Cuma, Aralık 29, 2006

MUTLULUK DİLİYORUM VE YENİ YILIN İLK HEDİYESİ..

































Melek olarak doğar insan oğlu..Kötülüğü, çirkinliği bilmeden doğar..Etrafında gördüğü ona gülen yüzleri çok sever..ona uzatılanları alır..büyüdükçe sevgisi azaltılır insanoğlunun..etrafında ki ,onu çok seven yüzler, bir zaman sonra ya maske takınmışlardır, ya da çok azı sevebiliyordur hala onu.. Melek büyüdükce artık melek kalamacağını anlar..kanatları yok olmaya , gülen yüzü ara sıra gülmeye başlamıştır.. Ne yapacağını, nereye uçacağını şaşırır..ama azimle kötü olmak istemez..

Sonra Allah ona yardım etmek için bazı günler hediye etmeye başlar..Doğum günü, ilk adım atış, ilk diş çıkarış,ilk tuvalete gidiş,mezuniyet günü, evlilik yıldönümü, dini bayramlar, milli bayramlar ve yeni bir başlangıç için yeni bir yıl..






















Sevdikleriyle, kötülük olmadan kutlayabileceği, paylaşabileceği vesileler vardır artık önünde..Küslerin barışacağı, insanların daha çok birbirlerini seveceği günler vardır artık..

Önümüzde bu vesilelerden doğacak iki anlamlı gün bizleri beklemekte.. Umarım hepimiz bu günleri çok iyi değerlendirebiliriz ve hayata ve sevdiklerimize daha sıkı sıkı sarılabiliriz..

Hepimizin Kurban Bayramı mübarek, yeni yılı kutlu olsun..
























Leziz Dergisi - Ocak 2007 sayısı..

Dilara Duman'a buradan çok teşekkür ediyorum..


Önemli Bir Not : bayram süresince düşündüğümden daha az internete girebiliyorum..umarım herkesin bayramı ve yeni yılın ilk günleri çok güzel geçiyordur :)
Bu post'ta değil ama bazı eski postlara sürekli gelen garip yorumlar yüzünden, kısa bir süreliğine yorumları önceden okuyup onaylamadan yayınlayamayacağım..Bunun için üzgünüm..
Umarım bu durumlar kısa sürer ve onay sistemini bir an önce iptal edebilirim..

Herkese sevgilerimle..

Perşembe, Aralık 28, 2006

PRATİK YILBAŞI PASTALARI..
































İki gündür çok hastayım..Yapmak istediğim çoğu şeyi maalesef yapamadım..dün akşamüstü saat 16:00 gibi bir yattım ve o zamandan bu sabaha kadar hep uyudum. Bu yüzden çoğu yoruma cevap yazamadım. Şimdi cevaplamayaçalışacağım..

Yarın ise kızımın okulunda yılbaşı partisi var. Parti için Yağmur'a kostüm bile aldık :) Çok şirin bir pamukprenses elbisesi..O kadar çok mutlu oldu ki, neredeyse hiç üzerinden çıkarmak istemiyor..Bende yarın ki partilerine pasta ve kurabiye yapmayı çok istiyordum..Dün sabah kendimi zorladım ve biraz kurabiye yaptım. Sanırım kendimi biraz fazla zorlamışım çünkü kurabiyelerim hiç güzel olmadılar..nasıl olduysa o kadar çok ince yapmışım ki, elimize alır almaz kırılıyorlar..Bu durumda bir pasta hazırlamak istedim. Ama dediğim gibi dün erkenden yattım ve pandispanya hazırlayamadım.

Ama içim içimi yiyip durdu. Bende sabah bir güç toplayarak uyandım. Yağmuru okuluna bıraktım. Oradan markete gittim. Mecbur kalarak hazır pastaban aldım. Baktım çok inceler, iki tane aldım. Birini çikolatalı birini sade aldım. Birde 1 kg'luk krema aldım , eve geri döndüm. Bir saat daha yattım. Çünkü hayli başım dönmüştü..Sonra yine hemen kalktım ve zar zor bu pastayı yapabildim. Oysa ki ne hayaller kurmuştum.. sadece şeker hamuru kaplayacaktım. Kendim noel babalar yapacaktım vs vs..Belki iyileşirsem Pazar gününe bu hayalimi gerçekleştirebilirim ama amacım sizlere Pazardan önce sunabilmekti..

İstediğim pastayı sunamıyorum ama bunlarda fena olmadı..Şöyle bir güzellikleri var; oldukca pratik :)

Çikolatalı & Antep Fıstık Krokanlı Pasta

Gerekli Malzemeler;

  • 1 adet sade, 1 adet kakaolu hazır pastaban (Uno)
  • 500 ml sıvı krema (tikveşli)
  • 400 gr küvertur çikolata ( 100 gr sütlü + 300 gr %70 kakao içeren kullandım)
  • 3 paket koska antep fıstıklı krokan (Dia'dan bulup aldım, ilaç gibi geldi)
  • 1 su bardağı damla çikolata
  • kekleri ıslatmak için meyve suyu veya süt veya kestane şekeri şurubu ya da kendinizin hazırlayabileceği şurup veya rom ( ne isterseniz)
  • süslemek için yılbaşı kurabiyeleri
  • ganaş çikolata
  • 2007 yazısı için şeker hamuru
  • hazır pasta süsleri

Pandispanyalarımız hazır olduğu için öncelikle kremamızı hazırlayalım. Küvertur çikolatalarımızı benmaride eritelim. Erimiş çikolataları kremanın içerisine döküp, iyice katılaşıncaya kadar çırpalım. Ve 10 dakika buzdolabında bekletelim.

Pastabanlarımızı ambalajlarından çıkartalım. Pasta standımızın altına bir tane pasta altlığı yerleştirelim ve ilk pandispanyamızı yerleştirelim. Ben pastayı kestikleri zaman iki renkli bir dilim ile karşılaşmalarını istedim. Bu yüzden bir katına kakaolu bir katına sade pandispanya yerleştirdim.

İlk katımızı ıslatalım. (fırça ile) Üzerine kremamızdan sürelim. Arasına krokanımızı küçük küçük parçalayıp serpiştirelim ve damla çikolatalarımızıda aralarına serpiştirelim. Tüm katlar bitene kadar aynı işlemleri tekrarlayalım. Kalan kremamızı pastamızın çevresine spatulamız ile düzgünce sıvayalım. Benimki bugün biraz bozuk oldu, dengem şaşmış durumdaydı :)

Çikolata ganaşımızı bıçakla üzerinden sürterek küçük küçük parçalar çıkaratalım. Bunları pastamızın en altına yapıştıralım. Pastamızın yanlarına yılbaşı kurabiyelerimizden yapıştıralım. Çikolata ganaştan bir miktar daha kesip pastanın üst çevresinide yapıştıralım. İnce bir kurdele ile kurabiyelerin çevresini bağlayalım. Hem görüntü daha sevimli oluyor hem de kurabiyelerin iyice yapışıp düşmemelerini sağlıyor.



































Pastanın üzeri için şeker hamurundan çok az elimize alıp kırmızı jel boya ile renklendirelim. Tezgahımıza çok az margarin sürüp hamurumuzu açalım. Ve sayı kalıpları ile 2007 sayısını çıkartalım. Pastanın üzerine yerleştirelim. Sayı kalıplarımı bana sevgili Tulosh kargo ile gönderdi :) Kendisi Maltepe Migros'tan satın almış. Çok Çok teşekkür ediyorum tekrar..

Pasta üzerindeki diğer tüm süsleri Fermo'dan satın almıştım. Bu gibi durumlarda imdadıma yetişti :)

Yarına kadar pastayı buzdolabında bekleteceğim..Üzeri krema olduğu için buzdolabında saklamanızı tavsiye ederim.




KESTANELİ & BEYAZ ÇİKOLATALI YILBAŞI PASTASI
































Bu pastayı ise geçen hafta Annem'in bir arkadaşı için yapmıştım. Yılbaşı için uygun olabileceğini düşünüyorum çünkü hem rulo şeklinde hem de kestaneli :)

Pandispanyasını, yine acelem olduğu için hazır kekun ile yapmıştım. Gerçi iyi ki denemek için almışım, çünkü pandispanya hazırlarken unu, kabartma tozunu vs. eleyerek kullanırız. Bu hazır paketlerde un ve kabartma tozu birlikte elenilip kullanılmış. Çok ince çok güzel bir kıvamı vardı. Zaten diğer tüm malzemeyi siz ekliyorsunuz.

Gerekli Malzemeler ;

  • 1 paket hazır kekun (Sökeun)
  • paketin üzerinde yazan tüm malzemeleri kullandım ;
  • sadece margarin yerine 1 su bardağı sıvı yağı kullandım.
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya

Krema için ;

  • 300 gr beyaz küvetur çikolata (fildişi)
  • 350 ml sıvı krema
  • kestane şekeri

Öncelikle fırınımızı 170 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Pansipanyamızı paketin üzerinde yazan talimatlara göre hazırlayalım. Büyük dikdörtgen fırın tepsimize pişirme kağıdı serelim ve karışımımızı üzerine dökelim. Üzerini dümdüz yapana kadar yayalım.

Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 20-25 dakika pişirelim. Kekimizi yaydığımız için diğerlerine göre daha çabuk pişecektir. Bunun için fırının kapağını açmadan bol bol camından bakarak kontrol edelim. Sünger kek gibi kabarmış güzel bir kekimiz olacaktır.

Fırından çıkardığımız zaman çok sıcak ken, az süt veya rom veya likör (ne isterseniz) keki ıslatıp dikkatlice rulo yapalım. Ama bu işlemi yaparken çok yavaş ve dikkatli olalım. Sıcak ken bu işlemi yapmamıza rağmen yine de acele edersek kırılmalar olabilecektir. Yağlı kağıt sermemizin kolaylığını bu rulo yapma işlemi sırasında çok hissedeceksiniz..

Rulo halde 5-6 dakika keki bırakabilirsiniz. Bu arada kremamızı hazırlayalım.

Beyaz küverturumuzu benmaride eritelim ve kremamız ile çırpıp buzdolabında 10 dakika kadar bekletelim.

Rulo yaptığımız pandispanyamızı açalım. Kremamızı buzdolabından çıkaralım. Kekin yanlarına çok yaklaştırmadan kremamızdan düzgünce sürelim. Aralarına kestane şekeri koyalım. Pastamızı rulo yapalım. Yanlardan kremalar biraz taşabilir telaşlanmayın.

Pastamızın rulo yaptıktan sonra biten yerini, servis tabağının altına saklayalım. Yanlardan çirkin duran yerlerini bıçakla keselim.

Kremamızın geri kalanını pastamızın üzerine sürelim. Ben bir odun kütüğü görüntüsü vermek için spatulayı en son düz düz şeritler halinde çektim.

Pastanın üzerine kalan kremamızı sıkma torbasına koyup üzerine süslemeler yapalım. Ve birer kestane şekeri yerleştirelim.

Pastanın üzerindeki yılbaşı süslerini Fero'dan satın aldım.

Buzdolabında bekletin.

Gelen yorumlara biraz dinlendikten sonra cevap yazacağım. Lütfen kusurma bakmayın..

Herkese sevgilerimle..

Salı, Aralık 26, 2006

BOL BOL KURABİYE..































Tatile az kaldı..daha doğrusu Kurban Bayramına ve Yılbaşına çok çok az kaldı :) Geçen sene daha çok yılbaşı pastaları üzerinde yoğunlaşmışken, bu sene bir kurabiye tutkusu beni aldı götürüyor..Kurabiye yemesini çok sevmeyen ben bile, bu yaptıklarımı yemeye bayılıyorum..Özellikle şeker hamuru ile üzerini kapladıklarımız çok lezzetli oluyor..arasına çok az sürdüğüm glikoz, bal gibi lezzetli bir tat bırakıyor ağızda..Hem çok hoşuma gidiyor ikram etmesi..

Bayramın ilk günü kapınız çaldı diyelim, tatlı tatlı çocuklar sizlere gülümsüyor ve "iyi bayramlar teyzeeee :))" diyorlar..onlara bu renkli kurabiyelerden poşetlerin içerisinde kurdeleler ile süsleyip vermek nasıl bir fikir olur sizce ? Ben şimdi bunun hayalini kuruyorum..evde olmasak bile yanımıza alıp çocuklara dağıtmayı düşünüyorum..Çünkü Yağmur'un okulundaki çocukların kurabiyelere bir bakışları vardı ki, hepinizin görmesini isterdim :)

Ve kurabiyeleri yaparken hem yılbaşı temalarını hem de kurban bayramı temalarını kullanıyorum. Mesela Nüans'tan aldığım kurabiye kalıpları ile koyunlu, inekli kurabiyelerde yapıyorum. Böylece iki tema birden aynı sunuşta yer alabiliyor. Bu benim gözümde kültürlerin buluşması ve hoş görülük..






















Biz ,Ülker ve Öğretmenimiz Nurdan ile üzeri şeker hamuru kaplı kurabiyelerden yapmıştık. Ve üzerilerini erititğimiz çikolatalar ile süsledik. Beyaz (fildişi), bitter ve sütlü çikolatalardan eritip sıkma torbalarına doldurduk. Hatta beyaz çikolatanın içerisine kırmızı boya ilave ettik. Ama beyaz çikolataya ne kadar renk ilave ederseniz edin ( yinede bir iki damlayı aşmayın derim) rengi açık pembe oluyor. Önceden bilginiz olsun :)

Ülker ise bana yaptığımız kurabiyelerin bir kısmını , tek tek poşetlere koyup , güzel bir yılbaşı kutusunun içerisinde fotoğrafları verirken getirdi..Bu benim çok hoşuma gitti..gerçekten çok güzel bir hediye fikri..bende her yaptığımı şık kutuların içerisinde hediye etmekten çok hoşlanırım..ama bana gelirken, birisinin kendi elleri ile hazırladığı bir hediyeyi getirmesi, gerçekten çok farklı bir duyguymuş..çok hoşmuş :) "iyi ki yapıyormuşum" dedim kendi kendime:) Kutuyu verirken de " sen kutuları seversin diye böyle yaptım" dedi :)
Aklıma" kutuları da kendimiz yapsak daha da orijinal ve güzel olurlar"er diye geldi..Bu ara kutu yapmaya çalışacağım, bakalım becerebilecekmiyim :)






















Yukarıda ki Noel Baba'yı ise markette dolaşırken gördüm ve çok hoşuma gittiği için aldım. Aslında kendileri birer çikolata :) Lindt'in özel tasarımlı yılbaşı çikolataları.Yılbaşı gecesi Yağmur'a hediye edeceğim..

Fotoğraftaki kurabiye süsleyen bayan , bizim Nurdan Öğretmenizmiz..Yağmurların öğretmeni :) Birlikte kurabiye süslemek gerçekten çok zevkliydi..ama maalesef dersin başını kaçırmıştı..ancak akşam süslemelerini bizimle yapabildi. Ama gerçekten öğrencilerim çok başarılıydılar..(kendi öğrencilerim diye demiyorum )hepsi benden daha marifetliydiler..ben bir kere şöyle bir gösteriyordum, sonra bir bakıyordum oooooo hemen olayı kapmışlar ve yaratıcı fikirler sunuyorlar..Bu işi kalabalık yapmakta çok zevkliymiş :)























Ben daha yılbaşına kadar çok kurabiye yapacağım gibi gözüküyor. Özellikle de bugün Ülker ile birlikte İkea'dan yılbaşı kurabiye kalıpları aldık..Büyük büyük çok güzellerdi..Zaten İzmirde ki akrabalarıma , çocuklara, belki Yağmurların yılbaşı partisine ve bize ( oooo yandım ben:)) )kurabiyeler yapmam gerekiyor..Şeker hamuru kaplı, bir kısmı royal icing ile, bir kısmı çikolatalı devamlı yapıp durmayı düşünüyorum..Birileri bana engel olsun çünkü bu gidişle kendime bir kurabiye dükkanı açacağım :) Devamlı yapmak için bahane arıyorum..


Şimdi ben bu kadar kurabiye ile ilgili yazı neden yazdım..Çünkü gerçekten bu son dönem kurabiye yapmaktan ve süslemekten çok büyük keyif aldım..Ve kurabiyelerinde pastalar gibi süslenebileceğini keşfettim..Sanırım bu süsleme işi asıl beni mutlu eden :) Ve bu süslü kurabiyeleri insanlar ilk gördüklerinde çok güzel tepkiler veriyorlar..çok şaşırıyorlar..bu beni inanılmaz heyecanlandırıyor ve mutlu ediyor..Bu duygularımı paylaşmak istedim..

Bu hafta içerisinde "Kestaneli & Beyaz Çikolatalı Rulo Pasta"nın tarifini ve başka bir çeşit yılbaşı pastasının daha tarifini yayınlayacağım..

Konu dışı bir not :Ankara'da ki pasta satış malzemeleri kısmında, aksiyon pastacılık isimli bir yerin numarasını yazmıştım. Ama maalesef firma ya taşınmış ya da kapanmış, numarasını şu an bir markete kullanıyormuş. Okuyucularımızdan Birkan beni uyardı ve ben hemen aksiyon pastacılığı listeden sildim. Ama bana kendisi doğru adresleri ve numaraları ulaştırdı. Ankara'da pasta satış yeri arayanlar için ilgili numara ve adres pasta ekipmanları satış sitesinde..

Herkese sevgilerimle..

Pazar, Aralık 24, 2006

ŞEKER HAMURU KURSU :)
































Perşembe günü ,Ülker Hanım ile birlikte kurabiye çalışmalarımızı tamamladıktan sonra Cuma günü şeker hamuru çalışmaya karar verdik. Bunun için perşembe günü kurabiyelere başlamadan önce çikolatalı pandispanyamızı bu tarife göre hazırladık.

Şeker hamurunu, kendimizin yapabilmesi çok ayrı bir keyif. Ülker Hanım şeker hamuru yapımını ve süslemelerini öğrenmek için bir hafta önce bir kursa katılmış ve maalesef memnun kalmamış. Katıldığı kursta hamurun tarifini vermemişler, hazır kullanmışlar. Biraz istekli duruncada tarifi yazmışlar ama neyi nereden alabileceğini açıklamamışlar..ve onu şeker hamurunu kendisinin hazırlayamıyacağına ikna etmişler..Açıkcası bana gelirken ben biraz tereddüt ettim..çünkü ya bir aksilik olurda, hamuru tutturamazsak diye..ama neyseki bugüne kadar yaptığım en güzel hamurlardan birisini yaptık..ve kendisi çok mutlu ve keyifli bir şekilde pastasını alıp evine gitti :)

Pastamızın süslemesi biraz aceleye geldi, çünkü o kadar çok konuşup, hamur yapımı ile uğraşmışız ki saatin nasıl hızlı aktığını fark edememişiz..biraz hızlıca pastayı süsleyip teslim etmek zorunda kaldım..biraz daha vaktimiz olsaydı, daha güzel bir süsleme yapabilirdik..






















Çocukların pastaya hayretler içerisindeki bakışları..



Şeker hamuru tarifimiz;
(her yazılanı birebir uygularsanız ve malzemeleri doğru temin ederseniz, sonuç mükemmel olacaktır..)


  • 5 teaspoon jelatin ( agar agar'da kullanılabilir- bu denemede Fermo'dan aldığım toz jelatini kullandık) -6 çay kaşığına denk geliyor
  • 125 ml glikoz - 1/2 Cup ( Eminönü Fermo'dan alıyorum)
  • 1 tablespoon gliserin ( her eczanede satılıyor ) -yaklaşık 2 çorba kaşığına denk geliyor
  • 1 kg pudra şekeri ( bana 800gr yetti ama sizin elinizin ısısına bağlı olarak bu miktar artıp çoğalabilir. Hamuru hazırlarken bir seferde tüm şekeri kullanmayın, azar azar diğer sıvıların içerisine katarak hamurunuzu hazırlayın ve iki kere çekilmiş pudra şekeri kullanmalısınız- adres: Saray Pudra Şekeri- Celal BeyTel: 0 216 324 12 00Örnek Mah. Bakü Sok. No=35 Göztepe- İstanbul)
  • 3/4 teaspoon tylose-c ( Coccolat'tan satın aldım)veya aktarlardan kitre olarak satın alıp toz haline döverek getirebilirsiniz)-1/2 çay kaşığı kullanın

* tarifin orijinal ölçüleri teaspoon-tablespoon ve cup olarak Amerikan ölçüleridir..Eğer imkanınız varsa orijinal ölçü kapları alıp kullanmanızı tavsiye ederim. Ama imkanınız yoksa evdeki çay kaşığı, çorba kaşığı ölçülerine çevirip en sonlarına ekleme yaptım.

Jelatini 5 çorba kaşığı su ile karıştırılalım. Az ateşte devamlı karıştırarak eritelim. İçerisine gliserini ve glikozu da ilave edelim ve birlikte karıştırarak hepsinin erimesini sağlayalım.
1 kg pudra şekerinin yarısını yoğurma kabımıza koyalım. Jelatinli karışımımızı pudra şekerinin üzerine ilave edip tahta kaşık ile karıştıralım. Kalan pudra şekerini ise azar azar ilave edelim ve aynı zamanda yoğurmaya başlayalım. Hamuru sertleştirmeden şeker ilave edelim. Eğer soğuk bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı fazla gelebilir veya sıcak bir ortamda çalışıyorsanız şeker miktarı az gelebilir. Normal oda ısısında çalışmanızı tavsiye ederim. Onun için tüm şekeri bir anda kullanmayın . Azar azar ilave edin. Hatta hamur sertleşmeye yakın şeker eklemesini durdurun ve tylose-c 'yi ilave edin. Ve hamurunuzu kıvama gelene kadar çok iyi yoğurun.Eğer hamur kıvama gelmekte zorlanıyor ve yapış yapış elinize yapışıyorsa, pudra şekeri yerine zar azar buğday nişastası ekyerek hamuru kolayca toparlayabilirsiniz..




































Fotoğrafta elleri gözüken ve pastayı yapan Ülker Hanım..Ben fotoğrafları çekmeyeçalıştım. Hava oldukca karardığı için güzel fotoğraflar çekmekte zorlandım..


Not:Fotoğrafların üzerilerini tıklayarak büyük hallerini görebilirsiniz..

Cuma, Aralık 22, 2006

KURABİYE ÇALIŞMALARI..
























Bir haftadır yoğun bir şekilde kurabiye yapıp duruyorum :) Kurabiye yapmayı bu kadar çok seveceğimi bilmiyordum ama özellikle yılbaşı kurabiyesi yapmaktan çok zevk aldım. Kurabiye yapmak, sizin hayal dünyanıza göre yön verilebilecek bir hobi bence..ve hediye olarak sevdiklerinize götürmek gerçekten çok güzel bir süpriz oluyor..

Kazım Karabekir Vakfının kermesine yıldızlı ve kalpli kurabiyelerden yapıp fotoğraftaki gibi poşetleyip götürdüm. Ve birde küçük browniler yapıp onlarıda poşetledim. Sevgili Suzan beni karşıladı ve çok iyi yürekli bir anne ile tanışmış oldum :) Vakıf çok aktif ve sosyal bir mekandı..Resim kursları, müzik kursları, kermesler ..cıvıl cıvıldı..Götürdüğüm mamaları onlara teslim ettim ve satışına fiyatına hiç müdahale etmedim. Önemli olan çocuklara küçücük bile olsa bir katkı sağlayabilmekti..Umarım ileride çocuklar ve yardıma muhtaç bir çok dünya insanı için çok daha büyük şeyler yapabilirim. Allah bana bu gücü verebilir belki..

Aşağıdaki post'ta kurabiye yazılarının üzerilerini tıklasınız tariflerine ulaşabilirsiniz. Yıldız kurabiyelerini, üzerini şeker hamuru ile kapladığımız yılbaşı kurabiyeleri ile aynı teknik ile yaptım.

Dün ise Yağmur'cuğun okulundan sınıf arkadaşı Ece Yağmur'un annesi Ülker Hanım ile pandispaya ve kurabiye kursu yaptık :) Kurs dediğime bakmayın, beraber mutfağa girdik..
Bugün öğlen tekrar gelecek ve dün hazırladığımız pandispanyaları şeker hamuru ile kaplayıp gül yapacağız..

Kurabiyeleri yaparken bazı püf noktalarını fotoğraflamaya çalıştık. İki kişi olunca fotoğraf çekmek doğal olarak daha kolay oluyor. Ama bana bir fikir verdi, en kısa zamanda bir tripod alıp tek başıma çalışırkende daha detaylı fotoğraf çekebileceğim..bunun üzerinde biraz çalışmam gerekecek :)

Kurabiyelerin şekillerinin bozulmaması için yağlı fırın kağıdı üzerinde hamurun bir kısmı açtık. Mümkün olduğu kadar ince açtık çünkü kendisi ince sevdiğini söyledi :)

Sonra açtığımız hamuurun üzerine kalıplarımızı yerleştirdik.























Hamuru çok ince açtığımız için aralarındaki hamurları çıkarmak biraz zor oldu. Bu yüzden kalıplara dokunmadan uzun ince uçlu bir çubukla kalıpların dışındaki fazla hamurları temizledik.

Bazılarına delikler açıp ağaç süsü olarak hazırladık. Bazılarını ise biraz daha kalın açıp altlarından çubuk geçirdik ve saplı kurabiyeler oluşturduk.

Bazı hamurları ise renklendirip kurabiyeden bonibonlar yaptık :) Dediğim gibi , hayal gücünüze göre bir çok çeşitte kurabiyeler yapabilirsiniz..

Yaklaşık dört tepsi kurabiye pişirdik. Üzerilerini süslemek için kurabiyelerin soğumalarını bekledik. Sonra Yağmurların sınıf öğretmeni Nurdan Öğretmen'de bize katıldı ve hep birlikte şeker hamurunu renklendirip kurabiyelerin üzerilerini kapladık.

Fotoğrafları Ülker Hanım çekti ve bana gönderecek..süsleme fotoğraflarını ise en kısa zamanda ekleyeceğim..

Kurabiye yapımı linkleri ;

Şeker Hamuru Kaplı Yılbaşı Kurabiyeleri

Royal Icıng Kaplı Kurabiyeler

Kurabiyelerin üzerine şeker hamuru kapladıktan sonra, bitter ve beyaz küvetur çikolata erittik. Yağlı kağıttan sıkma torbaları hazırladık ve bitter, beyaz ve kırmızı ile renklendirilmiş beyaz çikolata ile kurabiyelerin üzerilerini tekrar süsledik :)

Devam edecek :)

Pazartesi, Aralık 18, 2006

HAYATI PAYLAŞMAK & İYİ Kİ DOĞDUN BENGÜ.. ÇİKOLATALI ŞEKER HAMURU & KALIP İLE GÜL YAPIMI































Hayatı paylaşmak nedir ? Bir çocuğun gözlerinde bir ışıltı yakalamak mı ? Yoksa bir arkadaşınızın gözlerini ışıldatmak mı ?

Karşılık beklemeden insanları olduğu gibi kabul etmek mi? Yoksa insanları herşeye rağmen çok sevip yine de karşılık beklememek mi?

Benim için hayatı paylaşmak ,yakalayabildiğim karelerde saklı..

Bol çikolatalı, üzeri güllerle süslü bir pasta istedi benden minik Bengü :) Benim hayalimde ise ona bir prenses yapmak vardı çünkü ben onu bir prensese benzetmişimdir her zaman..ama o benden bol bol gül istedi :) Ve bende onun istediği gibi bir pasta yapmaya çalıştım..

Bu pastada yeni bir kaç şey denemek istedim ; çikolatalı şeker hamuru ve gül yaprak kalıplarını kullanarak yapacağım yeni gül tekniği..Bu teknikleri denemek için "The Home Guide Of Cake Decorating - Jane Price" ın kitabından çok yardım aldım. Gerek çikolatalı şeker hamuru tarifini gerekse gül yapımını bu kitabı kılavuz alarak hazırladım. Gül yapımı ile olan birkaç detay yardımını sevgili arkadaşım Zuhal'den öğrenmiştim vakti zamanında :)

Pastanın kalıbı Wilton'un Kalp şeklindeki kelepçeli kalıbı. Geçen hafta ki Fermo ziyaretimde satın almıştım. Ama bu kalıplara benzer yerli ve başka ithal kalıpları da bulabilmek mümkün.

Pandispanya için gerekli malzemeler ;



  • 8 adet yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1,5 paket kabartma tozu
  • 6 çorba kaşığı toz kakao
  • 200 gr küvertur çikolata ( 100 gr bitter + 100 gr sütlü kulandım)
  • 1 paket sıvı vanilya veya 1 tatlı kaşığı sıvı vanilya
  • 6 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Kreması için ;

  • 400 gr küvertur çikolata ( 200 gr sütlü + 200 gr bitter kullandım )
  • 400 ml sıvı krema ( 2 küçük kutu- Tikveşli)

Çikolatalı Şeker Hamuru ;

  • 250 gr bitter küvertur çikolata
  • 75 ml glikoz
  • 25 ml şeker şurubu *
  • 300 gr şeker hamuru

Şeker şurubu ;

  • 3 çorba kaşığı toz şekeri 2,5 çorba kaşığı su ile karıştıralım. Yaklaşık 3 dakika kadar kaynatalım. Oda ısısında soğumasını bekleyelim.

-Gül Yapımı için Modelleme Hamuru

Çikolatalı Şeker Hamuru yapımı ;

Bu hamurun 1 gün önceden hazırlanması gerekmektedir. Dolayısıyla şeker hamuru,pandispanya ve güllerin bir veya iki gün önceden hazırlanması gerekmektedir.

Çikolatamızı benmaride eritelim.

Glikoz ve şeker şurubunu bir kaba koyup yine benmari usülü ile devamlı karıştırarak ısıtalım. (buharla ısınacak) Glikoz şeker şurubunun içerisinde eriyince bu karışımı eritilmiş çikolatanın içerisine katıp karıştıralım. Tahta bir kaşıkla karıştıralım. Üzerini streç filmleyip oda ısısında 24 saat bekletelim. Buzdolabına kesinlikle kaldırmayalım.

Bir gün sonra kullanacağımız zaman streç filmden çıkarıp hafifce yoğurup yumuşatalım. Elimizdeki çikolatalı hamur kadar şeker hamurunu alıp,ikisini birlikte üzerine pudra şekeri serpiştirilmiş tezgahın üzerinde yoğuralım. Bu şekilde kullanıma hazırdır. İster üzerine pudra şekeri veya nişasta serpiştirilmiş tezgahta hamurumuz açıp pastayı kaplayabilirsiniz, istersenizde benim yaptığım gibi tupperware'in hamur açma altlığının üzerinde hiçbirşey serpiştirmeden hamurunuzu açıp kullanabilirsiniz.

Pandispanya yapımı;

Bir gün önceden pandispanyayı hazırlamak her zaman için daha doğru ve daha bir pratik bir uygulamadır.

Fırınımızı 180 derecede ısıtalım. Kalıbımızın tabanına yağlı kağıt kesip yerleştirelim. Fakat kağıdın yanlarından taşmasına dikkat edelim..Böylece pandispanyamızı kağıdın yanlarından çekerek çıkartabiliriz.
Yumurta,şeker ve vanilyayı kremsi bir yapı alana kadar çırpalım. Un, kakao ve kabartma tozunu ayrı bir kapta eleyerek karıştıralım.
Yumurtalı karışıma sırasıyla eritilmiş çikolata, yağ ve yoğurdu katarak karıştıralım. Kuru malzemeleride ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım. Kalıbımıza karışımımızı dökelim ve önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 65-75 dakika pişirelim.

Piştikten sonra tezgahımızda soğutalım ve streç filmleyip oda ısısında saklayalım.

Bir gün sonra kekimizi streç filmden çıkartalım. Üzerinde kuruyan ve kabuklaşan yerlerini büyük tırtıklı bir bıçakla traşlayalım.


Pastanın Hazırlanması ;

- 1 gün önce hazırladığımız pandispanyamızı streç filmden çıkartıp gerekli traşlama işlemlerini yapalım. Ve levye yardımıyla pandispanyayı 3'e bölelim.

- Krema için, çikolataları benmaride eritlelim. Kremanın içerisine erimiş çikolatayı ekleyip katılaşıncaya kadar mikser ile çırpalım. Ve buzdolabında 10-15 dakika bekletelim.

- Pandispanyamızın ilk katını, üzerine pasta altlığı yerleştirilmiş pasta standının üzerine koyalım. Kremamızı buzdolabından çıkatalım. Her kata kremamızdan eşit miktarda sürelim. Ben kremayı sürdükten sonra katların arasına küçük küçük kestiğim sütlü küvertur çikolataları serpiştirdim. Sizde isterseniz damla çikolata,krokan, muz gibi malzemeler ile pastayı zenginleştirebilirsiniz.

- Tüm katları bitirdikten sonra, pastamızın çevresini yine aynı krema kaplayalım. Kremayı bol yaptığımız için hem ara katlara, he pastayı çevrelemede hem de en son şeker hamuru ile kapladıktan sonra pastanın ayaklarını krema ile süslememize yetecektir.

- Pastamızı krema ile çevreledikten sonra 5-10 dakika buzdolabında bekletelim.

- Çikolatalı şeker hamurumuzu mümkün olduğu kadar ince açalım. Ve pastamızın üzerini dikkatlice kaplayalım. Altlarından fazla kalan hamurları döner pizza bıçağı ile keselim. İster elimizle ister smoother ile pastamızın üzerini düzgünleştirelim.

- Pastamızın ayaklarını kalan kremamız ile süsleyelim. Bunun için kremamızı sıkma torbasına koyup yıldız şeklindeki duyu takıp pastanın çevresine krema sıkalım. İsterseniz yaldızlı inciler ile de ilave süslemeler yapabilirsiniz.

Gül Kalıbı ile Gül Yapımı























1- Kitabımı önüme açtım. Ve tek tek aşama aşama takip etmeğe çalışarak daha detaylı ve güzel görüntülü güller yapmaya çalıştım.
Öncelikle gerekli araçlar ;


  • Gül yaprağı kalıpları ( Coccolat'tan satın aldım. Üzerindeki orijinal fiyatını o günkü kura göre çevirip satıyorlar, bu yüzden fiyat vermek zor)
  • Wilton'un şeker hamuru çalışma setinden, yuvarlak uçlu kalem ( Beysa'dan 2 yıl önce satın almıştım)
  • Çicek yapma altlığı ( orijinal değil benimki, İkea'dan aldığım mouse ped'i kullanıyorum ama ayrıca çicek yapma altlıkları satılıyor)
  • Kürdan
  • Kırmızı ve pembe gıda boyaları ( kırmızı olan Fo'nun jel gıda boyası, Fermo'dan satın aldım, Toz olan ithal gıda boyası, oda Fermo'dan )
  • Modelleme hamuru ( elinizdeki 300-400 gr olan şeker hamuruna 1 çay kaşığı toz kitre veya tylose-c ekleyerek modelleme hamuru elde edebilirsiniz)

2- 300 gr kadar olan modelleme hamuruma fotoğrafta görüldüğü kadar kürdanın ucu ile jel boya ekleyip yoğuruyorum.

























3- Renklendirdiğimiz hamurumuzdan bir miktar koparıp ,tezgahımıza az margarin sürerek açıyoruz. (margarin Hüner marka olursa daha iyi sonuç alırsınız )
Kullandığım küçük merdaneyi İkea'dan satın aldım. Çocuk bölümünde , çocuklar için yapılmış gerçek kurabiye, pasta yapma setleri var. Onun içerisinden çıktı. Ayrıca setin içinden değişik kalıplar çıkıyor.

4- Pastaların üzerine çicek buketleri yapmak için aslında çok ince teller kullanılıyor. Bende şu an o tellerden yok ama en kısa zamanda telleri temin edip, telli çalışmalarımı yayınlayacağım. Şimdi ise kürdanlardan yardım aldım. Çiceği oluşturmak için bir kürdanın ucuna önce fotoğrafta görüldüğü gibi tomruk yaptım ve bir süngerin üzerine saplayıp çalıştım.
























5- Gül yaprağı kalıpları, 5 boy kadar oluyor. Küçükten büyüğe doğru hazırlayacağınız güllerin büyüklüklerine göre kulanabiliyorsunuz. Ben orta boydan biraz daha büyük güller hazırlamak istedim. Bunun için en küçük boydan bir büyük boy olan kalıp ile açtığım hamurdan dört parça kestim.

6- Her bir yaprağıkullanmadan önce, yumuşak pedin üzerine koyup şeker hamuru çalışma kalemi ile yaprağın kenarlarına hafif hafif bastırıyorsunuz. Böylece gül yaprağı gerçek ve doğal bir yaprak görüntüsünü alıyor. Eğer çalışma kaleminiz yoksa bu işlemi bir kürdan ile de yapabilirsiniz. Hamur açıyor gibi, yaprakların çevresini kürdan ile bastırarak açabilirsiniz.






















7- Hazırladığımız bu dört yaprağı gül tomruğunun çevresine çok aralık bırakmadan saralım.

8-9 Güle her bir kademe eklerken bir büyük kalıbı kullanalım ve yaprakları üst üst yerleştirmeyelim. Yapraklar büyüdükce hep altına doğru yapıştıralım. Dolayısıyla en büyük yaprak , bitim aşamasında en altta olsun.























10- Hazırladığımız gülleri kürdanlarından çıkartıp , altına pamuk veya yumuşak peçete yerleştirdiğimiz yumurta kaplarının içerisinde kurutalım. Yaprakların kıvrımlarına yerleştirirken dikkat edelim. Gerektiği yerlerde yaprakların altlarına pamuk koyarak şeklinin düzgün kurumasına özen gösterelim.

Pastamızın son aşamasında gülleri pastanın üzerine yeleştirirken , ben yapıştırmak için kalan kremaları kullandım. Ve gülleri daha düzgün oturtabilmek ve yerleştirebilmek için gülün altındaki fazlalıkları dikkatlice mutfak matfak makası ile kestim.

Pastanın üzerindeki "BENGÜ" yazısını Zuhal'den ödünç aldığım Wilton'un kalıpları ile kestim. Ve pastanın üzerine su ile yapıştırdım. Bunun için bir bardağa az su doldurup temiz bir yumurta fırçasını çok az sulandırıp ve suyunu süzüp pastanın üzerine dikkatlice sürdüm.

"Happy Brithday" yazısını Nüans'tan (Eminönü) aldım ve onu da krema ile yapıştırdım.































Hepimize afiyet olsun..

Perşembe, Aralık 14, 2006

GECİKMİŞ SÜPRİZ DOĞUMGÜNÜM ..:))




































































































































































































































Sizleri çokk seviyorum Zuhal ve Ufuk ... çok teşekkür ederim herşey için..

Hayatımda ilk defa birisi benim için pasta yaptı..bunun benim için anlamını ifade edemem..

Ve herkese binlerde defa teşekkürler :))

Salı, Aralık 12, 2006

ÇOCUKLAR İÇİN SAPLI & RENKLİ KURABİYELER , KURABİYE EV HİKAYESİ VE ZAMBO ÇİKOLATALARI..
































Kurabiye Ev İçin Tıklayın..

Pazar günü Yağmur ile birlikte kurabiye ev yapmaya karar verdik..Özellikle salonumuzun bir kenarına hazırladığımız yılbaşı köşemizin ortasında bu ev ve kurabiyeler çok süslü duracaktı.. Di'li geçmiş zaman kullanıyorum çünkü dün gece evim yıkıldı..tüm direnişlerime rağmen evin duvarlarını kurtaramadım..Neyse ki Pazar gecesi ve Pazartesi akşamüstüne kadar kurabiye evimiz salonumuzu süsledi :)

Ama evi çizerken önemli bir hata yapmışım..bunu sonradan fark ettim..Ön kapısının bulunduğu duvarın tavanını çatı ile birleştirmeliydim. Böylece çatı evin tavanına oturmuş ve daha sağlam olmuş olacaktı..Yağmur dün gece biraz üzüldü ama ona en kısa zamanda tekrar daha güzelini yapacağıma söz verdim..

Şimdi ise royal icing ile süslenilen yılbaşı kurabiyeleri hakkında birkaç ipucu vereceğim. Ama kurabiyelere geçmeden önce dün yaşadığım güzel ve ilginç günden bahsetmek istiyorum..

Diyarbakır'da ve Antalya'da yaşayan çok sevdiğim iki okuyucumun birkaç isteyini almak ve benimde ihityaç duyduğum birkaç malzemeyi almak için dün Eminönü Fermo'ya gittim.. İlk defa bu kadar zor gittim. Çünkü ilginç bir trafik ve biraz yorgun bir beynim vardı.. 2-3 defa yolları şaşırdım giderken, ki ben hep çok iyi yol buluşumla övünürüm..Biraz moralim bozuk zar zor Eminönü'ne ulaşabildim..Bu seferde tüm otoparklar doluydu ve hatta dolu olmalarından daha kötü kapılarında kuyruk vardı.. Moralim daha da bozulmuştu ki , geçtiğim bir ara sokakta belediye otopark görevlilerinden birinin bana gel işareti yaptığını gördüm..Arabamı kendisine minnettarlıkla teslim edip Fermo'ya 2 saat rötar ile yürümeye başladım..Birkaç gündür kendimi uyuşuk ve rahatsız hissettiğim için en rahat ve bakımsız halim ile Eminönü'ne gelmiştim. Amacım hemen alacaklarımı alıp eve dönmekti..






























(fotoğrafın büyük halini görmek için üzerine tıklayın)


Fermo'ya ulaştım..İçeri girip hemen etrafı incelemeye başladım. Bu sırada Fermo'nun çalışanlarından ve işletmecilerinden devamlı gördüğüm bir bey beni hemen tanıdı.."Daha önce çok gittin Burcu, tanımaları çok normal" dersiniz sanırım içinizden ..haklısınız ama ben öyle çok konuşkan, çok girişken bir yapıda değilimdir. Biraz çekingen durabilirim..Her seferinde gidip kendimi tanıtmam..sadece bir kere fotoğraf çekmek için kendimi tanıtıp izin istemiştim o kadar..ben hiçbirşey demeden tanınmam çok güzeldi :)

Bana Fermo hakkında yazdığım yazılar için teşekkür ettiler, gelenlerin ( çoğu sizlersiniz) çoğunun benden bahsettiğini söylediler (bu beni ayrıca çok mutlu etti)..Ben , ne gördüysem, ne yaşadıysam onu yazdığımı, ekstra birşey yapmadığımı, esas onlara bizim teşekkür etmemiz gerektiğini söyledim.. Bu teşekkür ve mutluluk dolu dakikalardan sonra ben alacaklarımı almaya koyuldum..Bu arada yeni satmaya başladıkları butik çikolatalarından ikram ettiler.. Zaten çoğumuz Beyoğlu çikolatasını biliriz. Beyoğlu çikolatasını üreten firma Zambo'dur. Zambo ise Fermo'nun bir yan kuruluşudur. Zaten Fermo'da Zambo'nun küvertur çikolatalarını bolca bulabilirsiniz. Ben içlerinden en çok %70 kakao içerenini seviyorum..

Bu arada bana kahve ısmarladılar..Ben de bir köşeye kahvemi içmek için oturdum..Arasıra oradakilerle konuşuyorduk, arasıra da ben gelenlere bakıyordum.. Birçok bayan Fermo'yu dolaşıp sorular yöneltiyorlardı..Özellikle şeker hamuru, glikoz, gıda boyası vb. ürünlere soru ve talep çok fazlaydı.. Benim önümde de birçok aldığım ürünler, kahvem, yanımda çikolatalarım, hanımağa gibi mutlu mutlu oturuyordum..

Sonra bir kaç bayan yanıma yaklaşıp, "siz bu işlerden anlıyor gibi duruyorsunuz, bir kaç soru sorabilirmiyiz" dediler..bende " buyrun" dedim, şeker hamuru ile ilgili birkaç soru sordular..bende "internette bir çok tarif ve bilgi var ,isterseniz size adres verebilirim" dedim..Biri, "pastacı mı?" dedi.."ben pastacıyım, o blogu ben hazırlıyorum " dedim.." Aaa, siz Burcu'musunuz ?" dediler..işte o an benim anımdır !!!

Bu soruları yönelten ,Arzu adında Sarıyer'de Papatya adında bir resturant işleten cıvıl cıvıl bir bayandı..Yanında ise yine onun kadar ilgili ve güzel (adını çok özür dileyerek şu an hatırlayamıyorum- affedin) bir arkadaşı vardı..Bu arada bir kaç bayan daha konuşmalarımızı duyup ve beni hatırlayıp yanımıza geldiler..Hiç kendimi öyle hissetmemiştim..çok utandım, neler dedim, ne cevaplar verdim tam hatırlayamıyorum ama çok mutlu olduğum kesindi..

Hatta Fermo'da ki beye " Burcu ile buluşma günleri düzenleyin" gibi birşeyler bile söylediler..o an bulutların üzerinde utanarak uçtuğum için , tam sözleri net hatırlayamıyor olabilirim..Neyse ki sonra yavaş yavaş kendime gelmeye başladım..Fermo'da oturup çay içip yine çikolata yedik..konuştuk, fikir alışverişinde bulunduk..herşey çok güzeldi.. Telefon numaralarımızı aldık ve en kısa sürede Sarıyer'de ki Papatya 'ya gitmeye söz verdim..

15-20 dakikalığına gittiğim Fermo'dan 2 saat sonra çıkabildim :) Ama çok güzel 2 saat geçirmiş oldum..Birde çıkarken bana çikolatalarından bir kutu hediye ettiler.. O an heyecandan birşey anlayamamıştım ama eve gelip çikolataları yemeğe başlayınca, maalesef kendimi kaybettim..Özellikle içleri antep fıstıklı olan çikolatalar (roches'lara çok benziyordu) insanın ellerinin devamlı kutuya gitmesine sebep oluyor..Gerçekten laf olsun diye yazmıyorum, çok başarılı ve çok lezzetliydiler..


































Yılbaşı kurabiyelerini ise royal icing ile süslemek için ;

Royal Icıng tarifi ; (parlak ve en iyi sonuç veren tarif)


  • 250 gr 'dan 10-20 gr fazla pudra şekeri ( mümkünse çok ince çekilmiş olanlarından - Celal Bey'in şekerlerinden)
  • 1 yumurta akı
  • 3-4 damla limon suyu

Kurabiyelerin soğumuş olmaları gerekmektedir. Sıcak kurabiyenin üzerinde çalışamayız, şekerler erir..

Yukarıdaki tariften ben iki tane hazırlıyorum. İlk'inin yarısını beyaz bırakıyorum. Kalanları 3 ayrı renk ile renklendiriyorum. Özellikle jel gıda boyası ile renklendirmek daha güzel bir görüntü ve kıvam veriyor..

Beyaz ile önce kurabiyelerin çevresine çerçeve çizelim. Bu çevreveler biraz kuruyunca içlerini boyamaya başlayalım.

İçlerini boyadıktan sonra düzgünce yayılmalarını sağlamak için biraz kurabiyeleri elimizle iki yana sallayalım. Böylece üzeri düzgünleşip boşlukları dolduracaklardır..

Eğer üzerilerine ebruli desenler yapmak istiyorsanız, üzerine royal icing sürdüğümüz kurabiyenin kurumasını beklemeden hemen çalışmak gerekiyor..Farklı renkteki royal icing'i elimize alıp düz ara vererek yan yana çizgiler çizelim. Elimize bir kürdan alıp, çizgiler arasında sağa sola doğru çizgiler çizelim..veya çizgi çizmeyip noktalar damlatın. Yine kürdanla her bir noktanın ortasından dışarıya doğru çizgiler atın..yine farklı bir desen oluşturacaktır..
































Üst ftoğrafta ki kurabiyenin bazı yerlerinin bozuk çıkmasının sebebi, Yağmur'un kurabiyelerin kurumalarını beklemeden el atmasıdır..Bu durumda kurabiyeleri oda ısısında iyice kurutmadan el altında bulundurmamaya dikkat edin..

Son fotoğraftaki kurabyeler ise çocuklara hediye verilmek üzere yapılmış, sopalı renkli kurabiyeler..Kurabiyelerin üzerilerini birer küçük streç naylon torba ile kaplarsak hem görüntüsü daha şık, hem bayatlaması yavaşlamış hem de üzerinin kirlenme riski azalmış olacaktır..

Hepimize afiyet olsun..

Pazar, Aralık 10, 2006

ÇİKOLATALI SÜPRİZ KURABİYELER ( MARTHA STEWART )






































Geçtiğimiz süre içerisinde çok fazla Çağan Irmak ve Fikret Kuşkan filmi seyrettim. Mutfakta daha çok vakit geçirmem gerekirken ben üzerime çöken sıkıntıları atmak için bol bol film seyretmeyi tercih ettim. İdeefixe'ten Kabuslar Evi'nin satışta olan tüm bölümlerini ve "Mustafa Hakkında Her Şey" filmini sipariş ettim. İdeefixe süper bir firma çünkü hemen 1 gün sonra tam evden çıkmak üzeriyken kapı çaldı ve siparişlerim geldi :) Ne zaman internetten bir şey sipariş etsem ve kapıya kutularım gelse küçük bir kız çocuğu gibi o kadar çok heyecanlanıyorum ki, hemen paketi açıp içindekileri inceliyorum.


Kabuslar Evi'nin ilk iki dizisini seyredebildim. İlki Fikret Kuşkan'ın oynadığı "Takip", diğeri ise Hümeyra'nın oynadığı "Son Dans"tı. İkisi içinde söyleyebileceğim çok şey var ama o kadar etkilendim ki seyrettiklerimden , herkesin kendi yorumu ile izlemesini tavsiye ederim. Özellikle korku-drama-psikoloji alanlarına ilgi duyanlar için biçilmiş kaftanlar..

Yağmur'un partisinde yaptığım ve özellikle sevgili Zuhal'in tarifini beklediği kurabiyeleri hemen yazıyorum.. Sevdiğiniz bir filmi veya diziyi seyrederken bu kurabiyelerden çay ile birlikte atıştırmak gerçekten çok keyifli oluyor. Aslında bunlara her ne kadar kurabiye desek te daha çok küçük keklere benziyorlar. Hiç ama hiç sert değiller.

Tarifin orijinali Martha Stewart'a ait.

Gerekli Malzemeler ;

  • 1 3/4 cup un = 430 ml /gr = 2 su b.+9 çorba k.
  • 3/4 cup toz kakao = 180 gr = 4 çay b.
  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 cup tuzsuz tereyağı = 125 gr (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 1 cup şeker = 250 gr = 1 su bardağı + 1 çay b.
  • 1 büyük yumurta
  • 1/2 cup süt = 125 ml
  • 1 çay kaşığı sıvı vanilya
  • 12 adet marshmallow ( şekercilerde satılıyor, yumuşak beyaz şekerlemeler)

Üzeri için çikolatalı dolgu ;

  • 2 cup pudra şekeri = 500 gr
  • 4 çorba kaşığı tuzsuz tereyağı ( eritilmiş ve soğutulmuş)
  • 1/4 cup kakao = 60 gr = 1 çay bardağı + 1 çorba kaşığı
  • 1/4 cup süt = 60 ml
  • 1/4 çay kaşığı sıvı vanilya

Fırınımızı 180 derecede ısıtalım.

Unu, kakaoyu, karbonatı ve tuzu bir kaba eleyelim ve karıştıralım.

Ayrı bir kapta yumuşamış tereyağını ve şekeri mikser ile kremsi bir yapı elde edene kadar çırpalım. Yumurta, süt ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edelim.

En son bu karışıma önceden hazırladığımız kuru karışımımızı ilave edip homojenleşene kadar çırpalım.

Fırın tepsisine yağlı kağıt veya silpat serelim. Karışımımızdan 1 tatlı kaşığı kadar yağlı kağıdın üzerine dökelim. Her birinin arasına 2 cm aralık bırakarak dökelim. Hepsini döktükten sonra ( yaklaşık 2 tepsi çıkıyor) önceden ısıttığımız fırınımızda 10 -12 dakika pişirelim.

Onlar pişerken şekerlerimizi diklemesine ikiye bölelim. 10 dakika sonra fırından çıkardığımız kurabiyelerimizin üzerlerine birer tane kestiğimiz şekerlerden yerleştirelim. Ve tekrar fırına atıp 2- 2,5 dakika daha pişirelim.

Tezgaha çıkarıp soğutalım.

Bu arada çikolatalı dolgumuzu hazırlayalım.

Pudra şekerini bir kaba koyalım. Eritilmiş yağı ve kakaoyu ilave edip iyice çırparak karıştıralım. Süt ve vanilyayı da ekleyip iyice çırpalım. Çırpa işlemini ister elimizle istersek mikser ile yapabiliriz.

Soğuyan kurabiyelerin üzerine hazırladığımız sostan , ortalarından başlayarak dökelim. Burada önemli olan şekerlerin üzerini kapamak ve görünmemesini sağlamak. Hepsinin üzerine döktükten sonra tekrar tezgahta donmalarını bekleyin.

Buzdolabında muhafaza etmeyin. Kuru ve serin bir yerde saklayın.

Ben bu kurabiyeleri yaparken 1 tatlı kaşığı yerine 1 çorba kaşığı tepsiye dökmüşüm. O yüzden benimkiler büyük olmuştu. Bende üzerine dolgularını döküp soğuttuktan sonra yuvarlak bir kurabiye kalıbı ile kurabiyelerimi kestim ve küçük muffin kağıtlarımın üzerlerine yerleştirdim.

Bu kurabiyeler gerçekten çok lezzetli oluyorlar. Aynı Eti Puf gibi oluyorlar. Isırdığınız zaman beyaz yumuşak şekerleme çok farklı bir lezzet veriyor ve yumuşacık kek kıvamında oluyor.

Hepimize afiyet olsun.

Çarşamba, Aralık 06, 2006

YILBAŞI KURABİYELERİ -2































Aralık ayının sonu neşe dolu ! Hem Kurban Bayramı hem de yılbaşı aynı güne denk geliyor..Çifte bayram var :) ben oldum olası hem bayramlarımızı hem de yılbaşı günlerini çok sevmişimdir..Bayram içinde hazırlanırım, yılbaşı içinde..Yılbaşı yeni bir yıl, yeni bir umut, yeni bir kapı açılışı gibidir bizler için ve bahaneyle bende çocuklaşmayı çok severim. Yeniyıl için yapılan süslemelerden, ağaçlardan, hediyelerden,kartlardan ve bunun gibi birçok şeyden zevk alırım. Bu çocukluğumdan gelen bir duygu.Çocukken teyzemde annemde bana yılbaşı ile ilgili süslemeler ve sokak satıcılarının sattığı yılbaşı dallarından alırlar ve bir kavanoza koyup süslememe izin verirlerdi..bende gönlümce süslerdim ve muhakkak altına hediye koymalarını isterdim.. Belki Türk geleneklerinde pek yeri yoktur ama dediğim gibi çocukluğumdan gelen bir sevgi ..ve her yılbaşı bahanesiyle evimizi biraz süslerim.. sanki çocukluk günlerime geri döner gibi..

Kurabiyelerden bahsetmeden önce ,İzmir ve Ankara ile ilgili bazı haberler vermek istiyorum. Bu ay ki Lezzet dergisinde diğer iki büyük ilimizdeki kurslar hakkında bilgi veriyordu ve ben İzmir'de bir tane ,Ankara'da ise Pastart dışında yeni bir kurs olduğunu daha öğrendim. İlgili arkadaşlarımız için adreslerini yazıyorum;

Atölye Lavanta
1387 Sok. No:1/5 Saadet Apartmanı B Blok
Alsancak - İzmir

Tel: 0 232 463 53 10

Gift&Gourment Hause
Kenedi Cad. No: 151-1
GOP Ankara

Tel:0 312 466 12 32


Bu kurslarda pastacılıkla ilgili ders verilip verilmediği yazmıyordu ama bir danışmakta fayda olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca İzmirde pastacılık malzemelerini Gıda Çarşısı, Hürriyet Şekerlemecisinden, Ankara'da ise GİMAT'ta Pastacılık Dünyası'n da bulubiliyormuşsunuz..






















Yaşgünümde eşimin bana hediye olarak iki adet kitap aldığından bahsetmiştim. İşte bu kitaplardan biri The Flour Pot Cookie Book - Creating Edible Works Of Art Margie&Abbey Greenberg.. Bu kitapta yapılan kurabiyeler sadece royal icing ile hazırlanmayıp şeker hamuru kullanırak ta süsleniliyor. Hepimiz çevremizde özellikle butik pastanelerde yapılan renkli kurabiyeleri çok seviyoruz. Bu kurabiyelerin neredeyse tümü sadece royal icing ile süslenir. Ben bu kitap sayesinde kurabiyeleri önce şeker hamuru ile kapladım daha sonra hazırladığım renkli royal icing'ler ile detaylı süslemelerini yaptım. Gerçi biraz moralim bozuk olduğu ve hasta olacak gibi olduğum için çok detay çalışamadım. Ama en kısa zamanda daha detay çalışmak istiyorum. Mesela melek kurabiyeleri yapıp, meleğin saçlarını, kıyafetlerini süslemek istiyorum..

Birkaç kurabiyeyi ise çocuk şekinde yapıp sadece üzerine royal icing ile ebruli desenler yaparak süsledim. Ve bunları süslemede kullanmak için ağacın dallarına yerleştirdim.

Royal icing ile kaplanan kurabiyelere ebruli deseni yapmak çok kolaydır. Önce kurabiyemize ister beyaz ister başka bir renk royal icing ile çerçeve çizeriz. İçine çizgi çizgi 2-3 renk royal icing sıkarız. Ve hemen kurumasını beklemeden elimize alacağımız bir kürdan yardımı ile çizgilerin arasından gelip gideriz. Mesela düz çizgi gibi sürdüğünüz royal icinglerin zıttına dik olarak kürdanla çizgi çizdiğinizi hayal edin. Sonucunda ebruli görüntüler oluşuyor..























Kurabiye tarifi, benim klasik olarak yaptığım kurabiyelerden;


  • 1 yumurta ( oda ısısında bekletilmiş)
  • 150 gr tereyağı ( oda ısısında bekletilmiş - yumuşamış)
  • 1 su bardağı un
  • 1 çay bardağ mısır nişastası
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı karbonat (silme)
  • 1 çay kaşığı tarçın (tepeleme)
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • ben dr.oetker'in limon aromalarından 1 paket kullandım.Siz isterseniz bunun yerine 1 limonun kabuğunu en ince olacak şekilde rendeleyebilirsiniz.
  • hamuru yoğururken toparlamak için bir miktar buğday nişastası

Tüm malzemeyi yoğurma kabımıza alıp birbirlerine yedirmek için elimiz ile yoğurmaya başlayalım. Tereyağının iyice malzemeye karışması ve gözükmemesi gerekmektedir. Hamurunuzu kulak memesi kıvamına gelinceye kadar azar azar buğday nişastası ilave edip yoğurmaya devam edebilirsiniz. Nişasta kıvamını oturtacak ve kuırabiyelerinize gevreklik verecektir.

Hamurumuzu nişasta serpiştirdiğimiz tezgahımızda 2 cm olacak şekilde açalım. Kurabiye kalıplarımız ile hamurumuzdan şekiller çıkartalım ve dikkatli bir şekilde altına silpat veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize aktaralım.

Fırınımızı 180 dereceye getirip ayarlayalım. Tüm hamur bitene kadar yaklaşık 2 tepsi kurabiyemizden hazırlayalım.

Yaklaşık 15-20 dakika pişirip çıkartalım. Eğer kurabiyelerin çevresi kızarmaya başlamışsa kurabiyeler pişmiş demektir. Kurabiyelerimizi iyice soğuyana kadar tezgahta bekleelim. Eğer sıcakken üzerinde çalışırsanız başarısız olursunuz..en iyi sonuç için kurabiyelerin soğuk olması gerekmektedir.






















Kurabiyeleri süslemek için ;

  • yaklaşık 300 gr şeker hamuru - ben hazır kullandım. Siz evde kendiniz hazırlayabilirsiniz.
  • royal icing için ;
  • 1 adet yumurta beyazı
  • 250 gr pudra şekeri
  • 1-2 damla limon suyu
  • gıda boyaları
  • ayrıca şeker hamurunu kurabiyelerin üzerine yapıştırmak için çok az glikoz

Soğuyan kurabiyelerimizn üzerilerini şeker hamuru kaplamak için önce şeker hamurunu istediğiniz renkte renklendirelim. Sonra hamuru hamur açma altlığının veya silpatın üzerinde ince olarak açalım. Kurabiyeyi hangi kalıpla şekillendirdiysek o kalıpla şeker hamurundan keselim. Kurabiyenin üzerine çok az fırça yardımıyla glikoz sürüp şeker hamurunu üzerine yapıştıralım.

Süslemek için royal icing hazırlayalım. Pudra şekeri, yumurta akı ve limon suyunu elimizle iyice çırpalım. Şekerlerin yok olması gerekmektedir. İsterseniz bu işlemi mikser ile çırparakta yapabilirsiniz. Ben hazırladığım royal icing'i ikiye bölüp birini kırmızı birini sarı renk ile renklendirdim. Yağlı kağıttan sıkma torbası hazırladım ve ucunun çok ince olmasına dikkat ettim. Royal icing'leri torbalara doldurdum. Ayrı bir yere sıkarak nasıl aktığını kontrol ettim ve ondan sonra kurabiyelerin üzerini süslemeye başladım.

İşlemlerimiz bittikten sonra bir tepsinin üzerine yaptığım kurabiyeleri sıralayıp oda ısısında kurumalarını bekledim. Bunun için acele etmeyin. Gerekirse 4-5 saat bekleyebiliriz. (Sıcaklığa bağlı olarak)

Eğer hediye götürecekseniz küçük naylon torbalara tek tek koyup ağızlarını birer kurdele ile bağlayıp süsleyebilirsiniz.

Ben yakında bunları çocuklar için saplı yapmay planlıyorum .(Yağmur'un siparişi) Fotoğrafta da görüldüğü gibi Yağmurcukta şeker hamuru ile oynayı çok seviyor ve bana yardım ediyor :)

Herkese afiyet olsun..

Pazartesi, Aralık 04, 2006

ÇİKOLATALI&ÇİLEKLİ TARTÖLET VE HAVUÇLU ZENCEFİLLİ KEKCİKLER..






































Yaş günüm eşim, kızım, annem, kayınvalidem ,sevdiklerim ve sizlerin sayesinde eskisini aratmayacak kadar güzel geçti :) Özellikle blog vasıtasıyla gerçekten çok güzel insanlarla tanışmaktan dolayı çok şanslıyım o kadar güzel yorumlar, mesajlar, kartlar, bir slayt(Gülriz), çok güzel bir şarkı (Feyhan) hediye aldım ki benim için ömür boyu saklayacağım ve şükredeceğim değerler..Gülriz'in hazırladığı slaytı Annem'e seyrettirdiğimde Annemle ağlamaya başladık "ne olur bu güzel kızı bize çağır tanışalım" dedi. Dün Feyhan'ın gönderdiği Erkin Koray'ın Gönül Salıncağı şarkısını ise dünden beri sanırım 100bininci kez dinliyorum :)
Hepiniz inanılmaz insanlarsınız , çok çok teşekkür ederim tekrar tekrar sizlere. İyi ki varsınız, iyi ki paylaşıyoruz..
Eşim ise bana küçük küçük birçok hediye aldı hepsi de beni çok mutlu edecek şeylerdi. Bir hatırlatma panosu(biraz unutkanımdır da), kalpli bir sabun, cookies kitabı, pasta dekorasyon kitabı ve ayakkabı :)Annem ise bir parfüm ve bir kurs sözü :) Kayınvalidem uzun zamandır çok istediğim ama bir türlü paraya kıyıp alamadığım pasta takımlarını (yuppiiii!!! ) aldılar. Yağmur mu ne aldı, varlığı yeter :) ama kendi çapında odasındaki oyuncuklardan ufak tefek hediyeler hazırlayıp getirdi :)
Birde çok sevindiğim iki sms aldım. Biri Yonca arkadaşımdan biri de yeğenim Günal'dan. Telefonumun sms'i bozuk olduğu için cevap yazamadım..Burada güzel dilekleri için çokkkkk teşekkür ediyorum :))

Doğum günümü kutlayan, kutlayamayan ama yanımda olan ve güzel dilekleriyle yanımda olduklarını hissettiren herkese sonsuz teşekkürlerimi gönderiyorum..

Çikolatalı tart ve havuçlu kek tarifleri Diva dergisi için hazırladığım tariflerdi. Onları da sizlerle paylaşmak istiyorum..

ÇİKOLATALI VE ÇİLEKLİ TARTÖLETLER

Gerekli Malzemeler ;

Tart Hamuru için,

• 1,5 su bardağı un
• 100 gr tereyağı ( oda sıcaklığında bekletilmiş)
• 3 çorba kaşığı pudra şekeri
• 3 çorba kaşığı toz kakao
• 1 yumurta (oda ısısında bekletilmiş)
• 1 çay kaşığı karbonat


Krema için, (Martha Stewart)

• 2 yemek kaşığı mısır nişastası
• 5 yemek kaşığı toz şeker
• 3 yemek kaşığı toz kakao
• 1 su bardağı süt kreması
• 1 su bardağı + ½ kahve fincanı süt
• 2 yumurta ( oda sıcaklığında bekletilmiş)
• 100 gr sütlü veya bitter küvertur çikolata (ince kıyılmış)
• 1 tatlı kaşığı vanilya aroması
• 1 fiske tuz

Üzeri için,

• 300 gr çilek ( dondurulmuş olabilir)
• 50 gr bitter küvertur çikolata




Öncelikle tartöletlerimizi hazırlayalım. Bunun için , tart malzemelerinin hepsini büyük bir kabın içerisine alıp bir hamur elde edinceye kadar yoğuralım.

Fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Tezgahımıza un serpiştirip hamurumuzu yaklaşık 3 cm kadar merdane ile açalım. Muffin veya küçük tart kalıplarımızın büyüklüğüne göre hamurumuzdan yuvarlak bir şekil yardımıyla parçalar keselim. Kalıplarımızın içini sıvı yağ ile yağlayarak kestiğimiz hamurları içlerine yerleştirelim. Çatalla hamurların üzerine yer yer delikler açalım. Kare kare alimünyum folyadan parçalar keselim. Bunları hamurlarımızın üzerine bastırarak ve şeklini aldırtarak yerleştirelim. İçerilerine nohut, fasulye gibi kuru bakliyatlar koyalım. Bu işlem, hamurlarımızın pişerken kabarmamasını ve aynen olduğu gibi, içlerinin çukur çıkmasını sağlayacaktır.

Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 15-20 dakika pişirelim. Piştikten sonra tezgahımıza çıkartıp yaklaşık 40 dakika soğutalım.

Tart hamurlarımız soğurken, kremamızı hazırlayalım. Bunun için vanilya hariç tüm malzemeyi orta boy büyüklükteki bir tencereye koyalım. Önce ateşe koymadan soğukken karıştıralım. Daha sonra orta hararetli bir ateşe alıp çırpma teli ile devamlı karıştırarak kremamızı pişirelim. Kremamız kaynamaya başladıktan sonra 3-4 dakika daha pişirelim.

Pişen kremamızı ayrı bir kaseye boşaltalım. Büyük bir kaba soğuk su ve az buz dolduralım. Kremalı kasemizi soğuk su dolu kabın ortasına yerleştirelim. Çırpma teli ile hızlı hızlı çırpalım. İçerisine vanilyayı ilave edip, 5 dakika daha çırpalım. Ağzını streç film ile örtüp buzdolabına kaldıralım.

Çileklerimizi yıkayıp, çöplerini keselim. Çikolatamızı benmaride eritelim. Çileklerin bir taraflarını çikolataya batırıp , yağlı kağıdın üzerinde donmasını bekleyelim.

Tartöletlerimizi kalıplarından çıkaralım. Kremamızı buzdolabından çıkartalım ve tekrar karıştıralım. Sıkma torbasının içerisine kremamızı dolduralım. Tartlarımızın içlerini krema ile dolduralım. Üzerlerine çikolatalarımız donmuş çileklerimizi serpiştirelim.

Servis yaparken altlarına birer muffin kağıdı yerleştirelim.







































ZENCEFİLLİ & HAVUÇLU KEK

Gerekli Malzemeler ;

• Büyüklüklerine bağlı 3 veya 4 adet havuç
• 2 adet yumurta ( oda sıcaklığında)
• 2 su bardağı un
• 1,5 su bardağı toz şeker
• 1 paket kabartma tozu ve toz vanilya
• 1 su bardağı dövülmüş ceviz
• 1 çay kaşığı toz zencefil
• 1 çay kaşığı toz tarçın
• 5 çorba kaşığı yoğurt
• 1 su bardağı sıvı yağı


Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.

Yumurta , toz şeker ve toz vanilyayı birlikte mikser ile çırpmaya başlayalım. Kremsi bir yapı alıp toz şekerler yok olana kadar çırpalım. Unu, kabartma tozunu, toz zencefili ve toz karanfili ayrı bir kaba eleyelim. Yumurtalı karışımımıza önce yoğurdu katıp çırpalım sonra sıvı yağımızı katıp çırpalım. Karışım homojenleşince unlu kuru karışımımızı yavaş yavaş ilave edelim. Ve 5 dakika daha çırpalım.

Havuçlarımızı rendeleyelim. Cevizi ve havucu karışımımızın içerisine katıp tahta kaşık ile alttan üste doğru havalandırarak karıştıralım.

Kek kalıplarımızı veya tek parça bir kek kalıbını sıvı yağı ile yağlayalım. Karışımımızı kalıplarımıza boşaltıp önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 40 dakika pişirelim. Pişip pişmediğini kekin ortasına sapladığımız bir kürdan yardımı ile anlayabiliriz. Eğer kürdana kek yapışmazsa kekimiz pişmiş demektir.

Keklerimiz piştikten sonra tezgahımızın üzerinde soğutalım. Ve iyice soğuduktan sonra kalıbımızdan dikkatlice çıkarıp servis yapalım.

Hepimize afiyet olsun..