
Devletşahın bu ay ki ev sahipliğini yaptığı Hurma- Ye etkinliğimiz için ben yine "ne yapsam" paranoyasını yaşadım..kestanede aynı hurma ve nar gibi çok fazla kullanmadığım malzemelerdi..kestaneli çok tarif buldum..ama ben yine canım o ara ne yemek istiyorsa onu kestaneli yaptım..
Bu hafta ise eşimle canımız "ekler pasta" istiyordu. Bende ekler pastanın içerisi için hazırladığım creme patisserie'nin içerisine kestane püresi ekledim..Üzerine bol çikolata sosu döktüm ve sonuç gerçekten muhteşemdi :)
Özellikle pate choux hamuru ile creme patisserienin birleşmesi ve üzerinede çikolata sosunun eklenmesi bence dünyadaki tatlardan en güzellerinden biri..
Gerekli Malzemeler ;
pate choux için ;
-250 ml su
-100 gr tereyağı
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı toz şeker
-150 gr un
-4 yumurta
creme patisserie için ;
-250 gr süt
-1 çay bardağı tozşeker
-yarım çay bardağı un
-1 tatlı kaşığı nişasta
3 yumurta sarısı
-az vanilya
- 5 kaşık kestane püresi
çikolata sosu için ;
- 200 ml sıvı krema (bir küçük paket)
- 4 kare paket bitter çikolata (320 gr)
Pate choux yapımı ; suyu,küp küp kesilmiş tereyağını,tuzu ve şekeri büyük bir cezvenin içerisine koyup ağır ateşte kaynatalım. Tereyağının suyun içerisinde erimesi gerekmektedir. Tereyağı iyice eridiktikten sonra içerisine unu eleyerek ilave edelim. Ve tahta bir kaşıkla hızlı karıştırarak hamur toparlanana kadar pişirmeye devam edelim.(bu işlem kısa sürüyor) Bu hamurun en önemli özelliği yumurtalarının tek tek eklenmesidir. lütfen buna dikkat edelim..
Hamurumuzu ocaktan alalım. Bir yumurtayı ekleyelim ve mikser ile düşük devirde hamura yumurtayı yedirelim. Aynı işlemi tek tek yumurtaları ekleyerek devam ettirelim. Fırınımızı 175 dereceye getirip ısıtalım.
Hazırladığımız hamurumuzu, fırın kağıdı yerleştirdiğimiz tepsimize ,sıkma torbasına taktığımız en geniş duy ile ince uzun ve kalın sıkalım. (ben zikzak yaparak şekil verdim) üzerileri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirelim.
Creme patisserie için , tüm malzemeleri önce soğukken orta boy bir tencerede karıştıralım. Ve orta hararetli bir ateşte devamlı karıştırarak pişirelim. Piştikten sonra içerisine kestane püresini ekleyip mikser ile iyice çırpalım ve tezgahımızın bir köşesinde bekletelim. Eğer kremanızın daha yoğun olmasını isterseniz pişirdikten sonra içerisine yarım paket margarin ilave edip mikser ile çırpabilirsiniz. Ama biz margarinli sevmediğimiz için ben ilave etmedim..

Pate choux'larımızı bıçağımızın ucuyla ortalarında yaralım. Ve creme patisserimizi bir kaşık yardımıyla ortalarına dolduralım. Servis tabağımıza pastalarımızı dizelim.
Sıvı kremamızı bir büyük cezveye koyup ısıtmaya başlayalım. Biraz fokurdadıktan sonra içerisine çikolatalarımızı bölerek ilave edelim. Ve krema ile çikolatayı iyice eriterek birbirlerine yedirelim.
Servis tabağına aldığımız ekler pastaların üzerine sosumuzu dilediğimiz gibi dökelim. Ben biraz bol döktüm , siz arzunuza göre miktarı ayarlayabilirsiniz..
Hepimize afiyet olsun.