Pazar, Ekim 29, 2006

AŞK KUŞLARI PASTASI..
































Dün evlilik yıldönümümüzdü..güzel yorumlarınızla yanımda olduğunuz için çok teşekkür ederim.. hatta dün eşim bile gönderilen yorumların çoğunu okumuş ve akşam yanıma geldiğinde çok hoşuna gittiğini söylemişti..hissettiğim duyguların tarifi zor..gerçekten çok çok teşekkür ederim :)

İki haftadır nasıl bir pasta yapmam gerektiğini bol bol düşündüm. Kalpli ve güllü pastaları son yıllarda çok fazla yaptığım için farklı bir çalışma yapmak istedim. Bende elimdeki kitaplarımı karıştırdım ve bu güzel aşk kuşları ( lovebirds) ile karşılaştım. O kadar ısındım ki görüntüye, bu çikolatalı pastayı yapmaya karar verdim. Kitabımın adı ; No-Time Party Cakes - Carol Deacon, sayfa 36-37

Kitabın adı gördüğünüz gibi "zamansız parti pastaları" , aynı zamanda kısa sürede yapılabilecek pasta tarifleri..ama benim bu pastayı yapmam iki günümü aldı..Birinci gün pandispanyasını , ikinci gün ise krema ve süslemelerini..ve çok uzun saatlerimi harcadım. Dolayısıyla kitabın adına aldanmayın derim..ama belki bir pastaneniz varsa ve sürekli bu işi yapıyorsanız, size kısa süreli gelebilir :)

Pastanın birebir tarifine uymadım. Sadece kuşları ve pastanın temel şeklini kendime örnek aldım. Pandispanyasını ve kremasını kendi sevdiğim tariflere göre hazırladım.

Pandispanyasını pastayı yapmadan önceki gün hazırladım ve streç filmleyip soğuk fırının içerisinde sakladım. Pandispanya tarifi ve yapımı için bu pastayı inceleyebilirsiniz. Önemli olan 20 cm'lik bir pandispanya hazırlamanız.

Kreması için ise son yaptığım ve çok beğendiğim Martha Stewert tarifini uyguladım. Gerçekten bu pastayada çok yakıştı. Tarif için bu pastayı inceleyebilirsiniz.























1-2 Pastanın etrafında kuş yuvası görüntüsü vermek için dallar kullanılması gerekiyor. Pastanın orijinalinde bir çeşit üzeri çikolata kaplı ince çubuk kurabiyeler kullanılmış. Market araştırmalarımın sonucunda Türkiye öyle bir kurabiye veya çubuk çeşidi satılmadığını öğrendim. Belki ithal ürünler satan marketlerde bulabilirsiniz. Bu durumda bu çubukları kendim bir şekilde yapmalıyım diye düşündüm. Markette reyonlara bakınırken Etinin çubuk krakerlerini gördüm. Bu krakerler ince ve dal görünümündedir gerçekten. Bu krakerleri çikolata ile kaplarsam dal görüntüsünü kazandırabilirdim. Ve hemen büyük paketinden bir tane aldım.

Dalları yapmak için yaklaşık 120-150 gr sütlü küverturu benmaride eritelim. Krakerleri ikiye bölüp isterseniz tek tek istersenizde benim gibi 4-5 tanesini çikolatanın içerisine atıp çatal yardımıyla birlikte çıkartalım. Fazla çikolatasını süzdürüp , fırın tepsisine yaydığımız yağlı kağıdın üzerine bırakalım. Tüm paket bitene kadar bu işlemi tekrarlayalım. Ve fırın tepsisini oda ısısında kuru ve serin bir ortamda donmaları için bekletelim. Gerekirse 3-4 saat beklemeniz gerekebilir. Onun için pandispanyadan sonra ikinci işlem olarak bu aşamayı seçmelisiniz.























3- Kullandığım şeker hamuru tarifi ;


  • 5 çay kaşığı ( teaspoon) jelatin ( ben her zaman bitkisel olan agar agar'ı kullanıyorum. Makro ve Metro Gross marketlerde bulabilirsiniz)
  • 125 ml glikoz ( Eminönü Fermo'dan alıyorum, en son 1 kg'lık kavanozu 5 YTL idi)
  • 1 çorba kaşığı (tablespoon) gliserin ( her eczanede satılıyor, alırken eczacı bayandan bu konuda bilgi aldım çünkü oda şeker hamuru ile pasta yapan ve seven bir hanımdı ve dolayısı ile benimle çok ilgilendi)
  • 1 kg pudra şekeri ( en iyi sonuç veren, bağdat'ın ürettikleri- ve birkaç defa çekilmiş olanı çok daha iyi sonuçlar veriyor . bulmakta zorlanabilirsiniz. En zor anlarımda Dia'nın kendi markası ile ürettiği pudra şekerinden iyi sonuçlar alıyorum. İsterseniz birkaç kez rondodan geçirebilirsiniz)

bu tarif doğru uygulandığı zaman çok güzel bir şeker hamuru elde edebiliyoruz. Modelleme için kullanmaya uygundur ama esas modelleme hamuru biraz daha farklıdır. Aynı tarifle yapılan şeker hamuruna farklı bir esneklik veren katkı maddesi katılarak modelleme hamuru elde ediliyor. Bu katkı maddesi ithal kaynaklarda " tragacanth" diye geçiyor. Türkiyede bu malzemeyi bulmak çok zor. Belki yurt dşınıda oturanlarınız bulup kullanabilirsiniz.

Modelleme Hamuru ;

  • 280 gr pudra şekeri
  • 3 çaykaşığı (teaspoon) tragacanth
  • 1 çaykaşığı (teaspoon) glikoz
  • 315 gr şeker hamuru

bu tarifle çok zor uygulanan detaylı modelleri uygulayabilirsiniz. Çünkü katılan katkı maddesi hamura esneklik ve kıvam verip aynı oyun hamuru kolaylığını verecektir. Ben şu an bu hamuru kullanamıyorum. O yüzden şeker hamuru ile şekil veriyorum.

4- Bu tarifleri uygularken kullanmanız gereken ölçü kapları. Teaspoon ve tablespoon ölçüleri. Birçok pasta malzemeleri satan dükkanlarda bulabileceğiniz gibi benim gibi İkea'dan da alabilirsiniz.
























5- Pudra şekerini kullanmadan önce mutlaka elememiz gerekmektedir. Pudra şekerimiz ne kadar incelirse hamurumuz o kadar muntazam olacaktır.

6- Jelatini 3 çorba kaşığı su ile karıştırılalım. Az ateşte devamlı karıştırarak eritelim. İçerisine gliserini ve glikozu da ilave edelim ve birlikte karıştırarak hepsinin erimesini sağlayalım.

1 kg pudra şekerinin yarısını yoğurma kabımıza koyalım. Jelatinli karışımımızı pudra şekerinin üzerine ilave edip tahta kaşık ile karıştıralım. Kalan pudra şekerini ise azar azar ilave edelim ve aynı zamanda yoğurmaya başlayalım. Hamuru sertleştirmeden şeker ilave edelim. Eğer soğuk bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı fazla gelebilir veya sıcak bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı az gelebilir. Normal oda ısısında çalışmanızı tavsiye ederim. Onun için tüm şekeri bir anda kullanmayın . Azar azar ilave edin. Hatta hamur sertleşmeye yakın şeker eklemesini durdurun. Ve hamurunuzu kıvama gelene kadar çok iyi yoğurun.

Kuşları yapmak için verdiğim ölçülerin yarısınıkullanmanız yeterli olacaktır. Eğer tüm pastayı şeker hamuru ile kaplamak isteseydik tüm ölçüyü kullanmamız gerekecekti.


Hamurumuz kıvama geldikten sonra streç filme sarıp biraz serin bir yerde bekletin.























7- Artık kuşlarımızı yapmaya başlayabiliriz :)
Hamurumuzdan bir miktar koparıp kuşların gövdelerinmi ve kafalarını yapalım. Bunun için önce hamurumuzu gıda boyası ile mavileştirelim. Bu aşamada da hamurun rengini oturtmak için iyice yoğurmamız gerekecektir.
İki iri gövdeye ( biri diğerinden daha büyük) ve iki gövdeden daha küçük kafa yapmaya ihtiyacımız var. Hafif tombul toplar yapıp yumurta kutusunun içerisine koyuyorum. Şeker hamurunda figür çalışırken yumurta kutularını kullanabilirsiniz.

8- Bir tabağa kuşlarımızı yapmaya başlayalım. Gövdelerini yanyana yerleştirdikten sonra kafalarını yerleştirmek için üzerilerine birer kürdan batıralım.
Kürdanları batırırken kuşların kafalarının birbirlerine değmesi için hafif eğimli olmalarına dikkat edelim.






















9- Kafa kafa vermiş kuşlarımızın gövdesi oluştu. Hamurun üzerinde biraz pürüzler olabilir. Yumurta fırçasını suya batırıp üzerini temizleyebiliriz. Önemli nokta, suyu iyice süzerek kullanın, hamuru çok sulamayın.

10- Kuşlarımızın kanatlarını yapmaya sıra geldi.
Bir miktar mavi hamurumuzu alalım. Tezgahımızı iyice temizleyelim. Bitkisel bir margarini elimize alıp çok az tezgahımızın üzerine sürelim. Hamurumuzu küçük bir merdane ile açalım. ( küçük merdaneyi ben İkea'nın çocuk bölümünden aldım.Çocuk bölümlerinden çok muhteşem şeker hamuru malzemeleri çıkabiliyor)
Herhangi yuvarlak ve uçları tırtıklı bir kalıpla bir adet yuvarlak keselim. Bunu ortasından ikiye bölelim. Biri birinin kanadı, biride diğerinin kanatı olacak şekilde kuşlarımızın üzerine yapıştıralım. Kuşların gövdelerini suya batırdığımız fırça ile temizlediğimiz için yumurta akı kullanmamıza gerek yoktur. Kanatlar gövdeye yapışacaktır.























11- Erkek olan kuşun kafasına bir tane ibik yaptım. Bunu kalan mavi hamuru üçgen kesip bıçağın ucu ile üzerine üç çizik atıp yaptım. Ayrıca yaprak kalıbından da çok faydalanacağız.

12- Kuşların gözlerini yapmak için tekrar tezgahımızın üzerine margarin sürüp beyaz hamur açalım. Sıkma duylarından en geniş yuvarlak uca sahip olanının yardımıyla yuvarlaklar kesebilirsiniz.






















13-14 Kuşların gagalarını yapmak için bir miktar şeker hamuruna sarı gıda boyası katarak hazırlıyalım. Tekrar tezgaha margarin sürerek sarı hamurumuzu açalım. Yaprak kalıbının ucuyla dört adet üçgen keselim. İki tanesini birleştirerek birer gaga elde edelim. Ve kuşların ağız kısımlarına gagalarımızı yapıştıralım. ( fark ettiğiniz gibi kuşların üzeri sürdüğümüz sudan dolayı parlıyor, gagalar ıslaklıktan dolayı yapışacaktır. Eğer yapışmazsa çok az su sürerek yapıştırabilirsiniz.)






















15- Kuşlarımızın gözlerinin içlerini siyah sıvı gıda boyası ile boyadım. Bu işlem biraz sizin el becerinize kalıyor. İnce uçlu bir sulu boya fırçası ile siyah sıvı boyamızı hiçbirşey ile karıştırmadan doğrudan kullanalım. Ve beyaz gözlerin içlerine ifade vermek için birbirine bakan siyah halkalar çizelim. Birde bayan kuşa kirpik çizelim :)

16-17 Gözlerimizide boyadıktan sonra kuşlarımız tamamlanıyor. Bu aşamadan sonra yapraklarımızı hazırlayalım.
Yaprak kalıbımız ile yeşil şeker hamurumuzdan yapraklar keselim. Yaprakların üzerine bıçak ucu ile damarlar çizelim. Ve tekrar yumurta kutusunun yardımıyla yapraklarımızı kurutalım. Yaprakları kutuya dizerken biraz şekil vermeye ( eğri yapmaya) özen gözterelim. Böylece daha doğal duracaktır.
























18- Artık pastamızın bitim aşamasına gelmeye başladık. Klasik bir pasta gibi pastamızın pandispanyasını levye yardımıyla üçe bölelim.
Döner pasta standımızın üzerine pasta altlığımızı yerleştirelim. Üzerine ilk kat pandispanyamızı yerleştirelim. Pandispanyanın üzerine kremamızdan bir miktar sürelim. Aralarına isterseniz muz serpiştirebilirsiniz. Aynı işlemleri üç katı tamamlayana kadar devam ettirelim. Kalan krema ile pastamızın her tarafını spatulamız ile gelişigüzel sıvalayalım.

Hazırladığımız kraker dallarını pastamızın çevresine yapıştıralım. Kuşlarımızı pastamızın ortasına dikkatlice yerleştirelim.























19- En son yapraklarımızıda kuşlarımızın çevresine yerleştirdikten sonra pastamız hazırdır.
Bol çikolatadan yaptığımız için pastamızı buzdolabında saklayabilirsiniz.

20- Dilimlenmiş hali..kremasını biraz daha bol kullanabiliriz.

Eşim dün gece pastayı yedikten sonra şu tepkiyi verdi ;"aaa bunu ben sabah öğle akşam çayla yiyebilirim..çok güzel çok yumuşak olmuş.."bu onun iltifat tarzıdır :)

Hepimize afiyet olsun..

NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE !..

Çarşamba, Ekim 25, 2006

ÇİKOLATALI & ŞEFTALİLİ PASTA VE BAYRAMDAN SON TATLAR..

































Artık Ramazan da bayram da sona erdi. Güzel sofralarla, paylaşımlarla, dostluklarla, yardımlaşmalarla dolu bir ay sona erdi.. bazen üzülüyorum ama bu değerleri hayatımın her gününde yaşatırsam, üzülmeme sebep olacak bir durumun olmadığını kendime anlatıyorum..

Fotoğraftaki güzel görüntüler ise bayramdan geriye kalan bazı tatlar..pastayı bir bayram ziyareti için hazırladım. Diğerleri ise Neuhaus'un çikolatası ve Chocolate World'un çifte kavrulmuş çikolata kaplamalı lokumları.. Neuhaus çikolataları çok şık ve güzel bir hediye olma özelliğinde ama bayramda en çok ne yedin diye sorarsanız, cevabım "çikolatalı lokumlar" olacaktır çünkü Cevahir Alışveriş merkezinin en üst katındaki Kahve Dünyasından aldığım bu lokumlar, yüzümü en çok güldüren tatlardan biri oldu. Şiddetle lokum ve çikolata sevenlere önerilir :)

Yaptığım pastanın kreması ise , bugüne kadar yaptığım en güzel kremalardan biriydi. Tarifini ilk Bizim Pastane'de görmüştüm. Zinnur'un çektiği fotoğrafı gördüğümde , pudingin kıvamına bayılmıştım ve Zinnur'a yorum yazıp , "bu pudingi ben mutlaka bir pastanın kreması için kullanacağım " diye yazmıştım ve oda bana tarifin orijinal linkini hemen yazmıştı. Bu kremanın tarifi Martha Stewert'a ait. Sadece puding olarak yenilebileneceği gibi pastalarda da kullanılabiliyor. Ben bunu bir pastada deneyerek kanıtladım :) ve gerçekten sonucundan çok memnun kaldık..ve bundan sonra bol bol kullanabileceğimi düşünüyorum. Pastacı kremasından daha lezzetli oluyor çünkü..

Pasta için gerekli malzemeler ;

18 cm'lik bir pandispanya için ;

  • 2 yumurta
  • 5,5 yemek kaşığı un
  • 5,5 yemek kaşığı şeker
  • 1 çorba kaşığı toz kakao
  • 1/2 çay kaşığı vanilya esansı
  • 1/2 poşet kabartma tozu

Krema için ;

Diğer;

  • 1 adet Tukaş Şeftali Kompostosu ( Vişne veya kayısıda olabilir)
  • pastanın etrafını sarmak için 1,5 paket kedi dili bisküvisi
  • bisküvileri ıslatmak için, 2 su bardağı süt ve 2 çorba kaşığı toz nesquik
  • pastanın üzerini süslemek için ; istediğiniz miktarda çikolata rendesi
  • kalpli dekoratif çikolatalar
  • truff

Öncelikle pandispanyamızı hazırlayalım. Bunun için 18 cm'lik kelepçeli bir kalıp kullanalım. Fırınımızı önceden 180 dereceye ayarlayıp çalıştıralım.

Yumurta ve şekeri ilk aşamada çırpalım. İki malzeme birbirine iyice karışana ve yoğun bir kıvam alana kadar çırpmaya devam ediyoruz. Unu, kabartma tozunu ve kakaoyu ayrı bir kaba eleyelim. Yumurtalı karışıma vanilyamızı ekleyip az çırpalım. ve en son toz karışımımızı ilave edip 5-6 dakika daha çırpalım.

Kalıbımızın her tarafını sıvı yağ ile yağlayalım. Karışımımızı kalıbımıza aktaralım ve önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 30 dakika pişirelim.

Pandispanyamızı bir gün önceden yapmanızı tavsiye ederim. Pandispanyamızı soğuttuktan sonra streç filmleyip oda ısısında saklayabilirsiniz.

Kremanın yapımı burada.

20 cm'lik bir kalıbı ,pastamızı oluşturmak için alalım. ve kalıbın en altına 20 cm'lik yuvarlak bir pasta altlığı yerleştirelim.

pandispanyamızı levye yardımıyla 3'e bölelim. Bir katını kalıbın en altına ortalayarak yerleştirelim. Sütümüzü nesquik ile karıştırarak hazırlayalım. Kedi dillerimizi çok az her iki tarafını ıslatarak kalıbımızın etrafına dizelim. Ortasında pandispanyamız kalması gerekiyor.

Kedi dillerimizi sıraladıktan sonra pastamızın ortasını doldurmaya başlayalım. Konservemizin suyunu ve meyvelerini ayıralım. Kompostonun suyunu pandispanyamızı ıslatmak için kullanalım. 2-3 çorba kaşığı komposto suyu ile en alt katını ıslatalım. Üzerine kremamızdan ilave edelim. Meyvelerimizden 2-3 tanesini alıp küp küp keselim ve onları da kremamızın üzerine serpiştirelim. Pandispanyamızın 2.katını yerleştirelim. Aynı işlemleri uygulayalım. En son katında ise, pandispanyayı yerleştirelim. Tekrar ıslatalım. Kalan kremayı dökelim. Artık meyve bu aşamada kullanmayalım. Üzerini çikolata parçacıkları ve truff ile süsleyelim. Ve buzdolabında bir gece veya 4-5 saat bekletelim.

Pastamız soğuduktan ve kendini toparladıktan sonra kalıptan dikkatlice çıkarıp servis tabağımıza aktaralım.

Önerim çevresini geniş bir kurdele ile bağlamanızdır. Çünkü bu görüntü gerçekten çok şık olacaktır..

Hepimize afiyet olsun..



Cuma, Ekim 20, 2006

























Belki çoğunuz önümüzdeki Perşembe gününe kadar "Pastacı"ya son defa gireceksiniz veya belki de beni bayramda yanlız bırakmayacaksınız..ne olursa olsun herkesin Ramazan Bayramanı sevgiyle kutluyorum..

Umarım bol bol çikolata ve tatlı yiyerek yüzünüzden gülücükleri eksik etmezsiniz..
Ben buradayım..sorularınız olursa cevaplarım..

"Pastalarımız" blogunda ise dünyalar güzeli bir kızın doğum günü kutlaması var, mutlaka ziyaret etmenizi öneririm..




















Herkese sevgilerimle..

Perşembe, Ekim 19, 2006

BAYRAM İÇİN ÇİKOLATA KAPLI TRUFF YAPALIM..

































Daha önce iki adet truff tarifi yayınlamıştım. Truff'un tek bir çeşidi yoktur çünkü truff yaratıcılığa açık bir çikolata çeşididir. İçerisine damak tadınıza uygun ne isterseniz ekleyip ve dış görünüşünü de kendi zevkinize göre tasarlayıp çok çeşitli truflar yapabilirsiniz..

Ben bu truff'u Annemin iftar yemeği için ziyarete gideceği dostlarına hazırladım. Gümüş tabak arayışından, çikolata yapımına kendim uğraşıp durdum :) gerçekten ortaya bir hediye çıkarmak çok zevkli bir süreç. Bu zevki yaşamınızı öneririm..
























1- Truff için gerekli malzemeler ;

  • 200 gr sütlü + 200 gr bitter küvertur ( ben Kahve Dünyasının küverturlarını kullandım )
  • 350 ml sıvı krema ( Tikveşli kullandım)
  • istediğiniz miktarda çikolatalı kek ( ben Sacher'in üzerini traşladığımda arta kalan pandispanyamı kullandım- siz herhangi bir keki kullanabilirsiniz)
  • üzeri için ; 100 gr sütlü + 100 gr beyaz küvertur
  • isterseniz fındık, antep fıstığı, badem parçacıkları

Öncelikle 400 gr küvertur çikolatamızı küçük küçük parçalara ayırıp geniş bir çelik kabın içerisine koyuyoruz.

Orta hararetli ocağımızda 350 ml kremamızı devamlı karıştırarak kaynatalIm.

2- Kaynayan kremamızı çikolatalarımızın üzerine dökelim. Ve tel çırpıcımızı ile çikolatalar eriyene kadar karıştıralım.



























3- Sacher'den kalan kekleri küçük küçük ufalayıp çikolata karışımımız sıcakken içerisine atalım ve karıştıralım. Kekler görünmeyecek kadar ufalmasını sağlayalım. İsterseniz içerisine hiç kek eklemeyebilirsiniz. Ama içerisine eklenen ve yumuşatılan kek truff'a çok farklı ve yumuşak bir kıvam katıyor..

Bu aşamadan sonra hazırladığımız karışımı en az 4-5 saat oda sıcaklığında bekletmemiz gerekiyor. Beklerken çikolatamız katılaşacak ve istediğimiz kıvama gelmeye başlayacaktır.

4- Bekleme aşamasında 30 dakika 1 saatte bir gelip gidip çikolatanızı kontrol edin ve karıştırın.
Fotoğraftaki gibi spatulayı kaldırdığımızda karışımımız akışkan olmayıp sertleşmişse, buzdolabına kaldırabilirsiniz. Buzdolabında ise en az bir gece veya yine 3-4 saat bekletelim.
























5- Ben gündüz buzdolabına koyma aşamasını yaptığım için çikolataları çalışmaya akşam devam ettim. Bu yüzden fotoğraflar güzel çıkmadı maalesef..

Buzdolabından çıkardığımızda, karışımımız sert bir görünüşte olacaktır. Dondurma kaşığı ile çikolatamızdan parçalar koparıp elimizle yuvarlamaya başlayabiliriz.

6- Yuvarladığım parçaları , üzerine yağlı kağıt serdiğim bir fırın tepsisinin üzerine diziyorum..
Ve işlem bittikten sonra 10 dakikalığına buzdolabına kaldıralım.
























7- Trufflarımız buzdolabında dinlenirken bizde 100 gr sütlü ve 100 gr beyaz çikolatamızı benmaride eritelim. Siz isterseniz sadece sütlü veya sadece beyaz çikolata eritip üzerlerini kaplayabilirsiniz.

Çikolatalarımız eridikten sonra buzdolabından trufflarımızı çıkartalım. Erittiğimiz çikolataların içerisine iki kaşık yardımıyla birer birer trufflarımızı ekleyip her tarafları iyice çikolataya bulanana kadar yuvarlayalım. Çikolataya buladıklarımızı tekrar yağlı kağıdın üzerine koyalım. Tek tek hepsine aynı işlemi yaptıktan sonra en son , eğer isterseniz, dövülmüş fındık vb. üzerlerine serpiştirebilirsiniz. Bu aşamadan sonra 1 saat tezgahın üzerinde çikolataların donmasını bekleyelim.

8- Bir saat sonra hazırladığımız truffları buzdolabına kaldıralım.

Ben sabah buzdolabından truffları çıkardığımda, iyice donmuş haldeydiler. Donmuş derken, üzerindeki çikolatalar donmuş oluyor, içleri ise yumuşak kalıyor..
Hatta dayanamayıp bir truffu ısırdım. İçinin görünüşü burada..

Küçük çikolata kağıtlarımın içlerine dikkatlice çikolatalarımı yerleştirdim ve en son gümüş ayaklı pasta tabağına  çikolatalarımı dizdim..

Bakalım ev sahipleri hediyelerini beğenecekler mi...

Herkesin Kadir gecesinin huzurlu ve iyi düşüncelerle geçmesini diliyorum..

Salı, Ekim 17, 2006

SACHER AŞAMA 2- ÇİKOLATA İLE PASTA SIVAMA & PLASTİK ÇİKOLATA
























Muhteşem pasta "Sacher"i yapmaya geçmeden önce Pastacı ile ilgili bir haber vermek istiyorum. Bundan sonra "Pastacı"nın bir Gıda Uzmanı var ! Okuyuculardan sevgili Gıda Uzmanı ve Teknologu Ebru Demir bizlere, gıda üzerine olan sorularımıza, danışmanlık yapacak. Yorumlarınızda bana sorduğunuz sorulardan "gıda" ile ilgili olanları Ebru Hanım'a da yöneltebilirsiniz.. Bu desteği için kendisine tekrar buradan teşekkür etmek istiyorum..
























Sacher aşamalarında en son pandispanyamızı pişirmiş ve kalıbımızı ters çevirip soğutmaya bırakmıştık. Bir gece veya 1-2 gün pandispanyamızı streç film ile sarıp oda ısısında bekletebiliriz. Ben 1 gece beklettim.

1- ertesi gün Sacher'in yapımına üzerini kaplayacağımız çikolata ganaşı hazırlamakla başlayalım.

Çikolata Ganaş malzemeleri ;



  • 200 gr küvertur çikolata ( 100 gr bitter + 100 gr sütlü )
  • 200 ml sıvı krema ( tikveşli veya rama marka tercih )
  • arzuya göre 1 çorba kaşığı tereyağı ( ben kullanmadım )

öncelikle orta boy cezveye kremamızı koyup orta hararetli bir ateşte kaynatalım. Ara sıra karıştırmamız ve yüksek ısıda kaynatmamamız çok önemlidir. Çünkü çok çabuk dibi tutabilir.

2- Çikolatalarımızı küçük küçük keselim. Ve kremamız kaynadıktan sonra hemen ateşten alıp içerisine çikolatalarımızı ilave edelim. Devamlı karıştırarak sıcak kremanın içerisinde çikolataların erimesini sağlayalım.



























3- Çikolata, kremanın içerisinde eritildikten sonra pürüzsüz bir görünüm almalıdır.

4- Eğer arzu ederseniz çikolatayı kremanın içerisinde eritirken tereyağımızı da ilave edip üçünü karıştırabiliriz. Tereyağı ganaşımıza kayganlık, parlaklık ve lezzet verecektir..

Hazırladığımız ganaşı büyük bir çelik kaba veya başka bir geniş kaba aktaralım. Eğer mermer tezgahınız varsa tezgahınızın üzerine yavaşça çikolatanızı döküp spatula ile çikolatayı tavlamalısınız. Tavlarken, çikolatayı spatula ile sağa sola doğru hareket ettirmeniz gerekiyor. Eğer benim gibi mermer tezgahınız yoksa , ayrı geniş bir kaba koyduğumuz ganaşımızı yine spatula ile sağa sola doğru 5 dakika karıştıralım. Ganaşın hava almasını sağlamamız gerekmektedir.

Bu işlemden sonra ganaşımızı serin bir yerde dinlendirelim. Kullanmak için biraz koyulaşmasını beklememiz gerekmektedir.

























5- Sıra Sacher'in arasına dökeceğimiz "Kayısı Glazür"ünü hazırlamaya geliyor.

Glazür malzemeleri ;


  • 1 kavanoz kayısı marmeladı (ya da benim gibi kayısı reçelide kullanabilirsiniz)
  • 2 çay kaşığı limon suyu

Marmeladımızı limon suyu ile birlikte eritelim. Bunun için orta boy bir cezve kullanabilirsiniz.

6- Marmelat eridikten sonra , bir kabın üzerine tel süzgecimizi yerleştirelim. Ve glazürümüzü üzerine dökelim. Ve süzülmesi için bekleyelim.
























7- Kayısı glazürümüz süzüldükten sonra 10 dakika kadar dinlendirelim.

8- Sacher için hazırladığımız pandispanyamızı tezgahımıza çıkaralım. Muhtemelen pandispanyanın üzeri kabarmış ve çatlamış olacaktır. Öncelikle bunlardan kurtulmamız gerekmektedir. Kurtulmak için ise elimize büyük tırtıklı bir bıçak alıp, üzerini tıraşlamamız gerekmektedir. Pürüzsüz ve düzgün olana kadar bıçakla dikkatlice tıraşlayın.

Bu işlemden sonra artan keki atmayıp değerlendirebilirsiniz. Ben hediye götüreceğim truffların içerisine katmak için sakladım.























9- Pandispanyamızın üzerini tıraşladıktan sonra levyemiz ile düzgünce ortadan ikiye bölelim.

10- Arasına denk gelecek her iki tarafına ( birinin bir tarafına diğerinin bir tarafına ) yumurta fırçası ile kayısı glazürümüzü güzelce sürelim. Yumurta fırçasını sadece bu iş kullanmanızı öneririm. Ayrıca bir yumurta fırçası edinin ..

























11- Aralarına bol glazür sürdüğüm pandispanyalarımızı kapatalım. Ve döner pasta standımızın üzerine veya pasta yapacağımız tabağımızın üzerine yerleştirelim.

(13) Aslında üzeri çikolata kaplanacak pandispanyalar tel bir ızgaranın üzerine alınır . Böylece akan çikolataların tel ızgaranın altına gitmesi ve tekrar kullanılabilmesi sağlanır. Ama tel ızgara üzerinden pastayı tabağa aktarmak zor ve riskli bir işlemdir. Bu durumu kolaylaştırmak için, ganaşı oda sıcaklığında bekletip biraz koyulaşmasını sağlıyoruz. Ve spatulamız ile daha rahat çalışabiliyoruz.

12- Oda ısısında beklettiğimiz ganaştan bir miktar kepçe ile alıp pastamızın üzerine yavaşça dökelim. Yavaş döküp hızlı ve dikkatli hareket etmemiz gerekmektedir. Çünkü her şeye rağmen çikolata akışkan bir maddedir. Hemen çikolatamızı spatulamız ile üzerini düzgünleştirerek yaymamız gerekmektedir. Azar azar tekrar üzerine ganaş dökerek pastanın yanlarını hızlıca akan çikolata ile düzeltmemiz gerekmektedir.

Pastanın her tarafı çikolata kaplandıktan sonra hemen buzdolabına kaldıralım.






















13- 14 - Tel ızgara üzerinde çikolata kaplama ve pastanın buzdolabına kaldırılmadan önce ki hali. Tel ızgarasız çikolata dökersek istemesek te pastamızın yanlarına çikolatamız akar. Ve daha çok akmasını engellemek için hemen buzdolabına kaldırırız. Ama tel ızgaranın üzerinde çalışırsak akan çikolatalar ızgaranın altında toplanır. Ve tekrar kullanılabilir.

Buzdolabına kaldırdığımız pastamızı 15 dakika sonra çıkarırsak, akmanın durduğunu ve glazürün soğuduğunu göreceksiniz. Bu aşamadan sonra pastanın üzerini hiç ellemeyin . Çünkü düzgün ve pürüzsüz bir görüntü alacaktır. Ama çevresine, kalan ganaşımızdan spatula ile sürebiliriz. Burada dikkat edilecek nokta, spatulanın her seferinde temizlenmesi gerektiğidir.( temizleme işlemi, suyla sabunla değil, spatula üzerinde kalan kremanın sıyrılmasıyla sağlanır)
























Plastik Çikolata Yapımı ;

Uzun süredir plastik çikolata yapımı paylaşmak istiyordum. Sevgili Zinnur ve Tülay benden önce davrandılar :)ve müthiş güller yaptılar..

Gerekli malzemeler ;


  • 125 gr küvertur çikolata ( ben Fermonun %70 kakao içeren küverturunu kullandım)
  • 2 çorba kaşığı glikoz
15- İlk önce çikolatamızı benmaride eritelim. Ve hemen sıcakken glikozumuzu ekleyip karıştıralım.

16- Devamlı karıştırırken çikolata ve glikoz birleştikçe fotoğraftaki gibi toparlanması gerekmektedir.

İyice toparlanıp sertleştikten sonra streç filime ve buzdolabı poşetine sarıp buzdolabında 1 saat bekletelim.
























17- Bir saat sonra plastik çikolatamızı buzdolabından çıkarttıktan sonra sert bir görünüş alacaktır.

18- Hazırladığımız hamurdan istediğiniz şekilde çalışabilirsiniz. Aynı şeker hamuru gibi çalışılır ama şeker hamuruna göre daha zahmetlidir. Çünkü çalışırken ellerimizin ısısından hafif eriyebilir. Bunun için hızlı çalışılması gerekmektedir.

Gül yapımını buradan inceleyebilirsiniz.






















19- Pastamızın son aşamalarına geldik.. Buzdolabından pastamızı çıkardıktan ve çevresini biraz daha spatula ile sıvazladıktan sonraki görüntümüz..

Bu aşamadan sonra üzerini süsleyebiliriz.

20- Genelde Sacher'in üzerine çikolata ile "Sacher" yazılır. Ben her ne kadar bu konuda beceriksiz olsam da yazmayı denedim. Bunun için pişirme kağıdından bir sıkma torbası hazırladım ve kalan ganaştan içerisine ekledim. Ucunu çok ince yapmaya dikkat ettim. Ve üzerine dikkatlice SACHER yazdım.

En son plastik çikolatadan hazırladığım güllerimi üzerine yerleştirdim ve sıkma torbasında kalan ganaşla yaprak deseni çizmeye çalıştım.

Buzdolabında bir saat dinlendirdikten sonra oda ısısında 1-2 gün bekletebilirsiniz. Çünkü buzdolabında donan bu pasta oda ısısında yumuşar ve çok daha lezzetli olur..

Hepimize afiyet olsun..

Pazar, Ekim 15, 2006

ÇİKOLATA İLE ÇALIŞMAK - SACHER AŞAMA 1






















Sacher, dünyaca ünlü bol çikolatalı ve kayısı marmelatlı bir çikolatalı pasta çeşididir. Bu pasta o kadar çok seviliyor ki, esas reçetesi Hotel Sacher Wien'de saklı tutulmaktadır.

Orijinal Sacher'in hikayesi 1832 yılında Prince Metternich 'in mutfağında başlamıştır. Burada şef olarak çalışan Franz Sacher, bu çok sevilen pastayı Prensin menüsüne sokmuştur. İnanılmaz beğenilen bu lezzet giderek şefi çok ünlü yapmıştır ve Sacher giderek daha çok mutfağa girmeye başlamıştır. Detaylı anlatımı buradan da okuyabilirsiniz..

Kitaplardaki "Sacher" tarifi ise orijinal tarifine çok benzer tariflerdir. Bu yapacağımız Sacher'de orijinal tarifine benzer ama aynısı tabii ki mümkün değildir ama orijinal tarifi de olsa çok benzeri de olsa, bu tarif çok lezzetli ve bol çikolatalıdır :)

Sacher 'in Pandispanya Tarifi ;
  • 8 adet yumurta ( sarısı ve beyazı ayrılmış )
  • 225 gr bitter küvertur
  • 1 cup un ( 115 gr )
  • 150 gr tereyağı ( 2/3 cup) oda ısısında bekletilmiş
  • 1/2 cp tozşeker ( 115 gr )
  • + 3 tatlı kaşığı toz kakao ( kendi ilavem)

kaynak : Chocolate Bible

1- öncelikle 225 gr küvertur çikolatamızı hazırlayalım. Bunun için bir mutfak terazisine ihtiyacımız olacaktır. Küverturu parçalayarak teraziye koyup tartalım.

2- Çikolatamızı , çikolata çalışmak için ayrı alacağımız, kesme tahtasında büyük bir bıçakla küçük küçük parçalayalım. Mutlaka her çikolata eriteceğimiz zaman çikolatayı küçük küçük kesmemiz gerekmektedir.

























3- Orta boy bir cezvenin yarısını su doldurup kaynatalım.

4- Çikolatalarımızı ısıya dayanaklı bir kaba koyup kaynayan suyun üzerine yerleştirelim. Ve spatula ile karıştırmaya başlayalım.
Çikolata 93.7 derecede erir, eğer bir mutfak dereceniz varsa çikolatamızın içerisine sokup ısı 93.7 dereceye gelince ateşten alıp devamlı karıştırarak eritebiliriz. Yoksa buharın üzerinde devamlı karıştırarak erimeye başlayınca ateşten alıp devamlı karıştırarak eritebiliriz.
























5- bu aşamada çikolata erimeye başlamıştır.

6- çikolata tamamen erimiştir. Bu hali ile kullanılabilir.

Çikolatamız eridikten sonra pandispanyamızı hazırlamaya başlayabiliriz.

bu pandispanya 23 cm yuvarlak kalıba yapılır. Ben 22 cm'e yaptım çünkü Türkiye'de 23 cm bulmak kolay olmuyor.
Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Oda ısısında beklemiş tereyağımızı şeker ile çırpalım. Yaklaşık 10 dakika orta hızda çırpmamız gerekmektedir. Kremsi bir kıvam alana kadar çırpmamız gerekmektedir.
Bu aşamadan sonra yumurtanın sarılarını ilave edelim ve çırpmaya devam edelim. 2-3 dakika çırptıktan sonra ise eritilmiş çikolatamızı ekleyip çırpmaya devam edelim. Tüm karışım homojenleşmelidir.

Unu ve kakaoyu ayrı bir kapta eleyelim ve homojenleşen karışımımıza ekleyip yavaş yavaş yedirelim.
























Yumurtanın beyazlarını ayrı bir kapta hızlı devirde çırpalım. Yumurta akları karlaşana kadar ve mikserin uçlarını hava kaldırdığımızda zaman eğer yumurta akları akışkan olmuyorsa kıvamı tutmuş demektir.

7-Yumurta karımızı diğer karışımımıza yavaşça ilave edelim. Elimize bir spatula veya tahta kaşık alıp iki karışımı birbirine karıştıralım. Çok karıştırmamaya dikkat edelim. Fotoğraftaki görünüşü elde ettiğinizde karıştırmaya son verebilirsiniz.

Pandispanyamızı önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 55 dakika pişirelim. Pişip pişmediğini içerisine bir kürdan batırarak anlayabilirsiniz. Eğer hamur kürdana yapışmıyorsa pişmiş demektir.

8- Piştikten sonra 5 dakika tezgahta bekletelim ve beklettikten sonra ters çevirerek soğutalım.
Soğuyana kadar ters çevrili kalması gerekmektedir.

devam edecektir..

Cumartesi, Ekim 14, 2006

MUTLULUK, ÇİKOLATA DIŞINDA SEVGİ'DE , SAYGI'DA VE PAYLAŞIMDA SAKLI..

























Paylaştığım bu günlük sayesinde çok güzel insanlarla ve deneyimlerle karşılaşıyorum..
Bu harika çikolataları ve pastacılık malzemelerini önce Pastacı'nın okuyucularından ve şimdi çok sevdiğim arkadaşım olan Almanya'da oturan Esin(Daphne) gönderdi.. Yurtdışından koli göndermek belki ilk başta kolay birşeymiş gibi gözüksede sigorta vb. işlemleri bu işi zorlaştırıyor. Ama sevgili arkadaşım ben mutlu olayım diye tüm zorlukları aşıp bana bu harika malzemeleri gönderdi..benim için önemini ve anlamını anlatamam..sana tekrar buradan çok teşekkür etmek istiyorum arkadaşım..

Bugün ise Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesinin son sınıfında okuyan Özlem , bitirme ödevi ve Bilgi Üniversitesinin bünyesinde yayınladıkları "Spot" dergisi için benimle görüşmeye geldi..Birlikte çok keyifli bir saat geçirdik :) Bende Marmara Üniversitesinde bitirme tezimi hazırlarken internet sitelerine "İnternette Pazarlama" üzerine görüşmelere gitmiştim. Elimde ses kayıt cihazım çok heyecanlanırdım :) Bugün karşımda bu heyecanı yaşayan pırıl pırıl çok güzel genç bir bayan görünce rollerin zamanla değiştiğini anladım..ve benimle hem ödev için hem de bir dergiye konu edilmek için görüşülmesi çok gurur verici oldu..sizlerle paylaşmak istedim :)

Kılavuz için ise bu hafta "Sacher" ile başlamak istiyorum. Sacher'in amacı,çikolata ile çalışma aşamalarını ve "bir pastayı çikolata ile nasıl kaplayabilir" konusunu uygulamalı olarak gösterebilmek. Ve birkaç çikolata süslemesi uygulayabilmek..

Herkese sevgilerimle..

Salı, Ekim 10, 2006

PASTA KILAVUZ - TEMELLER 2 ( KLASİK PASTA )
































Klasik bir pastanın yapım aşamaları fotoğraflarını çekebildiğim kadar paylaşmaya çalışacağım. Çünkü tek başınıza pasta yaparken, en zor aşamaların fotoğraflarını çekmek gerçekten çok zor oluyor..mesela pasta sıvarken bir elimde makinem bir elimde spatulam bale yapar gibi fotoğraf çekmeye çalıştım..umarım şeker hamuru çalışırken yanımda fotoğrafımı çekecek birileri olur..

Genelde mutfakta tek başıma çalışmayı sevdiğim ve sessiz bir ortamda konsantre olarak işimi yapmak istediğim için yalnız oluyorum. Fotoğraflar yetersiz kalırsa beni affedin..

























Pasta yapımı ile ilgili önerebileceğim çok güzel iki kaynak var. Bu iki kitabın yazarı Anne Willan. Türkçe'ye tercüme edilmiş. Çok detaylı konu anlatımı ve pasta yapım aşamalarını içeriyor. Gerçekten çok memnun kalabileceğiniz kaynaklar olduğunu düşünüyorum çünkü ben çok memnun kaldım. Bu kitapların yine aynı yazara ait başka çeşitleri de var. Salatalar, Makarnalar,Sebze yemekleri gibi.. Tüm kitapçılarda bulunabiliniyor..

Bu tip klasik pastaların, Sacher'in, tartların, cheesecake'lerin vb. pastaların yapım aşamalarını bu kitapların içinde bulabileceksiniz..
























Pastamızın yapım aşamasında ilk sırayı pandispanya alıyor. Pandispanyayı bir veya iki gün önceden yapmamız mümkün. Hatta ben en az bir gün önceden pandispanyayı yapmamızı öneriyorum. Böylelikle hem pandispanya kendisini toparlıyor, hem de kesimi kolaylaşıyor.

Bir çok pandispanya tarifi oluşturmak mümkün. Ana maddelerinin oranlarını doğru kattığımızda istediğimiz kıvamda bir pandispanya elde edebilirsiniz.

Ana maddeler ;

  • un,
  • yumurta ve
  • şekerdir.

Diğer malzemeleri lezzet vermesi için, kıvam dengelemek için kullanırız. Herkesin çok sevdiği hazır pandispanyaların tarifi bana çok soruluyor. Ben nedense hazır pandispanyayı çok sevemedim. Hem bana ince , hem deo inceliğine rağmen de çok geniş geliyor. Güzel bir pasta yapabilmek için , bana göre, yumuşak,lezzetli ve yüksekliği uzun olan bir pandispanya yapmamız gerekiyor.

Eğer illa ki hazır pandispanya gibi yapmak istiyorum diyorsanız, çok kullanılan 26 cm'e yapılan bu tarifi deneyebilirsiniz.

Ben, en küçük 18 cm'lik kalıba 3yumurta katarak işe başlıyorum. Ama amacım yumuşak bir pandispanya yapabilmek. 18 cm'e 3 yumurta ekleyince 1 su bardağından ( 1 cuptan ) 2 parmak eksik şeker ilave ediyorum. Şeker ile unu aynı ölçü kullanıyorum. Demek ki 1 su bardağına 1 su bardağı un kullanıyorum.

18 cm - 3 yumurta - 1 su bardağından 2 parmak eksik şeker- 1 su bardağından 2 parmak eksik un

20 cm- 4 yumurta- 1 su bardağı şeker- 1 su bardağı un

22 cm- 5 yumurta- 1 su bardağından 2 parmak fazla şeker - 1 su bardağından 2 parmak fazla un....

Yumuşak değilde, daha az yumuşak ve ıslatılabilecek bir kıvamda pandispanya yapmak istiyorum. O zaman yumurta miktarını 1 azaltıp un miktarını arttırıyorum.

18 cm - 2 yumurta - 1,5 su bardağı un- 1 su bardağı şeker

20 cm - 3 yumurta- 2 su bardağı un - 1,5 su bardağı şeker..

yağ olarak genelde sıvı yağı veya tereyağı kullanmayı tercih ediyorum. Margarin neredeyse hiç kullanmıyorum.

Eğer pandispanyam biraz gevrek olsun istiyorsam, tereyağı eritip kullanıyorum .( ıslatmaya müsait)

eğer yumuşacık kıvamda bir pandispanyam olsun istiyorsam zeytinyağı kullanıyorum.( riviera olmalı, sızma kullanmayın. çünkü sızma yağı ısındığı zaman riviera yağa dönüşür)

Bu pastada kullandığım pandispanya ise benim en çok kullandığım, en sevdim tarifimdir.

20 cm için ;

  • 4 adet orta boy yumurta
  • 1 su bardağı un ( ya da isterseniz 1/2 su bardağında 1 parmak fazla un + üzerini 1 bardağa tamamlayacak kadar badem tozu )
  • 1 su bardağı şeker
  • 100 gr sütlü çikolata, 100 gr bitter çikolata
  • 1 paket dr.oetker vanilya aroması veya 2 çorba kaşığı vanilya esansı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 8 çorba kaşığı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağı

yapımın detaylarını ve geri kalan malzemeleri bu tariften okuyabilirsiniz.

Pandispanyayı 1 gün önceden yapıp bekletiyorum. Pandispanyanızın sönmemesi için pişirme esnasında devamlı fırının kapağını açıp bakmayınız. Ben pişme süresine kadar hiç fırının kapağını açmıyorum. Camından bakarak kontrol ediyorum.

1. Pandispanyamızı 1 gün geçtikten sonra kullanıyoruz.

İlk önce üzerinde kabaran yerlerini uzun tırtıklı bir bıçakla traşlayıp düzgünleştiriyoruz.

Pandispanya bu fotoğrafta bir silpatın üzerinde durmaktadır. Silpat , aynı pişirme kağıdı gibi kullanılır. tek kullanımlık değil, uzun ömürlüdür. Mesela benim 1 adet silpatım var. Kullandıktan sonra yıkayıp tekrar kullanıyorum.

2- Pandispanyayı 2'ye, 3'e veya 4'e bölmek için, önce silpatın üzerine pandispanyamı yerleştiriyorum. Daha sonra levyemi alıyorum. Levyemi, ayakları tezgahın üzerine değecek şekilde yerleştiriyorum. Burada silpatı kullanmamın amacı , kesme işlemini yaparken pandispanyama bir haraket ve kayganlık vermesi. Pandispanya tezgahın üzerinde sabit durduğu zaman levye ile kesme biraz daha zametli oluyor. Ama silpatın üzerine yerleştirdiğim zaman , pandispanyaya haraket verebiliyorum ve zorlandığım durumlarda elimle silpatı ilerletiyorum.

Bir katı kestikten sonra, Levyemi elime alıyorum ve telini yukarı kaldırıyorum. Yine aynı şekilde 2 . katını kesiyorum. Bir kat daha kesmek istersem, yine levyemin telini yukarı kaldırıyorum ve yine aynı şekilde 3. katını kesiyorum. Ben genelikle pastaları 3 katlı yaparım. Hem görüntüsü daha güzel hem de pasta daha yüksek oluyor
























3- Pastanın 3'e ayrılmış hali..

4- Levye, birçok pasta malzemesi satan dükkanlarda bulunmaktadır. Ben en son Metro Gross marketten satın aldım.


























5- Pastamızı katmanlara ayırdıktan sonra, pasta standımızı hazırlıyoruz. Pasta standının üzerine isterseniz pastayı üzerinde yapacağınız altlığı ya da pasta altı disklerini yerleştirebilirsiniz. Her iki malzeme de Eminönünde satılmaktadır.

6- Pasta altı disk'i, pastacıların üzerinde pastayı inşaa etmek için kullandıkları bir araçtır. Pasta yapımını tamamlayınca diskten pastayı tabağa veya pasta altlığına aktarırlar. Bu işlem aslına bakılırsa zordur ve risklidir. Çünkü pastanın düzgün aktarılamaması, dağılması gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkarabilir. Bence pastayı neyin üzerinde servis yapacaksanız, ben en çok yaldızlı pasta altlığını kullanırım, pastayı onun üzerine inşaa etmektir. Sonuçta hem taşıması şık durur hem de pratik bir araçtır. Bu altlık sayesinde kutunun içerisine risksiz veya pasta tabağının üzerine kolayca yerleştirebilirsiniz.























7- Krema yapımına sıra geldi. Daha öncede bahsettiğim gibi birçok krema çeşidi vardır. Ben bu tip pastalarda kremşanti kullanmayı seviyorum. Ama onada bir farklılık getirerek , ara kremasına süt yerine hindistancevizi kreması veya sütünü kullanmayı tercih ediyorum. Bu konserve ürün, Carrefour, Migros gibi büyük marketlerin konserve bölümünde satılmaktadır.
Hindistancevizi , pastayı zenginleştirmekte ve ayrı bir lezzet katmaktadır. Mutlaka pastalarınızda süt yerine hindistancevizi sütü denemenizi tavsiye ederim.

1 Su bardağı hindistancevizi suyuna 1 paket toz kremşanti kullanmak yeterli olacaktır. Aynı normal kremşanti çırpar gibi, hindistan ceviziyle toz krem şantiyi çırpıp güzel bir krema elde edeceğiz.
Bu kremayı 10 dakika buzdolabında bekletmenizi tavsiye ederim.
10 dakika beklerken , bu arada diğer kremamızı hazırlayıp buzdolabına koyabiliriz.

8-9 Katlara kremamızı sürmeye başlarken elimize pastacı spatulamızı alalım. Pandispanyanın ortasına doğru kremamızı sürelim. Daha sonra ortadan yanlara doğru standımızı döndürerek kremayı yayalım. Ama kremayı kenarlara getirmemeye çalışalım. Çünkü diğer katları üzerine kapattığımız zaman krema yanlardann taşma yapabilir. Kremayı sürdükten sonra üzerilerine muz, fındık krokan, damla çikolata vb. malzemelerimizi koymayı ihmal etmeyelim.
























10- Katlara krema sürerken kenarlara getirmememize rağmen diğer malzemeleri ve katları yerleştirdiğimizde ister istemez taşma yapacaktır. Bu taşanları spatula ile pastanın yanlarına sıvayabilirsiniz.























11- Bu pasta modelinde , önce pastanın çevresini sıvıyoruz. İsterseniz hem çevresini hemde üzerini sıvabilirsiniz. Sıvarken pastacı spatulamızı kullanıyoruz. Önemli olan nokta spatulamızı sapından değil, demirinin başlangıcından kuvvetlice tutmanızdır. Spatulaya hakim olduğunuz zaman pastaya hakim olacaksınız Sıvama işini, daha öncede bahsettiğim gibi, bir kabın etrafını traş köpüğü ile sıvayarakta çalışabilirsiniz.

12- Sıvamada pasta standının önemini çok daha iyi anlayacaksınız. Bir elinizle standı döndürürken diğer elinizle de spatulamızın yardımıyla pastamızın kenarlarını düzgünce sıvayacağız.

Ve son rötüşleri yaparken dikkat edilmesi gereken, spatulanın her kullanıldığında temizlenmesi gerektiğidir. Diyelimki, çevresindeki bir bölümü düzelttiniz, diğer tarafına geçmeden önce spatulanızdaki fazla kremayı kabın ağzına sürerek temizleyiniz.

























13- Evet, sıra pastamızın çevresini file fındık ile çevrelemeye geldi..bu işlemi file badem, kırık çikolata ile de yapabilirsiniz.

Öncelikle fındığımızı bir tabağa koyalım. ( 15 )Bu tabağı aynı zamanda pasta standının altınada koymamız gerekecektir. Çünkü elimizle fındıkları yapıştırırken, dökenleri tekrar bu tabağın içerisne gönderebilir ve kullanabiliriz.

14- Fotoğraftada görüldüğü gibi avucumuza azar azar fındık alıp yavaş yavaş dikkatlice pastanın yanlarına yapıştırıyoruz. Dökülenleri tabağa atıp sonra tekrar kullanıyoruz.

Bu işlemi elimiz yerine , yağlı kağıdı dikdörtgen kesip kullanabiliriz. Elimize yağlı kağıdı alırız ve yağlı kağıdın içerisine fındıkları azar azar koyup yine pastanın yanlarına yapıştırabiliriz. Aradaki fark elimize fındıklar değmez, araya kağıdı sokmuş oluruz. Özellikle çikolata gibi kolay eriyebilecek bir malzemeyi kullanacaksınız yağlı kağıt kullanmanızı öneririm.

File fındık, file badem vb. malzemeleri Metro Gross marketlerin "Pasta Malzemeleri" bölümünde bulabilirsiniz.
























16- Pastamızın çevresi fındık file ile çevrelendikten sonraki hali.

Bu aşamadan sonra kremşanitimiz ile pastanın üst çevresini şekillendirmeye sıra geliyor.























17- Birçok çeşit sıkma torbası ve uçları mevcuttur. Siz hangisini kullanmaktan rahatlık duyuyorsanız onu kullanmanızı tavsiye ederim. Mesela ben, sıkma torbası kullanmayı sevmiyorum. Ya kendim yağlı kağıttan sıkma torbası hazırlıyorum ya da Tupperware'den satın aldığım süsleme sihirbazını kullanıyorum.

Hangisini tercih ederseniz edin önemli olan işlevselliği ve uçlarının çeşitliliğidir..Tüm uçların kullanım alanları farklıdır.

Ben, bu pasta için fotoğrafta görülen yıldızlı ucu tercih ettim.

18- Sıkma işlemi yaparken hava kabarcığı olmaması için , süsleme sihirbazımın içini ağzına kadar doldurmaya dikkat ettim. Eğer boşluk bırakırsanız, krema hava alacak ve kabarcık oluşturacaktır.

Ayrıca sıkmaya başlamadan bir tabağa veya bir kağıdın üzerine tozrbanızı sıkın ve nasıl şekil oluşturmanız gerektiğine karar verin. İlk önce pastanın üzerine sıkmayın.Böylece istemediğiniz bir görüntüyü engellemiş olursunuz.

























19- Pastanın üst çevresine , hatalarımızıda kapatacak şekilde kremamızı süslü bir şekilde sürüyoruz..Bu aşamada da döner pasta standının faydasını çok hissedeceksiniz.

20- Sıkma işlemini tamamladıktan sonra, sıra pastamızın üzerini tamamlamaya geliyor. Ben, pastanın üzerine örümcek ağı görüntüsü vermek istedim. O yüzden üst kremamı sona sakladım. Ama siz isterseniz pasta sıvama aşamasında hem çevreyi hem de yüzeyi kaplayabilirsiniz.

Benim gibi sona bırakırsanız, bir çorba kaşığı ile dikkatlice kremayı azar azar pastanın üzerine sürüyoruz.























21- 22 - Pastamızın üzerine örümcek ağı çizebilmek için bir sıkma torbasına ihtiyacımız var. Siz isterseniz kendi elinizdeki sıkma torbasına en ince duyu takıp bu işlemi yapabilirsiniz. Ya da benim gibi yağlı kağıttan bir sıkma torbası yapıp kullanabilirsiniz. Ben her zaman yağlı kağıt yapmasını tercih ediyorum. Bu şekilde kremayı daha doğru kontrol edebildiğimi düşünüyorum.

Yağlı kağttan sıkma torbası yapabilmek için önce bir dikdörtgen parça kesiyoruz.
Kestiğimiz parçanın bir kenarını elimizle tutup içeri doğru kağıdı kıvırıyoruz. Bir huni şeklini vermeye çalışıyoruz. Ucunu ince veya geniş kendimiz ayarlayabiliyoruz. Bu aşamada ucumuzun ince olması gerekmektedir.























23- Pastamızın üzerinde son rötüşleri yapıyoruz. Bunun için üzerine sürdüğümüz kremayı düzgünleştiriyoruz ve istenmeyen görüntüleri tekrar krema sıkarak kapatabiliyoruz.


24- Hazırladığımız sıkma torbasının içerisine eritilmiş çikolata, hazır meyve soslarından veya meyve jellerinden koyabilirsiniz. ( 25) pastacılık fuarından aldığım meyveli jöleyi kullanmayı tercih ettim.
Torbamızı yine her zamanki gibi boş bir yere sıkarak deneme yapıyoruz. Denedikten sonra pastanın ortasından başlayarak büyük bir spiral çiziyoruz. Ben kenarlarında biraz boşluk bırakmışım. Siz tüm alanı kaplayacak şekilde çizerseniz daha hoş bir görüntüsü oluşur.























26- Son aşamamızda elimize bir kürdan alıyoruz. Spiral'in ortasından başlayarak bir ileri bir geri çizgiler çiziyoruz. Bu şekilde 360 derece dönerek hepsini tamamlıyoruz..


Kremalı pastalarımızı her zaman buzdolabında muhafaza edelim.

Kılavuzumuz devam edecek..