koyuyorsunuz ve ondan sonra kakaoyu eleyorsunuz. Daha sonra çatal bıçağı çekince ortada güzel bir şekil çıkıyor. Bu methodu bir tatlı servisinde de kullanabilirsiniz. Diyelimki tabağın ortasına tatlımızı koyduk. Tabağın yanlarına bir çatal ve bir bıçak yerleştirin. Ve üzerine tatlının çeşidine göre ya kakao ya da pudra şekeri serpin. Daha sonra çatal ve bıçağı çekin. Yine ortaya çok şık bir sunum çıkacaktır.
Tiramusiyi buzdolabında en az 3-4 saat bekletelim. Daha sonra ahududu sosuyla ve ya çikolata sosuyla servis yapabilirsiniz.
Hepimize afiyet olsun :)

Cumartesi, Ağustos 27, 2005

10 KÜÇÜK MUTLULUK...



Sevgili Estelle kendi blogunda bu aralar bloglararası yaygın olan "10 küçük mutluluk" oyununu başlattı. Buna oyun demek doğrumu bilmiyorum ama benim çok hoşuma gitti. Ve bunları sizlerle paylaşmak istedim. Ve bende 3 arkadaşımı sobeleyip onların küçük mutluluklarını öğrenmek istiyorum..Ayrıca blogumu takip eden sizlerinde küçük mutluluklarınızı duymak isterim..

  • Kızımın ve eşimin gülümseyişi
  • eşimin güzel bir yemek yerken ki hali
  • kızımın yemek yemesi(çok az yiyen bir çocuk..)
  • insanlara yardım etmek
  • küçük bir çocukla veya bebekle iletişime geçebilme
  • insanlarla iyi iletişim kurabilmek
  • iyi bir çikolatalı tatlı yemek..
  • yaptığım bir pastanın veya yemeğin çok beğenilmesi..
  • blogta yeni yorumlar görmek ve insanlarla birşeyler paylaşabilmek..
  • araba kullanırken çok sevdiğim bir cd'yi yüksek sesle dinlemek..

İşte benden bu kadar.. Sevgili Zinnuru , Başakı ve Yoncayı "10 küçük mutluluk"larını paylaşmaya davet ediyorum..

Cuma, Ağustos 26, 2005

DOUBLE CHOCOLATE COOKIES(ÇİFT ÇİKOLATALI KURABİYELER)



Ben tam bir çikolata bağımlısıyım ! Evet bunu bugün artık daha iyi anladım.Birkaç gün tatlı birşeyler pişirmeyip yemiyeyim diye niyetlendim ama nerdeee..Blogları dolaşıyorum çikolatalı kekler,pastalar vb.havada uçuşuyor.Televizyonu açıyorum, harika bir pasta yiyen bir kadını görüyorum..Bu liste bu şekilde uzayıp gidiyor. En kötü durumlarda dolabımda herzaman nutella bulundururum. ve dolap kapısını kırıp kaşık kaşık nutellayı yerim !Sanırım tedaviye ihtiyacım var..
Bu kurabiyede benim için acil durum kurabiyesi. Hem kısa zamanda hazırlanıyor hem de nefis oluyor.Bir anda misafiriniz gelse veya 1-2 saatte bişey hazırlamanız gerektiğinde yapılacak en kolay tariflerden biri. Hemde benim gibi çikolata bağımlıları için "acil durumlarda camı kırınız" tarzı bir tarif.


İşte görüyorsunuz, kurabiyeyi hazırlarken bile gayet tatmin edici(lezzetli) görüntüler elde edebildim :)
Gerekli malzemeler ;
  • 13 gr un
  • 180 gr bitter çikolata
  • yarım su bardağı şeker
  • 30 gr tereyağı(tuzsuz)
  • 1 adet yumurta
  • yarım çay kaşığı vanilya
  • isteğinize bağlı damla çikolata,kuru üzüm,ceviz veya fındık

Bu tarfiten yaklaşık olarak 15-20 adet kurabiye çıkıyor.

Öncelikle fırınımızı 180 dereceye ayarlayalım ve ısıtmaya başlayalım. Tereyağımızı ocakta eritelim. Erimiş tereyağının içerisine çikolatamızın yarısını ekleyelim ve birbirleriyle eriyene kadar karıştıralım. Ayrı bir kapta şeker ve yumurtayı mikser ile çırpalım. Homojen bir karışım elde ettikten sonra vanilyayı ve çikolatalı yağlı karışımı ekleyip hepsini tekrar mikser ile çırpalım. İçerisine kalan çikolataları kırıp ekleyin. Arzunuza göre kuru üzüm,rondodan geçirilmiş ceviz veya fındık ekleyebilirisiniz. Ben çikolata ve kuru üzüm ekledim. Milkanın üzümlü fındıklı çikolatasına benzedi:)

Fırın telimizin üzerine resimde görüldüğü gibi pişirme kağıdı serelim. Ve karışımımızı bir tatlı kaşığı yardımıyla ceviz büyüklüğünde paylaştıralım. Önceden ısıttığımız fırınımızda 15-20 dakika pişirelim. Biraz soğumaya bıraktıktan sonra servise hazırdır.

Hepimize afiyet olsun :)

Çarşamba, Ağustos 24, 2005

MEYVALI PASTA&AHUDUDU KOMPOSTOSU



Cumartesi günü için üniversiteden arkadaşım Aslı Annemle bizi ziyarete geldi. Aslında arkadaşıma çok güzel bir sofra hazırlayacaktım.Ona kiş sözüm vardı.Ama maalesef onun gelmesine 1 saat kala evimizde elektrikler kesildi ve 3 saatte yakında gelmedi.Ve bu durumda maalesef fırın çalışmadı ve kiş pişiremedim. Bizde pizzacıya gittik.Ama Allahtan sabah pasta ve ahududu suyu hazırlamıştım ,böylece pizzadan sonra tatlıları yemek için bize geldik :)
Aslı meyvalı pastayı çok beğendiğini söyledi ,bende ailesinede bir kısmını gönderdim. Sonra annemde bir kısmını arkadaşlarına götürdü.İki dilimde eşimle bana kaldı. Akşam eşim eve geldiğinde arkadaşının biraz rahatsız olduğunu ve uğramak istediğini söyledi.Kalan son iki dilimde onlara gitti :)
Yaptığım bir yemeği ve tatlıyı çok kişiyle paylaşınca o kadar mutlu oluyorum ki..Sanırım pastacı blogundaki amacımda bu.Ne kadar çok kişiyle paylaşırsam o kadar çok mutlu oluyorum...

Pastanın pandispanyasını "söke un"nun hazır pandispanya karışımı ile yaptım. Markette gezinirken gördüm ve alıp denemek istedim. Çokta güzel sonuç aldım.Sizlerde denemek isterseniz öneririm, hem pratik hemde iyi sonuç veriyor. Sadace yumurta ve süt ekledim.İyice çırpıp kalp şeklindeki kalıbıma döktüm.Sizde 24 cm'lik bir kalıpla iyisonuç alabilirsiniz. Pandispanyayı 170 derecede 30 dakika kadar pişirdim ve soğumaya bıraktım.
iç kreması ;
  • 500 ml süt,
  • 50 ml sıvı krema,
  • 1 adet yumurta sarısı,
  • 250 gr tozşeker (1 su bardağı+1 çay bardağından az)
  • 60 gr mısır nişastası
  • 60 gr un
  • yarım çay kaşığı vanilya

Süt ve kremayı bir tencereye boşaltalım. Şekerin yarısını ilave edip kaynatalım. Ayrı bir yerde kalan tozşekeri ve yumurta sarısını ekleyip iyice çırpalım. Bu karışıma unumuzu ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. Kaynamış sütün üzerine bu hazırladığımız karışımı dökelim ve çırpma teliyle devamlı karıştıralım. Bu krema çabuk pişer. Piştikten sonra kremamızı ısıya dayanıklı bir kaba aktarıp buzlu suda bekletelim.

diğer gerekli malzemeler ;

  • 1 paket muzlu jöle
  • 2 orta boy muz
  • 1 iri boy şeftali
  • 150 ml çiğ krema
  • 1 paket kremşanti
  • 1 bardak su
  • 1 paket krema sertleştiricisi
  • pasta süsleme çikolatası(ruf marka) veya damla çikolata

1 bardak su ile 1 paket kremşantimizi iyice çırpalım. Bu karışım koyulaşmaz ,5-7 dakika çırptıktan sonra içerisine çiğ kremamızı koyup tekrar çırpalım. Biraz koyulaştıktan sonra krem sertleştiricisini ekleyip 5 dakika daha çırpalım ve karışımı buzdolabında bekletelim.

Muzlu jölemizi paketin üzerindeki tarife göre hazırlayalım. Muzlarımızı dilimleyelim. Pandispanyamızı ortadan ikiye bölelim. Hem altını hem üstünnü jöleden 2 çorba kaşığı artacak şekilde ıslatalım. Alt pandispanyanın üzerine ara kremamızı döküp güzelce spatula ile düzeltelim. Üzerine muzlarımızı koyalım. Başka meyvalarda kullanabilirsiniz. Elinizde ne varsa kullanabilirsiniz. Pandispanyanın diğer yarısını kremanın üzerine koyalım. Pandispanyanın üst kısmını biraz bıçak ile kesip, pastanın üzerinin düz olmasını sağlayalım.

Buzdolabından kremamızı çıkartıp tüm pastamıza eşit miktarda spatula ile yayalım. Bir miktarını süsleme için ayıralım. Öncelikle pastamızın kenarlarını çikolata ile kaplayalım. Bunu ince uzun şerit halinde keseceğiniz pişirme kağıdı yardımyla yapabilirsiniz. Kağıdımıza çikolatamızı dökelim ve pastanın yanlarına yapıştıralım.(eğer evde iki kişi olsaydım resim çekmesini rica edecektim ama bir daha ki sefere daha ayrıntılı göstereceğim) bu sistemle hem istediğiniz müdahaleyi yapabilirsiniz hemde alta bir tabak koyarak dökülenleri tekrar kullanabilirsiniz. Tabi bu işlemleri pasta standı üzerinde yapmak işinizi çok kolaylaştırır.

Şeftalilerimizi ince ince dilimleyelim. Pastamızın üst yanlarını sıkma torbası ile şekillendirerek süsleyelim. Ben tupperware'in süsleme sihirbazını kullanıyorum. Daha sonra dilimlediğimiz şeftalileri pastanın üzerine güzelce yerleştirelim. Kalan jölemizi şeftalilerimizin üzerine fırça ile sürelim.

Pastamızı en az 3 saat buzdolabında bekletelim. Pastamız üç saat sonra yemeğe hazırdır :)

AHUDUDU KOMPOSTOSU

  • 300 gr dondurulmuş ahududu/böğürtlen/çilek
  • 1 su bardağı tozşeker
  • yarım yeşil limon suyu
  • istediğiniz kadar taze nane

Meyvaları ve şekeri orta boy bir tencereye koyalım.Üzerini 1 karış geçecek kadar su ekleyelim. Yarım limon suyumuzu sıkalım. Ve yaklaşık yarım saat ağır ateşte kaynatalım. Soğuttuktan sonra buzdolabına koyalım. Biraz dinlendirdikten sonra nanelerimizi ekleyelim. İçerisine buz ekleyip servis yapalım.

Hepimize afiyet olsun :)

Salı, Ağustos 23, 2005

NUTELLALI AHUDUDU PASTASI


Arnavut böreğini yaptığımız gün masamızda ayrıca "nutellalı ahududu pastası" vardı. Bu pastayı bir gece önceden yapmıştım ve tüm gece buzdolabında bekletmiştim. Pastanın yapımı gerçekten çok kolay. Ama ortaya çok şık ve de çok lezzetli&hafif bir pasta çıkıyor. Hatta masada pasta yemeyi çok sevmeyen bir iki kişi bile pastayı beğenerek yediler.
Bu pastadaki meyva seçimi tamamen size bağlı. Ben ahududuyu taze bulabildiğim için ve elimde de ahududu reçeli olduğu için seçtim.Ama böğürtlen,karadut,vişne,kiraz,çilek gibi kırmızı meyvaları da kullanabilirsiniz.

Gerekli malzemeler ;

  • 1 paket kakaolu büskuvi (ben etinin kakaolu büskuvisini kullandım)
  • 1 paket sade potibör büskuvisi
  • 5-6 çorba kaşığı ahududu reçeli (siz hangi meyvayı kullandıysanız o meyvanın reçelini kullanmalısınız)

Muhallebi için gereken malzemeler ;

  • 1,5 litre süt
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 2 çorba kaşığı buğday nişastası
  • 2 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 4 çorba kaşığı nutella
  • 12 çorba kaşığı tozşeker
  • 1 kare paket bitter veya sütlü çikolata (80 gr)

üzeri için ;

  • 200 gr ahududu(ya da diğer kırmızı meyvalardan)
  • hazır pasta süsleme çikolataları(ruf marka-migros,macro gibi marketlerde bulunuyor)



Öncelikle muhallebimizi hazırlayalım. Kakao,nişastalar,şeker ve sütü bir orta boy tencereye koyalım. Ateşe koymadan malzemeleri şöyle bir karıştıralım. Yüksek bir ateşte devamlı karıştırarak pişirelim. Ben muhallebileri çırpma teliyle karıştırarak pişiririm ,böylece topaklanma vb. riskleri minimuma indiririm. Muhallebimiz pişince ocağın altını hafif kısalım. Ve içerisine nutellayı ve çikolatayı ekleyelim ve çırpma teliyle iyice karıştırarak tüm malzemeyi birbirine yedirelim. Ocağımızın altını kapatalım.
Yuvarlak bir borcama(28 cm olabilir) veya büyük dikdörtgen bir borcama pastamızı hazırlamaya başlayalım. En alta ilk önce kakaolu büsküvilerimizi dizelim. üzerine muhallebimizin yarısını dökelim. Spatula ile muhallebini üzerini biraz düzgünleştirip üzerine reçelimizden dökelim. Ben listede 5-6 çorba kaşığı dedim ama siz elinize kavanozu alıp arzu ettiğiniz kadar reçelden ilave edebilirsiniz.Yeter ki reçel heryere eşit ulaşabilsin. Daha sonra sade potibörümüzü üste dizelim. En üsttede kalan muhallebimizi dökelim. Spatula ile üzerini düzgünleştirelim. Ve pastamızı buzdolabına kaldıralım. Üzerini pastamız biraz soğuduktan sonra süsleyelim. Çünkü sıcakken süslenildiğinde meyvalar dibe çökebilir ve süs çikolataları eriyebilir.
Pastamızı en az 5 saat buzdolabında bekletmeliyiz. Ama en iyi sonuç bir gece buzdolabında bekletildiğinde alınıyor.
Hepimize afiyet olsun :)

Cumartesi, Ağustos 20, 2005

ARNAVUT BÖREĞİ (LAKNUR BÖREĞİ)


İşte Kayınvalidemin muhteşem böreği! Pastacı iftaharla sunar ; Arnavut Böreği ! Herkesin sabırsızlıkla pişmesini beklediği, piştikten sonra kim hangi parçayı yiyecek mücadelesinin verildiği, acaba bizimkilerede bir parça ayırsakmı kararının verilemediği, havalarda uçuşan Arnavut Böreği...
Şimdi diyeceksiniz ki "bu neymiş böyle!" Belki fotoğrafından çok beğenmeyebilirsiniz ama yapım aşamasını gördükten sonra ve birde tadına bakma fırsatı bulduktan sonra, bana hak vereceksiniz..
Bu börek için şöyle bir özet geçmeliyim ilk önce ;

  • Öncelikle böreğimizin içi hazırlanır. Kayınvalidem bu böreğin domateslisini, pırasalısını ve kıymalısını yapıyor. Tarifini vereceğim domateslisi.
  • Böreğimizin yufkasını kendimiz hazırlıyoruz. Tam 26 kat yufka açılıyor. Ama hemen korkmayın çünkü küçük daireler şeklinde açılıyor.
  • Önce ilk 13 katı açıyoruz. Ve herbir kat yağlanıyor. Sonra diğer 13 yufkayı açıyoruz. İlk 13 yufkayı pişireceğimiz tepsiye alıp elimizle tepsiye yağıyoruz. Arasına domatesli içimizi yayıyoruz. Üzerinede diğer 13 katı ayrı bir yüzeyde oklava ile açıp böreğin üzerine kapatıyoruz.
  • Böreğin üzerinide yağlayıp fırına atıyoruz.



Görüldüğü gibi fotoğrafları numaralandırdım. Böylece sizlere işlem sırasını fotoğrafıyla birlikte göstermeye çalışacağım. Bu böreği Kayınvalidemle birlikte yaptık. O aşçı ben çırak oldum. Ama bundan sonraki seferler bu böreği kendim yapmaya çalışacağım.
1- İlk resimde böreğimizin içini görüyoruz. Bu börek daha öncede bahsettiğim gibi domatesli, pırasalı ve bir de kıymalı yapılıyor. Tabii ki siz kendi zevkinize göre bu iç malzemeleri zenginleştirip geliştirebilirsiniz. Domatesli iç için gereken malzemeler ;
  • 5 orta boy domates
  • 5 orta boy soğan
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (biz ayçicek yağı kullandık)
  • arzunuza göre karabiber ve tuz

Soğanlarımızı yemeklik soğan kıvamında doğruyoruz. Yağımızı tavamıza koyup hemen arkasından soğanımızı ilave ediyoruz. Hafif sotelenmeye bırakıyoruz. Bu arada domateslerimizin kabuklarını soyup onları küp küp doğruyoruz. Pembeleşen soğanlarımızın üzerine ekliyoruz. Tuzu ve karabiberimizide ekleyip domatesler suyunu iyice çekene kadar pişiriyoruz. Pişirdikten sonra da bir müddet soğumaya ve dinlenmeye bırakıyoruz.

2- Sıra geldi hamurumuzu hazırlamaya. Hamur için gereken malzemeler ;

  • 1 kilo un- 850 gr'ımı hamur için, kalanı hamuru açmak için kullanılacak
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 500-600 ml su (hamura göre ayarlıyoruz)
  • 1 paket margarin + 4 yemek kaşığı ayçicek yağı

En son yazdığım yağlar hamurun içerisine katılmıyor. Hamurumuzu hazırlarken ayrı bir yerde margarinimizi eritmemiz gerekiyor.

Hamur yoğurma kabımıza unu, tuzu ve suyumuzu koyalım. Ve yoğurmaya başlıyalım. Hamurun sakız kıvamına gelmesi gerekiyor. Bunu 3. resimde göstermeye çalıştım. Hamur, ne kulak memesi yumuşaklığında olmalı ne de çok sert olmalı. Elinizi sürdüğünüz zaman doğal bir sakız hissi bize uyardırmalı. Bunu su ve un miktarında hafif oynamalar yaparak sağlayabilirsiniz. Ama size verdiğim ölçüler birebir tutan ölçülerdir.

4- Hamurumuz sakız kıvamına iyice yoğurularak gelmektedir. Bir kaç kere yoğurduktan sonra sakız kıvamını hissedeceksiniz. Bu aşamadan sonra hamurumuzu hafif bir silindir şekline getirerek tam ortadan ikiye bölünüz. Dediğim gibi bu börek tam 26 kat yufkadan yapılıyor. Şimdi bu katları oluşturma aşamasına geliyoruz.



5- Bu aşamada ikiye böldüğümüz hamurun her bir parçasını mandalina büyüklüğünde parçalar halinde 13-13 böleceğiz. Yani ilk hamurdun 13 diğer hamurdan da 13 küçük hamurumuz ortaya çıkacak.
6- burada 26 adet küçük hamurumuzun tezgaha sıralınışını görüyoruz. Bunları açmaya başlamadan önce "pazı işlemi" denilen bölümüne sıra geliyor. Önce tezgahımıza unumuzu serpiştirelim. Unumuz hep yanımızda bulunsun. Elimize bir tane küçük hamuru alalım. Bunu unun üzerinde elimizle döndürelim. 7. ve 8. resimlerde nasıl şekillendireceğimizi göstermeye çalıştım. Şöyle, hamuru avucumuzun içerisine yerleştirelim ve baş parmağımızı ortasına bastıralım. Parmağımızla döndürürerek unlayalım ve yine mandalina büyüklüğünde ve şeklinde tam 26 adet pazı elde edelim. Pazıları 9. resimde gösteriyorum.


9- Oluşturduğumuz pazılarımız açılmak için bizi beklerken görülüyor :) Bu pazı işlemi sizi korkutmasın, burada amaç böldüğümüz hamurları açmaya hazırlamak ve bunuda onları unlayarak yapmak.
10- Artık pazılarımızı açma vakti geldi.. Tezgahımızı unlayalım. Bir pazıyı alalım. Bunu önce azar azar açalım. Biraz genişleyince 11. resimde görüldüğü gibi elimizle yayarak açmaya başlayalım. Yani hamurun sardığımız ucunu sıkı alalım. Oklava ile kıvırıken aynı anda elimizle yanlarından genişletelim.
12- Pazılarımız aynen 12. resimdeki büyüklükte açılmalı. Yani çok aşırı büyük açılmıyor. Oradaki tepsi küçük set üstü bir fırının tepsisi. Hamuru oraya yağlamak için koyuyoruz. Daha sonra pişirme tepsisine aktaracağız.

13- Açtığımız yufkamızı dediğim gibi bir tepsiye koymaya başlıyoruz. Daha önce bahsettiğim gibi bir paket margarini eritmiştik. Bunun içerisine 4 yemek kaşığı sıvı yağımızıda ilave edip karıştırıyoruz. Ve yağımızı açılan herbir yufkanın üzerine kaşığımız ile yayıyoruz ,1,5 kaşıkyağ bir yufka için yeterli oluyor. 14. resimdeki gibi yağımızı kaşığımızın tersiyle ve hiç yerinden kaldırmadan yağmamız gerekiyor.

15- Diğer pazılarıda açtıkca diğer açılan yufkaların üzerine yağlayarak koymamız gerekiyor. Bu işlemi 13 kat bitene kadar yapıyoruz.

16- Tam 13 kat yağlanmış üstüste dizilmiş hamurumuzun son halini görüyoruz. En üst katı yağlamıyoruz. Bu tepsiyi bir kenara ayırıyoruz. Başka bir tepsi alıp aynı işlemleride onlara uyguluyoruz.




17- Burada 13 - 13 hazırladığımız yağlanmış yufkalarımızı görüyoruz.
18- Pişireceğimiz fırının tepsisini alalım. Biz yuvarlak bir fırında pişirdik. Ama kayınvalidem kışın evdeki normal fırınıyla bu böreği yapıyor. Yani kışın dikdörtgen yazın yuvarlak yiyiyoruz bu böreği. Demek istediğim şekli önemli değil. Fırın tepsimize ilk 13 kat yufkamızı alıp elimizi yayarak koyalım. 19. resimdede nasıl tepsisinin her yerine hamuru yaydığını göstermeye çalıştım.
20- Diğer 13 yufkayıda tezgahın üzerine alıp önce elimizle sonraya oklayı kullanarak hafif genişletelim. Bu katı diğer katın üzerine iç malzemesi eklendikten sonra koyacağız.


21- Artık yavaş yavaş böreğimizin son işlemlerine geliyoruz.. Burada yaydığımız 13 kat hamurun üzerine iç malzemeyi ekleyişimizi görüyoruz. Tüm malzemeyi boşaltalım ve kaşığımızla güzelce heryerine yayalım.
22- Üzerine tezgahın üzerinde açtığımız diğer 13 katı ekleyelim. Ve tepsimizin şekline göre yayıp düzgünleştirelim.
23- Yufkalarımız arasını yağlarken muhtemelen yağın bir kısmı artıyor. Bu artan yağıda böreğimizin üzerine güzelce sürelim. Burada sakın yumurta sarısı sürmeyelim çünkü bu börek kıtır kıtır olması gereken bir börek. Yumurta sarısı bu kıtırdaklığı yok ediyor.
24- Artık böreğimiz pişmek için fırına giriyor.. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık40-45 dakika kızarması gerekiyor. Böreğin hafifi kabarması gerekiyor. Piştikten sonra böreğin kesimi biraz zor olabiliyor. Eğer isterseniz böreğimizi fırına atmadan önce dilimleyebilirsiniz.

Bu böreğin yanına ayran, zeytinyağlı bir çeşit ve hafif bir pasta çok yakışıyor ...

Hepimize afiyet olsun :)

SOFRA -2

SOFRA - 1

Perşembe, Ağustos 18, 2005

ÇİKOLATALI ŞEFTALİLİ MUFFIN


Şeftali etkinliğimiz sona erdi. Ama ben hala şeftali ve çikolata ile birşeyler yapma peşindeyim. Dün elimde kalan şeftali püresi ile ne yapabilirim diye düşündüm. Sonra bloguma şöyle bir göz attım ve hiç muffin tarifi vermediğimi gördüm. Muffini kızım ve eşimde çok seviyor. Bende çikolatalı şeftalili muffin yapmaya karar verdim.
Yapımı çok kolay, sunumu çok şirin olan bir kek çeşitidir muffinler. Ben en çok Amerikalıların "cupcakes" dediği üzeri kremalı muffinleri seviyorum. Onlardanda zaman zaman yapmak istiyorum.
Malzemeler ;
  • 2 adet yumurta
  • 4 kahve fincanı tozşeker
  • 2 kahve fincanı sıvı yağ
  • 2 kahve fincanı yoğurt
  • 6 kahve fincanı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 1 su bardağı damla çikolata
  • yarım reçel kavanozu şeftali püresi

Öncelikle yumurtaları ve şekeri birlikte mikser yardımıyla açık renk bir karışım elde edinceye kadar çırpıyoruz. Yoğurt ve sıvı yağı da karışımımıza ekleyip az çırpıyoruz. Ayrı bir kapta un,kabartma tozu ve kakao'yu eliyoruz. Bu arada şeftali püremizi yumurtalı karışımımıza ekleyip biraz daha çırpıyoruz. Ayrı bir kapta elediğimiz unlu karışımı diğer karışıma ilave edip dikkatlice karıştırıyouz. Sert bir karışım elde etmemiz gerekiyoruz. Sert karışımımız olunca muffin kalıplarımıza önce muffin kağıtlarımızı sonra karışımımızı ilave ediyoruz. Eğer muffin kalıbınız yoksa Migroslarda hazır muffin pişrme kağıt kalıpları mevcut. Bunlar tek kullanımlık ve boyutları biraz daha büyük oluyor. Ve güzel sonuçlar ortaya çıkıyor.


En son muffinelrimizin üzerine damla çikolatalarımızı serpiştirelim. Eğer isterseniz damla çikolatalardan biraz muffinlerimizin içerisinede katabilirsiniz.
170 derece fırında 30-35 dakika muffinlerimizi pişiriyoruz.
Yaklaşık olarak 13 adet muffin elde ediyoruz. Eğer hazır muffin kağıt kalıplarından kullanacaksanız 8-10 adet muffin elde edersiniz.

Hepimize afiyet olsun :)

Salı, Ağustos 16, 2005

KAHVALTI ÖNERİLERİ- 1


Kahvaltıyı çok seviyorum. Özellikle kahvaltı sofraları hazırlamak, değişik tatlar ve sunumlar hazırlamak beni en heyecanlandıran sofra halleridir. Dün akşam yemeğe misafirimiz vardı. Bende onun çok sevdiği "foccaccio bread"ı yapmak istedim. Ama evde gerekli olan malzemelerden birkaçı eksik olunca bende elimdeki malzemelerle, "foccaccio bread" tarifini baz alarak farklı bir ekmek yaptım. Ve en az diğeri kadar güzel oldu. Biz bu ekmeği akşam yemeğinde de yedik.Ama özellikle Pazar kahvaltılarına ve beş çaylarına çok yakışacağını düşündüğüm bir ekmek..
Malzemeleri ;
  • 350 ml su
  • 500 gr un (ben tam tahıllı buğday unu kullandım)
  • 45 gr maya(ben 42 gr kullandım)
  • 10 gr tuz
  • 20 gr zeytinyağı
  • 35 gr kurutulmuş domates(ince dilimlenmiş)
  • 90 gr zeytin (ben kullanmadım)
  • 2-3 tutam taze kekik veya kurutulmuş kekik
  • üzerine sürmek için az zeytinyağı ve kaya tuzu(ben normal sofra tuzu serptim)

Öncelikle su ve mayayı bir kapta karıştıralım. Hamur yoğurma kabına unumuzu,tuzumuzu ve zeytinyağını koyalım. Bunu mayalı suyla karıştıralım. Fazla yoğurmadan ince ince doğradığımız kurutulmuş domateslerimizi, zeytini ve kekiği ilave edelim. Elle hamurumuzu yoğuralım.

Bir fırın tepsisini veya kelepçeli bir kalıbı (ben 26cm'lik kelepçeli bir kalıp kullandım) yağlayarak içerisine hamurumuzu koyalım. Elimizle yayalım. 20-25 dakika dışarıda mayalaşmasını bekleyelim. Bu arada fırınımızı 200 dereceye getirip ısıtalım. (ben mayalaştırmayı unutduğum için ekmeğim fazla kabarmadı ama siz mayalaşmasını beklerseniz ekmeğiniz bayayı kabaracaktır) Daha sonra ekmeğimizi yarım saate yakın pişirelim. Üzeri hafif hızarınca hazır demektir. Fırından çıkan ekmeğimizin üzerine zeytinyağı sürüp az tuz serpiştirelim.

YALANCI ÇİĞ BÖREK ( KIYMALI SİGARA BÖREĞİ)

Haftasonu Tekirdağ'a taraflarına eşimin ailesinin yazlıklarına gittiğimizden bahsetmiştim. Geçen haftasonu görümcemlerin yazlık evlerini ziyaret ettik. Sabah kahvaltısında görümcem ve kızı Günal bizlere muhteşem sigara böreklerinden hazırladılar. Günal erkenden köye yufka almaya gitti. Görümcem içini hazırladı. Günalda börekleri sardı ve kızarttı. Sonuçta resimdeki gibi güzel bir Pazar sofrası ortaya çıktı. Bu çok beğendiğim bu lezzeti burada yayınlamadan içim rahat etmeyecekti. Teşekkür Vildan abla ve Günal :)

Malzemleri ;

  • 4 adet yufka
  • 250 gr kıyma
  • 1 küçük baş soğan
  • tuz-karabiber (göz kararı)
  • az su

Önce köyden yufkalar alınır( ya da en yakın yufkacıdan :)) Böreğimizin içi çiğden hazırlanıyor. Kıymayı rendelenmiş soğanla karıştırıyoruz. İçine az tuz ve karabiber ilave ediyoruz. Biraz sulandırarak için daha yumuşak ve likit bir görünümde olmasını sağlıyoruz. Yufkalarımızın her birini sekiz parçaya bölünecek şekilde üçgen biçiminde kesiyoruz. Sigara böreği sarmayı bilenlerimiz aynen bildikleri gibi sarabilirler. Bilmeyenlerimiz için, böldüğümüz yufkalardan birini önümüze alalım. Tabanı geniş tarafı bize doğru olsun. Tabandan 3 parmak yukarısına bir yemek kaşığıyla kıymadan alıp sürelim. Yanlız kıymayı çok almayın ve hamurun üzerine ekmeğe reçel sürüyormuş gibi sürün. Daha sonra alttan başlayarak yanlardan yufkamızı iki kulak yapar gibi katlayalım ve katlı yerlere dikkat ederk yufkayı yuvarlayarak saralım (anlatımı zormuş bir daha ki sefere resim çekmek gerekecek) Resimdeki börekler gibi bir sonuca ulaşabilmişsek kızgın yağda böreklerimizi kızartalım. Siz nasıl arzu ediyoranız( az pişmiş, nar gibi kızarmış) o kadar kızartalım. Servis tabağımıza çift kat bir kağıt havlu serip böreklerin yağını emmesini sağlayalım.

Hepimize afiyet olsun :)

SEFTALİ - YE


İşte beklenilen gün geldi ! Günlerce yapacağım pastanın hayalini kurdum durdum. Ama çok büyük bir hata yaptım, o da pasta yapımını son güne bıraktım :( Dediğim gibi hafta sonu Tekirdağ'a gittik. 1 gece kaldık. Konuşmalarımıza göre Pazar akşamüstü evde olacaktık. Ama biz herzamanki gibi geç kaldık ve eve saat 22:00'de geldik. Ben hemen pasta yapmaya giriştim. Tabi elim ayağım dolandı ve tam hayalimdeki pastayı yapamadım..Üzerini süslemek için ne teknikler düşünmüştüm ama hiçbirini gerçekleştiremedim. Elimden geldiğince yaptığım pastamın tarifini sizlerle paylaşmaktan yinede mutluluk duyuyorum. Umarım hoşunuza gider...

Şeftalili Çikolatalı Pasta

pandispanya için ;
  • 5 adet yumurta
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 su bardağı + 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 3 kahve fincanı un
  • 5 yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı toz kakao
  • 1 çay bardağı sıvıyağ (ben zeytinyağı kullandım)
  • 1 paket vanilin

ara kreması için ;

  • 2 adet şeftali
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 paket kremşanti
  • 1 paket krema sertleştiricisi
  • 1 su bardağı soğuk süt

üst krema ;

  • 500 ml süt
  • 1 çay bardağı + 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 kahve fincanı toz kakao
  • 40 gr bitter çikolata
  • 1 kahve fincanı un
  • 2 adet yumurta

süslemesi için ;

  • yarım dilimlenmiş şeftali
  • damla çikolata
  • kırmızı süsleme kreması (hazır ürün)

Öncelikle şeftali püresi hazırlayalım. Ara krema için kullanılacak olan 2 adet şeftali kabuklarıyla birlikte rendeleyim. Küçük bir tencereye rendelenmiş şeftalileri, 1 su bardağı şekeri koyalım. Orta ateşte kaynatalım. Ayrıca kaynatırken içine yarım limon sıkalım. Reçel kıvamına gelince ateşten alalım ve soğumaya bırakalım.

Pandispanyamızın yapımı için , önce yumurta,vanilin ve şekeri iyice mikser ile çırpalım. Diğer tüm malzemeyi yavaş yavaş ekleyelim ve çırpmaya devam edelim. Fırınımız 175 dereceye getirelim. 20 cm'lik yuvarlak pasta kalıbımıza karışımımızı dökelim. Ve fırınımıza kekimizin üzeri kabarana kadar pişirelim. Piştikten sonra soğumaya bırakalım.

Kremşantiyi 1 bardakı soğuk süt ile çırpalım. İçine krem sertleştiricisi ekleyip çırpmaya devam edelim. En son içerisine şeftali püremizi ekleyip biraz daha çırpalım. Ve bu karışımı buzdolabında 10 dakika kadar soğutalım.

Üst krema için önce sütümüzü ve şekerimizin yarısını ocakta kaynatalım. Kalan yarım şekeri ve yumurtaları ayrı bir yerde mikser ile çırpalım. Sütümüz kaynadığı zaman şekerli karışımı sütümüzün içine ekleyelim ve çırpma teliyle karıştıralım. Hemen arkasında kakao ve çikolatayı ekleyelim ve çırpma teliyle iyice karıştıralım. (çabuk pişer) Soğumaya bırakalım.

Pandispanyamızın üzerini traşlıyalım. Ve ortadan ikiye bölelim. Bir kat kek koyalım üzerine şeftalili ara kremamızı koyalım. Üzerine kekin diğer yarısı koyalım. Onunda üzerine üst kremayı yanlara akıtmadan dökelim. Üzerini ve yanları spatula ile düzeltelim. Yarım bir şeftalili ince ince dilimleyelim. Bunları pastanın yanlarına düzgün bir şekilde yapıştıralım. Pastanın üzerini ben hazır kırmızı pasta süsüyle ebruli desenler yaparak süslemeye çalıştım. Ayrıca süslediğim yerlerin üzerine damla çikolatalar serpiştirdim.

Buzdolabında en az bir gece soğutmaya bırakalım.

Hepimizi afiyet olsun :))

Cuma, Ağustos 12, 2005

BEYAZ BEZELER



Yarın tekrar eşimin ailesinin Tekirdağ'daki yazlıklarına gidiyoruz. Genelde her gidişimizde ben tatlı bişeyler yapıp götürüyorum. Onlarda tuzlu kısmını hallediyorlar :)Yarın götürmek içinde hem eşimin hem de ailesinin sevdiği "beze"lerden yapmaya karar verdim. Ben bezenin en çok şekillerini ve görünüşünü çok seviyorum. Umarım sizlerde beğenirsiniz..
Malzemeler ;
  • - 3 yumurta akı
  • - 5 çay bardağı toz şeker
  • - 1 tutam tuz

tüm malzemeyi orta boy bir tencerenin içerisine koyup ağır ateşe alalım. Mikser ile devamlı çırparak yaklaşık 7 dakika pişirelim. Ateşten aldıktan sonra 10-15 dakika daha çırpmaya devam edelim. Ne zaman mikserin çırpma telini havaya kaldırdığımızda eğer karışım akmıyor sabit duruyorsa bezelerimiz pişmeye hazır hale gelmiş demektir. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serelim. Krema sıkma torbasına (bende tupperware'in süsleme sihirbazı var) karışımı koyup pişirme kağıdının üzerine şekil vererek bezelerimizi sıkalım. 100-120 derecede pişirelim. Ne zaman bezeler sertleşirse fırından çıkarabiliriz demektir. Fırın telinde biraz soğuttuktan sonra bezelerimiz servise hazırdır.

Hepimize afiyet olsun :)

PEYNİRLİ SALAMLI KİŞ


Bu tarifi dün gece bize akşam yemeğine davetli görümcem ve ailesi için yaptım. Daha önce de bahsettiğim gibi ben kiş yapmasını ve yemesini gerçekten çokkkkk seviyorum. Şeklini ve malzemesini her seferinde o an ki ruh halime göre değiştiriyorum. Ama kiş hamurunu genelde hep aynı yapıyorum. Bu seferkini büyük yaptım ve içine peynir ekledim. Gerçektende çok farklı ve güzel bir lezzet ortaya çıktı.
Malzemeler ;

  • kiş hamurunu daha önce ıspanaklı-lorlu kiş tarifinde anlatmıştım. Hamurla ilgili herşeyi aynen bu tarifte de uyguluyoruz.
  • içi için , 250 gr beyaz peynir (mümkünse ezine koyun peyniri olsun)
  • 1 küçük kutu sıvı krema
  • göz kararınıza göre bir miktar maydanoz
  • tuz,karabiber
  • 5-6 dilim dil peyniri
  • 5-6 dilim dilimlenmiş salam(ben pınarın hindi-dana karışık salamını kullandım)
  • 1 yumurta

Öncelikle hazırladığımız hamuru buzdolabında 30 dakika dinlenmeye burakıyoruz. Bu arada bizde fırınımızı 170 dereceye getirip iç malzemeyi hazırlamaya başlıyoruz. Beyaz peyniri bir kabın içerisine küçük küçük çatalla ezerek ufalıyoruz. Üzerine maydanozları ince ince doğrayıp ekliyoruz. Krema, yumurta, tuz ve karabiberi de ekleyip güzelce malzemelerimizi karıştırıyoruz. Bu arada hamuru dolaptan çıkarıyoruz. Yaklaşık 27-28 cm yuvarlak bir tart kalıbına veya borcama hamurumuzu oklava ile açarak yerleştiriyoruz. Yerleştirmeden önce borcamı az sıvı yağ ile yağlayabiliriz. Hamurumuzu yerleştirirken , tabanının eşit ,yanlarınında dik olmasına dikkat ediyoruz. Daha sonra hamurumuzun üzerine karışımımızı döküyoruz. Üzerini düzgünleştirip dil peynirlerini ve salamları istediğimiz şekilde diziyoruz.

Önceden ısıttığımız 170 derecelik fırınımızda kişimizin üzeri nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra pizza gibi dilimleyip servis yapıyoruz. Bu kişi sıcak veya soğuk yiyebilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun :)

Çarşamba, Ağustos 10, 2005

DİL PEYNİRLİ İRMİK HELVASI


Yarın akşam Kandil.Bizde böyle gecelere çok önem verilir.Hatta yarın ailemizin bir kısmı oruç tutacak. Ayrıca arkadaşım Yoncabana mail ile "perşembe gecesi için güzel bir helva tarifi verirmisin" diye yazınca bende günün anlam ve önemine uygun olacağını düşündüğüm "dil peynirli irmik helvası" tarifini yapmaya karar verdim. Belki blog okurlarımdan bazılarıda yarın geceye özel bir tarif yapmak ister diye düşündüm ve tarifimi yayınlamaya karar verdim. Umarım sonuçtan memnun kalırsınız.Ayrıca ben irmik helvasını çok severim. Her zaman zevkle yiyebilirim. İrmikli tatlıları sevenler içinde çok güzel bir tarif..
Hepimizin kandili mübarek olsun ..
Malzemeler ;
  • yeteri kadar zeytinyağı veya 125 gr margarin
  • 4 su bardağı sıcak süt
  • 1 su bardağı dilimlenmiş dil peyniri
  • 2 su bardağı irmik
  • 1.5 su bardağı şeker

Teflon bir tencereye tencerenin alt kısmını kaplıcak kadar zeytinyağını koyalım. Veya margarinle yapacaksanız margarini tenceremizde eritelim. Yağımızın üzerine irmiğimizi ekleyelim ve ağır ateşte irmik renk alana kadar kavuralım. Bu arada ayrı bir kapta sütümüzü ısıtalım. İrmiklerim renk alınca(ben hafif yaktım) sütü üzerine yavaşca ilave edelim. Ve dahada kısık ateşe alıp 2 dakika kadar karıştıralım.

Bu arada peynirleri ve şekeri ayrı bir kapta ısıtalım. Şekerler eriyinceye kadar peynirleri altüst edelim. İrmiklerin üzerine peynirle şekeri ekleyelim ve yedirene kadar karıştıralım. 1o dakika dinlendirelim. Helvamızı çukur bir kaseyi kullanarak tabaklarımıza koyalım. Üzerine arzunuza göre tarçın, hindistan cevizi veya dövülmüş şamfıztığı ile süsleyelim.

Hepimize afiyet olsun :)

*kaynak "aşçının el kitabı" Aydın YILMAZ

Pazartesi, Ağustos 08, 2005

ÇİKOLATALI RULO PASTA


Uzun zamandır yapmak istediğim rulo pastayı hele şükür bugün yapabildim. Ve iyiki de yapmışım çünkü benim gibi çikolata delisi bir kişi için olağanüstü bir lezzet. Sanırım bu lezzeti hem kekinde hem de sosunda kullandığım eritilmiş çikolata sağlıyor. Ve dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise kekinin en fazla 10 dakika pişirilmesi. Orijinal tarifinde ara krema yağ eritilerek yapılıyor. Ama ben yağlı yapmak istemediğimden dolayı kremşanti kullandım.

Gerekli malzemeler ;
  • 5 yumurta
  • 100 gr şeker(1 büyük boy çay bardağı)
  • 80 gr eritilmiş çikolata(1 kare paket)
  • 60 gr un (1 büyük boy çay bardağı)
  • 6 çay kaşığı kakao

ara krema için;

  • 1 paket kremşanti
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 paket hindistancevizi

üzeri için;



Öncelikle yumurtalarımızı derin bir çırpma kabına ekleyip iyice mikser ile çırpalım.Daha sonra şekeri ekleyip tekrar çırpalım. Eritilmiş çikolatayı karışıa ekleyelim.(ben mikrodalgada 2 dakikada erittim) Un ve kakaoyu ayrı bir kapta karıştırıp yumurtalı karışıma ekleyelim ve tekrar çırpalım. Fırın tepsimize yağlı pişirme kağıdı serelim ve oluşturduğumuz karışımı üzerine dökelim. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 10 dakika pişirelim.(çok pişirmememiz gerekiyor)
Pişen keki soğumaya bırakalım. Bu arada kremşantimizi sütle çırpalım. Çırpılmış kremşantiye hindistancevizini ekleyip kaşık yardımıyla karıştıralım. Keki çok soğutmadan kremşantiyi keki ortasına yayarak sürelim. Daha sonra altındaki kağıdı yardımıyla rulo şeklinde saralım.Ve üzerindeki kağıdı çıkarıp oval bir borcama pastamızı koyalım. Buzdolabında 1 saat bekletelim.
Pasta buzdolabında beklerken bizde sosumuzu hazırlayalım. Tarifini daha önce mozaik dilimlerinde vermiştim. Ve sosumuzu da soğumaya bırakalım.
Daha sonra sosu pastanın üzerine dökelim. Ve buzdolabında saklayalım. Servis yaparken tabağınızın yanına biraz çikolata sosu dökebilir ve beyaz krema ile şeritler yaparak süsleyebilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun :)

Pazar, Ağustos 07, 2005

HAFTASONU BRUNCH'I VE TEŞEKKÜRLER..



Haftasonu eşimin ailesinin Tekirdağ'da bulunan yazlıklarına gittik. Önce hava çok güzeldi denize girebildik. Ama diğer günler yağmur yağmaya başladı. Ben bu arada bir şeyi fark ettim ; bloguma ve sizlere çok bağımlı hala gelmişim ! Hemen bende bir internet arayışı telaşı başladı. Ama ne yazık ki yazlık yerlerde telefonlu ev bulmak çok zor birde hem telefon hem bilgisayar bir arada bulmak daha da zor. Aklıma cep telefonumla birşeyler yapmak geldi ve GPRS yardımıyla cep telefonumla internete bağlanabildim.Nasıl mutlu olduğumu anlatamam :) Hemen bloguma ve gelen yorumlara baktım ve acayip bir rahatlama hissettim. Tabiki diğer bloglarıda okudum ve Evcinin yeni bloglarla ilgili yazısında benden de bahsetmiş olması beni çok mutlu etti. Teşekkürler evcini :) sanırım bende bir blogkolik oluyorum..
Havanın yağmurlu olması bizi başka şeyler yapmaya yönelti ve Çorlu'ya gitmeye karar verdik. Orion alışveriş merkezinde bulunan çok hoş bir kafe açıkbüfe kahvaltı düzenliyor. Bizde bol bol açık büfeden yararlandık.Ben hemen pastalara yöneldim ve birkaç fotoğraftan çekmekten kendimi alamadım :) Ben tam bir çikolata ve tatlı bağımlısıyım..
Bir de bazı tariflerimde ölçülerimi gram olarak veriyorum. Ve ayrıca başka bloglardaki veya kaynaklarda ki tarifler gram ölçülü olabilir. Bunun için link bölümüne lezzet dergisinin pratik ölçü tablosunu ekledim. Oradan da yardım alabilirsiniz..

Perşembe, Ağustos 04, 2005

MEYVELİ COTTAGE CHEESECAKE


"Sıcak hava tatlısı" dediğim Cottage Cheesecake'i dün yapmaya karar verdim. Çünkü bu ara bizi ziyaret etmeye gelenlerin sayısının artabileceğini düşündüm. Ve bu cheesecake'i yapıp dondurucuda tazeliğini koruyarak muhafazaa etmem mümkündü. Dondurucudan çıkarınca aynı dondurmalı pasta gibi olan bu pasta,eşiminde favorilerinden.
Malzemeler ;

Pandispanya için ;
  • 3 yumurta
  • 75 gr su
  • 100 gr tozşeker
  • 150 gr un
  • 5 gr kabartma tozu(yarım paket)
  • 5 gr vanilya

Bütün malzemeleri ekleyelim. Önce düşük hızda 2 dakika, sonra orta hızma 3 dakika en son da yüksek hızda 5 dakika çırpalım. Karışımı, 26 cm'lik bir kelepçeli kalıba alt tabanına yağlı kağıt yerleştirerek dökelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-45 dakika arası pişirelim.

Pandispanyamız piştikten sonra 20 dakika soğumaya bırakalım.

  • 200 gr labne peyniri(ben her zaman trakya çiftliği veya dia'nın labnesini kullanırım)
  • 300 gr kremşanti
  • 4 su bardağı soğuk süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yaprak jelatin
  • 80 gr toz şeker

üzeri için;

  • 1 şeftali
  • 1,5 muz
  • 1,5 kivi

Öncelikle kremşantimizi hazırlayalım. Çırptığımız kremşantiye labneyi ekleyip tekrar çırpıyoruz. Ayrı bir kapta yumurta sarısı ile şekeri homojen bir karışım olana kadar çırpalım. Bu arada jelatinimiz bir yemek tabağı soğuk suyun içinde bekletelim. Yumurtalı karışımı ve jelatinli suyu labneli karışıma ekleyip iyice çırpalım. Pandispanyayı kelepçeli kalıptan çıkarmayalım. Şeftalinin yarısını, bir muzu ve bir kiviyi doğrayalım. Meyveleri pandispanyanın üzerine yerleştirelim. Meyvelerin üzerinede karışımımızı dökelim. Üzerini spatula ile düzgünleştirelim. Ve buzlukta en az 1 gece bekletelim.

Pastamız donduktan sonra kalıbından yavaşca çıkartalım. Ve üzerini kalan meyvelarla arzu ettiğiniz gibi süsleyelim. Ben meyvelerin üzerine tart jölesi hazırlayıp döktüm. Böylece meyvelerin kararmasını önlemiş oldum. Sizde isterseniz pastayı servis edeceğiniz zaman meyve ile süsleyin ve çikolata sosu ile de tabağınızı süsleyebilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun :)

Çarşamba, Ağustos 03, 2005

MOZAİK DİLİMLERİ


Bu tarifin hem yapımı çok kolay hem de tadı çikolata severler için harika.(bu sözleride bu aralar çok kullanmaya başladım) tarifi okuduğunuz zaman içinde çiğ yumurta var diyebilirsiniz. Doğru içinde çiğ yumurta var ancak yumurtaları çırptıktan sonra hemen üzerine eritilmiş sıcak margarini ekleyip sadace ikisini soğutana kadar çırpıyorum. Demek istediğim yumurta çiğliğinden bu şekilde kurtuluyor.Zaten bu tarif pastacılıkta kullanılan temel tariflerden biridir. Onun için mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Bugüne kadar bu pastayı beğenmeyen kişi hiç olmadı :)

Malzemeler ;
  • 1,5 paket petibör büskuvi
  • 200 gr margarin (yağ oranı azaltılmış ve tuzsuz)
  • 3 adet yumurta
  • 6 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 6 yemek kaşığı kakao
  • az su

Öncelikle margarinimizi eritelim. O erirken yumurtaları mikser yardımıyla iyice çırpalım. Üzerine eritilmiş margarini döküp hızlıca soğutana kadar çırpalım. Daha sonra üzerine şekeri ve kakaoyu ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım.

Ayrı bir kapta büskivilerimizi küçük küçük kıralım. Kırdığımız büskuvileri çikolatalı karışıma ekleyelim ve tahta bir kaşık ile iyice karıştıralım. Üzerine çok az 2 çorba kaşığı kadar su ilave edelim ve iyice tekrar karıştıralım.Karışım çok sert ya da yoğun olmamalı.Hafif akışkan olmalı ama bu sıvı anlamına gelmemeli.

İstediğimiz kıvama ulaşınca alimünyum folyoya karışımımızı dökelim. Ben silindir bir şekil verip hafif tepesinden bastırarak elips şekli veriyorum. Sizde arzu ettiğiniz şekli verebilirsiniz. Buzlukta en az 5 saat soğumalı ve daima buzlukta muhafaza edilmeli.

Bu pastanın üzerine çikolata sosu veya çilek sosu çok yakışıyor. Ben çikolata sosu hazırladım. Tarifi ;

  • 250 ml süt
  • 75 gr tozşeker
  • 10 gr nişasta
  • 200 gr çikolata
  • 15 gr kakao

Süt ve şekeri beraber kaynatalım. Kakao ve nişastayı bir miktar su ile eritip kaynayan süte ekleyelim. Çikolatalarımızı küçüp küçüp kırıp hazırladığımız karışıma ekleyelim ve homojen bir karışım elde edinceye kadar tahta kaşıkla karıştıralım. Bu sosu aklınıza gelebilecek tüm tatlılarda kullanabilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun :)

Salı, Ağustos 02, 2005

ŞEFTALİLİ KOLAY KEDİ DİLİ PASTASI


Bazı acil durumlar oluşuyorki hemen bişeyler hazırlamanız gerekiyor. Fazla pişirme ve bekleme süresi gerekmeyen, lezzetli ve pratik tariflere ihtiyacımız oluyor. Bende bu gibi durumlarda büsküvilerden, meyvalardan ve creme patissarie tarifinden yardım alırım. Şeftalili (veya evde o an hangi meyva varsa) kedi dili pastası bu tip bir tarif. Ayrıca hafif bir tarif olduğundan tam yaz aylarına göre.

Malzemeleri ;
  • 2 iri boy şeftali
  • 1 küçük paket kedi dili büskuvisi
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 2 çorba kaşığı nesquik

creme patissarie için ;

  • 250 gr süt
  • 70 gr şeker
  • 20 gr un
  • 7 gr nişasta
  • 3 yumurta sarısı
  • az vanilya
  • 50 gr margarin(yağ oranı azaltılmış tuzsuz)

Öncelikle creme patissarie'mızı hazırlayalım. Margarin hariç tüm malzemeyi bir küçük boy tencereye koyalım ve orta ateşte çırpma teli ile karıştıralım. Kıvamı koyulaşınca ocaktan alalım ve içerisine margarini atıp çırpma teli ile karıştırarak eritelim. Kısa bir süre daha çırpmaya devam edip soğutalım ve kıvamı tutturalım.

Kremamız hazır olunca soğuk süt ile nesquik'i karıştıralım ve kedi dillerini bu süt ile her iki tarafını ıslatalım. Orta boy bir dikdörtgen borcama ıslattığımız kedi dillerini yatırarak dizelim. Üzerine kremanın yarısını dökelim.kremanın üzerinede bir adet şeftaliyi küçük küçük kesip gelişigüzel yerleştirelim. Üzerine tekrar aynı işlemleri yapalım.Üzerine meyvaları daha estetik yerleştirelem. Buzdolabına kaldırmadan önce şeftalilerin üzerine yarım limon sıkalım. Buzdolabında en az 3 veya 4 saat bekletilmeli. Servis yaparlen çikolata sosu ile süslenebilir.

Hepimize afiyet olsun.

Pazartesi, Ağustos 01, 2005

ŞEFTALİLİ LEZZETLER


Bu ara hep şeftalili tatlılar yapmaya gayret ediyorum. Çünkü takip edenleriniz bilirler 15 Ağustos'ta Portakal Ağacı Hatice'nin blog günü var. Ayrıca dün çok sevdiğim bir arkadaşımın doğum günüydü ve ona çikolatalı şeftalili pasta hazırladım. Pastayı gece 22:00 dolaylarında ondan gelen bir mail sonucunda yapmaya karar verdim, bu yüzden elimdeki malzemelerle bu pastayı yapmaya çalıştım.(allahtan evde şeftali vardı)Dış görünüşünden çok iyi sonuç alamadığımı düşünüyorum ama tadını gerçekten denemenizi tavsiye ediyorum.



ÇİKOLATALI MUZLU ŞEFTALİLİ PASTA
Gereken Malzemeler ;

Pandisyan için ;
(benim klasik pandispanya tarifim)

  • 5 yumurta
  • 11 yemek kaşığı un
  • 11 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Ara Kreması için ;

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 paket muzlu rondo bisküvi
  • 1 paket biskrem veya eti tutku
  • 3-4 adet kinder çocuk çikolatası

Keki ıslatmak için;

  • 1 paket muz jölesi

Pastanın üzeri için ;

  • 25 ml hazır paket krema
  • 200 gr bitter veya sütlü çikolata(karıştırabilirsiniz)


Öncelikle fırınımızı 180 derecede ısıtmaya başlayalım. Ve pandispanyamızı hazırlamaya başlayalım. Öncelikle yumurta ve şekeri birbirleriyle özdeşene kadar mikser ile çırpalım. Ve şekerli vanilini ilave edelim. Ayrı bir kapta un,kakao ve kabartama tozunu eleyelim. Ve yumurtalı karışıma ekleyip mikser yardımıyla iyice çırpalım. 24 cm'lik bir kelepçeli kalıba yağlı fırın kağıdından 24 cm'lik bir daire kesip tabanına yerleştirelim. Kalıbın yanlarına ise sıvı yağ sürelim.Hazırladığımız karışımı kalıbımıza döküp önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında 20-25 dakika pişirelim.

Pandispanyamız pişerken biz ara kremayı hazırlayalım. Büskuvileri ve kinder çikolataları rondoya küçük küçük kırıp atalım ve iyice toz haline getirelim. Kremşantimizi 1 su bardağı süt ile çırpalım ve içerisine rondodan geçirdiğimiz malzememizi ekleyelim. İyice tahta kaşıkla karıştıralım. Ve buzdolabında sırası gelene kadar bekletelim.

Pandispanyamızı biraz soğuttuktan sonra ortadan ikiye keselim. Muzlu jölemizi paketin üzerindeki tarife göre hazırlayalım. Önce alt pandispanyayı sonrada üst pandispanyayı jöle ile ıslatalım. Ara kremayı buzdolabından çıkartalım. Alt pandispanyanın üzerine dökelim. Bir iri boy şeftaliyi yıkayıp soyalım ve küçük küçük doğrayıp ara kremanın üzerine gelişigüzel yerleştirelim. Üst pandispanyayı şeftalilerin üzerine yerleştirelim. Ve kalan jöle ile üst pandispanyayı biraz daha ıslatalım.

Bu işlemleri bitirdikten sonra üst kremayı hazırlayalım. Çikolataları ister benmari usülü ile isterde mikrodalga fırında 2 dakika eritelim. Kremayı mikser ile 5-6 dakika yüksek devirde çırpalım. Eritilmiş çikolata ile kremayı çırpalım. Ve pastamızın üzerine yavaşca ve dikkatlice kremayı dökelim. Yanlarını spatula ile düzeltelim. Ağzı kapaklı bir pasta kabına pastamızı aktaralım. Ve buzdolabında en az 1 gece bekletelim.

Üzerini süslemek için pastanızı kesme zamanını bekleyin. Ben üzerine çikolata parçacıkları ve kızımın böğürtlenli şekerlerini kullandım. Siz kendi zevkinize göre süslemeyi yapabilirsiniz.

Hepimize afiyet olsun :))